Dodaj do ulubionych

Jednogarnkowe dania

31.05.22, 12:48
Polecacie je w innych wątkach.
Podzielcie sie ulubionymi przepisami
Obserwuj wątek
    • aniani7 Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 12:56
      Gulasz i wszelkie rodzaje curry (ale to juz robi maz), poza tym cos, co moj maz nazywa zawielitki. W srodku mielonego miesa wolowego umirszczam pokrojone, ugotowane zeberko bez kosci ofkors, starta marchewke i musztarde. Robie cos w rodzaju grubych kielbasek, to wszystko podsmazam, a potem wrzucam do piekarnika z sosem grzybowym. Z budzetowych dan - wieprzowine szarpana, jest przepyszna.
    • jomarch Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 13:02
      Specjalizuję się w curry, różnych kurczakach po tajsku, polędwiczkach po chińsku. Robię gar czegoś takiego i potem jest kwestia dogotowania tylko ryżu lub jakiegoś ryżowego makaronu.
      Generalnie wystarczy mieć sos sojowy, ocet ryżowy, cukier brązowy, lub też pastę curry i mleko kokosowe. Reszta polega na czyszczeniu lodówki i koszyka z warzywami.
      Gulasze też lubię, ostatnio robiłam z indyka. Do tego jakaś kasza, itp. Obiad najczęściej jest z mięsem, młodzież nie je żadnych wędlin itp. na kolacje i śniadania, więc chcą zwykle mięsny obiad jeść.
      • jomarch Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 13:07
        Przepisy, robię już z głowy, na pamięć, ale korzystałam zawsze z kwestii smaku, zamieniam tylko składniki na to co aktualnie posiadam:
        www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/przepis.html
        www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/wieprzowina_slodko_kwasna/przepis.html
        www.kwestiasmaku.com/przepis/wieprzowina-po-chinsku-z-mango

        A to mi się przypomniało, nie jest to szybkie i jednogarnkowe, ale u mnie po zmianie na bezglutenową mąkę jest hitem odświętnym dla młodych, uwielbiają tego kurczaka, zjedzą każdą ilość.

        www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-po-koreansku
    • dreg13 Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 13:06
      Dam od siebie: ryba z ziemniakami.
      Siekam cebulę, ziemniaki w kostkę, marchewkę w plasterki. Na spod garnka daję olej, na to rzucam cebulę, potem ziemniaki z marchewką (wymieszane z solą i pieprzem), na to kładę filety rybne (glownie dorsza) i posypuję dużą iloscią koperku. Przykrywam, dusi sie to ok pol godziny, do miękkości ziemniakow i marchewki).
    • pepsi.only Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 13:14
      W jednogarnkowych chodzi o to, by smaki się przenikały, a najlepiej lubię jak takie jedzenie robi się samo wink dlatego moje ulubione to:

      -W naczyniu typu garnek rzymski, lub po prostu w naczyniu żaroodpornym, układam przyprawione mięso z kurczaka, na wierzch kładę dowolne warzywa (różyczki kalafiora, ćwiartki ziemniaka, ćwiartki cebuli, marchew w grubych plasterkach, cząstki papryki i co tam jeszcze mam w lodówce ), przykrywam, i na 1- 1,5 h do piekarnika.
      (garnek rzymski dłużej, bo wstawiamy do zimnego)

      -Inny sposób, takie samo naczynie, na dno ryż surowy, na ryż kładę przyprawione udka kurczaka, w zależności ile ryżu/jak dużo mięsa wlewam dodatkowo 0,5-1szkl. wody, przykrywam. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie dodać trochę warzyw, np cebula, czy cząstki papryki, (na ile wielkość naczynia pozwala wink)
      I do piekarnika na 1-1,5h.


      Inne jednogarnkowce, które lubię, często robię, to oczywiście leczo, fasolka po bretońsku,
      a najczęściej robię warzywa z patelni (z mrożonki lub siekane przeze mnie)
    • berdebul Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 13:19
      www.jadlonomia.com/przepisy/dahl-soczewicowy-ze-sri-lanki/ I inne dahle. Przyprawy można przesmażyć i trzymać w słoiku w lodowce. Olej zapobiega psuciu.
      www.jadlonomia.com/przepisy/pomidorowe-curry-z-ciecierzycy/ I wszystkie inne wariacje na temat curry. Mam w zamrażarce poporcjowana ciecierzycę zawsze. Jezeli gotuję, to gotuje dużo i mrożę.
      Zawsze tez odlewam porcje zupy/obiadu i mrożę.
      Lubimy tez stirfry, wiec warzywa sa tez w zamrażarce, wystarczy przesmażyć tofu i grzyby, dodać warzywka + ryż/makaron.
    • edka12 Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 16:37
      makaron typu orzo sypie do naczynia żaroodpornego do tego fragmenty kurczaka, mogą być wstępnie podsmażone, doprawione,sól, pieprz papryka i co kto lubi, zalewam woda i na ok 1 godzinę do piekarnika.
      Druga wersja : makaron orzo na dużą patelnię podprazyc z pokrojoną cebulką i zalać wodą z przyprawą curry lub co kto lubi. Dodać pomidorki koktajlowe, pokrojoną fetę i trochę oregano. Gotować na wolnym ogniu ok 20 aż się makaron zrobi i wchłonie całą wodę. Fetę dodaję na końcu
    • tt-tka Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 18:25
      Zapiekanki. Kaszowe, ziemniaczane, makaronowe. Utylizacja wszystkich resztek smile
      item pizza smieciowa
      zupy z wkladka, geste, zawiesiste, najchetniej krupnik z duza iloscia warzywek i na serduszkach oraz barszczyk ukrainski (wczesniej zwany malorosyjskim) na zeberkach
      leczo - bardzo szybka potrawa, pomidory, papryka, kielbasa lub bez kielbasy, cebula, w trakcie podduszania dodaje sie cukinie/kabaczka. Zageszcza sie jajem wbitym do gara na chwile przed koncem gotowania.

      wszelkiego rodzaju mieszanki warzywne na patelnie. Mozna to zrobic z wkladka miesna, mozna bez.

      Moje ulubione serowe kluski, twarog, jajko/a, troche maki, wymieszac, klasc lyzka na wrzaca osolona wode. Robi sie minute osiem, gotuje tyle samo, mozna na slodko, na slono, na kwasno, na pikantnie. Najbardziej lubie na zielono, czyli z natka/koperkiem/szczypiorkiem
    • 1papryczka.chili Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 21:06
      Ja robię takie coś do makaronu rurki: cukinia i marchewka starta na grubych okach, to na patelnię na masło, posolić, poddusić/podsmażyć. Zalać śmietanką 12 lub 18 procent. Dodać do makaronu, wymieszać. Jest pycha.
    • mama-ola Re: Jednogarnkowe dania 31.05.22, 21:46
      Był parę lat temu taki wątek o nazwie bodajże wasze ulubione dania jednogarnkowe. Wpisów parę setek i dużo pyszności. W tym moja chińszczyzna, którą zdążyłam zresztą już od tego czasu zmodyfikować i ulepszyć (ale to zawsze tak jest, kto gotuje, ten i zmienia przepisy pod siebie).
    • sueellen Re: Jednogarnkowe dania 06.06.22, 22:39
      Moje dania jednogarnkowe nie mają przepisów bo z zasady robię z tego co mam w domu i często stosuje zamienniki. Np nie mam cebuli, to daje pora, więc nigdy nie wychodzi tak samo. Z jednogarnkowych robię głównie curry, paellę, jakieś kaszotto, czasem chińszczyzny rozniaste, bigos. Gulaszu takiego typowego w wydaniu polskim szczerze nie znoszę. Dużo potraw robię bezmięsnych. Warzywa mam z ogrodu. Co urośnie to ląduje w gatunku.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka