Dodaj do ulubionych

Komu, komu..

29.08.22, 21:09
..panzerotto?
Do wyboru z chorizo, z anchois albo z samym serem ( mieszanym- mozarella, gouda, parmezan)
Bierzcie, póki ciepłe!
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:11
      Piękne. Zjadłabym gdyby nie całkowity brak apetytu na cokolwiek!
      • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:13
        I nawet żadne nie wybuchło! Jestem z siebie dumna, zawsze choć jedeno musiało eksplodować:p
        • buuenos Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:19
          Ide googlac przepis bo wyglada swietnie, zarlabym
          • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:20
            Mogę ci tu napisać, najlepszy przepis mojej szwagierki :p
            • buuenos Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:28
              Pliska, jak mowia moje siostrzenice
              • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:32
                Wrzuciłam niżej.
                • buuenos Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:05
                  Moc roboty, ale zrobie😜dzieki
      • piataziuta Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:58
        daniela34 napisała:

        > Piękne. Zjadłabym gdyby nie całkowity brak apetytu na cokolwiek!


        Choraś? suspicious
        • daniela34 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:01
          Jak cholera. I to nie na covid (chyba że 2 testy mnie okłamały).
    • arthwen Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:12
      To z z chorizo zaklepuję wink
    • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:18
      z chorizo biore smile

      smazylas czy pieklas?

      ja robie ostatnio wariacje 'na temat' z ciastem serowym, ostatnio byly z pieczarkami i feta
      • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:32
        Smazylam.
    • homohominilupus Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:18
      Ooo, empanadilla
      • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:20
        a, nie, bo empanadas 🤣
        • piataziuta Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:59
          team #empanadas big_grin
          • homohominilupus Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:35
            Same jesteście empanadas.
            Empanada to takie duże coś.
            • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 23:04
              to moze bys ewentualnie empanaditas tongue_out
            • piataziuta Re: Komu, komu.. 30.08.22, 10:38
              lo siento senora, mi culpa big_grin
              • homohominilupus Re: Komu, komu.. 30.08.22, 12:02
                Jeśli już to señorita 😜
                • homohominilupus Re: Komu, komu.. 30.08.22, 12:04
                  Tak wygląda empanada. Empanada gallega. Jedno z niewielu dan kuchni hiszpańskiej które uwielbiam
                  • szmytka1 Re: Komu, komu.. 30.08.22, 12:49
                    A co siedzi w środku?
                    • homohominilupus Re: Komu, komu.. 30.08.22, 12:57
                      Tuńczyk, marynowana papryka, jajko na twardo, cebula i papryka z patelni i sos pomidorowy 😋
    • berdebul Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:21
      Wrzucisz przepis?
    • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:31
      Przepis:
      500g mąki
      150ml letniej wody
      150ml letniego mleka
      10g świeżych drożdży
      2 łyżki oliwy
      10g soli

      Odlać trochę wody i rozpuścić drożdże, mąkę przesiać do miski, mleko, resztę wody, oliwę i sól wymieszać.
      Do mąki najpierw wlać drożdże, potem resztę mikstury mieszając ( można ręką, ja wolę łyżką, bo nie lubię jakoś dotykać tej początkowej fazy)
      Wyrobić do uzyskania jednolitej kulki, naciąć na krzyż i zostawić na 2h do wyrośnięcia w obsypanej mąka misce.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na osobne kulki po ok 60g jedna i zostawić na stolnicy wysypanej mąka jeszcze na godzinę.
      Po godzinie każdą kulkę rozwałkować, nadziewać, bardzo dokładnie zakleić brzegi ( najlepiej "na dwa razy", czyli zalepić na płasko a potem na falbankę) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
      Klasyczne nadzienie to mozarella pokrojona w drobną kostkę+ parmezan+ bazylia+ chlust passaty, sól, pieprz, ale można sobie dowolnie modyfikować. Byle nie pchać za dużo, bo to grozi wybuchem:p
      • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:35
        A, te kulki do wyrośnięcia przykryć czystą szmatką, bo wyschną:p
      • misiamama Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:35
        a z chorizo to jak zrobić? plis?
        • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:36
          Chorizo wsadzasz do środka razem z serem:p cienko pokrojone w paseczki.
          • em_em71 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:55
            Odpada, nie lubimy się z drożdżami. NIGDY mi nic nie wyszło jak należy, nawet pizza z włoskiej mąki z włoskim zajzerem typu wymieszac i upiec.
            • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:57
              Te "wymieszać i upiec" też mi nie wychodzą, nawet babeczki z proszku czy inny kopiec kreta :p
            • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 23:09
              to sprobuj z polfrancuskiego serowego, super wychodza:

              200g twarogu
              200g masla
              250g maki

              maslo ucierasz z twarogiem (moze byc zimne, wtedy siekasz jak na kruche) dodajesz make, wyrabiasz, schladzasz w lodowce (najlepiej na noc), walkujesz i robisz co chcesz, na slono, na slodko, pierozki, ciastka itp

              a drozdze jakie Cie nie lubia? suche czy swieze?
              • em_em71 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 23:52
                Ani te, ani te sad
                Był czas przywyknąć. Spróbuję serowego. Ogólnie radzę sobie dość dobrze, w kuchni, z tym małym wyjątkiem.
                • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 23:57
                  ale dokladnie co sie dzieje? jak na swietej spowiedzi mow co robisz krok po kroku, a nuz zaradzimy 😊

                  tez mialam taki czas, ze zadne slodkie drozdzowe mi nie wychodzilo, a potem, pyk i poszlo
      • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:38
        to ja mniej ortodoksyjnie doloze tongue_out

        piec tez mozna, wczesniej pomazac roztrzepanym z woda/jajkiem mlekiem

        a nadzienie moze byc

        szpinak + feta albo plesniowy
        parmezan, pomidory (moga byc suszone z oleju,) pieczarki
        pieczarki i feta

        dla miesozercow lokalna klasyka tongue_out
        posiekane mieso dusic z cebula, dodac sporo pieprzu, soli i kuminu (brrr, bllle ale mozn pominac), nie ma byc suche, do pieroga nakladac mieso, cwiartke jajka, oliwki i kilka rodzynek
        • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:40
          Można piec, ale to już wtedy nie jest panzerotto tylko calzone, to co innego:p
          • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:42
            hmm, w ktorejs 'kuchni wloskiej' pisalo, ze mozesz i piec i smazyc i nadal sa to panzerotto (calzone sie tylko piecze bo do duzy pierog, tak bylo napisane)
            cos jak empanady i z pieca i z oleju
            tongue_out
            • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:46
              Zależy od regionu wink
              To jest przepis apulijski, apulijskie panzerotti klasycznie się smaży:p i nie bluźnij tu jakimś piekarnikiem! 🤣
              Inne przepisy są za zwyczaj z samą wodą, bez mleka.
              • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:47
                🤣 to nie bluznie, wycofuje piekarnik tongue_out

                ale jakby ktos chcial bez glebokiego tluszczu to musi zbluznic tongue_out
                • misiamama Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:50
                  to trzeba na głębokim oleju smażyć? nie tak zwyczajnie jak kotlet powiedzmy?
                  • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:51
                    Nie, oleju musi być dużo bo one puchną przy smażeniu.
                  • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:51
                    tak, na glebokim tluszczu, jak pączki tongue_out
                  • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:56
                    mozesz upiec tongue_out
                    • misiamama Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:06
                      no to wolę zdecydowanie, już rozumiem że to źle i nie należy, więc - w jakiej temperaturze i jak długo piec ? smile
                      • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:15
                        180-190 stp, okolo 15-20 min
                        • misiamama Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:24
                          OK, to tak nie zrobię, dzięki!
    • raphidophora_tetrasperma Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:35
      Omamo!😲
    • eliszka25 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:35
      O matko, biere! Może być chorizo albo ser 😋
    • biala_ladecka Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:44
      Wyglada, jak ból wątroby 🤭
    • princesswhitewolf Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:48
      A czym sie rozni to od Cornish pastry w przepisie?

      Z serem, please
      • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:50
        Nie mam pojęcia, bo nie jadłam nigdy Cornish pastry 🤷
    • szmytka1 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:49
      Coś takiego jest też w kuchni ukraińskiej, nadziewane grzybami. Nienawidziłam. w dzieciństwie dane mi było jadać raz w roku.
      • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:50
        bo to swiatowo popularne, zawinac 'cos' w jakies ciasto, usmazyc/upiec
        • mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:53
          No dokładnie, na całym świecie znajdzie się coś podobnego:p
        • szmytka1 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:54
          Tak samo jak pierogi z wody zresztą
          • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:55
            pierogi z wody chyba mniej popularne, bardziej wschodnia flanka swiata tongue_out
            • szmytka1 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:58
              Ale na wschodzie znają je miliardy azjatów 🥟
              • mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:59
                no mowie, na wschodzie bardziej popularna wersja gotowana
    • kaki11 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:08
      Mniam! kradnę jedną (no, może dwie)😜
    • bei Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:15
      Dziękuję za przepis!
    • melisananosferatu Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:29
      Ic mi z tym! Ja musze powrocic do formu po wakacjach z guinessem, frytkami i lodami Murphys. A kysz!
    • ga-ti Re: Komu, komu.. 30.08.22, 00:02
      Mmmm, zapachniało Wigilią big_grin
      Robimy takie drożdżowe pierogi, smażone, z kapustą i grzybami smile
      I znów się zrobiłam głodna o północy, ech.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka