mieszkanienaturalnie 17.04.22, 10:01 Co myślicie? Ja np za boga nie chciałbym być staro wyglądającą matką. Mowa o celebrytce z portalu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:05 Naprawde chodzi najbardziej o wyglad? 🤦 Eh te Trolle... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:24 Naprawde najwazniejsze w decyzji o dziecku w tym wieku jest wplyw na wyglad? Seerio? Odpowiedz Link Zgłoś
olkka_99 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:06 Chciałabym tak staro wyglądać jak ta celebrytka w takim wieku.... 😂. Za cholere nie rozumiem takich rozkmin. co cię w ogóle obchodzi w jakim wieku ktoś jest w ciąży, jeeez.... Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:06 O Kasi Sokolowskiej. To świetna, mądra kobieta. Bardziej zadbana i w lepszej kondycji niż niejedna 30latka. Wspaniale, że się udało. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanienaturalnie Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:11 Tylko że ona zarzekała się jakiś czas temu, że nie chce mieć dzieci. Po co ten fałsz? Z milionerem od razu zachciała, mimo że facet nawet rozwodu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 11:32 A co cie to obchodzi? I co z tego, ze się zarzekała ? (serio, nie zauważyłam) może zmieniła zdanie- tobie ma się tłumaczyć? No bez jaj! Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 15:39 Może wczesniej to nie był ten facet? A moze wpadła? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 18:48 Chodzi o te wyrzuty - jak mogła zajść w ciąże, choc wczesniej mowila, ze nie chce miec dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:17 Nie, nie, Riki i słynne Kłamstwo Ciążowe Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 21:17 Oj tam jak trafiła na właściwego faceta to jej sie zaxhciało zaciążyć. I co w tym złego Ale tatus prawny mógłby uregulować Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 18:23 Mało kto jak nie może mieć dzieci to przyznaje się do niepłodności. Najczęściej kręcą, że nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:23 nutella_fan napisała: > Mało kto jak nie może mieć dzieci to przyznaje się do niepłodności. Najczęściej > kręcą, że nie chcą. Oczywiście, żeby nie musieć się tłumaczyć wścibskim babom z najintymniejszych tematów w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynapingwina Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:45 Gość nie ma rozwodu a są niby ze sobą 5 lat? No ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 16:18 Jakiś czas temu, tzn kiedy? Bardzo to ciekawe bo obejrzałam z nią dość dawno program, którego nazwy nie pamiętam. Prowadząca była Magda Mołek, która usilnie próbowała od tej kobiety wyciągać, że dla kariery poświęciła macierzystwo. I to jest ta cena którą musi zapłacić. I czy żałuje. Kaśka dość długo krążyła na około i unikała odpowiedzi wprost. Mówiła, że ma wiele koleżanek, które tak jak ona chciały być niezależne, świadome siebie, zanim wejdą w związek bla bla bla. I że ona taka jest o tego potrzebowała bla bla bla. W końcu się złamała i na pytanie o macierzystwo odpowiedziała coś w stylu, że nie uważa żeby miała zapłacić taką cenę za karierę bo ona uważa, że jest w kwiecie wieku, więc nie może powiedzieć, że mamą nigdy nie będzie. W innym wywiadzie powiedziała, że ona kiedyś będzie mamą. Wiadomo, że to ciąża nie naturalna. W grę wchodzi tylko in vitro z zamrożonych jajeczek albo od dawczyni. Ona długo albo nie miała z kim, albo odkładała na później (albo odkładała na później bo nie miała czasu poznać kogoś wartościowego dla siebie) a jak już była gotowa to podejrzewam że nie było łatwo. Nigdy jednej z jej ust nie słyszałam, że świadomie rezygnuje z dzieci dla kariery jak np Rubik. Co najwyżej ryzykowała swoje macierzystwo dla kariery. Wywiady z nią świadczy że nie do konca chciała wprost się na ten temat wypowiadać, ale przyciśnięta przez dziennikarzy zawsze sugerowała, że to nie jest tak, że zrezygnowała z bycia mamą. Zawsze miałam wtedy wrażenie, że świadomie postawiła na karierę i wcale tego nie żałowała, ale jednocześnie wiedziała, że kiedyś tą mamą będzie mimo trudności związanych z wiekiem. Od razu pomyślałam, że zamroziła jajeczka więc jest pewna, że nawet jak przekwitnie z biologicznego punktu widzenia to on vitro jej pomoże tą mamą być. Nawet jeśli miałoby to oznaczać późne macierzystwo. Ta kobieta ma tyle energii i ambicji że wychowa dziecko i długo jeszcze popracuje. Ja 30 + zazdroszczę jej energii. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 18:42 Bardzo ciekawe dewagacje. Chciałam tylko napisać, że znajoma moich rodziców urodziła dziecko w wieku 50 lat...dobrze, że to były czasy, w których o in vitro nikomu jeszcze się nawet nie śniło...bo dziś nawet jakby w tym wieku zaszła w ciążę naturalnie to i tak każdy by uznał, że to koniecznie po wspomaganiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 18:47 Zdajesz sobie jednak sprawe ze to niezwykle rzadkie ale nie niemozliwe. Jednak statystycznie szanse na naturalne poczecie u oobiet po 45-roku zycia to 5%. Zdarza sie, bardzo rzadko, dlatego niczym dziwnym nie jest, zalozenie ze ciaza w tym wieku nie jest jednak naturalna. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 19:23 Nie dywagacje a fakty. Ciąża w wieku 50 lat jest statystycznie prawie niemożliwa w sposób naturalny. Nie jest to możliwe, i kogoś to spotyka ale to jakby wyjątek potwierdzający regułę niż na odwrót. Wierzyć, że 49 letnia celebrytka i to taka, która starała się od lat zaszła w ciążę naturalnie to prawie głupota. Jeszcze zajść to jedno a utrzymać taką cize i mieć z niej zdrowe dziwcko to udział w kolejnej loterii szczęścia. "Również według statystyk – prawdopodobieństwo zajścia w ciążę (przy użyciu własnych jajeczek) u czterdziestoletnich kobiet, u których leczona była niepłodność, wynosi 25 proc., u kobiet 43-letnich sięga ono 10 proc., natomiast szansa na zajście w ciążę w przypadku 44 lat to tylko 1,6 proc. (...) Po 45. roku życia zajście w ciążę za pomocą własnego jajeczka jest w wielu przypadkach niemożliwe.(...) Choć w Polsce ciąże po 45. roku życia to wciąż nieznaczna część ciąż ogółem, to jednak – z roku na rok – jest ich coraz więcej. W dużej mierze są one efektem in vitro, ale część z nich okazuje się być nieplanowanych i zupełnie niespodziewanych. Według statystyk – prawdopodobieństwo zajścia w ciążę po 50. roku życia wynosi 1-3 proc." Pierwsze lepsze źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:58 No dobra, ja akurat znam kobietę, która zaszła naturalnie w wieku 46 (długo i konsekwentnie próbowała) , a także mój gin miał pacjentkę 52 latkę w naturalnej ciąży. Także nie są to przypadki niemożliwe, mimo że rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 00:06 Nie napisałam że niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 16:08 Ale chyba ma znaczenie czy to pierwsza ciąża. Moja ciotka poszła w wieku 49 lat leczyc menopazue, lekarz stwierdził ze nie ma co leczyć, samo przejdzie za 6 miesiecy....i przeszło jak sie dziecko urodziło. Ale to było jej 4 dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 16:52 Łatwiej w tym wieku zajśc w kolejną ciąże...niz w 1. Taka. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 21:00 A niby skąd skąd takie informacje, że jeśli weźmiemy dwie 49 latki, to łatwiej zajdzie ta, która ma kilkoro dzieci, niż ta co ma jedno? Ta zależność dotyczy tylko i wyłącznie kobiety, która od lat leczy niepłodność. Odpowiedz Link Zgłoś
niemoralna Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:26 No to ja odwrotnie . Najgorzej wspominam okres niemowlęcy i nigdy nie poczułam tego woow przy niemowlakach , upierdliwe strasznie pomimo ze ominął mnie zaszczyt bolesnego ząbkowania i kolek Jakbym mogła to miałabym dzieci od 2 r.z w górę . W tym wieku juz duzo rozumie mozna juz wymagać i egzekwować a u niemowlakow to szczytem komunikacji byly jeki,kwęki ,piski i grymasy. Nie wspominam tego wieku przyjemnie ,przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:12 Celebrytka nie wygląda staro. Co do bycia w ciąży w tym wieku, a nawet w moim obecnym, nie, nie nie. Po moim trupie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 00:09 No tak, dwie córki. Pierwszą urodziłam mając 29, a drugą 31 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 12:54 No i super. Niektórzy dopiero grubo po 40 mogą (np lata leczenia niepłodności, a medycyna jednak idzie z postępem). Każdy niech się zajmie swoją ciążą lub jej brakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:52 To do mnie? Ja przecież mówię wyłącznie o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:20 mieszkanienaturalnie napisał(a): > Co myślicie? Ja np za boga nie chciałbym być staro wyglądającą matką. Mowa o ce > lebrytce z portalu. jesli to pierwsze dziecko to bardzo bym sie bala -ewentualnych powiklan i mozliwosci wad u dziecka ,wzrastaja wraz z wiekiem matki i to znacznie. z drugiej strony fajnie ze sie udalo ,nie kazda kobieta jest w tym wieku plodna ( nie wspomne o 30 latkach z przedwczesna menopauza ) a zatem trzeba liczyc na szczescie . Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:28 Nie wiadomo czy komórka jajową była jej. To rozwiązuje zarówno kwestie braku płodności spowodowanego wiekiem jak i zwiększonego ryzyka wad. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 12:58 Naturalna w tym wieku jest niezwykle rzadka. Myślę że u niej to in vitro, albo z własnej komórki którą pobrała dawno temu, albo z komórki dawczyni. Tak czy siak dziecku żadne wady wtedy nie grożą bo komórka jajowa jest sporo młodsza od obecnej przyszłej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:05 Tzn grożą te statystyczne jak u młodej kobiety. Ale przy in vitro część wadliwych komórek da się wyeliminować. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:30 >jesli to pierwsze dziecko to bardzo bym sie bala -ewentualnych powiklan i mozliwosci wad u dziecka ,wzrastaja wraz z wiekiem matki i to znacznie Sugerujesz ze jesli kolejne to jest gwarancja braku wad i powiklan lol? Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 12:31 Ona pisze o wzrastającym prawdopodobienstwie (odpowiednio - wad i braku wad wrodzonych), a nie o gwarancji, że będa lub ich nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 12:58 To nie spada wraz z iloscia dzieci...lol. Wprowadzanie tematu ze przy pierwszym by sie bala. A przy drugim w tym samym wieku już mniej? Ilosc dzieci ma sie nijak do zagrozen genetycznych. Wiek natomiast ma. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:03 lol, lol Tłumaczę Ci różnicę między prawdopodobieństwem, a pewnością, gwarancją. Ona o prawdopodobieństwie, Ty o gwarancji. Do reszty Waszej przepychanki się nie odnoszę, bo mnie nie interesuje lol lol Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:46 Nie, nie gwarancji. Pytam sie co ma ktore dziecko, czy pierwsze czy 16te do obaw wystąpienia wad. Przy pierwszym by sie bala a przy drugim juz nie? To zalezy od wieku w duzej mierze a nie od tego ktore dziecko Spytaj ginekologa jesli nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:50 Nie, to Ty nie rozumiesz. Ona wspomina o prawdopodobieństwie, a Ty pytasz, dlaczego mówi o gwarancji Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:03 Nie ma zadnych dowodow naukowych ze z kolejnym dzieckiem prawdopodobienstwo genetycznych wad spada. Zadnych. Wrecz przeciwnie. Kolejne dzieci sa pozniej niz pierwsze wiec prawdopodobienstwo urodzenia dziecka z wada genetyczna rosnie wraz z wiekiem matki. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:09 Niestety, nadal nie rozumiesz. Spróbuję wytłumaczyć Ci to przykładzie, który będzie dla Ciebie może troszkę prostszy Otóż: Twoja rozmówczyni mówi: "jeżeli na wycieczkę w góry założysz buty za kostkę, to spada prawdopodobieństwo, że skręcisz nogę. Ty natomiast krzyczysz: "sugerujesz, że to jest gwarancja lol". Wyjaśniam Ci więc - nie, ona nie sugeruje, że to jest gwarancja. Ona mówi o prawdopodobieństwie.?Jednocześnie nie odnoszę się w ogóle do merytoryki tego, o czym rozmawiacie. Uff, teraz na pewno zrozumiałaś, liczę na Twoją inteligencję Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:12 Aha a ten wywod po to by udowodnic ze spada prawdopodobienstwo z kolejnymi dziecmi rodzenia dziecka z wadami? Nie A go pewno po to ze nudzisz sie a chcesz znow sie przyczepic do czegos. Ja stad ide bo to chore. Wesolych Swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:25 Nie denerwuj się, myślę, że świetnie Ci idzie i trzymam za Ciebie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 18:21 Annaboleyn, tępa mi się wydajesz. Akurat tutaj princess ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 18:25 Princess ma rację co do tego, że "gwarancja" i "prawdopodobieństwo" to synonimy? Fascynująca lekcja języka polskiego. Czyli jak na matematyce mamy rachunek prawdopodobieństwa to tak naprawdę May rachunek gwarancji? Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:17 Danielo, jak myślisz, czy był taki moment, w którym Princess zrozumiała i już tylko szła w zaparte? Bo ja obstawiam, że był, ten właśnie, kiedy podniosła krzyk o linczu. Ale być może to tylko moja wiara w człowieka.. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:21 W tym przypadku moja zdanie sprowadza się do stwierdzenia: "lasciate ogni speranza" Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:25 Muszę przyznać, że każdą dyskusję z Princess znajduję nie tylko przyjemną, ale i pouczającą, jednocześnie każdej przyświeca: "Non scholae sed vitae discimus" Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:16 Nutello, myślę, że wydaje Ci się wiele rzeczy Ale z przyjemnością dowiedziałam się dziś, że jesteś gorliwą katoliczką, to mi ładnie uzupełniło Twój obraz Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:48 Powiedz ginekologowi ze prawdopodobienstwo jest mniejsze z kolejnym dzieckiem niz pierwszym a cie wysmieje. To nie ma zwiazku z tym ktore to dziecko ale wiekiem rodzacej i rodzinnymi obciazeniami genetycznymi Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:51 Jak wspominałam - ta część Waszej dyskusji mnie nie interesuje odnoszę się wyłącznie do fragmentu, w którym ona mówi o prawdopodobieństwie, a Ty o gwarancji Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:53 Nie bądź agresywna i nie sugeruj mi, że powinnam zostać wyśmiana, to bardzo nieuprzejme, a wszak Ty walczysz z taką internetową nieuprzejmością Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:02 Przeczytaj definicje slowa agresja. Powtorze: powiedz ginekologowi ze kolezanka boi sie z pierwszym dzieckiem ( czyli ma znaczenie ktore wg niej) to cie wysmieje. I nie bedzie to nic agresywnego. Po prostu przekonania ludzi bywaja zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:04 Oczywiście, przeczytam. Pod warunkiem, że Ty przeczytasz definicje słów "mobbowanie" oraz "lincz" Umowa? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:10 Umowa z mojej strony jest taka ze ty przestaniesz mnie przesladowac na forum. Nie interesuje mnie wypieranie przez Ciebie ze stosujesz lincz i mobbujesz ludzi. Prosze za mna nie lazic po forum. To jest okreslane tu jako stalking. Zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:14 Czyli zrozumiałaś, cieszę się bardzo Co prawda niewłaściwie używasz kolejnych słów, ale to Ci już tłumaczyliśmy tutaj kilka razy Oczywiście z przyjemnością będę Ci wyjaśniać kolejne Twoje pomyłki i przeinaczenia, za każdym razem, kiedy zbiegnie się okazja z czasem To takie miłe, kiedy skutecznie coś tłumaczę, a Ty podejmujesz kolejne próby zrozumienia i wreszcie osiągasz sukces Miłego dnia, Princess, do przeczytania Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:16 Nie, Princess, nie zrozumiałaś Przeczytaj, proszę, uważnie i spokojnie poniższy fragment: "Spróbuję wytłumaczyć Ci to przykładzie, który będzie dla Ciebie może troszkę prostszy smile Otóż: Twoja rozmówczyni mówi: "jeżeli na wycieczkę w góry założysz buty za kostkę, to spada prawdopodobieństwo, że skręcisz nogę". Ty natomiast krzyczysz: "sugerujesz, że to jest gwarancja lol". Wyjaśniam Ci więc - nie, ona nie sugeruje, że to jest gwarancja. Ona mówi o prawdopodobieństwie." Pozdrawiam! ) Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:43 princesswhitewolf napisała: > Umowa z mojej strony jest taka ze ty przestaniesz mnie przesladowac na forum. > > Nie interesuje mnie wypieranie przez Ciebie ze stosujesz lincz i mobbujesz ludz > i. > > Prosze za mna nie lazic po forum. To jest okreslane tu jako stalking. > > Zegnam Weź się uspokój, bo nikt cię to nie stalkuje, raczej ludzie mają z ciebie bekę. Wczoraj o stalking, "łażenie za tobą" po forum i posiadanie w tym celu 5 nicków oskarżyłaś mnie. Nie wiesz, co to stalking, lincz, nie rozumiesz czasownika "bredzić" (bo z czasów pobytu w Polsce kojarzy ci się z marginesem społecznym) i używasz tych słów bez zrozumienia na każdą wypowiedź, która ci nie pasuje. Znamienne, że sprostowanie znaczenia wyrazów i tłumaczenie Anny uznałaś za stalking, a w szkalujących mailach taniejrady, które taśmowo wysłał forumki, nie zauważyłaś nic dziwnego i dalej upierałaś się, że to kobieta. To świadczy o tym, że Twój odbiór świata jest... Specyficzny, powiedzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:49 Dziękuję, Latarnio, przywracasz mi wiarę w ogólne poczucie rozsądku, bo już się naprawdę czułam absencjonowana! Muszę też powiedzieć, że taniarada zawsze czujny, dostałam od niego maila ze stekiem wyzwisk i żądaniem zaprzestania bezprzykładnych ataków na jego białowilczą Damsel in Distress. Ot, wtorunio w zakładzie specjalnej troski. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:21 > Muszę też powiedzieć, że taniarada zawsze czujny, dostałam od niego maila ze st > ekiem wyzwisk i żądaniem zaprzestania bezprzykładnych ataków na jego białowilcz > ą Damsel in Distress. > Ot, wtorunio w zakładzie specjalnej troski. O jprdl. Naprawdę się cieszę, że nie założyłam konta z pocztą, to jest naprawdę bardzo chore. Ja się boję świrów. Będziesz coś z tym robić? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:25 Nie da się go zablokować? Przecież czytanie jego wysry*ów to jakiś masochizm. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:27 I gromadzenie materiału dowodowego! Czytam tak co dziesiąty góra. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:26 Będę, już zaczęłam nawet Ale poczta jest też miła, niestety, mili ludzie do mnie piszą czasem! Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:15 princesswhitewolf napisała: > Powiedz ginekologowi ze prawdopodobienstwo jest mniejsze z kolejnym dzieckiem n > iz pierwszym a cie wysmieje. To nie ma zwiazku z tym ktore to dziecko ale wieki > em rodzacej i rodzinnymi obciazeniami genetycznymi powiedzialam lekarzowi.powiedzial ze przekonania ludzi sa bardzo zabawne.zwlaszcza takich,ktorzy nie potrafia zlozyc dwoch zdan do kupy aby przeczytac je ze zrozumieniem,prinncesłajtłolf. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 18:30 Oczywiście, że ma to znaczenie. Jeżeli 40-latka urodziła już wcześniej zdrowe dzieci i nie ma w wywiadzie położniczym poronień to znaczy, że jej organizm produkuje zdrowe genetycznie gazety. 40-latka, która nigdy wcześniej nie rodziła, tego nie wie. Nie wszystkie wady u płodu wynikają z wieku matki. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: 49 latka w ciąży 26.04.22, 07:54 Niestety urodzenie wczesniej kilku zdrowych dzieci w zaden sposob nie zmniejsz prawdopodobienstwa bledow przy kolejnej ciazy. Nawet wady genetyczne nie ujawniaja sie przy kazdej ciazy, czesto musi wystapic kombinacja, ktora rownie dobrze moze wystapic za 1 jak i 12 razem Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:13 princesswhitewolf napisała: > > Sugerujesz ze jesli kolejne to jest gwarancja braku wad i powiklan lol? to ,ze dzierżysz forumowe berlo w kategorii " najmniej ogarnieta forumowiczka " to wie kazdy kto czyta ematke dluzej niz miesiac. Dzis otrzymujesz nominacje w niemniej zaszczytnej katergorii " Tuzy czytania ze zrozumieniem". I jeszcze raz ,w wersji dla sprawnych inaczej-pozny wiek pierworódki(a za taki przyjmuje sie juz ciaze po 35 roku zycia ,tu pani ma ,bagatela ,14 lat wiecej)to znacznie wiecej komplikacji w przypadku pierwszego dziecka. Wysokie ryzyko wad wrodzonych,komplikacji przy porodzie ,poronien etc. i tak,moj ginekolog(nie tylko on zreszta) twierdzi,ze druga ciaza w poznym wieku jest obarczona mniejszym ryzykiem komplikacji niz pierwsza. Badan nie prowadzilam ale mam sklonnosc aby wierzyc lekarzom btw pisalas ,ze urodzilas jako 40 latka stad pewnie to swiete oburzenie,LOL ,rotfl,lmao . Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 17:43 Komplikacje porodowe to racja (dlatego m.in. w tym wieku raczej robią cc pierworódkom), ale ryzyko wad wrodzonych jest takie samo dla 49 letniej pierworódki jak i dla 49 letniej matki ośmiorga. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:23 > Ja np za boga nie chciałbym być staro wyglądającą matką Chcesz do końca swojego życia wyglądać młodo, czy nie chcesz w ogóle mieć dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:11 Pewnie planuje śmierć przed trzydziestką. Przyznasz, ze to niewielka cena, za wyglądanie zawsze na młodą matkę Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanienaturalnie Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:07 Naprawdę nie kłoci się wam wygląd jej z niemowlakiem? Mi tak. Tak samo Naomi. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:11 Sokołowskiej? Nie bo ona wygląda na 10 lat młodziej i jak milion dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:18 Na zdejciach w sieci, z make up i retuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:26 Raczej na żywo też. Widać że nie jest brzydką kobieta. Jest poza tym zgrabna i szczupła. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:43 Nie widzialam jej na zywo i bez makijazu. Jednak starosc widac nawet u tych ktorzy robia operacje zeby widac nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 22:44 Jasne, z tym ze starość to tak ok 70tki 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 16:09 A ty masz dzieci? Bo w decyzji czy miec dziecko w wieku 49 lat akurat wygląd ma najmniejsze znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:23 Nie wiem o jakiej celebrytce mowa. Akurat wygląd to najmniejszy problem, zwlasza w przypadku kobiet, które mają kasę, żeby o siebie zadbać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:25 Nie chciałabym tak późno rodzić, i nie ze względu na wygląd. Natomiast jak ktoś jest w ciąży, to jedyne co mi przychodzi do głowy, to gratulacje i życzenia szczęścia. Trochę nie widzę tu miejsca, aby oceniać czy coś więcej sądzić, bo to jej decyzja, i super że jej się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:36 mieszkanienaturalnie napisał(a): Ja np za boga nie chciałbym być staro wyglądającą matką. A ja staro wyglądającym ojcem. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:54 A 16 czy 17-letnia matką byś chciała być? Ale byś wtedy młodo wyglądała Odpowiedz Link Zgłoś
lannnnntana Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:06 magata.d napisała: > A 16 czy 17-letnia matką byś chciała być? Ale byś wtedy młodo wyglądała A ja znam taką matkę - mój syn przyjaźni się z jej synem. Miała 17 lat jak urodziła - doskonała uczennica, tylko poniosło ją Z ojcem dziecka wzięła ślub, zamożni rodzice obu stron pomogli, młodzi skończyli studia, założyli swoją firmę - do dziś są razem, kochają się, dziecko ma dwójkę rodzeństwa. Ich pierworodny ma 13 lat, więc łatwo policzyć, ile ma mamusia. Babka w dodatku kompletnie nie wygląda na swoje lata, na wywiadówkach na początku myślano, że starsza siostra przyszła. Super, ja zazdroszczę, mieć w wieku 30 lat odchowane dziecko, a w wieku 35 - dorosłe. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:09 Jezu... NIE. No nie. Cała luzacka młodość w pieluchach🤢 Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:38 Jak się jest z zamożnego domu to się i z dzieckiem ma więcej luzu niż biedniejsi bez dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:43 Chyba przy założeniu, że owi młodzi rodzice widują dziecko tylko z okazji robienia zdjęć na instagrama czy co tam jest modne. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:53 Nie muszą widywać tylko przy tym. Po prostu w takiej sytuacji nie jest problemem na przykład niania, żeby gdzieś wyjść.vi ma się dużo więcej luzu niż ci co muszą połączyć studia z zarobienie na nie i na utrzymanie się. Nie dla każdego bycie dwudziestolatkiem to luz beztroska i te mityczne najlepsze lata w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:16 No ale mało kto ma luksus posiadania niani, która pewnie mieszka razem i zajmuje się dzieckiem, mama tylko na dochodne. Jak jest się bogaczem to generalnie życie jest łatwiejsze, co nie znaczy że szczęśliwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 00:02 lannnnntana napisała: > magata.d napisała: > > Babka w dodatku kompletnie n > ie wygląda na swoje lata, na wywiadówkach na początku myślano, że starsza siost > ra przyszła. Super, ja zazdroszczę, mieć w wieku 30 lat odchowane dziecko, a w > wieku 35 - dorosłe. Ta babka nigdy sie nie dowie, jak to jest być beztroską, młodą dziewczyną imprezującą z przyjaciółmi do rana na plaży. Albo jak to jest pojechać ze studencką grupą na spontaniczny wypad w Bieszczady. Po 30tce, nie ma w życiu już tej spontaniczności i szaleństwa, nawet jak dzieci już mocno odchowane. Nie ma czego im zazdrościć. To co stracili, jest już nie do odzyskania w dojrzalszym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 10:11 Nie każdy po 30 jest mentalnym staruszkiem. To od człowieka zależy co ma w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 10:50 Tak to można pisać w artykule dla nastolatków. W realnym życiu nie wszystko zależy od człowieka. Nieoczekiwane zdarzenia, np ciężka choroba rodzica mogą wywrócić życie dziecka do góry nogami i wymusić przedwczesną dorosłość. Z mojego bliskiego otoczenia moja znajoma po 60-tce toczy ciężką walkę o to, by dożyć do pełnoletności swojego nastoletniego syna. Ojciec dziecka już nie żyje. Zasoby finansowe są, ale co z tego, skoro rokowanie jest złe Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 10:58 Źle sformułowałam - nie od człowieka a od indywidualnej sytuacji nie od samego wieku. Mając 20 lat to ja miałam ciężką depresję a nie luz i beztroskę, dużo więcej luzu mam teraz, mając blisko 40 lat i troje dzieci. Więc bawi mnie mówienie jak to 20-25 to najpiękniejsze lata życia a potem tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 16:21 Zebys nie wiem jak tupala nozka...nie odrobisz po 30 to co stracilas majac lat 16 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 17:28 Pytanie czy ktoś stracił. Jak nie było kasy - to sorry, ale w wieku nastu lat siedziało się na d..., a nie imprezowało i w wakacje się pracowało a nie jeździło na spontanie w Bieszczady. Poza tym jak się ma dzieci wcześniej - to jest szansa na pomoc od rodziców. Moi nam sporo pomagali, zostawali z dzieciakami, jak chcieliśmy wyjść czy samemu wyjechać na kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 17:36 A to zależy od rodziców. Moi bez względu na wiek nie zostaliby z moimi dziećmi żebym gdzieś sobie na kilka dni pojechała. A są tacy bliżej 70 co chętnie zostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 17:41 Moi teraz mają ok 70. Zostać by zostali - ale już jednak nie to zdrowie aby latać za maluchami. A te 20 lat temu - to mieli więcej sił, poświęcali dzieciakom mnóstwo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 17:42 Moi jak mieli 50 lat to poświęcali mnóstwo czasu sobie w myśl zasady, która tu jest często podawana, że po to ma się dzieci wcześnie, żeby koło 50 mieć luz Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 17:54 Dobra - moja mama uwielbia dzieci . Już przebiera nogami i czeka na prawnuki. Jej najstarsza siostra ( 15 lat róznicy ) zajmowała się swoim prawnukiem jak miała ok 75 lat. Ale dopóki nie zaczął chodzić. Po prostu już za maluchem nie nadążała. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 17:27 >Pytanie czy ktoś stracił. Jak nie było kasy - to sorry, ale w wieku nastu lat siedziało się na d..., a nie imprezowało i w wakacje się pracowało a nie jeździło na spontanie w Bieszczady. To mówisz chyba o jakiejś totalnej biedzie, bo na nastoletnie wypady i imprezy naprawdę nie trzeba mieć jakiejś dużej kasy. >Poza tym jak się ma dzieci wcześniej - to jest szansa na pomoc od rodziców. Czy to nie ty pisałaś, że jakby twój syn zaliczył wpadkę, to nie masz zamiaru się zbytnio angażować...? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 17:34 Nie chodzi o odrabianie tylko o to, że przy zamożnej rodzinie można mieć mimo takiej sytuacji bardzo udane życie. Co więcej - nawet łatwiejsze niż ludzie z biednych rodzin, którzy nie wpadli. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 18:05 Udane tak, stracili dużo....też. Skoro taka bogata rodzina, to zdecydowanie łatwiej byłoby im miec tez dzieci po 20... Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 18:49 hanusinamama napisała: > Udane tak, stracili dużo....też. Skoro taka bogata rodzina, to zdecydowanie łat > wiej byłoby im miec tez dzieci po 20... > Kto z własnej woli ma dzieci po 20?? Serio, nie znam nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:07 Ja znam. Dlaczego nie? Ludzie mają różne potrzeby o pomysły na życie Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:28 Znam mnostwo ludzi majacych dzieci przed 30-tka albo nie pozniej niz w wieku 33 lat, glownie w przedziale 25-33 lat. Osobiscie uwazam ze to idealny wiek. Jest sie mlodym, energicznym, zazwyczaj zdrowym, zdazylo sie pozwiedzac, beztrosko pozyc (zaczynajac od 16-go roku zycia), skonczyc studia, zaczac prace, kupic pierwszy dom itd. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 22:11 NO zdecydowanie wiecej chce miec po 20 niż w wieku lat 16. Przy czym 26 i 29 to tez po 20. Oraz 35... Odpowiedz Link Zgłoś
lannnnntana Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:02 laluna82 napisała: > lannnnntana napisała: > > > Ta babka nigdy sie nie dowie, jak to jest być beztroską, młodą dziewczyną impre > zującą z przyjaciółmi do rana na plaży. Albo jak to jest pojechać ze studencką > grupą na spontaniczny wypad w Bieszczady. Po 30tce, nie ma w życiu już tej spon > taniczności i szaleństwa, nawet jak dzieci już mocno odchowane. > Nie ma czego im zazdrościć. To co stracili, jest już nie do odzyskania w dojrza > lszym wieku. Wiesz co, nie każdy lubi balować. Oni mogli, jak najbardziej, bo rodziny bardzo zaangażowane. Także przepraszam, ale głupoty piszesz.A w Bieszczady jeżdżą - spontanicznie. I nie tylko w Bieszczady. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:10 Nie każdego bawi spontanivzny wyjazd w Bieszczady czy chlanie do białego rana na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 22:02 arwena_11 napisała: > Nie każdego bawi spontanivzny wyjazd w Bieszczady czy chlanie do białego rana n > a plaży. No ale może lubić zamiast tego poczytać książkę, iść do kina, teatru, na rolki itp. Każdy w wieku 17-lat potrzebuje luzu, beztroski i wszystkiego tego, co niestety dziecko bardzo komplikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 17:33 Miałam koleżankę, która urodziła w wieku 17 lat. Miała sporą pomoc od rodziców, skończyła studia. W wieku 25-30 lat, kiedy sporo jej koleżanek siedziało w pieluchach - ona miała odchowane dziecko i mogła nadrabiać. Do tego jej koleżanki bały się czy będą miały gdzie wracać po macierzyńskim - a ona robiła karierę. Tak więc wszystko zależy od człowieka. Wiele moich koleżanek brało śluby na studiach, rodziło dzieci i zaczynało pracę mając na stanie przedszkolaki - były w dużo lepszej sytuacji niż te co najpierw zaczynały pracę a potem rodziły dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 18:50 arwena_11 napisała: > Miałam koleżankę, która urodziła w wieku 17 lat. Miała sporą pomoc od rodziców, > skończyła studia. W wieku 25-30 lat, kiedy sporo jej koleżanek siedziało w pie > luchach - ona miała odchowane dziecko i mogła nadrabiać. Do tego jej koleżanki > bały się czy będą miały gdzie wracać po macierzyńskim - a ona robiła karierę. T > ak więc wszystko zależy od człowieka. > Wiele moich koleżanek brało śluby na studiach, rodziło dzieci i zaczynało pracę > mając na stanie przedszkolaki - były w dużo lepszej sytuacji niż te co najpier > w zaczynały pracę a potem rodziły dzieci. Odchowane przez kogo? Bo nie przez ni raczej. Mieć dziecko po to, żeby wychował je ktoś inny, to raczej słaby pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:23 Dlaczego nie przez nie? Uważasz że łatwiej jest łączyć macierzyństwo z pracą niż że studiami które często na dalszych latach nie zajmują przecież 40 godzin tygodniowo? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:30 Łatwiej, bo za pracę dostajesz jakieś pieniądze lub przysługuje płatny urlop macierzyński. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:54 Jest kosiniakowe i 500 plus, a dzieci to kosztują ale na późniejszym etapie niż niemowlę Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:58 Tak, teraz tak, dla bezrobotnych lub bez prawa do zasiłku macierzyńskiego jest kosiniakowe. Parę lat temu tych świadczeń nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:23 Ok, każda z moich koleżanek, które miały dzieci na studiach miały macierzyński. Były pozatrudniane w firmach rodziców, wujków itd. Ja urodziłam 1,5 roku po studiach - też miałam macierzyński, bo pracować zaczęłam jeszcze na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:08 Wózek/fotelik/garderoba wymieniona kilkukrotnie w ciagu roku/pieluchy/wanienka/przewijak/jakiś mebel na ubrania/szczepienia idące w tysiące w pierwszym r.z./mleko modyfikowane/artykuły higieniczne/butelki/ To mówisz, ze niemowlę nic nie kosztuje? Bo mnie kosztowało i to sporo, a jeszcze nawet niemowlęciem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:24 Jak masz dużo kasy i chcesz wydawać to sky is the limit, wiadomo. Ale nie ma takiej konieczności, chyba że dziecko wymaga jakiejś specjalistycznej terapii czy coś, ja piszę o przeciętnym zdrowym niemowlęciu. Przy obecnym rynku używanych rzeczy można skompletować wyprawkę za grosze. U mnie największy koszt to był podwójny wózek przy drugim dziecku, bo kupiłam nowy. Wanienki ani przewijaka nie używałam, szafę w domu mam, więc miejsce na ubranka się znalazło. Butelek ani mleka modyfikowanego też nigdy nie używałam, szczepienia w większości są refundowane. Ubranek nowych praktycznie nie kupuję, krążą wśród znajomych, dodatkowo jak coś potrzeba to kupuję na vinted. Koszty rosną później, jak dziecko idzie do prywatnej placówki albo jak trzeba już za nie normalnie płacić na wakacjach, a do tego je już konkretne porcje. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 22:16 Jasne, można prac dziecięce ubranka w Persilu, wozić w używanym, polskim czołgu; kupić fotelik na olx (albo lepiej, po co w ogóle auto - nie ma auta - nie ma fotelika); po co mu Bexsero i Nimenrix za 1400 zł zł i szczepionki skojarzone za 600 zł (łącznie) zamiast kilku wkłuć; oczywiście wszystkie kobiety mogą karmić piersią, a te które nie mogą, niech karmią noworodki kanapkami. Wanienka? Można w misce albo w umywalce, większość ludzi wygrala kręgosłup na loterii. Przewijak? Swietnie przewija sie na lozku! Ale niech bedzie, ze są to koszty pomijalne, szczególnie dla mało zamożnych ludzi. Taaa. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 22:24 Napisałaś o mleku modyfikowanym i butelkach jako o podstawowym wyposażeniu - dla mnie takim nie jest. Choć oczywiście, że są sytuacje, kiedy potrzeba coś ponad podstawy. Piszesz z perspektywy zamożnej osoby, Tobie się może faktycznie nie mieścić w głowie, że można wozić dziecko w tanim, używanym wózku albo nie mieć samochodu, ale mnóstwo ludzi niezamożnych tak właśnie robi. Tak samo jak szczepi dziecko zwykłymi szczepionkami a nie skojarzonymi i nic złego się nie dzieje. Przy czym naprawdę nie ma nic złego w tym, że ktoś ma kasę i chce ją wydawać na dziecko. Ale nie jest to niezbędne, żeby to dziecko miało się dobrze. Ludzie mniej zamożni w dużej mierze korzystają z rzeczy używanych, a części po prostu nie używają. Myślę, że mając już trzecie dziecko mogę jednak coś powiedzieć o kosztach utrzymania i podtrzymuję - wydatki zaczynają się później. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 07:30 Pojawienie sie dziecka w przecietnych rodzinach (mam na mysli klase srednia i ponizej) to sa dodatkowe koszty. Niemowle to okres pierwszych 12 miesiecy nawet jesli uzywa sie rzeczy ktore sie dostalo, karmi piersia i pojedzie na wakacje nie placac za to dziecko oraz ma urlop rodzicielski platny 100% itp to ten okres mija i zaczynaja sie koszty. Dzieci sa drogie, wydatki z nimi zwiazane sa realne i sa obciazeniem dla budzetu. Gorzej sytuowanych nie stac na pewne rzeczy ale to nie znaczy ze nie odczuwaja kosztow uttzymania dzieci, odczuwaja je bardziej niz lepiej sytuowani. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:15 Oczywiście, że są jakieś wydatki, natomiast re wydatki różna wraz z wiekiem dziecka, na początku najdroższa jest opieka, szczególnie jak korzysta się z prywatnych opcji. Dlatego chodziło mi o to, że jak ktoś na starcie rodzicielstwa ma mniej, bo np. studiuje to zanim te koszty zaczną być naprawdę duże zdąży sobie poprawić sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 08:41 Wiesz, ja nie mam całego mnóstwa kosztów, które maja inni - i na odwrot. Ale nie udaje, ze mnóstwo dzieci jest na mleku modyfikowanym, a co za tym idzie trzeba je ciagle kupować, do tego butelki, dochodzi koszt wyparzania butelek, nowych smoczków. Pieluchy tez dostajesz po znajomych? Jasne, ze można nie szczepić skojarzonym. A co z meningokokami? Tez nie szczepić? No, my szczepieni nie byliśmy i jakoś żyjemy. Ja dziecko szczepie, czekałam na Bexsero dla mojego syna, żałując, ze tak późno moge mu podac. W niezamożnych rodzinach dziecko od urodzenia jest dużym kosztem, nawet jesli ograniczasz na nie wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:27 Ok nie przekonań Cię, że dziecko nie musi być od urodzenia dużym kosztem. Widocznie to u mnie i moich znajomych dzieją się ekonomiczne cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:42 g.r.uu napisała: Widocznie to u mnie i moich znajomych dzieją się ekonomiczne cuda. Widocznie sie dzieja. Dla wiekszosci rodzin to jest obciazenie finasowe, zaczynajac od mozliwosci zarobkowych, opieki nad dziecmi, kosztami chocby pieluch, ubran itd. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 15:44 Wiesz, przy naszych zarobkach pieniądze, które wydałam na dziecko, są dla nas kosztem statystycznie pomijalnym, a dla kogoś innego jest to xx pensji. Jednak jestem w stanie spojrzeć dalej niż na czubek własnego oraz swojego dziecka nosa i wiem, że w naszym kraju jest cale mnóstwo rodzin, które nie zostaną obrzucone przez przyjaciół ciuszkami, które nie mają takiego szczęścia jak ja i muszą wprowadzić mleko modyfikowane, które być może będą miały dziecko z alergiami i będą musiały prowadzić je odpowiednią dietą, które jednak zechcą zaszczepić dziecko przeciwko meningokokom i dla nich 2 k na szczepienie będzie WYRWĄ w budżecie i tu żaden ekonomiczny cud nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:11 Najgorzej jak te wszystkie nieszczęścia spadną na jedną rodzinę - szczepienia za 2k, mleko modyfikowane, specjalna dieta i jeszcze im olx zamkną i będą musieli wszystko nowe kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 19:07 O matko, ale dyskusja. Jasne, że niemowlak kosztuje. Na start musi mieć wózek, fotelik, jakieś zabawki, ubranka, szczepienia, łóżeczko, chusta inne pierdoły. To wszystko musieliśmy kupić przy pierwszym dziecku. Drugie jest za to prawie bezkosztowe na początku, bo mamy już te wszystkie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 21:21 Wiadomo, szczepienia i zapewnienie dziecku jedzenia to nieszczęście. Pewnie dlatego, bo znajomi nie dadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 22:18 Ale odpowiem w twoim stylu - prywatna placówka? A po co? Zapisz do państwowego żłobka, jest za darmo, nie jest potrzebny prywatny. Wakacje? To nie można zostać w domu? Jak zostaniesz w domu i wyślesz dziecko do państwowego żłobka i przedszkola to zobaczysz, ze dzieci nic nie kosztują. Ubrania (używane!) wciąż można trzymać we wspólnej szafie, bawić sie mogą patykiem,. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 22:29 Ale dokładnie - jak dziecko nie chodzi do prywatnej palcówki to jest dużo taniej, to chyba oczywiste? Dlatego napisałam "jak dziecko idzie do prywatnej placówki", bo wcale nie musi do takiej isc. Natomiast z czasem maleje liczba używanych rzeczy w obiegu bo dzieci je bardziej zużywają . Co do wakacji to chodziło mi o to, że za niemowlę w ogóle nie płacisz, bez względu na to, gdzie chcesz jechać, wie nie podnosi kosztów odpoczynku rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 08:45 Z tego co pamietam, to wg ciebie lepiej siedzieć w wakacje z niemowlęciem w domu, wiec jakie wakacje i jaki koszt? No popatrz, a moje nie zużywało - bo miało dużo ubrań i wydawałam/sprzedawałam je w idealnym stanie. Rozprawianie, ze noworodek/niemowlę nic nie kosztuje jest zwykłym bredzeniem, niezależnie od tego czy kupujesz nowe czy dostajesz używane. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:24 thank_you napisała: > Z tego co pamietam, to wg ciebie lepiej siedzieć w wakacje z niemowlęciem w dom > u, wiec jakie wakacje i jaki koszt > Jednemu lepiej, innemu nie. Chodzi o fakt, że "wakacje dziecka" nic nie kosztują. Czyli za wypoczynek rodzice płacą tyle samo, ile zapłaciliby bez dziecka. > No popatrz, a moje nie zużywało - bo miało dużo ubrań i wydawałam/sprzedawałam > je w idealnym stanie. > Ubrania kilkulatka? To gratuluję. Wszystkie znane mi kilkulatki ubrania zużywają, bo tarzają się po podłodze, szaleją w piaskownicy, mają plamy od trawy i błota, ochlapią się jedzeniem. Ale jak miałaś tyle ubrań to faktycznie tłumaczy konieczność zakupu nowej szafy > Rozprawianie, ze noworodek/niemowlę nic nie kosztuje jest zwykłym bredzeniem, n > iezależnie od tego czy kupujesz nowe czy dostajesz używane. Każdy komunikat rozumiesz dosłownie i uważasz, że ja napisałam "niemowlę kosztuje zero złotych"? Pisząc, że koszty zaczynają się później miałam na myśli to, że są na początku bardzo niskie, a rosną z czasem I widocznej bredzę, co ja mogę widzieć o dzieciach, to zaledwie trzecie niemowlę w moim życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:29 Jakie to ma znaczenie, ze masz trzecie niemowlę? Nawet przez myśl nie przeszło ci mleko modyfikowane a temat pieluch zgrabnie pominęłas, a to stały, comiesięczny koszt od samego początku. Napisałaś dokładnie, ze dzieci to kosztują, ale na późniejszych etapach. No wiec nie, dzieci kosztują i to dużo, od samego początku. To ze ty trzymasz ubrania dzieci w swojej szafie, nie masz przewijaka i wanienki to twoja sprawa, inni ludzie nie lubia sobie utrudniać. A bawić sie w piasku i błocie można, od tego, aby ubrania wyglądały jak nowe są odplamiacze, dobre proszki i pralki. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:47 Ja nie lubię sobie utrudniać życia przez zagracanie przestrzeni zbędnymi przedmiotami. Pieluchy to jest tak ogromny koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:59 g.r.uu napisała: > Pieluchy to jest tak ogromny koszt? Dla wielu jest dosc znaczacym obciazeniem finansowym. Dziecko generuje koszty, nie jest bezkosztowe. To tez duzo pracy, energii, czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:34 Jak masz duże i odpowiednio zaprojektowane mieszkanie to niczego sobie nie zagracasz. Tak, dla wielu osób pieluchy, mleko modyfikowane to ogromny koszt. Suplementy/leki dla matek po porodzie tez trochę kosztują (dha, wit D, często żelazo). Proszki do prania, prad. Dla ludzi niezamożnych każda pozycja jest odczuwalna, szczególnie gdy zechcą je chronić przed chorobami (szczepienia które wymieniłam to 2 tys zł w kilka miesięcy). Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:50 Jak kogoś stać na duże i odpowiednio zaprojektowane mieszkanie to zapewne koszt pieluch go nie wykańcza ani zakupu akcesoriów. Mleko modyfikowane to nawet nie wiem, ile kosztuje to się nie wypowiadam. Ale z tym kosztem pieluch to naprawdę nie przesadzaj Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 15:46 Mnie nic nie wykańcza, nawet moje duże wydatki na dziecko, ale na mnie świat się nie kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:03 thank_you napisała: > Tak, dla wielu osób pieluchy, mleko modyfikowane to ogromny koszt. Suplementy/l > eki dla matek po porodzie tez trochę kosztują (dha, wit D, często żelazo). Sorry, ale chyba dawno nie kupowałaś niemowlęcych rzeczy. Pieluchy to naprawdę nie jest droga sprawa w dzisiejszych czasach. 100 - 120 zł miesięcznie. To są grosze w porównaniu do kosztu żłobka i przedszkola. Mm nie używałam, nie wiem, jaki to koszt. Moje suple do końca karmienia piersią - 60 zł/mies. Nie wiem, czemu przyczepiłaś się do stwierdzenia, że dziecko im starsze, tym więcej kosztuje i o co właściwie bijesz pianę na kilkadziesiąt postów. Jak się nie gimnastykować, na dziecko trzyletnie wydaję dużo, dużo więcej niż kiedy było malutkie i kupowałam te nieszczęsne pieluszki. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:09 Uffff, bo już myślałam że naprawdę żyję w innym świecie i Rossmann ma dla mnie specjalne promocje, których inni nie widzą i mając porównanie pięciolatka, trzylatka i niemowlę widzę, że różnica w kosztach jest kolosalna, chociaż starsze też mają sporo rzeczy używanych i wiadomo, że kolejne dzieci używają części tych samych zabawek, książek itp. Ale to już córka chce chodzić na basen czy jakieś inne zajęcia, a to jakaś sala zabaw czasem, zoo itp. Niemowlę jest finansowo dużo mniejszym obciążeniem Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 15:50 Odniosłam się do stwierdzenia, ze dzieci to kosztują ale na późniejszym etapie niż niemowlę No więc nie, niemowlę tez kosztuje, chyba ze chcesz wszystko wyżebrać od znajomych, ale w takiej sytuacji to można zebrać cale życie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 15:53 A żłobki, przedszkola i szkoły są państwowe, więc płacisz tylko za to, co dziecko zje. Rower i hulajnogę chyba dostaniecie od znajomych? Basen jest od 1 klasy w sp, więc nie trzeba dodatkowo zapisywać. Zajęcia dodatkowe są w domach kultury, a na wakacje można wysłać z Caritasem (trzeba tylko dopytać eks męża triss). Wg mnie starsze dzieci kosztują tylko tyle, co jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:14 Żłobki państwowe są trudno dostępne, ale fakt, jak ktoś się zalapie to wyda niewiele. Przedszkole kosztuje trochę więcej niż jedzenie, Warszawa ma darmowe ale nie wszędzie tak jest. Zajęcia dodatkowe w domach kultury też nie są za darmo. Dlatego te koszty z czasem rosną Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:28 Wszędzie gdzie są państwowe przedszkola, to są one bezpłatne. Na szczęście dzieci nie muszą chodzić na zajęcia dodatkowe, wystarczy im zabawa patykiem w błocie. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:41 Nie, w wielu gminach za dodatkowe godziny ponad podstawę programową się płaci. I fakt, maluchy na zajęcia dodatkowe nie muszą chodzić - mogą, jak się coś fajnego trafi. A akurat za patyki i błoto to ludzie ciężkie pieniądze płacą Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:51 No jak ktoś chce czegoś ponad minimum, to płaci. Życie. Jakoś muszą wyskoczyć z tej 1 zł/h. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:12 Naprawdę nie rozumiesz że chodziło o to, że kosztuje mało a nie zero? I nikt nie mówi o żebraniu - jak ktoś daje ogłoszenie: oddam paczkę ubranek rozmiar 62 to znaczy, że osoba, która odpowie wyżebrała od niego? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:24 Nie, napisałaś dokładnie, ze dzieci kosztują dopiero POTEM. A kosztują także PRZEDTEM, no chyba, ze wszystko dostajesz za darmo - ale w takim razie każdy etap możesz tak opędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:42 Ty naprawdę nie rozumiesz, czy udajesz. Pisząc "kosztują" miałam na myśli "kosztują dużo". A nie okrąglutkie zero na początku. Wiesz, taki skrót myślowy, tak jak czasem ktoś mówi: no ta sukienka to widać, że kosztowała. I to nie znaczy, że większość sukienek jest za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:54 Nie, doskonale rozumiem co miałaś na myśli, po prostu się nie zgadzam z tymi stwierdzeniami, jak to niemowlęta są tanie w utrzymaniu. Tam niżej wyliczyłam Ci koszt tylko DWOCH pozycji, których niestety od znajomych ciężko dostać - same pieluchy i MM - 470 zł. Pamietam, ze moja siostra kupowała nutramigen (choć refundowany to i tak dwa razy droższy niż przeciętne MM) - przy dwójce dzieci na samo mleko wydawałaby dzisiaj...1000 zł miesięcznie. No, pestka dla większości rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 18:58 470 to mniej niż dostajesz świadczenia na dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 21:22 Tyle samo starczy ci na wakacje, kilka świadczeń i zabierasz dziecko - ergo, dziecko w każdym wieku kosztuje tyle, co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 22:06 W przypadku starszego dziecka wakacje to jeden z wydatków. Ale jak podajesz te obowiązkowe wydatki na niemowlę niższe od świadczeń na dziecko to ile rodzice muszą dołożyć? 100 zł miesięcznie? To właśnie w tym kontekście pisałam, że niemowlę kosztuje niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 23:48 Skoro tak, to tym świadczeniem spokojnie pokryjesz nadprogramowe godziny w przedszkolu, jedne zajęcia w domu kultury i wakacje w Brdzie nad jeziorem. Lubisz takie absurdy? Bo mnie powoli robi sie słabo od tej dyskusji. Naprawdę życzyłabym wszystkim, aby niemowlęta kosztowały nas tyle, co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 23:55 Mnie kosztują tyle co nic czego i innym życzę Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 18:16 thank_you napisała: > Odniosłam się do stwierdzenia, ze dzieci to kosztują ale na późniejszym eta > pie niż niemowlę > > No więc nie, niemowlę tez kosztuje, chyba ze chcesz wszystko wyżebrać od znajom > ych, ale w takiej sytuacji to można zebrać cale życie. Ooo, jak milusio. Wielmożna thank_you, osoby które korzystają z używanych rzeczy, nie są żebrakami. Są racjonalnymi osobami, które wolą skorzystać z wanienki po czyimś dziecku zamiast bezsensownie wydawać kasę i dokładać potem następny plastikowy śmieć. I widzisz, my nie musimy chodzić na żebry, takie rzeczy znajdują się same, jeśli masz jakiekolwiek krąg życzliwych znajomych. Kiedy byłam w ciąży, zostałam zasypana rzeczami dla dziecka, ludzie sami pytali i proponowali. Przykro mi, że nie znasz takich normalnych ludzkich układów i każdą jedną rzecz musiałaś dziecku kupić sama. Może dlatego korzystanie z używanych rzeczy kojarzy ci się tylko z żebraniem. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 21:23 Chyba nie zrozumiałaś, ale wybaczam. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:34 Hmm, pieluchy? Moje dziecko zużywa 12 pieluch dziennie. Paczka pampersow to 78 szt. - czyli potrzebuje 5 opakowań miesięcznie, opakowanie 45 zł czyli 220 zł/m-c. (ja kupuje inne, eko). Mleko modyfikowane? Cytując - "Karmienie butelką niemowlęcia to koszt ok. 250 zł miesięcznie plus koszt akcesoriów do karmienia (butelki, smoczki, sterylizator itd). Czyli mamy 470 zł TYLKO na mleko i pieluchy. Resztę of kors dostajemy, super wózek zachęcający do spacerów, bezpieczny fotelik, ciepły kombinezon, krem na niepogodę i filtry UV tez spadają z nieba. Boże Boże, jak cudownie maja ludzie w naszym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:47 Wózek zachęcający do spacerów? OK, jak kogoś trzeba wózkiem zachęcać to może to niezbędne Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:50 Noooo, wyobraź sobie, ze jak ktoś ma ch... i ciężki wózek to raczej będzie unikał spacerów niż mając komfortowy i łatwy w prowadzeniu. Niesamowita historia, co? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:55 Tak, dla mnie niesamowita, mam ciężki wózek, bo podwójny i nigdy mi to w spacerach nie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 17:04 A wielu osobom różne rzeczy przeszkadzają - wiatr, słońce, deszcz, mróz. Z kolei innym - ciężki, niewygodny wózek. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:58 Sorry, ale to jest debilizm. Wózek to wózek. Normalny rodzic z dzieckiem wychodzi codziennie. Naprawdę kogoś do wyjścia z dzieckiem zachęca wózek i jak wózek ciężki, albo nieładny/stary/ w złym kolorze to dziecko nie wyjdzie na spacer? Przepraszam, ale taki człowiek nie powinien mieć dziecka tylko lalkę sobie kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 17:01 Nooo, statystycznie rzecz ujmując to pomiędzy wrześniem a kwietniem dzieci znikają z polskich ulic i tak, te woskowe tez, bo komu chce się wychodzić w niepogodę? )) Jak robiłam z synem naście kilometrów dziennie przez lata to się napatrzyłam. Mieszkam przy największym parku w Wawie i żałość ogarnia na "ilość" spacerujących. Gdybym miała ciężki i niewygodny wózek, to wolałabym wystawić na balkon niż męczyć się 4-5 h na dworze. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 19:00 Myślisz, że jak pizga złem to ludzie siedzą w domach bo mają nieodpowiednie wózki? i w ogóle ci rodzice co nie wychodzą z dziećmi to z powodu braku drogiego wózka? Chyba na zasadzie tej złej baletnicy... Szczególnie że na spacer po parku to nie trzeba wypasionego wózka. Chyba że do pokazania się Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 21:24 Nigdzie nie napisałam O drogim wózku. Napisałam O ciezkim. Wózek można kupić uzywany. Ale z reguły trzeba go kupić. O, pardon - u ciebie rozdają zajebiste wozki za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 22:11 Nie, u mnie rozdają zupełnie przeciętne wózki. Nie każdy potrzebuje zajebistego, cokolwiek to znaczy. Używany wózek głęboki można kupić za 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 23:01 Ja oddałam kiedyś swój Joolz, teraz mogę dostać Joolza albo Bugaboo, to zajebiste czy przeciętne? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 23:23 To juz musisz sama ocenić, wszak jak cos ma nazywa sie Bugaboo lub Joolz, to na pewno jest zajebiste, nawet jesli ma 15 lat, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 23:31 Hahah, oddałam te pare lat temu dwuletni wozek, teraz mam do wzięcia jeden roczny i jeden dwuletni. Skąd pomysł, ze maja 15 lat? Moje kolazanki maja dzieci teraz, a nie 15 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 23:34 Hahaha, to ty pisałaś o dzieciach 1-12 lat, wiec skąd, Hahah, mam wiedzieć, czy ten wózek ma 1 czy 12 lat, zeby - Hahah - ocenić jego - hahahah - zajebistosc, hahahah? )) Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 09:19 thank_you napisała: > Hahaha, to ty pisałaś o dzieciach 1-12 lat, wiec skąd, Hahah, mam wiedzieć, czy > ten wózek ma 1 czy 12 lat, zeby - Hahah - ocenić jego - hahahah - zajebistosc, > hahahah? )) A skąd w przedziale 1-12 pojawiło Ci się 15? Mogłas chociaż uśrednić, jeśli chciałaś być fair, ale Ty uznałaś, że lepiej do Twojej argumentacji będzie pasowało coś zupełnie poza skalą. Znam ten sposób udowadniania swoich racji z wykorzystaniem skrajności aż do absurdu, to się nazywa manipulacja Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 11:34 Żadna manipulacja, to jedynie przykład, bo sama marka CZEGOKOLWIEK świadczy dokładnie o NICZYM. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 12:02 thank_you napisała: > Żadna manipulacja, to jedynie przykład, bo sama marka CZEGOKOLWIEK świadczy dok > ładnie o NICZYM. Odniosłaś się do wieku dzieci w moim otoczeniu (1-12) i uznałaś, że wobec tego wózek może mieć 15 lat. To nie manipulacja? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 12:45 Nie, nie odniosłam się w tej wypowiedzi do dzieci w Twoim otoczeniu, odniosłam się w innej - nie umiesz czytać? A teraz skup się - mam Mercedesa. Jest zajebisty czy przeciętny, hihihi, hahahah? Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 22:57 thank_you napisała: > Nigdzie nie napisałam > O drogim wózku. Napisałam > O ciezkim. Wózek można kupić uzywany. Ale z reguły trzeba go kupić. O, pardon - > u ciebie rozdają zajebiste wozki za darmo. Dalej masz ten straszny ból dupy, że inna forumka dostała coś dla swojego dziecka, a nie kupiła? Ależ ty musisz być szczęśliwa z tymi swoimi nowiutkimi rzeczami. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 23:21 Ze ja mam bol dupy? 😂 😂😂 Moj ty forumowy psychologu 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 23:28 Dostałam Baby Merca po trójce dzieci,więc chyba mało zachęcający do spacerów A na grupie osiedlowej wymieniłam sadzonki roślin na spacerówkę Maclaren. Kołczowie twierdzą, że odpowiednią energią można przyciągać miliony, najwyraźniej ja mam energię przyciągająca rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 23:41 Niestety nie znam sie na wózkach, wiec nie wiem co to Baby Merc. Mam młodsze dzieci w rodzinie i oddaje wszystko im, nawet teraz wrocila do mnie czesc zabawek, które oddałam po synu. Na grupach osiedlowych raczej pomijam posty, w których oddają rzeczy, aczkolwiek ideę popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 00:06 >Myślisz, że jak pizga złem to ludzie siedzą w domach bo mają nieodpowiednie >wózki? Ja wprawdzie nie thank_you ale tak myślę. Albo jak mają ciężkie wózki to częściej dziecko wystawią na balkon niż pójdą z nim na spacer. Nie chcę myśleć co z tymi, którzy nawet balkonu nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 00:43 Cóż, ja myśle, że niektórzy po prostu nie lubią spacerować i żaden wózek im nie pomoże, a inni nie lubią łazić jak pada i wieje, dlatego jesienią spacerują rzadziej i krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:13 Wiesz, ja rozmawiam z matkami i pamietam, co mi mówiły. Pamietam tez rożne wozki kolezanek i wózki brata oraz siostry (siostrę usprawiedliwia to, ze 20 lat taśmy na prowincji wielkiego wyboru nie było). Znam tez na pamięć teksty na temat dziecięcych ubrań, fotelików itd., zajmuje sie dziećmi od 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 18:38 jak ktoś kupił częstochowski złom o wadze 20kg plus dziecko i akcesoria a mieszka na 2 czy 3p bez windy, to na spacer bez pomocy drugiej osoby nie pójdzie. Jak kupi zajebisty wózek o wadze 10kg, to juz ma lżej stargać i wtargać po schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 18:43 Szczególnie że współcześnie nawet zwykły tani wózek to przecież nie jest jakaś drewniana konstrukcja na stalowych kołach, normalnie można używać. Chyba że to na takiej zasadzie, jak moja znajoma nie może uprawiać żadnego sportu bo nie nie stać... Przecież nie będzie maszerować po parku w zwykłym dresie i butach. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:59 Dodam tylko, że po 6 t.ż. dziecka tylko 48% dzieci karmionych jest piersią, więc ten koszt MM dotyka 52% rodzin. Mnie nie dotknie, bo swoje starsze dziecko karmiłam do 3 r.z., młodsze też zamierzam długo - przy okazji przyszło dziś do mnie zamowienie z apteki (Eye Q, 3 opakowania Actiferolu i dwa wit. D - 250 zł, wystarczy mi na półtora miesiąca?) Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:25 thank_you napisała: > Noooo, wyobraź sobie, ze jak ktoś ma ch... i ciężki wózek to raczej będzie unik > ał spacerów niż mając komfortowy i łatwy w prowadzeniu. Niesamowita historia, c > o? A ja przyznam, że po lekkim i zwrotnym Peg Perego, przejście na wózek typu czołg to była bardzo pozytywna zmiana. Mowa o 15 latach wstecz. Ale ja mieszkałam w bloku z windą. Co człowiek, to opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
trudneslowa Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 17:07 thank_you napisała: > Hmm, pieluchy? Moje dziecko zużywa 12 pieluch dziennie. Paczka pampersow to 78 > szt. - czyli potrzebuje 5 opakowań miesięcznie, opakowanie 45 zł czyli 220 zł/m > -c. (ja kupuje inne, eko). > > Mleko modyfikowane? Cytując - "Karmienie butelką niemowlęcia to koszt ok. 25 > 0 zł miesięcznie plus koszt akcesoriów do karmienia (butelki, smoczki, steryliz > ator itd). > > Czyli mamy 470 zł TYLKO na mleko i pieluchy. Resztę of kors dostajemy, super wó > zek zachęcający do spacerów, bezpieczny fotelik, ciepły kombinezon, krem na nie > pogodę i filtry UV tez spadają z nieba. Boże Boże, jak cudownie maja ludzie w n > aszym kraju! Polecam wielopieluchowanie. Jest to (w perspektywie 2-3 lat) tańsze i bardziej ekologiczne. Dostępne są butle samosterylizujace (z MAM), zostaje też zwyklackie wygotowywanie smoczków i butelek. Still "wózek zachęcający do spacerów" to najlepsza pozycja xD Za czasów mojego pierwszego dziecka było to Bugaboo i Joolz. Przy drugim Cybex. jesienią rodzę trzecie. Jakie wózki teraz pasują do fotek na insta? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 17:14 Używałam pieluch wielo przy starszym, teraz mi się już nie chcę - nie wiem, czy biorąc pod uwagę prąd i wodę, jest to jednak bardziej ekologiczne, niż ekologiczne pieluszki jednorazowe. Tzn. może i jest, ale mojego męża brzydzi, więc używamy jednorazowych. Nie wiem jakie wózki są na Insta, korzystam z Instagrama tylko w celach zawodowych, ale jak już się dowiesz, to koniecznie daj znać, co wrzucisz. Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 18:22 trudneslowa napisała: > > > Still "wózek zachęcający do spacerów" to najlepsza pozycja xD Za czasów mojego > pierwszego dziecka było to Bugaboo i Joolz. Przy drugim Cybex. jesienią rodzę t > rzecie. Jakie wózki teraz pasują do fotek na insta? geez,Cybex to zaiste stan umyslu jak widac ,iksde. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 00:18 Wózek zachęcający do spacerów to jak dla mnie był wózek bardzo lekki. Bo mimo, że mieszkałam w domu to dom był na skarpie i musiałam codziennie znosić wózek po schodach, a po drugie byłam dość mizernej postury. Więc tak, kupiłam wówczas Bugaboo, które uwielbiałam bezgranicznie. Posłużył dwójce dzieci (Instagrama nie miałam) Próbowałam też chust zamiast wózka ale moje dzieci z chustami były średnio kompatybilne i nawet specjalnie w tym celu sprowadzona konsultantka od chust ręce rozłożyła i powiedziała, że bywają przypadki, gdzie chusta się nie sprawdza. Nie mówiąc o tym, że porządne chusty też sporo kosztują. Małe dziecko to spore koszty. Nam na przykład nikt nic nie dał - nie miałam w najbliższym otoczeniu ludzi z dziećmi w podobnym wieku, bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:23 Najwidoczniej nie miałaś w swoim środowisku ludzi wam życzliwych. 😁😁😁 🤦🤦🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:43 Nie sa niskie, bo opieka jest bardzo droga. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:52 Ale o tym napisałam - że na początku droga jest opieka jeżeli ktoś potrzebuje prywatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:56 g.r.uu napisała: > Ale o tym napisałam - że na początku droga jest opieka jeżeli ktoś potrzebuje p > rywatnej. A panstwowa jest darmowa, jest tansza i nie wystarcza dla kazdego chetnego. Nie kazdego stac na opieke nawet ta tania. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:59 Państwowa jest na tyle tania że z samego 500 plus wyztarczy. Ale nie każdy w ogóle korzysta z płatnej opieki - tak czy inaczej tutaj jest największy koszt, a nie ubranka, które ludzie nawet za darmo oddają Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:05 które ludzie nawet za darmo oddają I to w gigantycznych ilościach. Wszystkie moje koleżanki, które mają teraz niemowlęta przy każdej okazji odwiedzin zastrzegają żeby przypadkiem nic nie kupować bo nie są w stanie zużyć takich ilości, jakie dostały. Jak tylko mogą się części pozbyć to przekazują dalej, co się przydało w związku z sytuacją z Ukraińcami- jak tylko w okolicy pojawiało się potrzebujące niemowlę to momentalnie było ubrane na kilka miesięcy do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:30 Wspaniale, gdy urodziłam syna, to od wielu lat nie było żadnego niemowlęcia wśród znajomych i absolutnie każda rzecz musiałam kupić mu sama. To samo mam teraz ze swoja córka. Za to po nich mam komu oddac a i chętnych dużo, bo rzeczy zawsze były dobrej jakości i niezniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:33 thank_you napisała: > Wspaniale, gdy urodziłam syna, to od wielu lat nie było żadnego niemowlęcia wśr > ód znajomych i absolutnie każda rzecz musiałam kupić mu sama. > To samo mam teraz ze swoja córka. Za to po nich mam komu oddac a i chętnych duż > o, bo rzeczy zawsze były dobrej jakości i niezniszczone. Ja jestem właśnie w ciąży (41 lat) i spływa do mnie strumień WSZYSTKIEGO, moje znajome maja dzieci w wieku 1-12 lat. Chyba nie będę musiała kupić nic, cała wyprawkę dostanę. I to są zazwyczaj rzeczy dość kosztowne, markowe, których każdy chce się po prostu pozbyć 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:10 > > Ja jestem właśnie w ciąży (41 lat) i spływa do mnie strumień WSZYSTKIEGO, moje > znajome maja dzieci w wieku 1-12 lat. Chyba nie będę musiała kupić nic, cała wy > prawkę dostanę. I to są zazwyczaj rzeczy dość kosztowne, markowe, których każdy > chce się po prostu pozbyć 😂 Miałam tak samo, połowy wyprawki nawet nie wyjęłam z szafy, tyle tego miałam. Kupiłam tylko jedno jedyne body w jeże, bo mnie urzekło. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:42 latarnia_umarlych napisał(a): > > > > > Ja jestem właśnie w ciąży (41 lat) i spływa do mnie strumień WSZYSTKIEGO, > moje > > znajome maja dzieci w wieku 1-12 lat. Chyba nie będę musiała kupić nic, c > ała wy > > prawkę dostanę. I to są zazwyczaj rzeczy dość kosztowne, markowe, których > każdy > > chce się po prostu pozbyć 😂 > > Miałam tak samo, połowy wyprawki nawet nie wyjęłam z szafy, tyle tego miałam. > Kupiłam tylko jedno jedyne body w jeże, bo mnie urzekło. > Ja też dostałam sporo, ale przyznam, że ludzie mają jednak bardzo różne definicje 'rzeczy w dobrym stanie'. I mnóstwo ludzi zapiera i zapuszcza ubranka, bo pierze razem białe/jasne z ciemnymi. Do tego czasami przeszkadzał mi zapach z danego domu, ale to już moja osobista schiza, śmierdzącego w moim odczuciu wózka nie chciałabym mieć. Mam dzieci jednej płci, ale urodzone o różnych porach roku i nie zawsze mogłam średniemu synowi dać rzeczy po najstarszym - np. zimowy kombinezon miał nie taki rozmiar, jak potrzeba. W przypadku najmłodszego też było inaczej, bo przez dużą różnicę wieku, wieku rzeczy się pozbyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:19 🤦 Tez dostałam strumień prezentów i to taki, ze właściwie poza wanienką, wózkiem I paroma gadżetami nie musiałabym nic kupić (dobrze, ze zdążyłam kupić wózek bo przyszła duchowa matka chrzestna juz sie rozpędzała), ale nowych, bo - jak juz napisałam - wśród znajomych i rodziny nie ma dzieci młodszych niż 3 lata, a ludzie wydają swoje rzeczy na bieżąco, nie trzymają w domu ubranek czy innych gadżetów. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:20 I nawet jeśli ja tego nie kupiłam, to ktoś to kupić musiał - ergo, dzieci KOSZTUJĄ, na każdym etapie swojego życia, czasami tylko kogos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 17:14 Chodzi o koszty poniesione przez daną rodzinę, to chyba jasne? Bo wiesz, tak patrząc to przedszkole publiczne też kosztuje bo płaci się w podatkach. Jednak jak dostałam torbę ubranek po czyimś dziecku to nie będę twierdzic, że mnie coś kosztowały Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:35 U nas na osiedlowej grupie regularnie ludzie oddają całe paczki, bo nie chce im się bawić w sprzedaż na vinted, bo więcej czasu stracą niż zarobią. Oddają te wanienki, krzesełka do karmienia, jakieś akcesoria. Odpowiedz Link Zgłoś
niemoralna Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:44 Na ten moment to można przebierać w olx czy lokalnych grupach i można znaleźć jakieś ubranka za free , choć duzo skromnych osób poprostu krępuje się z tego korzystać i nie bardzo chca ubierać dziecko w ubranka używane. Ja ponad 20 lat temu będąc w bliźniaczej ciąży nie miałam kolo siebie ani znajomych z maluchami, którzy trzymaliby ciuszki a rodzina ,żeby wysłać paczkę poniosłaby koszt na równi zakupów nowych ubranek . Bylam w sytuacji co mogłam sobie pozwolić na wydatek i nowa wyprawkę, ale mnóstwo kobiet taki wydatek kosztował ponad ich możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:51 Jak ktoś nie chce ubierać w używane i go stać to kupuje nowe. Natomiast jest taka opcja powszechnie dostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:38 500 to wielu jesli nie wiekszosci rodzin pozwala jako take zamknac budget w miesiacu, pomijajac juz ze tej panstwowej opieki zlobkowej nie wystarcza dla wszystkich chetnych. Nie kazdy potrzebuje ale zalozenie jest takie ze kazdy, bo babcia moze zmienic zdanie, zachorowac itp i nagle opieki nie ma. Kazdy sensowny czlowiek zaklada opcje opieki nawet jesli moze korzystac z darmowej w postaci babci. Natomiast do tego dochodza wszelkie inne koszty zwiazane z niemowletami, takze ubrania i rozne sprzety ktore sa potrzebne albo poprostu ulatwiaja zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:44 Ale przecież ja dokładnie o tym mówię. Że kosztem jest prywatna opieka JEŚLI musisz bądź chcesz z niej korzystać. To obejmuje te wszystkie sytuacje, gdy dla kogoś nie wystarcza miejsca w państwowym żłobku lub nie ma innej opcji. Natomiast JEŚLI nie płaci się za opiekę to wydatki są znacznie niższe. A co do ubrań to już widzę, że nie tylko ja piszę - dla niemowląt/maluchów jest taki ogrom rzeczy z rynku wtórnego, że koszty można naprawdę znacząco zminimalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:33 thank_you napisała: > Rozprawianie, ze noworodek/niemowlę nic nie kosztuje jest zwykłym bredzeniem, n > iezależnie od tego czy kupujesz nowe czy dostajesz używane. W mojej ocenie niemowlę kosztuje jednak mniej niż nastolatek. Ale należy dodać, że nie bierze się pod uwagę płatnej niani, bo koszty opieki są spore i niemowlak nie wymaga rehabilitacji. Z nianią i prywatnym fizjoterapeutą kosztuje jednak sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 11:38 Myślę jednak, że dla przeciętnej studentki, koszt utrzymania niemowlęcia to byłaby wyrwa w budżecie; do tego raczej w swoim otoczeniu nie miałaby koleżanek ze starszymi dziećmi (tzw. ludzie przychylni ), które wsparłyby darmową wyprawką (wózek, fotelik, wanienka, przewijak, ubrania w kilku rozmiarach, pieluchy co miesiąc, chusteczki, kosmetyki, pościel, łóżeczko, kombinezon, śpiwór, kocyki, pieluszki bambusowe). No, chyba, że ja się jednak mylę i to, co wymieniłam, wcale nie jest dziecku potrzebne. I jednak ktoś to chyba musiał najpierw kupić, aby móc dać? Więc kogoś dziecko jednak kosztowało? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 12:27 W dzisiejszych czasach sporo z wymienionych przez Ciebie rzeczy można dostać nie tylko od znajomych, ale też kupić tanio używane. Ja już przy trzecim najmłodszym synu widziałam, że jest o wiele łatwiej i taniej niż 15 lat temu przy pierwszym dziecku. Do tego jest 500+. Co nie znaczy, że dziecko nie kosztowało nic, Nutramigen był dosyć drogi, a ja zapłaciłam po karmieniu majątek u dentysty (ale nie każda kobieta tak ma, ja odwapniałam się bardzo szybko i mam słabe szkliwo). Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 12:43 Tak, ale trzeba wciąż KUPIĆ. Do tego nie każdy ma ochotę na kupowanie używanych rzeczy. Jeszcze niedawno 500+ nie było a utrzymanie dziecka kosztowało, zresztą to trochę absurdalne pisać, że 500 + pokrywa koszt pampersów i zwykłego MM (niby pokrywa, ale za 500+ płaci się w podatkach, więc kogo te 500+ nie kosztuje, tego nie kosztuje). Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 13:09 Wiem, ile kosztowało niemowlę i małe dziecko w czasach bez 500+, dostępu do przedszkola i 5-miesięcznego macierzyńskiego. Z tego czasu mam dwoje dzieci. I przez porównanie z trzecim synem stwierdzam, że teraz jest łatwiej i taniej przy założeniu, że dziecko jest całkowicie zdrowe. Co nie znaczy, że jest bezkosztowo, oczywiście, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 13:44 Jeśli dziecko jest zdrowe, a rodzice lubią bawić się w ograniczanie kosztów (używane ubrania i gadżety, po co wakacje - plac zabaw też jest ekstra), to tanio może być zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 14:58 Ale wakacje (pomijając wyjazdy lecznicze) to akurat potwierdzają tezę, że z niemowlakiem jest taniej. Nie płaci się za tak małe dziecko, za starsze już tak, a za późniejszego nastolatka normalną kwotę. Ale owszem, uważam, że na wakacjach niemowlakowi można przyciąć, gdy trzeba wybierać i ciąć, w przypadku starszych dzieci z lepszą pamięcią jest już gorzej - wyjazd nad morze np. to zawsze frajda, zmiana otoczenia, u starszych dzieci fajne wspomnienia z pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 16:43 Za to nie płacisz co miesiąc za pieluchy - rocznie to koszt 2600 - w sam raz na wakacje dla nastolatka, oczywiście o ile rodzic będzie uważał, że wakacje są potrzebne; jak już pisałam, skoro lubi tak ograniczać koszty, to może uzna, ze pod blokiem tez można się pobawić (tak jak można kupić wszystko z entej ręki). Ludzie są różni, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 16:46 Podsumowując - koszty można ciąć na wszystkim, jeden uzna, że nie jest mu potrzebny nowy wózek i zgrabnie pominie koszt wyżywienia i pieluch oraz reszty (bo jest na to 500+) - to samo 500+ można przeznaczyć na wakacje. Albo i nie, bo po co? Tak czy siak - 6 k rocznie z 500+ spokojnie wystarczy na wakacje, a skoro płaci się za to z 500+ to tak, jakby za darmo, więc nastolatek tez nic nie kosztuje. Tak, wiem, musiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 17:07 Różnica jest taka, że niemowlę można karmić piersią i wtedy tych kosztów nie ma, a nastolatek je i to dużo.O 500 plus wspomniałam w kontekście Twojego wyliczenia minimum kosztów na 470 - bo z tego wynika, że w stosunku do budżetu przed urodzeniem dziecka rodzic nie wydaje więcej. Ale oczywiście, później też można redukować koszty tylko jest to trudniejsze niż przy niemowlęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 17:17 Wiesz, można tez nie korzystać z pieluch, jest taka metoda bliskościowa odpieluchowania noworodka. Wtedy to się wręcz zarabia na dziecku! Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 17:21 Wiem, jest nhn, ale nie próbowałam nigdy. Mimo wszystko mam wrażenie, że na najmłodszej odrobinę zarabiamy Raczej pełnej 500 nie wykorzystuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 18:27 thank_you napisała: > Za to nie płacisz co miesiąc za pieluchy - rocznie to koszt 2600 - w sam raz na > wakacje dla nastolatka, oczywiście o ile rodzic będzie uważał, że wakacje są p > otrzebne; jak już pisałam, skoro lubi tak ograniczać koszty, to może uzna, ze p > od blokiem tez można się pobawić (tak jak można kupić wszystko z entej ręki). L > udzie są różni, prawda? Ludzie są różni i mają różne możliwości. A ja mam wrażenie, że Ty piszesz o tym, że rodzic świadomie tnie koszty, choć stać go na wiele. Nie, cięcie kosztów wynika najczęściej z ograniczonych zasobów, imo rzadziej ze skąpstwa czy wredoty rodzica. I wówczas owszem, brak wakacji dla dziecka 8-miesięcznego to w moim odczuciu mniejsza szkoda niż brak wakacji dla 10-latka. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 12:45 Nie, zupełnie nie, skoro ktoś stawia tezę, że niemowlę kosztuje niewiele ponad 500+ (że niby te 500+ spada nam z nieba i skoro wydamy je na dziecko, to tak, jakby nic nas nie kosztowało) - to ja stawiam tezę, że przy takim założeniu, to nawet nastolatek niewiele kosztuje (ubrania z olx, tak jak przy niemowlaku, Rower po córce koleżanki mamy, wakacje z Caritas itp.). No może gdybym nie urodziła dziecka kilka tygodni temu, to może nie wiedziałabym jaki jest koszt prowadzenia ciąży w prywatnej instytucji (wiem, nie trzeba, tylko potem nie rodzisz po ludzku, o ile nie masz szczęścia mieszkać w kilku większych ośrodkach akademickich, gdzie szpitale z sobą konkurują), nie wiedziałabym ile kosztują testy prenatalne i kontrola USG u dwóch ginekologów, ile kosztuje bezpieczny fotelik (bezpieczny czyli NOWY, no chyba że masz szczęście dostać fotelik od kogoś, do kogo masz zaufanie, kto nie zapomniał wspomnieć o tym, że fotelik był zamontowany w aucie w trakcie stłuczki), ile kosztuje wózek (tak, wiem, tu wszystkie dostają za free - cud!), kosmetyki, jeszcze lepsze odżywianie nich dotychczas (ryby, oliwa, nać pietruszki). I to wszystko przy dziecku ZDROWYM i karmionym piersią. Ja też dostałam wręcz kartony prezentów, bo dziewczyny w moim towarzystwie zgłupiały i skompletowały mi właściwie całą wyprawkę dla córki, bo widziały, że zabieram się do tego jak pies do jeża - czy mogę powiedzieć, że dziecko nic nie kosztuje, bo ja za to nie zapłaciłam? Na boga, ktoś jednak za to zapłacił. I im mniej zamożny człowiek, tym bardziej koszt utrzymania dziecka na KAŻDYM etapie jest dla niego odczuwalny, szczególnie, gdy nie ma skąd wziąć tych darmowych ubranek i gadżetów(przypomnę - temat wziął się od studentek, one raczej nie mają wielkiego grona koleżanek ze starszymi dziećmi), a kupno używanego pozostaje jedną z pozycji w budżecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 14:31 Ja nie postawiłam tezy, że niemowlę kosztuje niewiele ponad 500+, ale zgadzam się ze stwierdzeniem, że niemowlę kosztuje mniej niż nastolatek w dzisiejszych czasach, gdy jest 500+, a od tego roku kapitał rodzicielski na kolejne dziecko. I zrobiłam zastrzeżenie, że to pod warunkiem, że nie korzysta się z niani oraz z prywatnej rehabilitacji (zresztą do korzystania z usług fizjoterapeuty u niemowlaka nie potrzeba diagnozy ciężkich schorzeń neurologicznych, wystarczy asymetria ułożeniowa). Nastolatek bardzo dużo je, poza tym - choć nie ma pieluch, zużywa o wiele więcej wody - piszę tu o moich doświadczeniach - za żywność (która tak ostatnio podrożała) i wodę płacę dużo, bez porównania więcej niż w czasach, gdy chłopcy byli mali - jedli mniej i ja miałam kontrolę nad tym, ile wody się zużywa w czasie kąpieli, do tego, co oczywiste, nie korzystali z toalety. Do tego jakieś zajęcia dodatkowe, drogie posiłki w szkole, wycieczki - wydatków jest mnóstwo. Badania prenatalne były drogie już 6 lat temu, ja zrobiłam biopsję kosmówki prywatnie, ale prawdą jest, że mogłam poczekać na darmową amniopunkcję, bo miałam wskazania po złym teście Pappa (refundowanym że względu na mój wiek). Kupiłam sobie miesiąc spokoju. Jeżeli chodzi o fotelik to zgadzam się, najlepszy jest nowy, bo jest najbezpieczniejszy. A to tańsze utrzymanie niemowlaka ma związek po części z tym, że wraz z rozwojem mediów społecznościowych, różnych grup jest większa dostępność rzeczy używanych i to nawet w małych miejscowościach. Tak, nie każdy chce używane, zgadzam się, do tego ludzie dają czasem ubranka wyglądające okropnie, szare, zaprane i śmierdzące, ale można znaleźć sporo fajnych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 16:47 Masz rację z tym, że nie każdy chce. Ale tu chodzi o sam fakt istnienia tej możliwości. Na tej samej zasadzie można by powiedzieć, że nie każdy chce ubrania wózek za mniej niż 5000. Mnie chodziło o samą możliwość - kto chce i potrzebuje skompletuje wyprawkę za grosze. I nie musi mieć znajomych z małymi dziećmi - jest tak jak piszesz mnóstwo grup na FB, sąsiedzkich, jest olx, jest vinted Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:35 A dlaczego nie przez nie? Myślisz, że jak macierzyński był 3 czy 6 miesięcy - to kobiety pracujące same chowały dzieci? Czy robiły to babcie, nianie, żłobki? Studentka zdecydowanie nie ma 8h zajęć dziennie. Zwłaszcza na 3,4,5 roku. Ma więcej czasu dla dziecka niż kobieta na etacie, której nie ma 8--10 godzin dziennie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:52 Wiem jak było, dlatego tak przydawała się wcześniejsza emerytura kobiet - z niemowlakami siedziały 50-letnie babcie. Może i dziecko w czasie studiów to dobry pomysł logistycznie, ja w tym wieku dostawałam wstrząsu anafilaktycznego na samą myśl o ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:59 Ja na studiach też, ale skończyłam je - i zmieniły mi się priorytety. Bardzo chciałam mieć dziecko. No i dzieci miały te co chciały - w sensie mężatki. Jakoś na 3-4 roku studiów mieliśmy całkiem sporo ślubów. Wiele koleżanek broniło się będąc już w ciąży. Jedna to chyba prosto z obrony magisterki pojechała rodzić . Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:49 arwena_11 napisała: > A dlaczego nie przez nie? Myślisz, że jak macierzyński był 3 czy 6 miesięcy - t > o kobiety pracujące same chowały dzieci? Czy robiły to babcie, nianie, żłobki? > Studentka zdecydowanie nie ma 8h zajęć dziennie. Zwłaszcza na 3,4,5 roku. Ma wi > ęcej czasu dla dziecka niż kobieta na etacie, której nie ma 8--10 godzin dzienn > ie w domu. Kobiety pracujące starsze niż 20 lat często miewały jednak mężów, którzy byli w stanie utrzymać rodzine (bo nie mieli po 20 lat) i często korzystały z urlopów wychowawczych. To ze studentki miały czas, to nie znaczy, ze miały ochotę spędzać go z niemowlakami. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:56 Ale te studentki, które ja znałam Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:28 arwena_11 napisała: > Ale te studentki, które ja znałam Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:36 Część planuje. Poza tym nie trzeba planować ale można się świadomie zdecydować na kontynuację ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:37 Kontynuacja ciąży to jest jednak co innego. Nie musi wynikach z checi posiadani dzieci już, raczej jest akceptacja zaistniałej (niekorzystnej) sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:39 Niektórzy jej nie akceptują i jadą na Słowację. Sam fakt braku planowania nie ma specjalnego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:44 Oczywiście, ze fakt planowania lub nie ma znaczenie. Ciąża w nieodpowiednim momencie życia, nawet jeśli swiadomie kontynuowana, potrafi mocno negatywnie na to życie wpłynąć. Np. w postaci nieukończonych studiów, samotnego macierzyństwa, etc. Co do Słowacji - kolejny problem, dwudziestolatka rzadziej ma środki i wsparcie niezbędne do przeprowadzenia takiej operacji. Wiec pewnie częściej jednak kontynuuje ciąże, choć wolałaby nie. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:52 Aborcja jest tańsza od utrzymania dziecka. Jak rodzina nie pomoże to koleżanki albo odpowiednia fundacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:01 g.r.uu napisała: > Aborcja jest tańsza od utrzymania dziecka. Jak rodzina nie pomoże to koleżanki > albo odpowiednia fundacja. To nie chodzi o cenę, bardziej o wysiłek organizacyjny i gotowość emocjonalna do podejmowania decyzji o własnym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
niemoralna Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:02 I co tak kobieta ma się bujać cały czas po rodzinie, koleżankach, fundacjach ,zapomogach ? To lepiej juz jak niedonosi tej ciąży ,bo ja poprostu na zabawę w dom nie stać, no ale w PL to sobie można .... Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:10 Przecież ja mówię o wsparciu w aborcji. I owszem, póki co granice otwarte i jak najbardziej można Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:19 g.r.uu napisała: > Przecież ja mówię o wsparciu w aborcji. I owszem, póki co granice otwarte i jak > najbardziej można Gruu, pewnie, ze można, ale trzeba byc w ogole otwartym na szukanie, wiedzieć o opcjach i byc gotowym na ciężar tej decyzji. 20-latki są bardziej ulegające wpływom, mniej niezależne (emocjonalnie, niekoniecznie finansowo, chociaż też). Nie twierdzisz chyba, że przeciętna 20-latka jest tak samo dojrzała i świadoma tego, czego chce w życiu co przeciętna 30-40-latka. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:22 Obecne dwudziestolatki mają naprawdę dużą świadomość takich kwestii. Zresztą pamiętam, że nawet w moim gronie na tym etapie się o takich sprawach rozmawiało, dziewczyny wiedzialy, jak zrobić aborcję. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:26 Jeśli chcesz się upierać, że wiedza, dojrzałość i świadomość własnych potrzeb nie rośnie przez dwadzieścia lat, to chyba się nie dogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 12:35 Rosnie, co nie znaczy że w wieku lat 20 jest na poziomie zero Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 12:39 Nie wiem, czy któraś z Was ma podobną refleksję, ale ja już jakiś czas doszłam do tego, że nie ma co się spieszyć do kolejnego etapu życia. Żyjemy dłużej niż nasi przodkowie, mamy czas nacieszyć się każdą fazą. Dlatego nie widzę nic złego w przedłużaniu młodości beztroskiej, bez dzieci, w korzystaniu na maxa z możliwości, które daje młodośc, potem z przesunięcia macierzyństwa na nieco później i znów - cieszenia się nim, bez poganiania, że już koniecznie trzeba wracać do roboty, bo kariera nam ucieknie, bo cele, bo trzeba to i tamto przed 30 / 40. Nic nie trzeba. Można sobie spokojnie delektować się każdym etapem. Nie mam pojęcia po co się tak spieszyć do starości, mało znam szczęśliwych emerytów, w większości są samotni i żałują, że nie doceniali życia, kiedy mogli, a teraz już wszystko mineło. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:15 Pod warunkiem że zdrowie dopisze. Znam rodzinę która adoptowała dziecko i jedno z rodziców jest bardzo ciężko chore. Choroba ujawniła się po 45 roku życia. Ciężar zarobkowania i wychowania przedszkolaka został przesunięty na jedną osobę Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:32 Spieszyć się nie ma po co i delektować można, tylko trzeba zawsze brać pod uwagę że odwlekanie może mieć też konsekwencje negatywne. Czyli np. odwlekanie rozpoczęcia pracy (czy szeroko pojętej kariery) może skutkować tym że się będzie "do tyłu" w stosunku do tych którzy zaczęli wcześniej, odwlekanie decyzji o dziecku- tym że w razie czego będzie mniej czasu na leczenie, odwlekanie decyzji o związku- tym że mniej czasu na poznanie partnera itd. A szczęśliwych emerytów trochę znam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:51 No ale co z tego, ze będzie się „do tylu”? To jest jakiś wyścig? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:59 No żaden wyścig, tylko po prostu są naturalne konsekwencje i tyle - jak zaczynasz pracę później niż rówieśnicy to musisz się liczyć np. z tym że będziesz na rozmowach pytana o tę lukę, albo z tym że zaczniesz mając np. przełożonego dużo młodszego od siebie, albo że zanim np. awansujesz i zaczniesz zarabiać satysfakcjonujące pieniądze upłynie trochę czasu, a w pewnym wieku jednak ciężko się delektować tym że się przedłużyło młodość jeśli np. nie ma się zdolności kredytowej itd. Wiadomo, można się delektować młodością, pózniej z miejsca wskoczyć na stanowisko wąskiej specjalistki i żyć z odsetek, ale to raczej margines. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 14:41 mamkotanagoracymdachu napisała: > No ale co z tego, ze będzie się „do tylu”? To jest jakiś wyścig? Pominęłas mój komentarz dot zdrowia rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 14:50 mandre_polo napisał(a): > mamkotanagoracymdachu napisała: > > > No ale co z tego, ze będzie się „do tylu”? To jest jakiś wyścig? > > Pominęłas mój komentarz dot zdrowia rodziców Tak, masz rację oczywiście, z tym, że utrata zdrowia może przydarzyć się w każdej rodzinie, w każdym wieku. Choroby po 45 roku zycia to raczej nie są problemy geriatryczne, więc równie dobrze mógły trafić się 20-latce lub dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 15:50 mamkotanagoracymdachu napisała: > mandre_polo napisał(a): > > > mamkotanagoracymdachu napisała: > > > > > No ale co z tego, ze będzie się „do tylu”? To jest jakiś wyścig? > > > > Pominęłas mój komentarz dot zdrowia rodziców > > Tak, masz rację oczywiście, z tym, że utrata zdrowia może przydarzyć się w każd > ej rodzinie, w każdym wieku. Choroby po 45 roku zycia to raczej nie są problemy > geriatryczne, więc równie dobrze mógły trafić się 20-latce lub dziecku. Poważnie na serce czy płuca choruje statystycznie tyle samo osób po 45 r. co 20? Skąd dane? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 22:01 Co to są choroby „na serce czy płuca”? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 22:05 mamkotanagoracymdachu napisała: > Co to są choroby „na serce czy płuca”? To są organy układu krążenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 14:51 I akurat duża różnica wieku też ma swoje plusy. 85-letnimi rodzicami łatwiej będzie zajmować się 45-latce niż 65-latce. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 14:59 Fizycznie w sensie zasobu sił pewnie łatwiej. Organizacyjnie - dużo trudniej jeżeli ma swoją pracę zawodową i (lub) dzieci wymagające opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 15:08 Nie wiem. Ja po to miałam dzieci w wieku 25-27 lat, że to był najlepszy czas. Miałam cierpliwość, siły, pomoc rodziców. Jak miałam 30+ czy tak jak teraz 40+ - to małe dzieci mnie drażnią. Płacz, marudzenie, budzenie w nocy - no opcja po moim trupie. Od wielu lat wyjeżdżamy z mężem co najmniej raz w roku sami. Jak dzieci były przedszkolne - zostawały z moimi rodzicami. Jak starsze - one na obozy, my na wyjazd we dwoje. A teraz to w ogóle mamy luz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 15:10 Mnie cudze dzieci drażniły zawsze i drażnią nadal Tylko własne są spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 15:12 Nie no, jak moje były małe - to miałam większą tolerancję na inne dzieci. Teraz mam chyba zerową. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:09 U mnie odwrotnie - jak miałam 20+ to dziwić były dla mnie czymś w rodzaju kosmitów, nie wyobrażałam sobie takiego elementu w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 17:02 Ja tak miałam na studiach. Potem mi się odmieniło. Jak jakieś pół roku po skończeniu studiów zaproponowałam koleżance mojej mamy, że zostanę z jej 2 córką - kiedy ta będzie pisała egzaminy w trakcie sesji - to moja mama sprawdzała czy nie jestem chora . A ja doszłam do wniosku, że to w sumie fajny czas na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:13 Całkiem spory - nie na zasadzie - od jutra zaczynamy się starać - tylko jak się trafi, to będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 17:32 >Miałam koleżankę, która urodziła w wieku 17 lat. Nikt w to nie wątpi, masz koleżanki na każdą okazję. >Wiele moich koleżanek brało śluby na studiach, rodziło dzieci i zaczynało pracę mając na stanie przedszkolaki - były w dużo lepszej sytuacji niż te co najpierw zaczynały pracę a potem rodziły dzieci. No tak, mieć prawo do urlopu macierzyńskiego i jakieś doświadczenie przy powrocie na rynek pracy, to okropna sytuacja... Móc sobie bezstresowo zmienić pracę, jeśli coś nie pasuje to też koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:19 Po 30?? Spoko, ja w tym wieku robiłam mnóstwo zwariowanych rzeczy. Masz jakąś błędna wizję 30 latków. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 21:57 lannnnntana napisała: > magata.d napisała: > > > A 16 czy 17-letnia matką byś chciała być? Ale byś wtedy młodo wyglądała : > D > A ja znam taką matkę - mój syn przyjaźni się z jej synem. Miała 17 lat jak urod > ziła - doskonała uczennica, tylko poniosło ją Z ojcem dziecka wzięła ślub, > zamożni rodzice obu stron pomogli, młodzi skończyli studia, założyli swoją fir > mę - do dziś są razem, kochają się, dziecko ma dwójkę rodzeństwa. Ich pierworod > ny ma 13 lat, więc łatwo policzyć, ile ma mamusia. Babka w dodatku kompletnie n > ie wygląda na swoje lata, na wywiadówkach na początku myślano, że starsza siost > ra przyszła. Super, ja zazdroszczę, mieć w wieku 30 lat odchowane dziecko, a w > wieku 35 - dorosłe. 17-latka i dziecko? O nie, żadna zamożność rodziców, ich pomoc i co tam jeszcze nie są w stanie zrekompensować tej dziewczynie młodości, wolności, beztroski młodych lat. Nie, nie, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:08 > 17-latka i dziecko? O nie, żadna zamożność rodziców, ich pomoc i co tam jeszcze > nie są w stanie zrekompensować tej dziewczynie młodości, wolności, beztroski m > łodych lat. Nie, nie, nie. No niestety. Choćby nie wiem jak czarować rzeczywistość, żadna kasa nie zmieni tego, że już nie jesteś beztroską uczennicą/studentką. Kiedy urodzisz dziecko, stajesz się za nie odpowiedzialna, to jest zupełnie inny stan mentalny niż przed. Przy nawet największej pomocy zamożnej rodziny nie wyskoczę na wolontariat za granicę na miesiąc (ja, może ktoś ma inaczej), bo nadarzyła się okazja. Nie przeprowadzę się do innego miasta żeby popróbować życia po swojemu. Nie podejmę się wyjazdowej pracy, o której marzyłam. To wszystko robiłam po dwudziestce i nie zamieniłabym tych doświadczeń i beztroski na nic innego. Tu nie chodzi o to, że nie można chlać do rana, jak pisze arwena. Nigdy bym się nie zmieniła na odchowane dzieci po 30., bo już mnie te rzeczy, które robiłam wtedy, nie interesują, nie mam na nie ochoty/siły. Jest czas na pewne doświadczenia, nie da się nadrobić młodości. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:26 Ciebie nie interesują, Ty nie masz ochoty i siły. Ktoś może mieć inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:51 g.r.uu napisała: > Ciebie nie interesują, Ty nie masz ochoty i siły. Ktoś może mieć inaczej No popatrz, jakie odkrywcze. Właśnie to napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:11 Gruu serio interesują sie rozrywki 16latków? Ja wiem ze chcesz uchdozić za super młodą i pewnie taka jesteś...ale nie przesadzaj. Zeby skały srały..tracisz bardzo dużo zachodząc w ciąze w wieku 16 lat i są to rzeczy nie do odrobienia... Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:20 W wieku 16 lat to ja miałam depresję i zaburzenia odżywiania a nie rozrywki Więc nic mi nie mów o stratach. Ja nie wiem, jakie są rozrywki zdrowych szesnastolatków. Znany mi szesnastolatek zajmuje się głównie sportem, więc tu można powiedzieć, że tak, mamy podobne rozrywki, nawet mi pomógł sprzęty wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 16:12 Ja nie zazdroszczę...nie wiem czego. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 22:50 nie ma nic pomiędzy 17 a 49? tylko skrajności? jedno i drugie to patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 10:58 mieszkanienaturalnie napisał(a): > Co myślicie? Ja np za boga nie chciałbym być staro wyglądającą matką. Mowa o ce > lebrytce z portalu. Myślę, że twoje porównywanie się do niej jest zbyt daleko idące Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 11:04 Tak działa biologia; jak milioner to owszem urodzi, bo ten milioner nawet bez rozwodu ( tak piszą dziewczyny) gwarantuje jej dziecku dobre warunki życia. Jej kariera, pomimo świetnego wyglądu dobiega końca, także ten... Odpowiedz Link Zgłoś
lucky80 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 11:16 Ona jest les. Pewnie chciała aby dziecko miało ojca. Ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:16 >Pewnie chciała aby dziecko miało ojca. Ot i cała tajemnica. Tajemnica to by była, gdyby miala dziecko bez ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:47 To nie jest wykluczone, mama mojej koleżanki wpadła w podobnym wieku. Obawiala się wtedy raczej o wpadkę córki studentki, a tu niespodzianka ☺ Dziecko to już wczesna nastolatka, a rodzice pieknie trzymają formę bo muszą ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 11:44 IMO masakra, ale na szczęście to nie ja miałam takich starych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 11:51 Niektórych nawet młodsi nie dają rady dobrze wychować. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 12:13 Przykro mi, jeśli Twoi nie dali rady. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 12:42 Nie zdołasz zgadnąć kogo miałam na myśli. Nie twoja wina, zdarza się. Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:17 kamin napisał(a): > Niektórych nawet młodsi nie dają rady dobrze wychować. znam faceta ,ktorego ojciec,w dniu jego urodzin mial 44 lata. ten chlop cale zycie narzekal ze mial starego tate i wstyd przed kolegami.takze ten. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 15:54 W zeszłym pokoleniu może tak było. W tym 44 ojciec już tak bardzo nie odbiega wiekiem od pozostałych tatów. Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:17 rb_111222333 napisał(a): > W zeszłym pokoleniu może tak było. W tym 44 ojciec już tak bardzo nie odbiega > wiekiem od pozostałych tatów. w zeszlym pokoleniu? nie wiem co masz na mysli,ten facet ma dzis 34 lata. jesli chodzi o "to" pokolenie to nie znam ludzi ktorzy maja dzieci pozno po 40.jestem rocznik 92. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:13 Czyli jego ojciec był z zeszłego pokolenia. Teraz rówieśnicy tego 34 latka (+-15 lat) mają swoje dzieci. I w tym pokoleniu starszy ojciec już tak nie szokuje. Dzisiejszy 44- latek ma też inne podejście do życia niż 44 w pokoleniu naszych rodziców. Wydaje mi się, że teraz ludzie są dłużej młodzi, zarówno mentalnie jak i fizycznie Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:48 rb_111222333 napisał(a): > Wydaje mi się, że teraz ludzie są dłużej młodzi, zarówno mentalnie j > ak i fizycznie. Wystarczy włączyć serial Czterdziestolatek i różnice widać jak na dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 00:04 O tak, dobry przykład. Różnica jakies 10 lat, ówczesny 40 latek na 50 wg mnie wyglądał 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:49 Bo pewnie nie masz wielu znajomych w wieku powyżej 40. Ja znam wielu mężczyzn, którzy zostali ojcami bardzo blisko 40 lub chwilę po. W zasadzie jakieś 50% Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 12:49 O, no właśnie - znam kilku bezdzietnych facetów ok. 45 roku życia i mój poziom szoku, zdumienia i oburzenia, gdyby postanowili jednak teraz właśnie zostać ojcami byłby, um żaden - bez przesady. Wszyscy w niezłej formie, niektórzy lepszej niż ja byłam jak miałam 20, i mieliby dziecku jeszcze mnóstwo do zaoferowania. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 12:50 (Tymczasem ja mam niecałe 39 i ciąża to dla mnie coś, co się czasem śni po nocach, ale potem się budzę, chwilę jeszcze ciężko oddycham, ale zaraz się uśmiecham z ulgą ) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:14 Nie znam żadnego faceta, który został ojcem około 40 z pierwszym dzieckiem. Może ze dwóch, dla których to było 3 dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:20 arwena_11 napisała: > Nie znam żadnego faceta, który został ojcem około 40 z pierwszym dzieckiem. Moż > e ze dwóch, dla których to było 3 dziecko. No ale to już chyba kwestia pokoleniowa, bo wielu moich kolegów zostaje ojcami po raz pierwszy w tym wieku. Oczywiście są tez tacy, którzy mają w tym wieku kilku- lub nastolatki, ale 40 czy 45-latek z gondolą to częste zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:29 A ja znam 49 latka, który ma syna lat 23 i drugiego lat 5 😁 Tylko nie wiem czego to ma dowodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 20:45 Daniela ja mam 47 lat - więc raczej aż tak różne pokolenia to nie są - skoro piszesz o 45 latkach. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 18:55 arwena_11 napisała: > Daniela ja mam 47 lat - więc raczej aż tak różne pokolenia to nie są - skoro pi > szesz o 45 latkach. No to nie wiem, środowiskowa? Może jakoś bardziej konserwatywnych znajomych macie, że wcześniej ślubie dzieci. Bo jak czytam o tym, że nikt z twoich kolegów nie został ojcem w wieku 45 lat to aż mi trudno uwierzyć w te mniej niż 10 lat różnicy między nami. 45-letnich panów meenasow z wózeczkiem znam raczej sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 14:02 Mój osobisty brat właśnie wziął się za rozmnażanie, siwiejąc na skroniach i w przededniu 40 urodzin. Mój sąsiad piętro niżej, kilka lat po 40 już, bliżej 50 niż 40 a w święta roczek córeczki wyprawiali. Mój osobisty mąż też okolica 40 jaknurodzilo się nam drugie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 17:32 44? ojciec? TAKI STARY? jakieś baśnie z mchu i paproci, zupełnie normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:19 escott napisała: > 44? ojciec? TAKI STARY? jakieś baśnie z mchu i paproci, zupełnie normalny. omg.ty tak serio? oczywiscie ze stary.ale chyba nie zrozumialas. nie 44 latek jest stary tylko ktos kto w tym wieku po raz pierwszy zostaje ojcem. jego dziecko ma 10 lat a on 54. moj tato mial 34 gdy ja mialam 10-nie wstydzilam sie dziadka na wywiadowkach. > Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:13 A co za różnica czy po raz pierwszy czy piąty? Mnóstwo facetów zostaje ojcami w tym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:19 Uhm. Na to trzeba albo mieć bardzo dobre pieniądze i mieć wyebane na przyszłość albo być kompletnym gołodupcem i też mieć wyebane. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:24 Żeby zostać ojcem w wieku 44 lat? W dzisiejszych czasach? To w ogóle nie jest nic niezwykłego. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:33 Ojców po 50. nie ma jakoś bardzo dużo ale przynajmniej w większych miastach jak najbardziej się zdarzają, choćby patrząc po rodzicach z przedszkoli moich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 22:23 Czyli został ojcem mając 24 lata. Nawet na tamte czasy to było wcześnie dla faceta. Obecnie ojciec w tym wieku= na 100 procent ciąża z wpadki. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 09:35 Wcale nie bylo. To obecnie ludzie sa coraz starsi gdy zostaja rodzicami i zdecydowanie nie jest to pozytywne. Mam dwoje i urodzilam przed 30-tka co nie znaczy ze mialam 20 lat. Zdazylam uzyc mlodosci bez zobowiazan, wychowywac dzieci w najlepszym na to okresie a nie w trakcie menopauzy. Dzis nie mam jeszcze menopauzy, babcia juz moglabym byc ale nie jestem i jeszcze pare lat nie bede, dzieci jedno dorosle a drugie za 3 lata pelnoletnie, zycie zaczyna sie jeszcze raz i nadal jest sie sinym i zdrowym. Pozne rodzicielstwo jesli nie ma absolutnej koniecznosci - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:08 Ja tylko chciałam podnieść, że jak jest się sinym, to zdrowym - niekoniecznie A powiedz mi, kto i jak definiuje "absolutną konieczność"? Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:27 Nic nie poradzisz czy ci się to podoba czy nie tendencja na rodzicielstwo w późnym wieku jest wzrostowa. Także musisz się z tym pogodzić. Trudno powiedzieć czy to źle czy dobrze, zobaczymy jakie pokolenie wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:30 milupaa napisała: > Nic nie poradzisz czy ci się to podoba czy nie tendencja na rodzicielstwo w póź > nym wieku jest wzrostowa. Chwilowo jest. Medycyna moze wiele ale natura nadal ma ostateczne zdanie. Jak wszystko takze to ma swoj etap, przejsciowy. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:19 Oczywiście że nie było. Moj ojciec i wszyscy koledzy mojego taty i znajomi rodzienstwa mojej mamy - mieli pierwsze dziecko mniej więcej w tym wieku. 24-26 lat. Nie były to wpadki. Śluby brane wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:42 Haha. Rodzeństwo mojego taty też brało śluby wcześniej, przed pojawieniem się dziecka. Ślub w grudniu - poród w kwietniu Poziom dojrzałości do rodzicielstwa chyba mieli niski, bo a wszystkich imprezach rodzinnych słyszeliśmy z kuzynkami napomnienia, że "nie ma się do czego śpieszyć". Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:49 Takie gadanie zawsze bylo wszak czyms normalnym bylo ze kazdego to czeka bo jak to tak nie miec dzieci...itd itp. Co to w ogole znaczy spieszyc? Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 22:09 kamin napisał(a): > Haha. Rodzeństwo mojego taty też brało śluby wcześniej, przed pojawieniem się d > ziecka. Ślub w grudniu - poród w kwietniu O tak, w tamtym pokoleniu mieli dzieci wcześniej i z reguły one tak, jakoś szybko po ślubie się rodziły Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 22:13 Moja ciocia twierdziła ponoć, że to "wcześniak" Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 12:46 Ależ zrozumiałam. A gdyby Twój tata miał 54, to "wstydziłabyś się dziadka na wywiadówkach"? Bo tego jakoś nie mogę zrozumieć Serio? 54? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:13 Ja sie ciesze ze gdy moj tata mial 54 lata to ja wlasnie zaczynalam chodzic na wywiadowki do wlasnych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:34 A możesz swoją radość odnieść do siebie nie wciskać jej innym? Ja mam już bliżej 50 niż 40 i mam 3 latkę. W żłobku jakoś nie widzę pełnych potępienia spojrzeń 😉 Zdziwienie czasami jest tylko jak ktoś przegląda moje dokumenty, np księgowa hehe. Z innej strony, ja już w życiu dużo przeżyłam o spokojnie mogę zająć się macierzyństwem. Pewnie, że wolała bym wcześniej ale życia nie da się spisać a potem go realizowac wg planu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:51 milupaa napisała: > A możesz swoją radość odnieść do siebie nie wciskać jej innym? Napisalam ze ja sie ciesze. Tak jak ciesze sie ze ja kiedy bede miala 54 lata nie bede chodzic na wywiadowki do moich dzieci bo nawet mlodszy bedzie juz dorosly i po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 22:18 Ale zupełnie czym innym są własne wybory życiowe, a zupełnie czym innym jakieś absurdalne wciskanie ludziom, że człowiek lat pięćdziesiąt parę nie może być rodzicem na wywiadówce, bo wstyd. Czy chciałabym mieć 54 lata i siedzieć na wywiadówkach? No, nie. Czy wstydziłabym się, gdyby tak mi w życiu wyszło, albo czy wstydziłabym się, gdyby moi rodzice tyle mieli, jak byłam w szkole? Co w ogóle? Czego? Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 22:51 Ja nie wiem, wstyd to może kraść i kłamać, ale pójść na wywiadówkę? A czy dziecku wstyd to zależy od tego, jak się je wychowa. Zważywszy na to, że średnia kobiet rodzących 1 dzecko w Polsce jest ok 30stki to nie sądzę. Wg mnie większy wstyd być bezdzietną zrzędliwą stara panną 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 22:58 Rodzace pierwsze dziecko ok 30-tki a drugie dwa lata pozniej (wiecej dzieci rzadko kto ma) to w wieku 54 lat maja dzieci na studiach lub po wiec na wywiadowki nie chodza. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:24 ritual2019 napisał(a): > Rodzace pierwsze dziecko ok 30-tki a drugie dwa lata pozniej (wiecej dzieci rza > dko kto ma) to w wieku 54 lat maja dzieci na studiach lub po wiec na wywiadowki > nie chodza. Coraz rzadziej widzę pierwsze dzieci w okolicach 30. Wszystkie moje koleżanki rodziły w przedziale 35-40. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:28 U mnie pełen przekrój. Teraz na przykład koleżanka 22-letnia niedługo rodzi pierwsze, 39-letnia właśnie urodziła drugie, pierwsze jak miała 36 lat. Znajoma 37 lat niedługo będzie miała trzecie. Wysyp dzieci był w gronie znajomych jak mieliśmy po 27 lat, bardzo dużo wtedy się pojawiło maluchów. Ale też sporo ma bliżej 40 kolejne dziecko. U mnie 43,36,39 i żadnego zdziwienia to nie budzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:34 A moje kolezanki rodzily roznie. Wiekszosc jednak przed 30-tka a kolejne przed 35. Moja siostra urodzila dwoje po 30-tce a teraz ma 40 lat i wlasnie wchodzi w menopauze. Latwo nie jest, problemy ze zdrowiem tak psychicznym jak i fizycznym ma przez to duze. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:34 Ale ona przedluzala sobie dziecinstwo i mlodosc do oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 00:19 A jak mają kilkoro dzieci i ostatnie po 40? Wcale nie rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 18:06 a Anthony Quinn ostatnią dwójkę miał w wieku 78 i 81 lat ... wiec co to 49 Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 12:21 Co kto lubi. Ja mimo wszystko uważam, że bycie 65 letnią matką nastolatka to duzy trud. Moja mama czy tesciowa czy ciocia wieku 50 lat byly rześkie i pelne zycia, biegaly za wnukami. W wieku 60 zaczely sie choroby a to rak piersi, a to diagnoza SM, w wieku 65 nie maja sil na nic wiecej niz rozwiazywanie krzyzowek w ogrodzie. Oczywiscie kazdy zna pelna wigoru emerytke ale 90% w tym wieku mocno opada z sil. Niemniej zycze wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:17 raczej kiepska genetyka. W mojej bliskiej rodzinie nikt się aż tak nie rozsypał w tym wieku, jak w twojej, tak że tego.. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:23 U mnie w rodzinie sypia się dopiero po 70. Przecież kobieta 60 lat to jeszcze najczęściej pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 16:25 Ale nie chodzi o stan zdrowia bardzij mnie by martwila przepasc pokoleniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 18:13 miałam dwie koleżanki których mamy urodziły je w wieku 20 lat.Kompletnie sie nie dogadywały z nimi..Żal pozostał na lata.Teraz mają oziębłe relacje. Moi rodzice byli z tych starszych choc gdy sie urodzilam to mama miala 32l.tato 35.Zawsze mi zazdroscily normalnego domu choć wiedzialy ze nie byl idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 18:53 kropka_kom napisała: > miałam dwie koleżanki których mamy urodziły je w wieku 20 lat.Kompletnie sie ni > e dogadywały z nimi..Żal pozostał na lata.Teraz mają oziębłe relacje. Moi rodzi > ce byli z tych starszych choc gdy sie urodzilam to mama miala 32l.tato 35.Zawsz > e mi zazdroscily normalnego domu choć wiedzialy ze nie byl idealny. Dwudziestolatki są kompletnie niegotowe na dzieci. Jeśli wpadają, to pojawia się żal, poczucie przegranego życia, straty, a jeśli maja córki - często rywalizacja z nastolatka o młodość, która im przepadła. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:24 Nie trzeba miec dzieci w wieku lat 20, tak jak nie trzeba czekac do 40-tki czy 50-tki. Wiekszosc sensownych ludzi ma jedno-dwoje dzieci wiec ma calkiem sporo lat na rozmnozenie sie bez poczucia straty mlodosci ani desperacji bo ostatni dzwonek. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:29 A skąd ty takie "mundrości" wzięłaś? Są 20 latki gotowe na dzieci i 40 latki nie gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 09:46 arwena_11 napisała: > A skąd ty takie "mundrości" wzięłaś? Są 20 latki gotowe na dzieci i 40 latki ni > e gotowe. Nie znam żadnej 20-latki gotowej na dziecko, nie spotkałam takiej przez całe życie. Ale nie obracam się w kręgach sekciarskich, może dlatego. Wszystkie znane mi 20-latki dopiero próbują pierwszych związków, podróżują, uczą się, poznają siebie i świat. To NIE jest czas na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 22:17 Tak to nie ejst gwarancja, jednak mając lat 16 a mama ma 66 tatuś duzo więcej jest wieksze ryzyko problemów z dogadaniem się. I nikomu nie mowie ile ma miec lat jak w ciąze zachodzi czy ojcem zostaje (bo to tez problem jak tatusiowi lat 60 rodzi się dziecko). Ja mam świetnego tescia, 70 w tym roku mu stuknie. Oczytany, sprawny, zdrowy, można z nim pogadać o wszystkim...świetnie się dogaduje z moją córką 10 letnia ale sam mówił, ze nie wyobraza sobie miec 10letniego dziecka. Poza tym moj mąz ma 40 lat i ostatnio rozmawialiśmy jak mu wszyscy dziadkowie umarli, ze teraz niestety pokolenie taty i mamy to to które zacznie umierać...i ze ma nadzieje, ze rodzice w zdrowiu długo pożyją bo on ich miał tylko 40 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:06 Rodzice mojego męża są po 80-ce i regularnie, wraz ze swoim starszym i młodszym rodzeństwem: brydż, wyjścia do restauracji, teatr, kino, jako pierwsi wiedzą co i kiedy sie otwiera, „bywają” w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 22:19 MOj teśc tez jest bardzo sprawny zarówno intelektualnie jak i ficzynie...co nie zmienia faktu, ze nie nadaje się na ojca 10 latka Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:42 Ta przepaść pokoleniowa myślę, że jest indywidualna, jedni ludzie są mentalnie starzy a inni wiecznie młodzi i dobrze się z młodzieżą dogadują. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 12:29 Nie mam pojęcia, jak wyglądasz, ani jako matka, ani poza tym, ale myślę, że doprawdy niewielu kobietom grozi wyglądanie tak, jak omawiana celebrytka, w ciąży, przed czy po. Wyjątkowo ładna i elegancka jest "Myślimy" że jest w ciąży, a ona twierdzi, że jest z tego powodu szczęśliwa. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
trudneslowa Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 12:30 Wszystkiego dobrego. Pani wygląda pięknie i na zadbana. Niemniej daaamn, chyba wolałabym wpaść na studiach niż pakować się w pieluchy tuż przed menopauzą. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 12:42 Mi to zawsze pasuje, jak kobiety w moim wieku czy starsze rodzą dzieci, jeśli chcą. Bo to oznacza, że po 40-tce jest jeszcze życie, a nie czołganie się do cmentarza. Oczywiście w każdej grupie wiekowej są kobiety, które nie chcą i to też jest ok. A jeśli chodzi o tę panią, to do tej pory żyłam w przekonaniu, że jest trochę młodsza ode mnie Odpowiedz Link Zgłoś
pure_cashmere Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:43 urodzić to można, ale jeszcze trzeba mieć siłę na wychowanie, a tego już nie przewidzimy jakie nasze zdrowie będzie w ciągu następnych 10 czy 15 lat. I zawsze jednak ciąża osłabia organizm, im późniejsza tym większe ryzyko. Jej jako celebrytce będzie łatwiej, bo pieniądze na nianię będzie mieć i pracować na cały etat nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 13:53 No ale dzieci nie mamy po to, by przy nich wyglądać staro albo młodo, tylko żeby ktoś nam podał wodę na starość, zamknął gdzieś w miłym miejscu gdy dostaniemy Alzhaimera, itd. No więc skoro nie udało się wcześniej to trudno, ważne że się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:03 Nic nie myślę. Ja zasadniczo nie myślę o cudzych ciążach dopóki mnie w żaden sposób nie dotyczą. Polecam takie podejście Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:22 Pani wygląda świetnie i pewnie też w takiej jest formie. W życiu raczej zarobiła sporo, a tatuś milioner też źle nie rokuje. Ja bym dziecka w tym wieku nie chciała, ale rozumiem, że skoro ona chciała, to chciała mieć swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:27 Staro wyglądającą matką możesz być przecież tak samo po 30. Odpowiedz Link Zgłoś