Dodaj do ulubionych

redukcja - proszę o tipy

28.04.22, 19:15
Od półtora tygodnia, w związku z wirusem, który mnie dopadł, nie ćwiczyłam.
Żeby z człowieka-serdelka nie apgrejdować do człowieka-baleronu, ograniczyłam trochę wciągane żarcie do zwykłych porcji ludzkich.

I dzisiaj wkładam bikini, żeby wystawić swe schaby na balkon i patrzę... brzuch jakiś bardziej płaski się zrobił!
Tak mnie to uradowało, że aż mi się zrobiło cieplutko na serduszku.

Z wrażenia, zdjęłam okulary przeciwsłoneczne i ...okazało się, że nic się jednak nie zmieniło.

Niemniej, chcę znów poczuć tę radość, tym razem na dłużej i bez konieczności wyciągania soczewek kontaktowych. tongue_out

Pytań mam sześć:

1)Szybko robię się głodna, ale chcę jeść tylko 3 razy dziennie - jak stłumić mdłości z głodu? Wiem, że macie doświadczenie w głodowaniu. tongue_out

2)Co jeść przed treningiem a co po, żeby redukcja była efektywniejsza?

3)Czy istnieje białko serwatkowe, które nie ma słodkiego smaku? Mieciu kupił na próbę jakieś o smaku słonego karmelu i drugie, waniliowe - było tak obleśnie słodkie, że prędzej rzucę się z krawężnika niż to będę dodawała do posiłków.

4)Co słychać?

5)Jak wasze postępy dietowe?

6)Co na kolację/obiad?

wink
Obserwuj wątek
    • extereso Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:25
      No ja jutro wypróbuję te okulary słoneczne. U mnie nieciekawie, wczoraj zjadłam 10 obrzydliwych ptasich mleczek. staram się trzymać trzech treningów w tygodniu jak mi się nie chce, to chociaż szybki spacer. Ale kilogram jakimś cudem schudłam, jeszcze 1.5.
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:27
        Dzisiaj czytałam, że najlepsze efekty daje trening siłowy + spacer po nim.
        W sumie to zgadza się z moimi wakacyjnymi doświadczeniami.
        • extereso Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:32
          W sumie... My parkujemy specjalnie) około kilometr od treningu. Stąd może ten kilogram przy ptasich mleczkach.
          • beaucouptrop Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 22:57
            To teraz zacznijcie parkować 1,5 km od miejsca treninu8to szybko te 1,5 kg spadnie.
            • extereso Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 06:41
              Że Cię denerwuję i dlatego bzdur się czepiasz, to widzę, ale szkoda że nie możesz tego wkurzenia dla siebie zachować. Chyba że byś mogła, to byłabym wdzięczna.
            • extereso Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 07:09
              Właściwie oceniłam Twojego posta przez pryzmat Twoich jakichś poprzednich wypowiedzi. Może o prosto tak jest że nie leży mi Twój sposób komunikowania i tyle więc przepraszam.
    • mysiulek08 Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:28
      na wiekszosc pytan nie odpowiem, wyznaje zasade ŻM, bez diet 3x dziennie, jak mnie ssie pije wode (gazowana) i herbate ( jak zwykle czarna bez cukru)

postepy mam, po kilku tygodniach meskiego gotowania, ograniczonego ruchu, bolu schudlam 10kg !
      po rehabilutacji, zostawiam ferajne i jade na tydzien do term, zeby sie zregenerowac, masaze, sauny, wody wulkaniczne, blota itp
      • mysiulek08 Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:29
        baseny, nie wody 🤣 pic siarki nie zamierzam
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 09:43
        10 kg???
        dżizas, jak źle muszą gotować ci twoi mężczyźni??? big_grin
    • magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:28
      Ziuta, mogę Ci wkleić moje postanowienia z mojego własnego 30 dniowego wyzwania- Olaboga To Już Lato. 3 dzień za mną.
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:30
        Chcę!
        Ładnie poproszę!
      • extereso Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:33
        A może ty wkleisz? Czy intymne raczej?
        • magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:40
          Tak, tak tutaj wkleję, kiedy dotrę do komputera za chwilę.😊Spisałam sobie wszystko i usystematyzowałam, żeby mi było łatwiej przestrzegać zaleceń. Mam urodziny pod koniec mają i ślub na początku czerwca, więc idealny pretekst.
          • extereso Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:44
            Wspaniale!
            • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 09:45
              kurde coś długo idzie do tego komputera, już 14 godzin... suspicious
              • totutotam.org Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:58
                Słyszałam, że duży kraj i wszędzie daleko big_grin
              • magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 13:31
                Wybacz, ale po drodze zostałam podstępnie zaatakowana przez koronawirus i mam mój pierwszy w życiu Covid😄. W związku z tym moje postanowienie jest jakby trochę nieaktualne, bo mnie wszystko boli i nie ma szans, abym mogła się choć trochę poruszać. Wklejam jednak to co sobie zapisałam.

Odżywianie
                Do moich z reguły zdrowych posiłków dodam mnóstwo zieleniny i przestanę udawać, że frytki to przecież warzywo, a wino jest zrobione z winogron, więc jest zdrowe. Przed każdym posiłkiem zjadam wielką miskę zieleniny (sałaty, pomidory, brokuły, kalafior, papryka ogórek z octem jabłkowym) Aby to sobie ułatwić przygotowałam wszystkie warzywa (umyłam i pocięłam na kawałki i zapakowałam do pojemników)

Ograniczam węglowodany proste i zamieniam je na złożone. Nie oznacza to, że mogę zeżreć kilo brązowego ryżu na jeden posiłek- max 50g. suchego. Mięsa (jeśli już) grilluję. Jem dużo tuńczyka, jajek i indyka.

Całkowicie rezygnuję ze słodyczy i wszystkich przetworzonych produktów, oraz napojów gazowanych.

Ograniczam wyjścia do restauracji, a jeśli już się przydarzy, to podejmuję rozsądne świadome wybory i nie przekonuję samej siebie, że jak to poza domem to się nie liczy. Czyli zamawiam bezpieczne sałaty z winegretem, ale dressing z boku i sama sobie dozuję.

Wypijam conajmniej 2 litry wody dziennie i nie oszukuję, że kawa i wino to przecież to samo.

Biorę probiotyki i suplementy i regularnie chodzę na zastrzyki B12, które przepisał mi lekarz. Czyli błonnik, witamina D i probiotyki dla kobiet

Pielęgnacja:

Używam filtrów codziennie i nie stosuję wymówek, że to Minnesota i słońce ostatnio widziano tutaj w zeszłe wakacje,

Nawilżam się kremami i maskami, oraz nie udaję, że to przecież dobre dla skóry nie nałożyć kremu na noc, bo wtedy lepiej się tej skórze oddycha.

Szczotkuję ciało na sucho i nie zakrzywiam czasoprzestrzeni udając, że 30 sekund, to nowe 5 minut. Po prysznicu używam balsamów z kwasami.

Ćwiczę. Ćwiczę tak jak ćwiczyłam w zeszłym roku- codziennie i sumiennie. W tym roku hołdowałam zasadzie starość nie radość i lepiej poleżeć niż się zmęczyć.

Po 8 latach w Stanach planuję codziennie robić więcej niż 100 kroków i wprowadzić nową modę- aby iść pobiegać nie musimy do parku podjeżdżać samochodem. Mamy wszak ścieżki dla biegaczy.

Do tego dodaję od siebie zakaz jakiegokolwiek podjadania ( nie umieściłam tego na mojej liście, bo ja nie mam z tym problemu) jemy 2, 3 posiłki dziennie, a jeśli mamy ochotę na deser to w ramach posiłku, a nie jako osobny posiłek.
                To nie jest nic odkrywczego, ale jeśli się uczciwie stosuje, to u mnie działa. Mnie pomaga spisanie i podzielenie się ze światem, bo wtedy, jeśli nie przestrzegam to mam wrażenie, że oszukuję nie tylko samą siebie😄
                • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:56
                  ładne te postanowienia smile

lubię miski zieleniny do posiłku faktycznie powodują, że się najadam - czasami mi się po prostu nie chce kroić tongue_out
                  wody też mogłabym pić więcej

• magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 16:17
                    Mnie też się nie chce kroić, dlatego zebrałam się, poświęciłam godzinę i wszystko hurtowo umyłam, obrałam, pokroiłam i zapakowałam do pudełek. Zrobienie sałatki to teraz 5 min.
                    • extereso Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 17:23
                      Też tak zrobię.
    • 21mada Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:28
      Aaa, nic nowego proszę ciebie. Brzuch sflaczały, wałek tłuszczu jak siedzę, ćwiczyć nie warto bo i tak nie ma efektów. Biologii się nie przeskoczy, kobieta w pewnym wieku i pi ciążach nie będzie mieć twardego brzucha jak stal.
      • 21mada Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:33
        I nie mówcie, że nie byłyście w ciąży, bo zawsze być możecie.
        Naćwiczysz się, naćwiczysz, a i tak wszystko pójdzie na marne. Jak krew w piach.
        • alicia033 Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:50
          21mada napisała:

> Naćwiczysz się, naćwiczysz, a i tak wszystko pójdzie na marne. Jak krew w piach
          > .

Sama wiesz, mada, czym tak dobrego pana b. obraziłaś, że tak okrutnie postanowił cię pokarać. Ja mam za sobą cztery w pełni donoszone ciąże i raptem 4 cm więcej w pasie, niż miałam przed nimi (66 zamiast 62).
          • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:56
            U mnie zaledwie 3 miesiące po trzeciej ciązy i już mięśnie się rysują na brzuchu
          • 21mada Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 00:33
            Ja też tylko co z tego. Brzuch nie wygląda tak samo jak 20 lat temu. Starość każdego dopadnie.
            • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:24
              Wolę wejść w starość z sześciopakiem niż z flakiem
              • alicia033 Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:53
                g.r.uu napisała:

> Wolę wejść w starość z sześciopakiem niż z flakiem

lubię to!smile
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:59
        Biologii się nie przeskoczy.
        Kobieta w każdym wieku może mieć twardy brzuch jak stal - jeśli chce, to kwestia samozaparcia i wyrzeczeń.

Sportem starzenia nie zatrzymasz, ale spowolnisz obwisanie ciała.
        Nie ma nic bardziej nieatrakcyjnego, niż szczupła kobieta z wiszącą dupą i galaretą w miejscu ud.
        No ale oczywiście co kto lubi.
        • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:26
          O to to.
    • ichi51e Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:30
      jak czujesz ssanie to idziesz robisz sobie paznokcie, myjesz włosy albo depilacje. Działa bezbłędnie. Alternatywnie można iść tez mierzyć jakieś letnie ciuchy
      • alfa36 Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 21:12
        A jak w pracy jesteś? Ja głodna w pracy najczęściej. Właściwie pod jej koniec i wpadam do domu i objadam się chlebem 🤨
        • ichi51e Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 22:29
          w takim razie trzeba niestety menu układać. Wtedy wracasz i już wiesz co zjesz - najlepiej mieć gotowe w pudełku żeby było równie łatwo dostępne co chleb
          • magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 13:37
            Te pudełka i przygotowanie wszystkiego z góry, to moje najlepsze ostatnio odkrycie. Zrobienie sałatki nie zabiera więcej niż 5 min. Ja sobie przygotowałam wszystko, łącznie z obraniem jaj.
            • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 16:23
              no taką sałatką to bym się wreszcie najadła big_grin

a serio: na ile dni to porcja?
              • magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 16:32
                Oprócz tego mam jeszcze paczkę mieszanki różnych sałat i paczkę rukoli. We wtorek to przygotowałam i skończyły się tylko jajka i łosoś. Zostały 3 buraki, a reszta powinna wystarczyć do końca weekendu. Zielenina jest w zimnej wodzie. Będę tak robić co tydzień.
                • pani_libusza Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:18
                  Buraki masz gotowane pieczone czy jeszcze cos innego?
                  • magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:29
                    Upiekłam je, obrałam i do pojemnika.
        • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 07:47
          Jak robię się głodna w pracy wsuwam batona proteinowego i wliczam w bilans kaloryczny.
          • 21mada Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 08:49
            I dlatego jesteś taka gruba. 🤣
            • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 08:53
              Strasznie gruba, BMI 19 🙄
              • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 09:47
                nieźle!
                w ile czasu to zrobiłaś? suspicious
                • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:01
                  Od czerwca. Zaczęłam z poziomu 27.
                  • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:52
                    Grubo.
                    Szacun.
                    • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:27
                      Nie chciało mi się zaczynać tej całej imprezy dla kilku kilo.
        • zielonakonwalia90 Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 14:41
          alfa36 napisała:

> A jak w pracy jesteś? Ja głodna w pracy najczęściej. Właściwie pod jej koniec i
          > wpadam do domu i objadam się chlebem 🤨

Przygotowuję sobie jedzenie do pracy. Sałatka, kanapka, obiad do podgrzania, owoc, wafelek. Po 16.00 nic nie jem. Dobra, nie zawsze, nie codziennie, bo różnie to bywa ale generalnie na 5 dni pracujących co najmniej 3 dni tak robię. Działa od lat. Jem co 2 czy 3 godziny ale mam taki żołądek, że muszę.
    • ritual2019 Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:35
      piataziuta napisała:

> 1)Szybko robię się głodna, ale chcę jeść tylko 3 razy dziennie - jak stłumić md
      > łości z głodu?

Jesc posilki ktore pozwola dluzej nie czuc glodu. Widocznie to jesz takie nie jest.

> 2)Co jeść przed treningiem a co po, żeby redukcja była efektywniejsza?

To co wyzej. Przed treningiem czy wysilkiem fizycznym nie jem, tzn posilek przed minimum dwie godziny wczesniej.

> 6)Co na kolację/obiad?

Zalezy co lubisz. Jem sniadanie, lunch i obiad.
      Np na lunch zupa minestrone, na obiad grillowany losos, ryz, warzywa.
      Nie czuje sie glodna.
    • 21mada Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:35
      A to białko serwatkowe to chyba na nabranie masy a nie zgubienie?
      • ichi51e Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 22:30
        big_grin
        • 21mada Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 00:31
          ? Przecież to biorą kulturyści żeby nabrać masy mięśniowej.
          • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 05:28
            big_grin
    • primula.alpicola Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:40
      1. -
      2. -
      3. Istnieje bezsmakowy izolat, na przykład Olimp.
      4. Miałam dziś dzień z piekła rodem, jakiś milion rzeczy do załatwienia a najgorsze z tego to badanie piersi przrz onkologa a potem mammografia na deser. Jestem zmęczona, idę pod prysznic a potem będę leżeć z maseczką i nogami na ścianie i czytać wybiórczo Politykę i emamę.
      5. Nie jestem na diecie. Wyniki glukozy i lipidogramu perfekcyjne, zatem chyba dobrze sobie radzę.
      6. Zjadłam pudding (czy jak to nazwać?) z jogurtu naturalnego, chia, mrożonych jagód i miodu z granolą.
      • ichi51e Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 06:50
        Przeszłam przez wiele odżywek - dobra jest tylko jedna. Moim zdaniem najlepiej się sprawdza wanilia - można do niej dodać kakao masz czekoladowa można ricore (zaskakująco dużo błonnika!) masz kawowa, owoce mas zowocowa. Szczerze polecam ta jest po prostu smaczna.
    • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 19:55
      1. Pić wodę albo herbatę
      2. Nie mam pojęcia czy to ma znaczenie
      3.Są bezsmakowe
      4. Padam na pysk
      5. Idzie dobrze, od wątku o odchudzaniu z 16 kwietnia 4,5 kg w dół, ważę już 54. Do końca maja powinnam osiągnąć cel 50 kg i zostanie samo rzeźbienie. Mam program dietetyczny i treningowy, z rozpisanymi posiłkami i ćwiczeniami na redukcję. Dieta około 1700 kcal, cztery posiłki dziennie, daske wytrzymać. Treningi z taśmami i hantlami 4 razy w tygodniu plus tak samo jak krótki trening interwałowy - to jest 10 minut ale nie jestem w stanie się podnieść po nim. Do tego dużo chodzę.
      6. Dzisiaj tortilla z kurczakiem i warzywami i makaron z tuńczykiem i awokado.
      • extereso Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 20:18
        No tak, taką motywację to rozumiem. A nie moje międlenie: fajnie byłoby się pozbyć 3 kg i trochę wyrzeźbić, ale to od jutra. Cóż, przynieś mi ptasie mleczko ale jedno i jeszcze jedno. Pójdę na spacer, idę, ale wybieram skrót bo już mi się nudzić zaczęło.
        • novembre Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:50
          "Cóż, najwyżej będę szczupła dzień później", to moje ulubione big_grin
          • ponis1990 Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 12:26
            Też bym dała ,,lubię to" ;p
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 09:59
        Masz Ty zacięcie, dziewczyno.
        U mnie 61-60, w zależności czy zjem na kolację mniej czy więcej, ale też bez starań.
        Ciekawe jak tam mashcaron.

Mi się organizm trochę za bardzo przyzwyczaił do interwałów. Mogłabym niby zwiększyć ich ilość dla zwiększenia efektów, ale czułam, że jeśli to zrobię, to mi żyłka pierdząca z wysiłku pęknie. Zmniejszyłam więc, na rzecz treningu siłowego. No ale zaraz do nich wracam.

Mam dzisiaj sałatkę na obiad w twoim stylu! tongue_out
        Tylko trzy razy większą. tongue_out
        • shellyanna Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:41
          A ja nie wiem, czy już nie pora przestać patrzyć na wagę. Niby wazę 2 kg zwykle niż powinnam wg moich wewnętrznych przekonań, niby dżinsy pomiarowe z 96 roku ledwo zapinam, choć powinny leżeć idealnie, a ostatnio ciagle słyszę, ze jestem chuda. Od różnych osób. Takie: jesu jaka ty jesteś szczupła!
          I zaczynam skłaniać się ku myśli, żeby te 2 kg sobie odpuścić i poprzestać na rzeźbieniu.
          • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:48
            No patrzenie na wagę nie ma szczególnie sensu, zwłaszcza, że u każdego rozkłada się to inaczej.
            Najlepiej jest mierzyć obwody.

Ja np. mam w tej chwili w biodrach...99cm, przy wadze 61 kg i czuję się umiarkowanie zapasiona.
            Dla porównania, jesienią ważyłam tylko 1 kilogram mniej, ale w biodrach miałam 96cm - i czułam się już bardzo dobrze.
            • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:04
              Wlasnie sprawdziłam - w biodrach mam 92, nie muszę nawet gubić z obwodu, ale chodzi o jakość ciała, chce się wyrzeźbić, dorobić sześciopaka. Za to w nogach pewnie mam sporo
            • shellyanna Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:15
              Mam 98x68x98 (cycki x talia x biodra). Powinnam mieć ze 3 cm mniej w dupie i pasie, żeby być szczupła wg mojej skali.
              • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:23
                A biodra równe cyckom to nie jest idealnie?
                • shellyanna Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:44
                  Chyba wg facetów z lat 60
                  • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:51
                    Figura klepsydry to raczej uniwersalne zjawisko
              • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 12:01
                shellyanna napisała:

> Mam 98x68x98 (cycki x talia x biodra). Powinnam mieć ze 3 cm mniej w dupie i pa
                > sie, żeby być szczupła wg mojej skali.

Według mojej skali to jesteś szczupła (jeśli masz 160-167 wzrostu) lub bardzo szczupła (jeśli jesteś wyższa).

Zwykle obwód ramion jest większy od obwodu w biuście, więc jeśli masz tyle w biuście co w biodrach, to dół masz jednak węższy od góry.

Widuję przypadki: mikro dupeczka, bardzo szczupła figura i przy tym nieadekwatnie duży, silikonowy biust - paskudnie to wygląda, ale oczywiście co kto lubi.
                • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 12:58
                  Przy 160 to 98 w biodrach raczej nie wygląda szczupło. Ale Shell jest znacznie wyższa.
                  • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:00
                    g.r.uu napisała:

> Przy 160 to 98 w biodrach raczej nie wygląda szczupło. Ale Shell jest znacznie
                    > wyższa.

To zależy od dwóch kwestii:
                    1)definicji szczupłości
                    2) tego jak się co komu rozkłada.

To jest 99cm dupsko, przy wzroście 160.
                    Szczupła się nie czuję, ale akurat nie obwód dupy jest tu problemem a uda, boczki, parówki i fałdki na brzuchu.

Moja trenerka np. ma rzopke podobnych gabarytówdo mojej, ale trochę szczuplejsze uda, dużo szczuplejszą górę ciała i płaski brzuch z sześciopakiem. Wygląda szczupło.

• triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 13:52
                  Imho to wygląda jakby delikwentka miała się zaraz przewrócić.
        • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:52
          Zacięcie mam, gorzej jak zostaję sama z dziećmi na kilka dni i trening zaczynam o 21. Ale idzie do przodu. Sałatek już nie jem, mam nawet węgle w diecie smile nawet bardzo głodna nie chodzę. A treningi to taki wycisk że nawet nie wiedziałam o istnieniu niektórych mięśni które mnie bolą
          • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:25
            Hehe, ja ostatnio wprowadziłam bułgarskie przysiady i bolały mnie kawałki o których nie wiedziałam że je mam. A mam za sobą pewnie z 1000 gobletów, martwe ciągi i inne tortury 🌶️
            • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:26
              Po bułgarskich zastanawiałam się za co trenerka tak mnie nienawidzi big_grin
    • totutotam.org Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 21:10
      Na przegryzkę może zaproponuję endywię (surową, w całości, jak mały głodek) lub pestki słonecznika (nie da się zjeść więcej niż x gram, które nie mają aż tyle kalorii co orzechy)
      Plus herbata (ale poza tym ja piję herbatę od wielkiego dzwonu, nie wiem czy wszystkim pomaga) lub domowy rosół. Na kolację rosół do picia (zwłaszcza w takim dniu jak dziś, temperatura spadła do 14 stopni i znów będzie padać). To też należy do odpowiedzi na pytanie co słychać.
      Na koniec, oczywiście musisz mieć jakąś bucket list. Pewnie pamiętacie mój wątek o brzuchu. Zatem 1.wrócił mi okres 2.zamieniłam piwo na wino.
      Zmartwień życiowych niestety i oczywiście wciąż pełno, ale jedno jest pod kontrolą; a to figura właśnie. Ależ ja mam mięśnie, siłę, zwinność i kształt wink
      Ruszaj się, pij wodę i dorzuć błonnik.
      Na zdrowie!
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:01
        Rosół do picia na kolację by mnie usatysfakcjonował.
        Ale kurde, tyle pierd..niczenia dla kolacji? 🙄
        • totutotam.org Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:14
          Zrób raz w tygodniu gar i zamroź. Ja zawsze mam jakieś pudełko mrożonego, na wszelki wypadek.
    • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 28.04.22, 22:37
      Pomoc, nie jeść słodkich potraw, przekąsek.
      Po treningu jem normalnie albo też nic i żyję.
      Sprawdzić skład tej serwatki - odechce się ją tykać

Ile ty ważysz bo po rozterkach chyba jesteś mega rozkręcona i niecierpliwa na najmniejszy objaw głodu
      • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 05:27
        Opowiesz coś więcej o zabójczych składnikach w serwatce?
        • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:20
          triismegistos napisała:

> Opowiesz coś więcej o zabójczych składnikach w serwatce?
          >

Znasz serwatkę o smaku słonego karmelu z dobrym składem? Dawaj, poczytamy
          • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:40
            Tak myślałam 🙂
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:32
        Nie jadam słodyczy, nie lubię.
        Ważę 61kg.
        Zwykle uprawiam sporo sportu i przyzwyczajona jestem do końskich porcji.
        • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:25
          Jeśli nie uprawiasz sportu teraz to dostosuj porcje
          • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:52
            No to przecież pisałam już w głównym poście, że przycięłam - stąd mdłości z głodu.

• primula.alpicola Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 17:37
              Masz zgrabny tyłek, piataziuta. Nie mdlej z głodu, bo sobie zdrowie popsujesz.
              • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:08
                Od normalnych porcji, zamiast końskich, się jeszcze nie mdleje tongue_out. Chcę się wyrzeźbić.

• triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 05:26
      1. Ale tak dla idei chcesz jeść trzy razy dziennie? Ja się robię szybko głodna, w dodatku kocham żreć, więc jem ilekroć muszę, tylko mało kaloryczne posiłki.
      2. Przed wungle, po białko. Jak jesz na dwie godziny przed treningiem jakieś złożone te wungle, u mnie kasza z warzywami daje radę, mogą być kanapki, makaron, etc. Ja lubię dorzucić trochę chudego twarożku, bo bialeczki wchodzi akurat kiedy trzeba. Jak jesz tuż przed treningiem to jakies wafle, owoce, etc. Coś, co da szybki zastrzyk.
      3. Tak, istnieje neutralne. Ja mam z sfd. Dodaję trochę do sosów, ragout, pomidorów czy tam jajek w jogurcie, maślanki, etc.
      4. Kota, siedzi mi na głowie i trzeszczy, jeszcze nie wie że za chwwile wychodzę sad
      5. Szykuję się do wejścia na masę, bo chcę mieć większą dudę na lato.
      6. Jako że piątunio pewnie pizza tongue_out
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:43
        Nie dla idei, tylko dla regulowania czegośtam czegośtam, żeby cośtam cośtam - w serialu było. tongue_out
        O wyrzuty insuliny chodzi.

No i po prostu lepiej się czuję jak zjem rzadziej, a konkretniej, niż jak cały czas przeżuwam niskokaloryczne rzeczy, które mnie nie najadają.
        Próbowałam już i 5 posiłków dziennie, 4, 3 i 2.
        3 pasuje mi najbardziej - tylko oczywiście najbardziej pasuje mi jak jest 3x do syta. tongue_out

Staram się jadać 3 godziny przed treningiem, bo jak jest odstęp krótszy, to mi podczas interwałów bełt podchodzi do gardła. Przed samym treningiem w ogóle żadne jedzenie nie wchodzi w grę.
        • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:50
          Jeśli przy odpowiedniej kaloryce robisz się częściej głodna może spróbuj jeść coś, co się dłużej trawi, albo zwiększ podaż białka, czy tam tłuszczu?
          Imho na trzy godziny przed treningiem idealnie weszłaby właśnie kasza z warzywami z dodatkiem twarogu, makaron pełnoziarnisty z warzywami, etc.
        • magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 13:53
          piataziuta napisała:

> Nie dla idei, tylko dla regulowania czegośtam czegośtam, żeby cośtam cośtam - w
          > serialu było. tongue_out
          > O wyrzuty insuliny chodzi.

Ziuta, mam cukrzyka w rodzinie- nie wiem czy masz Instagram, ale profil glucosegoddess i jej książka Glucose Revolution, to był game changer. Lekarz nie może się nadziwić wynikom. Wkleję Ci zaraz główne zasady.
          • magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 13:54
            O:
          • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:54
            Nie mam instagrama, ani cukrzycy. tongue_out

• primula.alpicola Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 17:39
              To załóż. Nie musisz niczego publikować, a będziesz mieć dostęp do świetnych profili, bardzo inspirujących.
              • magdallenac Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 17:45
                No właśnie!😜
              • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 18:15
                O borze jeszcze czego
      • homohominilupus Re: redukcja - proszę o tipy 30.04.22, 00:08
        Jak kot trzeszczy?
    • swiezynka77 Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 09:52
      jest białko o smaku naturalnym.
      ja nie walczę z organizmem i jem 4 razy dziennie. 3 tylko w weekend jak śniadanie jest później. na pewno głód ograniczają posiłki wysokotłuszczowe.
      moje postępy były super tzn osiągnęłam wagę docelową, ale znów 1kg przybył i trzeba go zwalczyć.
    • jehanette Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:47
      Zainstaluj sobie aplikacje Fitatu, oblicz zapotrzebowanie kaloryczne (najlepiej nie w apce, a wyciągnij średnia z kilku różnych kalkulatorów), waz i notuj wszystkie posiłki, zachowuj bilans makroskladnikow, i schudniesz jedząc wszystko. Ja schudłam 14 kg z Fitatu, jadłam w tym czasie wszystko, także słodycze, chipsy i tluste sery. Liczba posiłków, to co jesz przed ćwiczeniami czy po, nie ma znaczenia, liczy się tylko czy spalasz więcej niż zjadasz.
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 10:50
        Mam fitatu, ale zacięcia, żeby tam wszystko wpisywać, starcza mi na maks 3 dni. tongue_out
        • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 14:04
          Imho warto jednak wpisywać, będziesz miała lepszą kontrolę nad makro. Ja często wpisuję no planowaną kolacją żeby dobrać idealne przekąski w ciągu dnia, albo sprawdzić czy zmieści mi się dodatkowy posiłek czy tam drink.
      • swinka-morska Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:05
        jehanette napisała:

> Ja schudłam 14 kg z Fitatu, jadłam w tym czasie wszystko, także słodycze, chips
        > y i tluste sery. Liczba posiłków, to co jesz przed ćwiczeniami czy po, nie ma z
        > naczenia, liczy się tylko czy spalasz więcej niż zjadasz.

O bogini... jest już efekt jo-jo czy to dopiero przed Tobą?

• triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:52
          A dlaczego ma mieć efekt jojo?
          • swinka-morska Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 12:00
            Dlatego, bo jedzenie prostych węglowodanów bo "mieści się w limicie kalorii wyliczonych przez aplikację" plus twierdzenie, że nieważne kiedy i co się je - tak nie utrzyma się wagi na długo.
            O zdrowiu nie wspomnę.
            • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 12:59
              Zdrowie to inna sprawa ale jak się trzyma bilans kaloryczny to się nie tyje. Poza tym zależy ile tych prostych węglowodanów. Lepiej od czasu do czasu zjeść chipsy w rozsądnej ilości niż potem się rzucać na przekąski i jeść bez umiaru
            • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 13:59
              Że co? Tyje się od nadmiaru kalorii. Chudnie od niedoboru kalorii, to proste. Nie ma większego znaczenia czy te kalorie pochodzą z czipsów czy z jarmużu, a już na pewno nie ma znaczenia kiedy te kalorie zeżre.
              W dodatku jehanette wyraźnie pisała o trzymaniu się makro, jak niby chciałbyś to osiągnąć wyłącznie "prostymi węglowodanami"
      • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 11:30
        Nie chcę zgadywać ile wcześniej ważyłas skoro słodyczy chipy doprowadziły do spadku kg. Obstawiam że jeszcze masz sporo do zrobienia w tym badania cholesterol, cukier, badania wątrobowe. Ostatnio lekarz mi powiedziała że gratuluje bo nie ma pacjentów z takimi wynikami jak moje. Ludzie nie badaja się a jak już to guzik ich obchodzi doprowadzenie do normy
        • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 14:01
          Ile by nie ważyła, schudła by od deficytu kalorycznnego, nieważne czy osiągniętego czipsami, czy czymkolwiek co akurat uznajesz za zdrowe.
          • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 14:33
            Schudła do pewnego momentu bo przy nadwadze zawsze da się osiągnąć stosując redukcję ale jedząc regularnie śmieciowe jedzenie jeszcze nie poprawia stanu zdrowia. Aplikacje uważam za mega wynalazek
            • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 14:40
              A gdzie ona napisała, że je wyłącznie śmieciowe jedzenie?
              • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:03
                Zakładam że nie pisze o jedzeniu słodyczy i chipsów raz w tygodniu, miesiącu
                • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:09
                  Niechby nawet jadła codziennie, zdrowe posiłki plus niewielka ilość czipsów (wiemy że niewielka, bo na dużych ilościach przy zbilansowanym makro nie zamieściłaby się w puli kalorii) nie jest szkodliwa dla zdrowia. O słodyczach nawet nie wspomnę, bo słodyczami może być np sernik na erytrytolu, czy batony proteinowe.
                  • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 18:33
                    Podziękuję, bananów nie jem codziennie a jakieś batony proteinowe
                    • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 23:06
                      mandre_polo napisał(a):

> Podziękuję, bananów nie jem codziennie

Przecież banan to sam cukier 🤷
                      • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 30.04.22, 11:10
                        A batony proteinowe to białko, węglowodany i tłuszcze w równych proporcjach. Czy ludzie są niedożywieni że muszę to jeść uprawiając sport? Komu potrzebne są dodatkowe 3 łyżeczki cukru między posiłkami które też zawierają węglowodany?
    • lannnnntana Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 14:30
      Na głód pomogło mi przejście na keto - łatwo nie było, przestawienie się zajęło mi kilka miesięcy, teraz jem jeden do dwóch posiłków dziennie i w zupełności mi wystarcza. Dwa do trzech razy w tygodniu nie jem nic. Trening siłowy tylko na czczo, sumienne dwie godziny, podzielone na dwa, bo przy moim rozkładzie zajęć inaczej się nie da - po godzince rano i wieczorem. IF 18/6, to codziennie. Suplementy - potas, magnez, skrzyp, dobrane przez lekarza witaminy. Zaczęłam chodzić od niedawna do kosmetyczki - mezoterapia, zabiegi przeciwzmarszczkowe i na ciało, masaż kobido, zrobiłam sobie botoks na lwią zmarszczkę i kurze łapki - naprawdę mnie to odmłodziło, przed wakacjami zrobię sobie jeszcze usta, a co. W czerwcu jadę do sanatorium na dwa tygodnie - trzy zabiegi dziennie, wreszcie basen (bo wcześniej się wstydziłam), sauna. Od września z grubaski przeistaczam się w niezłą laskę - nie jest łatwo, bo ja nie traktuję tego jako diety, zmieniam po prostu moje życie.
      • lannnnntana Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 14:45
        I szczerze polecam oglądanie Braci Rodzeń.
      • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:10
        Nie obraz się ale boje się tak nawróconych osób - najpierw luzik a potem reżim. Znam dziewczyny zaniedbane we wcześniejszych latach a teraz look, kosmetyka i zasady, botoks. Wszędzie potrzebny jest umiar.

Jakie masz wyniki badań?
        • shellyanna Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:15
          Ale czasem tak się w życiu układa, ze dbanie o wyglad schodzi na dalszy plan i potem człowiek chce nadrobić zaległości.
        • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:21
          I co złego że chodzą do tej kosmetyczki i pilnują zasad?
          • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 16:04
            g.r.uu napisała:

> I co złego że chodzą do tej kosmetyczki i pilnują zasad?

Każde ekstremum jest niezdrowe. Tak jak wcześniej nikt nie miał odwagi powiedzieć że jest jest źle to teraz oczy przeciera z powodu nastarania. Znam taka osobę gdzie była wręcz niechlujność i trzeba było oko przymykać tak teraz złoto, biel i doczepy włosów
            • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 16:30
              I dobrze, niech nosi na zdrowie, komu to szkodzi?
        • iwoniaw Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 16:14

> Znam dziewczyny zaniedbane we wcześniejszych latach a teraz look, kosmetyka i
          > zasady, botoks. Wszędzie potrzebny jest umiar.
          >

Tzn. na czym konkretnie polega brak umiaru, gdy zaniedbana laska zaczyna o siebie dbać i zwracać uwagę na swój wygląd i zdrowie?
          • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 30.04.22, 07:16
            iwoniaw napisała:

>
            > > Znam dziewczyny zaniedbane we wcześniejszych latach a teraz look, kosmet
            > yka i
            > > zasady, botoks. Wszędzie potrzebny jest umiar.
            > >
            >
            > Tzn. na czym konkretnie polega brak umiaru, gdy zaniedbana laska zaczyna o sieb
            > ie dbać i zwracać uwagę na swój wygląd i zdrowie?
            >

Umiar potrzeby jest dla zdrowia psychicznego. Czy idzie za tym tolerancja dla osób które sa w miejscu gdzie ona się znajdowała. Znajoma już o tym zapomniała
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:26
        O nie, to zdecydowanie za dużo wyrzeczeń jak dla mnie. big_grin

Ale podziwiam.
      • iuscogens Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 17:01
        Czyli co 2-3 dzień głodujesz???
        • zielonakonwalia90 Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 17:27
          W jakim sensie?
          • iuscogens Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 17:47
            No tak napisała: "Dwa do trzech razy w tygodniu nie jem nic."
            • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 18:34
              Ona chyba jeszcze gdzieś pisała że trening siłowy robi codziennie 🤷
      • abecadlowa1 Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 17:26
        Ciekawe co za masażysta robi Ci kobido po botoksie. Przecież te dwa rodzaje interwencji wzajemnie się wykluczają
        • lannnnntana Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:05
          abecadlowa1 napisała:

> Ciekawe co za masażysta robi Ci kobido po botoksie. Przecież te dwa rodzaje in
          > terwencji wzajemnie się wykluczają
          Najpierw było kobido, botoks potem.
      • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 17:49
        lannnnntana napisała:

> Trening siłowy tylko na
        > czczo,
        😱

dwie godziny, podzielone na dwa,

🤷
    • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 14:56
      Ziutko - zasadnicze pytanie: po co dodajesz sobie białko w proszku do diety (i kupę kalorii) skoro chcesz schudnąć?

Masz stwierdzone niedobory białka lub jesteś weganką? (żeby było jasne, większość ludzi wliczając w to rekreacyjnych atletów nie tylko nie ma niedoborów białka, ale je go wręcz za dużo nawet bez odżywek).
      • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:04
        Bo ziutka nie więc że to kalorie 😁
      • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:05
        Zapewne po to, żeby nie stracić mięśni na tej redukcji. Imho czyni bardzo rozsądnie.
        • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 18:43
          > Imho czyni bardzo rozsądnie.

🙄
          I myślisz, że jak zredukujesz węgle, a dodasz białko, to ubędzie tkanki tłuszczowej, a urosną mięśnie?

Owszem, przy utracie wagi ważne jest, by prawidłowo zbilansować dietę i nie redukować białek żeby uchronić tkankę mięśniową, ale:

Raz. Żeby wyniszczyć tkankę mięśniową, to trzeba raczej głodować (diety poniżej 1500kcal dziennie). Od wywalenia słodyczy i przekąsek nikomu mięśni nie ubywa;

Dwa. Redukcja wagi (obcięcie kaloryczne) nie polega na wywaleniu z jadłospisu węglowodanów i zastąpieniu jej białkami na litość. Węglowodany to 4kcal na gram i białko to 4kcal na gram. Jak obetnie węgle i doda białko to na jedno wyjdzie, prawda? Od nadmiaru białka tyje się identycznie jak od czekolady i chipsów.

Trzy. Nikt normalnie i zdrowo się odżywiający nie potrzebuje odżywek białkowych. To jeden wielki marketing, który łykacie po kolei jak pelikany.
          W każdym moim podręczniku jest wyraźnie napisane, że odżywki - mimo tego, że faktycznie zawierają porządnej jakości białko - są w jakimkolwiek stopniu potrzebne* do odbudowy mięśni czy zachowania masy mięśniowej. To samo co cholernie droga odżywka dostaniecie w szklance mleka czy kubku jogurtu.
          * białko owszem, jest potrzebne, ale wcale nie musi być z odżywki.
          I w każdym moim podręczniku również stoi, że biznes odżywek to wielki biznes, że trenerzy w centrach fitness muszą Wam wciskać te odżywki, bo inaczej centrum fitness nie podpisze z nimi kontraktu oraz oczywiście od każdego sprzedanego pudełka mają ładną prowizję. I że jest to nieetyczne, bo oczywiście każdy ćwiczący człowiek doskonale bez odżywek się obejdzie 😊

-
          • primula.alpicola Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:05
            U mnie wciskają przedtreningówki (raz wzięłam przed 3h spinningiem, nie spałam do 2 w nocy, bo mnie nosiło. Pół chałupy wysprzątałam) i carbo po treningu (wypiłam i dowiedziałam się, co to jest zgaga).
            Białko mam, podwójną czekoladę, czasami dosypuję do smoothie.
            • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:18
              Primulko, zdaj sobie sprawę, że niestety sporo preparatów dostępnych na rynku i w siłowniach ma nielegalne domieszki, które nie są wypisane w składzie.
              To są suplementy diety, a nie leki, i w związku z tym nie podlegają ścisłej kontroli. Kilka lat temu przebadano większość specyfików na rynku, 70% miało inny skład niż na ulotce, w tym część dodane substancje zabronione.
              • g.r.uu Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:39
                Oz jakie zabronione substancje tam są?
                • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:58
                  Mnóstwo.
                  Tu masz na przykład raport z tego roku z Nowej Zelandii i opis siedmiu zabronionych substancji znalezionych tam podczas "mystery shopping".
                  Tu masz papier naukowy z marca bieżącego roku od Norwegów. O nielegalnych substancjach w normalnie dostępnych na rynku suplementach.
                  Tu masz od szwajcarskiej organizacji sportowej; pozwolę sobie zacytować:
                  "Nutritional supplements may contain prohibited substances, which are not declared as ingredients on the packaging. It can be assumed that 5 to 20% of products worldwide are contaminated with substances prohibited according to the Prohibited List (Vernec et al., 2013). Contamination may occur, for example, in contaminated production facilities, or prohibited substances may be added deliberately to increase the effect of the product. There have been several cases in the past in which athletes were suspended from sport because of supplements contaminated with prohibited substances. Prohibited substances have already been found to be contained in the following product groups:

Muscle growth products such as protein powder (contaminated with anabolic steroids)
                  Fat Burners (stimulants)
                  Neuro Enhancers (stimulants)"
                  Na grubo podkreśliłam ja - sterydowe anaboliki w proszkach białkowych. Przykro mi 🤷🏻‍♀️

I to tylko przykłady, w googlu jest tego pełno. I we wszystkich szanowanych podręcznikach sportowych.
              • primula.alpicola Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 22:38
                Toteż były to jednorazowe wyskoki z mojej strony.
                Ale widze, że lud klubowy pije masowo🤷‍♀️
            • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 23:22
              Te przedtreningówki zawierają mnóstwo kofeiny i nawet ja miewam po nich problemy ze spaniem, a mam bardzo wysoką tolerancję kofeiny 😵
          • triismegistos Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 22:59
            picathartes napisał(a):

> > Imho czyni bardzo rozsądnie.
            >
            > 🙄
            > I myślisz, że jak zredukujesz węgle, a dodasz białko, to ubędzie tkanki tłuszcz
            > owej, a urosną mięśnie?

Nie. Myślę, że jeśli zredukuje KALORIE ubędzie tkanki tłuszczowej, a jeśli wrzuci ćwiczenia siłowe przy odpowiedniej podaży białka zbuduje mięśnie.

>
            > Owszem, przy utracie wagi ważne jest, by prawidłowo zbilansować dietę i nie red
            > ukować białek żeby uchronić tkankę mięśniową, ale:
            >
            > Raz. Żeby wyniszczyć tkankę mięśniową, to trzeba raczej głodować (diety poniżej
            > 1500kcal dziennie).
            Nie zgodzę się

Od wywalenia słodyczy i przekąsek nikomu mięśni nie ubywa;
            >
            Nie, ale od zbyt małej ilości białka oraz deficytu kalorycznego może się to zdarzyć.

> Dwa. Redukcja wagi (obcięcie kaloryczne) nie polega na wywaleniu z jadłospisu w
            > ęglowodanów i zastąpieniu jej białkami na litość.

A kto tak twierdzi? Redukcja polega na obcięciu kalorii. Nieważne z jakich makroskładników. To, co się stanie z ciałem po obcięciu tego czy innego to inna sprawa.

Węglowodany to 4kcal na gram
            > i białko to 4kcal na gram.

To wie, a przynajmniej jest w stanie sprawdzić w sekundę każdy użytkownik apek liczących.

Jak obetnie węgle i doda białko to na jedno wyjdzie,
            > prawda? Od nadmiaru białka tyje się identycznie jak od czekolady i chipsów.

Eee, a ktosia twierdzi inaczej.
            >
            > Trzy. Nikt normalnie i zdrowo się odżywiający nie potrzebuje odżywek białkowych
            > . To jeden wielki marketing, który łykacie po kolei jak pelikany.

Tak, cała branża kulturystyczna to pelikany, a osiągi to zsyła anioł stróż, ewentualnie wróżka zębuszka 😆

> W każdym moim podręczniku jest wyraźnie napisane, że odżywki - mimo tego, że fa
            > ktycznie zawierają porządnej jakości białko - są w jakimkolwiek stopniu potrzeb
            > ne* do odbudowy mięśni czy zachowania masy mięśniowej.

Do budowania i zachowania mięśni potrzebne jest białko. Jeśli "wszystkie twoje podręczniki" twierdzą inaczej to 🤷

To samo co cholernie dro
            > ga odżywka dostaniecie w szklance mleka czy kubku jogurtu.

To samo, ale nie tyle samo. Szklanka mleka 2% ma 128 kcal i 8 g białka, 30 g odżywki serwatkowej (moja standardowa porcja po treningu) 115 kcal i 23 g białka.
            Teraz poczytaj swoje własne wywody o kaloriach i ich roli w redukcji i sama sobie odpowiedz który produkt ma sens?

> * białko owszem, jest potrzebne, ale wcale nie musi być z odżywki.

Oczywiście że nie musi, ale jednak dla większości ludzi szybciej jest wypić szklankę koktajlu niż pierś z kurczaka, a jak wyżej udowodniłam picie mleka zupełnie się nie kalkuluje. Jako istota wysoce mięsożerna często jestem w stanie wciągać te 100g białka dziennie, ale wygodniej mi dorzucić odżywkę do sałatki z pomidorów niż wpychać na siłę mięcho czy nabiał.

> I w każdym moim podręczniku również stoi, że biznes odżywek to wielki biznes, ż
            > e trenerzy w centrach fitness muszą Wam wciskać te odżywki, bo inaczej centrum
            > fitness nie podpisze z nimi kontraktu oraz oczywiście od każdego sprzedanego pu
            > dełka mają ładną prowizję.

Wyobrażam sobie ten wielki regał z podręcznikami na temat trenerów w klubach fitness u jednak iks de 😆

I że jest to nieetyczne, bo oczywiście każdy ćwicząc
            > y człowiek doskonale bez odżywek się obejdzie 😊
            >
            >
            Jasne. Każdy normalny człowiek bez problemu obejdzie się bez różowych butów, w związku z czym sklepy obuwnicze sprzedające ten kolor są nieetyczne 😆😂
            >
            >
            • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 23:12
              > Jako istota wysoce mięsożerna często jestem w stanie wciągać te 100g białka dziennie,

A białko to tylko w produktach mięsnych siedzi? 😉 Poczytaj etykiety wink

> Tak, cała branża kulturystyczna to pelikany, a osiągi to zsyła anioł stróż, ewentualnie wróżka zębuszka 😆

Jakim cudem rasa ludzka XXI wieku dożyła bez tego sproszkowanego niezbędnego cuda! 😱

> Do budowania i zachowania mięśni potrzebne jest białko. Jeśli "wszystkie twoje podręczniki" twierdzą inaczej to 🤷

Moje podręczniki twierdzą, że olbrzymia większość naszej populacji spożywa w codziennej diecie dużo więcej białka niż go potrzebuje. Poza niedouczonymi weganami (czyli tymi, którzy odrzucili produkty zwierzęce bez zapoznania się, jak prawidłowo łączyć produkty, by uzyskać pełnowartościowe białko) naprawdę ze świecą szukać ludzi z niedoborami białka.

Myślisz, że mięśnie wezmą więcej białka niż potrzebują? Bo mnie się wydaje, że to nadmiarowe białko po prostu zostanie przerobione na tłuszcz.

> często jestem w stanie wciągać te 100g białka dziennie, ale wygodniej mi dorzucić odżywkę do sałatki z pomidorów niż wpychać na siłę mięcho czy nabiał.

sorry, ale to nie jest normalne...😱
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 15:09
        Nie dodaję (jeszcze).

Mięsa prawie nie jadam. Ryb mało. Większość strączków i kasz powoduje u mnie rewolucje jelitowe. Tofu i jajka jadam - ale ile można?
        Wymyśliłam, że jak dodam sobie białko w proszku do sałatki na kolację, to potem mniej entuzjastycznie będę przeszukiwać lodówkę w poszukiwaniu czegoś do dopchania.

Źle? suspicious
        • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 16:08
          A kiedy robiłaś badania lekarskie? Jakie masz wyniki?
          Chyba że chcesz żyć krótko😜
          • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 16:12
            o jakie konkretnie badania pytasz i co ty masz z tymi badaniami? obsesja jakaś?
            • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 18:41
              Tu pełno postów o stan przedcukrzycowy a ty pytasz jakie badania? Badania kontrolne które robi się cyklicznie. Wciągaj sztuczne proteiny i białka i bądź dobrej myśli🙆
              • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 19:56
                mam cukier w normie
        • snakelilith Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:00
          piataziuta napisała:

> Większość strączków i kasz powoduje u mnie re
          > wolucje jelitowe.

Strączki to sprawa cierpliwości. Większość ludzi na nie tak reaguje, bo jelita nie są przyzwyczajone. Ja się jednak zawzięłam i zaczęłam jeść strączki co drugi dzień. Pierwsze 2-3 tygodnie nie były fajne i nagle wszystko się uspokoiło. Nie mam już żadnych sensacji, a nawet jelitowo jest lepiej niż przed.
          • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:23
            Ponad rok nie jadłam wcale mięsa, zamiast niego dużo strączków i jakoś się nie przyzwyczaiłam. Od tego mi aż wegetarianizm obrzydł.
            Trzeba się przyzwyczajać dłużej?

Ja mam bardzo szybką przemianę materii (albo jakieś schorzenie) i standardowo wypróżniam się 3 razy dziennie. Po strączkach (najbardziej po soczewicy i ciecierzycy, po fasoli jest ok) 8🤦.
            • snakelilith Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 22:31
              piataziuta napisała:

> Trzeba się przyzwyczajać dłużej?

Tu chodzi chyba o częstotliwość spożycia. By się przyzwyczaić musisz te strączki jeść przez jakiś czas praktycznie codziennie. Tak jak Hindusi jedzą codziennie dal. Ja w tygodniu jem minimum 5 razy strączki. Jak nie przerabiam je na dania obiadowe, to robię hummus.

> Po strączkach (najbardziej po soczewicy i ciecierzycy, po fasoli jest ok) 8🤦.

OMG. U mnie strączki nie zmieniają częstotliwości wcale, miałam tylko wzdęcia.
        • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:03
          > Mięsa prawie nie jadam. Ryb mało. Większość strączków i kasz powoduje u mnie rewolucje jelitowe. Tofu i jajka jadam - ale ile można?

Tofu, jajka, mleko, jogurty, kefiry, twaróg.
          Twaróg jest bardzo wartościowy, wysoki w białko i niezbyt kaloryczny.
          O wspomniany stan przedcukrzycowy - z Twojej historii forumowej - Cię nie podejrzewam 😂 Natomiast warto zbadać witaminę B12; jeśli jej nie suplementujesz możesz mieć niedobory. Ona jest głównie w mięsie i się dobrze z mięsa przyswaja.

> Wymyśliłam, że jak dodam sobie białko w proszku do sałatki na kolację, to potem mniej entuzjastycznie będę przeszukiwać lodówkę w poszukiwaniu czegoś do dopchania.

Białko z proszku Ci nie zaszkodzi. Ale też w niczym nie pomoże. Lepiej zjeść normalny posiłek smile

Umów się ze sobą, że jesz (na przykład) 3 posiłki dziennie. Śniadanie, lunch, kolacja i kropka. Lub coś w tym stylu, ludzie różnie jedzą wink
          W skład dużego posiłku niech wejdzie - na początek - miska zielonej sałaty z własnej roboty winegretem; możesz dorzucić pomidory, marchewkę, ogórki, paprykę. Jeśli nie jesz mięsa, możesz dorzucić odrobinę prażonych orzechów lub orzeszków piniowych.
          Główne danie; coś z węgli i coś z białka. Możesz dołożyć jeszcze więcej warzyw. Postaraj się żeby węgle były jak najmniej przetworzone.
          Makaron, bataty, pełnoziarnisty chleb na zakwasie są świetne.
          Zwróć uwagę na ładunek glikemiczny (GL), nie na indeks glikemiczny (GI), im niższy tym lepszy.
          Jeśli deser to na przykład kubek naturalnego jogurtu z owocami. Lub pieczone jabłko. Lub świeże owoce.

Generalnie najlepiej jest chudnąć obcinając około 200kcal z tego, co powinnaś jeść by utrzymać stałą wagę. To bardzo niewielka redukcja kalorii, ale na dłuższą metę bardzo skuteczna.
          Do tego dołóż dzienną utratę 300kcal treningiem cardio (to może być zwykły szybki spacer 45min dziennie).

Siłowo - piszesz - ćwiczysz bardzo dużo, więc nie rób tego więcej niż 3 treningi tygodniowo. Ćwicząc tak dużo, jak opisujesz, możesz wpaść w pętlę ćwiczenie-głód-obżarstwo-jeszcze więcej ćwiczeń-jeszcze większy głód-jeszcze większe obżarstwo.
          Lepiej wrzucić trochę na luz, pobiegać po lesie, pójść popływać lub właśnie pospacerować. To spala dużo więcej kalorii niż trening siłowy, daje mięśniom odetchnąć, a Tobie doda endorfin.

Po siedmiu dniach będziesz miała pół kilo (tłuszczu, nie wody!) na wadze mniej. Po miesiącu dwa kilo - to już wyraźnie zauważysz po ubraniach. Do lata będziesz miała przynajmniej jeden rozmiar mniej, do tego zaczniesz budować ładny nawyk sensownego odżywiania smile
          • sea.sea Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:17
            Moja apka MiFit twierdzi, że żeby pozbyć się 300 kalorii przy pomocy uprawiania w tak zwanym międzyczasie rekreacyjnych spacerków w tempie marszowym, muszę przejść danego dnia około 12 km. Nijak nie zajmuje mi to 45 minut, ani nawet 2x45 minut. I nie, nie ważę też 40 kilo, co by mogło tłumaczyć niskie zużycie uncertain
            • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:24
              Ja spalam 400kcal w godzinę. Idę bardzo szybko, mam dużo pod górkę. Ważę 49kg.

Masz jakąś słabą apkę. 12km = 300kcal? To jakiś żart, chyba że ciągniesz nogę za nogą, ale wtedy to się nie nazywa marsz.
              • sea.sea Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:36
                Chodzę w tempie między 4 a 4,5 km/h najczęściej.

Krokomierz w telefonie uważa, że tego przykładowego dnia spaliłam prawie 700 kalorii. Zawsze myślałam, że zawyża i to ostro...

Z kolei apka Mi Fit, która przynależy do opaski Mi Band 5, twierdzi to, co napisałam wcześniej, czyli że przeszedlszy te 12 km palę ponad połowę mniej.

Fitatu marsz na 11,5 km w tempie 4km/h wycenia na 450 kcal, lub na 535 kcal jeśli wpiszę nie kilometraż, a 160 minut marszu.

Można się pogubić sad

• picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:48
                  > Chodzę w tempie między 4 a 4,5 km/h najczęściej.

Jeśli chodzisz w takim tempie po płaskim, to faktycznie jest to powolne tempo.
                  Ja chodzę po wzgórzach w tempie 4.5km/h, zaliczam wtedy 400-500m w pionie, i wtedy spalam te 400kcal w godzinę.
                  Jeśli wstukam ten sam "hike" w kalkulator jako "szybki marsz" ten sam kalkulator wyliczy mi spalonych 200kcal...

Te apki sporo zaniżają albo zawyżają, ale myślę, że ten Twój spacer to może być coś pomiędzy wink
                  • sea.sea Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:25
                    Ja chodzę nie w celu wyrabiania kardio, tylko dlatego, że mi to dobrze robi na głowę. Jak wpadnę we flow to pewnie idę szybciej, tak samo jak wtedy gdy muszę dotrzeć w jakieś określone miejsce na określoną godzinę - ale to się z kolei uśrednia z momentami kiedy zwalniam, bo kwiatki, ptaszki, pieski i takie tam podziwianie okolicy big_grin
          • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:01
            Twaróg mi wchodzi latem. Jak jest chłodno, nie. Jogurt, kefir niespecjalnie. Mleko fuj.

Miskę sałaty wdrożę bardzo chętnie - jak zjadam dużo surowych warzyw do posiłku, to jestem zawsze dłużej najedzona. Makarony mi nie wchodzą, kasze słabo, bataty fuj. Chlebek na zakwasie mi wchodzi, najlepiej z masełkiem i żółtym sereczkiem tongue_out, wręcz za bardzo mi wchodzi. Gdy zaczynam go unikać chudnę. Desery mogą dla mnie nie istnieć (najlepszy deser to deska serów i bagietka z masłem - ale unikam).

Nie pisałam, że ćwiczę bardzo dużo siłowo. Po prostu czasami zamieniam interwał pobijający mi tętno do wyrzygania, na spokojne sztangi.

Co to znaczy, że mam nie ćwiczyć więcej niż 3 treningi tygodniowo? suspicious
            2 godziny interwału (lub jedna), godzina atb, dwie godziny sztang (lub trzy) i pół godziny biegu (zamiennie z pół godzinną tabatą) to raczej nie dużo? suspicious
            Niektóre moje (chudsze tongue_out) znajome chodzą 2x na interwał 3x na sztangi, 30 min tabaty, godzinę basenu i godzinę tbc.
            Aczkolwiek apetyt mam faktycznie rozhulany.

Też zauważyłam, że chodzenie duuużo daje (na wakacjach dużo chodzę i zawsze wracam chudsza, choć jem bez ograniczeń i popijam winem).

Dzięki za wartościowego, merytorycznego posta! Będę się starać z niego korzystać. smile kiss
            • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:35
              > Chlebek na zakwasie mi wchodzi, najlepiej z masełkiem i żółtym sereczkiem tongue_out, wręcz za bardzo mi wchodzi. Gdy zaczynam go unikać chudnę

Wywal masło i sery, posmaruj chleb (tylko prawdziwy zakwasowy pełnoziarnisty, żadne brązowe podróby barwione karmelem) chrzanem i połóż na to łososia; lub zjedz z twarożkiem wiejskim, lub mozarellą, lub jajkiem. I ze dwie kromki tego chleba, nie pół bochenka 😜

> Makarony mi nie wchodzą, kasze słabo, bataty fuj.

I strączkowych nie jesz, kasz nie jesz, mięsa nie jesz, ryby słabo, jogurty, kefiry, mleko nie... Co Ty w takim razie jesz? 😱

> 2 godziny interwału (lub jedna), godzina atb, dwie godziny sztang (lub trzy) i pół godziny biegu (zamiennie z pół godzinną tabatą) to raczej nie dużo? suspicious

Matkoboskaczęstochowska 😱

Tabata to interwały, więc robisz trzy (!!!) interwały tygodniowo? Wiesz, co to robi z poziomem stresu w organizmie? 😱 Jeśli jeszcze nie masz problemów ze snem, to wkrótce się dorobisz 🙈
              Interwały (włączając tabatę) wyłącznie i góra raz w tygodniu.

Trening siłowy (czysty siłowy, czyli np sztangi albo na macie jak np abt) do 3 razy w tygodniu. Nieważne, jak długi jest ten trening, może być 20 minut, może być 90, ważne by pomiędzy tym a kolejnym siłowym zrobić minimum 48h przerwy.

A gdzie masz treningi steady cardio (jogging, rower, pływanie, marsz, itp)? Cardio możesz spokojnie robić 5-7 razy w tygodniu, minimum 30 minut za jednym razem, absolutne minimum to 150min tygodniowo. A Ty robisz tylko 30 minut, i to jeszcze czasem odpuszczasz kosztem tabaty...

Cardio spala o niebo więcej kalorii niż siłowy.
              Cardio uspokaja i dodaje endorfin. Dla kontrastu częste interwały długotrwale podnoszą poziom stresu w organizmie, HIIT częściej niż raz w tygodniu trwale podnosi kortyzol co prowadzi do problemów ze snem, chronicznego przemęczenia, depresji oraz - tutaj uwaga! - przybrania na wadze.

Zamień to, co robisz obecnie na:

1x tabata/ interwały (cokolwiek rozumiesz przez "interwały", bo to może być bieganie interwałowe, rower interwałowy, ćwiczenia typu mt climbers, burpees, etc, wszystko co się robi szybko i anaerobowo)

2-3x trening siłowy (włączając abt jeśli musisz); pomiędzy tymi treningami min 48h przerwy

1x steady cardio (jogging, marsz- tylko szybki; rower, pływanie)

1x joga 😜
              • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:48
                > 1x steady cardio

Tfu tfu, 5x steady cardio!
                • primula.alpicola Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 22:44
                  Mówiłam ziucie o kortyzolu, to mnie wysmiała🙄
                  Ale rozumiem ją, też tak wariowałam w młodości, im bardziej mnie trening sponiewierał, tym lepiej🤦‍♀️ odpuściłam kiedy zauważyłam że po hiit jestem rozdygotana i nie mogę spać. Nadal lubię i robię, ale rozważniej
                  • picathartes Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 22:51
                    > Ale rozumiem ją, też tak wariowałam w młodości, im bardziej mnie trening sponiewierał, tym lepiej🤦‍♀️ odpuściłam kiedy zauważyłam że po hiit jestem rozdygotana i nie mogę spać.

Ja oczywiście też przez to sama przeszłam 🤣
                    Budziłam się w środku nocy, bo mnie się wydawało, że muszę pompki jużteraznatychmiast robić 😂🙈
              • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 23:18
                >I strączkowych nie jesz, kasz nie jesz, mięsa nie jesz, ryby słabo, jogurty, kefiry, mleko nie... Co >Ty w takim razie jesz? 😱

Na śniadanie najczęściej kanapki.
                W wersji chudszej: twarożek do smarowania, dużo kiełków, gruby plaster pomidora, czasem plaster mięsa/łososia/trzy plastry wyrobu wege-wędlinopodobnego tongue_out.
                W wersji tłustszej: masełko i ser żółty na bogato, czasami z pomidorem). Czasem zapiekanki (mega tłuste), czasem jajka gotowane, albo parówki (wcześniej wegańskie, ostatnio z indyka). Czasem kolacja z dnia poprzedniego (np. lazania, abo chili sin carne). Latem twaróg z warzywami i ziołami.

Na lunch w dni wolne: zupa (bez mięsa - wtedy też najczęściej szukam co by podjeść z lodówki). Do pracy bardzo duża porcja sałatki (surowe albo pieczone warzywa + białko w postaci rozgniecionego z przyprawami tofu/pieczonego tofu/tuńczyka/pieczonej cieciorki/czasem mozarella albo feta/ostatnio indyk + czasem kasza/ryż/ czasem orzeszki albo pestki.
                Albo kasza na ciepło (bulgur lub gryczana) z dużą ilością warzyw+tofu/feta/orzechy/cieciorka.
                Albo klasyczny polski obiad: kotlety mielone wege (z gotowca)+ziemniaczki+buraczki/mizeria/surówka z kapusty.

Na kolację bez odchudzania jest najgorzej: lazania, chili sin carne, naczosy z fasolą i serem, tortille z różnym wsadem, pizza, sushi, burger, zapiekanki ziemniaczane, musaka itp..
                W ramach odchudzania jeszcze nie wiem (ostatnio wasa z dodatkami 🤦). tongue_out

Jak podjadam to chipsy, sery, kabanosy (wege lub niewege), karczochy, pikle, oliwki, solone warzywa, wędliny (wege lub nie wege), wędzone ryby.

>Tabata to interwały, więc robisz trzy (!!!) interwały tygodniowo? Wiesz, co to robi z poziomem >stresu w organizmie? 😱 Jeśli jeszcze nie masz problemów ze snem, to wkrótce się dorobisz 🙈
                >Interwały (włączając tabatę) wyłącznie i góra raz w tygodniu.

Wiem, bo mi Primula powiedziała i miała rację. tongue_out
                Kortyzol mam wysoki.
                Ostatnio kilka razy odpuściłam jeden z interwałów, ale nie wyobrażam sobie rezygnacji na stale. No kurde - to najintensywniejsze ćwiczenia! uncertain.
                Tych dodatkowych 30 min tabaty nie muszę robić - to i tak jakoś za krótko tongue_out, ale z 2 godzin interwałów w tygodniu raczej nie umiem zrezygnować.

>Trening siłowy (czysty siłowy, czyli np sztangi albo na macie jak np abt) do 3 razy w tygodniu.

Abt u mnie akurat nie jest wcale na macie, tylko jest mocnym kardio (ale trochę lżejszym od interwałów), czasem nawet się rzygać chce tongue_out.

>Nieważne, jak długi jest ten trening, może być 20 minut, może być 90, ważne by pomiędzy tym a >kolejnym siłowym zrobić minimum 48h przerwy.

🤔

>A gdzie masz treningi steady cardio (jogging, rower, pływanie, marsz, itp)?

Pół godziny joggingu w tygodniu wliczyłam.
                Spacerów, marszu i jazdy na rowerze nie wliczam, bo to nieodczuwalna aktywność, głównie zależna od pogody(oprócz momentów wakacyjnych, gdy na rowerze robię po 30km, a spacerem 20 000 kroków). Pływam też ostatnio tylko w lato.

>Cardio możesz spokojnie robić 5-7 razy w tygodniu, minimum 30 minut za jednym razem, >absolutne minimum to 150min tygodniowo. A Ty robisz tylko 30 minut, i to jeszcze czasem >odpuszczasz kosztem tabaty...

🤔
                Zawsze myślałam, że im intensywniej, tym lepiej.
                Sporo i dynamicznie się ruszam w pracy i w domu - no ale to nie są biegi.

>Cardio spala o niebo więcej kalorii niż siłowy.
                >Cardio uspokaja i dodaje endorfin. Dla kontrastu częste interwały długotrwale podnoszą poziom >stresu w organizmie, HIIT częściej niż raz w tygodniu trwale podnosi kortyzol co prowadzi do <problemów ze snem, chronicznego przemęczenia, depresji oraz - tutaj uwaga! - przybrania na >wadze.

Eche. ;P

>Zamień to, co robisz obecnie na:

>1x tabata/ interwały (cokolwiek rozumiesz przez "interwały", bo to może być bieganie >interwałowe, rower interwałowy, ćwiczenia typu mt climbers, burpees, etc, wszystko co się robi >szybko i anaerobowo)
                >
                >2-3x trening siłowy (włączając abt jeśli musisz); pomiędzy tymi treningami min 48h przerwy

>1x steady cardio (jogging, marsz- tylko szybki; rower, pływanie)

>1x joga 😜

Joga? Błagam! Dodaj jeszcze "zdrowy kręgosłup"! tongue_out

A serio, to przemyślę to na poważnie.
                A spacery próbujemy wdrożyć od dłuższego czasu z Mieciem (jak jest pogoda, to się udaje, jak nie ma, to rzadziej - aczkolwiek huntery już kupiłam wink).

Dziękuję! smile
                • primula.alpicola Re: redukcja - proszę o tipy 30.04.22, 07:27
                  Ziuta, przemyśl, poważnie. Zajeździsz się tymi intensywnościami. Picahartes ma rację, że wysokim poziomem hormonów stresu hamujesz chudnięcie, a o tym jaką ruinę fundujesz swojemu układowi odpornościowrmu, to nawet nie chcę myśleć.
                  Tak, jogę powinnaś robić.
                  Jestem pewna, że jak pogadamy za 10 lat, to Twój schemat treningu będzie wyglądać inaczej. Been there, done that🤭
                  • mandre_polo Re: redukcja - proszę o tipy 30.04.22, 11:00
                    Podpiszę się i dodam wiele aktywności hamuje nadmiaru stresu nie mówiąc o zdrowiu, zaburzeniach snu
                  • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 30.04.22, 16:54
                    A jeśli jeden interwał jest jak crossfit - stacje z ciężarami (typu wyciskanie na ławce, przysiady z obciążeniem, jumpy z obciążeniem, przeskoki-nożyce z wyrzutem sztangi), przeplatane ze stacjami cardio (typu przeskoki przez step, wskakiwanie na step do przysiadu, burpees, squat jumps z 5kg talerzem), a drugi interwał jest typową tabatą, to też mam z jednego rezygnować? tongue_out
                    Dwie różne osoby prowadzą, to nie są takie same zajęcia. tongue_out

Od kiedy napisałaś mi o kortyzolu (czyli chyba z rok temu), ten termin jest u nas z Mieciem stale w użyciu.
                    "Kortyzol w kosmos wyjebany" - oznacza bardzo intensywną tabatę, po której cały wieczór język się plącze, chce się rzygać zamiast jeść i trudno po niej zasnąć. tongue_out

Ostatnio, jak miałam za dużo stresu to ją sobie odpuszczałam. Ale czasem pójść muszę.
    • iuscogens Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 16:19
      Nie wiem czy powinnam się ujawniać, bo nie chudnę z nami 21 na 19, ale udało mi się w końcu zrzucić 3 kg, mam teraz 64, chce jeszcze 4 do wakacji i będę zadowolona. Jestem niska, więc i tak będę okrągła ale będę miała BMI w normie i więcej mi do szczęścia nie potrzeba.
      Najlepiej jakbym z 1,5-2 zrzuciła w dwa tygodnie bo mam imprezę rodzinna smile
    • mashcaron Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 20:12
      Ad. 6
      To :p
      • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:03
        Wreszcie przyszłaś! Czekałam!
        Biorę to z lewej! big_grin
        Co to? Focaccia?
        • totutotam.org Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:04
          Przecież to sabotaż jest, nie daj się sprowokować!
          • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:27
            Przestań.
            Albo musiałabym sama to upiec, albo skoczyć do Holandii - jestem więc bezpieczna. tongue_out

Mieciu mi zrobił kolację (święto!): omlet z 3 jajek na małej ilości tłuszczu, surowe warzywa i pół grzanki.

• mashcaron Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:27
          Tak, jedna z tuńczykiem i cebulą, druga z pieczoną papryką i szynką:p
          • piataziuta Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:34
            Biere te z cebulo i tuńczykiem, polewam obok keczup halapenio (pliz dont dżadż mi tongue_out), zjadam i idę spać. tongue_out
            (Ser by się przydał, ale dla ciągnącego sera to ja potrafiłabym wpiendolić pół blaszki.)
            • mashcaron Re: redukcja - proszę o tipy 29.04.22, 21:37
              Jest mozarella, zawsze jest ( no dobra, tylko do focaccia barese nie daję sera, bo to tylko pomidory i oliwki, nie pasuje:p) :p ale nie ciągnąca, tylko przyrumieniona i mało, bo mi młoda w trakcie robienia połowę zezarla.
              • homohominilupus Re: redukcja - proszę o tipy 30.04.22, 00:20
                Mniam.
                Co to za herezje że ser nie pasuje do oliwek i pomidorów? Do wszystkiego pasuje!
                • mashcaron Re: redukcja - proszę o tipy 30.04.22, 07:12
                  Focaccia barese jest pyszna i bez sera :p smak wakacji 😁
    • greatbarrierreef Re: redukcja - proszę o tipy 30.04.22, 13:04
      Pkt.1 przy 3 posiłkach dziennie to siedzenie mi rosło i wiecznie byłam głodna. Schudłam konkretnie jak podzieliłam posiłki na 5 i zaczęłam jeździć na rolkach (3x w tygodniu po 12-15 km). Bez większego wysiłku zjechało mi 18 kg w ciągu roku. Po paru latach waga nadal względnie się trzyma, choć na prawie 2 lata musiałam zrezygnować z jakichkolwiek sportów. Przyzwyczajenie do 5 posiłków pozostało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka