alicjamagdalena 08.08.22, 18:00 Filety z kurczaka, śmietana 30%, szpinak, pomidorki koktajlowe, ser bursztyn, sól,czosnek,zioła z ziemniaczkami pycha.... Jestem raczej kiepską kucharką a wyszło pysznie polecam😀 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bistian Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:24 alicjamagdalena napisała: > Filety z kurczaka, śmietana 30%, szpinak,... E... napaliłem się, myślałem, że będzie przepis na rosyjskie pierogi, a tu kurczak? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:38 Czy ja przegapiłam onucowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:47 A o co chodzi, to sowiecki trolik? Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 20:37 bistian napisał: > E... napaliłem się, myślałem, że będzie przepis na rosyjskie pierogi, a tu kurc > zak? Tobie to dopiero barszcz ukraiński by dogodził. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 20:41 ooo kim jest alicjamagdalena? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 21:31 Spytaj i ncela bistana... Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:26 A ja tortillę katalońską, też pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:30 A mnie dziś zrobiono leczo. Bardzo dobre, zwłaszcza że czekało na mnie kiedy wróciłam z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:35 O, takie podane pod nos to prawie zawsze bardzo dobrze smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:35 primula.alpicola napisała: > A ja tortillę katalońską, też pyszna. Mam prośbę. Jeżeli już proponujecie danie, to zastanówcie się nad zastępczymi produktami (po polsku: zamienniki), żeby alicjamagdalena u siebie w federacji, też mogła to przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:46 Będę mówić jak mówię <klasyk> Ale dobrze, niech Ci będzie ten jeden raz: omlet z ziemniakami, cebulą i boczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 04:42 Oni tam znają omliet? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 07:20 Nie mam pojęcia🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:29 A ja pasta al forno, też pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:33 Ja zrobiłam leczo, też pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:40 Szakszuka nigdy mi się znudzi. Tym razem "na bogato": oliwa, poszatkowane: cebula, papryka, cukinia, papryczka chili, pomidory z puszki, czosnek, zioła prowansalskie, na koniec wbić jajka i przykryć żeby się białko ścięło, natka pietruszki. Plus świeża bagietka i dobra zielona herbata - życie jest piękne Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 23:57 Pomidory z puszki w sierpniu? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 00:25 Akurat świeże pomidory mi wyszły (razem z mozzarellą ). A zapas pomidorów w puszkach to jest coś, co zawsze w domu mam Tak samo jak zawsze mam: oliwę, cebulę, jajka, zioła prowansalskie. Co z kolei zawsze umożliwia zrobienie super prostej szakszuki w wersji nie na bogato, ale też smacznej A i jak mam cukier, a to nie takie oczywiste w tych trudnych czasach to fantazyjne dodaję szczyptę do pomidorów Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 01:31 To fakt, ja też zawsze mam w domu pomidory w puszkach, ale zdziwiły mnie w sierpniu, bo w sobotę na targu dostałam oczopląsu od ilości pomidorów w różnych rodzajach i kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:43 Pyszne proste danie to jest jak masz do dyspozycji ziemniaki, jedna cebulę i chwasty za domem. Z takich składników to żadna sztuka ugotować cos pysznego, tylko czy można to nazwać prostym? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 18:48 andaba napisała: > Pyszne proste danie to jest jak masz do dyspozycji ziemniaki, jedna cebulę i ch > wasty za domem. Ziemniaki już są, cebula również, a z chwastów, raczej tylko pokrzywa i mięta, o ile ktoś nie ma ogródka zielarskiego? Słabo, według mnie. Może, jeszcze znajdą słoninę za kominem, to coś zmieni, ale pokrzywa z miętą, nadal będą się gryzły Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 08:56 W Rassiji zioła nie rosną? 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
mimfa Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 04:28 Moja babcia robiła takie danie. Ziemniaki w talarki, cebula, do tego masło, sól , podlać wodą i dusić. Prościej się nie da. Jadło się z mlekiem. Czasami robię, bo bardzo lubię, chociaż nie wyglada zbyt apetycznie. Z takimi potrawami kojarzą mi się wakacje na wsi. Lubię takie proste jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 20:40 A propos prostych dan, a za takie uważa się powszechnie tradycyjny letni zestaw: kalafior (lub fasolka szparagowa) + ziemniaki + jajko sadzone. Jeść to lubię, ale uważam, że wbrew pozorom jest bardzo upierdliwe w przygotowaniu, bo potrzeba dwóch garnków + dwóch patelni, do tego trzeba precyzyjnie zgrać czas ugotowania kartofli i kalafiora, co nieraz jest trudno przewidzieć. Do tego jeszcze na czas gotowości warzyw trzeba się wpasować z usmazeniem jajek. No i przyrumienieniem bułki na maśle 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 22:23 A te dwie patelnie to do czego? Jajka na jednej (nienawidzę robić sadzonych albo za bardzo zesmażę, albo za mało, albo przy przekładaniu żółtko się rozwali, wrrr, jeść lubię), a druga? Pewnie na bułkę, zwykle robię z samym masłem, a jeśli już ma być bułka to w małym rondelku, ale fakt, zgrać w czasie to chyba największe wyzwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 23:58 Druga na bułeczkę, przynajmniej u mnie. Też uważam, że to jest fajny letni zestaw jak się go je a nie jak trzeba go zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 12:50 default napisała: > Do tego jeszcze na czas gotowości warzyw trzeba się wpasować z usmazeniem jajek. No i przyrumieni > eniem bułki na maśle 😕 Eee tam. Kalafiora można ugotować wcześniej i zostawić w ciepłej wodzie, ziemniaki utłuc i trzymać pod przykryciem, a usmażenie jajek to chwilka. Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 13:54 e tam, bułkę zrobić wcześniej, kalafiora albo fasolkę gotuję mniej więcej tyle samo co ziemniaki czyli ok. 1/2 godziny nastawiam minutnik na 25 minut, po tym czasie robię jajka i już, wszystko wyłączam JEM Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 14:07 ja wstawiam ziemniaki do zimnej wody i ustawiam minutnik na 30 min. W tym samym czasie wstawiam gar na kalafiora/fasolke. Potem rozpuszczam masło i podsmażam z bułka tatą, patelnię wyłączam - podgrzeje ją ponownie tuz przed polaniem kalafiora/fasolki. Kiedy na minutniku jest jakies 18-15 min. to wrzucam kalafiora/fasolke, które gotuja sie 15 minut. Odlewam ziemniaki i trzymam w tym cieplym garze. Wyjmuje kalafiora/fasolkę łyżka cedzakową na metalowe sitko i to sitko zostawiam na garze (z goracą wodą), w ktorym sie gotowały. Smażę jaja, które zdejmuje z patelni szeroką łopatką (na której miesci sie jedno jajko) więc nic się nie rozwala. Ideałem sa jeszcze ciepłe talerze, które wczesniej podgrzewam w piekarniku, gdzieś na 50-70 stopni. No ale to w dobie kryzysu energetycznego (i kosztów), moze być już fanaberią Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 21:43 Też 2 baklazany w kostkę, posolone, odstawione, 1 duza papryka i 1 mala chili, 2 czerwone cebule, 4 duze zabki czosnku, puszka pomidorów, trochę ketchupu /nie miałam cukru/, oliwa, boczek wędzony, oregano, podsmażone na patelni, wrzucone do garnka, uduszone, posypane parmezanem. Mniam. Szybkie wakacyjne danie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 08.08.22, 22:20 Ja to dziś obiad w Macku zjadłam A do kurczaka ze szpinakiem daję ser gorgonzola, jest tak fajnie pikantny. I bez pomidorków koktajlowych, za to z suszonymi w oliwie (ale to wersja zimowa, bo latem dla mnie za 'ciężkie'). A i moja rodzinka lubi z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 13:47 Z suszonymi też pycha Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Zrobiłam dziś pyszne proste danie 09.08.22, 08:12 Tłusta śmietana z serem - i jak ma nie być dobre.... Odpowiedz Link Zgłoś