Dodaj do ulubionych

Booking.com a ręczniki

05.07.22, 19:40
Hej,
policzyłam - 29 wyjazdów z booking.com i właśnie po raz 1-szy zdarzyło się, że w domku nie było ręczników. Myślałam, że ręczniki to standard bookingowy - nawet nie sprawdzałam czy są, bo zawsze są.

Ktoś może orientuje się, czy faktycznie jest obowiązek zapewnienia ręczników dla wynajmujących w bookingu? Szukałam info w necie, ale nic nie znalazłam. Nie wiem, czy mogę mieć pretensje o ich brak smile
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 19:41
      Możesz mieć, jeśli są wymienione na stronie danego miejsca na bookingu wink Zawsze na dole jest lista tego, co jest na miejscu.
    • sueellen Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 19:45
      Przeczytaj co jest w ofercie miejsca które zablokowałas. Podczas pandemii część miejsc nie oferowała ręczników.
    • widosna Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 19:47
      No ale przecież to nie booking jest operatorem miejsc noclegowych tylko pośrednikiem w rezerwacjach. Sprawdź co jest w ofercie obiektu wymienione a jedli są to napisz lub zadzwoń do podmiotu wynajmującego. Może niechcący nie dali. Zawsze jest możliwość kontaktu z wynajmującym przez maila na stronie bookingu.
      • fifiriffi Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 16:18
        widosna napisała:

> No ale przecież to nie booking jest operatorem miejsc noclegowych tylko pośredn
        > ikiem

Dziwi mnie ze ludzie jeszcze tego nie wiedzą 🙈
    • zazou123 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 19:50
      winkwinkwink
    • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 19:55
      W opisie wyposażenia zawsze jest wymienione, co jest w cenie. Podpowiem : tak, czasem nawet pościel i sprzątanie są extra płatne, np. w Norwegii...
    • sol_13 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 20:06
      Booking nie wyznacza standardów obiektu.
      Powinien natomiast być umieszczony spis wyposażenia
    • kaki11 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 20:13
      Booking ma raczej zadanie ułatwić wyszukiwanie korzystnych noclegów, a nie wyznaczania standardów.
      Zawsze na bookingu są wypisane rzeczy, które dany obiekt oferuje. Tak jak piszą czy jest tam czajnik, żelazko, telewizor, tak piszą też czy są ręczniki. I jakkolwiek są one bardzo popularne - i dlatego spotkałaś się pierwszy raz z ich brakiem, tak nie są obligatoryjne. Jeżeli na stronie rezerwacji tego hotelu/domku/apartamentu czy gdzie tam jesteś nie ma wypisanych ręczników, to nie masz podstaw do pretensji- nie było ich w ofercie.
    • eliszka25 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 20:17
      Nie liczyłam, ile razy wyjeżdżaliśmy rezerwując noclegi przez booking, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby jechać bez sprawdzenia w opisie, co dany obiekt oferuje w cenie. Przecież w ten sposób możesz sobie zabukować nocleg w hotelu, domku letniskowym, apartamencie czy w gospodarstwie agroturystycznym. Serio oczekiwałaś, że wszystkie te obiekty mają jakiś jeden bookingowy standard? 😳
      • bruy-ere Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 21:20
        Zaglądam do opisów oczywiście. Na początku sprawdzałam też ręczniki, ale jak za 5-ym, 10-ym, 15-ym i 25-ym razem były - nabrałam przekonania, że zawsze są tongue_out Nie było dopiero za 29-ym razem big_grin.
        • eliszka25 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 21:35
          Mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło, że nie było ręczników, bo sprawdzam opisy. Nie ma czegoś takiego, jak standard bookingowy.
        • leosia-wspaniala Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 09:03
          >za 5-ym, 10-ym, 15-ym i 25-ym

Oczy mnie pękli.
        • iwles Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 09:20
          bruy-ere napisała:

> Nie było dopiero za 29-ym razem big_grin.

do 30 razy sztuka big_grin
    • kadfael Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 20:21
      Przecież nie na czegoś takiego jak standard bookingowy...
      • tymianek21 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 20:33
        W moim pokoju (a dokładnie w łazience) miały znajdować się oprócz standardowych rzeczy również: waga łazienkowa, suszarka, kosmetyki firmy ....., ręczniki a nawet szlafroki i kapcie do strefy spa.
        W innych miejscach tego nie było.
        Zawsze czytam co oferuje dane miejsce!
    • palacinka2020 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 21:28
      Nie, nie ma takiego obowiazku. I nie ma czegos takiego jak "standard bookingowy".
    • balbina1710 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 22:05
      Nie ma zadnego obowiazku oferowania recznikow. W Polsce przewaznie sa. Ale w znacznie bardziej turystycznych miejscach, jak domki w Danii czy w Szwecji, rzadko sa. O ile w ogole to za dodatkowa oplata. A domki cudne, krajobraz bajkowy i ceny slone.
    • pyza-wedrowniczka Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 22:08
      Ręczniki są w większości obiektów, ale zdarza mi się, jak wynajmujemy w agroturystyce, że nie ma. Więc lepiej doczytać zawsze.
    • mikams75 Re: Booking.com a ręczniki 05.07.22, 22:12
      booking rczej nie a standardow, ale faktycznie zawsze reczniki byly tam gdzie nocowalam. Pewnie bym pomyslala, ze ktos zapomnial o recznikach i bym dopytala na miejscu.
    • krisdevalnor Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 00:08
      Na airbnb nie mozna wrzucic miejsca noclegowego jezeli nie ma recznikow, to jest uwazane za podstawowy produkt. Moze na bookingu jest inaczej.
      • balbina1710 Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 11:04
        krisdevalnor napisała:

> Na airbnb nie mozna wrzucic miejsca noclegowego jezeli nie ma recznikow, to jes
        > t uwazane za podstawowy produkt. Moze na bookingu jest inaczej.

An Airbnb jest od groma domkow bez recznikow. I bez mydla czy szamponu. Poogladaj sobie chocby te sliczne dunskie domki nad morzem. Standard czesto bardzo wysoki. Ale w pranie recznikow to tam sie nikomu nie chce bawic - nalezy przywiezc wlasne. Posciel (poszwy) zreszczta czesto tez. W takich miejscach nie ma personelu, ktory by to ogarnial. Jak zaplacisz dodatkowo jak za zboze, to pewnie kogos poszukaja.
        • snakelilith Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 11:35
          balbina1710 napisała:

> wlasne. Posciel (poszwy) zreszczta czesto tez. W takich miejscach nie ma perso
          > nelu, ktory by to ogarnial. Jak zaplacisz dodatkowo jak za zboze, to pewnie kog
          > os poszukaja.

Albo i nie poszukają. Kiedyś wyjeżdżając do Danii zapomnieliśmy w domu torbę z pościelą. Po przyjedzie do dosyć luksusowego domku, który pewnie by wygrał jakąś nagrodą za najlepszy skandynawski design, zadzwoniliśmy do biura pośrednika i pani obiecała, choć bardzo niechętnie, że może skoczy do nas (jakieś 15 km) na rowerze i do wieczora będziemy mieć pościel. Oczywiście dodatkowo płatną. O 20 jeszcze jej nie było, więc my w samochód do najbliższego miasteczka i kupiliśmy w REMA jakąś pościel, 2 komplety, co tam akurat leżało na stole z dużymi przecenami. Okazało się, że w jednym opakowaniu brakowało poduszki. Na szczęście w domku była pralka i suszarka do bielizny, więc o 2 w nocy mieliśmy tą pościel upraną i gotową, tylko mąż spał przez cały urlop na poduszce ubranej w t-shirt. big_grin . Biuro się nie odezwało, olalili nas kompletnie, a przy oddawaniu klucza pani nawet słowem nie wspomniała, że coś tam nam obiecywała. big_grin Skandynawowie są kompletnie wyluzowani jeżeli chodzi o takie sprawy. A jednopoduszkową pościel z REMA mam do dzisiaj jako pamiątkę.
          Ręczników oczywiście też nie było, ale tych nie zapomnieliśmy. tongue_out
          • starczy_tego Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 15:58
            Ah ten skandynawski luz. Jakby podoba historia trafiła cię w Polsce to już widzę ten kałszkwał 😆
            • leosia-wspaniala Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 19:56
              W Polsce byłoby to komunistyczne podejście do klienta, bylejakość i niesłowność - bo w końcu pani powiedziała, że przywiezie, a nie przywiozła.
          • memphis90 Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 15:58
            >Na szczęście w domku była pralka i >suszarka do bielizny, więc o 2 w nocy >mieliśmy tą pościel upraną i gotową
            Pardą, że cą...?
            • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 16:03
              memphis90 napisała:

> >Na szczęście w domku była pralka i >suszarka do bielizny, więc o 2
              > w nocy >mieliśmy tą pościel upraną
              i gotową
              > Pardą, że cą...?
              >
              A ty byś się położyła w świeżo wypakowanej z folii pościeli, jak jakieś zwierzę? 😂
              • krisdevalnor Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 16:30
                kk345 napisała:

> memphis90 napisała:
                >
                > > >Na szczęście w domku była pralka i >suszarka do bielizny, wię
                > c o 2
                > > w nocy >mieliśmy tą pościel upraną
                i gotową
                > > Pardą, że cą...?
                > >
                > A ty byś się położyła w świeżo wypakowanej z folii pościeli, jak jakieś zwierzę
                > ? 😂
                Ja bym sie na pewno polozyla zamiast czekac do 2 nad ranem.
              • krisdevalnor Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 16:34
                kk345 napisała:

> memphis90 napisała:
                >
                > > >Na szczęście w domku była pralka i >suszarka do bielizny, wię
                > c o 2
                > > w nocy >mieliśmy tą pościel upraną
                i gotową
                > > Pardą, że cą...?
                > >
                > A ty byś się położyła w świeżo wypakowanej z folii pościeli, jak jakieś zwierzę
                > ? 😂
                Ja tam bym sie polozyla.
                • wkswks Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 17:49
                  Ja tez bym sie położyła
                  • kamin Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 21:16
                    Ja też się zdziwiłam. Nigdy nie zaczynałam wakacji od prania pościeli.
    • leosia-wspaniala Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 09:01
      Jprdl. A nie możesz przeczytać w opisie lokalu? Nie ma czegoś takiego jak "standard bookingowy", booking to tylko pośrednik.
    • purchawka2020 Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 09:04
      Czasem na agroturystykach lub w tańszych kwaterach gdzie jedzie się raczej samochodem i na dłużej nie ma ręczników, spotkałam się z tym.
      Zawsze sprawdzam ręczniki i czajnik elektryczny smile
      • lauren6 Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 09:07
        > Czasem na agroturystykach lub w tańszych kwaterach

W takich miejscach i tak warto mieć własne ręczniki, bo te oferowane przez obiekt często mają zapach i wygląd gorszy od szmaty do podłogi.
      • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 14:50
        Spora część Skandynawii nie daje ręczników i czasem pościeli i nie ma to za wiele wspólnego z niska ceną noclegu🙂
        • kurt.wallander Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 16:59
          I co robią obcokrajowcy, którzy podróżują samolotem, więc raczej pościeli z domu nie zabiorą?
          • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 23:11
            Płacą ciężką kasę za ich udostępnienie smile
            • wkswks Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 06:58
              23 euro to ciezka kasa? Tyle ostatnio dopłacała za pościel i ręczniki.
              • kurt.wallander Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 11:41
                Dla ilu osób? W Norwegii, czy innym skandynawskim kraju? Dopytuję, bo w planach na najbliższe lata wakacje w Skandynawii (choć raczej nie Norwegia akurat) i nie wiem, na co się nastawiać? Trochę lipa ten brak pościeli i ręczników. W Polsce to jednak standard.
                • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 12:26
                  Mam doświadczenie duńskie i norweskie, zaraz uzupełnię o szwedzkie. Norweski obiekt, z którego dziś wyjechaliśmy, życzył sobie jakieś 100 zł za osobę za poszwy i ręczniki. Nie ma problemu, jeśli nocuje się tydzień, drogo się robi, jeśli codziennie śpimy w innym miejscu 🙂
                  • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 12:28
                    Stawki zawsze są podane za osobę, czasem masz też osobna stawkę za sprzątanie przed opuszczeniem obiektu i możesz zadeklarować, że posprzątasz samodzielnie. Środki czystości i narzędzia zapewniają, papier toaletowy też zawsze jest.
                    • kurt.wallander Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 16:26
                      Koszmar jakiś. Muszę to przemyśleć.
                • wkswks Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 14:03
                  Niemcy za osobę.
              • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 12:36
                wkswks napisał(a):

> 23 euro to ciezka kasa? Tyle ostatnio dopłacała za pościel i ręczniki.

Jeśli placisz to raz na cały urlop, to są frytki. Kiedy jednak robisz objazd i codziennie śpisz w innym miejscu, to dla 4 osób codziennie placisz dodatkowe 100 euro. To oznacza, że dwa tygodnie bez własnego śpiwora kosztują was 1400 euro. Nadal mało?
                • pyza-wedrowniczka Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 13:52
                  Jak się robi taka objazdówkę po miejscach bez noclegu to się bierze śpiwory. Ewentualnie kupuje śpiwory na miejscu, na pewno wyjdą taniej niż 1400 euro
                  • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 14:13
                    pyza-wedrowniczka napisała:

> Jak się robi taka objazdówkę po miejscach bez noclegu to się bierze śpiwory. Ew
                    > entualnie kupuje śpiwory na miejscu, na pewno wyjdą taniej niż 1400 euro
                    To do mnie? Piszesz oczywistości, po co?
                  • kurt.wallander Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 16:27
                    Kurczę, w całej Europie nie trzeba takich kombinacji, a Skandynawia pod tym względem zapewnia taki sub-standard sad
                    • klementyna156 Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 16:32
                      Ale to przecie tylko w domkach na wynajem, o dość niskim standardzie. Małe są zwykle, wręcz mikroskopijne, ciasne, mają tylko podstawowe wygody (np często łazienkę na zewnatrz, w osobnym budynku). Nocowałam w takich w Norwegii parę lat temu, jak na namiot zrobiło się ciut za zimno, w lipcu.
                      W hotelach na pewno pościel i ręczniki będą.
                      • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 18:18
                        W hotelach tak. W eleganckim apartamencie na wynajem już niekoniecznie. To dla nich nie jest kwestia kasy, bo co to dla Norwega za pieniądz, raczej niechęć do konieczności prania po gościach... Oszczędzają sobie tego.
                    • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 18:19
                      kurt.wallander napisała:

> Kurczę, w całej Europie nie trzeba takich kombinacji, a Skandynawia pod tym wzg
                      > lędem zapewnia taki sub-standard sad
                      Możesz dopłacić do europejskiego standardu 🙂 Im się po prostu nie chce prac po obcych
                      • kurt.wallander Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 19:18
                        Wiem, że mogę. Jednak U NAS standardem jest pościel (obleczona, a nie, że gość jeszcze sam sobie musi oblec) i ręczniki. Teraz już chyba wiem, dlaczego Szwed ostatnio tak się zachwycał naszym apartamentem smile Jesli wróci, to może nast. razem dam pościel (a niech tam, mam gest!), ale każę samemu sobie oblec (nie cierpię tego robić) wink

No nic, nikt mnie nie zmusza na szczęście do zwiedzania Skandynawii.
                • wkswks Re: Booking.com a ręczniki 07.07.22, 14:05
                  Oczywiście, ale to musisz wkalkulować w cenę. Jeżeli sa te ręczniki, sam obiekt bedzie droższy.
    • iwles Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 09:09

Nieeeee.... Booking nie zapewnia ręczników big_grin
      • kk345 Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 14:50
        😂
    • atenette Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 09:17
      Myślałaś, że jest coś takiego jak standard bookingowy? Przecież booking to tylko pośrednik smile, trzeba zawsze sprawdzać co jest w ofercie miejsca, które rezerwujesz.
    • livia.kalina Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 09:54
      W opisie masz, czego można oczekiwać po rezerwacji. Zadzwoń do właściciela obiektu i spytaj o te ręczniki. Jak właśnie jestem w Międzyzdrojami i też po przyjeździe stwierdziłam, że nie ma ręczników. Zadzwoniłam do właściciela i po 15 min przybiegła Pani z ręcznikami, przepraszając, że zapominała.
    • joanna266 Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 10:38
      Wynajmuję chatę w górach. I nie , nie mam na stanie ręczników dla gości. Ba!nie mam również tv. Jest za to zmywarka,pralka itp.Wszystko co jest na stanie jest wymienione w opisie kwatery. Booking w to nie wnika.
    • kanna Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 14:45
      Ja pojechałam do apartamentu, ręczniki były, za to nie było mydła - aż sprawdziłam sobie w opisie, miało być.
      zadzwoniłam, pan przyjechał pół h później i dowiózł wszystko.

Były ręczniki w opisie?
    • mia_mia Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 14:55
      Booking jest pośrednikiem, jeśli rezerwujesz miejsce w hotelu to jest praktycznie pewne, że ręczniki będą, im mniejsze miejsce tym dokładniej trzeba sprawdzać, a nawet jak piszą, że są to pomyśleć o zabraniu swojego, jeśli jest miejsce, bo raczej na pewno nikt nie zmienia tam ręczników na życzenie.
    • m_incubo Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 16:20
      Nie rozumiem. Przecież to nie booking ci wynajmuje domki i nie booking oferuje ręczniki.
      Musisz sprawdzić w danej ofercie szczegóły, co jest, a czego nie ma.
      😳
    • wkswks Re: Booking.com a ręczniki 06.07.22, 23:39
      Ja tez głównie przez booking i ostatnio zdarzyło się, że nie było w cenie ani ręczników ani pościeli. Zawsze kontaktuj sie z obiektem i dopytaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka