sueellen Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 15:49 Szukam przepisu na zupę ze słodkich ziemniaków z kokosem. Jadłam w restauracji - REWELACJA. Nie mam przepisu ale chętnie wypróbuje jeśli ma ktoś jakiś sprawdzony. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 16:01 Ja ogólnie lubię zupy jesienią, im bardziej rozgrzewające tym lepiej. Oczywiście dyniowa, ale też kapuśniak, grochówka, ROSÓŁ- ale to cały rok, nawet w upały gotuję Ponieważ w wątku pojawiły się przepisy na dyniową, to ja robię tak: gotuję wywar z marchwi, ziemniaka, ( oraz pietruszki, selera, pora ale te po ugotowaniu wyjmuję!) i albo dodaję puree z dyni, albo pieczoną dynię. Dodaję 2 pomidory pokrojone w kostkę (albo łyżeczkę koncentratu pomidorowego) , chwilkę zagotowuję. I miksuję. Z przypraw- sól, pieprz, odrobina cukru, kumin, curry. Na talerzu ozdabiam kleksem śmietany kremówki, albo kwaśnej śmietany, i ziarenka. Do tego grzanki pokrojone w kostkę i podsmażone z maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 16:56 Rosół też przez cały rok! Nawet w Sopocie na plaży, przy temp.32 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 19:44 A jak! Doskonała zupa na lato, świetnie nawadnia. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 16:02 zupa krem brokułowa przyprawiona curry, podawana z migdałami i grzankami Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 16:54 Też nie będę oryginalna - zupa z dyni, dodam, że z własnej uprawy! Nie jest to jednak tegoroczne odkrycie każda jesień kojarzy mi się z tą zupą i już sobie nie wyobrażam swojego ogródka bez dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 17:11 Ciekawe... nikt nie wymienił czerniny Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 18:01 Nie. Choc myslalam, ze moze tutaj trafi się amatorka.. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 18:08 Jako dziecko zjadłam i ... bardzo mi smakowała. Do chwili kiedy mi nie powiedziano z czego to jest. Do tej pory mną wstrząsa. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 21:07 ulubiona zupa mojego taty i dziadka, tylko oni jedli mnie sam proces przygotowywania nie odrzucal, tylko mi nie smakowala Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 21:19 Swiadomość z czego jest nie odrzuca mnie. Lubię kaszankę, bulczankę o boudin noir. Smak mnie odrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 17:49 Moja najulubieńsza jesienna zupa to zupa mojego dzieciństwa. Nawet nie wiem czy ma jakąś nazwę - ogólnie to jarzynowa, ale na ostro, z chilli i imbirem i z passatą pomidorową i _koniecznie_ warzywa muszą być pokrojone w drobną (seler, cebula, marchewka) lub grubszą (ziemniaki) kostkę. Żadnego tarcia! Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 18:06 U mnie porowa z ziemniakami i algierska harira na zakwasie i z kolendra❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
lewababa Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 18:37 uwielbiam tę: whiteplate.com/2011/03/marokanska-zupa-z-soczewica-i-cynamonem/comment-page-1/ koniecznie z karmelizowaną cebulką jak ugotuję gar 3-4 litrowy, to nasza trójka opędzluje całość baaardzo szybko dzięki za ten wątek - będę rozwijała temat zup bo kilka tu opisanych brzmi pysznie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 19:05 jestem zupiarą, każdą wetnę ja i moja rodzina ( za wyjątkiem owocowych, nie uważam tego za zupę - deser i owszem) dzisiaj ugotowałam zupę ze wszystkiego co było pod ręką - marchew, pietruszka, seler, kawał pora, ziemniak, 1/4 białej młodej kapusty, czerwona papryka, 2 duże łyżki kaszy jęczmiennej - daję ja prawie na początku, żeby się rozgotowała, była niewidoczna, ale zagęszcza i smak daje, 2 żabki czosnku, pęczek natki pietruszki, na koniec słodka śmietana - poezja to mało powiedziane. Smaczna, sycąca, gotowałam na skrzydle z indyka ( które na koniec obrałam, skórę wyrzuciłam a mięso dodałam do srodka) Prawie łyżka stoi, jest smaczna i będę ją jadła przez trzy dni. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 19:18 nie mam zup jesiennych, czy sezonowych z wyjątkiem botwinkowej, reszta idzie na okrągło kiedyś robiłam dyniową przy okazji haloweenu, ale nikt jej i tak nie lubi, więc zaprzestałam kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 20:50 Jesienią zupa mleczna z dyni: dynia ugotowana w kawałkach osobno i lekko rozgnieciona widelcem (najlepsza makaronowa, ma fajną konsystencję). Do tego tego zacierka na mleku i wszystko razem połączone. Lekko słodka. Smak dzieciństwa Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ulubiona jesienna zupa. 05.10.22, 21:04 flaczki ostatni raz jadlam 4 lata temu w PL rosol barszcz ukrainski fasolowa kapusniak z kiszonej kapusty cebulowa dyniowa, podobnie jak pomidorowa, nie jest nasza ulubiona, zreszta malo zup gotuje Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 07:57 Flaczki mniam. Robiłam w ubiegłym roku Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 16:55 jadlabym czesciej niz tylko z okazji wizyt w PL ale gotowanie w domu odpada od podstaw flaczki potrafie zrobic, tylko jeden ze wspoldomownikow zle czuje po niektorych kuchennych zapachach, glownie miesno-cebulowych, a gotowanie flaczkow w pierwszych fazach, coz mile nie jest kuchnia jest 🤬😡 oczywiscie otwarta na dom i mimo otwartych okien, okapu, zapaszki sa niestety, sama tez nie lubie co niektorych kuchennych wyziewow Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 17:22 Znam ten ból bo sama nie lubię zapachów i bałaganu a gotowanie to przyjemność 😎 Jako dziecko przeczytałam w gazecie wypowiedź Magdaleny Zawadzkiej że lubi kiedy kuchnia jest nieużywana, po latach zrozumiałam ironię Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 18:49 kocham gotowac i karmic i balagan w kuchni mi nie straszny tylko te niektore zapachy tzn w kuchni mi nie przeszkadzaja ale won smazonych plackow ziemniaczanych lazience na koncu korytarza na pietrze jest wkurzajaca ps mam w kuchni dwa okna, otwarte caly dzien, mam okap ale i tak zapaszki czuje, bigos moze i jest pysznym jedzonkiem ale zanim sie nim stanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 19:07 Uchylone w kuchni okno nie pomaga - zimą to pikuś bo otwieram przed przyjsciem gości drzwi balkonowe na oścież na ok 15 minut i okna po drugiej stronie, trochę oczyszcza Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 07:55 Zacierkowa, od lat ogórkowa z przepisu prezydentowej, Azjatycka wg Marty Gessler Cebulowa Jarzynowa Adama wg Neli Rubinstein Ziemniaczana Czosnkowa czeska Grzybowa/pieczarkowa z makaronem Meksykańska Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 08:02 Bardzo proszę o przepis na gulaszową i cebulową 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 16:46 www.facetnatalerzu.pl/2012/04/gulyasleves-zupa-gulaszowa-najlepsza-na.html?m=1 Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 16:49 Cebulową robię oko ale ma być: masła dużo, cebula a na talerzu grzanki lub chleb razowy. Zmiksować Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 16:59 cebule dlugo dusic na masle (spora ilosc) az sie lekko skarmelizuje, albo zmiksowac (ale doslownie chwile a nie na krem) albo wygniesc tluczydlem do ziemniakow, solidny chlust bialego wina, duzo pieprzu, sol (mozna dodac bulion) kromki bagietki z serem plesniowym zapiec w piekarniku, jedna kromka na talerz, zalac zupa, reszta kromek osobno Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 19:10 Pięknie dziękuję za oba przepisy 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ulubiona jesienna zupa. 06.10.22, 19:13 Proszę 😄 U faceta są jeszcze inne warte próbowania Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Ulubiona jesienna zupa. 07.10.22, 23:24 Kapusta z pomidorami i zasmażką dzisiaj wyszła mi pyszna, córka która jeszcze do niedawna kapusty nie tykała była zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś