Dodaj do ulubionych

Siku podczas lekcji

06.09.22, 23:53
Dzisiaj nowe wytyczne nauczycielki weszły w życie. Nie pozwala uczniom chodzić do toalety podczas lekcji. Dzieci 2 klasa SP. Ja się nigdy nie spotkałam z takim zarządzeniem podczas mojej edukacji.
Czy u waszych dzieci w szkole tez funkcjonują podobne zasady??? Jest to jakiś standard???
Dla mnie to nie do przejścia. Od małego miewam biegunki jak się tylko zdenerwuje wiec to byłoby bardzo ciężkie i chyba nie potrafię obiektywnie tego ocenić.
Natomiast fakt, ze ktoś decyduje, ze mam w danym momencie sikać lub nie wydaje się absurdalny. Pamietam, ze podczas miesiączki specjalnie chodziłam na lekcji do toalety aby w spokoju załatwić higieniczne sprawy bo czułam wtedy większy komfort.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 00:03
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,174060884,174060884,Czy_mielibyscie_pretensje_do_nauczyciela_.html
    • angazetka Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 00:12
      Poszukaj tej historii z początków Biedronki, z kasjerkami pracującymi w pampersach, i spytaj panią uprzejmie, czy wprowadzi w klasie to rozwiązanie.
    • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:30
      U mnie w szkole jest zakaz wychodzenia w czasie lekcji. Jakos nie ma dramatów. To nie 5 latki zeby co 15 minut sikac. Jak jest problem zdrowotny to zaswiadczenie od lekarza i wychodzi uczen ze wspomagającym nauczycielem.
      • kamin Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:32
        A skąd weźmie wspomagającego nauczyciela?
        • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:36
          No u nas zwykle sa w klasach z dziecmi z problemami. Jak klasa ogolna to mniej problemow rowniez z sikaniem non stop. Wiecej wiary w dzieciaki polecam.
          • kamin Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:41
            Na problem urologiczny czy nawet nerwicę nauczyciel wspomagający się nie należy.
            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:44
              Zwykle jest wiecej niż jeden problem. Ale u nas nie wychodzi właściwie nikt. Chyba ze ktos sie pochoruje. Więcej wiary w dzieciaki
              • brubba Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:00
                Tak, mali bohaterowie niech ćwiczą się godzinami w cennej sztuce ściskania ud i powstrzymywania strumienia moczu - co tam możliwość skupienia się na lekcji, nauczenia się czegoś, wykazania wiedzą!
                W szkole myślenie nieważne, ważne ślepe posłuszeństwo, którego najdoskonalszym przejawem jest niezsikanie się do gatek, gdy pęcherz grozi eksplozją.
                • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:07
                  W naszej szkole rezerwy są co 45 minut i tylko tyle trzeba wytrzymać bez sikania, na szczęście nie trzeba wstrzymywać godzinami.
                  • brubba Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:36
                    No to godzinę lekcyjną można przesiedzieć w bólu i z potem na czole, a bez żadnego pożytku intelektualnego. Gratulacje.
                    • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:24
                      Jak ktos chory to w domu powinien zostac.
                      • jasnozielona_roslinka Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:31
                        i zaplanować rano chorobę oraz jej przebieg
                        trole pewnie planują
                • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:23
                  Nie histeryzuj. Co 45 minut moga sikac do woli. Masz problem z przepisami głosuj na inny rzad.
                • 7katipo Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 14:58
                  Nie histeryzuj może. Lekcja trwa 45 minut. Jeśli dziecko, wysikane na przerwie, nie wytrzyma 45 minut, to jest to problem zdrowotny, który należy zdiagnozować i leczyć.
                  I zakładam, że nauczyciel nauczania początkowego o przeciętnej choćby empatii, poinformowany o sytuacji, nie zabroni choremu dziecku pójść do łazienki.
              • flo-bo Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:29
                Przerwy są krótkie, liczba toalet ograniczona, dzieci są głodne, chcą się napić, dodatkowo na przerwie dziecko czasem jeszcze coś kończy zwłaszcza w klasach 1-3, czasem trzeba zmienić salę w klasach 1-3 zmian jest mało, ale czasem trzeba iść na w-f czy do sali komputerowej. Dodatkowo nawet jeśli dana toaletą jest przeznaczona dla klas 1-3, a nie zawsze jest, to pojawia się strach przed starszymi dziećmi, które otwierają drzwi w toalecie, dokuczają. Zresztą nawet jeśli maluchy mają swoją łazienkę, to jest tam jakieś 5-6 kabin na więcej niż jedną klasę. Dziecko może nie zdążyć po prostu. A potem siedzi na lekcji bojąc się ruszyć, by się nie posikać ☹️ Ale dzielna pani nauczycielka mówi więcej wiary w dzieci.... No brak słów ... Z Rakim podejściem to proszę wybaczyć, ale krowy paść powinnaś, a nie dzieci uczyć
              • kamin Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:22
                Zwykle przeziębieniu pęcherza i początkowi okresu nie towarzyszą inne problemy zdrowotne i nauczycieli wspomagających w większości klas szkół publicznych nie ma.
            • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:24
              kamin napisał(a):

> Na problem urologiczny czy nawet nerwicę nauczyciel wspomagający się nie należy
              > .

Co wy, fogito nie znacie? Przecież ona sugeruje że wychodzenie do toalety to domena dzieci z poważnymi problemami rozwojowymi.
              • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:46
                Sugeruje żebyście zajęły sie zdrowiem dzieci oraz głosowały na inny rzad z innym Ministerstwem Edukacjj.
      • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:38
        Uczysz w klasach 1-3 czy tak tylko wpadłaś na szkolną jatkę?
        • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:40
          Uczylam 2 lata temu jeszcze. Klasy 2 wlasnie. Teraz juz nie ale to ta sama szkola i zasady te same.
          • panna.nasturcja Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:21
            Jaka ta sama szkoła, przecież już skończyłaś pracę w szkole, sprzedałaś mieszkanie i wyemigrowałaś na stałe do męża. Historia ci się sypie.
            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:05
              Albo to poczatek demencji u ciebie. Jeszcze nie sprzedałam i jeszcze nie wyjechalam
      • laura.palmer Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:41
        W mojej podstawówce chłopiec w 2 lub 3 klasie zsikał się na lekcji w spodnie. Zdrowy. Pamiętam, że do końca szkoły go za to wyszydzano.
        • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:44
          A wyszydzano go bo?
          • laura.palmer Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:48
            Bo się zsikał?
            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:48
              Bo dzieci sa okrutne.
          • flo-bo Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:21
            Ty jesteś nauczycielem? Naprawdę? Mam nadzieję, że już niedługo
            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:48
              Tez mam taką nadzieje.
          • anilorak174 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:26
            Ty jesteś tak głupia z natury czy udajesz?
            • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:29
              Zasadniczo nie udaje, ale trochę przejaskrawia bo lubi jatki szkolne.
              • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:49
                Lubię jak sie mamuśki gotują. Takie przewidywalne.
                • kicifura Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 09:36
                  fogito napisała:

> Lubię jak sie mamuśki gotują. Takie przewidywalne.

Ciekawe spostrzeżenie u kogoś kto spędził kolejne pasjonujące popołudnie, wieczór i kolejny świt gotując się w temacie głupich uczniów i jeszcze głupszych rodziców.
                  • fogito Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 14:44
                    Myslisz ze duzo czasu mi zajmuje forum? Niezbyt. A ze to niska rozrywka to chyba jasne dla wszystkich tutaj.
            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:49
              A ty?
          • hanusinamama Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:12
            Ty nie mozesz byc prawdziwa!!!
            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:50
              Hahaha
      • hanusinamama Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:12
        A bijesz tez po łapach swoich uczniów??? Nie zdziwiłabym się...
        • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:50
          A ty bijesz swoje?
      • latarnia_umarlych Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:41
        A nie zdarzyło ci się nigdy, że załatwiła się przed wyjściem/jazdą, a pół godziny później chciało ci się siku?
        To są małe dzieci, może się zdarzyć, że nie zdążą, nie pomyślą, mogło takie dziecko wypić całą wodę podczas przerwy po wf, przecież zanim to dotrze do pęcherza, to chwila mija. I co, ma potem siedzieć z bolącym brzuchem i wstrzymywać mocz do końca lekcji w inne zasad? No bądźmy ludźmi.
        • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:52
          No jesteśmy. Pozwalamy dzieciom iść do toalety przed lekcja. Nie dociera do was, ze to wina ministerstwa a nie nauczycieli.
          • stephanie_harper2 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:40
            Skoro wina ministerstwa to dlaczego w sp nie ma takich durnych zasad?
            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:49
              U mnie w sp jest. Po kilku próbach samobojczych juz nikt na siku nie wyjdzie z lekcji.
              • natalia.nat Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 22:08
                fogito napisała:

> U mnie w sp jest. Po kilku próbach samobojczych juz nikt na siku nie wyjdzie z lekcji.

Podaj nazwę tej szkoły podstawowej, gdzie uczniowie popełniają samobójstwa wychodząc na siku.
                • fogito Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 06:35
                  Myslisz ze podam?
                  • natalia.nat Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 11:50
                    fogito napisała:

> Myslisz ze podam?

Oczywiście że nie podasz, bo sobie zmyśliłaś na potrzeby wątku, zwłaszcza że nauczyciel nie ma prawa nie wypuścić ucznia do toalety.
                    W ten sposób to każdy może napisać wszystko. Nie ma powodu wierzyć, że w jakiejś jednej szkole podczas wychodzenia na siku uczniowie wyjątkowo często popełniają samobójstwa. Poza tym, jeżeli są w szkołach procedury na taką ewentualność, to nie obejmują one zakazu wyjścia na przerwie, tylko zwrócenie uwagi na zmiany w zachowaniu uczniów, niepokojące sygnały oraz monitorowanie i zgłaszanie dyrekcji, opiekunom, aby móc zapobiec takiej sytuacji, bo przecież uczeń może próbować się zabić też na przerwie, może z przerwy w ogóle nie wrócić na lekcje, może to zrobić po lekcji lub w każdym innym miejscu. I chodzi o to, żeby wychwycić problem wcześniej. Zakaz wyjścia do toalety dla wszystkich uczniów niczego nie rozwiązuje.
                    • fogito Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 14:45
                      Tak sobie mysl.
                      • natalia.nat Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 16:37
                        fogito napisała:

> Tak sobie mysl.

A ty tak sobie zmyślaj swoje historie z mchu i paproci, żeby ci pasowało do tezy. I tak nikt w to nie wierzy i nie jest to żaden argument.
      • ichi51e Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:49
        Przecież ty nie uczysz dzieci wczesnoszkolnych
        • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:52
          Uczylam przez 3 lata. Juz nie ucze.
      • natalia.nat Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 11:56
        A w szkołach moich dzieci zawsze można było wychodzić do toalety w czasie lekcji. I nie mówimy tutaj o sikaniu co 15 minut, tylko pilnej potrzebie raz na jakiś czas z różnych powodów, bo do toalety nie wychodzi się tylko na siku. I nie ma to nic wspólnego z problemami zdrowotnymi. Poza tym też chodziłam do szkoły i pamiętam, że nie zawsze udawało się skorzystać z toalety na 5-minutowej przerwie.
      • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:21
        Jak się dostaje zaświadczenie od lekarza na menstruację i nieżyt żołądka ?
        • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:53
          Menstruacja wymaga specjalnych wyjsc?
          • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:57
            fogito napisała:

> Menstruacja wymaga specjalnych wyjsc?

Jesteś kobietą?
            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:03
              Jestem i nie wychodzilam dodatkowo poza przerwą. Jakis współczesny wymysl?
              • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:09
                fogito napisała:

> Jestem i nie wychodzilam dodatkowo poza przerwą. Jakis współczesny wymysl?

Fakt, kiedyś te okresy były takie regularne i przewidywalne, zwłaszcza u dziewczynek, nie to co teraz.
                • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:06
                  Ja mialam regularne. Ale nawet gdyby nie to co?
              • sumire Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:52
                Panie i panowie, fogito, aka siostra Ratched.
                • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:06
                  Za duzo filmów oglądasz?
            • hanusinamama Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 08:06
              Nie chyba nie. Wychdozi na to ze to zwykły troll
              • fogito Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 14:46
                Sama jestes trollem.
    • mama-ola Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:35
      W modelu pruskim robisz wszystko od dzwonka do dzwonka, potrzeby fizjologiczne też załatwiasz, gdy w grafiku to pasuje. Niestety, taki system. Dlatego dobrze, żeby dziecko chodziło do szkoły, gdzie nauczyciele są ludzcy.
      Ja za komuny uczyłam się w 1-3 w klasie, która miała toaletę w głębi, nie trzeba było wychodzić na korytarz. I tak powinno być, wówczas nauczyciel panuje nad klasą i jednocześnie widzi drzwi łazienki.
      • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:39
        Hahaha no jasne. Pracowałam w takiej szkole gzie dzieciaki wychodziły do toalety w czasie lekcji. Nie dalo sie lekcji prowadzic bo co chwile któreś chcialo wyjść i tak przez 45 minut. One uwielbialy te spacery. Teraz pracuje w takiej w której nje wychodza i o dziwo nic im nie jest.
        • lauren6 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:27
          To ciekawe co piszesz. U mnie w szkole jest monitoring na korytarzach. Woźne, panie z sekretariatu interweniują w sprawie każdego dziecka z młodszych klas, które błąka się po korytarzu w czasie lekcji. Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tych tabunów dzieci biegających bez opieki po szkole, na które nikt nie reaguje.
      • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:40
        mama-ola napisała:

> W modelu pruskim robisz wszystko od dzwonka do dzwonka, potrzeby fizjologiczne
        > też załatwiasz, gdy w grafiku to pasuje. Niestety, taki system. Dlatego dobrze,
        > żeby dziecko chodziło do szkoły, gdzie nauczyciele są ludzcy.
        > Ja za komuny uczyłam się w 1-3 w klasie, która miała toaletę w głębi, nie trzeb
        > a było wychodzić na korytarz. I tak powinno być, wówczas nauczyciel panuje nad
        > klasą i jednocześnie widzi drzwi łazienki.

👍
      • qwirkle Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:54
        mama-ola napisała:

> Ja za komuny uczyłam się w 1-3 w klasie, która miała toaletę w głębi, nie trzeb
        > a było wychodzić na korytarz. I tak powinno być, wówczas nauczyciel panuje nad
        > klasą i jednocześnie widzi drzwi łazienki.

A ja, za komuny, chodziłam do szkoły, która toaletę miała w drewnianym wychodku, 100 m od budynku. Żeby pójść za potrzebą, niezależnie od wieku ucznia, uczeń musiał zmienić buty, założyć kurtkę i pójść /pobiec. Z czasem uczeń był w stanie nauczyć się, że takie potrzeby załatwia się w domu (ciepło), albo na długiej przerwie bo było więcej czasu.

A w ogóle to problem z dudy, jak ktoś musiał, był puszczany z lekcji do toalety. Niepisaną regułą było ćwiczenie załatwiania się na przerwie.

• mama-ola Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:09
          > > Ja za komuny uczyłam się w 1-3 w klasie, która miała toaletę w głębi, nie
          > > trzeba było wychodzić na korytarz. I tak powinno być, wówczas nauczyciel panuj

> A ja, za komuny, chodziłam do szkoły, która toaletę miała w drewnianym wychodku,
          > 100 m od budynku.

No to miałaś gorzej przecież, żaden to wzór do naśladowania. Rozwiązanie z mojej szkoły było idealne.
          • qwirkle Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:36
            mama-ola napisała:

> > > Ja za komuny uczyłam się w 1-3 w klasie, która miała toaletę w głęb
            > i, nie
            > > > trzeba było wychodzić na korytarz. I tak powinno być, wówczas nauc
            > zyciel panuj
            >
            > > A ja, za komuny, chodziłam do szkoły, która toaletę miała w drewnianym wy
            > chodku,
            > > 100 m od budynku.
            >
            > No to miałaś gorzej przecież, żaden to wzór do naśladowania. Rozwiązanie z moje
            > j szkoły było idealne.

Gratuluję idealnej szkoły. Nie zmienia to faktu, że panowania nad pęcherzem można się nauczyć.
            • mama-ola Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 10:12
              > Nie zmienia to faktu, że panowania nad pęcherzem można się nauczyć.

I każdy się w końcu nauczy przecież.
              • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:37
                Chyba, ze złapie Rota. Spróbuj się nauczyć kontroli rzygania, żeby wypadło tylko na przerwie, a najlepiej z uwzględnieniem w grafiku tygodniowym…
                • qwirkle Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 08:20
                  memphis90 napisała:

> Chyba, ze złapie Rota. Spróbuj się nauczyć kontroli rzygania, żeby wypadło tylk
                  > o na przerwie, a najlepiej z uwzględnieniem w grafiku tygodniowym…
                  >
                  Z rota można znaczyć podłogę, nawet w klasie z kiblem z tyłu. Choroba nie wybiera. A nad sikaniem można zapanować.
                  • droch Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 09:22
                    A nad sikaniem można zapanować.

Czasem można, czasem nie. Ale gdy ciśnie, a WC jest w budynku, należy sobie zadać bardzo ważne pytanie - w jakim celu na siłę powstrzymywać się?
                    • kicifura Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 09:25
                      Jak to w jakim celu?
                    • qwirkle Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 09:49
                      droch napisał:

> A nad sikaniem można zapanować.
                      >
                      > Czasem można, czasem nie. Ale gdy ciśnie, a WC jest w budynku, należy sobie zad
                      > ać bardzo ważne pytanie - w jakim celu na siłę powstrzymywać się?

W mojej szkole był zakaz wychodzenia w czasie lekcji do toalety, choćby z uwagi na to, co już pisałam oraz żeby nie rozwalić lekcji swojej klasie i innym klasom również, ale tego nie zrozumiecie, bo macie zbyt ciasne umysły.

Kto musiał, podkreślam: musiał wyjść do toalety, wychodził za zgłoszeniem. W mojej szkole pracowali ludzcy ludzie i zrozumiałe było, że gdy zdarzy się coś losowego (biegunka, nagłe parcie na pęcherz, miesiączka u starszych dziewczynek) to muszą wyjść. Chorzy uczniowie odsyłani byli zresztą do domu.
                      • kicifura Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 09:55
                        No to był zakaz czy można było wychodzić? Bo coś kręcisz.
                        • qwirkle Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 09:59
                          kicifura napisała:

> No to był zakaz czy można było wychodzić? Bo coś kręcisz.
                          Nie czytasz ze zrozumieniem.
                          • kicifura Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 10:04
                            No właśnie czytam, że był zakaz ale on obejmował tylko tych którzy nie muszą wyjść do toalety. Bo ci co musieli mogli wyjść 😂

Może masz za ciasny umysł żeby napisać jasno to co chcesz przekazać?
                            • qwirkle Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 10:08
                              Napisałam jasno, ty nie rozumiesz.
                              • kicifura Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 10:14
                                Doskonale rozumiem. Można było wychodzić do toalety, tylko ty z jakiegoś powodu twierdzisz że był zakaz, ale już nie wnikam dlaczego.

Pa!
                    • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 09:59
                      Uczeń, żeby nie tracić lekcji, klasa, żeby spacerowicz nie rozwalał lekcji tym, którym trudno się skupić, nauczyciel, żeby nie musiał się zastanawiać co dziecko wywinie i jak zareagują na ewentualny wypadek rodzice. To wystarczy, żeby ograniczyć wychodzenie do niezbędnego minimum, czyli sytuacji awaryjnych, a te nie zdarzają się często.
    • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:39
      Była już jatka na ten temat, okazało się że udział w lekcji jest jak przeprowadzanie operacji chirurgicznej i nie wolno wychodzić.
      • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:43
        Nie wolno dla bezpieczenstwa plus to zakłóca tok lekcji jak wyjdzie 10 w ciagu 45 minut. To tylko mamuskom.sie wydaje ze ich dzieci to male dzidzie..
        • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:44
          A nauczycielkom wydaje się że trzeba kontrolować cudze zwieracze bo jak nie to och autorytet zostanie podważony
          • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:46
            Nie nauczycielom ale ministerstwu sie wydaje ze mam odpowiadać za wypadek dziecka ktore wyjdzie z mojej sali w zasie lekcjj.otoz nie mam zamiaru miec prokuratora na karku z powodu czyjegoś sikajacego babelka.
            • cosmetic.wipes Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:01
              fogito napisała:

> nie mam zamiaru miec prokurat
              > ora na karku z powodu czyjegoś sikajacego babelka.

A jak bombelek się uszkodzi sie na przerwie w WC, to już za niego nikt nie odpowiada?
              • mid.week Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:06
                Dyżurujący na przerwie nauczyciel?
                • cosmetic.wipes Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 12:59
                  mid.week napisała:

> Dyżurujący na przerwie nauczyciel?

Czyli albo fogito nigdy nie dyżuruje na przerwie, albo na jej dyżurach dzieci nie mogą korzystać z WC.
                  • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:56
                    Kolejna odklejona. Dyzuruje i zagladam do lazienek.
              • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:55
                Nie, jesli nauczyciel jest na korytarzu.
            • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:20
              Trochę ci się narracja zmienia, bo chwilę temu pisałaś że się nie da prowadzić lekcji gdy ktoś wychodzi. (Btw, da się, ja studentów nie rozliczam z sikania)
              • mid.week Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:27
                Narracja, narracja ale w tym temacie jest dokładnie tak jak ze strajkiem pielęgniarek. To nie jest wina nauczycieli, że jest bieda z nędza w szkołach. Jednemu się chce narażać i kombinować a inny nie i nie można od niego tego wymagać. Wszyscy solidarnie powinniśmy wyjść na ulicę. Razem z medykami i pedagogami. Dopóki szkoła i szpital nie będą solidnie finansowane Z NASZYCH podatków to nic się nie zmieni. Z jakiś powodów wolimy się lać po ryjach nawzajem jednocześnie że stoickim spokojem obserwować jak NASZE pieniądze idą do TVP, na Sasina, gazetki Orlenu, pocztę polską, premie i nowe stołki krewnych i znajomych...
              • ichi51e Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:52
                Wiadomo ze chodzi wyłącznie o własna dupe i „jak mu się coś stanie to ja odpowiadam” - wiadomo dzieciak spuszczony z oka skoczy z okna. Ale to rodzice powinni mieć więcej wiary w dzieci…
                • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:36
                  A ja w sumie też myślę o własnym dziecku, które gdyby było ogólne przyzwolenie, to na przerwie by się bawiło, a na lekcji szło do toalety i tak by robili jego koledzy, a potem dziury w notatkach, ja nie wiem kiedy pani to mówiła plus ogólne zamieszanie na lekcji, kiedy kolejne osoby się pytają czy mogą, a ktoś jeszcze w tamtym wątku pisał, że dzieci wychodzą parami, czyli dwoje traci lekcję plus jeszcze dodatkowa motywacja, żeby się nie spieszyć z powrotem.
                • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:28
                  Ale ja już wklejałam akt prawny ostatnio i te jęki nauczycielek nt prokuratora za sikanie maja tyle samo sensu, co jęki, ze pójdą do więzienia za podanie duszącemu się uczniowi uczniowi adrenaliny albo naukę literek w zerówce. Tj taki zapis prawny nie istnieje.

Nie wolno prowadzić zajęć/lekcji pod nieobecność nauczyciela i należy nadzorować uczniów w czasie przerwy. Nauczyciel ma być w sali na lekcji i na korytarzu na przerwie. Nic o sikaniu.
                  • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:57
                    memphis90 napisała:

co jęki, ze pójdą do więzienia za podanie dusz
                    > ącemu się uczniowi uczniowi adrenaliny

kurde na samo wspomnienie tego niedasizmu szlag mnie trafia. Co tam życie dzieci, ważne urojenia nt. konsekwencji.
                • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:00
                  No jedna nauzycielka wypuściła. Dziecko sie w kabinie pocielo. Karetka na szczescie zdążyła przyjechać. Inna tez miala pikajace serduszko i wypuscila gościa z klasy pierwszej. A ten wyszedl ze szkoly i poszedł do domu. Gdyby go samochód potrącił nauczycielka skończyłaby w więzieniu. Te dzieci nie takie same jak kiedyś. Niestety.
              • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:57
                Jak co 5 minut ktos wychodzi?
            • lauren6 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:23
              Ach jaka ty jesteś odpowiedzialna. Mam nadzieję, że czujesz również odpowiedzialność za ucznia z biegunką, który Ci się sfajda na lekcji i osobiście sprzątasz to 💩.
              • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:38
                Myślę, że gdyby wychodziły tylko dzieci chore to problem byłby na tyle marginalny, że nikt by tego nie roztrząsał. Od zawsze było to nadużywane, tylko kiedyś dziecko, które wyskoczyło z toalety przez okno dostawało opiernicz najpierw od nauczyciela, a potem w domu, a teraz problem mają dorośli.
                • lauren6 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 10:28
                  Po co dziecko ma skakać przez okno?
                  • ichi51e Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 10:43
                    Nie wiesz? Słońce wstaje na wschodzie a uczeń spuszczony z nauczycielskiego okna skoczy oknem zapcha sedes dobierze się do Jurka z gazem a zjeżdżając po poręczy wybije sobie zeby. A i jeszcze okradnie szatnie!
                    • ichi51e Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 10:43
                      *kurka
                    • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 12:01
                      A żebyś wiedziała że zapychanie sedesów papierem, wylewanie mydla z zasobników, "zawody" który z chłopców wyżej nasika są na porządku dziennym.
                      • ichi51e Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:34
                        No wiem tez byłam w szkole. mojej chyba nikt nie przebije - notorycznie ktoś kradł kurki.
                      • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:32
                        Jakim cudem., skoro na lekcji nikt nie wychodzi, a na przerwie nauczyciele wiszą nad kabinami wc niczym jastrzębie…?
                    • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:05
                      Smiej sie smiej. Podrzucilam dwa przykłady pomysłowych uczniow.
                      • lauren6 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:51
                        Opowieści z mchu i paproci.
                        • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:08
                          Tak- jedno samobójstwo. Dwie próby nieudane. A ty nadal myslisz ze to bajka.
                          • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:48
                            I to wszystko w jednej szkole?
                            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:50
                              Tak. Na przestrzeni kilku lat. Myslisz ze to wyjątek jest? Takie sprawy pod dywan sie zamiata.
                  • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:33
                    Ostatnio prosiłam o przykład choćby jednej sprawy, w której wszedłby prokurator, bo uczeń przytrzasnął palec sikając w czasie lekcji. Nie doczekałam się, ale gdyby pozwolić dzieciom korzystać z toalety to na 100% mielibyśmy tysiące, setki tysięcy takich spraw rocznie i wszyscy nauczyciele poszliby do więzienia…
                    • little_fish Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:56
                      A ja ci pisałam, że konsekwencje dla nauczyciela to nie tylko prokurator.
              • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:02
                Wzywam rodzica zeby to zrobil skoro nie zauważył rano ze ma chore dziecko.
        • hanusinamama Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:14
          Och nasza nauczycielka roku ma pole do popisu. Zrób z siebie jeszcze większą patolkę.
          • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:06
            Sama jestes patolka.
        • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 12:45
          Nie wolno tylko i wyłącznie wtedy, gdy przemocowi nauczyciele napawają się władzą.
          Co do zasady, fizjologia to nie matematyka i nie zawsze 2+2=4.
    • mid.week Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:45
      Mamy pruski dryll, taki model szkoły. Z drugiej strony matki pełne pretensji kiedy bombelek zadraśnie się papierem w toalecie. Nie ma na stanie zapasowych nauczycieli do asysty w WC więc mamy to co mamy. Czy mi się podoba? Nie. Czy rozumiem nauczycieli? Tak.
      • lauren6 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 07:24
        Na przerwie już się nie zadraśnie papierem?
      • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:44
        Tyle tylko, ze te rzekome pretensje o zadraśnięcie papierem są wymyślone… Nauczyciel nie wchodzi z dzieckiem do kabiny na przerwie, nie nadzoruje ściągania majciochow ani podcierania tylka, nie asekuruje kazdego osobiście podczas heroicznego przejścia korytarzem - wiec dlaczego brak nadzoru podczas identycznego sikania w czasie lekcji miałoby być problemem i wymagać odrębnych przepisów? Jeśli Jasio zamiast sikać spierniczy przez okno, to winien jest Jasio, który nie zastosował się do regulaminu szkoły.
        • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:56
          No widzisz, żeby to było takie proste i fajne - winien jest uczeń, który nie stosował się do regulaminu zasad bhp itp. Na tym powinno skończyć się wyjaśnianie sprawy. Tyle że zazwyczaj wyjaśniane jest wszystko tylko nie ewentualna winą ucznia.
          • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:30
            Co znaczy „zazwyczaj”? Prosiłam już o przykłady spraw wejścia prokuratora z powodu przytrzaśnięcia palca podczas wizyty w wc. Ba, prosiłam choć o jedna sprawę…
            • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:49
              Przecież do mediów trafia jakiś promil spraw, o większości wie niewielka grupa ludzi, w przypadku części w ogóle kończy się na grożeniu, ale ile to nerwów kosztuje zainteresowanych. Znam przypadek dość widowiskowego numeru wyciętego nauczycielce przez bombelki, kobieta powiedziała, że ma dość, kieruje sprawę do sądu dla nieletnich i zakłada sprawę cywilną, rodzice srali ze strachu, nauczycielka w końcu zrezygnowała, ale samo napięcie było karą dla wszystkich. Wyroki można odnaleźć tylko wkładając w to wysiłek i pieniądze.
            • little_fish Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:08
              Pisałam ci wtedy, że prokurator to nie jest jedyna konsekwencja. Są też inne. Mają pisać w gazetach, że nauczyciel dostał naganę albo negatywną ocenę pracy?
              • alterego72 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:13
                Daremny twój wysiłek, nie zrozumie syty głodnego...
            • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:48
              Słuchaj nie potrzeba prokurtora żeby nauczycialka miała spiwrddolone kilka tygodni, groźby sądu ze strony mamusi bo babelek wlazł na ławkę i z niej skakał a miał MILION RAZY mówione że na laawko i krzesła się nie włazi. I wyobraź sobie że nie, nie wystarczyło napisanie w wyjaśnieniu że uczeń wszedł na ławkę mimo wielokrotnego upominania że na ławkę ma nie wchodzić NIGDY. Bo na tym właśnie powinno się wszystko skończyć. Na dwóch pytaniach. A właściwie na jednym czy ktoś mu na tę ławkę wejść kazał? Nie. Koniec dochodzenia. Sam wlazł, sam jest sobie winien.
              Dodatkowo nauczycielka, wbrew przekonaniu powszechnemu to nie wredna suka tylko dobry człowiek i zwyczajnie się przejęła że sobie dzieciak rozbił łeb i coś mu może być. Ale to ONA miała kilka tydpni przesrane, nerwy, opisanie durnych wyjaśnień koto, co i dlaczego.
              • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:55
                paskudek1 napisała:

> Słuchaj nie potrzeba prokurtora żeby nauczycialka miała spiwrddolone kilka tygo
                > dni, groźby sądu ze strony mamusi bo babelek wlazł na ławkę i z niej skakał a m
                > iał MILION RAZY mówione że na laawko i krzesła się nie włazi. I wyobraź sobie ż
                > e nie, nie wystarczyło napisanie w wyjaśnieniu że uczeń wszedł na ławkę mimo wi
                > elokrotnego upominania że na ławkę ma nie wchodzić NIGDY. Bo na tym właśnie pow
                > inno się wszystko skończyć. Na dwóch pytaniach. A właściwie na jednym czy ktoś
                > mu na tę ławkę wejść kazał? Nie. Koniec dochodzenia. Sam wlazł, sam jest sobie
                > winien.
                > Dodatkowo nauczycielka, wbrew przekonaniu powszechnemu to nie wredna suka tylko
                > dobry człowiek i zwyczajnie się przejęła że sobie dzieciak rozbił łeb i coś mu
                > może być. Ale to ONA miała kilka tydpni przesrane, nerwy, opisanie durnych wyj
                > aśnień koto, co i dlaczego.
                >
                Wyobraź sobie, że jak w innych firmach ktoś coś spierdoli, to też przychodzą wkurwieni klienci, również wewnętrzni i to niekoniecznie do osoby która zawiniła (jeśli taka jest). I wyjaśnianie trwa nieraz tygodniami a nawet miesiącami. Jak byłam młodsza to mnie to wkurzało, teraz prędzej bawi plus mam zrozumienie że ludzie muszą odreagować. Więcej, jeśli wiedziałam, że jedyne konsekwencje to to, że ktoś sobie popierdoli bez sensu, to brałam "winę" na siebie, bo co mnie to.
                • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:53
                  Aha. Jasne. Jak w gre.wchodzą dzieci to rodzice rozum tracą i rozsadek. Nie porownuj nawet. I dla rodzica zawsze winna szkola i nauczyciel a nie rozwydrzony babelek.
                • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 06:39
                  Tylko szkoła to nie firma kochana. A ja niespecjalnie mam ochotę brać na siebie NIESWOJE winy. I kajać się za to że uczniowie zachować się z sensem nie umieją.
    • primula.alpicola Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:55
      Standard jest taki, że nauczyciel ma zapewniać opiekę. Nie jest to możliwe w sytuacji, kiedy jedno dziecko wychodzi, a nauczyciel zostaje z resztą uczniów; nie może też wyjść z tym jednym i zostawić klasy bez opieki.
      Tyle teorii, a w praktyce nauczyciele oczywiście pozwalają wyjść do toalety, no bo jak inaczej?
      W mojej szkole uczeń, w czasie wyjścia do toalety, zjechał po poręczy, spadł i wybił sobie ząb. Zgadnij, kto miał problemy.
      • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:17
        Na początku zeszytu od języka dzieci zapisały regulamin, nauczyciel jest cudzoziemcem, od niedawna jest w Polsce, więc nie jest skażony polskim systemem edukacji, jednym z punktów jest „z toalety korzystamy na przerwie”, będą musiały z tym żyć i nie spodziewam się awantury na zebraniu ze strony rodziców.
      • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:43
        primula.alpicola napisała:
        > W mojej szkole uczeń, w czasie wyjścia do toalety, zjechał po poręczy, spadł i
        > wybił sobie ząb. Zgadnij, kto miał problemy.

Z ciekawości - jakie konkretnie problemy?
        • alterego72 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:47
          Śledztwo służbowe:
          - dlaczego nauczyciel wypuścił ucznia do toalety podczas lekcji BEZ OPIEKI - czyli dlaczego naraził go na niebezpieczeństwo utraty życia czy uszczerbku na zdrowiu (wybicie zęba) - a na to już jest prokurator
          • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:43
            alterego72 napisała:

> Śledztwo służbowe:
            > - dlaczego nauczyciel wypuścił ucznia do toalety podczas lekcji BEZ OPIEKI - cz
            > yli dlaczego naraził go na niebezpieczeństwo utraty życia czy uszczerbku na zdr
            > owiu (wybicie zęba) -

No śledztwo słuzbowe jak w przypadku jakiekolwiek wypadku przy pracy

>a na to już jest prokurator
            Ale wiesz że w przypadku wymienionym przez primulę ten prokurator wkroczył czy tak sobie gdybasz?
            • alterego72 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:50
              Pozwól, że odpowiem pytaniem na pytanie - czy gdyby twoje dziecko w czasie wypuszczenia do toalety zjechało po poręczy i wybiło sobie ząb - wnosiłabyś roszczenia o odszkodowanie? Pewnie tak.
              Jak myślisz, czy we wniosku nie należałoby podać, W JAKICH OKOLICZNOŚCIACH doszło do zdarzenia? Kto do tego zdarzenia się przyczynił? No nauczyciel przecież... I machina rusza...
              • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:57
                alterego72 napisała:

> Pozwól, że odpowiem pytaniem na pytanie - czy gdyby twoje dziecko w czasie wypu
                > szczenia do toalety zjechało po poręczy i wybiło sobie ząb - wnosiłabyś roszcze
                > nia o odszkodowanie? Pewnie tak.
                Skąd to przekonanie?
                Chciałabym na pewno poznać okoliczności.

> Jak myślisz, czy we wniosku nie należałoby podać, W JAKICH OKOLICZNOŚCIACH dosz
                > ło do zdarzenia? Kto do tego zdarzenia się przyczynił? No nauczyciel przecież..
                > . I machina rusza...
                W jaki sposób nauczyciel się przyczynił?
                • alterego72 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:04
                  Nauczyciel powinien nad uczniem sprawować opiekę.
                  W momencie zjechania po poręczy i wybicia zęba - nie sprawował.

A przekonanie stąd, że w przypadku rachunku od stomatologa na parę tysiaków wolałabyś pewnie uregulować go pieniędzmi z odszkodowania zamiast z własnej kieszeni.
                  • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:10
                    alterego72 napisała:

> Nauczyciel powinien nad uczniem sprawować opiekę.
                    > W momencie zjechania po poręczy i wybicia zęba - nie sprawował.

Nie widzę tu przyczynienia się.
                    >
                    > A przekonanie stąd, że w przypadku rachunku od stomatologa na parę tysiaków wol
                    > ałabyś pewnie uregulować go pieniędzmi z odszkodowania zamiast z własnej kiesze
                    > ni.
                    Od tego jest ubezpieczenie.
                    • alterego72 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:13
                      We wniosku o ubezpieczenie należy opisać przyczyny zdarzenia. Czyli CZYJA WINA.
                      • alterego72 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:17
                        O wypłatę pieniędzy z ubezpieczenia
                      • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:34
                        Czasami niczyja, nieszczęśliwy wypadek.
                        • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:40
                          Czasami niczyja, nieszczęśliwy wypadek.

Ba, czasem sam poszkodowany przyczynił się do zdarzenia…
                          • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:44
                            A owszem.
                      • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:39
                        Czyli CZYJA WINA.

Też umiem w wielkie litery. Fajny FIKOŁEK INTELEKTUALNY.
                    • alterego72 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:23
                      Nie widzisz?

Tylko dlaczego matka, która np. wysłała sześciolatka po loda do sklepu pod blokiem i ten wpadł pod samochód, zostanie pociągnięta do odpowiedzialności? Bo miała sprawować nad nim opiekę, a nie sprawowała.
                      • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:34
                        Absurdalne porównanie.
                        • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:13
                          No my juz mamy prokuratora. Wypuszczony w czasie lekcji uczen podcial sobie żyły. Odratowany ale śledztwo juz jest.
                          • cegehana Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:40
                            Jeśli podciął sobie żyły to śledztwo jak najbardziej uzasadnione, tylko zaniedbania jak podejrzewam były na znacznie wcześniejszym etapie niż pozwolenie na wyjście z klasy. Mam przynajmniej nadzieję ze wokół tego oscyluje to śledztwo.
                            • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:58
                              Zaniedbania byly i sa w rodzinie. To kolejna proba nieudana. Tym razem w szkole. My pilnujemy tych dzieci jak oka w głowie. Nie wiem wokol czego oscyluje sledztwo. Współczuję nauczycjelce bo ulegla dzieciakowi a teraz ma klopoty.
                              • cegehana Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 22:04
                                Pilnujecie tak, że nie zorientowaliscie się na czas że dziecko mialo tak poważne problemy. A może zorientowaliscie ale zlekcewazyliscie? Opieka nad dzieckiem to nie tylko trzymanie go w pomieszczeniu.
                                • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 22:07
                                  Opieka nad dzieckiem to nie tylko trzymanie go w pomieszczeniu.

Jak się okazuje - najważniejsze, żeby trzymać ucznia w kojcu, wtedy nauczycielowi formalnie niczego nie można zarzucić.
                                  • fogito Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 06:38
                                    Tak tak. Ale ale kaftanow jeszcze nie zakładamy.
                                • fogito Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 06:37
                                  Poważna jestes? My mamy sztab specjalistow i mase terapii. Ale nie jestesmy szpitalem psychiatrycznym.
                      • ichi51e Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 07:31
                        ale tu mowa o dzieciach szkolnych...
                        • fogito Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 14:47
                          No i? Dzieci szkolne maja mase problemów wyniesionych z domu.
                • primula.alpicola Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 07:51
                  bajgla napisała:

> W jaki sposób nauczyciel się przyczynił?

W taki, że nie sprawowała opieki, pozwoliła, aby dziecko wyszło samo z klasy.
                  Inna rzecz, gdyby to się stało w czasie przerwy a nauczyciel dyżurujący byłby na korytarzu, sprawa kończy się na podpisaniu protokołu.
          • primula.alpicola Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 07:49
            alterego72 napisała:

> Śledztwo służbowe:
            > - dlaczego nauczyciel wypuścił ucznia do toalety podczas lekcji BEZ OPIEKI - cz
            > yli dlaczego naraził go na niebezpieczeństwo utraty życia czy uszczerbku na zdr
            > owiu (wybicie zęba) - a na to już jest prokurator

Tak.
            Wszystko, co podpada pod "narażenia zdrowia i życia", dyrektor ma obowiązek zgłosić do kuratorium.
            Plus roszczenia rodziców z powództwa cywilnego, tzn. mieli taki zamiar, natomiast w wyniku działań, nazwijmy to, mediacyjnych, odstąpili od tego zamiaru. Ich dziecko powiedziało wyraźnie, że zjechało po poręczy. Gdyby jednak szło po schodach, a schody były mokre po myciu, to pewnie by nie odpuścili.
            Dużo nerwów i przykrości dla nauczycielki.
      • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:45
        Podczas przerwy również nie zapewnia opieki 1:1.
    • anilorak174 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 06:57
      U nas można wyjsc do toalety w czasie lekcji. Klasa 1
    • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:10
      W 2 klasie dzieci raczej nie mają miesiączek. Jak sobie radzisz, kiedy z dzieckiem idziesz do sklepu gdzie nie ma toalety, na spacer albo gdy jedziesz gdzieś autobusem? To musi być strasznie męczące, kiedy trzeba zawsze uwzględniać bliskość łazienki
      • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:13
        Ale w szkole łazienka jest blisko, tylko ktoś zabrania z niej korzystać dla zasady.
      • mika_p Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:14
        Ty chyba jesteś robotem, skoro nie uwzględniasz w życiu potrzeb fizjologicznych. Ludzie robią to tak: przewidując dłuższą niemożność skorzystania z toalety korzystają niejako na zapas, przed wyjściem.
        • hanusinamama Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:16
          NO przeciez to ona psiała, ze jak gdzie jadą to jada...nie ma zmiłuj, nie zatrzyma się na postoju zeby dziekco sie wysikało.
          • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:21
            Nie pisałam, że nie zatrzymujemy się na postoju, tylko, że dziecko i wszyscy muszą do postoju wytrzymać, nie zatrzymujemy się na trasie szybkiego ruchu i autostradzie, bo nie można lub jest to niebezpieczne. Dlaczego, po co kłamiesz?
            Nie pozwalam też wstawać w samolocie w trakcie turbulencji i na zakupach też nie proszę obsługi sklepu o wpuszczenie na zaplecze.
            • berdebul Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:44
              Nigdy nie miałaś biegunki w trasie? Lucky you. Zatrzymujesz się gdziekolwiek i skaczesz przez bariery, albo bierzesz na klatę problem z ciuchami i tapicerką.
      • hanusinamama Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:15
        Łazienka jest na miejscu, zabranianie skorzystanie z niej to kretynizm i zamordyzm. Musi być strasznie męczące być tak mało rozgarnięta osobą.
    • anorektycznazdzira Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:16
      Jest to dla mnie nie do pomyślenia.
      Niedawno jeszcze szkoła szła w stronę, że każdy uczeń może mieć na ławce czy w torbie wodę i napić się w dowolnym momencie, bo to podstawowa potrzeba. Za "moich czasów" nie do pomyślenia, więc uważałam, że szkole robi się lepiej. Najbardziej postępowi nauczyciele nie mieli pretensji, jak dziecko coś małego zjadło, bo lepiej, żeby się dobrze czuło i wydajnie pracowało.
      A tu to???
      Jak dla mnie komuś od****o.
      • arthwen Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 11:20
        U nas tak jest - wodę mogą, część nauczycieli zgadza się nawet na jakieś jedzenie. Nikt niie urządza grupowych pielgrzymek do wc, ale jak kktoś musi to możę wyjść, dzieciaki nie nadużywają tego i jest ok.
        • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:22
          Niemożliwe 😏
    • login.na.raz Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:16
      U nas też jedna nauczycielka (w 3 klasie) nie puszczała dzieci do toalety. Powiedziałam córce, że jeśli będzie się bardzo chciało, to ma olać nauczycielkę i po prostu wyjść z klasy.
      Ja najwyżej będę się z tego tłumaczyć. I że nikt nie będzie decydował o tym jak bardzo ona potrzebuje wejść do toalety
      • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 12:48
        Dokładnie w ten sposób. Ponadto każdą próbę siłowego zatrzymania ucznia w drodze do toalety zgłosić dyrekcji (co najmniej).
      • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:01
        Ale ma poinformować nauczycielkę czy po prostu wstać i wyjść bez słowa?
    • sueellen Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:20
      Pamiętam raz koleżankę która ssikala się podczas lekcji. Wokół niej na podłodze powstała kałuża moczu. No jak tam chcą takie wianki, nie ma sprawy 😉. Dla mnie CHORE
    • dreg13 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:23
      20 lat temu 😂 Moja kuzynka zaczęła swoją karierę w szkole jako polonistka. Zero popijania wody, zero wychodzenia na siku. I mocno się tego trzymała. Aż zaszła w ciążę i początkowo nie chciała o niej nikomu mówic. I cóż - każde jej wyjście na siku, zjedzenie czegos na lekcji (bez tego robilo jej sie niedobrze) czy wypicie było głośno komentowane przez wszystkich uczniów. Bo jak to - są zasady dla tłuszczy i zasady dla panów? Czy jednak wobec wszystkich zasady te same?
      Tym, które tak sie mocno trzymajà zasady „siku nie na lekcji” życzę miłego zapalenia pęcherza i spotkania, na ktore muszą isc. I zeby do lazienki wyjsc nie mogly.
      • asia_i_p Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:33
        Żeby nie wyszło, że biję się o sikanie na komendę - puszczam uczniów do toalety.

Jednak nie w poczuciu, że zasady dla wszystkich są te same, bo nie są te same. Ja nie mogę nie przyjść do pracy, bo mi się nie chce, i usprawiedliwić tego karteczką od rodziców allbo w ogóle nie usprawiedliwić, i jako jedyną konsekwencję mieć inne słowo przy swoim nazwisku (np. poprawne zamiast bardzo dobre) na liście, na którą nikt nie zagląda. Ja nie mogę na tej lekcji, z której wypuszczam ucznia, sama iść do toalety. Nie mogę się zwolnić 10 minut przed dzwonkiem, bo mam autobus. I tak dalej, i tym podobne, zasady dla nauczycieli i dla uczniów są inne. Niekoniecznie na korzyść nauczycieli.
        • hanusinamama Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:21
          O łaskawa...puszcza. Ty jesteś dorosła a to są nadal dzieci...nie wiem jak mogłaś do tej pory nie zauważyć.
          • asia_i_p Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:23
            17-18 letnie dzieci w moim przypadku.
            • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:33
              "puszczanie na siku" 18 latka brzmi jeszcze bardziej absurdalnie niż 8 latka. Choć w sumie nie powinno, bo powinni mieć takie samo prawo do załatwiania potrzeb fizjologicznych.
              • asia_i_p Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:04
                Trochę się czepiacie słówek smile Moi uczniowie swobodnie korzystają w czasie lekcji z toalety. Powiedziałam to po to, żeby mój post nie był odbierany jako argument przeciwko korzystaniu przez uczniów z toalety podczas lekcji, a tylko jako naprostowanie powszechnego mniemania, że w szkole panuje jakaś wyjątkowa różnica praw między uczniami na nauczycielami na niekorzyść ucznia. W wielu sytuacjach uczeń ma więcej swobody i więcej praw niż ja, ja też ponoszę dużo surowsze konsekwencje złamania zasad niż uczeń.
                • jasnozielona_roslinka Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 22:49
                  "ja też ponoszę dużo surowsze konsekwencje złamania zasad niż uczeń."
                  dziwi cie to? Nie powinnaś ponosić odpowiedzialności?
                  bo nie rozumiem tego poczucia niesprawiedliwości z twojego postu.
            • jasnozielona_roslinka Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:15
              w jaki sposób puszczasz na siku 18latka? Pałnoletnia osoba może wyjść z klasy, żadnej odpowedzialnosci prawnej za jej zdrowie/życie nie ponosisz. Możesz jej uwag wpisać jak wyjdzie ale to na zasadzie że nie posłuchała twojego regulaminu i uraziła dumę.

• paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:50
                Nie w myśl przepisów prawa oświatowego. Że nielogiczne? Cóż, nie to jedno jest nielogiczne.
                • natalia.nat Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 22:16
                  paskudek1 napisała:

> Nie w myśl przepisów prawa oświatowego. Że nielogiczne? Cóż, nie to jedno jest nielogiczne.

A możesz zacytować jakie konkretnie przepisy prawa oświatowego masz na myśli?
                • jasnozielona_roslinka Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 22:46
                  Ale jak to wyglada w praktyce, uczeń 18letni wychodzi a nauczyciel za nim biegnie i grozi obniżeniem zachowania
                  I 18 latek się tym przejmuje?
                  A jak wychodzi bez zezwolenia po raz kolejny to releguja go ze szkoły?
                  Jakie prawo oświatowe nakazuje pilnowania 18 latka?
                  W jaki sposób sprawuje sie opiekę nad pełnoletnia nieubezwłasnowolnioną osobą i w ramach tej opieki zabrania sikać?
                  • stephanie_harper2 Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 13:26
                    Co do sikania nie wiem ale mój będzie niedługo pełnoletni i musiałam pisać zgodę na wyjście. Już pędzę 17,5 latka odbierać ze szkoły. Chore przepisy.
        • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:27
          >Ja nie mogę nie przyjść do pracy, bo mi się >nie chce, i usprawiedliwić tego karteczką od >rodziców allbo w ogóle nie usprawiedliwić,
          Plazo, proszę… masz 2 dni urlopu na zadanie (bez usprawiedliwienia) i 180 dni L4 (karteczka od rodzica tj lekarza)… Powiem więcej - Ty w ogóle nie musisz przychodzić do jakiejkolwiek pracy, podczas gdy uczeń ma obowiązek szkolny. Rodzic może zwolnić ucznia 10 min wcześniej, Ciebie dyrektor może oddelegować do innych zadań albo zwolnić wcześniej i znaleźć zastępstwo.
    • little_fish Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:31
      Problem z wyjściem do toalety będzie się pojawiał tak długo, dopóki nie zostanie jasno sformułowana odpowiedzialność za dziecko podczas zajęć. Jeśli sytuacja będzie "do interpretacji" to nauczyciele i szkoły będą podejmować w tej sprawie własne decyzje, uzależnione od warunków w szkole i wcześniejszych doświadczeń (np wybity ząb, o którym pisała primula, albo doświadczenie z dzieckiem, które zsikało się na lekcji).
      Jako rodzic i człowiek jestem za wypuszczeniem do toalety i jednocześnie współczuję nauczycielom, jako nauczyciel cieszę się, że mnie ten problem nie dotyczy.
      • jasnozielona_roslinka Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:20
        też uważam że powinno to być prawnie uregulowane. Ale nie wierzę że ktoś wpadłby na zakaz sikania/2/wymiotów/zmiany podpasek przez 45 minut lekcji.
        A już wypuszczanie-lub nie, na siku 18latka to przejaw chorego mniemania o swojej władzy takiego nauczyciela
        • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:33
          Podejrzewam, że nauczycielom wystarczyłoby jasne zwolnienie z odpowiedzialności za to co z dzieckiem dzieje się po opuszczeniu klasy.
          • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:37
            Ale na razie w prawie nie ma nic, co by konkretnie nakładało na nich odpowiedzialność, przy złamaniu której wchodzi prokurator. Nauczyciel ma być w sali podczas lekcji, a na korytarzu w czasie przerwy. Nie musi eskortowac uczniów do wc, zarówno w czasie lekcji, jak i po niej - przepisy w ogóle nie podnoszą kwestii defekacji. Szkoła odpowiada za uczniów i zapewnia im opiekę i bezpieczeństwo, co znaczy, ze nauczyciel ma być tam, gdzie wskazano powyzej, dziecko nie ma prawa mieć możliwości samowolnego wyjścia ze szkoły, obce osoby z kolei nie mogą wejść do środka, a budynek ma być zgodny z normami (np w wc nie ma być potłuczonych sedesów albo niesprawnych drzwi, którymi można przyciąć palce ).
            • alterego72 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:52
              Nauczyciel nie ma prawa pozostawić ucznia BEZ OPIEKI czy nadzoru.
              Ma go nadzorować. Jedynie do kabiny nie może wejść.

Jak pozostawi bez opieki, w jakiejkolwiek sytuacji, a stanie się wypadek z uszczerbkiem na zdrowiu w tle - większość ematek pierwsza poleciałaby z pretensjami, że szkoła nie zapewniła bombelkowi bezpieczeństwa...
            • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:07
              A do ciebie nie dociera że wystarczy nam konieczność tłumaczenia się wszystkim świętym? Nie musi to być prokurator.
              • little_fish Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:11
                Otóż to. Wystarczy tłumaczenie się rodzicom, dyrekcji (zwłaszcza jeśli ze strony dyrekcji wybrzmiał zakaz wypuszczania uczniów z klasy)
                • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:47
                  Czy ja was dobrze rozumiem, że te straszne konsekwencje to konieczność tlumaczenia się?
                  • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:11
                    A ty się tak lubisz tłumaczyć czemu ktoś inny zrobił coś, na co kompletnie nie miałaś wpływu i udowadniać że nijak nie byłaś w stanie temu zapobiec?
                    • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 18:33
                      Lubić nie lubię, ale w pracy czasami trzeba. Life.
                  • little_fish Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:10
                    Jesteś w stanie przewidzieć czy skończy się na tłumaczeniach (w sumie dlaczego, skoro człowiek niewinny?), naganie, obniżonej ocenie pracy, czy pozwie od rodziców?
                    • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:27
                      little_fish napisała:

> Jesteś w stanie przewidzieć czy skończy się na tłumaczeniach (w sumie dlaczego,
                      > skoro człowiek niewinny?),
                      Bo takie jest życie, w innych zawodach też.

naganie, obniżonej ocenie pracy, czy pozwie od rodz
                      > iców?
                      W swojej pracy owszem.
                      • little_fish Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 23:28
                        Znaczy w jakich zawodach pracownik tłumaczy się jak ktoś inny coś odwali?
                        "W swojej pracy owszem" - no widzisz, a ja w swojej nie jestem w stanie przewidzieć, co zrobi rodzic w konkretnej czy hipotetycznej sytuacji. Pracuję w szkole 25 lat i reakcję rodziców widziałam najprzeróżniejsze. Owszem, mogę przypuszczać jak zachowa się rodzic Jasia czy Stasia, bo go zdążyłam w różnych sytuacjach poznać, ale kompletnie nic nie wiem o rodzicach Kasi. A nie mogę przecież powiedzieć, że Jasiu do toalety pójść może, bo i on rozsądny i rodzice, ale Kasia już nie, bo ma głupie pomysły i nie wiem co zrobią rodzice, jak coś nawywija...
                        Dlatego bardzo się cieszę, że takich dylematów nie mam
                        • bajgla Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 08:39
                          little_fish napisała:

> Znaczy w jakich zawodach pracownik tłumaczy się jak ktoś inny coś odwali?

Szeroko pojęta obsługa klienta, handel... W mojej korpo też mi się zdarzało, zwłaszcza jak jest skomplikowany proces, gdzie jestem na końcu. Pewna pani wysyłała mnie nawet do więzienia, za niewinność oczywiście.
    • beataj1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:37
      Mam przekonanie, że szkoła to też element treningu społecznego. Zakładam, że dojrzały człowiek panuje nad swoją fizjologią, jest w stanie zaplanować korzystanie z toalety (poza kwestiami związanymi a chorobą). I dlatego oczekuję od mojego dziecka, że w wieku 9-10 lat będzie umiało w jakiś sposób ogarnąć siebie. Czyli wiedzieć, że do toalety chodzi się gdy jest możliwość i czasem korzysta się "na zaś" a nie wtedy gdy już nie można wytrzymać. Że czasem można wytrzymać kilka minut by dotrwać do przerwy albo, że czasem po prostu nie ma warunków by skorzystać z toalety i warto to przewidzieć.
      Z drugiej strony oczekuję, że w wyjątkowych sytuacjach dziecko do toalety będzie mogło wyjść z lekcji. Ale sama pamiętam ze swoich lekcji gdy nagle 3/4 klasy chciało wyjść bo to taaakie fajne polatać po szkole. I tu się nauczycielowi nie dziwie.

Jako dorosła kobieta też nie zawsze mam gdzie skorzystać natychmiast i muszę to przewidzieć. I mam nadzieję, że dzieci się tego nauczą i nie będą musiały obsikiwać płotów (syn). A szkoła jest jednym z miejsc gdzie będą mogły się tego nauczyć.
      I to nie jest kwestia drylu - tylko po prostu życia w społeczeństwie.
      • berdebul Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:47
        Jako dorosła kobieta mam dostęp do łazienki kiedy chcę, bez kolejki chętnych. Średnio jedna kabina na 5 kobiet i jakoś dajemy radę. Gdybyśmy były ograniczone czasowo 10 minutowa przerwą, na której trzeba jeszcze przejść z sali do sali, coś zjeść itd byłby kłopot. W szkole jest zdecydowanie więcej uczennic przypadających na jedną toaletę.
        • beataj1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:01
          W pracy tak. Ale w życiu tak nie ma że masz możliwość zawsze, natychmiast skorzystać z toalety. Trzeba to zaplanować bo np korzystasz z komunikacji miejskiej, stoisz w kolejce czy jesteś po prostu bez dostępu do toalety. I nie ma możliwości by skorzystać z niej natychmiast w momencie gdy poczujesz taką potrzebę.

A tego trzeba się nauczyć i wytrenować.
          Wiem też że są prace gdzie po prostu są przerwy na toaletę i nie można tak po prostu sobie do niej chodzić. Nie wszyscy pracują w biurze.
          • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:11
            beataj1 napisała:

> W pracy tak. Ale w życiu tak nie ma że masz możliwość zawsze, natychmiast skorz
            > ystać z toalety. Trzeba to zaplanować bo np korzystasz z komunikacji miejskiej,
            > stoisz w kolejce czy jesteś po prostu bez dostępu do toalety. I nie ma możliwo
            > ści by skorzystać z niej natychmiast w momencie gdy poczujesz taką potrzebę.

I to samo jest z dziećmi. One też mają czasem takie sytuacje że obiektywnie się nie da. Natomiast szkoła, z łazienką na miejscu to nie jest taki przypadek.
          • ichi51e Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:38
            Zapewniam cię ze jak chce mi się w pociągu (i jest tam toaleta!) to korzystam a nie trenuje. jak nie ma to wysiadam żeby skorzystać z publicznej (również nie trenuje!) w kolejce również nie stoję dla zasady - chce mi się to szukam jak sobie jak najszybciej ulżyć.
            • ichi51e Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:39
              Dodam jeszcze ze wbrew temu co tu się pojawia - przetrzymywanie moczu jest szkodliwe prowadzi do nerwicy pęcherza i zum.
              • lauren6 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:48
                Tak samo jak szkodliwe jest ograniczanie picia po to by przez cały dzień w szkole rzadko biegać do toalety.
                • memphis90 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 16:43
                  Dodam jeszcze, ze również szkodliwe jest odsikiwanie dziecka na zapas, kiedy mu się zupełnie nie chce. Wbrew pozorom tak trenowane dzieci mają większy problem z kontrolą pęcherza- tj parcie pojawia się przy mniejszym wypełnieniu i trudniej im wstrzymać mikcję, maja problem z popuszczaniem moczu. Wielokrotnie urolodzy zalecają wówczas trening czyli właśnie wstrzymywanie, żeby zwiększac pojemność i hamować wypieracz, ale tylko w warunkach domowych, nigdy w szkole!
        • little_fish Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:06
          A ja jako dorosła kobieta nie mam dostępu do łazienki kiedy chcę. I co w związku z tym?
          Tu nie chodzi o to, ci kto musi i może, tylko jak rozwiązać kwestię bezpieczeństwa i odpowiedzialności za ucznia. Bo póki co, wszystko jest dobrze, jak jest dobrze.
          Problemy się pojawiają, jak się coś wydarzy - wpadka na lekcji lub wypadek w drodze do toalety.
        • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:33
          No, widzisz, a ja jako dorosła kobieta w pracy NIE MAM możliwości wyjścia do toalety zawsze kiedy chcę. Też muszę wstrzymywać, załatwić się na zapas, nie pić z dużo. Ja muszę.
          • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 12:51
            (...)nie pić z dużo

Na starość kamienie nerkowe będą tobie wdzięczne.
            • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:04
              Cóż, być może, ale jeśli mam w perspektywie że NIE WYJDĘ z sali bo nie ma mnie kto zastąpić to wolę nie pić. Jak idę na egzaminy to też nie piję za dużo bo procedury oebjmuja wyjście z sali wyłącznie ucznia. Zespół Nadzorujący może nawet umrzeć na sali, żadna procedura nie przewiduje co zrobić w tym przypadku. Nauczycielki wczesnoszkolne najczęściej nie idą dotoaletu od początku lelcji w danym dniu do końca. Bo mają dzieci pod opieką. I tak, zdarzalo się że koleżanka nie mogła iść i zmienić podpaski. Tak właśnie wygląda często praca w szkole.
              • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:09
                I na dzieciach odgrywasz to że nie możesz iść zmienić podpaski?
                • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:16
                  kicifura napisała:

> I na dzieciach odgrywasz to że nie możesz iść zmienić podpaski?

Nie, tłumaczę tylko że NIE ZAWSZE dorosly może wyjść do toalety. Co do dzieci to ja akurat wypuszczam ale wiem że nie zawsze mgoe mieć pewność że wzysrko będzie w porządku. Przy czym ostatnio była trójka, która koniecznie chciała do toalety. Ale jak mieli iść pojedynczo to się nagle okazało że ZADEN nie potrzebuje. Cud pani kochana.
              • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 13:42
                Zespół Nadzorujący może nawet umrzeć na sali, żadna procedura nie przewiduje co zrobić w tym przypadku.

Tak to jest gdy procedury całkowicie zastępują myślenie...
                Ale wiesz, że zasad przeprowadzania egzaminu maturalnego nie są jedynym obowiązującym w Polsce prawem?
                • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:03
                  Tylko, kotku drogi Zespół Nadrorujacy rozliczany jest wlasniw z procedur. Na marginesie - nie tylko egzaminy maturalne są przeprowadzane w tym kraju. I tak, nauczyciele zgłaszają swojemu zastrzeżenia do tych procedur i wiesz gdzie CKE ma te uwagi?
                  • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 14:18
                    Se może rozliczać - na zdrowie. Powtórzę, bo ignorujesz - zasady przeprowadzania egzaminu maturalnego nie są jedynym obowiązującym w Polsce prawem. O BHP może coś?
                    A CKE to nie jeszcze król, który może dowolnie ignorować prawo.
                    Naprawdę nie rozumiem, jak można pozwalać się upadlać i być z tego dumnym?
        • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:43
          U nas dostęp jest, ale bez zakazów i nakazów nikt nie praktykuje opuszczania spotkań, przerywania rozmów, zebrań, bo nagle chce się siusiu. Oczywiście pewnie sporadycznie taka sytuacja może się zdarzyć, ale jednak to rzadkość.
          • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:47
            mia_mia napisał(a):

> U nas dostęp jest, ale bez zakazów i nakazów nikt nie praktykuje opuszczania sp
            > otkań, przerywania rozmów, zebrań, bo nagle chce się siusiu. Oczywiście pewnie
            > sporadycznie taka sytuacja może się zdarzyć, ale jednak to rzadkość.

Ale jak to: zdarza się? Dorośli ludzie nie panują nad zwieraczami i muszą sikać co 15 minut?!
            • mid.week Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:51
              Dlaczego co 15 minut? Może raz na godzine ale zachce się akurat w trakcie. Nie każdy ma rozplanowane pory "zachcenia siku".
              • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 10:14
                Ironizuję, bo tak się mówi o wychodzeniu dzieci "ze muszą sikać co 15 minut". Jeśli chodzi o dorosłych to oczywiście "sytuacja wyjątkowa, sporadyczna i uzasadniona", dzieci to wiadomo że trzeba odpowiednio ustawić w strukturze.
                • beataj1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 10:46
                  Ja absolutnie nie twierdzę, że trzeba im zakazać. Natomiast uważam że przekazanie dzieciom, że wychodzenie podczas lekcji powinno być zarezerwowane dla sytuacji wyjątkowych a nie że jest to w sumie wszystko jedno kiedy pójdą do toalety bo mają prawo zawsze wyjść kiedykolwiek się im zachce i nie muszą niczego przewidywać czy brać pod uwagę.
                  • kicifura Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 10:51
                    Tylko że wątek jest właśnie o zakazie 🤔
            • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:01
              Gdyby w szkołach były to sporadyczne przypadki zapewne nie byłoby tematu.
              • berdebul Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 17:48
                Część to problem infrastruktury - za mało sedesów na liczbę dzieci, biorąc pod uwagę długość przerw. Część to problem sposobu prowadzenia lekcji, czy tez typu szkoły. Nudna lekcja, a jeszcze 7-8-9, to aż się prosi o spacer. Z moich zajęć z ciekłym azotem, suchym lodem, bla bla jakoś nigdy nie wychodzą suspicious
                • mia_mia Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:21
                  Program szkolny obejmuje też omawianie Pana Tadeusza, naukę tabliczki mnożenia, rodzajów gleb i ortografii, ktoś to musi robić, show na każdej lekcji nie da się robić, a nawet gdyby próbować to kolejne robi się nudne.
    • ichi51e Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 08:48
      Dzieci w klasach 1-3 powinny mieć tak skonstruowana klasę żeby była tam łazienka - problem się wtedy rozwiązuje sam.
      • little_fish Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:08
        Nie rozwiązuje się. Nadal pozostaje problem przeciekającej podpaski, nagłego bólu brzucha oraz toalet przepełnionych na przerwie w starszych klasach.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:28
      U nas uczono od przedszkola, że jak było wyjscie na plac zabaw czy zajęcia zorganizowane a nawet przed obiadem, to dzieci najpierw szly do toalety na siku.
      Tak ćwiczono mojego syna 2 lata w przedszkolu i kolejny rok w zerówce szkolnej - panie wszystkich zaganialy do toalety.
      Jeszcze na poczatku 1 klasy nauczycielka przypominała: proszę isc do toalety na przerwie, proszę się napic wody, proszę zjesć kanapkę.
      Nigdy jie bylo problemu żeby dzieci biegaly siku w trakcie lekcji bo nie mialy po co, byly wysikane.
    • ga-ti Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 09:45
      Zakładam, że musiało coś się w szkole wydarzyć, np. ktoś poszedł do łazienki na lekcji i powędrował sobie gdzieś, wyszedł ze szkoły, czy się zagubił na terenie, zemdlał, rozbił głowę, pobił się z kimś... i stąd takie zarządzenie, żeby chronić dzieci, ale też i pewnie przede wszystkim tyłki nauczycieli. Była tu niedawno dyskusja, nauczyciel odpowiada za ucznia z którym ma lekcję, także gdy ten wyjdzie do łazienki i po drodze się potknie i rozbije nos i nie będzie nikogo, kto udzieli mu pomocy (sa dzieci które panikują na widok krwi i mogą zadziałać irracjonalnie).

Ja bym zapytała dyrekcji, skąd taki pomysł. I albo działała z innymi rodzicami nad zmianą tego i wymyślenie, jak jednak zapewnić dzieciom bezpieczeństwo podczas wyjścia do toalety (np. zwróciła się do organu prowadzącego o woźną na korytarzu podczas lekcji), albo olała i napisała oficjalne pismo, w którym zezwalam dziecku memu na wyjścia do toalety podczas lekcji i biorę odpowiedzialność za bezpieczeństwo dziecka - taki zapisek to dupochron nauczyciela, u nas wymagany przy wszelkich zwolnieniach i samodzielnych wyjściach.
    • tojaba Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 11:13
      Pamiętam incydent z mojej podstawówki (prawie sto lat temu). Matematyczka nie pozwoliła uczniowi
      wyjść do toalety podczas lekcji. Podobno prosił kilkukrotnie. No i nasikał dyskretnie do zabranej z parapetu doniczki.
      Przeprowadzane potem "śledztwo" wykazało, że kilku innych kolegów solidarnie zrobiło to samo. Wydało się,
      bo na następnej lekcji uczniowie innej klasy zgłosili do nauczycielki, że z doniczek strasznie śmierdzi .
      Nie pamiętam, kto jak i czy został ukarany, ale pamiętam to powszechne zdziwienie/zaciekawienie, jak coś takiego można zrobić niezauważenie i to w czasie lekcji matematyki.
      Ale naprawdę nie przypominam sobie, żeby (poza tym wydarzeniem) był jakiś problem z "wychodzeniem na siku".
      W czasie podstawówki mojego dziecka też nie było na żadnym zebraniu problemu "siku podczas lekcji".
      • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 12:55
        U mnie w podstawówce pewna nauczycielka co do zasady nie wypuszczała. No i kiedyś moja koleżanka z klasy bała się zapytać i po ciuchu rzuciła regularnym pawiem na ławkę.
        Zrobił się mały skandal, zatuszowany oczywiście, ale nauczycielka później już wypuszczała do toalety, chociaż było widać, jak z wściekłości latała jej powieka.
    • jasnozielona_roslinka Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:23
      bo to wstępne szkolenie na pracowików Amazona
      • niemoralna Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:38
        Moja najstarsza pracuje dorywczo w Amazonie na nockach w UK i sobie chwali , bo tylko skanuje kody z paczek i tyle filozofii . Mowi mi, ze na dniówkach ludzie maja gorzej bo polacy prowadzą zmianę i tam istny kipisz ,norma 200% to jeszcze malo ,na nockach luz pod zarządem Anglików ,spokojnie bez urwania doopy
    • niemoralna Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 15:31
      Zadne z moich juz nie chodzi o pl szkoly ,ale gdy chodziły nigdy nikt problemow nie robil ,aby wyjsc za potrzeba fizjologiczna .
      Gdyby któreś z moich otrzymało odmowę wyjścia poprostu na moj nakaz miałoby wyjsc pomimo braku zgody . Dziecko tez człowiek i prawa człowieka je obowiązują .
      Dorośli ludzie w pracy maja prawo wyjsc kiedy chcą do toalety i zaden szef nie ma prawa zakazać im tego w obawie przed sądem pracy a tu dzieciakom trzeba pokazac ,ze maja pokornie bez szemranie podporządkować się chorym zasadom i regułom. Nie ! Moje miałby ode mnie przyzwolenie na wyjście do toalety i tak byloby czy się komu to podoba czy nie i proszę nie pieprzyc mi ze coś się może stać podczas wyjścia do kibla ,bo jak ma się stać to i sie stanie na przerwie . Popierd.. tych nauczycieli juz całkowicie
    • jusytka Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 19:50
      Nauczyciel odpowiada prawnie za dziecko, które wychodzi i znika mu z oczu...
      • stephanie.plum Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:47
        ach, więc niech sika w klasie, od czego są nocniki.
        • stephanie_harper2 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:31
          No koniecznie, zwłaszcza 1, 2 klasa. Każdy przynosi podpisany nocnik smile)
    • stephanie.plum Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 19:55
      może wrzucić tej nauczycielce do kawy furosemid, i potem niech prowadzi lekcję...?
      • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:15
        Moze sama sobie wrzuć
        • stephanie.plum Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:23
          ja nie zabraniam dzieciom wychodzić na siku, to są metody z Berezy Kartuskiej.

więc się nie zapieniaj, pani psorko.
          • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:39
            Ustalmy jedną rzecz-zdecydowana większość nauczycieli w zdecydowanej większości szkół WYPUSZCZA uczniów do toalety w czasie lekcji. Takie są realia. Paradoksalnie to nauczyciele mają znacznie mniejszą możliwość skorzystania z WC w czasie dnia pracy niż uczniowie w czasie lekcji. Jednoczenie takie wychodzenie dezorganizuje lekcję, rozprasza innych a jednocześnie zawsze nauczyciel ma z tyłu głowy co będzie jak coś się uczniowi stanie albo wpadnie ten uczeń na jeden z durnuch pomysłów dzieci i młodzieży. Czy się to komuś podoba czy nie, czy to ma sens czy nie klimat jest taki że za WSZYSTKO co zrobią w szkole uczniowie sobie czy innym odpowiada nauczyciel.
            • stephanie.plum Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:46
              wniosek?
              • paskudek1 Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:57
                stephanie.plum napisała:

> wniosek?
                >
                Wniosek jest taki że zdecydowana większość pedagogicznego grona to nie wredne sucze tylko norlalni ludzie. W większości życzliwie do uczniów nastawieni. Jeśli zdarzają się przypadki jakichś zakazów i ograniczeń najczęściej są to konsekwencje zachowań samych dzieci. Ale nie wątpię że i tak rodzice w to nie uwierzą. Tak jak nie wierzą że ich dzieciątka wylewają dla sportu mydło z zasobników na podłogę czy obsikują ściany dla sportu.
                • bajgla Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:33
                  paskudek1 napisała:

> stephanie.plum napisała:
                  >
                  > > wniosek?
                  > >
                  > Wniosek jest taki że zdecydowana większość pedagogicznego grona to nie wredne s
                  > ucze tylko norlalni ludzie. W większości życzliwie do uczniów nastawieni.

Zgoda

Jeśli
                  > zdarzają się przypadki jakichś zakazów i ograniczeń najczęściej są to konsekwe
                  > ncje zachowań samych dzieci.

Tylko dobrze by było, żeby nie było odpowiedzialności zbiorowej. Jak Jasiu nie umie się zachować, to konsekwencje niech dotyczą Jasia, a nie cała klasa ma zakaz.

Ale nie wątpię że i tak rodzice w to nie uwierzą.
                  > Tak jak nie wierzą że ich dzieciątka wylewają dla sportu mydło z zasobników na
                  > podłogę czy obsikują ściany dla sportu.
                  >
                  >
                  >
                  Pewnie niestety jest to w dużej mierze spowodowane tym, że tym rodzicom nikt nie wierzył i pewnie nie raz dostali lanie za niewinność. Tylko teraz przeginają w drugą stronę.
            • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:50
              Kompromisowo, ustalmy jedną rzecz: kupa w gaciach ucznia, mocz lub krew na podłodze tudzież wymiociny na ławce również "dezorganizują lekcję, rozpraszają innych". I dobrze, żeby nauczyciel miał wtedy na uwadze, że w takim wypadku realnie grozi mu odpowiedzialność.
              • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 20:58
                Zapewniam Cię, że w przypadku zasłabnięcia ucznia i ewentualnych wymiotów otrzymuje tenże pomoc jak najszybciej i następuje ekspresowy telefon do rodziców.
                • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:19
                  Rozumiem. Uczeń dostanie pomoc dopiero, gdy (regulaminowo) zwymiotuje w klasie. Inaczej dopiero na przerwie.
                  Czy jest na sali prokurator?
                  • paskudek1 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:23
                    Nie, jeśli zwymiotuje w toalecie i zgłosi nauczycielce że zwymiotował to TEŻ dostanie pomoc. Musiałaś trafiać na koszmarnych nauczycieli. Ja jakoś na dobrych.
                    • droch Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 22:20
                      Ale, rozumiesz, w toalecie może zwymiotować dopiero na przerwie, bo w trakcie lekcji do toalety iść nie wolno.
                      Paragraf 22 w praktyce.
          • fogito Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 22:01
            Jak ci sie ktores krwia zaleje w toalecie a potem dostaniesz pozew od rodzicow to zmienisz zdanie.
            • stephanie_harper2 Re: Siku podczas lekcji 08.09.22, 13:42
              Ty zdaje się pracujesz w specyficznej szkole. Ale w zwykłych też wypadki się zdarzają. Mój starszy jak był w sp skręcił nogę na łyżwach w ogóle nie pomyślałam o zgłaszaniu prokuraturze. Młody ma rankę na brzuchu bo przewrócił się na wf, pani przykleiła plasterek i jest ok. Jego kolega spadł z drabinki i coś tam z nogą, ma na szczęście normalnych rodziców. Za to jak starszy był chyba w 2 klasie to zderzył się z dziewczynką, oboje biegli. Ówczesna pani dyrektor przerażona pytała się mnie czy może podać nasz tel byśmy partycypowali w kosztach, dziewczynce ruszał się ząb. Powiedziałam, że owszem, ale możemy rodzicom podać tel do naszego prawnika. Jak łatwo się domyślić nie zadzwonili. Na szczęście mam normalnych rodziców innych dzieci. I nikt z pierdołą nie leci na policję.
    • stephanie_harper2 Re: Siku podczas lekcji 07.09.22, 21:29
      W podstawówce syna nie ma problemu, ktoś chce siku to wychodzi. U mnie dawno temu też tak było. W liceum nie wiem bo mój wytrzyma do przerwy. Ale on jest odporny. Mnie jak chce się siku to muszę od razu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka