Dodaj do ulubionych

Budżet wakacyjny

18.05.22, 17:16
Jaki jest Wasz budżet wakacyjny? (transport, jedzenie, zamieszkanie, dodatkowe atrakcje itd.) Na ile osób? Jak długie są wakacje? I gdzie?
Obserwuj wątek
    • korniz Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 17:28
      4 tys na tydzień polska góry na 3 os calosc. To w czerwcu . Na sierpień jeszcze nie mamy planów może wycieczka po Słowacji. Gdzieś na pewno. W sumie ok 10 tys planujemy na 3 os. na wakacje.
    • homohominilupus Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 17:28
      Co to w ogóle za pytania? Moze sama zaczniesz?
    • triss_merigold6 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 17:30
      Pytający zaczyna...
    • g.r.uu Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 17:35
      Nie mamy budżetu. Wydajemy tyle ile potrzeba
    • mamkotanagoracymdachu Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 17:50
      Może wkleimy tu PIT-36, to sobie sam skalkulujesz?
    • tol8 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 17:58
      4000 za tydzień all w czerwcu w Turcji. Dwie osoby.
      Na jesień planuję zmieścić się w dyszce za ten sam czas i skład, tylko egzotycznie
      • alfa36 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 18:07
        Ciężko będzie za 10🤔
        • kubek0802 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 18:23
          W ciągu roku na podróże to myślę że w sumie dochody z 2 miesięcy. Nie zawsze wypoczynek wakacyjny jest najdroższy.
        • borsuczyca.klusek Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 11:43
          Przecież to tol8 🙄
          Ona to jeszcze jest w stanie jakieś ekstrasy z powrotem przywieźć.
          • triss_merigold6 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 14:17
            Ręczniki?
      • melikles Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:28
        Ważne aby można było zablokować kartę.
        • sol_13 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 22:07
          🤣
          Co nic nie daje, gdyż booking i hotele potrafią przesłać same rozliczenia, gdy dostają odmowy do zwykłych transakcji. I wtedy rachunek przypisany do karty zostaje obciążony niezależnie od jej statusu🤷‍♀️
    • mondaymorning1987 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 18:29
      W tym roku na siebie wydam 0zl, dzieciaki na obóz jadą, a ja leżak, drink z palemką i taras 😀
    • engine8 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 18:31
      Przeciez AmEx nie ma limitow?
    • chococaffe Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 18:33
      Stosownie do dochodów i innych wydatków w różnych okresach rozliczeniowych
    • leanne_paul_piper Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 18:58
      Uśredniajac ostatnich parę wyjazdów, typu Zanzibar, Tanzania i Kenia to wychodzi jakieś 12-13 tys. za ok 5-6 tygodni. To sa tylko moje wydatki,, nie liczę tego, co wydała druga strona, a największy koszt stanowia bilety lotnicze. Bilety, które czasami musiały być przebookowywane a czasami kupowane od nowa (dziękujemy covidowi). W ogóle ceny biletów lotniczych do Afryki ostatnio wystrzeliły w kosmos, jest drogo, drożej i kure#sko drogo.
      Drugi największy koszt to hotele, ale cóż, dziewczyna chce czasem pomieszkać w penthousiewink.
      No i reszta to wydatki na miejscu bez absolutnie żadnego ograniczania się, typu jedzenie w knajpach, alko, zakupy ciuchowe, souveniry (kawa!!!!), masażewink, wycieczki.
      Ale tak myślę, że jak zamknęłabym się w tej kwocie na Malediwach, to byłaby zadowolona. Ale jakoś watpię. Zobaczymy.
      • palacinka2020 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:54
        Za 12 tys 6 tyg w Afryce bez ograniczania sie I mieszkajac w penthouse? Nie wierze.
        • leanne_paul_piper Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 21:03
          No tak, ale podziel koszty hotelu na dwie osoby, a poza tym penthouse i willa to tak było przez 2,5 tygodnia a reszta domek w buszuwink.
    • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 19:38
      Nie chciałam podać swojego budżetu, żeby mnie znów nie posądzono o trollizm, a mnie naprawdę interesuje ten temat i nie chciałam, żeby wątek ucierpiał.
      Nasze przeciętne letnie wakacje: budżet 15-20 tys. dolarów, pięć osób, ok. 17 dni, przeważnie Hawaje.
      Od jakiegoś czasu zaczęłam się zastanawiać, czy nie lepiej pojechać na dłużej gdzie indziej i za taką samą kwotę spędzić w jakimś fajnym miejscu i poza Ameryką nie 17 dni, a dwa miesiące. I zdaje się, że jest to możliwe. Tol8 podała, że w Turcji all kosztuje (przeliczyłam) ok. 500 dolarów na tydzień. A Leanne_paul_piper podała, że za 1.5 miesięca w Afryce to ok 3250 dolarów na osobę.

• triss_merigold6 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 19:43
        Tyle, że Tol8 leciałaby z Polski czarterem biura podróży.
        • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 19:53
          No ale nawet gdyby dodać ceny biletów z USA do Polski, skąd jest charter, to i tak te wakacje byłby znacznie dłuższe, a koszt tych biletów w niemałym stopniu obniżyłyby punkty z kart kredytowych.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:06
            Wy w hameryce macie ten problem, że lot do europy to stracona doba.
            I jeszcze dolecicie do Turcji i zobaczycie 3 świat.
            Jednak ameykańskie miejsca wypoczynku dla mas wygladają jak u nas te z "osmioma" gwiazdkami.
            Moje wujostwo lata co roku do swoich dzieci i zwiedzaja usa, i gdyby ten wasz kraj nie był tak daleko i nie był tak drogi to bylabym u was co roku ;P

• jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:21
              i gdyby ten wasz kraj nie był tak daleko i nie był tak drogi to bylabym u was co roku ;P

Wasz? Nie, nie, w moim sercu fruwa piękny polski orzełsmile
              Dlaczego myślisz, że Ameryka jest droga do zwiedzania? Są najróżniejsze opcje. W tych najpiękniejszych miejscach (parki narodowe) i tak przecież nocuje się głównie w namiocie.
              Odległość też nie powinna być problemem. My mamy na Hawaje 8,9 godzin bezpośredniego lotu, więc mniej więcej tyle co do Europy.
              ps
              Kanapka z rybą nad Bałtykiem jest droższa niż na Mauismile
              • melikles Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:30
                Zwykle zamykamy się w 25 tysiącach euro 4 osoby dwa tygodnie.
            • bi_scotti Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:41
              Hey, hey, hey, latam noca (Europe), nic nie trace ale ja tak naprawde jet lag przezylam tylko jeden jedyny raz w zyciu po locie Seoul-Toronto, wiec pewnie nie powinnam sie wypowiadac wink Duzo bardziej mi zal "straconego" czasu gdy wracam od Najmlodszego z BC do domu. Szczesliwie, dziecie owo juz od lipca bedzie mieszkac duuuuzo blizej i bedzie go mozna odwiedzac/nawiedzac by car bez zmiany czasu wink Ufff!
              BTW, w temacie watku, jest tyle opcji podrozowania, spedzania czasu na wakacjach, ze trudno nawet w przyblizeniu usrednic jakis basic budget. Inaczej sie wydaje w sezonie w Paryzu, Madrycie czy Rzymie (a inaczej poza sezonem!), inaczej na Alaska cruise, inaczej zima w yurt czy latem na canoe na Yukon badz przemierzajac samochodem (rental prices na Nfld sa crazy!) Newfoundland.Kazdy rok inny, kazde vacations inne, co nam sie akurat zamai smile Milych wakacji wszystkim zycze! Cheers.
          • engine8 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:37
            Radze raz sprobowac i zobaczyc jak to wyglada ... moze ci sie spodoba a i kto wie moze dojdiesz do wniosku ze to ze "you get what you pay for" nie jest wyssane z palca?
            • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:42
              "you get what you pay for" nie jest wyssane z palca?"

Często jest. Zwłaszcza w Ameryce.
      • jednoraz0w0 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 03:36
        jackowo.thinktank napisała:

> Nie chciałam podać swojego budżetu, żeby mnie znów nie posądzono o trollizm, a
        > mnie naprawdę interesuje ten temat i nie chciałam, żeby wątek ucierpiał.

Nie no, gdzieżby kto śmiał.
        Ale możesz ten swój budżet podać w procentach? Jaki procent na wakacje, jaki na świeczniki, jaki na krzewienie polskości…
      • jkl13 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 07:18
        Przy takim budżecie zawsze możesz pojechać gdzie indziej na dłużej.
        Ja jadę do Francji na 3 tygodnie za określoną kwotę (celowo nie podam jaką). Koleżanka za tę samą kwotę przy tej samej liczbie osób jedzie na 10 dni do Chorwacji. My w tym czasie planujemy zwiedzanie, może ze 2-3 dni plażowania, ona ten czas chce spędzić w hotelu przy basenie. Ja wakacje od zawsze planuje samodzielnie, noclegi rezerwowalam już w październiku, jedziemy własnym samochodem. Ona wykupiła wycieczkę z biura podróży.
      • hanusinamama Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 13:18
        Mhm i porównujesz z 99% forumkami które mieszkają w Europie...brawo ty
        • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 16:11
          Niby jak się porównuję? Nic o mnie nie wiesz i mnie oceniasz.
      • magdallenac Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 19:10
        Tak jest to możliwe np. w Meksyku, może nie 2 miesiące, ale kilka tygodni na pewno. Pamiętaj, że o ile w Polsce i w Europie można naprawdę super budżetowo podróżować, to my z USA musimy jeszcze do tej Europy dolecieć. Od Was z Chicago jest taniej, z mojej popidówy same bilety to prawie $5000. W ogóle porównywanie naszych opcji i budżetów wakacyjnych, do tych polskich, to jak porównywanie gruszek do czekolady. Nie ma sensu.🤷🏻‍♀️
        • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 19:41
          "W ogóle porównywanie naszych opcji i budżetów wakacyjnych, do tych polskich, to jak porównywanie gruszek do czekolady. Nie ma sensu"

Ale to przecież nie o porównywanie tu chodzi. Jeśli ktoś płaci za fajny hotel np. w Bułgarii powiedzmy 400 dolarów od osoby na tydzień, no to to by oznaczało, że moglibyśmy tam być ok. dwa miesiące. Ja nie jestem wybredna, może być Portugalia, ale może być i Bułgaria, byle były fajne warunki.
          Do Meksyku nie wezmę dzieciaków z powodu pasożytów, nasłuchałam się trochę szokujących historii. Nawet jak jesteśmy na Hawajach, gdzie pod tym względem jest dużo bezpieczniej ale nie do końca, nigdy nie jemy np. sałat, zawsze pijemy tylko wodę z butelek. Z tego i innych powodów nie jeździmy też na Karaiby.
          • magdallenac Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 19:46
            No to Ci nie pomogę, bo ja pewnie po moich eskapadach jestem jednym, wielkim pasożytem🤣 Piję wodę nie z butelek i oblizuję brudne paluchy🤷🏻‍♀️Dziecku zdarza się coś upuścić na brudną Meksykańską ziemię, otrzepuje i zjada. Z takimi schizami jak Twoje, chyba bym się poza Stany nie wyprawiała.
            • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 19:54
              To nie chodzi, że nie mogę jechać poza Amerykę, jestem bardzo otwarta, po prostu jestem wyczulona na tropikalne klimaty.

• jednoraz0w0 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 22:02
                e, trump - germafob mieszka w tropikach i żyje w świetnym zdrowiu.
    • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 19:40
      A dla kogo ten wywiad?
      Bo bez kozery powiem pińcet.
      • my_fair_lady Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 22:21
        daniela34 napisała:

> A dla kogo ten wywiad?
        > Bo bez kozery powiem pińcet.

Jezu!! Ktoś jeszcze to pamięta?! 😁👍😂
        • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:26
          Oczywiście. Za mych lat dziecinnych chętnie przypominano kabarety z PRLu.
        • iwles Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 06:27
          my_fair_lady napisała:

> daniela34 napisała:
          >
          > > A dla kogo ten wywiad?
          > > Bo bez kozery powiem pińcet.
          >
          >
          > Jezu!! Ktoś jeszcze to pamięta?! 😁👍😂

Zdziwiłabym się, gdyby ktoś nie pamiętał 🤣
          Toż to klasyk!
      • panna.nasturcja Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 23:06
        Ale w kształcie grzyba czy cygara?
        • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:24
          Do wyboru były jeszcze kuliste
          • panna.nasturcja Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:41
            Cały czas mowa o bombkach choinkowych?
            • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:53
              Też 🙃
              • damartyn Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 13:40
                I były różne, różniste, a płacili pińć złoty od bombki.
    • magdallenac Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:37
      Zazwyczaj nie lubię się chwalić drogimi wyjazdami, ale właśnie wróciłam ze stacji benzynowej.
      • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:38
        Burżujka!
      • triss_merigold6 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:39
        👏
      • engine8 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:40
        E podejrzewam ze w $100 sie zmiecscilas? i nie wydals tyle ile
        Ja ostatnio wlalem za $156
        • mamkotanagoracymdachu Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:45
          engine8 napisał(a):

> E podejrzewam ze w $100 sie zmiecscilas? i nie wydals tyle ile
          > Ja ostatnio wlalem za $156

Aż musiałam sprawdzić, po ile teraz dolar, ale nie, za 100 nie zatankuje.
          A mam normalnego sedana, żaden SUV czy co tam jeszcze większego.
        • magdallenac Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:46
          To jest kurła niebywałe. 2 lata temu to samo auto $65 i nie, nie będę się kłócić czyja to wina.
      • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:54
        To jest wątek o tym, jak lepiej wydać pieniądze na wakacje, nie żadne chwalenie się. Przepływ informacji, nie tylko ja mogę z tych info skorzystać.
        • magdallenac Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 20:58
          No dlatego głupio się trochę czuję, przechwalając się moim dzisiejszym wyjazdem…
          • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 21:06
            Nie martw się, ja rozważam zakup 2 kg czereśni (nie wiem, czy żart dotarł do USA, ale gryczano-świerzopowe forumki zrozumieją).
            • mamkotanagoracymdachu Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 21:09
              daniela34 napisała:

> Nie martw się, ja rozważam zakup 2 kg czereśni (nie wiem, czy żart dotarł do US
              > A, ale gryczano-świerzopowe forumki zrozumieją).

Pewnie, bezdzietna lambadziara, to i powodzi się.
              • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 21:10
                No, człowiek może sobie poszaleć
                • magdallenac Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 21:15
                  Wyślę Wam czereśnie z Ameryki🤣🤣
            • triss_merigold6 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 21:19
              To zamiast inwestycji w bitcoiny?
              • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 21:21
                No właśnie się waham 😄
                • panna.nasturcja Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 23:21
                  Potraktuj to jak inwestycje, pestki w doniczki na balkonie a za pare lat sadzonki drzewek bedziesz sprzedawać smile
                  • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:26
                    Tu na razie jest ściernisko ale będzie...czereśniowy sad
            • bi_scotti Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:49
              daniela34 napisała:

> Nie martw się, ja rozważam zakup 2 kg czereśni (nie wiem, czy żart dotarł do US
              > A, ale gryczano-świerzopowe forumki zrozumieją).

Maz cos baknal o 260.00 zlotych polskich za kilogram - wysmialam go bezlitosnie. Prosze mi nie mowic, ze facet, maz moj wlasny WAS RIGHT? That's impossible! wink Cheers.
              • daniela34 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:52
                Twón mąż to Mr Rightsmile
                Co prawda były to czereśnie importowane skądciś, stąd ta cena, no ale mimo wszystko.
                • bi_scotti Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:55
                  Daniela, please nie mow tego glosno, nie pisz nigdzie indziej, bo chyba bede sie musiala rozwiezc - by default Bi_scotti ma zawsze racje i dzieki temu malzenstwo trwa - a teraz przez te czeresnie ... olabogarety surprised Chyba musze sie napic jakies wisniowki wink na uspokojenie! Cheers.
            • daszka_staszka Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 22:15
              Ja zainwestowałam i kupiłam drzewko czereśni, za rok dwa będę bogata 😜💵🍒
          • jednoraz0w0 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 03:35
            magdallenac napisała:

> No dlatego głupio się trochę czuję, przechwalając się moim dzisiejszym wyjazdem
            > …
            ale na pewno masz jakieś punkty na karcie za tankowanie, albo może była bonifikata bo płaciłaś gotówką, no jakieś budżetowe rozwiązanie weszło, nie?
      • bi_scotti Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:47
        magdallenac napisała:

> Zazwyczaj nie lubię się chwalić drogimi wyjazdami, ale właśnie wróciłam ze stac
        > ji benzynowej.

Pochwal sie gdy wpadniesz po sasiedzku do nas wink That's luxury big_grin Cheers.
    • sandy_cheeks Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 21:30
      Tygiel na wyspach kanaryjskich - planuje na wycieczkę wydać 12,5 + jakieś 2tys. na miejscu…
    • trampki_w_kwiatki Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 22:03
      U mnie bida. Trzyosobowe wakacje nad Bałtykiem, tydzień tylko, rezerwowałam jeszcze na jesiennych promocjach za 2,5 tysiaka w bardzo fajnym hotelu. Do tego benzyna na dojazd nad morze od nas wyniesie jakieś dwa miliony. I jeszcze tysiaka co najmniej zostawię w knajpach.
      Chciałam jechać jeszcze gdzieś w sierpniu za granicę, ku słońcu i ciepłu, ale jednak mnie nie stać, po przestudiowaniu aktualnych cen hoteli.
      Ten rok jest taki dziwny, że strach wydawać pieniądze.
      • extereso Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 22:10
        Ciesz się, że tak Ci się udało zarezerwować. Ja nawet chciałabym nad Bałtyk, ale latem męża nie zaciągnę, on po prostu nie cierpi tej wakacyjnej otoczki naszego morza. A ja całkiem całkiem.
    • ludzikmichelin4245 Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 22:49
      Zero. Nadpłacam kredyt.
    • panna.nasturcja Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 23:02
      I może jeszcze całego PITa na publicznym forum Ci skopiować?
      • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 23:11
        Nie pytam o zarobki, tylko o koszt wakacji.
        • kurt.wallander Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 23:20
          Myślisz, że nie ma zależności mdzy dochodami, a kosztem wakacji?
          • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 23:33
            No może jest jakaś, ale i tak jestem zaskoczona. Forumowiczki piszą, jakie mają samochody, pokazują zdjęcia swoich domów, mieszkań, pokojów, ogrodów, mówią o różnych sprawach, które mogą coś tam wskazywać. Itepe. A ja zadałam niewinne pytanie o koszt wakacji – i nagle robi się z tego jakiś dramat.
            Nie rozumiem.
            • panna.nasturcja Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:43
              Dramat to chyba Ty widzisz, reszta się dobrze bawi.
            • bguslawko_1 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 04:13

> No może jest jakaś, ale i tak jestem zaskoczona. Forumowiczki piszą, jakie mają
              > samochody, pokazują zdjęcia swoich domów, mieszkań, pokojów, ogrodów, mówią o
              > różnych sprawach, które mogą coś tam wskazywać. Itepe. A ja zadałam niewinne py
              > tanie o koszt wakacji – i nagle robi się z tego jakiś dramat.
              > Nie rozumiem.
              Czego nie rozumiesz .Większość nie pojedzie na żadne wakacje ,więc frustracja jest ogromna .Zresztą to forum nie było adekwatne do rzeczowych odpowiedzi . By gdzieś jechać zwłaszcza nad polskie morze to średnia krajowa brutto może starczy .Teraz taniej na zagranicę ruszać i wszystkie te związane z tym duperele jak przeloty i inne .
              • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 04:27
                "Większość nie pojedzie na żadne wakacje ,więc frustracja jest ogromna"

Do założenia tego wątku zainspirował mnie wątek "A gdzie wyjeżdżacie na wakacje?" W tym wątku jest już ponad 200 wpisów. Forumowiczki więc podróżują.
                • bguslawko_1 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 12:27
                  W wątku jest 200 wpisów .W tym wołanie o wklejanie PIT .Zdjęcia samochodu i inne pierdoły .Ile zostaje podróżujących ? To chciałem delikatnie zaznaczyć .Ale nie ma sprawy.👍
                  • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 16:05
                    To może być bardziej skomplikowane. Jednorazowo zrobiła ze mnie oszustkę, że ja niby pod pozorem pytania o koszta wakacji, pragnie pozyskać info o finansach forumowiczek, a potem je oszukać.
                    • jednoraz0w0 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 17:27
                      nie pierdol słonko. Nie robię z ciebie żadnej oszustki, mówię tylko, że owszem, ktoś (niekoniecznie pytający) może wykorzystać w brzydkich celach informacje o czyichś dochodach czy sytuacji majątkowej podanych na forum. Na co one tobie to nie wiem, tak, jak nie wiem, na co ci świeczniki.
        • panna.nasturcja Re: Budżet wakacyjny 18.05.22, 23:22
          A jedno z drugim nie wiąże się wcale a wcale.
          • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:03
            Niekoniecznie. Kiedyś byliśmy w The Venetian Resort Las Vegas. Dwa tygodnie. Była promocja, 120 dolarów za noc. Zwykle taki dwupokojowy apartament kosztuje w Venetian ok. 600 dolarów.
            Naprawdę myślisz, że ustalisz, ile ktoś zarabia, jeśli powie Ci, ile wydał w danym roku na wakacje?
            • panna.nasturcja Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:44
              A Ty naprawdę myślisz, że wakacje nie określają choćby dolnego limitu zarobków i finansowego stylu życia?
              Oczywiście nie zawsze, bo można tanio mając pieniądze, ale w drugą stronę już nie bardzo.
              • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 03:23
                "A Ty naprawdę myślisz, że wakacje nie określają choćby dolnego limitu zarobków i finansowego stylu życia?"

Ale jakie to ma znaczenie?
                • panna.nasturcja Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 03:46
                  Przy pisaniu na ogólnodostępnym forum? No dość spore jednak.
                  • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 03:56
                    Konkretnie jakie?
            • bi_scotti Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:52

> Kiedyś byliśmy w The Venetian Resort Las Vegas. Dwa tygodnie.

Za kare? Someone locked you up? Wyrazy wspolczucia ... chyba, ze byliscie tam wylacznie for sex, sex, sex, and more sex ... ale i wtedy why, oh why akurat tam i az tak dlugo???? tongue_out Cheers.
              • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 03:17
                Nie było szaleńczej dawki seksu, ale nie tylko dlatego ten wyjazd był nieudanysmile
                Do Las Vegas pojechaliśmy, bo mieliśmy tam w coś zainwestować (nic z tego nie wyszło.) Była ta zniżka, no to sobie na poczekaniu dorobiliśmy teorię, żeby uzasadnić dwutygodniowy pobyt. Oczywiście wiedzieliśmy, że Las Vegas to kicz, kicz, kicz, ale plan był taki, że wcześnie rano mieliśmy wstawać i jechać np. do Valley of Fire albo na pustynie Mojave itd., a Venetian miało być naszą bazą, gdzie mieliśmy się regenerować. Skończyło się na tym, że nigdzie nie pojechaliśmy, opalaliśmy się na basenie, a wieczorami łaziliśmy po kasynach, oglądaliśmy różne shows. Szkoda czasu. Jeden z tych wyjazdów, co się niewiele po latach pamięta.
            • jednoraz0w0 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 04:19

> Niekoniecznie. Kiedyś byliśmy w The Venetian Resort Las Vegas. Dwa tygodnie. By
              > ła promocja, 120 dolarów za noc. Zwykle taki dwupokojowy apartament kosztuje w
              > Venetian ok. 600 dolarów.
              > Naprawdę myślisz, że ustalisz, ile ktoś zarabia, jeśli powie Ci, ile wydał w da
              > nym roku na wakacje?

No cóż, na ogół tak, gdyż trudno wydać więcej niż się zarabia, nierozsądnie byłoby tez wydać polowe zarobków.
              pytasz ile wydali, no to pytasz o kasę więc pośrednio o zarobki, nie ma znaczenia, czy za te pieniądze podjechali samochodem na bazar i kupili kosz czereśni, czy pojechali do Vegas w promocji.
              • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 04:36
                Nie pytam o zarobki (wcale mnie to nie interesuje), tylko chciałabym wiedzieć, za ile na jak długo można pojechać do ciekawych miejsc, o których nie słyszałam albo o których bym nie pomyślała.
                Czepiasz się chyba już z przyzwyczajenia.
                • panna.nasturcja Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 04:44
                  Nie, po prostu ty nie ogarniasz, że pytasz o zarobki. I że rozsądni ludzie nie podają takich informacji na otwartym forum.
                  • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 06:28
                    "Nie, po prostu ty nie ogarniasz, że pytasz o zarobki."
                    Przesadzasz, szczątkowe info nie dają obrazu całości. Przykład z tego wątku.
                    Magdallenac dała zdjęcie ze stacji benzynowej. Zatankowała prawie 22 galony. Można wnioskować, że ma SUV. No i co, co nam to mówi o jej finansach? Czy to jest nowy mercedes SUV? A może dwuletni, a może to w ogóle inna marka. A może to nie był SUV, tylko jakiś van. No i tak można sobie snuć przypuszczenia bez końca, bo ma się wrażenie, że się niby coś wie.
                  • g.r.uu Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 12:58
                    Ciekawe - na otwartym forum pod nickiem nie podają, a mnóstwo osób ma np. LinkedIn pod własnym nazwiskiem a ze stanowiska też można poziom zarobków wywnioskować. Już nie mówiąc o tym, że wiele firm na swojej stronie przedstawia zespół i też można wniosko wyciągnąć. Co takiego się stanie, jak ktoś się dowie, że osoba pisząca od nickiem X prawdopodobnie zarabia kwotę Y?
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 13:21
                      g.r.uu napisała:

> Co takiego się stanie, jak ktoś się dowie, że osob
                      > a pisząca od nickiem X prawdopodobnie zarabia kwotę Y?

Nic, jeśli osoba X nie kreuje na forum rzeczywistości, która ma się nijak do jej życia.
                      • g.r.uu Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 13:24
                        Jeśli kreuje to konsekwentnie poda wymyśloną kwotę pasującą do kreacji.
                    • jednoraz0w0 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 13:38
                      > Co takiego się stanie, jak ktoś się dowie, że osoba pisząca od nickiem X prawdopodobnie zarabia kwotę Y?

Autentyczny przypadek z forum gazety (na pewno na ematce były osoby, które te historie znały, może nadal jakieś są, choć to nie tu było). Pewna osoba stworzyła sobie nie do końca prawdziwą historię - tożsamości nie ukrywała, ale sytuację życiową wymyśliła, powybierała sobie osoby o których z wątków wiedziała, że mają pieniądze i je w paskudny sposób ponaciągała na bardzo duże kwoty. Nie, żadne „dej na horom córkę”, dużo grubsze rzeczy.
                      • g.r.uu Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 13:50
                        Musiała przede wszystkim wybrać osoby które po wpisach widać że inteligencja nie grzeszą big_grin Jak wiadomo kasy do tego nie trzeba mieć, w końcu są kobiety które dla amerykańskich żołnierzy kredyty biorą...
                        • jednoraz0w0 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 14:13
                          Nie, to była zawodowa oszustka o której akcjach można by było naprawdę niezły film nakręcić, poziom Utalentowanego Pana Ripley albo Catch me if you can. Fakt, ze ktoś taki z takim talentem i jednocześnie takim brakiem moralności zdarza się rzadko, ale bywa. Gdyby cię chciała wkręcić i nikt by ci czarno na białym nie pokazał dowodów na jej oszustwa tez bys się dała wrobić.
                          • jackowo.thinktank Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 16:01
                            "Gdyby cię chciała wkręcić i nikt by ci czarno na białym nie pokazał dowodów na jej oszustwa tez bys się dała wrobić."

Naoglądałaś się filmów i głupiejeszsmile
                            • jednoraz0w0 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 22:03
                              skoro wolisz tak myśleć 🤷‍♀️
    • kklamra Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 00:01
      W czerwcu 1500 weekend
      W lipcu wakacje ok 15000
      W sierpniu weekend ok 800 (za nocleg nie płacimy bo mamy voucher)
      I jeszcze wrzesień Czechy i tu około 1500
    • astomi25 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 05:53
      Jakies 300 tys Euro na 4 osoby.
      Podzielone na rok.
      Czasem wypada wiecej, czasem mniej, srednia jest jaka napisalam.
      Letnie wakacje wypadaja drozej, bo jedziemy na cale 12 tygodni.

Pomoglam? wink
      • chococaffe Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 06:34
        To ekonomiczniesmile wink
        • gryzelda71 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 07:18
          12 tygodni ciurkiem.......
    • lannnnntana Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 07:31
      W tym roku tylko dwa wyjazdy, czasy są ciężkie, więc nie będziemy szaleć. Cztery tysiące Mazury na dwa tygodnie (domek 160zł doba - mamy zniżkę w naszej stałej miejscówce, do której jeździmy też w ciągu roku) moje sanatorium piątka plus wyjazd z rodziną w Bieszczady - ale tu budżetowy, składkowy wyjazd pod namiot. Tak czy tak ponad dycha pęknie.
    • 7katipo Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 07:50
      Liczę, że się zmieszczę w 4.000 zł.
    • milli40 Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 11:35
      Jeździmy w trzy osoby, i czy to Pl czy All za granicą nie szaleje, zawsze średnio cenowe, albo last minute bardzo dobre hotele, wolę kasę przeznaczyć na wycieczki, wakacje zawsze w październiku, więc to też wiadomo taniej jak latem, przynajmniej z Polski. Za granicą zawsze było 7000-9000.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 12:02
      Właśnie policzyłam, 2 osoby dorosłe, dziecko i pies, zaciszne miejsce w Polsce, z pełnym wyżywieniem, mam nadzieje zamknąć się w kwocie 8000 za dwa tygodnie.
    • pyza-wedrowniczka Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 12:33
      My na 3 osoby planujemy - jeden wyjazd zagraniczny na tydzień około 7000.
      Oraz drugi wyjazd w polskie góry ze znajomymi na tydzień, tutaj planujemy 2500-3000 zł wydać.
      • czarne-jagody Re: Budżet wakacyjny 19.05.22, 17:34
        10 dni nad Bałtykiem planuje 5-6 tys.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka