Dodaj do ulubionych

Studia przed 40 stką

28.05.22, 20:41
Mam 38 lat, od października chciałabym rozpocząć studia zaoczne, ukończyłam pedagogikę i pracę socjalną; nie pracuję w zawodzie…ale czy warto?czy znajdę w sobie tyle siły by rozpocząć coś całkiem nowego, zastanawiam się nad kierunkiem; Może któraś emama ma takie same rozkminy jak ja?
Obserwuj wątek
    • picathartes Re: Studia przed 40 stką 28.05.22, 20:51
      Ja się kilka razy w życiu przekwalifikowywałam.
      Sił mi nie brakowało, swoją pracę uwielbiam, poprzednie kwalifikacje - teoretycznie niezwiązane - bardzo mi się w obecnej pracy przydają.

Jak Ci się chce, to oczywiście warto. A czy siły znajdziesz, to już zależy od Ciebie.
    • asiairma Re: Studia przed 40 stką 28.05.22, 21:00
      Zależy jakie, zależy czy masz już jakieś doświadczanie/wiedzę w nowym kierunku. Studiowanie dla samego studiowania nie poprawia pozycji na rynku pracy 40 latków a "rozszerzyć horyzonty" można na wiele różnych sposobów. Może lepiej podyplomowe? Kursy?
      Ja zrobiłam kilka lat temu podyplomowe, głownie aby usystematyzować wiedzę no i mieć na nią papier smile
    • ludzikmichelin4245 Re: Studia przed 40 stką 28.05.22, 21:01
      Oczywiście, że znajdziesz.
      I poznasz na pewno wielu fajnych ludzi smile
    • sabek81 Re: Studia przed 40 stką 28.05.22, 21:02
      Ja nie mam, podjęłam w wieku 40 lat, jakos tak wyszlo, że nie dokonczyłam w terminie jak bylam mloda🙈 i nie żałuje.
    • milupaa Re: Studia przed 40 stką 28.05.22, 21:09
      A jaki to kierunek? Studia 5 letnie zaoczne mają być? No to jak skończysz 45, zanim się wdrożysz do zawodu też trochę minie. Mi w tym wieku raczej nie chciało by się rozpoczynać coś zupełnie nowego. Rozszerzyć kompetencje jasne. W wieku 38 skończyłam zaoczne.
      • milupaa Re: Studia przed 40 stką 28.05.22, 21:10
        A sorry, zakodowało mi się że masz 40. Czyli jak skończysz to będziesz miała 43 lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka