Dodaj do ulubionych

Weekendowy wątek architektoniczny

02.04.22, 23:49
Właśnie przeglądam książkę "150 domów które powinieneś zobaczyć zanim umrzesz" i tak sobie rozmyślam, które domy jesli pisalabym taką książkę wrzucilabym do pierwszej trójki. Moje typy to:
1. Willa Cavrois Mallet Stevensa na północy Francji
2. Wybudowany w skale wulkanicznej dom Cesara Manrique na Lanzarote
3. Trudny wybór Mies van der Rohe Villa Willa Tugendhatow w Brnie lub z polskiego podwórka dom aatrialny Koniecznego.
Ciekawa jestem waszej top trójki.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 00:01
      Dzielnicę Bauhausu w Tel Avivie.
      Villę Lusthusporten (w środku)
      • beaucouptrop Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 09:40
        Do Tel Avivu też chcę pojechać zobaczyć białą dzielnicę. Bauhaus to mój kolejny architektoniczny konik. Omal już miałam bilet, ale przyszedł kowid...
        • chococaffe Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 10:00
          Kiedyś pojechałam do muzeum Bauhausu w Berlinie - rozczarowanie (bardzo małe i kolekcja mała)
        • pocieszka Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 13:47
          beaucouptrop napisała:

> Do Tel Avivu też chcę pojechać zobaczyć białą dzielnicę. Bauhaus to mój kolejny
          > architektoniczny konik. Omal już miałam bilet, ale przyszedł kowid...

Nam się udało w 2019 do Dessau pojechać. Z okazji stulecia można było zanocować w oryginalnym budynku. Do Stuttgartu też się wybraliśmy, zobaczyć Die Weißenhofsiedlung, Brno i Roquebrune-Cap-Martin też zwiedzaliśmy. Zaczynam myśleć, że mąż-architekt proponuje kierunki na wakacje według jakiegoś klucza wink
          • chococaffe Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 14:02
            Cały czas można zanocować
    • taje Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 00:02
      Nr 2 absolutnie uwielbiam, podobnie jak wszystkie projekty Manrique. Dom aatrialny to przerost koncepcji i formy nad treścią choć doceniam. Villa Cavrois wygląda jak fabryka w plenerze więc jak dla mnie nie. Nie będę oryginalna ale wizualnie zawsze do mnie przemawiał Frank Lloyd Wright i oczywiście dom nad wodospadem (tak, wiem, że funkcjonalnie z tym projektem kiepsko).
      • beaucouptrop Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 00:10
        E tam fabryka 😉 To piękny paquebot. A wnętrza są niesamowite.
        • taje Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 00:15
          Wnętrz przyznam nie widziałam, muszę obadać.
          • beaucouptrop Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 09:34
            Wyposazenie każdego pomieszczenia jest zrobione z innego rodzaju drewna. Dużo pięknych kamieni. Dyskretny urok luksusu jak to w art deco. Mallet Stevens zaprojektował wszystko do ostatniego szczegółu. Wnętrza też. Miało być pięknie ale też funkcjonalnie.
            Ogólnie fascynuje mnie architektura tamtego okresu. Dużo przestrzeni, światła i luksusowa prostota. Właściciele mieli tam też basen i taras-solarium na dachu zgodnie z trendami epoki.
            Po odnowieniu z kompletnej ruiny willa jest otwarta dla zwiedzających.
        • taki-sobie-nick Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 22:27
          Co piękne?

Mam uwagę do tytułu książki, wolałabym bez "zanim umrzesz".
    • chococaffe Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 00:02
      p.s. poproszę o link do ksiązki
      • beaucouptrop Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 09:22
        Proszę 😀Tekst linku
        • chococaffe Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 10:01
          Dzięki!!! Uwielbiam takie książki
          • chococaffe Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 10:15
            Boże..są jeszcze ogrody. Kwiecień miesiącem bankructwa
    • tanebo001 Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 00:17
      1. Fallingwater
      2. Glass House
      3. Villa Tugendhatow/Ennis House
    • ichi51e Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 09:32
      ja bym to chciała zobaczyć "Bubble Palce" www.designboom.com/architecture/pierre-cardin-bubble-palace-south-france-on-sale-02-04-2021/
      • chococaffe Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 10:16
        Oglądałam film dokumentalny o tym domu. Jednak ...nie
    • kropkacom Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 09:52
      Willę Tugendhatow zwiedziłam i jest piękna. Zwłaszcza jak się pomyśli kiedy powstała.
      • beaucouptrop Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 09:55
        No właśnie to co mnie zadziwia w domach modernistycznych to to że prawie zupełnie się nie zestarzaly.
        • chococaffe Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 10:22
          Nie zawsze. Kiedyś miałam szansę być w środku budynku/domku przy Katowickiej 9 w Warszawie, zaprojektowanej wg zasad Le Corbusiera, przez Lacherta i Szanajcę. Nie było miejsca na wspólne oglądanie filmu, wszystko jedno z jakiego nośnika - na środku tzw salonu była jakaś konstrukcja uniemożliwiająca organizację przestrzeni do współczesnych potrzeb. (aranżacja przestrzeni i wyposażenie łazienki oryginalne)
          • chococaffe Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 10:28
            o, nawet zdjęcie znalazłam pl.wikipedia.org/wiki/Willa_przy_ul._Katowickiej_9/11/11A_w_Warszawie#/media/Plikbig_grinom_Lacherta_1935.jpg
      • kropkacom Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 10:02
        Podoba mi się Münzova willa.

Link
      • taje Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 10:08
        W ubiegłym roku na Wyborczej był ciekawy artykuł o Willi Tugendhatów weekend.gazeta.pl/weekend/7,177339,26748080,willa-tugendhatow-w-brnie-slubny-prezent-ktory-stal-sie-dziedzictwem.html
    • taje Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 11:07
      Nie willa i zupełnie nowa konstrukcja ale taki budynek (sala ceremonii) w Chinach wszedł mi dzisiaj na tablicę na FB. Nie końca zgadza mi się wnętrze z zewnętrzem, zwłaszcza dolne i górne połówki księżyca, ale podoba mi się to rozmywanie granic i granie iluzją. amazingarchitecture.com/chapel/taians-ceremony-hall-the-hometown-moon-shandong-province-china-designed-by-syn-architects?fbclid=IwAR3vNL9oOqFIVWbSihhlc3DyiP-eUrbc7YNewlVqC2aUTSN11g7mQ8vY9XQ
    • milupaa Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 11:15
      Mnie ostatnio zachwycił ten dom, z polskiego podwórka, pod Warszawą, z 2015 r, z pracowni poznańskiej Ultra Architecs. Dla mnie jedyne piękne domy, to te wpisujące się w przyrodę, ten wyłożony surowymi deskami modrzewia. Jest zielony, kolorowy. Nie lubię też domów, które mają duży udział kamienia czy betonu.
    • kropkacom Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 13:04
      www.designmag.cz/architektura/102243-vila-z-roku-1906-v-dobrichovicich-se-promenila-na-moderni-bydleni-se-spanim-ve-vezi.html Też bardzo fajna rewitalizacja.
      • taje Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 13:13
        Ta strona blokuje wejścia spoza Czech, dziwne. Pojawia się komunikat, że artykuły są napisane po czesku i przeznaczone tylko dla zamkniętego kręgu odbiorców... Dopiero jak łączę się przez VPN to mogę otworzyć. O co tu chodzi, strona tylko dla Czechów??
        • kropkacom Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 18:21
          Nie mam pojęcia dla czego nie możesz tam wejść.
          • kropkacom Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 18:28
            Link
            • taje Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 18:38
              Dzięki. Mogłam wejść ale tylko przez VPN ustawiony na Czechy. Podejrzewam, że inni mogą mieć ten sam problem (ja akurat łączę się z Luksemburga) i zdziwiłam się, po co ograniczają dostęp.
              • kropkacom Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 18:46
                Faktycznie pisz, że strona jest w języku czeskim i dla wąskiej grupy odbiorców. Widocznie tak jest. Na ten portal trafiłam kiedyś przypadkiem i nie wnikałam dla jak bardzo ograniczonej grupy jest big_grin
    • nenia1 Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 14:41
      Ograniczę się do top w Polsce, bo często narzekamy na gargamele, a tymczasem...

www.werandacountry.pl/domy/domy-w-polsce/pasterska-chata-niezwykly-dom-nad-jeziorem-czorsztynskim

magazif.com/architektura/malopolska-chata-podcieniowa-polski-projekt-z-zagraniczna-nagroda/

www.designalive.pl/robert-konieczny-prezentuje-from-the-garden-house/
      • kropkacom Re: Weekendowy wątek architektoniczny 03.04.22, 18:35
        Ja myślę, że polscy architekci robią kawał dobrej roboty i są doceniani i zauważani też za granicą. Z czego zawsze jest też na co narzekać. Oczywiście tak jest wszędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka