Dodaj do ulubionych

Facebook - pytanie o udostępnianie

14.05.22, 08:48
Dziewczyny, mam pytanie, może są tu osoby biegle poruszające się po Facebooku. Chodzi mi o udostępnianie różnych rzeczy. Jeśli udostępnię coś pewnej grupie znajomych, to ci znajomi będą widzieć, że udostępniłam tylko niektórym, a nie wszystkim? Chodzi mi o to, żeby nie widzieli.
Obserwuj wątek
    • pyza-wedrowniczka Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:02
      Chodzi ci o opcję wrzucenia posta/udostępnienia z ustawieniami tylko dla niektórych na swojej ścianie?
      Wtedy ci, co mają nie widzieć nic nie widzą, jakbyś nie wrzucała.
      • jowita771 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:04
        OK, a ci, którzy maja udostępnione widzą, ilu osobom to udostępniłam? Czy będzie jakaś informacja typu np. udostępniono tobie i 2 innym osobom?
        • mamkotanagoracymdachu Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:06
          Nie, nikt nie widzi komu udostępniasz.
          Jedyna opcja, żeby się dowiedział, to kiedy porówna widok Twojej tablicy u siebie i u kogos, kto ma inne uprawnienia.
          • jowita771 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:11
            Ok, dziękuję. Chodzi o to, że pracodawca sobie wymarzył, że będę udostępniać jego posty, więc chciałabym zrobić sobie podgrupę ludzi z roboty, tam to udostępniać, a pozostałym znajomym nie spamować. Ale pracodawca ma myśleć, że udostępniam i nie zawracać mi więcej głowy.
            • kamin Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:16
              Pracodawca może się ugryźć w tyłek z takimi marzeniami.
            • kachaa17 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:31
              Masz to udostępniać z prywatnego konta? Pracodawca nie ma prawa tego od Ciebie wymagać. Czym to uzasadnia? Nie lepiej odmówić niż tak kombinować? Pewnie to trudne alw naprawdę jest to przekroczenia Twojej granicy. Tę prośbę możesz wpisać do wątku o szczycie bezczelności .
              • jowita771 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:50
                Wiem, ale mam powody, żeby na razie nie stawiać sprawy w ten sposób. Z pewnych względów zależy mi, żeby jakiś czas tam popracować.
                • kachaa17 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:55
                  Czyli myślisz, że jak odmówisz to stracisz pracę?
                  • jowita771 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 10:02
                    Nie stracę, przez kilka najbliższych miesięcy na pewno nie, ale rozważam różne opcje - czy bardziej mi się opłaca postawić i słuchać trucia przez kilka miesięcy (pracodawca upierdliwy i histeryczny), czy po prostu udostępnić, a właściwie "udostępnić" i mieć spokój. W tej chwili mam nastawienie takie, że raczej nie będzie to moje docelowe miejsce pracy, (chyba, że pewne rzeczy się zmienią), ale daje mi to fajny punkt w cv, więc warto zacisnąć zęby.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:53
              To stwórz sobie osobny profil, zawodowy, zaproś tam tylko znajomych z pracy i udostępniaj posty pracowe.
              • kachaa17 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 09:56
                Też jest to rozwiązanie tylko ciekawe czy akceptowalne przez szefa.
              • jowita771 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 10:04
                Nie, właściwie ten profil stworzyłam ze względu na te pracę, znajomych mam niewielu, (choć i tak żałuję, że nie przemyślałam sprawy i nie mam jeszcze mniej), ale nie zamierzam im zawracać gitary pierdołami z mojej pracy, bo szef chce się reklamować.
                • kachaa17 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 10:12
                  To w takim razie możesz sobie stworzyć grupy odbiorców postów i coś publikować jeśli Ci to nie przeszkadza. Posty zobaczę tylko Ci, którzy są zaznaczeni. Tylko sprawdź jeszcze tę opcję jak to jest jak ktoś polubi post, który opublikujemy to czy osoba, która ma nie widzieć tego postu czy nie zobaczy, że ktoś to polubił i w ten sposób będzie mogła to zobaczyć. Trzeba dobrze skonfigurować ustawienia prywatności.
            • jednoraz0w0 Re: Facebook - pytanie o udostępnianie 14.05.22, 13:23
              Możesz udostępnić tylko wybranym znajomym lub ograniczyć wybranych znajomych, dopóki nie udostępnisz tego konkretnie na ścianie Kowalskiego to nie masz wpływu na to, czy Kowalski to zobaczy w swoim feedzie więc pracodawca może ci naskoczyć. Ale pracodawca zobaczy, ze udostępniasz znajomym, a może chcieć, żebyś udostępniła publicznie.
              Najlepiej znaleźć pretekst do założenia osobnego konta służbowego (coś mu naście niej ze facebook planuje zmiany w algorytmie i takich postów nie będzie widać bo facebook wie, ze ludzie tym nie są zainteresowani) i jak chce konkretnym grupom coś wyświetlać to płatny post z targetem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka