Dodaj do ulubionych

Ceny w aptekach

25.04.22, 08:04
Chciałam podzwonić po aptekach aby zapytać o cenę leku X.
Oczywiście nikt nie odebrał.
Zapytałam w pierwszej lepszej aptece: cena 220 zł. Zapytałam w drugiej: cena 199 zł.
Założyłam, że no chyba taniej już być nie może...kupiłam.
A w zupełnie innej aptece: cena 129 zł.
No to przepłaciłam o całe 70 zł.
Leku nie mogę zwrócić. Super uncertain
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 08:15
      Pewnie tam mieli z jakiejś starej dostawy. Leki też drożeją sad
      • ajaksiowa Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 08:27
        Dlaczego nie korzystasz z Ceneo??
        • kochamruskieileniwe Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 08:35
          ceneo ma wyszukiwarkę leków na receptę?
          • szmytka1 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 11:26
            Gdzie po lek ma
            • kochamruskieileniwe Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:21
              i ceny, które się różnią od tych w rzeczywistości suspicious
              • rb_111222333 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 19:25
                Mi się akurat wyświetliła prawidłowa cena, ale mało która apteka udostępnia informację o cenie na tym portalu.
            • kk345 Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 16:53
              szmytka1 napisała:

> Gdzie po lek ma
              Rzadko mi sie wyświetlają ceny na tym portalu...
    • kochamruskieileniwe Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 08:27
      Biorę lek, który ma rozpietość cenową od 99 zł do 270 zł, w zależności od apteki. (Lek na receptę, nierefundowany).
      Za każdym razem cena w tej samej aptece potrafi być różna. Czyli robię wywiad telefoniczny.
      No i ostatnio usłyszałam, że wg pana sprzedającego (mgr./tech.? nie wiem), ze nie może mi podać ceny, bo ustawa tego zakazuje...I mogą mu wlepić karę. Słyszałyście coś o tym? ( uczciwie powiem, liczę, że może ktoś coś wie, bo mi sie nie chce ustaw wertować.- Dzienniku-niecodzienniku, gdzie jesteć???)

Aha - następnego dnia, pani w tej aptece podała mi cenę. I tu chciałabym przestrzec przed wyszukiwarką "gdzie po lek". W wyszukiwarce cena w tejze aptece była niemal o połowę niższa niż w samej aptece. Zawsze jednak, trzeba dzwonić.
      • login.na.raz Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 08:31
        Mojej mamie też nie chcieli podawać ceny przez telefon, nie pamiętam,czym się tłumaczli.
        • runny.babbit Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 09:27
          Tak samo. Przez telefon nie chcą podawać, bo coś tam. Zresztą nie obchodzi mnie jaki wykręt podają, wiadomo o co naprawdę chodzi.
          • memphis90 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 11:50
            Apteka nie ma obowiązku podania ceny leku, to zależy od chęci właściciela. Natomiast nie istnieje żaden zakaz udzielenia takiej informacji i powoływanie się na nieistniejący przepis to kłamstwo. Farmaceuta woli, żeby pacjent przyszedł do placówki, bo wtedy być może nie będzie mu się chciało iść gdzie indziej, nawet, jak cena będzie wyższa, niż się spodziewał. Albo będzie mu głupio zrezygnować z zakupu i zaplaci.
            • kochamruskieileniwe Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:20
              dzięki Memphis za wyjaśnienie.
            • runny.babbit Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 14:28
              Prościej im zrzucić odpowiedzialność za własną pazerność na wydumane przepisy, niż mówić pacjentom że nie podadzą cen żeby przypadkiem nie można było ich łatwo porównać i pójść do konkurencji.
            • alicigo123 Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 16:36
              Myślałam, że jest jakiś przepis o niepodawaniu cen. W jednej z aptek, zawsze przez tel. słyszę nie mogę pani podać dokładnie, cena to około 190zl, po przyjściu do apteki okazalo się to zgodnie z prawdą cena189,99😉
      • gralam.w.familiadzie Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 10:46
        Nie mogą podawać, ja też usłyszałam że ustawa, że paragraf taki i taki.
        • memphis90 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 11:51
          Mogą, tylko nie chcą.
        • droch Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 11:56
          Tak, Unia Europejska zabrania.
          Skąd się biorą takie miejskie legendy? Nie podaje ceny, bo nie chce, a nie dlatego, że nie może.
        • daszka_staszka Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 17:55
          Nie wolno reklamować leków ale to nie znaczy że na pytanie o cenę konkretny leku nie mogą odpowiedzieć
      • szmytka1 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 11:28
        Może podawało ci cenę że sprzedaży online, jeśli apteka ma też taka wersję sprzedaży? Marza online jest niższa niż stacjonarnie
        • kochamruskieileniwe Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 11:33
          W portalu gdzie po lek, nie ma sprzedaży. Jest tylko rezerwacja.

A może jest inna wyszukiwarka leków na receptę?Może ktoś coś zna?
          • snajper55 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:30
            kochamruskieileniwe napisała:

> W portalu gdzie po lek, nie ma sprzedaży. Jest tylko rezerwacja.
            >
            > A może jest inna wyszukiwarka leków na receptę?Może ktoś coś zna?

ktomalek.pl/
            S.
          • szmytka1 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 18:28
            Wytlumacze jesXze raz. Niektóre apteki mają wersję stacjonarna i wersję online. Marza online jest niższa. W wyszukiwarce mogla być ta niższa cena z apteki online a nie stacjonarna wyższa. Poszła stacjonarnie o zaplacila wyższa cenę. Nie upieram się, że tak było, ale mogło tak być.nie ceny z gdziepo lek się sprawdzają jako zgodne
            • kk345 Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 16:54
              Właśnie z ciekawości sprawdziłam, na trzy wyszukiwane leki przy żadnym nie wyświetla mi sie cena...
    • czanka Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 09:24
      Nie żałuj tych 70 pln. Najważniejsze, żeby lek zadziałał smile

Ps Następnym razem spróbuj sprawdzać przez aplikację DOZ.pl

• kk345 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 09:37
        I na tym DOZ.pl niby sprawdzi, jakie są ceny w innych aptekach, poza DOZem? big_grin
        • czanka Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 10:17
          kk345 napisała:

> I na tym DOZ.pl niby sprawdzi, jakie są ceny w innych aptekach, poza DOZem? big_grin

Jakie w innych nie. Może sprawdzić cenę tego swojego leku.
          Ale masz rację - niepotrzebnie się wtrącam.
          • kk345 Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 15:58
            Nie tyle się wtrącasz, co udzielasz niewłaściwej rady. To tak, jakbyś na pytanie: który market w Polsce jest najtańszy odpowiedziała: zapytaj w Lidlu. Odpowiedź bez sensu.
            • czanka Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 16:13
              kk345 napisała:

> Nie tyle się wtrącasz, co udzielasz niewłaściwej rady. To tak, jakbyś na pytani
              > e: który market w Polsce jest najtańszy odpowiedziała: zapytaj w Lidlu. Odpowie
              > dź bez sensu.

Masz rację.
        • snajper55 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:33
          kk345 napisała:

> I na tym DOZ.pl niby sprawdzi, jakie są ceny w innych aptekach, poza DOZem? big_grin

Na DOZ.pl nie sprawdzisz ceny leku w żadnej aptece. Tam są ceny obowiązujące w DOZ.pl. Ceny w aptekach DOZ mogą być całkiem inne.

S.
          • czanka Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:47
            snajper55 napisał:

> Na DOZ.pl nie sprawdzisz ceny leku w żadnej aptece. Tam są ceny obowiązujące w
            > DOZ.pl. Ceny w aptekach DOZ mogą być całkiem inne.

Tylko dlatego zaproponowałam aplikację DOZ.pl, że akurat zaczęłam z niej korzystać. Tam można zamówić leki
            i odebrać w najbliższej aptece DOZ płacąc przy odbiorze. A Założycielka wątku może sprawdzić, czy cena
            kupionego przez nią leku jest tam niższa, czy wyższa.
            Ogólnie to sporo o zasadach działania aptek można się dowiedzieć
            np. TU
            albo TU
            • snajper55 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 13:15
              czanka napisała:

> Tylko dlatego zaproponowałam aplikację DOZ.pl, że akurat zaczęłam z niej korzys
              > tać. Tam można zamówić leki
              > i odebrać w najbliższej aptece DOZ płacąc przy odbiorze. A Założycielka wątku
              > może sprawdzić, czy cena
              > kupionego przez nią leku jest tam niższa, czy wyższa.

Też z niej korzystam, ale zamawiam tylko refundowane lub tanie. Różnica cen 170 zł i 129.90 zł (opakowanie na 4 tygodnie) jest dla mnie spora.

S.
            • kk345 Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 15:59
              czanka napisała:

> Tylko dlatego zaproponowałam aplikację DOZ.pl, że akurat zaczęłam z niej korzys
              > tać.

Czyli gorliwość neofity.
              • czanka Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 16:49
                kk345 napisała:

> Czyli gorliwość neofity.

Nie.
          • kk345 Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 15:56
            snajper55 napisał:

> kk345 napisała:
            >
            > > I na tym DOZ.pl niby sprawdzi, jakie są ceny w innych aptekach, poza DOZe
            > m? big_grin
            >
            > Na DOZ.pl nie sprawdzisz ceny leku w żadnej aptece. Tam są ceny obowiązujące w
            > DOZ.pl. Ceny w aptekach DOZ mogą być całkiem inne.
            >
            > S.

Ja to doskonale wiem, ceny przy ladzie potrafią być skrajnie różne, niż w sklepie internetowym, kilka razy sam farmaceuta radził mi kliknięcie zamówienia.

• snajper55 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:28
        czanka napisała:

> Nie żałuj tych 70 pln. Najważniejsze, żeby lek zadziałał smile
        >
        > Ps Następnym razem spróbuj sprawdzać przez aplikację DOZ.pl

Aplikacja DOZ podaje ceny za jakie można kupić leki w tej aplikacji. Nienajniższe, łagodnie mówiąc.

S.
    • gralam.w.familiadzie Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 10:45
      Apteki przez telefon nie mogą podawać cen.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:27
        gralam.w.familiadzie napisał:

> Apteki przez telefon nie mogą podawać cen.

Ponieważ?
        • gralam.w.familiadzie Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:28
          Ponieważ ustawa im tego zabrania.
          • kicifura Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:30
            Chodzi o zakaz reklamy? Bardzo, bardzo naciagana interpretacja
          • kochamruskieileniwe Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:31
            a konkretnie która ustawa i w którym miejscu?
            bo ja jestem taki niewierny Tomasz i sama chciałabym ten zakaz przeczytać...
            • gralam.w.familiadzie Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:49
              Nie wiem, każda do której dzwonię mówi że z powodu przepisów nie może podawać
            • szafireczek Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 15:13
              Akurat jest to postanowienie Prawa farmaceutycznego - z punktu widzenia przecietnego obywatela przewrotnesmile bo nie zawiera zakazu podawania cen, tylko mówi, ze zabroniona jest reklama aptek i punktów aptecznych oraz ich działalności + definiuje że jedynie Nie stanowi reklamy informacja o lokalizacji i godzinach pracy apteki lub punktu aptecznego. NSA przyjmuje w swym orzecznictwie, że reklamą jest KAŻDE działanie, które ma na celu zachęcenie potencjalnych klientów do zakupusmile Właściciele aptek boją się wysokich kar i stąd tak jest, telefoniczne informowanie o cenach leków to wyłącznie ich dobra wola.
              • kicifura Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 18:05
                szafireczek napisała:

> Akurat jest to postanowienie Prawa farmaceutycznego - z punktu widzenia przecie
                > tnego obywatela przewrotnesmile bo nie zawiera zakazu podawania cen, tylko mówi, z
                > e zabroniona jest reklama aptek i punktów aptecznych oraz ich działalności + de
                > finiuje że jedynie Nie stanowi reklamy informacja o lokalizacji i godzinach pra
                > cy apteki lub punktu aptecznego. NSA przyjmuje w swym orzecznictwie, że reklamą
                > jest KAŻDE działanie, które ma na celu zachęcenie potencjalnych klientów do za
                > kupusmile Właściciele aptek boją się wysokich kar i stąd tak jest, telefoniczne in
                > formowanie o cenach leków to wyłącznie ich dobra wola.

A jak wejdę do apteki i zapytam paszczą to im strach mija? wink No błagam, apteki nie podają cen wyłącznie dlatego że nie chcą tego robić. Prawo farmaceutyczne to tylko pretekst, bo podanie ceny w odpowiedzi na pytanie klienta to nie jest reklama
                • szafireczek Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 19:22
                  Przekaż swoje stanowisko organom, może uwzględnią w orzecznictwie i wszystkim będzie się żyło lepiejsmile, bo na razie ocena tego, co jest reklamą jest baaaardzo szeroka!
                  • kicifura Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 20:38
                    A dasz namiar na jakiś wyrok który zapadł na podstawie tego że ktoś zadzwonił do apteki i zapytał o cenę?
                  • memphis90 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 23:10
                    >na razie ocena tego, co jest reklamą jest >baaaardzo szeroka

Doprawdy...?
              • esperantza Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 21:01
                Informacja o cenie nie jest reklama
              • memphis90 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 23:09
                >reklamą jest KAŻDE działanie, które ma >na celu zachęcenie potencjalnych >klientów do zakupu
                Dziwnym trafem najbardziej tego "zachęcania" boją się apteki z najwyższymi marżami...
    • rb_111222333 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 10:57
      Mi też nie podano ceny przez telefon, co ciekawe ta apteka miała podaną cenę na stronie gdzie po lek, i była to najniższa cena jaką znalazłam. W przypadku drogich leków warto się przejść po aptekach i popytać, bo cena może się różnić o kilkadziesiąt złotych
      • kochamruskieileniwe Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 11:31
        gorzej, jak lek w akceptowalnych cenach (bliżej dolnej granicy, a nie górnej raczej) wymaga jeżdzenia po aptekach porozrzucanych po całym dużym mieście wink

ostatnio realizowałam receptę na 6 opakowań teg leku. Właściwie zajęło mi to i tak cały dzień zlokalizowanie apteki z kceptowalna ceną i odpowiednią liczba opakowań. I tylko dlatego, że tylko w jednej odmówiono mi podania ceny przez telefon (na szczęście tylko w tej!), Inaczej zajęłoby mi to pewnie kilka dni jeżdzenia po mieście.
        Bo jednak jest różnica między 1600 zł, a 600 zł... (i tak nie znalazłam apteki z tą najniższą ceną, ale 120 zł było dla mnie akceptowalne)
      • droch Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 11:57
        W przypadku drogich leków warto się przejść po aptekach i popytać, bo cena może się różnić o kilkadziesiąt złotych

Koszt zużytego paliwa może przekroczyć oszczędności...
        • snajper55 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:34
          droch napisał:

> W przypadku drogich leków warto się przejść po aptekach i popytać, bo cena m
          > oże się różnić o kilkadziesiąt złotych

>
          > Koszt zużytego paliwa może przekroczyć oszczędności...

Niektórzy korzystają z komunikacji miejskiej.

S.
      • kicifura Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:23
        rb_111222333 napisał(a):

> Mi też nie podano ceny przez telefon, co ciekawe ta apteka miała podaną cenę na
        > stronie gdzie po lek, i była to najniższa cena jaką znalazłam.

Ciekawe czy udałoby ci się kupić lek stacjonarnie po tej cenie z internetu.

To doskonały przykład jak konkurencja wpływa na ceny: tu gdzie łatwo jest porównać ceny w różnych miejscach jest tanio, a tu gdzie porównanie jest kosztowne (trzeba dzwonić, chodzić i pytać) jest drogo.
    • snajper55 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 12:36
      stary.login napisała:

> Chciałam podzwonić po aptekach aby zapytać o cenę leku X.
      > Oczywiście nikt nie odebrał.
      > Zapytałam w pierwszej lepszej aptece: cena 220 zł. Zapytałam w drugiej: cena 19
      > 9 zł.
      > Założyłam, że no chyba taniej już być nie może...kupiłam.
      > A w zupełnie innej aptece: cena 129 zł.
      > No to przepłaciłam o całe 70 zł.
      > Leku nie mogę zwrócić. Super uncertain

Są apteki drogie, są apteki tanie. Przynajmniej takie są moje doświadczenia. Dobrze że leki refundowane wszędzie kosztują tyle samo i z nimi nie ma problemu.

S.
      • kochamruskieileniwe Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 13:09
        żeby bardziej skomplikowac sprawę wink, to w aptekach drogich potrafią byc również artykuły, które są znacznie tańsze, niż w tzw aptekach tanich.
        Z punktu widzenia apteki to oczywista polityka, niemniej jednak, dla klientów zakupy w aptece robią sięniezłym wyzwaniem. Zwłaszcza, że kwota, która może zostać w portfelu osoby będacej regularnym klientem - potrafi byc znaczna.
    • bywalec.hoteli Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 13:15
      Przydałaby się porządna porównywarka.
      • czanka Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 13:34
        bywalec.hoteli napisał:

> Przydałaby się porządna porównywarka.

Porządna porównywarka musiałaby porządnie kosztować smile
      • snajper55 Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 18:17
        bywalec.hoteli napisał:

> Przydałaby się porządna porównywarka.

A co by ona porównywała, skoro apteki nie podają cen leków?

S.
        • czanka Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 18:37
          snajper55 napisał:

> A co by ona porównywała, skoro apteki nie podają cen leków?

No przecież chyba nie mają tych cen w zeszytach?

• panna.nasturcja Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 01:38
            A jakie ma znaczenie gdzie je mają skoro nie podają ich poza apteką?
            Mogą mieć wytapetowane na ścianach, i tak musisz pójść żeby zapytać.
            • czanka Porównywarki cen 26.04.22, 16:48
              panna.nasturcja napisał(a):

> A jakie ma znaczenie gdzie je mają skoro nie podają ich poza apteką?
              > Mogą mieć wytapetowane na ścianach, i tak musisz pójść żeby zapytać.

Ale chodzi o porównywarkę, o którą "wnioskował" bywalec.hoteli.
              Internetowe porównywarki cen nie bazują na informacjach podawanych przez sklepy/apteki
              telefonicznie, ani nawet uzyskiwanych "przy okienku". "Porządna porównywarka" powinna mieć
              dostęp do cennika w komputerze danego sklepu/apteki. Najlepiej online. Ktoś by się musiał sporo
              napracować przy tworzeniu i potem aktualizować.
              Tak mi się przynajmniej wydaje - nigdy nie robiłam porównywarki smile
              Kto miałby za to wszystko zapłacić?

Ale nie wykluczam, że się mylę - jeśli ktoś uważa, że z tymi porównywarkami jest zupełnie inaczej,
              to bardzo proszę o wyjaśnienie.

• gargamelja Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 13:17
      Trzeba dzwonic i pytac. Rowniez mozna spojrzec na np.Gdzie po lek. Jakis czas temu kupowalam szczepionke HPV 2 dawki. Cena jednej szczepionki w zaleznosci od apteki od 499 do bodajże 1000. Tak, ze tak.
      • panna.nasturcja Re: Ceny w aptekach 26.04.22, 01:38
        Ale doczytałaś, że wątek jest głównie o tym, że apteki nie podają cen przez telefon?
    • gorzka.gorycz Re: Ceny w aptekach 25.04.22, 15:20
      Ja tak też ostatnio miałam. W jednej aptece lek 180 zł, w drugiej 129. Na szczęście kupiłam w drugiej, bo na recepcie dwa opakowania. Razem różnica 100 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka