Dodaj do ulubionych

Ludzie z plastiku

08.05.22, 18:49
Nosimy w sobie plastik. Microplastik. Jest on już wszędzie. W płucach, w naszych organach wewnętrznych, dzieci wysysają go z mlekiem matki. Krąży w naszych żyłach. Wdychamy go, pijemy i zjadamy.
Jaki to ma wpływ na nas? Nie wiadomo do końca, bo naukowcy nadal badają ale prognozy nie są optymistyczne. Badania wykazały np że zbadane tkanki zajęte nowotworem miały o wiele więcej plastiku niż zdrowe..
Skąd się ten plastik bierze? W większości z ubrań. Każdy ciuch z tworzywa sztucznego lub z domieszką podczas prania "wydała" microplastik. Te maleńkie cząsteczki są praktycznie niemożliwe do przefiltrowania. I tak ten plastik wraca do nas.
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 18:52
      Plastik jest już wszędzie, nawet w powietrzu, którym oddychamy. Czyli nie do uniknienia 🤷🏼‍♀️
    • ludzikmichelin4245 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 18:56
      Tylko chyba nic już nie da się z tym zrobić i pozostaje się pogodzić.
      • sueellen Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 18:58
        Oczywiście że można. Przestać produkować ten plastik. Przestać nosić ubrania z plastiku. Wszystkie takie akcje zaczynają się oddolnie.. ile masz w szafie ciuchów z tworzyw sztucznych lub z domieszką?
        • 35wcieniu Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:04
          Ja np. nie noszę plastikowych ubrań ale nie sądzę żeby to coś zmieniło dla świata.
          • ykke Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 21:03
            35wcieniu napisał(a):

> Ja np. nie noszę plastikowych ubrań ale nie sądzę żeby to coś zmieniło dla świa
            > ta.
            >
            Nie wierzę, że nie masz niczego z "polaru".
            • black.emma Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 22:21
              Ja nie mam. Nienawidzę ciuchów „funkcyjnych”. Trudno, ćwiczę w bawełnie, grzeje się w wełnie.
              • agonyaunt Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 22:39
                Jak to było z tym zużyciem wody do produkcji jednej bawełnianej koszulki?
                • lodomeria Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 23:19
                  Bardziej chodzi w tym momencie o zmianę zwyczajów zakupowych niż obwinianie bawełny o całe zło tego swiata.

Według badań bawełna zużywa 3% wody używanej w rolnictwie

Ale jesli już jestes na takim etapie, że kupujesz maksymalnie kilka sztuk ubrań rocznie, że zwracasz uwagę na to, skąd pochodzą i jak są produkowane, to powinnas wiedzieć, że alternatywą dla plastikowych ubrań są nie ubrania z bawełny, a z konopii (potrzebuje 70% mniej wody niż bawełna).

No i oczywiscie fast fashion to będzie jedna z gałęzi przemysłu (obok plastikowych opakowań) dokąd będą uciekać producenci paliw kopalnych żeby zabezpieczyć jakiekolwiek rynki zbytu ropie.
                  • agonyaunt Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 00:13
                    Tu nie chodzi o obwinianie bawełny, tylko o to, że nawet naturalne materiały nie zawsze są eko. Akurat przy bawełnie używa się ogromnej ilości pestycydów, co w połączeniu ze zużyciem wody po prostu zatruwa planetę. A taki bambus, na przykład, łatwy w uprawie, rośnie jak głupi, mało pije, fajnie się nosi (zwłaszcza latem) - ale już przerobienie go na materiał bywa bardzo nieekologiczne.

• dyzurny_troll_forum Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 10:40
                    lodomeria napisała:

> dokąd będą uciekać producenci paliw kopalnych żeby zabezpieczyć j
                    > akiekolwiek rynki zbytu ropie.

Serio uwierzyłaś w odejście od ropy (do transportu) w jakimś najbliższym czasie, powiedzmy 50 lat?

Poza tym ropa jest w obudowach monitorów, klawiaturach, no we wszystkim jest... będą klawiatury z drewna?
                • black.emma Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 09:14
                  Ja nie pretenduje do bycia super eko, odpowiedziałam na niedowierzanie, ze ktoś nie ma polaru. Nie znoszę takich materiałów i niczego takiego nie mam. Istnieją tacy ludzie.
                  • agonyaunt Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 10:48
                    Spoko, ja polaru też nie znoszę, reaguję na niego jak na styropiansmile
            • nanuk24.0 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 22:37
              ykke napisała:

> 35wcieniu napisał(a):
              >
              > > Ja np. nie noszę plastikowych ubrań ale nie sądzę żeby to coś zmieniło dl
              > a świa
              > > ta.
              > >
              > Nie wierzę, że nie masz niczego z "polaru".

A także z nylonu i lycry/spandex/elastane

• m_incubo Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 09:20
              Ja z polaru akurat nie mam niczego, ale nie z troski o planetę, przyznaję, tylko dlatego, że nienawidzę polaru w dotyku.
              Ciuchy funkcyjne mam, niekoniecznie muszą być plastikowe.
              • ykke Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 11:34
                m_incubo napisała:

> Ja z polaru akurat nie mam niczego, ale nie z troski o planetę, przyznaję, tylk
                > o dlatego, że nienawidzę polaru w dotyku.
                > Ciuchy funkcyjne mam, niekoniecznie muszą być plastikowe.
                >
                No, ale są.
          • georgia.guidestones Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 20:50
            35wcieniu napisał(a):

> Ja np. nie noszę plastikowych ubrań ale nie sądzę żeby to coś zmieniło dla świa
            > ta.
            >
            Okrycia wierzchnie zimowe z czego masz? U mnie plaszcz puchowy jednak ma nylon, nie poliester, ale też sztuczne. Biustonosze 100%bawelna tez jakos trudno uswiadczyc, serio chodzisz bez?
        • primula.alpicola Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:11
          A to ludzik produkuje te ciuchy?
          Nie, suellen, jest za późno na "oddolne". Teraz potrzebne są szybkie i zdecydowane akcje na poziomie rządów. Zgadnij, dlaczego to się nie dzieje.
        • ludzikmichelin4245 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:13
          Ale mi zupełnie nie chodzi o to, że nie warto nic robić, tylko o to, że jak rozumiem, ten plastik już nam siedzi w płucach/wątrobie/czymś tam i już nie zniknie.
          • sueellen Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:18
            My juz jestesmy zaplastikowaniu, czy chcemy aby nasze dzieci i wnuki mialy jeszcze gorzej?
            • ludzikmichelin4245 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:45
              Nie, nie chcemy - odnoszę się do startera:

Nosimy w sobie plastik. Microplastik. Jest on już wszędzie. W płucach, w naszych organach wewnętrznych, dzieci wysysają go z mlekiem matki. Krąży w naszych żyłach. Wdychamy go, pijemy i zjadamy.
              Jaki to ma wpływ na nas? Nie wiadomo do końca, bo naukowcy nadal badają ale prognozy nie są optymistyczne. Badania wykazały np że zbadane tkanki zajęte nowotworem miały o wiele więcej plastiku niż zdrowe..

Czyli raczej już się nieodplastikujemy.
              • ludzikmichelin4245 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:46
                * nie odplastikujemy
        • m_incubo Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:19
          No tak, "wszyscy jesteśmy winni"!
        • jednoraz0w0 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:41
          i wszystko by qrewsko zdrożało, bo z jednej strony zdrożałoby paliwo, żeby zrównoważyć brak produkcji plastiku, z drugiej - plastik służy do taniego i długotrwałego przechowywania żywności, gdyby to odpadło, to żywność by zdrożała. Nie żebym była przeciw, tylko - mało realne że politycy wezmą to na klatę.
        • suki-z-godzin Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 09:42
          ...przestac produkowac czesci samochodowe, przestac produkowac sprzet medyczny, komputery, okulary, soczewki kontaktowe, respiratory, wrocic do metalowych strzykawek wielorazowego uzytku...

Jestem ZA!

Uwielbiam watki suellen. Jest tak wspaniale oderwana od rzeczywistosci, ze to az rozczulajace.
        • gryzelda71 Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 09:44
          Nie tej akcji nie rozpocznies oddolnie. Dość mam już zrzucania odpowiedzialności za losy świata na mnie. Ja nic nie mogę.
          • milva24 Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 18:37
            gryzelda71 napisała:

> Nie tej akcji nie rozpocznies oddolnie. Dość mam już zrzucania odpowiedzialnoś
            > ci za losy świata na mnie. Ja nic nie mogę.

Zgadzam się. Osobiście nie mam wielu rzeczy że sztucznych tkanin ale jednak mam, choćby biustonosze i rajstopy, i niespecjalnie widzę zamienniki.
    • primula.alpicola Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 18:58
      No tak, wiem, ale, i co teraz? Jak będziemy się zamartwiać czymś, na co nie mamy wpływu, to szybciej zabiją nas choroby wywołane stresem.
      • sueellen Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 18:59
        Ile masz w szafie ciuchów z tworzyw sztucznych? Sprzątasz dom ściereczką z mikrofibry?
        • primula.alpicola Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:06
          Załatwiłaś mnie. Wszyscy jesteśmy winni.
          Ile trzeba zjeść tortu dakłas, żeby umrzeć z powodu hiperglikemii?
          • kk345 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 22:41
            >Ile trzeba zjeść tortu dakłas, żeby umrzeć z powodu hiperglikemii?
            Brzmi jak idealny plan na samobójstwo!
            • primula.alpicola Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 22:53
              Otóż to😁
              • kk345 Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 11:11
                Fajny ostatni punkt do bucket list!
    • sandy_cheeks Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:05
      Dodatkowo plastikowe zabawki dziecięce (a każdy ma ich masę) też wydzielają mikroplastik. Dzieciaki bawią się, śpią w plastikowym pokoju i od najmłodszego to wdychają. Dochodzą wszędobylskie panele, sztuczne dywany, itp. itd.
      Imo, trochę za późno na rewolucje, szczególnie, ze w PL ludzie ciagle są zachłyśnięci tanimi plastikowymi przedmiotami i wyposażeniem…
      • 35wcieniu Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:09
        No dokładnie. Zachłyśnięcie plastikiem powoduje że nie mają modrzewiowych posadzek, dębowych mebli i wełnianych dywanów. Dokładnie to.
        • sandy_cheeks Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:17
          Plastikowe rzeczy są tanie i dlatego kupujemy ich dużo i łatwo. Jakby tego nie było, to dzieciaki zamiast perdyliona plastikowych kuchenek, autek, klocków, lalek, stoika, krzesełek, itp. miałyby kilka ale porzadnych, a wiec dłużej i kreatywnej by się każda rzeczą bawiły. Podobnie z meblami i wyposażeniem mieszkań - dywanami, doniczkami szczególnie w pomieszczeniach w których się śpi.
          Imo, najbardziej winny jest brak edukacji, przeciętny Kowalski po prostu nie jest nawet tego świadomy…
          • pierwszychleb Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:36
            Oczywiscie dzieci pierwszego swiata. A te z trzeciego swiata nie mialyby zadnych zabawek, ubran, urzadzen. Ich na pewno nie bedzie stac na dobrej jakosci meble czy zabawki chocby tylko kilka sztuk. Sorry ale plastik jest potrzebny. A zasmiecanie powinno byc zealczane przez rzady. Zaczac os opakowan wszystkiego czesto podwojnych - bez sensu. Po tygodniowyvh zakupach mam sport worek opakowan po jarzynach, pascie do zebow itp. Bez sensu.
            • suki-z-godzin Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 09:57
              Dodajmy, ze normy unijne sa tak absurdalne, ze mozesz zapakowac kazde jablko w osobny woreczek plastikowy, ale wciaz - jesli spelnisz odpowiednie warunki uprawy - mozesz je sprzedawac jako jablka eko sreko big_grin
          • jednoraz0w0 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:43
            Przeciętnego Kowalskiego nie stać na kilkakrotnie droższe wyroby z naturalnych materiałów. No i jest też dylemat, naturalna skóra czy plastik.
        • m_incubo Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:18
          No przecież właśnie dlatego ten plastik jest w płucach, bo się nim w Polsce zachłystują!
          • primula.alpicola Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:24
            Ach, ach, ta zua Polska, taka na szarym końcu!

www.europarl.europa.eu/news/pl/headlines/society/20180328STO00751/zarzadzanie-odpadami-w-ue-fakty-i-liczby-infografika

noizz.pl/ekologia/smieci-z-wielkiej-brytanii-trafiaja-do-polski-nawet-38-tys-ton-plastiku-rocznie/sfvg7pe

londynek.net/wiadomosci/article?jdnews_id=55139
    • bib24 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:06
      trzeba poczekać na bakterie zjadające plastik. pewnie się pojawią za kilka mln lat.
      • primula.alpicola Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:09
        A skąd, już są.
        Tylko czy to opłacalne...?
        Idź bib24 do szafy i sprawdź te poliestry, a potem, wiesz, wszyscy jesteśmy winni.
    • fornita111 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:09
      Patrzac na morskie zwierzeta zaplatane w plastik (nie mikro) i umierajace przez glupote ludzi, jakos mi nas nie zal. Jestesmy rakiem tej planety, wiec to ze umiersmy na raka to jakis rodzaj sprawiedliwosci dziejowej.
      • emigrantkaaa Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 17:10
        Dobrze to ujęłaś, Fornitta. W pełni się zgadzam.
        • emigrantkaaa Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 17:11
          *Fornita
    • saszanasza Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:13
      No dobra, ale tak z drugiej strony mamy osiągnięcia naukowe. Owszem, wdychamy plastik ale statystycznie żyjemy dłużej niż 100, 200 czy 300 lat temu. Problemem nie jest „teraz”. Problemem jest nasze jutro, czyli okres 100-200 kolejnych lat. Oczywiście już teraz(sic!) należy coś z tym zrobić.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 22:47
        Statystycznie żyjemy dłużej, bo bardzo ograniczyliśmy śmiertelność dzieci.
      • lodomeria Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 23:01
        Popatrz sobie, co się dzieje z przewidywaną długoscią życia - zaczęła spadać w krajach wysoko rozwiniętych.
        • chococaffe Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 23:03
          tzw choroby cywilizacyjne
        • 1matka-polka Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 08:38
          Bo tyją bardzo od tego mikroplastiku...
        • saszanasza Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 09:20
          lodomeria napisała:

> Popatrz sobie, co się dzieje z przewidywaną długoscią życia - zaczęła spadać w
          > krajach wysoko rozwiniętych.

No to właśnie piszę, że problemem będzie kolejne 100-200 lat.
      • daszka_staszka Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 21:07
        Jak się nie ma dzieci to jakoś łatwiej się nie zamartwiać. Choć ja akurat jestem minimalistka i do zadymienia planety przykładam się mniej niż statystyczny Kowalski
    • tussska Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:16
      Spam!
    • irjasz Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:18
      Z niektórych kosmetyków - tych nie eko, które wcieramy w siebie.
      • sueellen Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:24
        Z kosmetkow tez ale ten plastik w kosmetykach stanowi zaledwie 2%...
        Mikroplastik pochodzi przede wszystkim z syntetycznych ubran i scieranych opon na drogach
        • agonyaunt Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 21:23
          >scieranych opon na drogach

Cholerni cykliści!
    • sandy_cheeks Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 19:20
      Dodaj jeszcze 2 lata bezpośredniego wdychania plastiku z jednorazowych maseczek. W PL ludzie to olewali, ale inne kraje utrzymywały restrykcyjne i wielogodzinne przebywanie w przestrzeni publicznej w szczelnie założonych maseczkach…
    • bywalec.hoteli Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 20:49
      słyszałem kiedyś takie zdanie ze ten mikroplastik powoduje plagę autyzmu: 1,5% dzieci ma diagnozowany autyzm.

Ktos jest w stanie skomentować?
      • georgia.guidestones Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 20:29
        Takie samo goovno jak teoria ze szczepionkami.
    • 1matka-polka Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 21:13
      😱😱😱
    • agonyaunt Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 21:21
      Ewolucja uczy, że wcześniej czy później ludzkie ciała się dostosują.
      • 1matka-polka Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 21:24
        A Chinczycy najszybciej.
    • kk345 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 21:48
      To już kolejny twój wątek, przy którym zastanawiam się, gdzie byłaś przez ostatnie lata. Wychodzi mi, ze w więzieniu, bez dostępu do netu.
      • latarnia_umarlych Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 16:47
        kk345 napisała:

> To już kolejny twój wątek, przy którym zastanawiam się, gdzie byłaś przez ostat
        > nie lata. Wychodzi mi, ze w więzieniu, bez dostępu do netu.

Ja obstawiam szpital bez dostępu do netu.
        • triss_merigold6 Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 21:02
          Terapię miała kobiecina? Współczuję jej córkom, tatuś ma do tego stopnia nie halo z deklem, że od lat nie może pracować, matka z odlotami. 😳
    • mid.week Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 22:23
      To wspaniałe, plastik jest trwalszy od ludzkiej tkanki.
    • lodomeria Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 23:08
      Ubrania to jedno, równie dużym i bardziej problematycznym źródłem są opony.
      Są już filtry do pralek, worki do prania, no i przede wszystkim można nie ubierać się w plastik. Ale jak powstrzymać opony przed zużywaniem się?
    • unaluna Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 23:12
      Hmmm....Od kiedy używamy plastiku ? Od wielu lat. Nagle wszyscy dostali pierdolca na punkcie plastiku...Temat przewodni konferencji, projektów naukowych...Z tym, że odejście od plastiku i znalezienie materiałów zastępczych to jeszcze daleka przyszłość.
      No dobra jak ciuch z plastiku wydała mikroplastik w praniu to rozumiem, że w kolejnym etapem podąża do kanalizacji skoro się nie da go odfiltrować.
    • bguslawko_1 Re: Ludzie z plastiku 08.05.22, 23:20
      Dawno dawno temu przed wojną j covidem był spokój .Kobiety były delikatne i cudowne wobec mężczyzn .I wstąpił Szatan z nieboskłonu i zapanowała niezgoda .A tak tu było pięknie ,a kobiety cudowne .Teraz trzeba egzorcysty .Na miły Bóg wołajmy go .😊
    • majaa Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 09:15
      Jak nie mikroplastik, to inne świństwo, na coś trzeba umrzeć, wiecznie i tak żyć nie będziemy.
    • dyzurny_troll_forum Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 10:43
      sueellen napisała:

> Nosimy w sobie plastik. Microplastik. Jest on już wszędzie. W płucach, w naszyc
      > h organach wewnętrznych, dzieci wysysają go z mlekiem matki. Krąży w naszych ży
      > łach. Wdychamy go, pijemy i zjadamy.

A i teraz znów plastik zaczął być problemem!?
      Gdy zakończyliśmy dwa lata, podczas których wykonywaliśmy miliard plastikowych testów dziennie!? Oraz zużywaliśmy kilka miliardów plastikowych maseczek dziennie.

I ja teraz będę pisał na drewnianej klawiaturze, żebyście mogli na jesieni wrócić do robienie miliarda plastikowych testów dziennie!? Boicie się, że wam plastiku zabraknie na te testy?!
      • bigzaganiacz Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 18:57
        Spokojnie, na zarty z kowidian przyjdzie czas , szczegolnie jak eliksir nie otrzyma pelnego dopuszczenia ,
    • cruella_demon Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 19:08
      Ktoś ci konto zhakował?😱
    • mallard Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 20:16
      sueellen napisała:

> Nosimy w sobie plastik. Microplastik.

A niektórzy noszą też microfon - pewnie tajniacy?
    • bigzaganiacz Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 20:29
      A to nie tak ze noszenie ubran ze smieci jest teraz eko?
      Pytam bo sie gubie w tych eko idiotyzmach
    • klaramara33 Re: Ludzie z plastiku 09.05.22, 21:50
      Już dawno o tym wiedziałam. Butelki PET również w większości trafiają do pobrania i rozkładają się na miktropkastok a jest ich masa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka