Dodaj do ulubionych

Gdzie ten kryzys?

• interstate95 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 13:38
      Pszenny bochen od rolnika
      port trącany modrą falą
      metro, traktor, telewizor,
      huta spływająca stalą mruczy -
      więc Polak potrafi!
      Zadziwiona Europa -
      cudów dokonują ręce
      robotnika oraz chłopa.
      Gospodarzu tych dożynek
      Twoja przecież to zasługa,
      że dzień w dzień słychać meldunek
      'Rośnie w górę Polska Druga'

Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej!
      • iwles Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 14:04

hehehe
        właśnie gdzieś lecą Alternatywy 4 big_grin
    • czyscicka Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 13:50
      Nie wiem co pijesz ale nieźle trzepie😂
    • aagnes Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 13:53
      Ja widze w sklepie w ktorym bywam 2-3 razy w tygodniu, personel za KAŻDYM razem zmienia cenówki, w nabiale to juz jest totalny cyrk, ludzie kupują tylko to co jest w promocji, reszte oglądają i odkładają.
      kryzys, recesja dopiero przed nami, pamietajcie, ze do owyborów jeszcze rok, zdążą narozdawac pasożytom jeszcze bardzo duzo żywej gotówki.
    • g.r.uuu Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 14:04
      Jesteś pewna, że jęczą i narzekają ci, którzy budują ogromne domy? Co za niespodzianka - nawet w kryzysie są ludzie bogaci, których stać na wiele. A co do zakupów - tak, ludzie nadal jedzą, zadziwiające. Tylko za to jedzenie płacą coraz więcej
    • awf-33 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 14:07
      I jeszcze palacze na każdym rogu.
      Czyli ludzi stać.
      • simply_z Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 10:22
        narazie jeszcze tak
    • netlii Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 14:09
      Co do remontów, złudzenie może wynikać ze strategii przyjętej przez ludzi. Otóż nie mają oni pewności co czeka ich jutro w związku z czym przyspieszyli terminy remontów, które z założenia miały poczekać. Postanowili tak, gdyż nie wiadomo jak będzie za jakiś czas z płynnością dostaw, ceną meteriałów i robocizny i nade wszystko czy ogólnie będzie dostępna ekipa skłonna wykonać prace.
      • triss_merigold6 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 14:13
        To w covidzie, teraz remonty są na zasadzie "wydać kasę dopóki można".
    • purchawka2020 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 14:11
      Od kilku miesięcy wydział wydający pozwolenia na budowę w moim mieście zamiast pracować plażuje.
    • brubba Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 14:12
      Gruchnie po wyborach.
    • purchawka2020 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 14:13
      Od kilku miesięcy wydział wyWdający pozwolenia na budowę w moim mieście zamiast pracować plażuje.
      Wczoraj zamówiłam zakupy z dowozem do domu na dzisiaj.
      Właśnie przysłali mi zmianę zmówienia - od wczoraj ceny niektórych produktów wzrosły o 1 zł ( przy cenach rzędu 5-8 zł).
    • trampki_w_kwiatki Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 16:01
      Powiem Ci tak, jeśli nawet w IT coraz głośniej rozmawia się na temat "ewentualnych" zwolnień grupowych, to znaczy, że jesteśmy po uszy w gównie.
      • mia_mia Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 17:33
        Pomysł jest taki, że każda firma zatrudniająca powyżej 200 pracowników będzie obłożona ekstra podatkiem 50%. I nie, nie chodzi o firmy energetyczne, nie chodzi o firmy państwowe, każda duża firma ma dostać po doopie, więc nawet jeśli któraś dobrze sobie radzi, a może zejść poniżej tej liczby to to zrobi.
        Morawiecki z Sasinem kłócą się na to, który wpadł pierwszy na ten genialny pomysł.
        • trampki_w_kwiatki Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 21:27
          Wspaniały pomysł, taki cudny!
          Będziemy teraz się chwalić jakie rekordy pobijamy w słupkach bezrobocia! 😂
        • georgia.guidestones Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 22:32
          mia_mia napisał(a):

> Pomysł jest taki, że każda firma zatrudniająca powyżej 200 pracowników będzie o
          > błożona ekstra podatkiem 50%. I nie, nie chodzi o firmy energetyczne, nie chodz
          > i o firmy państwowe, każda duża firma ma dostać po doopie, więc nawet jeśli któ
          > raś dobrze sobie radzi, a może zejść poniżej tej liczby to to zrobi.
          > Morawiecki z Sasinem kłócą się na to, który wpadł pierwszy na ten genialny pomy
          > sł.
          I co, podatek pojdzie na dodatki oslonowe, czy jednak raczej go prze$rają?
      • leosia-wspaniala Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 09:01
        A co w tym dziwnego, że "nawet" IT? IT to branża, która wykonuje usługi dla innych branż, przecież nie działa sobie a muzom.
        • bywalec.hoteli Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 16:36
          leosia-wspaniala napisał(a):

> A co w tym dziwnego, że "nawet" IT? IT to branża, która wykonuje usługi dla inn
          > ych branż, przecież nie działa sobie a muzom.
          No właśnie
          • nutella_fan Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 21:50
            Ja w it, ale pracuję dla zagranicznego banku, nie ma u nas kryzysu, rekrutacje idą, a od początku roku jak zwykle podwyżki.
            • snakelilith Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 12:03
              nutella_fan napisała:

> Ja w it, ale pracuję dla zagranicznego banku, nie ma u nas kryzysu, rekrutacje
              > idą, a od początku roku jak zwykle podwyżki.

Ja mieszkam ZAGRANICĄ i kryzys, a nawet jak się już otwarcie mówi recesja, są już na zakręcie. Mój mąż codziennie śledzi kursy na giełdzie, gdzie włożyliśmy forsę, by nie przeżarła nam ich inflacja. I tam też sytuacja nie jest różowa, już dawno nie była tak zła, o czym piszą wszyscy, którzy zajmują się gospodarką. Trzeba mieć silne nerwy, by za radą Warrena Buffetta zachować spokój, pić herbatę i czekać, jak akcje bardzo solidnych firm lecą na łeb i szyję. Nie wiem więc w jakim banku ty jesteś taka pewna, być może jesteś tylko niedoinformowana.
              • nutella_fan Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 12:34
                Nie ma znaczenie, nie tu to gdzie indziej pójdę. Rekruterki dzwonią kilka razy w tygodniu, z coraz lepszymi ofertami. Akurat kryzysem w kontekście własnej osoby nie przejmuję się.
        • trampki_w_kwiatki Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 21:40
          Bo po prostu ostatnie lata były dla niej łaskawe.
          Poza tym niektórzy myślą, że kryzys zeżre kulturę, sztukę, szkolnictwo, takie tam usługi publiczne i na tym się zatrzyma. A to nie tak wygląda.
          • nikzapomnial Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 09:33
            branża IT miała żniwa przez ostatnie lata, tyle ulg podatkowych które mają programiści/robotyzacje/itboxy to nikt teraz nie ma.
            • georgia.guidestones Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 12:19
              nikzapomnial napisała:

> branża IT miała żniwa przez ostatnie lata, tyle ulg podatkowych które mają prog
              > ramiści/robotyzacje/itboxy to nikt teraz nie ma.
              Pieniadze z pierwszej ulgi ipbox beda na kontach w przyszle lato, o ile oczywiscie nierzad nie polozy na tym łap i sie do tego nie dobierze.
              • trampki_w_kwiatki Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 23:26
                IP Box jest aktualnie kontrolowany. Już trzepią krzyżowo umowy, zamówienia, faktury, wszystko. Nie ma zmiłuj, no free lunch.
                Następni w kolejce do zmielenia przez US będą ci na super niskich ryczałtach.

Ja tam mówiłam ludziom, że te ulgi to przynęta i można się na nich nieźle wyłożyć. Nie słuchali.
                • bywalec.hoteli Re: Gdzie ten kryzys? 30.09.22, 11:00
                  trampki_w_kwiatki napisała:

> IP Box jest aktualnie kontrolowany. Już trzepią krzyżowo umowy, zamówienia, fak
                  > tury, wszystko. Nie ma zmiłuj, no free lunch.
                  > Następni w kolejce do zmielenia przez US będą ci na super niskich ryczałtach.
                  >
                  > Ja tam mówiłam ludziom, że te ulgi to przynęta i można się na nich nieźle wyłoż
                  > yć. Nie słuchali.

Według mnie nie powinno być arbitrażu podatkowego, że dwaj programiści pracują dla tej samej firmy tylko jednej, obaj są dla firmy takim samym wydatkiem i jeden płaci większe podatki na państwo a drugi niższe.
                  Gdybym był rządem, to bym to zlikwidował.
                  Tylko realna praca jako firma kiedy masz różnych klientów.

O takie trzepanie Ci chodzi?
      • pepsi.only Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 16:14
        Mamy extra rząd i super prezydenta
        Ci wszyscy ludzie to wspaniali fachowcy
        Ufam im i wiem że wybrałem swoją przyszłość
        Za rękę poprowadzą mnie do Europy
        • mondaymorning1987 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 16:19
          Raczej wyprowadzą z Europy ale Muniek wiecznie żywy😃
          • pepsi.only Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 16:42
            Racja!
            • znowu.to.samo Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 22:45
              Znamienne, gość w teledysku czyta gazetę z nagłówkiem „czy będzie wojna”
      • mimfa Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 09:59
        Zawsze sobie dośpiewuję: „Jest super, jest super, pocałuj mnie w dupę”.
    • dni_minione Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 16:30
      A mnie niepokoi coraz większa liczba przeciętnie wyglądających emerytów (czyści, schludni) proszących na ulicy o parę groszy lub coś do jedzenia oraz zaglądających do śmietników.
    • agatazieba Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 17:06
      Wydają pieniądze póki mają jakąś wartość.
    • cegehana Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 17:07
      Ludzie robią zakupy (w tym działki i domy) bo pieniądz nie mam wartości i mądrzej jest zrobić botoks i paznokcie niż odłożyć forsę na potem.
    • bene_gesserit Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 17:19
      Cierpliwości. Poczekaj do pierwszej, drugiej fali bankructw i związanym z tym bezrobociem. Szkoły nie będą ogrzewane, a z miejskich latarni będzie włączona co trzecia. Szpitale zaczną się zamykać, a aptece nie będzie podstawowych leków. Teatry padną, muzea też. Itd itd. Jeśli rząd się zmieni, obejmie Polskę w ruinie.
      • mia_mia Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 17:35
        Ale miliardy z UE to dla nas drobne po które nie warto się schylać, czyż nie?
      • sumire Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 22:27
        No właśnie dziś rano czytałam, że nie sposób dostać leku na anginę - a sezon na nią się zaczyna. Mój ojciec też ma problem z dostaniem leku, który jest mu niezbędny, najeździł się po sąsiednich miastach, żeby go znaleźć.
        Co do teatrów, mój dobry znajomy pracuje w jednym i to nie narzekającym na brak frekwencji, i mówił mi ostatnio, że po podwyżkach rachunków za wszystko, jakie im przywalili i ścięciu dotacji musieliby podnieść ceny biletów o ponad 100%, żeby w ogóle na zero wyjść.
        Miasta tną zbiorkom, oświetlenie, wydatki na zieleń miejską czy remonty poza niezbędnymi, ale oczywiście jest super i wspaniale.
        • simply_z Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 10:24
          leki tez sa wywozone masowo na Ukraine, wiec z tym tez jest zwiazany ten niedobor.
        • milva24 Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 21:45
          Akurat niedawno kupowałam lek na anginę i był.
        • ela.dzi Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 22:07
          sumire napisała:

> No właśnie dziś rano czytałam, że nie sposób dostać leku na anginę - a sezon na
          > nią się zaczyna.

Który antybiotyk ?
          • georgia.guidestones Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 22:31
            ela.dzi napisał(a):

> sumire napisała:
            >
            > > No właśnie dziś rano czytałam, że nie sposób dostać leku na anginę - a se
            > zon na
            > > nią się zaczyna.
            >
            > Który antybiotyk ?
            No Sudafed niekoniecznie dotyczy anginy. Ciezko z nim. ktomalek.pl/sudafed-ulotka-cena-zastosowanie-apteka-tabletki-powlekane-0-06-g-15-tabl/ub-4138221?bgar=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8%3D#
            • ela.dzi Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 08:30
              Ok, mając na myśli anginę mam zawsze w głowie paciorkowcową. Takie coś jak Sudafed (pseudoefedryna) można łatwo zastąpić albo w ogóle zrezygnować, nie jest to lek kluczowy.

www.doz.pl/apteka/p9768-Sudafed_60_mg_tabletki_powlekane_12_szt.
            • solarpowerprincess Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 18:58
              Np. jest problem z augmentinem. Ok, był zamiennik, ale ihmo - średniawy.
              • georgia.guidestones Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 20:48
                Jest zamiennik, moze dzialanie zamiennika -(inne wypelniacze itp) to kwestia osobnicza, ktos z rodziny nie widzial roznic w skutecznosci
    • jednoraz0w0 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 17:19
      Może wszyscy próbują wydać pieniądze póki one mają jakąkolwiek wartość
    • mia_mia Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 17:29
      Szok, że ludzie pomimo kryzysu jedzą😳Następnym razem zerknij co mają w tych wózkach. Worek ziemniaków, bo jest promocja po 0,99 zajmuje sporo miejsca, parówki z papieru pakowane po 100 sztuk też.
      Ceny na stacjach były tak duże, że teraz drogie paliwo wydaje się tanie. Inflacja jest taka, że nie warto trzymać pieniędzy w banku, więc ludzie kupują nieruchomości i grunty, ale deweloperka już nie pracuje pełną parą.
      Miasta zaczynają wyłączać oświetlenie, zamykać baseny, niektóre forumki panikują, że z oszczędności samorządy pozamykają szkoły.
      Pomalowane paznokcie i zafarbowane włosy świadczą o niczym.
      Zerknij na giełdę, dramat największy od czasów covidu i tendencja zjazdowa się utrzymuje, a przyjmuje się, że giełda o jakieś pół roku wyprzedza to co w gospodarce.
      • triss_merigold6 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 18:11
        Pomalowane paznokcie i farbę na włosach zapewniają, jak pisała jedna z forumek, tanie Ukrainki.
        • georgia.guidestones Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 21:03
          triss_merigold6 napisała:

> Pomalowane paznokcie i farbę na włosach zapewniają, jak pisała jedna z forumek,
          > tanie Ukrainki.
          W pandemii (wiosna 2020) full osob rozwinelo zdolnosci manualne: starter polskich marek od hybryd nie kosztuje kroci. podst.koloryzacje mozna ogarnac w domu farba z promocji w hebe/rossmannie
          • triss_merigold6 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 21:32
            To była szydera z wypowiedzi forumowej, wiem, że w covidzie wszelkie tutoriale pielęgnacyjne biły rekordy oglądalności.
    • zdrobina Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 17:29
      Ludzie nie rozumieją (włącznie z tymi pamiętającymi stan wojenny i czasy zaraz po nim), co to jest kryzys. A w dzisiejszej rzeczywistości to nie są kartki na mięso, wyłączenia prądu, czy brak paliwa na stacjach, tylko po prostu wszystko droższe, a zatem wymuszone ekonomicznie ograniczenia w konsumpcji codziennej. Czyli zamiast jak do tej pory, przykładowo, wydawać 60% przychodów na żywność, media, transport i odzież, teraz będzie się wydawać 85%. Innymi słowy, spadek poziomu życia.
    • lily_evans011 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 17:54
      To ciekawe, bo ja widzę, jak ludzie rozkupują przecenione produkty, ważne do następnego dnia. Albo jak szybko znikają rzeczy w apce do niemarnowania jedzenia - jeszcze nic nie zdążyłam kupić. Ceny są takie, że kto może minimalizuje koszty, zwłaszcza jedzenia i to widać.
    • eliszka25 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 21:42
      m.youtube.com/watch?v=kfH1hxvAN30
    • klaviatoorka1 Re: Gdzie ten kryzys? 27.09.22, 21:54
      Oczywiście, że polska rośnie w siłę, a ludziom żyje się dostatniej...
      Wczoraj otwarcie mierzei, dziś Baltic Pipe, jutro może nawet CPK...

Patrzaj tutaj, jak bogaci Polacy kłębią się, żeby wydać trochę pieniędzy, może wkrótce też spotkamy się w takiej kolejce po nowe samochody albo po działki budowlane...
    • conena Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 09:58
      wg mnie jeszcze się kręci siłą rozpędu, ale w przedsiębiorstwach widać rosnące koszty. skala jest szokująca, w energożernych branżach jest dramat.

spotkajmy się za rok w tym wątku i wtedy pogadamy.
      • alexa0011 Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 23:14
        Tak jest.
    • sol_13 Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 21:47
      Akurat czas oczekiwania na nowy samochód wynika z zaburzeń produkcji i dostaw, które miały miejsce w wyniku "pandemii " i braku chipow. Nie jest wskaźnikiem bogactwa spoleczenstwa.
      • znowu.to.samo Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 22:50
        Za chwilę nałożą sie na to koszty gazu/prądu i swmochód jakikolwiek będzie kosztował miliony monet
    • alexa0011 Re: Gdzie ten kryzys? 28.09.22, 23:10
      U mnie na przykład. Klienci nie mają zamówień, my nie mamy od klientów. Tzn mamy, ale dużo mniej. Przy tych kosztach i obrotach, wiemy już, ile trzeba uciąć , żeby zostać na powierzchni, oczywiście mniej więcej. Dlatego siedzę i myślę, kogo pożegnać, a będzie to 1/4 do 1/3 załogi, o czym oczywiście mało kto ma pojęcie, bo się zastanawia, gdzie ten kryzys. Jest niedobrze.
    • leanne_paul_piper Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 07:07
      Ja z kolei, skoro mamy bal na Titanicu, postanowiłam zamówić szampana Moet, a co! Generalnie, skoro się ściemnia, to trzeba robić rzeczy, których się do tej pory nie robiło, albo odkładało na później - dopóki jeszcze można.
      Więc chyba kupię te bilety na Mauritius i zamówię Galaxy S22 Ultra. W końcu ktoś musi ponapędzać gospodarkę🙄.
      • pearl3434 Re: Gdzie ten kryzys? 29.09.22, 07:24
        Gdzie widać kryzys?Jak nie mogę zebrać od połowy klasy na teatr,bo 50 zł decyduje o być albo nie być.Sama nie puściłam dziecka na wycieczkę za 700zl na 3 dni,bo koszty kupienia książek do szkoły średniej dla starszego bąbelka rzuciły na kolana.Nie ma specjalistów od przedmiotów ścisłych.Nie ma chętnych na wspomagacza a orzeczeniowcow mnóstwo.Moglabym tak jeszcze wymieniać....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka