Dodaj do ulubionych

O zaletach emigracji

11.06.22, 19:25
Emigracja to nie tylko możliwość polepszenia statusu materialnego czy rozszerzenia horyzontów, ale też (i to już znacznie mniej osób rozumie) możliwość pozytywnej modyfikacji swojej mentalności. Co mam na myśli?
Dzięki długoletniemu pobytowi w USA pozbyłam się najgorszych cech polskich, a pozostawiałam te najlepsze. Jednocześnie przyswoiłam sobie najlepsze cechy amerykańskie, a odrzuciłam te najgorsze.
Pytanie do emigrantek: czy Wy też poszłyście tą drogą? Czy wykorzystałyście emigrację jako szansę na rozwój swojej osobowości?

Ps. To, że ktoś całe życie (ew. z kilkuletnią przerwą) mieszka w Polsce nie oznacza, że musi być obciążony balastem polskich przywar. Ale wiadomo – jest o to trudniej, choćby dlatego że brak innego punktu odniesienia
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 19:30
      raczej nie. polactwo cały czas wyłazi - zwłaszcza z dziecka które na obczyźnie wyrosło na wielkiego patriotę - wszystko w Polsce lepsze nawet złomowiska
      • la_bonne_cusine Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 19:39
        A ja w pracy mam delikwenta z którego wyłazi azerbeńdzaństwo więc mam porównanie z polactwem. Nie wiem jak jest z czylijczyctwem.
      • jackowo.thinktank Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 19:41
        To nie jest tak, że ja nie mam epizodów. One się zdarzają, ale rzadko. Nie ma czegoś takiego, jak 100 procentowa zmiana charakteru.
      • jammer1974 Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 22:33
        ichi51e napisała:

> - wszystko w Polsce lepsze nawet złomowiska

Maly jest boski
    • magdallenac Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 19:45
      Tyle cudownych wątków dzisiaj, a ja mam tyle planów😩. Mogłybyście to jakoś porozkładać w tygodniu, żeby nie kumulować takich perełek w jeden dzień?
    • kamin Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 20:07
      Rozszerzę wątek startowy. Czy "najgorszych cech polskich" można pozbyć się wyłącznie na emigracji? Czy wystarczy emigracja np. do Czech czy na Białorusi czy trzeba zmienić kontynent? Czy zawsze w nowym kraju przejmuje się tylko dobre cechy od tubylców? Co z ludźmi, którzy trzymają się z innymi Polakami za granicą (mają polskiego małżonka i przyjaciół). Jak u nich przebiega ten proces?.
      Bardzo to wszystko frapujące wink wink
      • jackowo.thinktank Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 21:03
        Ciekawe pytaniasmile Ja też czekam na odpowiedzi.
    • krwawy.lolo Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 20:13
      Ja na emigracji wymieniłem cechy polskie na cechy tajskie, tudzież kambodżańskie i malezyjskie ... i inne. W ogóle tak się obco nacechowałem, że mi dupę napięło. Alleluja.
    • memphis90 Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 20:20
      >Dzięki długoletniemu pobytowi w USA pozbyłam >się najgorszych cech polskich, a pozostawiałam te >najlepsze
      Czyli to, z czym obcujemy, to są te pozostawione najlepsze cechy...? Dość niepokojące to jest...
      • brandypolloalexander Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 07:07
        🙃
      • hanusinamama Re: O zaletach emigracji 13.06.22, 15:50
        Strach się bać co było przed emigracją...
    • bguslawko_1 Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 20:32
      Oczywiście kasa ,spełnienie i żal bo coś uciekło i rodzina .Jestem teraz na etapie zwiedzania Polski .Ile tu jest pięknych miejsc.Czytając zagraniczne ematki to coś brakuje ,tego kraju i tęsknota . Zacytuje piosenkę Andrzeja Sikorowskiego : Nie pytajcie mnie jak było w Ameryce
      Jedno stwierdzić mogę ze to wielki kraj
      Lecz nie starzy miesiąc żeby poznać życie
      I odróżnić co jest dno a co jest naj
      Nie opowiem wam o palmach i owocach
      O zarobkach które wcale nie są złe
      A dlaczego nasi płaczą tam po nocach
      Tego nie wiem i kto ich tam wie
      • jackowo.thinktank Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 21:06
        "Jestem teraz na etapie zwiedzania Polski .Ile tu jest pięknych miejsc"

Jak wygląda Twoja trasa? Gdzie już byłeś i gdzie jeszcze będziesz?
        • bguslawko_1 Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 21:44
          W zeszłym roku byłem tam ,ale z kolegą .Czułem się podle ,ale gospodyni cudowna .Mają basen 1 km jezioro ,łódki .Czyste bo sa ryby .Nie ma posiłków ,ale wokół jest coś zjeść .Rowery można wypożyczyć .Idealne na rodzinę 4 +.www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.pokojemartynka.pl/&ved=2ahUKEwjf39Tskab4AhUjtYsKHZuaB-4QFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw1qjzdF6AJYOkcNkM6YjW-E W tym roku to pod koniec czerwca Lublin.Przylatują moje dwie ulubione kuzynki .Jedna z Włoch ,druga ze Szkocji.Chciałbym odwiedzić Mazury i Bałtyk ,ale nie mam planów jakie miejscowości .
          • jackowo.thinktank Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 03:27
            Fajnie to wygląda ze zdjęć. Gdyby Polska była bliżej, tobym częściej bywała. I podróżowałabym właśnie po takich nieznanych miejscowościach.
    • taje Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 21:19
      Czyli odrzuciłaś zarówno amerykańskie zamiłowanie do noszenia broni, jak i polską słabość do sukienkowych i coniedzielnych wizyt w kościele?
      • jackowo.thinktank Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 22:19
        Nie chodzę do kościoła, nie mam słabości do sukienkowych. No i? Zauważ, wiele forumowiczek tutaj też nie ma słabości do sukienkowych i nie chodzi do kościoła. A jednocześnie akceptuje agresję i przemoc wśród dzieci. A niby takie oświecone, wykształcone i prozachodnie.
        Nie noszę broni, ale mam broń w domu do obrony.
        A przy okazji, czy odrzuciłaś polską akceptację przemocy i agresji wśród dzieci?
        • taje Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 22:29
          Nigdy takiej akceptacji w sobie nie miałam i nie uważam, żeby była ona szczególnie polską cechą (też mieszkam na emigracji).
          • jackowo.thinktank Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 22:32
            Gdzie mieszkasz?
            • taje Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 22:34
              W Luksemburgu
    • wiosennie Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 21:26
      A jakie są najgorsze cechy polskie?
      • kotletymielone5 Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 21:37
        Czy jesteś pewna, że jesteś w stanie tak pokierować twoim wewnętrznym magnesem, aby cechy, które wyrzuci były to te najgorsze, a te które przyciągnie, to były te najlepsze? Serio, to tak działa?
        Ludzie przez całe wieki siedzieli w jednym miejscu na tyłku, często nawet rzadko odwiedzając najbliższe miasto. Teraz okazuje się, że bez totalnego przesadzenia nie wzbogacisz swojego charakteru. Jestem sceptyczna. Zwykle zostawia się za sobą stare śmiecie, czyt. nieemigrowalnych zstępnych
        • jackowo.thinktank Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 23:00
          Czy jesteś pewna, że jesteś w stanie tak pokierować twoim wewnętrznym magnesem, aby cechy, które wyrzuci były to te najgorsze, a te które przyciągnie, to były te najlepsze? Serio, to tak działa?

Czy to jest magnes? Dla mnie to jest wybór. Wybieram to, a odrzucam tamto.
          • kotletymielone5 Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 23:51
            Nie możesz "wybrać" czy będziesz skąpa, czy gościnna na przykład. Człowiek nie ma nad sobą takiej władzy. W ogóle nie możesz sobie usiąść i napisać na kartce, jaka chcesz być i tak się stanie, bo ty tak chcesz. Nie mówiąc o tym, że to co ktoś rozumie pod pojęciem przykładowo znowu skąpstwa lub gościnności jest w pewnych granicach dyskusyjne. Jesteś naiwna sądząc, że wszystkim możesz pokierować siłą czystego twojego rozumu.
            • jackowo.thinktank Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 00:11
              "Nie możesz "wybrać" czy będziesz skąpa, czy gościnna na przykład."

Jak to nie? Oczywiście, że mogę.
          • marta.graca Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 07:32
            Skoro to kwestia wyboru, to dlaczego nie mogłaś wybrać tych lepszych cech bez wyjazdu?
      • engine8 Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 00:23
        Z moich obserwacji:
        - Jak w pracy bedzie szef np Zyd, Chinczyk czy Polak i beda przyjmowall do pracy rownie kwalifikowanych pracownikow Zyda Chinczyka czy Polka to prawie na 100% Zyd przyjmie Zyda, Chinczyk - Chinczyka a Polak postapi podobbnie i on przyjmie tez Zyda albo Chinczyka a na pewno nie Polaka.
    • marta.graca Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 21:39
      Dajesz, bo jestem ciekawa, co to za cechy!
    • eliszka25 Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 22:13
      Znaczy teraz jesteś idealna?
      • jackowo.thinktank Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 22:30
        Raczej upgraded Polka.
    • jammer1974 Re: O zaletach emigracji 11.06.22, 22:40
      Uwazam ze emigracja mnie wzbogacila. Teraz jestem podwojna i mam podwojne szczescie. Z niczego nie musialam rezygnowac. Zostawiam w Polsce przyjaciol ale tutaj poznalam nowych. Mam nowy jezyk i nowe spojrzenie na wiele rzeczy ktore juz od lat mnie nie dziwi. Mysle ze jestem w dobrym miejscu wsrod dobrych ludzi.
      Czy sie zmienilam? Nie sadze zeby pod wplywem Holandii. Raczej w wyniku osobistego rozwoju.
      Jako ze moj ubior - styl wykreowala Holenderka to ubieram sie jak Holenderka i mocno odnajduje sie w tym stylu.
      Na szybko nie moge prxytoczyc zadnej negatywnej cechy emigracji.
    • znana.jako.ggigus Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 00:43
      Nie mam cech polskich, więc się niczego nie pozbyłam.
      Cechy nie mają paszportu.
      • suki-z-godzin Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 07:08
        Mają, mają. Jak widze za granica na plazy grupke brzuchatych facetow z litrowymi butlami piwska, to z daleka wiadomo, ze to potomkowie homo sovieticus.
        • krwawy.lolo Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 07:12
          Litrowe znam z Hiszpanii, Laosu i Indonezji. Są gdzieś jeszcze?
          • suki-z-godzin Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 07:16
            Jezu, to przenosnia byla 🙄
            • krwawy.lolo Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 07:19
              Nie szkodzi, dzięki Twojej przenośni mogłem zaszpanować, gdzie to nie byłem. wink
          • ichi51e Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 08:24
            w Chinach!
            • krwawy.lolo Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 09:10
              Bylę w mieście Hąką. Pamiętam jedynie półlitrowe puszki. sad
              • krwawy.lolo Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 09:10
                Byłę
    • zosia_1 Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 07:19
      Patrząc za każdym razem na wyniki wyborów Polonii to Polacy absolutnie nie zmieniają swojej mentalności
    • sueellen Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 07:44
      Po pierwsze brakuje przeprosin za zawracanie gitary. Brakuje też proszę przy pytaniach.:

Przepraszam, że zadaje takie pytanie, ale od pewnego czasu nurtuje mnie.... Bla bla bla.. Napiszcie proszę czy ...bla bla...

A na końcu: z góry dziękuję za odpowiedzi..

NIe wiem jak w USA, ale w jukeju jak nie wstawisz please i thank you do posta z zapytaniem o cokolwiek i nie przeprosisz, że w ogóle zawracasz ludziom głowę tymi pytaniami, toś cham i prostak. Więc ten tego, no! Ogarnij się 😅

Dziękuję za uwagę, życzę państwu miłej niedzieli!
    • alina460 Re: O zaletach emigracji 12.06.22, 09:51
      Obstawiam duże szanse na najgłupszy post 2022!
    • hanusinamama Re: O zaletach emigracji 13.06.22, 15:52
      Słabo..nie wiem czy ja się zrobiłam wybredna, czy trolle się popsuły...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka