Dodaj do ulubionych

Mariologia

13.05.22, 09:15
Czy e-matka wiedziała, że jest taki kierunek?
W niedziele byłam zaproszona na komunię w rodzinie. Stałam w takim przedsionku i czytałam sobie ogłoszenia. A tam to....stałam chyba dobre 5 minut wpatrzona jak zaczarowana, bo mąż podszedł zapytać co mnie tak zaciekawiło.
Obserwuj wątek
    • melikles Re: Mariologia 13.05.22, 09:17
      Tak, to jednk z nauk teologicznych.

Jakiś problem?
      • woman_in_love Re: Mariologia 13.05.22, 09:22
        tak
        • melikles Re: Mariologia 13.05.22, 09:32
          To go rozwiąż, iwles smile
          • woman_in_love Re: Mariologia 13.05.22, 09:36
            rozwiążemy go: w przyszłości, obcinając państwowe dotacje na takie g*****
            • melikles Re: Mariologia 13.05.22, 09:37
              Wy? Ponoć jesteś na emigracji, iwles smile
              • woman_in_love Re: Mariologia 13.05.22, 09:39
                ale glosowac mozemy
                • melikles Re: Mariologia 13.05.22, 09:42
                  A ilu was jest, iwles?
                  • borsuczyca.klusek Re: Mariologia 13.05.22, 09:48
                    Jest nas milion, bo za miliony cierpimy katusze 🙄
                  • m_incubo Re: Mariologia 13.05.22, 09:53
                    Mam nadzieję, że więcej niż was.
                  • woman_in_love Re: Mariologia 13.05.22, 12:23
                    LEGION big_grinbig_grinbig_grin
                    • iwles Re: Mariologia 13.05.22, 15:11
                      woman_in_love napisała:

> LEGION big_grinbig_grinbig_grin

Potwierdzam 🤣🤣🤣
      • milupaa Re: Mariologia 13.05.22, 09:37
        Problem nie, śmieszne po prostu 😁 Poza tym co też można w tym temacie studiować te 2, 3 lata, hehe.
        • alpepe Re: Mariologia 13.05.22, 09:44
          Rok niepokalane poczęcie i życie po narodzinach synka, rok jej życie po śmierci synka i rok na temat jej podróży w czasie i przestrzeni, gdzie/kiedy to gadała do różnych ludzi, bo jej się nudziło w niebie z nieżonatym synkiem, gołębicą i starym capem, aka Bogiem Ojcem.
          • milupaa Re: Mariologia 13.05.22, 10:51
            Zaiste.
        • 7katipo Re: Mariologia 13.05.22, 13:09
          I po co? 😁🤪
          • ichi51e Re: Mariologia 13.05.22, 13:10
            nieprzydatnych kierunków studiow naprawdę jest sporo... im większa specjalizacja tym bardziej się człowiek zastanawia.
            • hanusinamama Re: Mariologia 13.05.22, 19:35
              Tylko ze to nie ejst kierunek jako taki. Mozesz miec podyplomówkę lub coś co się zwie "predoktoranckie studia"...
        • blekitnaa_noc Re: Mariologia 13.05.22, 19:40
          milupaa napisała:

> Problem nie, śmieszne po prostu 😁 Poza tym co też można w tym temacie studiowa
          > ć te 2, 3 lata, hehe.

Ba, można zrobić predoktorat i zapewne doktorat.
    • 35wcieniu Re: Mariologia 13.05.22, 09:18
      Żadna to nowość.
    • mama-ola Re: Mariologia 13.05.22, 09:25
      Ja nie wiedziałam. Jestem w szoku podobnie jak Ty. No i śmiać mi się z tego chce.
      • ichi51e Re: Mariologia 13.05.22, 11:58
        no ale co konkretnie cię śmieszy? Studia nad Budda tez cię śmieszą? Nad mitologia aztecka? Powiem w sekrecie ze są całe wydziela co się zajmują baśniami ludowymi...
        • ichi51e Re: Mariologia 13.05.22, 11:58
          *wydzialy
        • hanusinamama Re: Mariologia 13.05.22, 19:35
          Ale nie porównuj. Studia nad mitologią aztecką odpowiednikiem jest teologia...a nie mariologia.
          • krwawy.lolo Re: Mariologia 13.05.22, 19:54
            hanusinamama napisała:

> Ale nie porównuj. Studia nad mitologią aztecką odpowiednikiem jest teologia...a
            > nie mariologia.

A nie etnologia?
            Tzw. "bogiem a prawdą" cała ta celebra (każdego gatunku), którą co ambitniejsi religianci usiłują obsikiwać jakimiś teoriami o wyimaginowanej potrzebie "duchowości", należy do spisywanych przez niejakiego Oskara Kolberga przyśpiewek ludowych.
          • m_incubo Re: Mariologia 13.05.22, 22:59
            Jedno i drugie to podobna fababeria, którą chętny do studiowania powinien sobie opłacić z własnej skarbonki.
            • ichi51e Re: Mariologia 13.05.22, 23:03
              w sumie panstwo powinno sponsorować kierunki strategiczne:
              inżynieria
              medycyna
              ekonomia
              (no waham się ale macie)prawo
              cała reszta pau na bude
              • alicia033 Re: Mariologia 13.05.22, 23:19
                A na tej "inżynierii" to konkretnie czego mieliby uczyć?

Btw. rozumiem, że np. nauczyciele, logopedzi, zawody związane z rachunkowością czy rolnictwem to wg ciebie fanaberia, państwo tak wykształconych ludzi nie potrzebuje? Czy może jednak nie przemyślałaś koncepcji?
                • ludzikmichelin4245 Re: Mariologia 14.05.22, 00:01
                  I te tłumy na studiach nauczycielskich, chętnych, by spłacać kredyt studencki z pensji trzy dwieście.
                  • little_fish Re: Mariologia 14.05.22, 09:26
                    Może to jest pomysł na rozwiązanie problemom w oświacie? Nie trzeba spłacać studiów, ale za każdy rok studiowania trzy lata uczenia w szkole 😁
                • ichi51e Re: Mariologia 14.05.22, 09:44
                  dziękuje dopisuje rolników nauczycieli to już się waham - no ale jakieś tam sito zastosujemy szkolni się przydadzą bez tego będzie trudno kogoś znaleźć. Rachunkowość oczywiście będzie razem z ekonomia sponsorowana.

lista otwarta.

z medycyny wyrzucam za to dentystów (ci logopedzi mi podsunęli)- jak chcą krwiopijcy otwierać prywatne praktyki to kredyt studencki a nie darmoszka. Darmowi to podpisują lojalkę ze 10 lat na państwowym.
                  • paskudek1 Re: Mariologia 16.05.22, 13:41
                    Ale dentyści otwierają praktyki prywatne bo państwo kompletnie olało swoje obowiązki w zakresie opieki stomatologicznej i dostępu do niej w ramach świadczeń opieki zdrowotnej. Podobnie jak opiekę ginekologiczną
              • panterarei Re: Mariologia 14.05.22, 06:13
                Uważasz że nie potrzeba sędziów i prokuratorów że się tak wahasz?
                • ichi51e Re: Mariologia 14.05.22, 11:46
                  no wiesz trzeba patrzeć z punktu widzenia państwa - nie ma co podcinać gałęzi na której się siedzi wink kto już miał się nauczyc za darmo dawno już się nauczył a swoim załatwimy umorzenia wink
              • hanusinamama Re: Mariologia 16.05.22, 13:06
                A kierunki nauczycielskie? Jak jeszcze damy to na płatncyh to juz nie bedzie nauczycieli nic a nic
    • anorektycznazdzira Re: Mariologia 13.05.22, 09:25
      mogliby sobie studiować choćby liczbę dyabłów na łebku od szpilki
      gdyby tylko nie wyciągali na to państwowej kasy, co jak wiemy garściami, łopatami, szuflami robią
      • melikles Re: Mariologia 13.05.22, 09:33
        Jest tybetologia, genderologia czy doradztwo filozoficzne & coaching, to jest i mariologia.
        • mdro Re: Mariologia 13.05.22, 10:53
          Genderologia to na uczelni Rydzyka zapewne?

I co cię śmieszy w tybetologii? Sinologia też zabawna?
          • melikles Re: Mariologia 13.05.22, 12:00
            "Tybetologia – jest jedną ze specjalności na kierunku Mongolistyka na Uniwersytecie Warszawskim. „Zdobyta wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne pozwolą absolwentowi na poprawne poruszanie się i wypowiadanie w sferze ogólnych zagadnień dotyczących teorii i praktyki kultury Mongolii i Tybetu” – czytamy na stronie uczelni. Lektorem jest mnich buddyjski."

Karma, nirwana, wege i te rzeczy. będzie się o tym miało ogólne pojęcie smile Czyli coś takiego jak mariologia.
        • anorektycznazdzira Re: Mariologia 13.05.22, 12:20
          mieszasz kulturoznawstwo (Tybet) z odpałami uczelni rydzyka
          paradnebig_grin
          • nicknanowyrok [...] 13.05.22, 12:34
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • anorektycznazdzira Re: Mariologia 13.05.22, 12:48
              no właśnie, na uczelniach katolickich, razem z genderologią
              która jest u rydzyka jak najbardziej
              powtórzę: niech się wygłupiają ale za własną kasę
              • nicknanowyrok [...] 13.05.22, 13:05
                • ichi51e Re: Mariologia 13.05.22, 13:12
                  tybetologia o tyle jest przydatna ze przeważnie sluzy tez wymianie kulturowej - my mamy tybetologie a gdzieś tam w tybecie jest wydział polonistyki...
                  • melikles Re: Mariologia 13.05.22, 13:53
                    Zapewne big_grin
                • 7katipo Re: Mariologia 13.05.22, 23:24
                  No i czego się czepiasz?
                  Udajesz, czy naprawdę nie widzisz, że to jest takie głupie, że aż śmieszne? 🤔😁
              • arwena_11 Re: Mariologia 13.05.22, 13:26
                Patrząc na to jak wiele jest durnych kierunków studiów, do niczego nikomu nie potrzebnych - a finansowanych z państwowej kasy - to można też powiedzieć- niech za własną kasę się wygłupiają.
                • iwles Re: Mariologia 14.05.22, 06:23

Niepotrzebnych, bo nie ma takiego zawodu? Czy niepotrzebnych, bo Ty tak uważasz?
                  A tak serio: jaki zawód wymaga skończenia mariologii?
                  • s12345s Re: Mariologia 14.05.22, 17:55
                    iwles
                    > A tak serio: jaki zawód wymaga skończenia mariologii?
                    >
                    > Katecheta?
                    • iwles Re: Mariologia 14.05.22, 18:55

Żeby przekazać dzieciom nauki religijne potrzebna jest wiedza ogólna z teologii.
      • nowabiala1 Re: Mariologia 13.05.22, 13:10
        Anorektyczko, takie zadanie niewiele różni się od :Zbadaj zmienność powierzchni bocznej walca wpisanego w kulę o promieniu R.
      • nowabiala1 Re: Mariologia 13.05.22, 13:15
        Anorektyczko, wykaż wyższość zadania: Zbadaj zmienność powierzchni bocznej walca wpisanego w kulę o promieniu R. nad zadaniem o diabłach na łebku szpilki.
        • sanciasancia Re: Mariologia 13.05.22, 14:14
          W sensie kwestionujesz zasadność studiów matematycznych? Matematyki używa się w naukach ścisłych i przyrodniczych, inżynierii i nawet w humanistyce (np. humanistyka cyfrowa). Jeżeli twoje zadanie o diabłach na łebku od szpilki będzie z funkcją opisującą gęstość zaludnienia szpilki przez diabły w zależności od odległości od nieba, której zmienność należy zbadać, to pewnie jest równie dobre, przy czym oczywiście nie jest to już zadanie z teologii tylko z analizy matematycznej.
          • nowabiala1 Re: Mariologia 14.05.22, 07:56
            www.bryk.pl/wypracowania/pozostale/matematyka/23472-ile-diablow-miesci-sie-na-koncu-szpilki.html
        • anorektycznazdzira Re: Mariologia 13.05.22, 14:17
          Jeśli nie jesteś w stanie ogarnąć geometrii, to niestety nic się nie da zrobić, nie pomogę big_grin
        • livia.kalina Re: Mariologia 13.05.22, 16:40
          Serio zrównujemy naukę, jaką jest matematyka z pseudonauką jaka jest teologia?
        • hanusinamama Re: Mariologia 13.05.22, 19:38
          Serio porównujesz matematykę do mariologii? KUL konczyłaś czy jak?
          • nowabiala1 Re: Mariologia 15.05.22, 11:39
            porównywać można
            nie da sie zrównac
    • alpepe Re: Mariologia 13.05.22, 09:36
      Nie rozumiem, chcesz, hanusina, to studiuj, w końcu wszystko jest dla ludzi!
    • borsuczyca.klusek Re: Mariologia 13.05.22, 09:48
      Dobrze, że nie dziewicologia 🤭
    • m_incubo Re: Mariologia 13.05.22, 09:53
      Ematka wiedziała, ale już ma jeden doktorat w szufladzie, więc nie wybiera się.
      • hanusinamama Re: Mariologia 13.05.22, 19:37
        Z tego doktoratu nie zrobisz. Tylko studia predoktoranckie...Czyli coś pomiedzy magisterskimi a doktoranckimi. Powiem szczerze, nie wiedziałam ze taki twój istnieje - studia predoktoranckie.
        • m_incubo Re: Mariologia 14.05.22, 01:42
          Wiem, ale chodziło mi o to, że już mam jeden dyplom, którego do niczego nie używam, więc mi na razie wystarczy.
          • bywalec.hoteli Re: Mariologia 14.05.22, 11:00
            m_incubo napisała:

> Wiem, ale chodziło mi o to, że już mam jeden dyplom, którego do niczego nie uży
            > wam, więc mi na razie wystarczy.

Z czego jestes doktorem?
    • runny.babbit Re: Mariologia 13.05.22, 09:55
      Po tym jak zobaczyłam kierunki w stylu organizacja opieki nad osobą starszą czy nauki o rodzinie to już mnie nic nie zdziwi.
      • simply_z Re: Mariologia 13.05.22, 12:18
        moja kolezanka robila doktorat z nauk o rodzinie big_grin ale nie skonczyla
      • sanciasancia Re: Mariologia 13.05.22, 14:16
        Ale nauka o rodzinie to część socjologii przecież
        • simply_z Re: Mariologia 13.05.22, 18:12
          Tak, ona cos studiowala tego typu na PAT.
          • nowabiala1 Re: Mariologia 15.05.22, 11:40
            Na PAT da sie juz doktorat zrobic?
    • magata.d Re: Mariologia 13.05.22, 10:01
      Też to widziałam i też mnie zaciekawiło winkwinkwink
    • princesswhitewolf Re: Mariologia 13.05.22, 10:24
      czy sa kierunki: jezusologia, swietopiotrologia, duchoswietologia?

z ciekawosci pytam.
      • mdro Re: Mariologia 13.05.22, 10:50
        Oczywiście. Jest chrystologia i pneumatologia (oraz oczywiście paterologia), św. Piotr jednak zdaje się nie doczekał się osobnego działu teologii dogmatycznej (nawet zbiorczo, jako jeden z apostołów) .

Tuszę, żeś pytała rzeczywiście z ciekawości, bo osoba wierząca w astrologię nie powinna się z innych wierzeń wyśmiewać.
        • princesswhitewolf Re: Mariologia 13.05.22, 11:04
          >pneumatologia

??

>bo osoba wierząca w astrologię nie powinna się z innych wierzeń wyśmiewać.

a to prawo w jakiej skale wykuto niby?

astrologia nie jest systemem wiary. Tam nie ma zaswiatow. Astrologia to sztuka mantyczna i astrologiczne zainteresowania moze miec Zyd, Hindus jak i ateista
          • mdro Re: Mariologia 13.05.22, 11:15
            "??"

Ee? Jeśli nawet nie kojarzysz rdzenia i użycie wyszukiwarki przerasta, to chyba z kontekstu "zadane pytanie - udzielona odpowiedź" jesteś w stanie wywnioskować, co co chodzi?

"Astrologia to sztuka mantyczna"
            Tak, tak. "Sztuka".
            • princesswhitewolf Re: Mariologia 13.05.22, 11:32
              >Ee? Jeśli nawet nie kojarzysz rdzenia i użycie wyszukiwarki przerasta, to chyba z kontekstu "zadane pytanie - udzielona odpowiedź" jesteś w stanie wywnioskować, co co chodzi?

tak tak "pneumatologia"

to po co sie udzielasz tu w ogole? Co to za idiotyczne wypowiedzi doradzajace uzycie Googla. Ja sie pytam a jak ci sie nie podoba to sie nie odpowiada

>"Astrologia to sztuka mantyczna"
              Tak, tak. "Sztuka".

oczywiscie ze sztuka. Astrologia jest sztuka a nie nauka ani wiara. A juz co ci sie podoba w sztuce to twoj wybor. Nic nie musi
              • mdro Re: Mariologia 13.05.22, 11:48
                Grzecznie odpowiedziałam ci na zadane pytanie (pamiętasz, jakie?). Nie zrozumiałaś odpowiedzi? To chyba powinno nietrudne dla osoby z jakim takim wykształceniem. Przypomnę:
                - Pytanie: "czy sa kierunki: jezusologia, swietopiotrologia, duchoswietologia?"
                - Odpowiedź: "Jest chrystologia i pneumatologia (oraz oczywiście paterologia), św. Piotr jednak zdaje się nie doczekał się osobnego działu teologii dogmatycznej".
                - Podpowiedź: skoro w odpowiedzi dział zajmujący się św. Piotrem, to do czego odnosi się chrystologia, a do czego pneumatologia?
                - Podpowiedź następna: skoro "pneumo-" ma coś wspólnego z oddechem, to którym z bytów, o które pytałaś, może zajmować się dział o nazwie "pneumatologia"?

A co do astrologii - cóż, każdy może wierzyć, w co chce, byleby nie szkodził innym. Nawet w to, że jego wierzenia nie są wierzeniami big_grin.
                • princesswhitewolf Re: Mariologia 13.05.22, 11:51
                  >Grzecznie odpowiedziałam ci na zadane pytanie (pamiętasz, jakie?). Nie zrozumiałaś odpowiedzi? To chyba powinno nietrudne dla osoby z jakim takim wykształceniem.

nie, nie grzecznie. Twoje wypowiedzi sa kpiace i niegrzeczne rowniez w kontekscie astrologii i dobrze o tym wiesz.

>hrystologia, a do czego pneumatologia?
                  - Podpowiedź następna: skoro "pneumo-" ma coś wspólnego z oddechem, to którym z bytów, o które pytałaś, może zajmować się dział o nazwie "pneumatologia"?

Studia nad oddychaniem swietych? Boskim tchnieniem? Faktycznie to "jakie takie wyksztalcenie" byloby lol

>A co do astrologii - cóż, każdy może wierzyć, w co chce, byleby nie szkodził innym. Nawet w to, że jego wierzenia nie są wierzeniami

wiec o co ci chodzi? Czepianie sie dla zasady?
                  • mdro Re: Mariologia 13.05.22, 12:04
                    "Studia nad oddychaniem swietych? Boskim tchnieniem? Faktycznie to "jakie takie wyksztalcenie" byloby lol"

Jeszcze raz - jakie pytanie zadałaś? Jeśli nie pamiętasz, przeczytaj, do tego wystarczą 4 klasy podstawówki ("czy sa kierunki: jezusologia, swietopiotrologia, duchoswietologia?"). Pytałaś o "oddychanie świętych"? Bo z "boskim tchnieniem" jesteś już dość blisko big_grinbig_grinbig_grin.

I gdzie ja mianowicie "się czepiam"? Zwróciłam tylko uwagę, że nie powinnaś się wyśmiewać z wiary innych osób.
                  • 35wcieniu Re: Mariologia 13.05.22, 12:26
                    Przecież Ci odpowiedziała konkretnie i na temat.
                    Nie ma "jezusologii", jest chrystologia, nie ma "duchoswietologii", jest pneumatologia, nie ma osobnej nazwy dla badań nad św. Piotrem. Co tu jest trudnego?
                    • nicknanowyrok [...] 13.05.22, 12:35
                      • princesswhitewolf Re: Mariologia 13.05.22, 12:45
                        >Tu chodzi o wyszydzenie, a nie dziwienie się.

szydzenie to chyba bylo o astrologii

Mnie po prostu zdziwla nazwa mariologia jak i hanusinamame. Wiec zapytalam czy sa podobne kierunki tez w oparciu o podobna funkcje nazewnictwa.

Ale w Polsce to chyba ok szydzic z astrologii i nie ok pytac o kierunki katolickie i bron boze szydzic. Aha
                    • princesswhitewolf Re: Mariologia 13.05.22, 12:43
                      a gdzies napisalam ze jest cos trudnego?

Zapytalam. Odpowiedziala z przytykami owysmienwaniu podczas gdy to od poczatku sama sie czepia astrologii. Wiec podkreslilam to. Proste
                      • 35wcieniu Re: Mariologia 13.05.22, 12:46
                        Niczego nie podkreśliłaś, a jedyne przytyki które są w tej odnodze to Twoje własne.
                        • princesswhitewolf Re: Mariologia 13.05.22, 12:49
                          aha i ja sama wnioslam temat astrologii? i sama nazywalam ja w cudzyslowie "sztuka"? ja sama robilam sobie przytyki o jakim takim wyksztalceniu

No to kolezanko, sprawiedliwa ocena nie jest twoja strona. W ogole po co sie wlaczasz w temat. By pognoic?

• 35wcieniu Re: Mariologia 13.05.22, 12:52
                            Wiadomo - lincz.
                            • princesswhitewolf Re: Mariologia 13.05.22, 13:01
                              jakiego rodzaju satysfakcje psychiczna daje ci wlaczanie sie w takie rozmowy? Np sklonnosci sadystycznej satysfakcji by dowalic i naklamac ze nie widzisz przytykow o astrologii i "jako takim wyksztalceniu"? Taka celowe "niedowidzenie" bo chodzi o nick a nie tresc?.

A moze jestes katoliczka gleboko wierzaca i moje pytanie cie urazilo a np czujesz ze masz pelne prawo do nabijania sie z astrologii z racji poczucia wyzszosci jakiegos czy cos w ten desen?

To sa pytania retoryczne oczywiscie i radze porozmawiaj o tym z psychoterapeuta a nie ze mna. Jak zawolasz kumpelki albo zalogujesz sie na wielu nikach to bedzie lincz.

I wyjdz" z mrokow" w koncu. Pa. No copy
    • kloi0505 Re: Mariologia 13.05.22, 11:37
      Po co poszłaś na komunię skoro wyśmiewasz kościół?
      • 7katipo Re: Mariologia 13.05.22, 13:11
        Towarzysko?
        A na komedie po co chodzisz do kina, skoro się z nich śmiejesz?
      • alpepe Re: Mariologia 13.05.22, 13:15
        Miała ochotę na rozbijanie piniaty z napisem IHS.
      • natalia.nat Re: Mariologia 13.05.22, 13:47
        kloi0505 napisał(a):

> Po co poszłaś na komunię skoro wyśmiewasz kościół?

Wyśmiewa budynek? W którym miejscu?
        • hanusinamama Re: Mariologia 13.05.22, 19:42
          kloi jak wiekszość katolików nie wie jaka jest róznica miedzy kościołem a Kosciołem...
      • hanusinamama Re: Mariologia 13.05.22, 19:41
        Przeciez na samej mszy nie byłam.
    • ichi51e Re: Mariologia 13.05.22, 11:56
      wiedziała
    • pierwszychleb Re: Mariologia 13.05.22, 13:28
      Myslalam ze chodzi o Mario Bros.
    • natalia.nat Re: Mariologia 13.05.22, 13:45
      Nóż się w kieszeni otwiera, że na takie coś idą publiczne pieniądze. Studiowanie mariologii i pokrewnych kierunków powinno być dla chętnych pasjonatów za ich własne pieniądze.
      • melikles Re: Mariologia 13.05.22, 13:54
        To jest kierunek w ramach teologii. W Innych krajach teologia też jest wykładana na uczelniach publicznych.
        • natalia.nat Re: Mariologia 13.05.22, 14:25
          melikles napisał(a):

> To jest kierunek w ramach teologii. W Innych krajach teologia też jest wykładana na uczelniach publicznych.

Jeżeli coś istnieje w innych krajach, to znaczy że to jest dobre i właściwe i musi nam się podobać?
        • woman_in_love Re: Mariologia 13.05.22, 15:09
          W Innych krajach teologia też jest wykładana na uczelniach publicznych.

W innych krajach to aborcja jest dozwolona. Wywalić dziadowska teologię na KUL, a KUL pozbawić funduszy - niech ich utrzymują parafianie.
        • hanusinamama Re: Mariologia 13.05.22, 19:42
          Tu to jest albo:
          - podyplomówka
          - studia predoktoranckie
          czyli takie nic.
      • ichi51e Re: Mariologia 13.05.22, 14:09
        ulotka pochodzi z uniwersytetu im Kardynała Wyszyńskiego działu teologii. Zaiste nie wiem co ematki myślą ze tam ludzie studiują skoro dziwią studia nad postacią Matki Boskiej.
        • natalia.nat Re: Mariologia 13.05.22, 14:21
          ichi51e napisała:

> ulotka pochodzi z uniwersytetu im Kardynała Wyszyńskiego działu teologii. Zaist
          > e nie wiem co ematki myślą ze tam ludzie studiują skoro dziwią studia nad posta
          > cią Matki Boskiej.

Wiem skąd pochodzi ulotka. Ślepa nie jestem. Po prostu uważam, że studia teologiczne czyli dotyczące religii chrześcijańskiej, nie powinny być finansowane z publicznych pieniędzy. Ktoś chce być doktorem z mariologii niech sobie to sam sfinansuje. Wolno mi mieć inne zdanie niż ty.
          • ichi51e Re: Mariologia 13.05.22, 18:04
            ale jak na razie panstwo uważa ze warto i sponsoruje
          • snajper55 Re: Mariologia 13.05.22, 23:34
            natalia.nat napisała:

> Wiem skąd pochodzi ulotka. Ślepa nie jestem. Po prostu uważam, że studia teolog
            > iczne czyli dotyczące religii chrześcijańskiej, nie powinny być finansowane z p
            > ublicznych pieniędzy. Ktoś chce być doktorem z mariologii niech sobie to sam sf
            > inansuje. Wolno mi mieć inne zdanie niż ty.

Ja bym postudiował krasnoludkologię. Może bym się dowiedział dlaczego krasnoludki sikają do mleka?

S.
            • ichi51e Re: Mariologia 14.05.22, 11:44
              pewnie ze byś się dowiedział.
              usosweb.umcs.pl/kontroler.php?_action=katalog2/przedmioty/pokazPrzedmiot&kod=H-MS-BAŁ-1S.1
              "
              W01 - Student potrafi scharakteryzować podstawowe zjawiska z wprowadzanego materiału (mitologia słowiańska) K_W09
              W02 - poprawnie interpretuje wiedzę w zakresu mitologii słowiańskiej i kulturowej różnorodności krajów słowiańskich; identyfikuję powiązania bałkanoznawstwa z innymi dyscyplinami humanistycznymi K_W17
              U01 - prawidłowo rozumie, analizuje i interpretuje podstawowe zagadnienia z dziedziny mitologii słowiańskiej w celu określenia ich znaczeń, oddziaływania społecznego i miejsca w procesie historyczno-kulturowym - K_U06
              K01 - prawidłowo identyfikuje i interpretuje problemy dyskusyjne z zakresu studiowanego kierunku K_K02
              K02 - wykazuje wrażliwość, tolerancję i szacunek wobec innych narodów w celu unikania stereotypów i uprzedzeń K_K03"
        • hanusinamama Re: Mariologia 13.05.22, 19:44
          Jak dla mnie mogą studiować same gwoździe, którymi Chrystusa przybito w ramach materiałoznawstwa....byle nie za publiczną kasę.
          U ciebie chyba nie idą miliony na KK, na Rydzyka i jego światynie, termy oraz uczelnie...
    • mae224 Re: Mariologia 14.05.22, 06:25
      Na szczęście w normalnym miejscu pracy skończenie takich studiów nie ma żadnej wartości.
      • nowabiala1 Re: Mariologia 14.05.22, 21:10
        raczej "na nieszczescie"
    • vivi86 Re: Mariologia 14.05.22, 06:43
      Kojarzę jako przedmiot w ramach teologii. Jaki jest problem wątku?
      • iwles Re: Mariologia 14.05.22, 06:51
        vivi86 napisał(a):

> Jaki jest problem wątku?

Jak chcesz, możemy uznać, że ty.
        • vivi86 Re: Mariologia 14.05.22, 17:40
          big_grin niezmiennie merytorycznie
      • bistian Re: Mariologia 14.05.22, 06:56
        vivi86 napisał(a):

> Kojarzę jako przedmiot w ramach teologii. Jaki jest problem wątku?

Przy tak małej liczbie danych, jest trudno rozciągnąć temat na lata i zrobić z tego coś sensownego.
        Jeżeli chodzi o bogów, jest dużo prościej, choćby wchodząc w różne mity, czy opisując kulturę religijną, można już coś napisać.
        • vivi86 Re: Mariologia 14.05.22, 17:42
          W formie podyplomówki faktycznie nie wiem jak z tym jest; to jest przedmiot na teologii albo semestralny albo roczny.
    • latarnia_umarlych Re: Mariologia 14.05.22, 08:46
      Uniwersytet Koło Samej Warszawy. I wszystko jasne.
    • znana.jako.ggigus Re: Mariologia 16.05.22, 13:49
      Mariologia uwazam, ze jest spoko. Byla kobita i sporo zdzialala, sa opisy.
      Wg mnie lepsze jest malzenstwo jednostronne czy tez jednosobowe czy jakos inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka