Dodaj do ulubionych

Żyć jak Przyjaciele

09.04.22, 14:10
Na rynku najmu w Polsce przeludnienie mieszkań jest na poziomie jednym z najwyższych w Europie. Sytuacja współdzielenia jest niezbędna, to jest konieczność, bo podaż mieszkań była niewystarczająca i to nawet przed atakiem Rosji na Ukrainę. Teraz przewaga popytu nad ofertą jest bezprecedensowo duża. Ma to odzwierciedlenie w stawkach czynszów. W efekcie może dojść do tego, że jak dotychczas kogoś było stać, aby sobie wynająć komfortowe dwu- czy trzypokojowe mieszkanie, będzie teraz musiał ograniczyć swoje potrzeby. A jak było go stać na wynajem kawalerki, niewykluczone że wróci do wynajmu pokoju w kilkupokojowym mieszkaniu.
a ematka ma współlokatora? Jak dla mnie to opcja po moim trupie.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 14:16
      Ze mną pomieszkują na stałe 3 osoby, 2 w osobnych pokojach, jedna dokwaterowana bezpośrednio do mnie.
      • bovirag Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 14:22
        Mieszkalam tak na studiach I było zarabiscie. Nigdy nie dzieliłam mieszkania z nikim mając już swoją własną rodzinę, ale w U( czyli tu gdzie zyje) ogrom ludzi tak właśnie mieszka. Żadna nowość.
        • yuka12 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 15:05
          Memphis napisała o swojej rodzinie 🤓.
          • memphis90 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 16:04
            Teoretycznie tak, ale mam podejrzenia, że mnie podmieniono przy porodach... Mój mąż i dzieci kochają gry komputerowe- ja nie; ja lubię wycieczki rowerowe, górskie, zwiedzanie- oni nie; preferuję opcję wege - oni mięsną', ja lubię grzebać w ogródku - oni najchętniej nie wychodziliby z domu... Więc to chyba jednak nie jest moja rodzina...
      • milva24 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 16:06
        O, to zupełnie tak jak u mnie wink
    • huang_he Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 15:07
      Jak Przyjaciele? Chodzi ci o ten serial?
      To raczej chyba bardzo nie odpowiada temu, o czym piszesz, więc temat wątku z dupy.
    • milva24 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 16:08
      Mam nawet trzech big_grin
      • tanebo001 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 16:30
        Koty się nie liczą!
        • milva24 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 17:01
          Mąż i dzieci.
    • philippa_p Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 16:56
      Ale to juz bylo, choc z nieco innych powodow. Wspolny korytarz, kuchnia i lazienka, a co pokoj to inna rodzina. W sumie nawet nie tak dawno to bylo, moze nawet jeszcze wystepuje? smile
      • milva24 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 17:05
        To nawet moja koleżanka 20 lat temu tak mieszkała w kamienicy, wspólny korytarz i łazienka ale kuchnie tam mieli też osobne porobione.
    • triss_merigold6 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 17:08
      Pytasz dorosłe kobiety z dziećmi i mężami lub partnerami czy żyją na kupie z obcymi ludźmi, pogięło Cię?
    • kotletymielone5 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 17:13
      Lepiej napisz, skąd ten cytacik. Moim zdaniem to jest powolne urabianie gruntu pod przymusowe dokwaterowywania
      • tanebo001 Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 17:31
        Na cytacie jest link
      • dramatika Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 17:34
        kotletymielone5 napisała:

> Lepiej napisz, skąd ten cytacik.

Portal parówkowy, lepiej nie wchodzić i nie nabijać im wyświetleń tongue_out
    • primula.alpicola Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 17:34
      Współlokatora?!
      Nie, oczywiście, że nie.
    • bertie Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 18:28
      Mieszkałam tak 4 lata po studiach. Potem zamieniłam na mieszkanie z mężem. Na wynajem samodzielnego mieszkania w środku dużego miasta jedna średnia pensja chyba w niewielu miejscach na świecie wystarcza...
      Moi znajomi, którzy mieszkali wtedy samodzielnie, to albo mieli mieszkanie po znajomości tylko za koszty, albo pomagali im finansowo rodzice.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 18:42
      Może gdybym była 24-letnia singielka, która próbuje ułożyć sobie życie w wielkim mieście, to rozważyłabym taka opcje. Chociaż poza akademikami nie znam nikogo, kto tak mieszka lub mieszkał w ciągu ostatnich 20 lat.
    • trampki_w_kwiatki Re: Żyć jak Przyjaciele 09.04.22, 18:45
      A ja lubiłam mieć współlokatorkę. Miałam bardzo fajną, wynajmowałyśmy razem trzypokojowe mieszkanie w bloku, było nam super. Potem nasze drogi się rozeszły. Teraz mam konkubenta oraz dziecko, co daje razem trzy osoby we wspólnym mieszkaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka