Dodaj do ulubionych

Pałki kurczakowe na grilla

12.09.22, 13:58
Mam przygotować na składkowe ognisko pałki kurczaka. Sztuk 40. Będą pieczone na takim grillu zwieszonym nad ogniskiem. Pierwszy raz będę piec na czymś takim. Czy dobrze rozumuję, ze dobrze byłoby te pałki najpierw podgotować z włoszczyzną, a dopiero potem włożyć do marynaty? Czy panierka - mąka, bułka tarta, zioła prowansalskie, papryka słodka, płatki chili, sól - będzie dobra? Czy lepiej pozostać przy marynacie na oleju? Pomóżcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 14:04
      Ja bym osobiście nie robiła panierki, bo to się szybko może spalić i będzie niesmaczne. Za to postarałabym się to odpowiednio wcześniej zamarynować.
      • chebellacosa92 Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 14:05
        gajmal napisała:

        > Ja bym osobiście nie robiła panierki, bo to się szybko może spalić i będzie nie
        > smaczne. Za to postarałabym się to odpowiednio wcześniej zamarynować.
        Właśnie, też o tym pomyślałam. Chyba jednak zrobię marynatę zamiast panierki.
        • klaviatoorka1 Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 14:20
          Kiedyś zapomniałam w lodówce o karczku zamarynowanym na grila. Po tygodniu został upieczony na następnym grillu i w życiu nie jadłam tak mięciutkiego, pysznego karczku, a kawałki były całkiem spore Stąd wiem, że włożenie mięsa do marynaty na dobrych kilka dni wcześniej bardzo się sprawdza
          • kk345 Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 14:22
            I dodanie do marynaty wódki/innego mocnego alkoholu.
    • maslova Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 14:07
      Zawsze robię w marynacie, na grilla kładę surowe, nie podgotowuję wcześniej.
    • profes79 Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 14:15
      Kurczaka akurat nie trzeba wcześniej podsmażać itd. bo na grillu robi sie on błyskawicznie. Zresztą i z karkówką nie spotkałem się z wcześniejszą obróbką termiczną. Marynata/przyprawa do kurczaka i wystarczy. Panierka to kiepski pomysł, jak już wspomniała gajmal.
      • kokosowy15 Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 14:21
        Zawsze obgotowuje, są bardziej soczyste. Marynuje w gęstej marynacie z olejem, papryka, chili i czerwonym winem. Nie może być zbyt intensywna, bo zdominuje smak mięsa.
        • szara.myszka.555 Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 16:54
          Zawsze obgotowuje

          Łoo jezu. Rozumiem, "zamknąć" mięso na patelni, ale gotować? Cały smak ucieka.
          • kokosowy15 Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 17:38
            Na patelni niczego się nie "zamyka". W czasie obgotowania z warzywami mięso nabiera smaku. Jeżeli w czasie gotowania mięso traci smak, to czym smakuje sztukamies?
          • bene_gesserit Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 17:57
            Podsmażanie - czy to mięsa, czy warzyw - żeby uzyskać reakcję Maillarda, ma sens. Ale z tym zamykaniem to ściema, o ile się to potem dusi w sosie.
    • aqua48 Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 14:21
      Nie, panierka na pewno odpada (dosłownie, na grillu odpadnie), można je podgotować, choć zupełnie nie ma takiej potrzeby, no chyba że będą je jadły też dzieci i wolisz być pewna. Ale jeśli marynować to tylko surowe i raczej na bazie oliwy. Na grillu upieką się szybko. Trzeba je tylko będzie szybko i sprawnie odwracać.
    • bene_gesserit Re: Pałki kurczakowe na grilla 12.09.22, 16:55
      Panierka na grilla się nie sprawdza na niczym.
      Marynaty - owszem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka