natalia.nat Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 13:13 A kasjerce w sklepie, która zawsze tak miło cię obsługuje, idzie na zaplecze i przynosi towar, bezinteresownie doradzi, też robisz indywidualne prezenty na kilka stówek? "Pomoc uczniowi w wielu kwestiach szkolnych" należy do obowiązków nauczycielki, skoro są to sprawy szkolne i oczywiście że można za to podziękować, jeżeli to doceniamy, ale dopuszczalny jest co najwyżej jakiś miły symboliczny gest/drobiazg: oryginalna kartka z podziękowaniem, kwiatek w doniczce (w opozycji do ciętych), personalizowane czekoladki etc. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 13:48 Jak najbardziej, ale obowiązek to jest w szkole, nie w czasie prywatnym. Subtelna różnica 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:12 ladymercury napisał(a): > Jak najbardziej, ale obowiązek to jest w szkole, nie w czasie prywatnym. > Subtelna różnica 😋 Odnosiłam się do postu założycielskiego, nic tam nie jest napisane o czasie prywatnym. Ale to nijak nie zmienia sensu mojej wypowiedzi i ta "subtelna różnica" nie ma tutaj zupełnie żadnego znaczenia. Bo jak najbardziej można podziękować, tak jak napisałam, ale w dopuszczalnych granicach dla tego układu zależności i w dobrym smaku, tak żeby każda ze stron czuła się z tym dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:38 Cytuję z kolejnego postu autorki: "Po prostu ta nauczycielka dużo nam pomogła, często kosztem prywatnego czasu ( a naprawdę nie musiała tego robić) ." Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 15:01 No więc tak jak napisałam, nie zmienia to rodzaju "podziękowań", jakie są w tej sytuacji i układzie zależności dopuszczalne i w dobrym smaku, czyli prezent w cenie symbolicznego ciętego kwiatka, ale w ciekawszej alternatywie, co świadczy o tym, że faktycznie doceniamy pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:19 W czasie prywatnym czy po prostu po lekcjach? Bo wiesz, etat nauczyciela to jednak nie tylko 18 lekcji... Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:37 Cytuję z kolejnego postu autorki: "Po prostu ta nauczycielka dużo nam pomogła, często kosztem prywatnego czasu ( a naprawdę nie musiała tego robić) ." Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:46 A, czyli poświęcała 40 godzin tygodniowo na sprawy szkolne, a potem jeszcze zajmowała się sprawami tego ucznia? No pewnie tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 21:45 Juz sie nie czepiaj. Moze im wydzwaniala jakas poradnie, pomogla zalatwic jakies orzeczenia i dostosowania, wyciagnel;a z jakiegos dolka czy przygotowala do czegos ekstra. Czasem tacy ludzie sie trafaja. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.wiosna2008 Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 15:44 Dzięki Dziewczyny za podpowiedzi Bardzo podoba mi się pomysł biletów do teatru lub coś w tym stylu. Mieszkam w dość sporym mieście ( nie w Warszawie ), więc jest z czego wybierać. Powinnam trafić, bo trochę jednak znam Jej gust. Biorę pod uwagę też jeszcze coś z ww pomysłów. Nawiązując do poprzednich wypowiedzi - nauczycielka poświęcała dla nas swój prywatny czas, nie prywatnie za opłatą. Nie traktuję tego w żaden sposób jako łapówki - syn kończy naukę w tej szkole, córka chodzi do innej szkoły. Prezent zamierzaliśmy Jej wręczyć na osobności, nawet do głowy mi nie przyszła inna opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 19:02 No i super. Do tego dziecko może napisać parę słów na pamiątkę 😄 Odpowiedz Link Zgłoś