14.04.22, 17:47
wiem, że statystyczna ematka to słucha muzyki poważnej albo Rammsteina, ale może jednak ktoś zna wokalistę o pseudonimie Mrozu. "Zasłynął" kiedyś taką wyśmiewaną piosenką pt Miliony Monet, a obecnie od kliku lat tworzy coś w rodzaju bluesa, soulu, funku - nie wiem za bardzo jak sklasyfikować ten gatunek.
Ale do brzegu - jest w trasie promującej ostatnią płytę, byłam na koncercie. I powiem wam, że jeszcze nie słyszałam, aby artysta na żywo śpiewał tak doskonale. Szczerze - jestem oczarowana tym chłopakiem. Tak chciałam się podzielić, może ktoś się odnajdzie w jego muzyce wink
wklejam jedne z moich ulubionych kawałków

Obserwuj wątek
    • annaboleyn Re: Mrozu 14.04.22, 17:56
      Posłuchałam i teraz się głowię, kogo on mi przypomina. Głosem, sposobem śpiewania. Będzie mnie to dręczyć!
      • huang_he Re: Mrozu 14.04.22, 18:08
        Kortez?
        • annaboleyn Re: Mrozu 14.04.22, 18:10
          O, może?
          • milupaa Re: Mrozu 14.04.22, 18:14
            Przypomina. Tylko Kortez jest bardziej melancholijny.
            • annaboleyn Re: Mrozu 14.04.22, 19:39
              Wiem! Riedel. Nie bijcie...
              • nenia1 Re: Mrozu 15.04.22, 20:50
                Nie no, błagam, ja już idziemy w klimaty bluesa to raczej Nalepa, gdzie tam Riedel, nie ta ekspresja przede wszystkim.
        • rainbow_dash Re: Mrozu 14.04.22, 19:16
          no buagam, tylko nie jęczący Kortez
          • lot_w_kosmos Re: Mrozu 14.04.22, 19:50
            Kortez jęczy???
            • rozaliaolaboga Re: Mrozu 14.04.22, 21:49
              I w dodatku ma wadę wymowy sad lubię jego głos, fajne ma teksty, ale nie jestem w stanie go słuchać przez to! sad
      • rainbow_dash Re: Mrozu 14.04.22, 19:16
        no, siebie przypomina, jedyny taki wink
        • annaboleyn Re: Mrozu 14.04.22, 19:38
          Mnie nie mógł przypominać siebie, bo go słyszę pierwszy raz wink
          • panna.w.paski Re: Mrozu 14.04.22, 20:44
            A może Nalepa?
            • zona_mi Re: Mrozu 15.04.22, 08:58
              panna.w.paski napisała:

> A może Nalepa?
              >

Mnie się właśnie z Nalepą kojarzy.
              • zona_mi Re: Mrozu 15.04.22, 11:45
                zona_mi napisała:

> panna.w.paski napisała:
                >
                > > A może Nalepa?
                > >
                >
                > Mnie się właśnie z Nalepą kojarzy.
                >
                >

A w Aurze odrobinę z Zalewskim.
      • mytoya Re: Mrozu 17.04.22, 15:06
        trochę Zauchę przypomina..
    • mama-ola Re: Mrozu 14.04.22, 17:58
      Już tu kiedyś coś było o nim na forum, również pochwalnie. Pamiętam, że weszłam wtedy na YT i słuchałam.
    • em_em71 Re: Mrozu 14.04.22, 17:59
      Przeciez on jest bardzo znany i dość ograny w radio. Doceniam warsztat 😀
      • rainbow_dash Re: Mrozu 14.04.22, 19:17
        zależy w jakim, jego utwory z ostatnich płyt to chyba tylko Muzo gra
    • milupaa Re: Mrozu 14.04.22, 18:02
      No co ty, znam i uwielbiam od dawna 😀 A gdzie koncert był?
        • rainbow_dash Re: Mrozu 14.04.22, 19:20
          Galacticos na żywo - wyobraź sobie <3
          Złoto jak grał to ciary po prostu
          Koncerty były we Wrocławiu, Warszawie (?) Bydgoszczy, Gdańsku, dziś Łódź - wszystkie sold out
          I ciekawostka, bo średnia wieku na sali to było 40 a może nawet 40+
        • annaboleyn Re: Mrozu 14.04.22, 21:01
          O, a tu mi zupełnie inaczej brzmi. Ciekawe.
          • annaboleyn Re: Mrozu 14.04.22, 21:02
            Oraz - zupełnie nie w moim typie, ale bardzo interesująca twarz smile
    • extereso Re: Mrozu 14.04.22, 19:22
      Bardzo fajne żeby sobie potańczyć
    • lot_w_kosmos Re: Mrozu 14.04.22, 19:50
      Połączenie Korteza, trochę Turnaua, elementy Organka.
      Fajnie tworzy ostatnio.
      Mi tego typu muzyka bardzo pasuje.
      • annaboleyn Re: Mrozu 14.04.22, 21:02
        O, Organka, na tym drugim utworze wrzuconym przez MIlupę tak brzmi!
    • elinborg Re: Mrozu 14.04.22, 19:50
      Bardzo lubię tą jego nową odsłonę.
    • kamin Re: Mrozu 14.04.22, 20:54
      Chyba wszyscy znają Mroza? O ile oczywiście nie byli zahibernowani ostatnie lata. Wszędzie go słychać, gra koncerty itp.
      Dla mnie odkryciem była płyta z utworami "Zew" i "Szerokie Wody". Teraz już trochę się osłuchał, gra ciągle to samo, ale jak akurat zagrają go w radiu to nie przełączam wink
      • eliza2016 Re: Mrozu 14.04.22, 21:13
        Złoto! To jest złoto
      • rainbow_dash Re: Mrozu 14.04.22, 21:48
        no wiesz, niekoniecznie. Dużo ludzi zostało na etapie Milionów Monet i pojęcia nie mają jak się rozwinął muzycznie. Czy gra ciągle to samo? Taki ma styl, fajnie, że nie próbuje na siłę robić komerchy
        • kamin Re: Mrozu 15.04.22, 20:36
          Akurat Miliony Monet poznałam dopiero po jego metamorfozie. Ludzie w komentarzach pisali, że wcześniej jakiś shit nagrywał więc z ciekawości poszukałam i okazało się, że faktycznie słabe.
          Ale od czasu Szerokich Wód jest grany w wielu stacjach radiowych, był u Wojewódzkiego, gra na koncertach plenerowych. Celebryta pełna gębą, a nie niszowy artysta. I zdecydowanie bardziej znany z tego co robi teraz niż z pierwszych prób zaistnienia na rynku.
      • 35wcieniu Re: Mrozu 15.04.22, 20:41
        Nie wiem gdzie "wszędzie go słychać", ja nie słyszę. Że gra koncerty to nieszczególnie plus do rozpoznawalności bo jak ktoś go kojarzy tylko z milionów monet to raczej nie pójdzie na koncert, nawet jak się dowie o takim.
    • lucky80 Re: Mrozu 14.04.22, 21:19
      Uwielbiam Mroza. Tez bym poszła na koncert.
      • rainbow_dash Re: Mrozu 14.04.22, 21:52
        <3 prawda, że jest świetny?
    • biala_ladecka Re: Mrozu 14.04.22, 21:28
      Zdolny chłopak. Znalazł sobie fajną niszę, ma swój czas. Niech mu się wiedzie. W ogóle, mamy tyle zdolnej młodzieży z pomysłem na siebie... Dobrze się dzieje w muzyce.
      • krwawy.lolo Re: Mrozu 14.04.22, 21:43
        Mnie się podoba ta dziewczyna, która śpiewa o rencach, co to, jak kąwalje obejmująją ... Przyznam się, że początkowo nie łykłem bajeru. Nabrałem się na ten słodki głosik.
      • rainbow_dash Re: Mrozu 14.04.22, 21:51
        prawda? smile też jestem podbudowana polską muzyką ostatnimi czasy, właściwie słucham głównie jej.
        A o Mrozu (Mrozie? big_grin ) mogłabym pisać i pisać, ale nie chcę zanudzać i wyjść na histeryczną psychofankę. Powiem tylko, że Beyonce z jej latami w branży, z jej bądź co bądź wielkim talentem, nie radzi sobie na żywo tak jak on (mam porównanie, bo byłam na obu koncertach)
          • rainbow_dash Re: Mrozu 15.04.22, 13:12
            tak Baranovski jest bardzo fajny smile Lubię też Zalewskiego, Sorry Boys, Kwiat Jabłoni, The Dumplings
        • al_sahra Re: Mrozu 14.04.22, 22:53
          rainbow_dash napisała:

> Powiem tylko, że Beyonce z jej latami w branży, z je
          > j bądź co bądź wielkim talentem, nie radzi sobie na żywo tak jak on (mam porów
          > nanie, bo byłam na obu koncertach)

Na ilu koncertach Beyonce byłaś?

Mówisz, że ten facet jest w stanie przez kilka godzin śpiewać na prawie 4 oktawy i bezbłędnie wykonywać choreografię w tempie, które wyczerpałoby niejednego sportowca, trzymając w zauroczeniu 100 tys fanów na stadionie? Wow.
          • rainbow_dash Re: Mrozu 15.04.22, 13:15
            a Ty na ilu? big_grin mam wrażenie, że na żadnym i tylko miałaś okazję podziwiać występ nagrywany
            mówię co słyszałam - Beyonce głos drżał i gubiła melodię przez to, ponadto jej głos na żywo w porównaniu z nagraniami z płyt dość mocno się różni.
            • afro.ninja Re: Mrozu 15.04.22, 20:25
              Nie porównujmy tak dwoch roznych artystów. Ona się musi jeszcze natańczyć, nic dziwnego, że sił do śpiewania brak.
            • al_sahra Re: Mrozu 16.04.22, 02:07
              rainbow_dash napisała:

> a Ty na ilu? big_grin mam wrażenie, że na żadnym

Byłam na dwóch, oba na wielkim stadionie. Wiadomo, że występ na żywo to zupełnie co innego niż nagranie w studio, bo masz background noise, dziwne efekty sprzętu, ludzie klaszczą i krzyczą i nie ma co oczekiwać jakiejkolwiek dźwiękowej precyzji.

Żeby było śmieszniej, ja nie przepadam za Beyonce (poza niektórymi coverami), taka muzyka zupełnie mnie nie kręci (poszłam dla towarzystwa, jak ten Cygan, który dał się powiesić). Ale jednym mi zaimponowała - właśnie jak sobie “radzi” na żywo na scenie. Nic jej nie drżało i niczego nie gubiła (oczywiście zawsze można podejrzewać lip syncing), poza tym ruszała się fenomenalnie. Chyba tylko Mick Jagger może się z nią równać.
              • rainbow_dash Re: Mrozu 16.04.22, 19:00
                >Wiadomo, że występ na żywo to zupełnie co innego niż nagranie w studio

no więc stąd moje słowa - Mrozu śpiewa na żywo DOKŁADNIE tak jak na nagraniach, Beyonce nie. I też tańczy
    • shmu Re: Mrozu 14.04.22, 22:15
      Myślałam, że jest dość znany, bo znam kilka jego utworów, a w Polsce nie mieszkam już dość długo. Musiałam go usłyszeć w jakimś radiu. Faktycznie przyjemna, lekka muzyka. Znam kilka utworów z płyty Rollercoaster. Nie wiem czemu, ale kojarzy mi się z Afromental... Może zagrali coś razem?
      • widosna Re: Mrozu 15.04.22, 08:23
        Ale on kiedyś chyba śpiewał w Afromental
        • rainbow_dash Re: Mrozu 15.04.22, 13:15
          nieeee, nagrał jeden kawałek z kimś kto grał w Afromental wink
          • 7katipo Re: Mrozu 15.04.22, 13:25
            Jak nie my, to kto? 🤔
    • krwawy.lolo Re: Mrozu 14.04.22, 22:26
      Przecież taki Mrozu nie jest żadną tajemnicą. eMatka, czy tam eKobieta łyka teksty Mroza. Muzyka jest jedynie tłem.
      • rainbow_dash Re: Mrozu 15.04.22, 13:16
        ah muzyka jest jedynie tłem, aha aha
        idź stąd, nie zapraszałam
    • kaki11 Re: Mrozu 14.04.22, 22:38
      Lubię jego piosenki -chociaż wiadomo, jedne bardziej a inne mniej, ale nigdy nie byłam na jego koncercie. Super, że prezentuje się tak dobrze smile
    • primula.alpicola Re: Mrozu 15.04.22, 08:53
      Mrozu jest świetny.
      • rainbow_dash Re: Mrozu 15.04.22, 13:16
        kiss
    • fifiriffi Re: Mrozu 15.04.22, 11:37
      A ja go bardzo lubię.
      Często jest grywany w moim ulubionym radio.
      Bylam tez raz na jakimś jego koncercie latem i całkiem ok. Na żywo nawet fajny wink
    • 7katipo Re: Mrozu 15.04.22, 13:24
      "Napad" ze wstawkami z filmu - nieodmiennie mnie cieszy.
    • afro.ninja Re: Mrozu 15.04.22, 20:23
      Dla mnie jest zbyt poprawny, brak artystycznej charyzmy. No nie rzuca na kolana, ale w radiu można posłuchać.
      • 35wcieniu Re: Mrozu 15.04.22, 20:48
        Przesluchalam i podobne odczucia. I przy tym bardzo wtórny mam wrażenie, właśnie taki jak w dyskusji wyżej - kogoś przypomina, a jak się nad tym zastanowić to łatwiej wskazać kogo nie. big_grin Ale przemiana w stosunku do dawnej działalności oczywiście na plus.
        • rainbow_dash Re: Mrozu 16.04.22, 19:04
          no wiadomo, dlatego tez pisałam, że ematka to muzyka poważna (ach, ten charyzmatyczny Beethoven z rozwianym włosem) albo Rammstein
          • nenia1 Re: Mrozu 16.04.22, 20:04
            rainbow_dash napisała:

> no wiadomo, dlatego tez pisałam, że ematka to muzyka poważna (ach, ten charyzma
            > tyczny Beethoven z rozwianym włosem) albo Rammstein

a ty nie jesteś ematką?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka