dorota_g1972 08.08.22, 18:16 Prawo nie zabrania, ale gdzie zdrowy rozsądek? KTO przy zdrowych zmysłach godzi się, żeby człowiek w wieku 72 lat jechał autokarem, w nocy w taką trasę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewka.n Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:22 Sądząc po naszych Januszexach nie wykluczam, że wynagrodzenie kierowcy miało sens tylko po dodaniu do niego czternastu emerytur Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:36 Ja tam czuje januszex od początku. Mam nadzieję, że prokuratura zbada jak to było z odpoczynkiem w takiej trasie Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:47 Wspaniale. Wiemy już, że spał w hotelu, zjadł pełnowartościowe śniadanie i rześki wsiadł do autobusu. Ironia, niestety z tragedią w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:34 A co powiesz o tym, że biuro działało nielegalnie, a tachograf cudownie zaginął? Przeczucie mnie raczej nie myli. Odpowiedz Link Zgłoś
marion.marion Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:44 Ktoś niżej pisał, że tachograf nie wykazał nieprawidłowości. Więc jakim cudem zaginął? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 20:04 Widziałam artykuł gdzie pisano, że tachograf zaginął Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:45 Powiem, że to draństwo, że organizator ponosi odpowiedzialność i prawną i moralną za tę tragedię. W tym także za to, że 72 letni kierowca nie miał możliwości odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:47 Działał nielegalnie, powinien zapłacić za wszystko z własnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:49 Tak, pisałam o tym niżej - od transportu rannych i zwłok poczynając na odszkodowaniach kończąc. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 00:15 W sumie to wychodzi, ze chyba Maryja winna: Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 00:32 A, faktycznie Maryja. On zawsze nie chciał, nie rozumiał i nie wiedział, o co chodzi, ale ktoś mu coś powiedział, więc to był znak i właściwie gość nie miał wpływu na swoje życie. Stylowa bajeczka, odbiorcy na pewno ją łykają, jak pelikany. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 09:44 Tylko Maryja nie poniesie odpowiedzialności, takiej zwyczajnej, ziemskiej. Wszelkie czynności tu i teraz spadną na ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 10:58 Och, skoro nie Maryja, to może się uda zrzucić odpowiedzialność na zmarłą siostrę zakonną? Teraz to ona miała ponoć organizować pielgrzymkę, a on, biedny żuczek, tylko miał załatwić autokar i ubezpieczenie. Autokar nie należał do jego firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 11:32 Cytując klasyka "Bo to zła kobieta była" . Facet wiedział co robi, po wypadku od razu współczuł i publicznie przeżywał, bo zdawał sobie sprawę, że jest winny. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 11:00 Wychodzi też na to, że szatan jest dobry, bo probowal powstrzymać, ostrzegał przed Maryją. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:23 Największą katastrofę drogową w Polsce spowodował kierowca mający lat 39. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:49 I bardzo źle, że spowodował. Jednak pozostanę przy swoim - delegacja 72 latka na taką trasę, w nocy jest skrajnie nieodpowiedzialna, choc zgodna z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:51 A niejeden palacz dożył późnej starości, więc palenie nie zwiększa ryzyka raka płuc. Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:44 niemcyy napisał(a): > A niejeden palacz dożył późnej starości, więc palenie nie zwiększa ryzyka raka > płuc. Pobożne życzenia .każdy lekarz ci powie że to jeden z głównych czynników akurat tego rodzaju raka i bezpośrednio przekłada się na możliwość zachorowania. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 22:05 alessa28 napisała: > niemcyy napisał(a): > > > A niejeden palacz dożył późnej starości, więc palenie nie zwiększa ryzyka > raka > > płuc. > > Pobożne życzenia .każdy lekarz ci powie że to jeden z głównych czynników akurat > tego rodzaju raka i bezpośrednio przekłada się na możliwość zachorowania. > > Zapomniałam dopisać, że o paleniu było ironicznie- a propos "Największą katastrofę drogową w Polsce spowodował kierowca mający lat 39." tzw. przedpiszczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:41 kłamiesz: to nie kierowca spowodował wypadek, tylko pęknięcie opony, a autobus jechał max 60km / h Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 09:30 >kłamiesz: to nie kierowca spowodował wypadek, tylko pęknięcie opony, a autobus jechał max 60km / h a ty niby skąd to wiesz? Pękniecie opony mogło nastąpic na skutek jej uderzenia w barierę, o czym juz była mowa w mediach. max 60 km/h na autostradzie??? z wcześniejszych zdjęć (7 min. przed wypadkiem) nie wyglada to na "max 60 km". Mój wujek zrezygnował w ogóle z prowadzenia samochodu, nawet na pobliską działkę, mając niewiele wiecej, 74 lata. Powiedział, że nie czuje się już na siłach. Dzuięki czemu miałam dodatkowe kartki na benzyne bo to była końcówka prl. Ja, duzo młodsza, raz jeden wybrałam się nocą w 1000 km trasę w nocy, bo wszyscy mówli, ze w nocy lepiej jechać, mały ruch tp. Nigdy więcej! Oslepiajace światła tirów z naprzeciwka, świecacych jak choinki (kretyński pomysł z tymi ledami wokół całego pojazdu). W ciemnosciach i na łuku drogi (o którym dowiadywałam się później, wjeżdżając na niego) miałam wątpliwosci czy ten tir jedzie na mnie, czy jednak jezdnią (autostrady) obok. A w nocy jeżdżą głównie takie rozświetlone tiry. Ok. 3.00 poczułam się zmeczona na tyle, że musiałam zjechac na parking, na dłużej. Po odpoczynku wcale nie czułam sie lepiej bo co to za odpoczynek w samochodzie. W dzień moge jechac i 10 godz. z małymi tylko postojami. W nocy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 09:37 Twoj wujek zdecydowal zaprzestac prowadzenia auta w wieku 74 lat bo sie nie czul na splash ale inni nie sa twoimi wujkami i czuja sie ma silach. Ty nie lubisz prowadzic w nocy a wielu ludzi nie ma z tym problemu i nawet pracuja jako kierowcy w nocy. Ludzie sa rozni. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 09:42 "czuja sie ma silach. " małe sprostowanie - myślą, że czują się na siłach. Niestety, ale pora nad ranem jest najgorsza dla niewypoczętego organizmu. Gdzieś czytałam, że najwięcej wypadków po nocnej jeździe jest właśnie w godzinach 4-6. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 09:55 >Ludzie sa rozni. I nie twierdzę, że nie. Jedni zdają sobie sprawę ze swoich ograniczeń, inni nie przyjmuja ich do wiadomości. Jedni powodują wypadki (przez swoje zachowanie), inni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 10:30 Nie wszyscy w okreslonym wieku maja takie ograniczenia, a juz na pewno nie w takim samym stopniu z czego najwidoczniej nie zdajesz sobie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 10:51 oszszszywiście..."nie zdaję sobie sprawy"... Znasz człowieka w tym wieku, który nie ma żadnych zdrowotnych problemów? jak nie nadcisnienie to cukrzyca, to inne problemy. Owszem, zwykle przyjmują jakies tam lekarstwa, które utrzymuja ich w "prawidłowej" dyspozycji, jednak czy na tyle prawidłowej (przewidywalnej), żeby pracować w wysoce obciążajacym zawodzie, np. jako kierowca autokaru wycieczkowego? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 16:18 mava1 napisał(a): > Znasz człowieka w tym wieku, który nie ma żadnych zdrowotnych problemów? Ja znam niejednego. Znam również ludzi w dużo młodszym wieku z poważnymi problemami zdrowotnymi. I "jakoś" nikt im nie wspomina, że nie powinni prowadzić samochodów z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 17:28 >Ja znam niejednego. znasz "niejednego", ktory nie bierze żadnych lekarstw? ja nie znam żadnego. i co innego "prowadzic samochod", swój, kiedy chcę, na dowolne odległości i z dowolnym postojem a co innego autokar, z pasażerami, pod presją czasu i innych "służbowych" wymagań Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 18:49 alicia033 napisała: > > Ja znam niejednego. To ilu znasz 70+ latków, o których wiesz takie szczegóły i dane wrażliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 20:56 Oczywiście, że są ludzie w wieku 25 lat z ogromną wadą wzroku, padaczką itd i oni nie powinni prowadzić auta. Jednak przeciętny 30-50 a nawet 60 latek jest sprawniejszy niż 70+. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 11:01 > Nie wszyscy w okreslonym wieku > maja takie ograniczenia, Wszyscy majà większe lub mniejsze ograniczenia. Nie ma sensu zaklinać rzeczywistości nawet jeśli to pielgrzymka miała być. Widzenie po zmroku to zmora dla starszych i zmęczenie od wysiłku samego patrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 11:07 Widzenie po zmroku to generalnie jest gorsze u wszystkich, tak to dziala. Gdyby mial 52 lata, nie mial powaznych chorob, nie byl pod wolywem substancji odurzajacych oraz przestrzegal czasu itd tez by sie cos znalazlo. Tym razem jest wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 11:04 Bywa różnie. Mój dziadek, zawodowy kierowca, w wieku lat prawie siedemdziesięciu również czuł się na siłach. Był natomiast porywczy, miał słaby refleks, nie wszystko dobrze widział i prowokował innych kierowców do niebezpiecznych zachowań. Ale, powtarzam, czuł się na siłach i był przekonany, że był doskonałym kierowcą. Nie spowodował, na szczęście, wypadku, ale też nikt nie chciał z nim jeździć autem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 15:23 Z dziś według policji chorwackiej- wszystkie opony były całe, żadna nie pękła. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:11 Nadal jest to wysoce nieodpowiedzialne. Moj teśc, facet w sile wieku, aktywny fizyczne i umysłowo...sam powiedział, ze nie jedzie w tym roku w góry bo nie czuje się nasiłąch prowadzić samochód na takiej trasie. A facet jest bardzo sprawny jak na swój wiek Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:35 Pojawiły się informacje, że przyczyną mógł być wystrzał opony, więc wcale nie jest powiedziane, że wina jest kierowcy. Po drugie, okazało się z tachografu, że kierowcy idealnie przestrzegali czasu pracy, więc nie wypadli sroce spod ogona, tylko byli odpowiedzialnymi ludźmi. Nie czepiaj się człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:48 Nie czepiam się człowieka, zwłaszcza, że nie żyje. 72 letni kierowca , nawet najbardziej doświadczony, najbardziej przestrzegający przepisów, ma organizm starszego człowieka. Pozostanę przy swoim- wysylanie 72 latka w nocy na tak długa trasę jest nieodpowiedzialne. Nie dyskwalifikuję kierowcy, móglby jeżdzić na krótkich trasach, w ciagu dnia, bez presji czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:56 Czepiasz się. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:32 Czepiasz się. Mam znajomego, który jeszcze będąc zaraz po siedemdziesiątce właśnie jeździł w długie trasy autokarem. Bez wahania bym z nim pojechała - był odpowiedzialny, doswiadczony, dbał o zdrowie i na pewno sam by wiedział, kiedy zrobić przerwę, jesli czułby, że coś z nim nie halo. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 22:13 Znam człowieka 68 lat. Jeździ na tirach, trasy międzynarodowe. Badania bez zarzutu, przejechane miliony km bez wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 22:35 Oj, uwielbiam argumenty "a ja to znam...". Pogratulować waszy znajomym, ale to nie znaczy, że każdy 72-latek powinien jeździć w długie, nocne trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 22:41 Oczywiście że są 72 latkowie którzy jeszcze są zdolni wykonywać zawód oraz 50 latkowie którzy niestety nie przejdą badań oraz 25 latkowie którzy w ogóle nie powinni być dopuszczeni do jazdy Jak zwykle wszystko zależy od różnych czynników Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:08 > to nie znaczy, że każdy 72-latek powinien jeździć w długie, nocne trasy. Zaden nie powinien jezdzic, a szczegolnie z pasazerami. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 06:57 ten z chorwackiego wypadku jeszcze kilka dni temu mógł powiedzieć to samo Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:11 nie czepia się. Bardzo nieodpowiedzialne... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 06:58 Nie czepia się Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:24 Dzisiaj na drodze ekspresowej w tirze pękła opona, przejeżdżałam niedługo potem, na szczęście nic się nie stało. Nocą jest trudniej, kiedyś uczyłam się jeździć nocami, teraz się boję, samochody mają oślepiające światła i ktoś kto ma wadę wzroku g.....wno widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marion.marion Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:42 Ktoś pisał wyżej, że tachograf zaginął. To jak w końcu? Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 22:20 "został zniszczony w wypadku", a nie "zaginął". Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:43 abxcd przed chwilą "kierowca, który prowadził autokar w chwili wypadku, miał 72 lata" " Ja mam 48 lat i coraz gorzej się czuje za kierownicą w dłuższych trasach a 72 latek to powinien w domu siedzieć a nie takie trasy robić. " dziadek za kierownicą nocnego autokaru na miedzynarodowej trasie , to sie musiało tak skończyć , niestety Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:48 Ten dziadek miał umiejętności, doświadczenie i uprawnienia, musiał mieć aktualne badania psychotechniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:51 Nie używaj określenia "dziadek", bo to chyba nie Twój dziadek.Z punktu widzenia prawa może wszystko się zgadzać. Z punktu widzenia zdrowego rozsądku juz nie. Jazda w nocy jest bardziej obciążająca niż w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:58 Przeczytaj jeszcze raz post, na który odpowiadam. Nie wiesz co to sarkazm? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:32 nocnamagia napisał(a): > Ten dziadek miał umiejętności, doświadczenie i uprawnienia, Teoretycznie miał I powiedzmy, że tak było. musiał mieć aktualn > e badania psychotechniczne. Teoretycznie zapewne też miał...Ale raczej nie chcecie wiedzieć jak wygląda badanie kierowców 😳🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:40 > Ale raczej nie chcecie wiedzieć jak wygląda badanie kierowców 😳🤦♀️ to psychotechniczne szczegolnie. Strach sie bac Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:00 pkt4a napisała: > " Ja mam 48 lat i coraz gorzej się czuje za kierownicą w dłuższych trasach a 72 latek to powinien w domu siedzieć a nie takie trasy robić. " Też tak uważam. 72 latek ewentualnie mógłby przekładać przy biurku papiery z lewej strony na prawą, a nie jeździć po nocach w taką trasę. Co innego jechać sobie samemu swoim samochodem, a co innego wieźć tylu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 09:06 Jadac samemu tez mozna spowodowac wypadek. To nie wiek jest problemem, wyoadki m.in z przemeczenia zdarzaja sie duzo mlodszym. Natomiast jesli ktos w wieku 48 lat czuje sie jak 80+ to powienien zasiagnac porady lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 11:20 pkt4a napisała: > > > > > dziadek za kierownicą nocnego autokaru na miedzynarodowej trasie , to sie musia > ło tak skończyć , niestety To był twój dziadek? Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 18:53 Powstrzymalabym się os wyroków bez sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:18 Stwierdzam fakt. Nie osądzam kierowcy, zwłaszcza, że nie żyje. Czy chciałabyś, żeby człowiek w "mocno średnim wieku" wiózł Cie w nocy? Ja nie. W ogóle uważam, ze nocne przewozy powinny byc zabronione, ale jest cos takiego jak zdrowy rozsądek. Człowiek 72 letni, ba nawet 65 letni jest mniej sprawny niz młodszy. Łatwiej mu zasnąć. Fizjologii nie oszukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:21 Zrezygnowałabyś z wycieczki na widok kierowcy seniora? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:28 primula.alpicola napisała: > Zrezygnowałabyś z wycieczki na widok kierowcy seniora? Ja chyba tak. Raz wycofalam sie z taksowki z kierowca w bardzo podeszlym wieku i i bardzo grubych okularach. Raptem przestalo mi sie spieszyc, zeby nie urazic staruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:34 W ogóle bym na taką wycieczkę nie pojechała. Ale tak, kilka razy zrezygnowałam z taksowki z powodu wieku kierowcy. Moje życie dla mnie ważńiejsze niż przekonanie pana w takim wieku, że on świetnie jeździ. To, ze w Polsce nie ma obowiązkowych badań refleksu czasu rekacji, odporoności na dystraktory nie oznacza, ze to wszystko nie spada u osób starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:41 To jest obowiązkowe, co 5 lat, a po 70 rż, co dwa lata. Brakuje kierowców, jeżdżą i będą jeździć seniorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:25 Brakuje również pilotów. Czy w związku z tym mają latać seniorzy? W lotnictwie jest przepis ( rygorystycznie przestrzegany), że nie może być dwóch pilotów po 55 lub 60 roku zycia. Z czegos to wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:29 A w ruchu lądowym nie ma takiego przepisu i co poradzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:33 Niestety nic.Chciałabym móc liczyć na rozsądek organizatorów takich imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 01:17 Kierowcy by się znaleźli gdyby im za to porządnie płacono. Tylko wtedy wycieczka byłaby droższa a te "pielgrzymki" odbywają się tanim kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:49 > ze to wszystko nie spada u osób starszych. Alez wiadomo ze spada, nawet nie trzeba badac. Chce senior jezdzic, niech jezdzi bez pasazerow. Bedzie zagrazac sobie i innym na drodze w najgorszym wypadku, ale nie bedzie brac odpowiedzialnosci za pasazerow. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 01:18 Ależ zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:23 Nie wiem. Wiem natomiast, że organizator powinien zdawać sobie sprawę z ryzyka wysyłania w taką drogę 72 latka. I nie jest to dyskryminacja tylko kierowanie się rozsądkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:35 Nie siedzę w jego głowie, ale raczej sobie zdawał z tego sprawę, bo trudno sobie nie zdawać- tylko że wolał zarobić niż nie wysyłać wycieczki z braku kierowcy (i nie chodzi o odwoływanie w ostatnim momencie, tylko o planowanie) albo zrobić normalny nocleg przy trochę wyższych kosztach. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:43 Sposobów było kilka- dolot samolotem i wynajęcie autokaru na miejscu, wydłużenie podrózy bez nocnych przejazdów, dojazd we własnym zakresie i wynajęcie autokaru. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:46 Ja też to wiem , w wątku obok wczoraj nawet pokazywałam, że jest to do zrobienia i nie zwiększa kosztów wycieczki do pięciu tryliardów. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:50 I jeszcze jeden, najpewniejszy - niewychodzenie z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:50 W firmach transportowych brakuje kierowcow. Po pandemii czesc poszla na tiry. Nocne przejazdy sa norma bo noclegi tranzytowe mocno podnosza cene wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:53 Nocne przejazdy sa norma bo noclegi tranzytowe mocno podnosza cene wycieczki. Forumowe ekspertki uważają, że tak nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:04 droch napisał: > Nocne przejazdy sa norma bo noclegi tranzytowe mocno podnosza cene wycieczki > . > > Forumowe ekspertki uważają, że tak nie jest... Nieprawda. Mowa była nie o tym, że nie są normą, tylko że nie są normalne w sensie rozsądne i nie powinny mieć miejsca ze względów bezpieczeństwa. (Jakby co to nie jestem ekspertką ani się za taką nie uważam.) Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:07 P.S. I to bez większego względu na wiek kierowcy, bo ten wypłynął dopiero dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:06 Jest, ale jest to także niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:10 droch napisał: > Nocne przejazdy sa norma bo noclegi tranzytowe mocno podnosza cene wycieczki > . > > Forumowe ekspertki uważają, że tak nie jest Forumowe ekspertki wiedzą, że TAK JEST, ale tak być NIE POWINNO. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:00 Jak mnie nie stać na wycieczkę to nie jadę. To nie był kurs na leczenie, do gaszenia pożaru, ucieczka przez ruskimi bombami ani przewóz krwi potrzebnej komuś do wyzdrowienia czy przeżycia, że najważniejsze, żeby w ogóle się odbył. Właściciel firmy myślący tylko o własnej kasie i tyle. Oby miał chociaż wyrzuty sumienia, skoro raczej nie poniesie konsekwencji prawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:09 Oczywiście, że nie poniesie, w każdym razie nie za wiek kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:10 Racja, pełna racja. A tak przy okazji- wieki temu byłam w krajach bałtyckich na objazdówce organizowaną przez Itakę. Pierwszy i ostatni raz. Był jeden prawie nocny przejazd. Piszę prawie, bo wyjechalismy bladym świtem. Oczywiście trzeba było wstać, dotrzeć na miejsce zbiórki. Po nieprzespanej nocy ( no dobrze, drzemałam w autokarze) zwiedzanie Kowna było koszmarem. Minęło kilkanaście lat i to pamiętam. Never more. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:43 niemcyy napisał(a) > > Właściciel firmy myślący tylko o własnej kasie i tyle. > i kupujący, którzy chcieliby aby wszystko było jak najtaniej. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 09:47 nenia1 napisała: > niemcyy napisał(a) > > > > Właściciel firmy myślący tylko o własnej kasie i tyle. > > > i kupujący, którzy chcieliby aby wszystko było jak najtaniej. Tak, to też. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:23 Jedyny fakt tutaj to ten, że gość miał 72 lata reszta to opinie i pytania bez odpowiedzi. Fizjologii nie oszukasz ale też nie wyprowadzisz na jej podstawie wniosków co do przyczyn danego wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:26 > Człowiek 72 letni, ba nawet 65 letni jest mniej sprawny niz młodszy. Juz samo widzenie w ciemnosci jest iles razy gorsze. Tez uwazam ze 72 latek nie powinien byc dopuszczony do nocnej jazdy autokarem pelnym ludzi. Chyba tylko kompletny brak wyobrazni albo skrajna lekkomyslnosc doprowadzila do takiej decyzji. A Najprawdopodobniej wszystko na raz plus olejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:01 Kierowca z Grenoble miał, zdaje się, 23 lata? Brakuje kierowców, właściciel firmy ratował się emerytem🤷♀️ taki to rozsądek. Badania musiał mieć, czas pracy i pauzy były przestrzegane. Odpowiedz Link Zgłoś
marion.marion Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:56 Ten z Grenoble był za młody, bez doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 19:00 A nie ma nikogo młodszego za to doświadczonego? Czy na długich i bardzo długich, trudnych i niebezpiecznych trasach kierowcy wożący ludzi( wycieczki) muszą miec kilkulatnie doświadczenie albo 70+? Odpowiedz Link Zgłoś
marion.marion Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 19:28 Najwidoczniej do zawodu kierowcy ludzie nie pchają się drzwiami i oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
marion.marion Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 19:29 A przynajmniej jako kierowcy autokarów. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 19:52 Nie, jest to tylko kwestia pieniędzy. Na stronie internetowej podobnego biura jest koszt podobnej pielgrzymki 650 zł + 250 euro. czyli "po taniości". Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 19:53 Następnym razem 100 latka zatrudnià z braku laku. Tego co uciekł przez okno i po świecie podróżuje. Dziarski jest jak cholera 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:16 Old story ale moze sie przyda jako context: www.wickedlocal.com/story/archive/2012/08/17/greyhound-driver-80-with-perfect/38211835007/ BTW, dopoki nie ma wynikow sledztwa, wiek kierowcy jest wylacznie jednym z wielu factors - moze sie okazac crucial, moze sie okazac kompletnie bez znaczenia. Patience! W jakims momencie info bedzie podane, wtedy bedzie czas na komentarze. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:20 Mogła pęknąć opona, mógł samochód być niesprawny, mógł na drodze być olej i sto róznych przyczyn, ale nie zmienia to faktu, że 72 latek na takiej trasie to nieodpowiedzialna decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:32 Pytanie jest jedno: co bylo jednoznaczna przyczyna wypadku & czy mozna bylo te konkretna przyczyne przewidziec/jej zapobiec? Dopoki nie ma odpowiedzi na to pytanie, wszystkie opinions to tylko extra szum w obliczu smierci 12 ludzi, w tym rzeczonego kierowcy (!!!), definitely niepotrzebny. Naprawde tak trudno poczekac do official results sledztwa? Life. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:36 Oficjalne rezultaty śledztwa nie mają nic wspólnego z opinią, ze emeryt nie powinien prowadzić autokaru na tak długiej trasy bez normlanego odpoczynku. Przecież on był na nogach dobę, od porannego wyjazdu z Warszawy, nie ma opcji by to nie wpływało na zdolność prowadzenia pojazdu w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:45 Jechał 9h, a potem miał 11h (chyba, a może 10?) przerwy na odpoczynek. Nie mówię że to super, że 72- latkowie pracują jaki zawodowi kierowcy, ale takie są realia i prawo na to zezwala. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:54 Aha, w czasie odpoczynku zjadł normalny posiłek, 7-8 godzin snu w normalnym łóżku bez budzenia co kawałek chyba że z raz na siku, potem małe śniadanie i znowu za kierownicę? A nieeee, to nie ten przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:56 Nie mówię, że to cudowne przepisy, ale takie właśnie obowiązują i funkcjonują🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:02 No tak. Należałoby zmienić, ale jaka władza takie przepisy. Niedzielski po odwaleniu w Chorwacji akcji propagandowej spędził sobie miłą niedzielę i co go obchodzi, że wszystko się trzyma na zasadzie dopchnięcia kolanem albo szczęścia/braku pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:32 Organizator wycieczki powinien także mysleć i przewidywać. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:37 Pewnie myślał- że nic się nie stanie. Ale na poważnie: pełna zgoda, powinien myśleć i przewidywać. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:30 Niestety zezwala. Jechał 9 godzin - to dużo nawet dla zawodowego kierowcy i osoby młodszej. "odpoczywał" 11. Tylko jaki to odpoczynek, drzemka na siedząco. Abstrahując od rzeczywistej przyczyny jazda osoby w tym wieku w nocy jest groźna. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 01:21 Ale wstał rano poprzedniego dnia czyli nie spał w normalnych warunkach około 22 godzin (odpoczynek w autokarze to nie jest odpoczynek). I nie zapominaj, że oni mieli do pokonania jeszcze kilkaset kilometrów, więc nie spaliby znacznie dłużej. I ja nie kłócę się z prawem tylko z rozsądkiem. Realia takie są, bo ludzie chcą takich wycieczek i zawsze im się wydaje że "umierają zawsze inni". Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 08:13 Zatem tym razem się zdziwili, bo trafiło na nich. Może to pociągnie za sobą zmianę przepisów, kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 15:26 W lotnictwie jest takie powiedzenie, że procedury pisane są krwią pilotów. Może warto by to rozszerzyć i po tym tragicznym wypadku zakazać nocnych przejazdów i wyznaczyć górną granicę wieku kierowców wożących wycieczki ( nieważne czy szkolne czy pielgrzymki czy z turystyczne). Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:45 > Pytanie jest jedno: co bylo jednoznaczna przyczyna wypadku & czy mozna bylo te konkretna przyczyne > przewidziec/jej zapobiec? Nie wierze co czytam Przyczyn moglo byc kilka i najprawdopodobniej glowna z nich byl wiek i kondycja fizyczna kierowcy podczas nocnego prowadzenia kolosalnego pojazdu pelnego pasazerow. Mozna bylo to przewidziec, mozna bylo temu zapobiec i napewno mozna bylo to wykluczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 19:55 Again, dopoki jedyny podany detail to wiek kierowcy, we know NOTHING, co bylo przyczyna wypadku. Geeeez ... ze tez dorosle kobiety nie potrafia sie powstrzymac przed jednoznaczna (!!!) ocena zanim nie otrzymaja complete of facts Bedzie full/final info, bedzie o czym dyskutowac. Narazie mozna wylacznie wspolczuc rodzinom tych, ktorzy zgineli & zyczyc speedy recovery tym, ktorzy sa ranni. Enough. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:21 No paczpani, a pis pierwsze, co zrobił po dojściu do władzy, to obniżył wiek emerytalny (z 67 do 65 dla mezczyzn). Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:37 Nie, można oprócz trzymania kciuków za wyzdrowienie i rekonwalescencję rannych i wyrazów współczucia dla rodzin tych, którzy zginęli pomysleć co zrobić, aby nie dopuścic do podobnych sytuacji albo zmniejszyć ich prawdopodobieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 01:24 Bi tu chyba nikt nie twierdzi, że wiek kierowcy BYŁ przyczyną wypadku. Tylko, że nie powinno być kierowców zawodowych w tym wieku, bo wypadek jest wyłącznie kwestią czasu i szczęścia prędzej czy później. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 06:10 panna.nasturcja napisał(a): > Bi tu chyba nikt nie twierdzi, że wiek kierowcy BYŁ przyczyną wypadku. Może jednak spróbuj najpierw przeczytać wątek a potem coś ewentualnie pisz? Chociaż lepiej nie, bo jak widać po tym poście z logiką ci absolutnie nie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 21:12 Nie jest kwestią czasu - szczęścia owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:34 To nam szykowało PO. 67 jako wiek emerytalny z perspektywą na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:38 Ale póki co PO 7 lat nie rządzi a organizatorem feralnej wycieczki byl kościół ( albo organizacja około kościelna) Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:38 67 a 72 to jednak wieksza róznica niż 67 a 65. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 22:18 vivi86 napisał(a): > To nam szykowało PO. 67 jako wiek emerytalny z perspektywą na więcej. A PiS zmusza do pracy 72-latkow głodowymi emeryturami. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 13:38 Ale jakoś teraz pisolcom nie przeszkadza 73 letni staruch kierujący całym krajem...... Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:38 Wiesz ... w państwie PiS inflacja 15%. Emeryt tez żyć musi. 13, 14, i inne socjale nakręcają inflację. Facet nie miał wyjścia, musiał dorabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:43 Tak, ale niekoniecznie musi wozić ludzi na długich dystansach i w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:48 No z czegoś musi żyć, pardon ... musiał żyć. Najwyrazniej praca do 72 roku życia nie starczyła na godziwą emeryturę. Albo firma tak xujowo płaci, że pracują w niej tylko emeryci i renciści. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:47 gaskama napisała: > Wiesz ... w państwie PiS inflacja 15%. Emeryt tez żyć musi. 13, 14, i inne socj > ale nakręcają inflację. Facet nie miał wyjścia, musiał dorabiać. Już nie popadajmy w przesadę, emeryci to wcale nie najbiedniejsza grupa społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 16:16 Wiesz, gros emerytów dorabia, bo chce, bo stać ich na to żeby sobie poprawcować bez presji. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 18:25 Owszem, niech dorabiają, ale bez narażania życia swojego i innych. Taki detal. Człowiek w tym wieku absolutnie nie powinien jeżdzić w nocy a do tego autokarem z ludźmi. Sprawny, zdrowy 70 latek niech jeżdzi w ciągu dnia taksówką. Ryzyko postokroć mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 20:36 Dopóki prawo pozwala dopóty jeździć będą autobusami, tramwajami, taxi. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:42 Ja raczej pomyślałam o tym, że smutna to rzeczywistość, w której 72-latek musi wciąż pracować, zwłaszcza jako kierowca na dłuższych dystansach. Zakładam niestety, że nie kierowała nim pasja tylko smutna konieczność (obym się myliła - wtedy ta śmierć ma więcej sensu). Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:45 Tak, jest to tragiczna rzeczywistość, ale tego człowieka ktos wysłał, ktoś kto wiedział, że czeka go długa droga, jazda w nocy. To wystarczy, żeby tańczyć na linie nad przepaścią. Sto razy się uda, sto pierwszy raz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:48 Wiem, dlatego pracodawcy nie rozumiem i potępiam, natomiast 72-letniego kierowcy mi żal. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:55 niekoniecznie, znajomi mojego ojca sa po 70-tce i niektorzy pracuja..pracuja bo lubia i nie chodzi o przekladania papierow. Przechodza wszystkie badania prawidlowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_11 [...] 08.08.22, 21:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 20:58 72 lata i autokar z ludźmi? Jezus Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:03 Wiele znanych biur podrozy ma wycieczki z nocnymi przejazdami. Ematka jak zwykle łatwo feruje wyroki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:14 Wiem, tylko czy to jest bezpieczne? Czy ludzie po nieprzespanej nocy ( bo drzemka w autokarze nie jest pełnowartościowym snem) cos wynoszą z takiej wycieczki ( procz zmęczenia)? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:51 dorota_g1972 napisała: > Wiem, tylko czy to jest bezpieczne? Tak. > Czy ludzie po nieprzespanej nocy ( bo drzemka w autokarze nie jest pełnowartościowym snem) cos wynoszą z >takiej wycieczki ( procz zmęczenia)? oczywiście, że nie wynoszą, robią to wyłącznie dla umartwiania się <sarkazm> Ematki jak zwykle, granatem oderwane od reala. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_11 [...] 08.08.22, 21:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:11 To Twoje zdanie, masz do niego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:13 ewunia_11 napisała: > Wyjątkowo podły i hejterski wątek o tym tragicznym wypadku .Jak można tak pisać > .Co za ludzka bezczelność . Zamiast się oburzać następnym razem zanim wybierzesz się na wycieczkę sprawdź warunki i komu oddajesz się pod opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:15 Ty taniarada, udajesz teraz kobietę? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 21:23 Może sam ma 72 lata i poczuł się urażony? W sumie niesłusznie bo raczej ludzie akurat kierowcy współczują. Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 22:11 Przykre. Niezależnie od tego, czy wiek przyczynił się do wypadku czy nie to jest nie fair, ze 72-latek, zamiast spać we własnym łóżku po wieczorze w wnukami, musi tyrać jeżdżąc po nocach z jakimiś ludźmi / Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 22:49 A może miał zawał? I nie o wiek chodzi. Ludzie młodzi tez mają. On poniósł najwyższa karę. Karę śmierci. Nie ma co oceniać. A gdyby to był Wasz ojciec ? Najlepiej wydawać wyroki. Ja mam 44 lata. Jeżdżę dużo. Nikt się mnie nie czepia. Ale jak spowoduje wypadek to będzie, że stara, że nadwagą, że w okularach. . Ach ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:06 > I nie o wiek chodzi. Wlasnie glownie o wiek tu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:13 asia.sthm napisała: > > I nie o wiek chodzi. > > Wlasnie glownie o wiek tu chodzi. > W Katowicach jakiś bezmozg przejechał 19 łatkę. Dwa razy młodszy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:18 > W Katowicach jakiś bezmozg przejechał 19 łatkę. Dwa razy młodszy. Chcesz przytoczyc jeszcze pare przykladow wypadkow spowodowanych przez mlodych? Smialo wal, im glupiej tym lepiej. Wszystkim bedzie przyjemniej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:48 Twojej głupoty i linczowania tego człowieka nic nie jest w stanie przebić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 08.08.22, 23:58 Nikt nie linczuje. Tylko może warto rozmawiać, żeby na przyszłość ktoś pomyślał, zanim zatrudni kierowcę w wieku 72 i więcej lat? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 00:05 > żeby na przyszłość ktoś pomyślał, zanim zatrudni kierowcę w wieku 72 i więcej lat? A inny zanim wykupi wycieczke lub wysle dziecko autokarem w daleka podroz. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 00:20 iwles napisała: > > Nikt nie linczuje. Tylko może warto rozmawiać, żeby na przyszłość ktoś pomyślał > , zanim zatrudni kierowcę w wieku 72 i więcej lat? > warto też stuknąć się we własne piersi, kierowanie się głównie niską ceną przy wyborze usług powoduje, że pensje kierowców są jakie są a na rynku są coraz większe niedobory kierowców, bo coraz mniej chętnych jest do ciężkiej pracy w trasie, z dala od rodziny, za kasę która tyłka nie urywa. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 01:09 (...)kierowanie się głównie niską ceną przy wyborze usług powoduje, że pensje kierowców są jakie są(...) Albo masz nadmiar gotówki albo żyjesz gdzieś na innym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 06:05 I znowu iwles, ci nie wyszło ... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 06:41 Co mi nie wyszło. To, że ja będę kierować sie rozsądkiem, a nie niska cena, nie znaczy, że nie ma osób, które chętnie skorzystają z takiej okazji i nie będą patrzeć ani na wiek kierowcy, ani na stan techniczny autobusu. Ucieszą się, że tanio i pojadą. Jest oferta - znajdzie się i odbiorca. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 16:21 korag100 napisała: > Alicji pytam Nie, to do asi było. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 00:18 asia.sthm napisała: > > W Katowicach jakiś bezmozg przejechał 19 łatkę. Dwa razy młodszy. > > Chcesz przytoczyc jeszcze pare przykladow wypadkow spowodowanych przez mlody > ch? > Smialo wal, im glupiej tym lepiej. Wszystkim bedzie przyjemniej. > Tak. Ten mlody zrobił to z premedytacją. 72 latek pracował jak zegarek. Poczytaj o innych wypadkach drogowych. Zobacz średnia wieku. A może jeździł lepiej niż młodzi. Nie byl pijany, nie był naćpany. Tachograf pokazał, że jechał beż najmniejszych uchybień. Zginął. Bądź obiektywna bo możesz kiedyś tego sama potrzebować. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 01:08 achograf pokazał, że jechał beż najmniejszych uchybień. Tego akurat nie mógł pokazać, ponieważ według chorwackiej policji, tachograf został zniszczony w czasie wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 10:05 >A może miał zawał? I nie o wiek chodzi. Ludzie młodzi tez mają. Jednakowoż rzadziej niż starsi ludzie. >On poniósł najwyższa karę. Karę śmierci. Nie ma co oceniać. Nie egzaltuj się tak, zginął w wypadku, nie poniósł kary śmierci. I nikt nie ocenia jego, a firmę, która go zatrudniła. >A gdyby to był Wasz ojciec ? A gdyby to wasza matka była? >Nikt się mnie nie czepia. Ale jak spowoduje wypadek to będzie, że stara, że nadwagą, że w okularach. A czy waga albo okulary ograniczają ci ruchy/widzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 06:06 <zamiast spać we własnym łóżku po wieczorze w wnukami,> Śmieszą mnie matki-polki, które uważają że użeranie się z dziećmi (nawet własnymi wnukami) to taka przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 08:41 Śmieszą mnie matki-polki, które uważają że użeranie się z dziećmi (nawet własnymi wnukami) to taka przyjemność. I jeszcze same reagują oburzem na tekst "na emeryturze odpoczniesz i zajmiesz się wnukami". Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 08:44 A kto mówi, że zajmowanie się wnukami to odpoczynek? Przeciez masz tam spojnik "i", czyli odpoczynek i zajmowanie się wnukami, to sprawy rozdzielne 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 11:16 Nie miałaś w szkole logiki, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:25 Jeżeli napiszę: nocnamagia pojedzie do Paryża, wjedzie na Wieżę Eiffla i zwiedzi Luwr, to znaczy, że zrobi to jednocześnie? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:30 Może się dokształć zanim zaczniesz dyskusję www.matemaks.pl/koniunkcja.html Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:44 🤣 To może ty się dokształc? Które zdanie jest fałszywe? (dodam, że masz tutaj 3 zdania): "Przejdziesz na emeryturę, odpoczniesz i zajmiesz się wnukami". Czyli że, będąc na emeryturze będziesz zajmować się wnukami ( np.w godzinach 10-12). W pozostałych godzinach będziesz odpoczywać, tez będąc na emeryturze. Wszystkie zdania są prawdziwe: Będziesz na emeryturze Będziesz odpoczywać Będziesz zajmować się wnukami. Ot, i masz tutaj koniunkcję, która jest zdaniem prawdziwym, a ty probujesz mi wmówić, że fałszywym. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 01:23 Nie oceniałabym przede wszystkim.. Może 72 latek był w lepszej kondycji niż nie jeden 50 latek? Ten 72 latek mógł mieć 55 letnie doświadczenie na autobusie. Może właściciel firmy miał do wyboru wysłać kierowcę 30 letniego i np. tego Pana, który te trasę znał, bo jeździł tam kilkadziesiat jak nie kilkaset razy? To jest wymagająca trasa wysoko w górach i po górach. Może ten Pan właśnie był wyspany, bo mógł sobie pozwolić na sen w dzień przed wyjazdem? I nie musiał się w tym czasie zajmować bąbelkami? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 01:28 Był wyspany po niemal dobie bez odpoczynku? Wymagająca trasa więc posłano kierowcę wieku, który obniża sprawność psychofizyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 01:41 Przecież on nie jechal od Warszawy do Zagrzebia.... kurcze, trochę wiedzy o pracy kierowcy (przepisach) I dopiero pisz. Kierowcy mają psychotesty, skoro je przeszedł to chyba nie twój już problem. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 02:01 Ja nie piszę, że jechał. Tylko, że od rana nie spał więc to jest niemal doba. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 09:35 Nie wiesz tego, bo być może wsiadl za kierownicę dopiero o 20.00 lub 22.00. Tak się robi w przypadku trasy w podwójnej obsadzie. Dowiedz się, a potem pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnarybka Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 17:57 Wsiadł za kierownicę po przejechaniu granicy chorwackiej, czyli dość krótko przed wypadkiem. W auokarach są pomieszczania sypialne dla kierowców. Nocą jedzie się łatwiej, niż w dzień, bo jest mniejszy ruch i dlatego kierowcy lubią nocne przejazdy, bo ich mniej to męczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 21:00 Pomieszczenia, tak super, wspaniale się odpoczywa w takich pomieszczeniach zwłaszcza gdy się ma ponad 70 lat. Nocą jedzie się łatwiej? No chyba nie do końca. Nie oszukasz cyklu dobowego. Są godziny- zwłaszcza między 3.00 a 6.00 kiedy organizm domaga się snu. Wtedy najłatwiej o wypadek szczególnie gdy droga jest nudna. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 09:41 Mnie jedynie się nie podoba skupienie na wieku kierowcy, bo to jest zdejmowanie odpowiedzialności z organizatora tej pielgrzymki. Skończy się na tym, że wszyscy potępią starego dziada za kółkiem, a nikt nie będzie się zastanawiał kto i dlaczego zatrudnił tego emeryta by kierował tyle godzin ciurkiem bez porządnego snu. Po raz kolejny KK w Polsce się upiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:18 Dziadek za kierownicą i brak noclegu w hotelu . Po taniości kościelna wycieczka a może się uda , nie udało się . Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 15:38 Organizator pielgrzymki ma problemy, bo biuro nie ma odpowiednich "papierów". Autobus , według informacji na dzis, był sprawny, ale 11 letni ( nie wiemy jaki miał przebieg i jak rzetelne były badania techniczne, bo z tym bywa róznie). Kierowca miał 72 lata. W tym wieku znacznie częściej niz u osób młodszych zdarzaja się zasłabnięcia. Osoby w tym wieku mają, i wynika to z fizjologii, nie jest niczyją winą, słabszy refleks, zwykle gorzej reagują na oslepianie i szybciej się męczą. Nawet jeśli według badań psychotechnicznych mieścił się w normie ( w co wierzę) to jeśli nałoży się kilka czynników dochodzi do tragedii. Osoby młodsze szybciej się regenerują- 40 latek po nieprzespanej nocy może dobrze funkcjonować 60 latek zdecydowanie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 19:07 Jeśli film z okresu 7 minut przed wypadkiem jest prawdziwy, to nocy już nie było, był widny dzień (późny świt). Nie miało co go oślepić, bo jechał z północnego wschodu na południowy zachód, a była 5:40 rano. Nie były to żadne trudne warunki górzyste, tylko autostrada w kierunku stolicy kraju. Prosta droga, nie pusta, ani nie zatłoczona. Ideał każdego kierowcy. Po prawej stronie dwie wsie: Jarek Bisaški, a dalej Podvorec. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 21:02 Nocy już nie było, ale ten biedny człowiek przejechał jednak całą noc.Do zdarzenia doszło o świcie czyli w najtrudniejszym dlla organizmu momencie. A jeśli do tego prosta droga to mógł zasnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 22:17 Niejaki "pan Paweł", który był w pokoju szpitalnym z księdzem Rafałem Działakiem, twierdził ponoć, że zaraz za przejściem granicznym na granicy Chorwacji kierowcy się zatrzymali i się wymienili. I "niedługo ujechali, kiedy się to stało". Od przejścia granicznego z Węgrami ujechali ok. 70 km. No nie jest to "zaraz" i droga może człowieka znużyć i wymęczyć, nawet autostradą. Ale prawdopodobnie nie prowadził całą noc. Reporterka TVNu24 ponoć dowiedziała się, że opony są nieuszkodzone. Czyli huk, który słyszał pan Paweł, nie był hukiem pękającej opony. Odpowiedz Link Zgłoś
areyoubetter Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 10:51 Jeden z pasażerów powiedział, że kierowcy zmienili się krótko przed wypadkiem. Co więcej, słyszał jakiś huk wystrzału i dokładnie powiedział, że było to jak huk pękniętej opony. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 11:47 A może to był huk bomby termobarycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:28 a może to parówki jak u Anatolija ? Odpowiedz Link Zgłoś
pomozeciepomozemy Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:23 Phi, co tam wiek. goniec.pl/wypadek-autokaru-w-chorwacji-organizator-pielgrzymki-zdruzgotany-taka-byla-wola-pana-boga-ad-wij-070822 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:30 - W tym autokarze jechali kapłani i zakonnice, była opieka duchowa. Nie rozumiem tego, co się stało, ale nie wiemy, jaka jest wola pana Boga - twierdził pan Jarosław. pan Jarosław, właściciel biura "U brata św. Józefa". Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 12.08.22, 11:49 Nie no, skoro była opieka duchowa to nic złego przecież nie mogło się stać. Przypomina mi to afgańskie linie lotnicze Ariana, w których w pewnym momencie o kwalifikacjach pilota świadczyła długość brody, jako oznaka pobożności. No bo to przecież Allah prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:27 Dobrze że pociągami i samolotami nie kierują 72-letnie dziadki . Strach byłoby wsiąść do TAXI z takim dziadkiem kierowcą . A tu proszę , dziadek za kółkiem w nocnym , górzystym i wielogodzinnym bardzo ciężkim przejeżdzie autokarowym . To chyba tylko w pielgrzymkowym koscielnym biznesie takie bordello bum bum i parcie na kasę kosztem zdrowego rozsądku i zasad BHP na drodze Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:46 W rozmowie z Super Expressem głos na temat zdarzenia zabrał organizator pielgrzymki pan Stanislaw , właściciel biura "U brata św. Józefa" . Wstrząśnięty całą sytuacją zaznaczył, że "taka była wola Pana Boga". Dlaczego koleś nie pomyślał o noclegu dla uczestników wycieczki i o tym aby kierowcą autokaru nie był 72-letni dziadek ? Nie starczyło wyobrażni panu Stanisławowi ? Zysk byłby mniejszy gdyż potrzebne byłyby 2 noclegi ? Koszt wynajęcia autokaru byłby droższy o te powiedzmy około 2 x 12 godz = 24 godziny przeznaczone na nocleg i posiłki np kolacje i śniadania ? Czy inni organizatorzy takich wyjazdów też tak robią jak pan Stanisław ? Czy to ktos kontroluje ? Czy na wszystkich uczestników wyjazdu są rachunki wpłat ? A podatek VAT od każdej umowy zawartej z wyjeżdżającymi osobami ? Tak się tylko pytam dla kolegi . .................................................................................................................................................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 12:57 Pan Stanislaw ma na imie Jaroslaw albo odwrotnie Tych organizatorow moglo byc jak kucharek szesc i koniec wiadomy. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 16:38 Zysk byłby mniejszy gdyż potrzebne byłyby 2 noclegi ? Najlepiej, jakby każdy przedsiębiorca dopłacał z własnej kieszeni, ignorując rachunek ekonomiczny... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 18:39 Jeżeli przedsiębiorca nie potrafi wycenić swojego produktu tak, aby odbiorca był bezpieczny, to nie powinien być przedsiębiorcą. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 22:04 Prawdopodobnie przedsiębiorca nie uchybił żadnym obowiązkom. Niestety, wypadki zdarzają się i, ogólnie, nie jesteśmy nieśmiertelni. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 16:56 Zysk byłby mniejszy gdyż potrzebne byłyby 2 noclegi ? Koszt wynajęcia autokaru byłby droższy o te powiedzmy około 2 x 12 godz = 24 godziny przeznaczone na nocleg i posiłki np kolacje i śniadania ? Zysk jak zysk ale ta wycieczka bylaby drozsza dla uczestnikow. Nie wiem jakie ceny w hotelach nawet tanich sa w Chorwacji ale z pewnoscia nie sa darmowe. Dlatego bylo dwoch kierowcow zeby nocleg nie byl konieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 21:03 Tak, byłaby droższa dla uczestników, ale bezpieczniejsza i mniej męcząca. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 18:22 Organizator zapomniał wyrazić radość, że 12 dzieci bożych jest już w objęciach ojca niebieskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 21:00 "taka była wola Pana Boga" a to ok Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 18:57 Wolałabym wiedzieć, co z tą oponą. Pękła tuż przed wypadkiem? Wskutek wypadku? Wcale nie pękła? Jeśli się okaże, że nie zawinił stan techniczny autobusu, to wtedy porozmawiamy sobie o kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 09.08.22, 21:08 Nie, nie pękła - tak podaje chorwacka policja. Nikt nie wini kierowcy, bo nie zasnął/zasłabł celowo, nie zabił umyslnie kilkunastu osób i nie popełnić samobójstwa jak kilka lat temu pilot Germanwings. Z tym, że w przypadku pilota mieliśmy do czynienia z chorym psychicznie facetem, który nie powinien być dopuszczony do latania a w przypadku katastrofy autokaru ze starszym człowiekiem, który pracował ponad siły. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 17:12 I biuro działające nielegalnie. Cud. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:16 Jeden z komentarzy pod art. autor junk92509 przed chwilą Biuro i autokar były poświęcone i zawierzone Maryi na Jasnej Górze. Więc wszystko było jak najbardziej legalne, a wszyscy krytycy to niemiecko-brukselcy ateiści którzy chcą zniszczyć Polaków i najświętszą wiarę chrześcijańską... Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:33 Czyli Bóg zapłać Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 17:26 73-letni zaburzony dziad rządzi tym krajem. To co tam 72-letni kierowca... Odpowiedz Link Zgłoś
marion.marion Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 19:26 I takiego dziada żaden prawdziwy mąż stanu nie potrafi od wielu lat wysiudać z polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 18:32 "Biuro Podróży" - tak w cudzysłowie, "U Brata Józefa" działąło bez wymaganych dokumentów, wpisu do rejestru organizatorów turystyki, uczestnicy pielgrzymki nie byli objęci gwarancją ubezpieczeniową. Nic. Zobaczcie stronę internetową tej firmy ( o ile jeszcze jest) - pan Jarosłąw M organizował cykliczne pielgrzymki i nikt się tym nie zainteresował. OFIAROM WYPADKU TRZEBA POMÓC, trzeba ściagnąć ich do Polski, podobnie ciała zmarłych. Tu nie ma wątpliwości. Zwykle, gdy biuro działa legalnie robi się to na koszt ubezpieczyciela, a w tym przypadku na koszt podatnika. Pan Jarosław pomodli sie za zmarłych i rannych i po problemie. A może zapłaciłby z własnej kieszeni za to co , gdyby biuro działało legalnie, pokryłby ubezpieczyciel. Wszystko tanio albo jeszcze taniej, nocne przejazdy, brak odpoczynku kierowców i doszło do tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 19:04 O zezwoleniach nic nie wiem ale strona jest fantastyczna. Poradnik przed wycieczka do Izraela: " Proszę również uważać na ortodoksyjnych Żydów – robienie zdjęć ich twarzy jest wbrew ich religii. Dlatego, radzimy robić zdjęcia z ukrycia. " Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_g1972 Re: Wypadek w Chorwacji 72 letni kierowca 11.08.22, 19:54 Na przykład, ja z kolei nie widziałam tego "ostrzeżenia". Odpowiedz Link Zgłoś