Dodaj do ulubionych

Mleka roślinne

22.04.22, 22:36
Pijacie mleka roślinne? Ostatnio są modne ale słyszałam ze proces ich produkcji to sama chemia. Ja mleka raczej w ogóle nie pijam i zastanawiam sie które lepsze dla dzieci…
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:06
      Jaki proces produkcji? Takie np. "mleko" owsiane można zrobić samemu bez nakładu sił jak ktoś ma zastrzeżenia do produkcji tych, które są w sklepie.
    • taki-sobie-nick Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:07
      słyszałam ze proces ich produkcji
      > to sama chemia.

Producenci mleka krowiego też muszą pożyć, a czy to istotnie sama chemia, to nie wiem.
    • berdebul Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:11
      Pijemy. Zmielony owies, trochę wody, ewentualnie dodatek witamin i wapnia. Proces produkcji mleka krowiego uwzględnia konieczność wytworzenia cielaka, wiec imho zdecydowanie lepsze jest mleko roślinne.
    • majenkir Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:14
      Zależy co kupujesz, sa z chemią, są bez chemii. Jeżeli sa w PL „mleka” firmy Malk, to polecam!
      • bovirag Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:16
        Pije tylko i wyłącznie owsiane. Robie sama, chemii tyle ile w płatkach owsianych i wodzie.
        • escollo Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:17
          A możesz napisać jak robisz?
          • 35wcieniu Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:32
            Już wyżej jest "instrukcja".
      • escollo Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:16
        Chyba nie ma, nie widziałam.
        • znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 23.04.22, 13:37
          Normalnie i prosto - zalewasz 1-2 łyżki 500 ml wody. Są szkoły żeby te płatki namaczać i są szkoły, żeby tego nie robić. Po 5 minunatch miksujesz żyrafą i odcedzasz przez gazę.

Możesz dodać szczyptę soli, parę kropli oleju. Jedyna wada - takie mleko domowej roboty się nie pieni do kawy.
          • berdebul Re: Mleka roślinne 23.04.22, 22:42
            To co zostaje na gazie można użyć jako peeling (grubiej zmielone), lub dorzucić do kąpieli.
            Im krócej miksowane i im zimniejsza woda, tym mniej oślizgłe.
            • znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 24.04.22, 09:29
              dzięki!!! wymieszam z kawę - będzie fajny peeling.
    • zurekgirl Re: Mleka roślinne 23.04.22, 00:56
      Ja pije nieslodzone kokosowe i migdalowe. Musi byc bez dodatku ryzu. Kokosa czy migdala jest w tych mlekach 3-5%, reszta to woda i chemia. Ale dobrze mi do keto kawy pasuja, wiec kupuje.
    • dotty.sew Re: Mleka roślinne 23.04.22, 03:11
      Ja robie migdałowe. Do smoothies jest super. Pracy na 5 min.
    • snajper55 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 03:30
      escollo napisała:

> Pijacie mleka roślinne?

Nie ma czegoś takiego. Podobnie jak nie ma roślinnego mięsa. Mięso, mleko, masło, smalec to produkty odzwierzęce.

S.
      • cysorz-bez-poczty Re: Mleka roślinne 23.04.22, 04:12
        snajper55 napisał:
        Mięso, mleko, masło, smalec to produkty odzwierzęce.

I ptasie mleczko.
        • larix_decidua77 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 12:36
          I uszka.
          • majenkir Re: Mleka roślinne 24.04.22, 16:21
            I gołàbki 🙃
        • snajper55 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 13:29
          cysorz-bez-poczty napisał:

> snajper55 napisał:
          > Mięso, mleko, masło, smalec to produkty odzwierzęce.
          >
          >
          >
          > I ptasie mleczko.

Ptasie mleczko to nie ptasie mleko. Aby mieć ptasie mleko musiałbyś wydoic ptaka. Hmm...

S.
          • lodomeria Re: Mleka roślinne 23.04.22, 14:39
            No przecież niektóre gatunki ptaków wytwarzają mleko, nie tak samo jak ssaki no ale jednak...
            • znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 23.04.22, 19:59
              No ale nie jest zawartością produktu o nazwie ptasie mleczko.
              Były też kiedyś kocie języczki z czekolady.
              • lodomeria Re: Mleka roślinne 24.04.22, 00:17
                Technicznie nie, ale to dokładnie ten sam mechanizm, który zarzucany jest tu mlekom roslinnym - nazwa sugeruje, że jest tym trudno dostępnym, mitycznym wręcz smakołykiem a my kupujemy, choć wiemy, że to erzac (no i bo z różnych powodów jedzenie prawdziwego ptasiego mleka już się nam albo w głowie nie miesci).
                • znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 24.04.22, 16:31
                  No właśnie - więc skoro jemy ptasie mleczko, to możemy też pić mleko z owsa
      • ykke Re: Mleka roślinne 23.04.22, 12:46
        snajper55 napisał:

> escollo napisała:
        >
        > > Pijacie mleka roślinne?
        >
        > Nie ma czegoś takiego. Podobnie jak nie ma roślinnego mięsa. Mięso, mleko, masł
        > o, smalec to produkty odzwierzęce.
        >
        > S.

Bzdura, bzdura, bzdura. Nazwa ,ptasie mleczko, mleczko kosmetyczne, mleko do opon, mleko z maku, mleczko do mycia umywalki, mleczko kokosowe już jest ok? A masło kakaowe?
        • snajper55 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 13:34
          ykke napisała:

> Bzdura, bzdura, bzdura. Nazwa ,ptasie mleczko, mleczko kosmetyczne, mleko do o
          > pon, mleko z maku, mleczko do mycia umywalki, mleczko kokosowe już jest ok? A m
          > asło kakaowe?

Mleko czy mleczko? O mleku do opon nie słyszałem.

Idąc tokiem twojego rozumowania można też twierdzić, że mięso nie musi być produktem odzwierzęcym. Przecież mówi się o rzucaniu mięsem a nie ma to związku z częściami zwierząt. Poza tym ludożercy jadają mięso, które nie pochodzi od zwierząt. No i są przecież schabowe i kiełbasy wegetariańskie.

S.
          • ykke Re: Mleka roślinne 23.04.22, 15:15
            Kiełbasy, które są w kształcie.....ogórka smile)
            Wszystko to bezpodstawne czepialstwo do nazw uprawia lobby miesno mleczne. Czego się boją?
          • mamkotanagoracymdachu Re: Mleka roślinne 23.04.22, 20:14
            A od kogo pochodzi mięso, które jedzą mięsożercy??
            Człowiek to nie zwierze?
          • lodomeria Re: Mleka roślinne 24.04.22, 00:25
            Nie chcę nikogo martwić, ale np. w takim angielskim, to i chleb ma 'mięso', i owoce, i warzywa... wink

Bo wiecie, język, słowa to taka konwencja, a nie 'prawo naturalne', możemy ich sobie tak, jak sobie ustalimy, jak nam wygodnie.
          • kira02 Re: Mleka roślinne 24.04.22, 12:57
            Masz Aspergera?
    • ykke Re: Mleka roślinne 23.04.22, 12:58
      Jeśli porównać kartonowe mleko roślinne i krowie, to na pewno roślinne mniej szkodzi zdrowiu. A jeśliby samemu zrobić roślinne, to już w ogóle nie ma co porownywac. Krowie mleko z kartonu to zawsze bedzue syf.
    • znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 23.04.22, 13:35
      mleko z płatwó owsianych możesz zrobić sama w domu. Bez chemii.
      Teraz są nawet w szkle, nawet świeże i to świeże się fajnie spienia do kawy
    • igge Re: Mleka roślinne 23.04.22, 14:33
      U nas tylko młodziak lubi. Ba, bardzo lubi.
    • katriel Re: Mleka roślinne 23.04.22, 14:43
      Nie. Po co? Jak mam robić białą ciecz z migdałów czy owsa (albo płacić komuś za zrobienie), to już wolę po prostu zjeść te migdały czy owies. (Kawy nie piję, tylko herbatę, więc zastosowanie jako zabielacz do kawy odpada.)
    • umi Re: Mleka roślinne 23.04.22, 20:02
      Zrob sama, bedzie bez chemii. Sa przepisy na rozne w internecie. Owsiane najprostsze.
    • bib24 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 20:08
      ale po co to w ogóle pić?
    • czerwonylucjan Re: Mleka roślinne 23.04.22, 20:17
      Nie, te dostepne w pl to jakis dramat smakowy, smakowaly mi te w Azji z orzechem wloskim i na bazie migdalow
      • berdebul Re: Mleka roślinne 23.04.22, 22:43
        Spróbuj Inki migdałowej. Najbardziej podchodzi azjatyckimi mlekami.
        • czerwonylucjan Re: Mleka roślinne 24.04.22, 10:27
          Dzieki za tipa, szkoda, ze ceny juz nie azjatyckie 😄
    • leyla76 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 22:35
      Nie, no nie smakują mi te mleka. Robiłam kilka podejśc i porażka. Kawa z mlekiem roślinnym wg mnie nie smakuje jak kawa. Juz chyba czarna wole pic niż z mlekiem roślinnym.
      Za to moja córka używa tylko roślinnego (najczęściej owsiane) do wszystkiego.
    • mayaalex Re: Mleka roślinne 23.04.22, 22:44
      uzywam owsianego, jest wg mnie najlepsze bo jest takie “kremowe” (migdalowe czy kokosowe sa dobre ale troche za wodniste do kawy jak dla mnie). Od czasu jak sie do niego przyzwyczailam, krowie przestalo mi smakowac, zdecydowanie wole owsiane.
    • lodomeria Re: Mleka roślinne 24.04.22, 00:37
      Do domu kupuję swieże mleko roslinne, z prostymi składami. Także ze względu na opakowania - długoterminowe tylko w nierycyklingowalnych tetrapackach.

Ale jak chcę kawy na miescie, to mam dylemat, bo w kawiarniach spotykam tylko te wynalazki ze składami kombinowanymi pod kątem tego, żeby robiła się pianka a o smaczną czarną kawę wbrew pozorom trudno.

W ogóle jako weganka, która chce zdrowo jesć, to często mam poza domem dylematy, bo sporo tych roslinnych wynalazków to obliczone tylko na efekt udawania superprzetworzone wynalazki (UPFs).
    • taje Re: Mleka roślinne 24.04.22, 00:41
      Nie, w ogóle mi nie smakują niestety.
    • chococaffe Re: Mleka roślinne 24.04.22, 07:44
      Pijamy - owsiane.
    • sandrasj Re: Mleka roślinne 24.04.22, 11:07
      Napoje roślinne to raczej fizyka a nie chemia, bo musi zajść zajawisko fizyczne przetworzenia orzechów lub zbóż na ciecz big_grin

A tak poważnie to lubię kokosowe, owsiane, ryżowe, kupuję takie bez dodatku cukru czy soli.
    • buldog2 Re: Mleka roślinne 24.04.22, 12:39
      Taka zawiesina ze zmielonych różnych produktów. Można ją nazwać mlekiem, równie dobrze można było nazwać kosmicznym deszczem.
      Węgorz z drobiu, to samo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka