princy-mincy 15.05.22, 12:32 Był niedawno wątek o rowerach. Czy któraś kupowała kiedys rower w mediaexpert? Zastanawiam się czy warto tam iść, czy może kupić rower polskiego producenta np unibike, Romet czy Kross. Szukam roweru trekingowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olpa7 Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 12:37 Ja kupiłam niedawno dla córki. Wszystko z nim w porządku. Córka zadowolona, ja też bo w końcu nie muszę jej wszędzie wozić. Kupiłam jakiś miejski z przerzutkami. Wyszła mi najlepsza cena do do jakości. Taniej niż na allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 13:56 Nie mam doświadczenia z rowerami z mediaexpert, ale gdy kupowałam rower synowi na forach rowerowych polecali rower Kands jako ten z dobrym stosunkiem jakości do ceny w efekcie taki kupiliśmy, ale czy to jest rower trekkingowy to już nie pamiętam🙈 Dużo zależy jaką kwotą dysponujesz w zasadzie te wszystkie marki są ok, no chyba że ktoś ma jakieś specjalne wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 17:50 Moje wymagania to rower z damska rama dla wysokiej kobiety. Z jakiegoś powodu wiele firm zakłada, że kobiety to do 174 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 17:55 A to fakt, ja mam ramę 57 cm i ciężko o rowery z takimi ramami, chyba, że męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 17:58 ile masz wzrostu? Polecam do trekkingu czeska firmę Author a jak jestes wysoka to ramą 20 Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 20:35 Mam 178 cm i bardzo długie nogi. Np jak dobierałam krzesło to lekarz uznał, że to powyżej 180 dla mnie lepsze niż to do 180. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 21:11 No to Author ma bardzo dobre rowery i nieraz jeździłem nim do WPN - sklepy jakis czas temu były na Słowackiego, Zwycięstwa i w Giancie. Teraz trzeba sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 21:12 a jak masz bardzo długie nogi i jestes wysoką kobietą to próbuj z ramą 20 cali Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 18:45 princy-mincy napisała: > Moje wymagania to rower z damska rama dla wysokiej kobiety. Z jakiegoś powodu w > iele firm zakłada, że kobiety to do 174 cm. To i tak masz wymagania, niektóre z nas chciałyby, żeby rower był po prostu ładny😉Rzeczywiście dobór geometrii roweru do postury i wzrostu jest bardzo ważny. A znasz już wymiar ramy pod siebie? Jeśli nie to w necie są jakieś filmiki instruktażowe, można sobie ten rozmiar „wyteoretyzować”🙈chociaż mnie sie wydaje, że różne firmy mają różny rozmiar tej ramy. Dobrze byłoby, żeby i koła były większe, 28 calowe, lepiej się jeździ. Obawiam się, że bez przymierzenia się do konkretnego roweru ciężko ci będzie wybrać odpowiedni. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 20:36 Wiesz, ładny też ma hcy, ale przede wszystkim ma się na nim dobrze jeździć, bo mieszkamy niedaleko parku narodowego, lubimy jeździć rowerami cała rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 20:56 princy-mincy napisała: > Wiesz, ładny też ma hcy, ale przede wszystkim ma się na nim dobrze jeździć, bo > mieszkamy niedaleko parku narodowego, lubimy jeździć rowerami cała rodzina. Ja też chciałam ładny, stanęło na srednio ładnym za to cholernie wygodnym😅 Ja poleciłabym ci kettlera, ale on jest dość drogi i ciężki (chociaż jak ktoś ma dom to nie ma to takiego znaczenia), natomiast możesz szukać okazji cenowej (jak ja). To jest rower nie do zdarcia. Ja nie wiem czy nawet nie opłacałoby się kupić jakiejś używki. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 18:56 Aaa i tak weszłam z ciekawości na ofertę mediamarkt tych rowerów trekkingowych i myślę, że ja jednak w tej grupie cenowej szukałabym bardziej „firmowych rowerów” wlaśnie typu kross, romet. W ogóle nie znam marki tych sprzedawanych rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 18:56 saszanasza napisała: > Aaa i tak weszłam z ciekawości na ofertę mediamarkt tych rowerów trekkingowych > i myślę, że ja jednak w tej grupie cenowej szukałabym bardziej „firmowych rower > ów” wlaśnie typu kross, romet. W ogóle nie znam marki tych sprzedawanych roweró > w. > *tfu mediaexpert🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 21:24 Tak w ogóle to wejdź sobie na ten blog. Tam jest dużo informacji o rowerach z różnej grupy cenowej: roweroweporady.pl/jaki-rower-kupic/ Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 18:10 U mnie cała rodzina ma unibiki i mogę polecić z czystym sumieniem. Mamy je od wielu lat i robimy tylko przeglądy, wymieniamy zdarte opony. Są super. Żadnych awarii. Jeden z rowerów np dostał syn na komunię, potem jak wyrósł jeździł na nim młodszy syn , potem, parę lat temu, oddaliśmy do Ukraince z pracy męża, która jest drobna i nadal dojeżdża nim do pracy. Rower jest w użytkowaniu 14 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 18:53 Unibike to taka Skoda Fabia wśród rowerów. Ale co kto lubi. A rowery kupyjemy w sklepach z rowerami. W takich gdzie pracują ludzie mogący doradzić. Podobnie kupujemy droższą elektronikę albo AGD. Do sklepów z mydłem i powidłem w przypadku takich zakpuów, jakoś nie mam zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 20:36 To jaka firmę polecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 21:00 Np. Northtec. Zależy jaka pólka cenowa. Tak do 5 tysięcy róznice w markach to głownie osprzęt, bajery i starannośc wykonania, reszta zbliżona. Sama jeżdżę na 10-letnim treku, ale ostatnio synowi dołożyliśmy do Northeteca Cayona, lepszy osprzęt niż np. Kross w podobnej cenie, no i bezspawowa rama. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 21:19 Jak ktoś rozważa rower z marketu to unibike jest sensowną alternatywą. I raczej nie planuje przeznaczyć na rower 5k. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 21:25 Napisałam do 5k. Za 3k można kupić już coś ciekawszego niż unibike. Ale co kto lubi. W każdym razie nie kupowałabym w markecie rtv/agd. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: A propos rowerów - mediaexpert 16.05.22, 06:20 Dzięki! Bardzo fajne te rowery, pojadę jutro do sklepu stacjonarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A propos rowerów - mediaexpert 16.05.22, 07:59 Mincy a jeszcze sprawdź tego Authora, serio radzę Ci 😀 pl.author.eu/ polecam ten sklep: rowery-colex.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: A propos rowerów - mediaexpert 16.05.22, 20:38 Dziś byłam w sklepie northtec i z media expert. Przepaść! Dziekuje za polecenie northtec, jeździłam dziś na 4 różnych, mam swój typ. Nie znam się na sprzęcie, właśnie czekam aż mąż wróci bo nie wiem, czy warto doacac 400 zł za hamulce tarczowe vs v-brake. Biorąc pod uwagę nasze obecne rowery to nie, ale może mąż uważa inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: A propos rowerów - mediaexpert 16.05.22, 21:58 Tarczowe jak najbardziej. To zupełnie inna liga. Chociaż pamiętam, że Northtec przy vikingach i cayonach miał tylko tarczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 17.05.22, 08:01 princy-mincy napisała: > Dziś byłam w sklepie northtec i z media expert. > Przepaść! > Dziekuje za polecenie northtec, jeździłam dziś na 4 różnych, mam swój typ. Nie > znam się na sprzęcie, właśnie czekam aż mąż wróci bo nie wiem, czy warto doacac > 400 zł za hamulce tarczowe vs v-brake. Biorąc pod uwagę nasze obecne rowery to > nie, ale może mąż uważa inaczej. princy czytałam kiedyś o tych hamulcach v-brake i dużo zależy od ceny roweru. Czasami lepiej wybrać tańsza wersję z normalnymi hamulcami niż dopłacać za marnej jakości tarczówek, bo one też sie różnią jakością. Poczytaj na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: A propos rowerów - mediaexpert 17.05.22, 08:10 Przecież tarczowe to też normalne hamulce. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 17.05.22, 08:19 nicknanowyrok napisała: > Przecież tarczowe to też normalne hamulce. No ale różnią się konstrukcją i nie każdy rodzaj hamulca będzie spełniał funkcje przy określonym typie roweru. Trzeba poczytać😅 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 17.05.22, 08:22 Tutaj trochę jest: www.1enduro.pl/hamulce-tarczowe-enduro-przeglad-rynku-2020/ Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: A propos rowerów - mediaexpert 17.05.22, 08:25 Tarczowe są skuteczniejsze. Jeszcze na głowę nie upadłam, aby czytać o hamulcach przed zakupem roweru Od wielu lat nawet w młodzieżowych tanich rowerach rowerach stosowane są tarczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A propos rowerów - mediaexpert 17.05.22, 08:35 nicknanowyrok napisała: > Tarczowe są skuteczniejsze. Jeszcze na głowę nie upadłam, aby czytać o hamulcac > h przed zakupem roweru > > Od wielu lat nawet w młodzieżowych tanich rowerach rowerach stosowane są tarczo > we. Moim zdaniem jest to o tyle istotne, że jeśli ktoś ma ograniczony budżet, to jednak lepiej wybrać w tym budżecie rower z lepszej jakości osprzętem, niż z gorszej, a tak bywa. Rower rowerowi nierowny nawet w podobnej grupie cenowej Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A propos rowerów - mediaexpert 17.05.22, 10:11 princy-mincy napisała: > Dziś byłam w sklepie northtec i z media expert. > Przepaść! > Dziekuje za polecenie northtec, jeździłam dziś na 4 różnych, mam swój typ. Nie To nie będziesz już sprawdzać Authora? Wygooglałem, że Northtec to polska firma - też się cieszę, bo Author jednak czeski, a my w Polsce przecież też mamy bogate tradycje produkcji rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
noc_na_pustyni Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 18:59 Właśnie tam kupowałam, a chyba do mojego wątku nawiązujesz. Ogólnie z rowerem wszystko ok, ale - jak tam pisałam - usługa montażu fatalna. Dopiero jak wszystko po panach poprawiłam, podokręcałam, odkryłam kilka śrub, o których istnieniu nie wiedziałam, to okazało się, że rower jednak jest dobry i całkowicie wystarczający jak na moje potrzeby. Mój poprzedni to unibike trekkingowy, nadal jeździ, ale przerzutka działa tylko tylna. 12 lat ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: A propos rowerów - mediaexpert 15.05.22, 21:06 Nie warto. Lepiej kup unibike. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: A propos rowerów - mediaexpert 16.05.22, 08:18 Ostatnio kupiliśmy córce gorala i jak na razie jest ok. Wcześniej mieliśmy Krossa i też nie mam zastrzeżeń. My z mężem mamy author'y i żadne z nad nie jest tak do końca zadowolone... Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: A propos rowerów - mediaexpert 16.05.22, 08:30 Maj siostra ma authora i regularnie jeździ z nim do serwisu, a wydała na ten zakup sporo. Z popularnych marek chyba Krossy są teraz na topie. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: A propos rowerów - mediaexpert 16.05.22, 12:10 Do marketów jadą tanie szity Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: A propos rowerów - mediaexpert 16.05.22, 12:15 Dawno dawno temu kupilam rower w sklepie Aldi. I zaczal sie cykl naraw, a jeszcze wowczas bylo malo warsztatow. I w koncu facet z tego warsztatu mi powiedzial - kupuje sie bulki w piekarni i rower w sklepie z rowerami. Mial racje. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: A propos rowerów - mediaexpert 16.05.22, 22:08 Jako, że mam ciotkę właścicielkę sklepu z rowerami, cała rodzina od 20 lat jeździ wheelerami i unibikami z jej polecenia. Nigdy nie miałam powodu do narzekań, a gdy dzieciaki zmieniały rowery na większe, te dotychczasowe sprzedawały się dosłownie w parę dni. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: A propos rowerów - mediaexpert 17.05.22, 23:29 Jednym z głównych problemów z rowerem z marketu dla laika jest to, że są potem problemy z naprawą. Trochę dlatego, że osprzęt kiepski, często "jednorazowy", nie opłaca się wymieniać itp. W każdym razie potem fachowcy kwękają tak strasznie, że nawet jeśli przesadzają, to trudno to wytrzymać i człowiek żałuje, że nie ma nie z marketu Ja mam z Krossem akurat słabe doświadczenia, zraziłam się, teraz kupiłam wielkiego Rometa górala, którego kocham, ale jest jeszcze nowiutki i dopiero zobaczymy, jak się będzie naprawdę sprawiał - i mam tani trekking z Niemiec, BBF, który kupiłam jako używany, jako nowy już kosztował bardzo mało (jakieś 1,5 k), a jak z nim poszłam do warsztatu, cała nastawiona, że znowu usłyszę "pani, a kto pani takie g. sprzedał", to usłyszałam, że właśnie dobry Ja go bardzo lubię i poza jakimiś drobiazgami nic mu się nie dzieje, chodzi jak złoto, mogę polecić. Odpowiedz Link Zgłoś