escollo 22.04.22, 22:36 Pijacie mleka roślinne? Ostatnio są modne ale słyszałam ze proces ich produkcji to sama chemia. Ja mleka raczej w ogóle nie pijam i zastanawiam sie które lepsze dla dzieci… Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:06 Jaki proces produkcji? Takie np. "mleko" owsiane można zrobić samemu bez nakładu sił jak ktoś ma zastrzeżenia do produkcji tych, które są w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:07 słyszałam ze proces ich produkcji > to sama chemia. Producenci mleka krowiego też muszą pożyć, a czy to istotnie sama chemia, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:11 Pijemy. Zmielony owies, trochę wody, ewentualnie dodatek witamin i wapnia. Proces produkcji mleka krowiego uwzględnia konieczność wytworzenia cielaka, wiec imho zdecydowanie lepsze jest mleko roślinne. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:14 Zależy co kupujesz, sa z chemią, są bez chemii. Jeżeli sa w PL „mleka” firmy Malk, to polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Mleka roślinne 22.04.22, 23:16 Pije tylko i wyłącznie owsiane. Robie sama, chemii tyle ile w płatkach owsianych i wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 23.04.22, 13:37 Normalnie i prosto - zalewasz 1-2 łyżki 500 ml wody. Są szkoły żeby te płatki namaczać i są szkoły, żeby tego nie robić. Po 5 minunatch miksujesz żyrafą i odcedzasz przez gazę. Możesz dodać szczyptę soli, parę kropli oleju. Jedyna wada - takie mleko domowej roboty się nie pieni do kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mleka roślinne 23.04.22, 22:42 To co zostaje na gazie można użyć jako peeling (grubiej zmielone), lub dorzucić do kąpieli. Im krócej miksowane i im zimniejsza woda, tym mniej oślizgłe. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 24.04.22, 09:29 dzięki!!! wymieszam z kawę - będzie fajny peeling. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Mleka roślinne 23.04.22, 00:56 Ja pije nieslodzone kokosowe i migdalowe. Musi byc bez dodatku ryzu. Kokosa czy migdala jest w tych mlekach 3-5%, reszta to woda i chemia. Ale dobrze mi do keto kawy pasuja, wiec kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dotty.sew Re: Mleka roślinne 23.04.22, 03:11 Ja robie migdałowe. Do smoothies jest super. Pracy na 5 min. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 03:30 escollo napisała: > Pijacie mleka roślinne? Nie ma czegoś takiego. Podobnie jak nie ma roślinnego mięsa. Mięso, mleko, masło, smalec to produkty odzwierzęce. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Mleka roślinne 23.04.22, 04:12 snajper55 napisał: Mięso, mleko, masło, smalec to produkty odzwierzęce. I ptasie mleczko. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 13:29 cysorz-bez-poczty napisał: > snajper55 napisał: > Mięso, mleko, masło, smalec to produkty odzwierzęce. > > > > I ptasie mleczko. Ptasie mleczko to nie ptasie mleko. Aby mieć ptasie mleko musiałbyś wydoic ptaka. Hmm... S. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Mleka roślinne 23.04.22, 14:39 No przecież niektóre gatunki ptaków wytwarzają mleko, nie tak samo jak ssaki no ale jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 23.04.22, 19:59 No ale nie jest zawartością produktu o nazwie ptasie mleczko. Były też kiedyś kocie języczki z czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Mleka roślinne 24.04.22, 00:17 Technicznie nie, ale to dokładnie ten sam mechanizm, który zarzucany jest tu mlekom roslinnym - nazwa sugeruje, że jest tym trudno dostępnym, mitycznym wręcz smakołykiem a my kupujemy, choć wiemy, że to erzac (no i bo z różnych powodów jedzenie prawdziwego ptasiego mleka już się nam albo w głowie nie miesci). Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 24.04.22, 16:31 No właśnie - więc skoro jemy ptasie mleczko, to możemy też pić mleko z owsa Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Mleka roślinne 23.04.22, 12:46 snajper55 napisał: > escollo napisała: > > > Pijacie mleka roślinne? > > Nie ma czegoś takiego. Podobnie jak nie ma roślinnego mięsa. Mięso, mleko, masł > o, smalec to produkty odzwierzęce. > > S. Bzdura, bzdura, bzdura. Nazwa ,ptasie mleczko, mleczko kosmetyczne, mleko do opon, mleko z maku, mleczko do mycia umywalki, mleczko kokosowe już jest ok? A masło kakaowe? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 13:34 ykke napisała: > Bzdura, bzdura, bzdura. Nazwa ,ptasie mleczko, mleczko kosmetyczne, mleko do o > pon, mleko z maku, mleczko do mycia umywalki, mleczko kokosowe już jest ok? A m > asło kakaowe? Mleko czy mleczko? O mleku do opon nie słyszałem. Idąc tokiem twojego rozumowania można też twierdzić, że mięso nie musi być produktem odzwierzęcym. Przecież mówi się o rzucaniu mięsem a nie ma to związku z częściami zwierząt. Poza tym ludożercy jadają mięso, które nie pochodzi od zwierząt. No i są przecież schabowe i kiełbasy wegetariańskie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Mleka roślinne 23.04.22, 15:15 Kiełbasy, które są w kształcie.....ogórka ) Wszystko to bezpodstawne czepialstwo do nazw uprawia lobby miesno mleczne. Czego się boją? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Mleka roślinne 23.04.22, 20:14 A od kogo pochodzi mięso, które jedzą mięsożercy?? Człowiek to nie zwierze? Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Mleka roślinne 24.04.22, 00:25 Nie chcę nikogo martwić, ale np. w takim angielskim, to i chleb ma 'mięso', i owoce, i warzywa... Bo wiecie, język, słowa to taka konwencja, a nie 'prawo naturalne', możemy ich sobie tak, jak sobie ustalimy, jak nam wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Mleka roślinne 23.04.22, 12:58 Jeśli porównać kartonowe mleko roślinne i krowie, to na pewno roślinne mniej szkodzi zdrowiu. A jeśliby samemu zrobić roślinne, to już w ogóle nie ma co porownywac. Krowie mleko z kartonu to zawsze bedzue syf. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Mleka roślinne 23.04.22, 13:35 mleko z płatwó owsianych możesz zrobić sama w domu. Bez chemii. Teraz są nawet w szkle, nawet świeże i to świeże się fajnie spienia do kawy Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Mleka roślinne 23.04.22, 14:33 U nas tylko młodziak lubi. Ba, bardzo lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Mleka roślinne 23.04.22, 14:43 Nie. Po co? Jak mam robić białą ciecz z migdałów czy owsa (albo płacić komuś za zrobienie), to już wolę po prostu zjeść te migdały czy owies. (Kawy nie piję, tylko herbatę, więc zastosowanie jako zabielacz do kawy odpada.) Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Mleka roślinne 23.04.22, 20:02 Zrob sama, bedzie bez chemii. Sa przepisy na rozne w internecie. Owsiane najprostsze. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Mleka roślinne 23.04.22, 20:17 Nie, te dostepne w pl to jakis dramat smakowy, smakowaly mi te w Azji z orzechem wloskim i na bazie migdalow Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mleka roślinne 23.04.22, 22:43 Spróbuj Inki migdałowej. Najbardziej podchodzi azjatyckimi mlekami. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Mleka roślinne 24.04.22, 10:27 Dzieki za tipa, szkoda, ze ceny juz nie azjatyckie 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Mleka roślinne 23.04.22, 22:35 Nie, no nie smakują mi te mleka. Robiłam kilka podejśc i porażka. Kawa z mlekiem roślinnym wg mnie nie smakuje jak kawa. Juz chyba czarna wole pic niż z mlekiem roślinnym. Za to moja córka używa tylko roślinnego (najczęściej owsiane) do wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Mleka roślinne 23.04.22, 22:44 uzywam owsianego, jest wg mnie najlepsze bo jest takie “kremowe” (migdalowe czy kokosowe sa dobre ale troche za wodniste do kawy jak dla mnie). Od czasu jak sie do niego przyzwyczailam, krowie przestalo mi smakowac, zdecydowanie wole owsiane. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Mleka roślinne 24.04.22, 00:37 Do domu kupuję swieże mleko roslinne, z prostymi składami. Także ze względu na opakowania - długoterminowe tylko w nierycyklingowalnych tetrapackach. Ale jak chcę kawy na miescie, to mam dylemat, bo w kawiarniach spotykam tylko te wynalazki ze składami kombinowanymi pod kątem tego, żeby robiła się pianka a o smaczną czarną kawę wbrew pozorom trudno. W ogóle jako weganka, która chce zdrowo jesć, to często mam poza domem dylematy, bo sporo tych roslinnych wynalazków to obliczone tylko na efekt udawania superprzetworzone wynalazki (UPFs). Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Mleka roślinne 24.04.22, 11:07 Napoje roślinne to raczej fizyka a nie chemia, bo musi zajść zajawisko fizyczne przetworzenia orzechów lub zbóż na ciecz A tak poważnie to lubię kokosowe, owsiane, ryżowe, kupuję takie bez dodatku cukru czy soli. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleka roślinne 24.04.22, 12:39 Taka zawiesina ze zmielonych różnych produktów. Można ją nazwać mlekiem, równie dobrze można było nazwać kosmicznym deszczem. Węgorz z drobiu, to samo. Odpowiedz Link Zgłoś