Dodaj do ulubionych

Wieś i bezmyślność

04.05.22, 08:02
wiadomosci.wp.pl/nieszczesliwy-wypadek-pod-garwolinem-4-latek-przygnieciony-przez-zbiornik-6764896443018016a
Mam nieodparte wrażenie, że palmę pierwszeństwa, jeżeli chodzi o bezmyślność i brak wyobraźni wciąż dzierżą środowiska wiejskie
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:08
      Myślę, że brak wyobraźni ma dokładnie taki sam poziom w środowiskach miejskich, podmiejskich i wiejskich. Tylko w wiejskich jest więcej okazji do wypadków.
      • alpepe Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:10
        Otóż to, nie tak łatwo w mieście o duży ciężki sprzęt.
      • eliszka25 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:16
        Też tak myślę. W mieście dzieci ulegają po prostu innym wypadkom, bo i zagrożenia inne.
        • heca7 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:18
          W miastach za to ostatnio jakoś ciągle dzieci z okien wypadają. Niestety nie każde skończyło wyłącznie z połamanymi kończynami uncertain
          • eliszka25 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:36
            Bo statystycznie tak to wygląda: na wsi łatwiej wpaść pod traktor czy inną maszynę, a w mieście wypaść z okna na 5 czy 8 piętrze.
            • droch Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 09:23
              Wpaść pod samochód czy tramwaj też łatwiej w mieście. Nie tylko dzieciom, zresztą.
              • eliszka25 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 09:58
                Otóż to.
              • larix_decidua77 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 15:43
                Pod samochód to łatwiej na wsi. Często chodników nie ma, pasów, świateł, o ścieżkach rowerowych nie wspomnę.
                • anilorak174 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 15:44
                  I wychowanie luźniejsze jesli chodzi o ruch drogowy.
                  • eliszka25 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 15:46
                    Jeśli chodzi o Rych drogowy, to akurat posiedziałabym, że jest odwrotnie. Wiejskie dzieci od najmłodszych kat muszą poruszać się po szosach i od najmłodszych lat tłucze im się do głowy zasady poruszania się po nich.
                    • pruszynkaaa Re: Wieś i bezmyślność 05.05.22, 03:53
                      Zgodze się. Na wsiach dzieci raczej się nie prowadza czy nie podwozi do szkoły. Chodzą, czy jeżdżą rowerami same pod opieką rodzeńśtwa. Częściej się też wypuszcza po coś do sąsiadów itp. niż w mieście
      • kotletymielone5 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 12:12
        Może tak. Chyba masz rację
      • 1maja1 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 17:23
        Mam nadzieje, ze dziecko przezyje. Majac 8 lat zlamalam reke podczas zabawy w chowanego, wpadlam na wiadro. Pojechaliamy na rentgen do szpitala i w tym samym czasie przywiezli dziecko z wypadku na polu, cos zwiazanego z traktorem pamietam jakies urywki. Ale bylo poruszenie, moja obolala reka natychmiast stala sie dla mnie malo wazna kiedy zobaczylam co sie dzieje przy tamtym dziecku.
      • vivi86 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 21:51
        dokładnie
    • zimnolistna Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:13
      Czysta statystyka. W mieście są inne zagrożenia. Na osiedlach brak maszyn rolniczych więc nie będzie takich przypadków.
      • mgla_jedwabna Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:22
        To jednak chyba kwestia mentalności. Jednak świadomość zagrożenia wynikającego np. z zabawy w pobliżu ruchliwej drogi jest powszechna. A na wsi koło domu? "Co się może stać, no żeby dziecko po podwórku nie mogło pobiegać?"
        • eliszka25 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:37
          Świadomość, że dziecko może wypaść z okna w mieście najwyraźniej też nie jest zbyt duża.
          • anilorak174 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:54
            Mam wrazenie, ze wypadkow z udzialem dzieci na wsi jest zdecydowanie więcej niż wypadnięć z okna w mieście.
            • simply_z Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:58
              sledzisz tak dokladnie statystyki..?
            • eliszka25 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 09:01
              Ale liczysz wszystkie wypadki w mieście? Ile dzieci ginie czy jest ofiarą np. wypadków samochodowych? Wypadki na wsi są często bardziej „spektakularne”, więc i bardziej rozdmuchane przez media. Na drodze codzienni ginie masa ludzi, w tym również dzieci, ale to codzienność i chyba nikt nie raportuje, ile dzieci dzienni zginęło w wypadkach drogowych.
            • skumbrie Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 12:07
              Masz rację, masz wrażenie 😉
    • zuzanna_a Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 08:59
      A w mojej ocenie, choć mieszkam w mieście - dzierżą środowiska miejskie.
      W szczególności:
      - dzieci w nagrzanych samochodach
      - dzieci wypadające z balkonow i okien z wysokich pięter bloków
      - dzieci rodzicow, ktorzy z bloku jadą nad jezioro i nie wiedzą, ze w wodzie mozna sie utopić.
      • anilorak174 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 09:07
        Az drugiej strony:
        Dzieci przygniecione przez maszyny rolnicze
        Dzieci wyjeżdżające na rowerkach/motorynkach/ quadach z podworka wprost pod samochód
        Dzieci topiące się w przydomowych oczkach wodnych lub niezabezpieczonych szambach bo dorosli zajęci pracami w obejściu
        Dzieci, ktorych musi szukać pół powiatu bo babcia bramy nie zamknęła i zostawila 2 latka bez opieki na podwórku
        • eliszka25 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 10:03
          A to nie wiedziałam, że dzieci z miasta w ogóle nie ulegają wypadkom drogowym, nie topią się i nigdy żadnego miejskiego dziecka nie trzeba było szukać z powodu głupoty/zaniedbania opiekunów.

Głupi ludzie są wszędzie, tylko zagrożenia są różne.
      • palacinka2020 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 11:46
        Dzieci "miejskie" umieją pływać zdecydowanie lepiej niż te ze wsi.
        • ykke Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 12:46
          palacinka2020 napisała:

> Dzieci "miejskie" umieją pływać zdecydowanie lepiej niż te ze wsi.

Co nie przydaje się w Bałtyku
    • figa_z_makiem99 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 09:08
      Kilka dni temu w galerii w dużym mieście, wzywali przez megafon właścicieli samochodu, żeby uratowali psa, był słoneczny, ciepły dzień i zostawili pupila w zamkniętym samochodzie. Głupota ludzka jest niezależna od miejsca zamieszkania.
      • simply_z Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 09:14
        a gdzie tak cieplo bylo? przeciez kwiecien byl cholernie zimny? chyba, ze nie piszesz o Polsce..
        • figa_z_makiem99 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 09:21
          W Gdyni, w poniedziałek był bezchmurny dzień i w nagrzanym słońcem, zamkniętym samochodzie nie było miło.
        • laura.palmer Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 09:27
          Choćby we Wrocławiu. Od tygodnia jest piękna, słoneczna pogoda.
        • katriel Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 14:14
          No upału nie było. Było 17-18 stopni. W cieniu. Ale ten samochód nie stał w cieniu, tylko na rozprażonym wiosennym słońcem parkingu.
          Właściciel psa pewnie właśnie uznał, że skoro upału nie ma, to psu nic nie będzie.
      • kaska_800 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 12:22
        Ludzie to bezmyślni są jeżeli o to chodzi. Zostawianie w nagrzanym aucie dzieci, zwierząt to norma, każdego roku się to zdarza uncertain.
        • eliszka25 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 12:52
          Co toku się to zdarza, co roku się o tym trąbi, a i tak nie brakuje takich, co i tak zostawią dziecko czy psa w zamkniętym samochodzie na nagrzanym parkingu.
          • taki-sobie-nick Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 23:21
            Ale może ODSETEK się zmniejsza.
            • eliszka25 Re: Wieś i bezmyślność 05.05.22, 05:22
              Mam nadzieję, że chociaż to.
      • trudneslowa Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 14:12
        Zadziwiająca jest głupota ludzka. Rok w rok trąbienie o tym samym, i nic. Małpy się nie uczą.
      • rayaax Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 15:25
        I nikt nie wyj...ł szyby? Tylko przez tubę wzywali????
    • ykke Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 12:43
      E tam, nie wydaje mi się. W mieście dużo dzieci ulega wypadkom komunijacyjnym lub wypadają z okien.
    • a-be-te Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 14:02
      W mieście dzieci wypadają przez balkon.
    • majaa Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 14:12
      Uważam, że masz mylne wrażenie. Bezmyślność i brak wyobraźni hula też w mieście. Tylko różnica taka, że tutaj masz po prostu innego rodzaju zagrożenia.
    • furiatka_wariatka Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 14:26
      Ja mam wrażenie, że jest taki sam procent ludzi bez wyobraźni zarówno w mieście jak i na wsi. Niestety i tu i tam dochodu do wielu wypadków. Pamiętam jak dwójka małych dzieci wypadła z wysokiego piętra, może z rok temu, głośna sprawa. Czasem to też nie tylko brak wyobraźni, ale nieszczęśliwy wypadek.
      • kaska_800 Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 22:53
        Dokładnie
    • bywalec.hoteli Re: Wieś i bezmyślność 04.05.22, 16:19
      Trochę też brak poszanowania zasad BHP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka