Dodaj do ulubionych

Prezent dla nauczycielki

• natalia.nat Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 13:13
      A kasjerce w sklepie, która zawsze tak miło cię obsługuje, idzie na zaplecze i przynosi towar, bezinteresownie doradzi, też robisz indywidualne prezenty na kilka stówek?
      "Pomoc uczniowi w wielu kwestiach szkolnych" należy do obowiązków nauczycielki, skoro są to sprawy szkolne i oczywiście że można za to podziękować, jeżeli to doceniamy, ale dopuszczalny jest co najwyżej jakiś miły symboliczny gest/drobiazg: oryginalna kartka z podziękowaniem, kwiatek w doniczce (w opozycji do ciętych), personalizowane czekoladki etc.
      • ladymercury Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 13:48
        Jak najbardziej, ale obowiązek to jest w szkole, nie w czasie prywatnym.
        Subtelna różnica 😋
        • natalia.nat Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:12
          ladymercury napisał(a):

> Jak najbardziej, ale obowiązek to jest w szkole, nie w czasie prywatnym.
          > Subtelna różnica 😋

Odnosiłam się do postu założycielskiego, nic tam nie jest napisane o czasie prywatnym. Ale to nijak nie zmienia sensu mojej wypowiedzi i ta "subtelna różnica" nie ma tutaj zupełnie żadnego znaczenia. Bo jak najbardziej można podziękować, tak jak napisałam, ale w dopuszczalnych granicach dla tego układu zależności i w dobrym smaku, tak żeby każda ze stron czuła się z tym dobrze.

• ladymercury Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:38
            Cytuję z kolejnego postu autorki:

"Po prostu ta nauczycielka dużo nam pomogła, często kosztem prywatnego czasu ( a naprawdę nie musiała tego robić) ."
            • natalia.nat Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 15:01
              No więc tak jak napisałam, nie zmienia to rodzaju "podziękowań", jakie są w tej sytuacji i układzie zależności dopuszczalne i w dobrym smaku, czyli prezent w cenie symbolicznego ciętego kwiatka, ale w ciekawszej alternatywie, co świadczy o tym, że faktycznie doceniamy pomoc.
        • little_fish Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:19
          W czasie prywatnym czy po prostu po lekcjach? Bo wiesz, etat nauczyciela to jednak nie tylko 18 lekcji...
          • ladymercury Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:37
            Cytuję z kolejnego postu autorki:

"Po prostu ta nauczycielka dużo nam pomogła, często kosztem prywatnego czasu ( a naprawdę nie musiała tego robić) ."
            • little_fish Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 14:46
              A, czyli poświęcała 40 godzin tygodniowo na sprawy szkolne, a potem jeszcze zajmowała się sprawami tego ucznia? No pewnie tak było.
              • umi Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 21:45
                Juz sie nie czepiaj. Moze im wydzwaniala jakas poradnie, pomogla zalatwic jakies orzeczenia i dostosowania, wyciagnel;a z jakiegos dolka czy przygotowala do czegos ekstra. Czasem tacy ludzie sie trafaja.
    • panna.wiosna2008 Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 15:44
      Dzięki Dziewczyny za podpowiedzi smile
      Bardzo podoba mi się pomysł biletów do teatru lub coś w tym stylu. Mieszkam w dość sporym mieście ( nie w Warszawie wink ), więc jest z czego wybierać. Powinnam trafić, bo trochę jednak znam Jej gust. Biorę pod uwagę też jeszcze coś z ww pomysłów.
      Nawiązując do poprzednich wypowiedzi - nauczycielka poświęcała dla nas swój prywatny czas, nie prywatnie za opłatą.
      Nie traktuję tego w żaden sposób jako łapówki - syn kończy naukę w tej szkole, córka chodzi do innej szkoły.
      Prezent zamierzaliśmy Jej wręczyć na osobności, nawet do głowy mi nie przyszła inna opcja.

• ladymercury Re: Prezent dla nauczycielki 31.05.22, 19:02
        No i super. Do tego dziecko może napisać parę słów na pamiątkę 😄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka