sueellen
26.05.22, 10:57
www.niewidzialnyetat.pl/kalkulator#s=BoxMMtImg2
Każdemu pewnie jakaś wyszła, mniejsza czy większa. Nawet bezdzietnym singlom, nawet studentom mieszkającym z rodzicami... Jeśli w rodzinie są 4 osoby i każda wykonuje jakąś pracę, to każdemu wyjdzie niewidzialna pensja.
I co z tego? Miesięcznie przeznaczam też świadomie kilka godzin na pracę na rzecz organizacji charytatywnych, byłam przez jakiś czas w radzie rodziców. Wykonuje te prace świadomie i bezpłatnie bo chcę, bo lubię.
W końcu mam dzieci bo chciałam mieć dzieci.. gotuje im obiady że świeżych produktów bo chcę, a mogłabym kupować przecież gotowce... Piore im ubrania, a przecież nic by się nie stało gdyby tydzień w tych samych ciuchach pochodziły... Sprzątam dom codziennie, a przecież od brudu nikt nie umarł.. wszystko to robię dla siebie i moich dzieci. Nie jest nowością, że gdybym ich nie miała byłabym znacznie bogatsza, ale na pewno nie szczęśliwsza, A tego żadne kalkulatory nie zmierzą.
P.s. wolę być uwiązana domowymi obowiązkami i opieka nad WLASNYM domem i swoimi dziećmi. W ogóle mi to nie przeszkadza. Wkurzają mnie natomiast niemiłosiernie leniwi współpracownicy którzy nie wykonują swoich obowiązków za które mają płacona pensje i robią wszystko by zrzucić na kolegów. Taki kalkulator by się przydał: ile więcej byś zarabiał gdybyś miał płacone za wykonywanie obowiązków współpracowników.