alfa36 06.05.22, 18:48 Nastolatek, włosy myte codziennie/ dwa razy dziennie. Co kupić? Do tej pory szampony alterra z rossmana. Ale czy one mają dobry skład i czy można je codziennie stosować? A może jakieś dla dzieci, delikatne? Doradźcie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamkotanagoracymdachu Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 18:52 Spoko są te Alterra. Ale czemu myje aż dwa razy dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 18:59 Przetłuszczają się. Myje po treningu, a rano jak mu się wydaje, że tłuste/jeśli zdąży (choć mi się wydaje, że nie są tłuste). Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 19:05 Mój syn myje śmierdziuchem z dziegciem. Zmniejsza przetłuszczanie i zwalcza łupież Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 23:21 nocnamagia napisał(a): > Mój syn myje śmierdziuchem z dziegciem. Zmniejsza przetłuszczanie i zwalcza łup > ież O matko, te preparaty z dziegciem strasznie capią, chociaż w sumie chyba bym się poświęciła dla wyższego dobra🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 19:06 Codziennie mycie wlosow nie jest korzystne Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 19:56 triismegistos napisała: > Dlaczego? Bo skora (ta na glowie tez) wydziela sebum ochronne i dobre bakterie. Zbyt czeste mycie detergentami z szorowaniem powoduje ze skora zostaje pozbawiona w/w i nie ma czasu na regeneracje. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 19:09 Bo? Czy o codziennym myciu reszty skóry ciała też tak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 19:11 Korzystne dla skory glowy, wysuszajace dla wlosow ale on chyba ma tluste wiec...korzystne Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 20:02 primula.alpicola napisała: > Bo? > Czy o codziennym myciu reszty skóry ciała też tak myślisz? Tak. I co gorsze naukowcy tez. Codziennie myc powinno sie stopy, pachy i genitalia. Reszte ciala ewentualnie splukac woda bez detergentow i szorowania. Tak jest zdrowiej dla skory i naszego zdrowia. Jak twierdza madrzejsi ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 20:19 To może dotyczyć skór z problemami. A pokażesz tych naukowców? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 20:28 Wszystkich skor. Kazda skora wydziela sebum ochronne ktore detergentami jest usuwane. Zbyt czeste mycie powoduje ze skora nie ma czasu na zregenerowanie sir. Wygogluj sobie. Takich tresci jest pelno. To zadna tajemna wiedza. Wlasciwie powszechna. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 23:27 Równie pełno jest treści, że przy niezbyt gorącej wodzie i delikatnych kosmetykach, można brać prysznic i myć włosy codziennie, ufff. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 23:33 Przeciez Ci nie kaze sluchac madrych porad. Kazdy bedzie robil jak sam uwaza. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 00:15 A co polecasz ludziom, którzy codziennie uprawiają intensywny sport i naturalnie przy tym się pocą? Wyjść następnego ranka z domu do ludzi z pośmierdłym łbem? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 00:51 snakelilith napisała: > Wyjść następnego ranka z domu do ludzi z pośmierdłym łbem Po jednym dniu ten leb mialby sie zasmierdnac? Glowe to chyba trzeba by bylo z pol roku nie myc zeby sie wreszcie zasmierdla. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 10:18 jammer1974 napisała: > Po jednym dniu ten leb mialby sie zasmierdnac? Glowe to chyba trzeba by bylo z > pol roku nie myc zeby sie wreszcie zasmierdla. Gratuluję braku zmysłu powonienia. Pewnie się przydaje, w codziennym życiu wśród śmierdziuchów. A, że nie rozumiesz, że przy intensywnym treningu ciało i włosy na głowie są kompletnie mokre i pot po kilku godzinach zacznie się rozkładać przy pomocy bakterii, to się nie dziwię. Ktoś, kto nie podnosi doopy z kanapy, może o tym nie wiedzieć. Poza tym, rozkładający się pot drażni skórę i należałoby go przynajmniej opłukać wodą. Gdzie znowu jesteśmy przy myciu, z szamponem czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 10:43 Nie znam sie na profesjonalnym sporcie. Mniemam ze zadna ematka nie uprawia sportu zawodowo. Wiec temat z czapy. Umiesz czytac ze zrozumieniem? Co ja pisalam o myciu? Codziennie trzy czesci ciala dobrze umyc reszte mozna oplukac woda. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 12:47 Gdyż tylko profesjonalni sportowcy pocą się podczas treningu Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 12:49 primula.alpicola napisała: > Gdyż tylko profesjonalni sportowcy pocą się podczas treningu To sie u licha myj parciana szczota codziennie. Jak zes taka wielce wysportowana. Ktos Ci zabroni? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 13:00 Jesteś pocieszna Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 14:24 A ty nienazbyt madra Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 14:28 jammer1974 napisała: > A ty nienazbyt madra Powtarzasz się. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 14:32 "To sie u licha myj parciana szczota codziennie." Owszem, masaż na suchą, nie parcianą, tylko z agawy. Tobie też polecam, bez złośliwości, przyda się twojej skórze, kiedy ci waga mocno poleci po tej operacji bariatrycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 15:03 primula.alpicola napisała: > Tobie też polecam, bez złośliwości, przyda się twojej skórze, kiedy ci waga moc > no poleci po tej operacji bariatrycznej. Juz poleciala bez zadnych skutkow ubocznych dla skory. Ale ze jeszcze pewnie poleci to kto wie. Moze sie skusze. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 15:02 jammer1974 napisała: > Nie znam sie na profesjonalnym sporcie. Ja też nie za bardzo. Przypuszczam, że uprawiają sport przez wiele godzin dziennie. Ja zaczynam się pocić już po 10-15 minutach kardio, mokra jestem po 45 minutach. Nie nazwałabym tego zawodowym sportem, tylko poprawieniem sobie krążenia, kondycji, samopoczucia i spalenia jakiś 300kcal. Ale dla kogoś jak ty, kto kontroluje wagę pomniejszaniem sobie żołądka, to pewnie wyczyn na miarę lotu na księżyc. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 [...] 07.05.22, 15:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 14:37 jammer1974 napisała: > Po jednym dniu ten leb mialby sie zasmierdnac? Glowe to chyba trzeba by bylo z > pol roku nie myc zeby sie wreszcie zasmierdla. Niedobrze mi🤢🤢 Tak, wiem, że są tacy jak Ty, którym się wydaje, że nikt poza nimi nie wie, że nie wzięli porannego prysznica, a pod czapką można ukryć tłuste włosy. Ja mam węch jak ogar i wyczuwam tych higienicznych inaczej z daleka. Pozostaje mieć nadzieję, że nie dzielisz z nikim biura, ani nie podróżujesz komunikacją miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 [...] 07.05.22, 15:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 15:09 Nawet te twoje inwektywy jakieś takie są bez sensu...Nie dość, że brudasek, to nawet porządnie obrazić nie potrafisz.🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 [...] 07.05.22, 15:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 08:27 snakelilith napisała: > A co polecasz ludziom, którzy codziennie uprawiają intensywny sport i naturalni > e przy tym się pocą? Wyjść następnego ranka z domu do ludzi z pośmierdłym łbem > ? Obsuszyć na wiaterku Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 00:06 >Zbyt czeste mycie powoduje ze skora nie ma czasu na zregenerowanie sir. A po czym sie ma regenerowac niby jesli delikatnym niedrazniacym szamponem sie myje? Jak myjesz pare razy dziennie rece to tez je niszczysz? Chyba ze rypaczy uzywasz oo to tak Poza tym skora to ma tak naturalnie ze sie łuszczy. Nawet zalecaja przyspieszenie tego procesu rozmaitymi kwasami i peelingami Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 00:54 Princes, pospieraj sie z naukowcami a nie ze mna. Ja powtarzam tylko co mowia. Gdyby mi powiedzieli ze zdrowiej jest myc sie 5 razy dziennie to dokladnie to bym powtorzyla. Ale na zlosc mowia cos zupelnie przeciwnego. Lagodny czy nielagodny zawsze pozbawia skore sebum ochronnego. W lagodniejszy sposob. Nie podrazniajac ale pozbawia. Co nie jest korzystne dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 00:15 jammer1974 napisała: > Wszystkich skor. Kazda skora wydziela sebum ochronne ktore detergentami jest us > uwane. Zbyt czeste mycie powoduje ze skora nie ma czasu na zregenerowanie sir. > Wygogluj sobie. Takich tresci jest pelno. To zadna tajemna wiedza. Wlasciwie po > wszechna. Ja teraz tak sobie myślę, że może problemem jest to, że te włosy pomimo częstego mycia nie są domywane, może wlaśnie to nie kwestia częstego stosowaniałagodniejszego kosmetyku, może należy użyć mocniejszego, ale radziej🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 00:23 Czyli uwazasz ze tylko tanie SLS i SELS to gwarancja czystosci hehe? Jak cos nie zre to nie doczysci? Moze chlorem wiec ( zart) Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 06:36 princesswhitewolf napisała: > Czyli uwazasz ze tylko tanie SLS i SELS to gwarancja czystosci hehe? Jak cos ni > e zre to nie doczysci? Moze chlorem wiec ( zart) Nie mówię o sls co o szamponach bardziej wcelowanych w problem. Moim zdaniem, pomijając już kwestię hormonów czy problemów wieku dojrzewania, przetluszczające się włosy, przy myciu dwa razy dziennie mogą być efektem nawet złego spłukiwania(btw ja stara i zdawać by się mogłobardziej doświadczona, swego czasu miałam wlaśnie podobny problem, okazało się, że w miejscu, gdzie włosy były rozjaśniane robił mi się kołtun z ktorego nie do końca wypłukiwałam szampon). Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 00:48 > Ja teraz tak sobie myślę, że może problemem jest to, że te włosy pomimo częsteg > o mycia nie są domywane, może wlaśnie to nie kwestia częstego stosowaniałagodni > ejszego kosmetyku, może należy użyć mocniejszego, ale radziej🤔 Lepiej lagodniejszy. Mocne detergenty nigdy nie sa dobre. Wlosy zawsze sa domywane (najwyzej moga byc zle splukiwane). Nawet jak nam sie wydaje ze sa niedomyte bo np.nie pienia sie. Zreszta ze wzgledu na sebum ochronne lepiej byloby je "niedomyc" niz za bardzo domyc. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 08:28 Dlatego raz w tygodniu stosuję rypacz. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 12:45 saszanasza napisała: > > Ja teraz tak sobie myślę, że może problemem jest to, że te włosy pomimo częsteg > o mycia nie są domywane, może wlaśnie to nie kwestia częstego stosowaniałagodni > ejszego kosmetyku, może należy użyć mocniejszego, ale radziej🤔 > Naprawdę ogromna liczba ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że skórę głowy należy porządnie wymasować podczas mycia. Jesli chłopak myje włosy w taki sposób, że spienia szampon na włosach i spłukuje, skóry w ogóle nie masuje, lub masuje przez 10 sekund, to nie dziwię się, że zaraz znów ma przetłuszczoną skórę. Głowę trzeba masować przez dłuższą chwilę, ja robię to przez ok. 2 minuty (1min przy pierwszym myciu i kolejna przy drugim). Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 12:48 Nawet są fajne zabaweczki do tego masażu. Nie dość, że pomagają porządnie umyć skórę, to jeszcze robią masaż poprawiający krążenie. Odpowiedz Link Zgłoś
koraleznasturcji Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 10:51 Czy ci naukowcy gdzieś opublikowali wyniki badań, na które się powołujesz? Bo jeżeli nie, to równie dobrze mogę napisać, że mi NAUKOWCY powiedzieli, że ręce trzeba myć zaciśnięte w pięść (tzw. figa) a myć je należy makiem z pasternakiem. Z tego, co mi wiadomo, to rzecz się ma następująco - jeżeli komuś pocą się, dajmy na to, pachy, to powinien je myć tyle razy dziennie, ile razy trzeba, żeby utrzymać elementarną higienę tych okolic. Te same prawa odnoszą się do nóg, uszu, genitaliów i skóry głowy. Utrzymywanie na skórze warstwy z potu, łoju i złuszczonego naskórka nie jest dla skóry korzystne, a poza tym jest społecznie piętnowane i obniża przez to jakość życia. Historie o tym, że przetłuszczającą się skórę głowy można przyzwyczaić do rzadszego używania szamponu mają tyle samo sensu, co teorie, że pachy można odzwyczaić od pocenia się rzadszym używaniem mydła. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 10:56 Kobieto Rob co chcesz. Spieraj sie sama ze soba albo sobie kogos poszukaj do przekonania siebie ze biale jest czarne a czarne jest biale. Dla mnie to mozesz sobie wierzyc w cokolwiek. Twoj biznes. Ja tylko powtarzam powszechna wiedze naukowa. Nie mam zdania osobistego. Mozesz sie nawet pobic z nauka. Twoj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 14:40 Ale z jaką nauka ona ma się bić? Podaj jeden, JEDEN link do artykułu naukowego, który w jakikolwiek sposób poprze te Twoje teorie, wyssane z nie najczystszego zapewne palucha. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 [...] 07.05.22, 15:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 15:07 Ja mam podstawy do tego, aby sądzić, że twój paluch jest brudny. Na jakiej podstawie oceniasz moją głowę jako pustą? 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 [...] 07.05.22, 15:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 15:20 To bardzo znamienne, że akurat ty wypowiadasz się o stanie psychicznym innych, oraz oceniasz ich możliwości intelektualne. Mogłabym ci bardzo porządnie dosrać, ale po tym wszystkim co pisałaś o sobie na forum, jest mi ciebie najzwyczajniej szkoda i w sumie to rozumiem skąd płynie twoja złość i frustracja. Pozostaje mi więc nabijanie się z twojego stanu higieny.🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
przeslicznawiolonczelistka Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 15:06 To prawda. Wystarczy rano pod prysznicem konkretne miejsca namydlić a całe ciało spłukać. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 15:08 przeslicznawiolonczelistka napisała: > To prawda. Wystarczy rano pod prysznicem konkretne miejsca namydlić a całe ciał > o spłukać. I tak ponoc najzdrowiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 14:54 jammer1974 napisała: > Codziennie mycie wlosow nie jest korzystne Za to bardzo korzystne jest chodzenie z tłustymi, śmierdzącymi włosami. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Ja, moja córka, siostra i mama myjemy włosy CODZIENNIE od LAT. Niekorzystnego wpływu na cokolwiek nie zauważyłyśmy. Ja polecam szampony Kerastas. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 19:10 Bez rypaczy SLS, SLES i tak dalej W Polsce to z tanszych Bieleda i Vianek maja dobre sklady i jeszcze jedna marka ale zapomnialam jak sie nazywa. ... Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 19:12 Włosomyjka koperkowa Pharmaceris H specjalistyczny szampon normalizujący Oba doskonałe, warto spróbować, może akurat się spodobają synowi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 19:13 O tu lista: www.blondhaircare.com/2020/02/szampony-do-wlosow-bez-sls-sles.html Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 21:50 Dzięki za listę, przeanalizuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 19:26 My używany często tego. Jest po prostu super. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 22:15 A może być coś droższego? To polecam ekologiczną kostkę szamponową Niyok. Są różne wersje, 2in1, do włosów i ciała, 2in1, jako szampon i odyżywka, super, można myć włosy codziennie. Oraz specjalnie dla facetów 4in1 Atletic Grey, czyli włosy, ciało, twarz i broda. Mój mąż jest zdania, że to najlepszy szampon, jaki miał do tej pory. Ja używam 2in1 z odżywką. Kostka 80g zastępuje 2 butelki 200ml. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 22:25 Czy znajdę w necie? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 22:54 W sklepie eccoverde. www.ecco-verde.pl/niyok Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 23:20 Ten szampon jest dobry do codziennego mycia, orzynajmniej swego czasu dzieciaki go chwaliły. www.superpharm.pl/la-roche-posay-kerium-1200-400-ml-72972.html?gclid=CjwKCAjwjtOTBhAvEiwASG4bCB9eV0jH1ayH7H6JfQrmVbyFCA1wunZSlxSIqFdsGniOy6TmxEBvVRoCarAQAvD_BwE A nie może twój syn myć wlosów raz dziennie. Dwa razy dziennie to zbyt dużo nawet na łagodny szampon, jeśli mu się te włosy bardzo przetłuszczaja to może pójdźcie do dermatologa, czy trychologa, może są jakieś dobre specjalistyczne preparaty, bo rozumiem, że młody dojrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 07:41 Może myć raz dziennie i to robi po treningu. Tylko czasem te włosy rano już są znów przetłuszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 08:00 alfa36 napisała: > Może myć raz dziennie i to robi po treningu. Tylko czasem te włosy rano już są > znów przetłuszczone. No to na pewno częściej zmieniaj mu też poszewkę. Co prawda z tej czynności nie zrobisz efektu wow na głowie, ale na pewno nie zaszkodzi. A suszy je, czy zostawia do wyschnięcia? Może tu też trzeba pokombinować? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 08:34 Jeszcze mi się przypomniało, Laq! Kupuję dla męża, najbardziej mi się podoba seria Dzikus z lasu. Warto zajrzeć na stronę dla samych opisów tych kosmetyków Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Szampon do codziennego stosowania 06.05.22, 23:55 Alterra są dobre. Ja ostatnio myję delikatnym Bambino rodzina do przetłuszczających się włosów , który polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 00:36 Oprócz szamponu dobrze jest raz w tygodniu zrobić peeling enzymatyczny, mniej się tłuszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 07:02 Myje włosy dwa razy dziennie, ponieważ mi się przetłuszczają. Tymczasem przetłuszczają mu się, bo myje dwa razy dziennie. Bombelek wpadł w błędne koło. Dorzuci trzecie mycie dziennie, też będzie narzekał na tłuste włosy 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 10:10 skumbrie napisała: > Tymczasem przetłuszczają mu się, bo myje dwa razy dziennie. Bombelek wpadł w bł > ędne koło. Och, gdyby moje włosy znały tą "zasadę", to by był fajnie. Tymczasem myję je już od 40 lat codziennie, a one za diabła nie chcą się przetłuszczać. Jest jeszcze gorzej, z czasem moja skóra głowy produkuje coraz mniej sebum. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 10:49 Wraz ze starzeniem skora produkuje mniej sebum. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 13:21 A malo to bombelkow myje raz na tydzien i ma tlusta skore glowy i wlosy? To nie takie proste ze wydziela sie mniej i rzadziej myjesz Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 08:26 W czasie pandemii kiedy pracowałam z domu zrobiłam eksperyment i przestałam myc włosy codziennie, żeby się 'odzwyczaiły" itditp. Nic to nie dało poza tłustawymi strąkami. Być może gdybym przez 5 lat myła co pół roku to potem byłby efekt wow i przez 3 dni bez mycia byłoby super. Ale raczej nie będę tego sprawdzać. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 10:50 A jak czeto mylas? Jak ogranicze z codziennie do co drugi dzien to widze efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 10:59 Normalnie myję codziennie, z wyjątkiem sytuacji kiedy nakładam hennę i wtedy nie myję około 48 godzin. W pandemii próbowałam myć co 2 -3 dni , raz nawet dłużej. Nic sie nie zmieniło poza dyskomfortem. Stan moich włosów/skalpu nie pogorszył się przez lata codziennego mycia - są/jest na mniej więcej tym samym poziomie. Różnice (tymczasowe) wynikają z wyboru szamponu a nie częstotliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Szampon do codziennego stosowania 07.05.22, 17:01 Tez myje codziennie włosy od ok. 40 lat i nie zauwazyłam, by były w złej kondycji. Odpowiedz Link Zgłoś