mashcaron 29.08.22, 21:09 ..panzerotto? Do wyboru z chorizo, z anchois albo z samym serem ( mieszanym- mozarella, gouda, parmezan) Bierzcie, póki ciepłe! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:11 Piękne. Zjadłabym gdyby nie całkowity brak apetytu na cokolwiek! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:13 I nawet żadne nie wybuchło! Jestem z siebie dumna, zawsze choć jedeno musiało eksplodować:p Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:19 Ide googlac przepis bo wyglada swietnie, zarlabym Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:20 Mogę ci tu napisać, najlepszy przepis mojej szwagierki :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:58 daniela34 napisała: > Piękne. Zjadłabym gdyby nie całkowity brak apetytu na cokolwiek! Choraś? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:01 Jak cholera. I to nie na covid (chyba że 2 testy mnie okłamały). Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:18 z chorizo biore smazylas czy pieklas? ja robie ostatnio wariacje 'na temat' z ciastem serowym, ostatnio byly z pieczarkami i feta Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:35 Same jesteście empanadas. Empanada to takie duże coś. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Komu, komu.. 30.08.22, 12:04 Tak wygląda empanada. Empanada gallega. Jedno z niewielu dan kuchni hiszpańskiej które uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Komu, komu.. 30.08.22, 12:57 Tuńczyk, marynowana papryka, jajko na twardo, cebula i papryka z patelni i sos pomidorowy 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:31 Przepis: 500g mąki 150ml letniej wody 150ml letniego mleka 10g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 10g soli Odlać trochę wody i rozpuścić drożdże, mąkę przesiać do miski, mleko, resztę wody, oliwę i sól wymieszać. Do mąki najpierw wlać drożdże, potem resztę mikstury mieszając ( można ręką, ja wolę łyżką, bo nie lubię jakoś dotykać tej początkowej fazy) Wyrobić do uzyskania jednolitej kulki, naciąć na krzyż i zostawić na 2h do wyrośnięcia w obsypanej mąka misce. Wyrośnięte ciasto podzielić na osobne kulki po ok 60g jedna i zostawić na stolnicy wysypanej mąka jeszcze na godzinę. Po godzinie każdą kulkę rozwałkować, nadziewać, bardzo dokładnie zakleić brzegi ( najlepiej "na dwa razy", czyli zalepić na płasko a potem na falbankę) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Klasyczne nadzienie to mozarella pokrojona w drobną kostkę+ parmezan+ bazylia+ chlust passaty, sól, pieprz, ale można sobie dowolnie modyfikować. Byle nie pchać za dużo, bo to grozi wybuchem:p Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:35 A, te kulki do wyrośnięcia przykryć czystą szmatką, bo wyschną:p Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:36 Chorizo wsadzasz do środka razem z serem:p cienko pokrojone w paseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:55 Odpada, nie lubimy się z drożdżami. NIGDY mi nic nie wyszło jak należy, nawet pizza z włoskiej mąki z włoskim zajzerem typu wymieszac i upiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:57 Te "wymieszać i upiec" też mi nie wychodzą, nawet babeczki z proszku czy inny kopiec kreta :p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 23:09 to sprobuj z polfrancuskiego serowego, super wychodza: 200g twarogu 200g masla 250g maki maslo ucierasz z twarogiem (moze byc zimne, wtedy siekasz jak na kruche) dodajesz make, wyrabiasz, schladzasz w lodowce (najlepiej na noc), walkujesz i robisz co chcesz, na slono, na slodko, pierozki, ciastka itp a drozdze jakie Cie nie lubia? suche czy swieze? Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 23:52 Ani te, ani te Był czas przywyknąć. Spróbuję serowego. Ogólnie radzę sobie dość dobrze, w kuchni, z tym małym wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 23:57 ale dokladnie co sie dzieje? jak na swietej spowiedzi mow co robisz krok po kroku, a nuz zaradzimy 😊 tez mialam taki czas, ze zadne slodkie drozdzowe mi nie wychodzilo, a potem, pyk i poszlo Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:38 to ja mniej ortodoksyjnie doloze piec tez mozna, wczesniej pomazac roztrzepanym z woda/jajkiem mlekiem a nadzienie moze byc szpinak + feta albo plesniowy parmezan, pomidory (moga byc suszone z oleju,) pieczarki pieczarki i feta dla miesozercow lokalna klasyka posiekane mieso dusic z cebula, dodac sporo pieprzu, soli i kuminu (brrr, bllle ale mozn pominac), nie ma byc suche, do pieroga nakladac mieso, cwiartke jajka, oliwki i kilka rodzynek Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:40 Można piec, ale to już wtedy nie jest panzerotto tylko calzone, to co innego:p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:42 hmm, w ktorejs 'kuchni wloskiej' pisalo, ze mozesz i piec i smazyc i nadal sa to panzerotto (calzone sie tylko piecze bo do duzy pierog, tak bylo napisane) cos jak empanady i z pieca i z oleju Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:46 Zależy od regionu To jest przepis apulijski, apulijskie panzerotti klasycznie się smaży:p i nie bluźnij tu jakimś piekarnikiem! 🤣 Inne przepisy są za zwyczaj z samą wodą, bez mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:47 🤣 to nie bluznie, wycofuje piekarnik ale jakby ktos chcial bez glebokiego tluszczu to musi zbluznic Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:50 to trzeba na głębokim oleju smażyć? nie tak zwyczajnie jak kotlet powiedzmy? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:51 Nie, oleju musi być dużo bo one puchną przy smażeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:51 tak, na glebokim tluszczu, jak pączki Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:06 no to wolę zdecydowanie, już rozumiem że to źle i nie należy, więc - w jakiej temperaturze i jak długo piec ? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:35 O matko, biere! Może być chorizo albo ser 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:48 A czym sie rozni to od Cornish pastry w przepisie? Z serem, please Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:50 Nie mam pojęcia, bo nie jadłam nigdy Cornish pastry 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:49 Coś takiego jest też w kuchni ukraińskiej, nadziewane grzybami. Nienawidziłam. w dzieciństwie dane mi było jadać raz w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:50 bo to swiatowo popularne, zawinac 'cos' w jakies ciasto, usmazyc/upiec Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:53 No dokładnie, na całym świecie znajdzie się coś podobnego:p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:55 pierogi z wody chyba mniej popularne, bardziej wschodnia flanka swiata Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:58 Ale na wschodzie znają je miliardy azjatów 🥟 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komu, komu.. 29.08.22, 21:59 no mowie, na wschodzie bardziej popularna wersja gotowana Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Komu, komu.. 29.08.22, 22:29 Ic mi z tym! Ja musze powrocic do formu po wakacjach z guinessem, frytkami i lodami Murphys. A kysz! Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Komu, komu.. 30.08.22, 00:02 Mmmm, zapachniało Wigilią Robimy takie drożdżowe pierogi, smażone, z kapustą i grzybami I znów się zrobiłam głodna o północy, ech. Odpowiedz Link Zgłoś