julita165 14.04.22, 20:29 na piers indyka. Ale zeby nie byla z piekarnika tylko jakos duszona z duza iloscia sosu ( nie chodzi mi o taki sos pieczeniowy ). Sos nie moze byc ostry bo dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-ola Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:37 Musi być pierś? Pierś to chyba sucha jest, tak? Mięso z sosem zawsze robię identycznie - tylko zestaw przypraw/warzyw jest inny, dlatego wychodzą inne dania. Otóż przysmażam mięso pokrojone w kawałki. Po pewnym czasie wlewam gorącą wodę i duszę. A potem wrzucam do blendera 1/4 mięsa, a po zmieleniu - papkę z powrotem do sosu. Dzięki temu sos jest gęsty. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:50 Robię podobnie, pierś z indyka też dobra, wcale nie jest sucha, ale mięsa nie blenduję, tylko wlewam do uduszonego mięsa mąkę z cieciorki wymieszaną z zimna wodą i porządnie zagotowuje, aż mąka straci surowy smak. Przyprawy mogą być różne, jak kto lubi, mięso może być pokrojone w różne kawałki: kostkę, paski, mogą być duże bitki, można dodać chrzanu, albo pomidory, cebulę, szpinak, albo cokolwiek się chce i wtedy jest zupełnie inny smak. Mąka z cieciorki to dużo białka, mało węglowodanów, bardzo dobrze zagęszcza i po ugotowaniu jest bardzo smaczna i można duużo sosu zrobić mało tłustego, jak ktoś taki lubi, albo można i tłusty, robiąc z tej maki zasmażkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 21:52 Ja to gotuję tylko dla dzieci, my z mężem jesteśmy wege. No i moje dzieci zawsze proszą o mielenie mięsa: "tylko nie mąka!" Nie wiem czemu, pamiętam z dzieciństwa, że moja mama dawała mąkę i było smaczne. A poza tym robię tak jak mówisz: różnicuję dania, krojąc mięso na różne kształty i dodając zawsze inny zestaw warzyw czy przypraw. Jak chcą curry, to mielę wszystko, wtedy jest sos krem. No tak lubią i już. Ja tu jestem tylko wykonawcą Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:39 Robię kurczaka w sosie koperkowym z marchewką i potem, można zastąpić indykiem. Podejdzie dzieciom czy będą pluć koperkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:43 Moga pluc ale nie dlatego ze koperek jest fe i be a dlatego ze najczesciej spozywanym II daniem sa pulpety w sosie koperkowym😀. Chcialabym cos innego i z troche wiekszym "jajem". Dzieci nie sa juz takie male, nie musi byc calkiem.mdlo byle nie super ostro. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:49 Proszę bardzo, z jajem Indyk co prawda piecze się w piekarniku, ale można je poddusić w sosie (ja zawsze w sosie podgrzewam) www.poezja-smaku.pl/roladki-z-indyka-w-sosie-serowym/ Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:45 daniela34 napisała: > (...) z marchewką i potem (...) A gdzie krew i łzy? W kaszance? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:50 😆 Porem. Nie z potem. O tym potem Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:54 Tak myślałem. Umiem trochę gotować. Aczkolwiek marchewki w tym zestawie bym nie dodał. Dla mnie za słodka. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 22:02 Kurczak z marchewką i potem brzmi smakowicie Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:44 Polecam indyk gotowany w delikatnym sosie z zielonym groszkiem z Kwestii smaku Odpowiedz Link Zgłoś
bleuet Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:50 Ostatnio robiłam indyka stąd: margarytka.blogspot.com/2015/10/potrawka-z-indyka-z-marchewka-i.html Bardzo dobry wyszedł, dużo sosu, nie bardzo ostre, robiłam z filetu. Tylko zamiast śmietanki dodałam mleka kokosowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:52 Ja faszeruję pierś (najlepsza jest taka z kieszonką) mieszanką zmielonych orzechów włoskich i suszonych moreli wymieszanych delikatnie z ubitym na sztywno białkiem i łyżeczką bułki tartej, solę po wierzchu, smaruję obficie masłem. I tak zapiekam pod folią. Sos dorabiam pod koniec pieczenia dolewając niedużo wody i zagęszczając go mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 20:55 Ja kawałki kurczaka smaruję pesto pomidorowym, dodaję odrobinę pieprzu, soli, podsmażam, dodaję śmietankę 30% i więcej pesto, duszę do miękkości. Mniemam że indyk też się sprawdzi. Kawałki nie największe, żeby długo nie dusić. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 21:00 Będę robiła pierś indyczą na świąteczny obiad. Pierś dzień wcześniej obtaczam w przyprawie do indyka Kamisu, smaruje łagodna musztarda i troszkę miodem. Obsmażam w głębokim rondlu na maśle klarowanym, potem zmniejszam temperaturę i się dusi pod przykryciem. W międzyczasie zalewam wrzątkiem odpowiednią ilość suszonych moreli i śliwek. Pokrojonych na mniejsze kawałki Jak troszkę namokną, to wlewam razem z wodą do indyka i tak się to razem dusi do miękkości. Owoce się w większości rozpadają i wszystko razem tworzy fajny słodkawy sos. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Przepis pilnie potrzebny 14.04.22, 21:05 Curry z mlekiem kokosowym, nie będzie ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Przepis pilnie potrzebny 15.04.22, 00:15 Ja robie w sosie śmietanowo-bazyliowym. Pierś kroję w plastry, lekko rozbijam, solę i posypuję pokruszoną suszona bazylią. Smażę krótko na oleju w głębszej patelni. Wyjmuję z patelni, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Do podgrzanej śmietany wkładam ponownie indyka, duszę krótko pod przykryciem. Jesli się nie przeciągnie, to mięso jest miękkie i soczyste. Odpowiedz Link Zgłoś