tanebo001 13.08.22, 14:03 natemat.pl/431098,doniesienia-o-snietych-rybach-na-rzece-ner-zwolano-sztab-kryzysowy mieszkańcy Łodzi uważajcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamin Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 14:11 Jako była łodzianka jestem zadziwiona, że w Nerze żyły jakiekolwiek ryby. Kiedyś to był pełen chemikaliów ściek śmierdzący na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 14:15 Może wyewoluwały jak te w Ankh-Morpork Natomiast Ner jest długi a tu mowa o pograniczu powiatów łęczyckiego i poddębickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_ma_niebieskich Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 14:35 Przez Wartę jest powiązany. Ale to chyba wcześniej też coś by było nie tak? Z drugiej strony - spójnej polityki informacyjnej nie ma, więc wiadomo jedynie, że nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 14:44 Tyle, że Warta wpada do Odry, a nie odwrotnie. W jaki sposób skażenie z Odry przedostać by się miało w górę dopływu, a niego do kolejnego dopływu? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 15:46 kamin napisał(a): > Może odkryto źródło skażenia. skażona, szalona woda wpadła do Odry z Warty i stwierdziła, że chrzani Bałtyk od dziś płynie w Sudety Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 15:52 Zobacz sobie na mapie jak płyną te rzeki. I niby jak skażenie na Nerze ma być żrodlem skażenia na Odrze? Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 15:28 Kiedyś czyli za czasów PRL owszem był zanieczyszczony ale jak poupadały farbiarnie to Ner stał się czyściutką rzeką pełną ryb. Od dobrych trzydziestu lat nigdy z niej nie śmierdziało (wcześniej owszem). Mieszkałam dobry kilometr od tej rzeki, moja babcia jeszcze bliżej. Teraz jeżdżąc do rodziców przejeżdżam przez most na Nerze. Ta informacja o śniętych rybach mnie zasmuciła. Ten odcinek Poddębice -Łęczyca ekologicznie był super, bobry, raki, duże skupiska ptaków. Ludzie pływali po niej kajakami. Na odcinku od Parsk przez kilkanaście kilometrów są łąki, tam jest masa ptaków. Jeżeli ktoś zatruł rzekę celowo to oby mu łapy uschły. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 17:29 Właśnie przyszedł mi alert RCB o zanieczyszczeniu Neru, napisali nie wchodzi do wody i nie łów ryb. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 17:30 Telefon mi poprawia, miało być nie wchodź zamiast nie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 16:02 od 27 lipca zpleszewa.pl/wiadomosci/dali-znac/bialy-zawiesisty-osad-nieprzyjemny-zapach-czy-rzeka-ner-zostala-zanieczyszczona-zdjecia/OJC9BVq0YvbTv4CADAvw Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 16:31 Artykuł dotyczy nie rzeki Ner tylko strugi o tej samej nazwie, która ma 15 km i jest dopływem Prosny. Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: Śnięte ryby w rzece Ner 13.08.22, 16:32 Czyli nie o tą rzeczkę chodzi. Ta w łódzkim jest dopływem Warty a ta z twojego artykułu jest dopływem Prosny i jest w województwie Wielkopolskim. Odpowiedz Link Zgłoś