Dodaj do ulubionych

Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii

23.05.22, 11:22
Chyba powinnam sobie na maj wyłączać fb i ig. I nie zaglądać na pudelka. Ręka mnie świerzbi, żeby zostawiać komentarze pod zdjęciami idiotów, którzy jeszcze rok temu wiedzieli jak KK pierze mózgi, a w tym roku wpakowali się w pastelowe wdzianka i zamieszczają foteczki z kościółka.
Obserwuj wątek
    • mamkotanagoracymdachu Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 11:26
      Heh, założyłam identyczny wątek kilka dni temu wink
      • mamkotanagoracymdachu Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 11:27
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,173608479,173608479,Komunie_wft_.html
    • primula.alpicola Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 11:27
      Ale to Kurdej- Szatan, czego się spodziewać po głupiątku, że jej coś zazgrzyta?
      Bardziej mnie poruszyła nowa fryzura Cieleckiej.
      • mama-ola Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 13:32
        > Ale to Kurdej- Szatan, czego się spodziewać po głupiątku, że jej coś zazgrzyta?

Miałaby opuścić okazję do zrobienia i pokazania zdjęć? Ależ to po prostu niemożliwe!
      • black_magic_women Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 18:35
        Ponoć to na potrzeby filmu/serialu, inaczej trudno to wyjaśnić.
        • black_magic_women Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 18:36
          Piszę oczywiście o Cieleckiej.
    • woman_in_love Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 12:25
      Komunijne teletubisie

Ciekawe ile z nich polegnie na porodowce smiercia ochotnika.

Niech publikuja, bedzie mozna im to post mortem wyciagnac.
    • krwawy.lolo Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 13:17
      Przeczytałem "pasztetowe" wdzianka.
    • dramatika Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 13:23
      geez_louise napisała:

> Ręka m
      > nie świerzbi, żeby zostawiać komentarze pod zdjęciami idiotów, którzy jeszcze r
      > ok temu wiedzieli jak KK pierze mózgi, a w tym roku wpakowali się w pastelowe w
      > dzianka i zamieszczają foteczki z kościółka.

Ojej, jak mi bardzo nie jest przykro big_grin
    • pepsi.only Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 14:10
      Nie wiem, nie rozumiem, i nie chcę tego rozumieć.

Odkąd nastał pis, a kler wszedł z butami w nasze łóżka, gabinety lekarskie i na sale szpitalne, oraz po tych wszystkich kolejno odkrywanych aferach finansowych z udziałem kleru, i aferach z wykorzystywaniem dzieci, i nie tylko dzieci- odcięłam się, nie byłam nawet gościem żadnej (kościółkowej) uroczystości.
      Nie będę hipokrytką, nawet swoją obecnością popierać tego nie zamierzam. Spotkać się mogę, towarzysko, w dowolnej sytuacji, byle nie kościółkowej. Mam nadzieję, że wszystkie moje kuzynki, głosujące w wyborach tak, jak im proboszcz nakazał, już to pojęły i zapraszać mnie już nie będą. (a niestety, te co chodzą do kościoła są pisowskie, więc nie mam z nimi już żadnych relacji).
    • kaki11 Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 17:19
      Tak, wiem, ze piszę coś co na tym forum jest bardzo niepopularne, ale: to się nie wyklucza. Można być katolikiem i tak wychowywać dzieci w wierze, a jednocześnie chcieć aby w kraju inni ludzie mieli prawo do wyboru czy przerwać ciążę, albo mieli to prawo w jakimś ograniczonym stopniu (typu kompromis) więc denerwować się kiedy to zostaje odebrane. Tylko, to oznacza, że właśnie poprzesz strajk kobiet, a nie oznacza, że nie pójdziesz z dzieckiem aby mogło przyjąć swój kolejny sakrament - ważny dla was, jako osób wierzących.
      I takich rodzin jest naprawdę dużo. Troszkę otwartości wystarczy, aby uświadomić sobie, że nie każdy katolik popiera każdy ruch kościoła. Takich popierający bezrefleksyjnie w pokoleniu przed siedemdziesiątką jest naprawdę niewielu.
      I tak, ja wiem, że łatwo powiedzieć, ze KK to samo zło, i wpi**dala się w politykę, ale ani sama organizacja to nie samo zło (choć sporo tam go jest), a jeszcze to zwyczajnie miejsce Boga i możliwości przyjęcia sakramentów, ważne dla wierzących. Tyle.
      A jak dodasz do tego, że jest jakaś część ludzi którzy do komunii posyłają dla tradycji/dla babci/dla imprezy dziecka którą mają wszyscy w klasie, to rodzin których dzieci idą na komunię, nawet jeśli (a prawie na pewno) rodzice rozminęli się z KK na jakimś poziomie jest naprawdę bardzo dużo.
      • cegehana Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 17:32
        Katolicyzm rzymski uznaje nieomylność papieża i nie pozostawia miejsca na własne interpretacje np. jego wypowiedzi o aborcji. To tak jakbyś była weganka i jadła mięso na obiad.
        • kaki11 Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 17:43
          Nie. To tak jakbym była weganką ale pozwalała innym ludziom jeść mięso na obiad.
          I to jest bardzo często właśnie : nie zrobiłabym aborcji, bo nie pozwala na to moje sumienie, ale są ludzie z innym sumieniem mogą chcieć inaczej. I to, że KK jako wyznawca teorii o złu aborcji będzie optował przeciw niej, bo to normalne, nie oznacza, że ja też muszę być przeciw aborcji mojej niewierzącej sąsiadki. Tak jak mogę nie jeść mięsa bo uważam, że to nieetyczne, ale nie chcieć zabronić jedzenia mięsa sąsiadce.
          Można chcieć aby państwo nie było wegańskie i nie ustanowiło zakazu uboju zwierząt i sprowadzania mięsa a samemu go nie jeść. I można chcieć aby państwo nie było katolickie poprzez katolickie prawo ale samemu chodzić do kościoła.
          • kicifura Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 17:54
            Jest szereg grzechów w świetle nauki kościoła, które jednak nie są zakazane prawem. Fiksacja na punkcie aborcji ma związek z określoną rolą kobiety w oczach hierarchów kościelnych.
            • krwawy.lolo Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 17:59
              Jakiej, kurwa, nauki?! 🤣
              • kicifura Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 18:04
                Kościoła, kurwa.
          • cegehana Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 19:00
            Czy ten relatywizm dotyczy również innych przypadków złamania 5 przykazania? Kościół nie robi różnicy między aborcja a morderstwem. Gdyby sąsiadka mordowala dzieci z przedszkola tez byś to pozostawila jej sumieniu? Pozwolilabys na to? Można chodzić do kościoła i nie uznawać jego nauki, z tym się zgadzam.
            • kicifura Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 19:46
              cegehana napisał(a):

> Czy ten relatywizm dotyczy również innych przypadków złamania 5 przykazania? Ko
              > ściół nie robi różnicy między aborcja a morderstwem. Gdyby sąsiadka mordowala d
              > zieci z przedszkola tez byś to pozostawila jej sumieniu?

Nie, ale ja nie stawiam na równi morderstwa i przerwania ciąży. I to nie jest takie proste jak przedstawiasz, gdyby było to nie byłoby żadnego dylematu, a przypomnę że dylemat jest (także wśród wierzących)
        • kadfael Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 18:45
          Nieomylność w sprawach dogmatów. Kwestia aborcji to nie dogmat.
      • kicifura Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 17:51
        Zgadzam się, moja bliska koleżanka jest wierząca i bardzo aktywnie protestowała przeciwko ograniczeniu wolnego wyboru i praw kobiet.
        Przecież zakaz aborcji prowadzi do wielu niebezpiecznych sytuacji dla wszystkich kobiet.
        Poza tym katolicy wierzą w wolną wolę, a jaka tu wola kobiety zmuszonej do porodu?

Ja też protestowałabym gdyby ktoś np. zakazał chodzenia do kościoła, mimo że sama tam nie chodzę.
      • alpepe Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 18:39
        Niech mowa wasza będzie tak, tak, nie, nie.
        Nie da się tak stawać w rozkroku, kaki11. Jak długo chodzisz do kościoła, popierasz mafię i postępujesz wbrew słowom Jezusa.
    • vivi86 Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 17:45
      Co się dziwisz jak 99% piorunic kiecunia z welonem i hajda do kościoła. Jakby ślubów cywilnych i humanistycznych nie bylo
    • kozica111 Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 18:50
      hihi.
    • demono2004 Re: Najpierw #piekłokobiet, potem do komunii 23.05.22, 19:39
      Dopiero teraz to zauwazyłaś? big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka