Dodaj do ulubionych

"Knedle" że śliwką pieczone :)

21.10.22, 15:22
Takie bułeczki knedlowe. Polecam, bo smaczne i proste. 4 szklanki mąki, 250 g masła (daję roślinne), 250 g kwaśnej śmietany, 5 deko świeżych drożdży - zarobić z tego ciasto, rwać na kawałki, lepić kulki że śliwką (lub jabłkiem lub czymś tam) w środku, maczać w jajku i cukrze z jednej strony, kłaść na blachę, piec w 200 st. do zrumienienia, u mnie to ok. 40 minut, najpierw gora-doł, potem tylko doł.
U mnie znikają błyskawicznie.
Obserwuj wątek
    • malia Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 16:35
      Ciasto jest całkiem bez cukru?
      • default Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 16:38
        Bez cukru, wystarczy ta cukrowa skorupka na wierzchu. Ale myślę że jak ktoś chce, to może dodać.
    • mysiulek08 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 16:35
      jak to ciasto przechlodzisz w lodowce np przez noc, to bedzie sie 'listkowac' jak francuskie i bedzie bardziej kruche
      • default Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 16:47
        Ono jest kruche (krucho-puszyste). Po co miałoby się listkować ? To nie ciasto francuskie.
        • mysiulek08 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 23:19
          polfrancuskie 😊 sprobuj raz przechlodzic i zobacz roznice
          • default Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 23:44
            To nie jest ciasto półfrancuskie, tylko krucho-drozdzowe - wydaje mi się, że listkowanie ciasta francuskiego bierze się z tego, że się je wielokrotnie wałkuje z warstwą masła w środku, a tu nie ma żadnego wałkowania.
            No ale spróbować mogę 😉
          • shmu Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 08:31
            Mysiulek idę za Twoją radą i właśnie chlodzę ciasto. Wystarczą 3-4 godziny? Co jeszcze do tych bułeczek można włożyć? Dzieci za śliwkami nie przepadają, a ja mam ochotę na coś w stylu bułeczek z serem, tylko tu twarogu nie znajdę.. wiem, że można teoretycznie wszystko, ale szukam inspiracji wink
            • pepsi.only Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 08:39
              Jabłko!
              Albo gruszka,
              Brzoskwinia, nawet taka z puszki może być ok
            • boogiecat Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 08:58
              Moja corka zrobila swoje z gruszka i kawalkiem ciemnej czekolady 👌
      • lella_two Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 16:52
        Dokladnie. Robię podobne tylko w formie pierożków i zamiast śmietany twarożek, to się u mnie nawet nazywa twarogowe francuskie. Zawsze wszędzie znika jako pierwsze. Chyba spróbuję teraz ze śmietaną.
    • bei Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 16:59
      Dziękuję! Wypróbuje jutro -nadzieję jabłkami.
      • default Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 20:23
        Daj znać czy smakowało ! 🙂
    • boogiecat Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 19:48
      Zrobilabym. Ze smietana nie kwasna wyjdzie?
      • kochamruskieileniwe Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 19:58
        Mozesz zrobic kwasną. Kilka kropli soku z cytryny zalatwi sprawę. O ile chcesz...
        • kochamruskieileniwe Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 19:59
          Chodzi o kwas. W kwaśnym srodowisku lepij drożde rosną.
        • boogiecat Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 20:04
          Czyli wcisnac cytryne do smietany i od razu uzywac?
          • kochamruskieileniwe Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 20:19
            W sumie mozesz wcisnąs sok do ciasta. Albo dac lyzkę octu na pol kilo maki. Octu absolutnie potem nie czuc. A jeśli poczekasz chwilę ze smietana , to ona zgestnieje po wkropieniu cytryny.
            • boogiecat Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 21:15
              Bede to robic.
    • misiamama Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 21.10.22, 21:47
      zrobiłam z jabłkami i cynamonem smile dzięki, super przepis, najlepsze są maksymalnie proste przepisy.
    • rzepicha-piastowa Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 22.10.22, 11:34
      Dzieki za przepis, lubie takie proste i szukalam wlasnie inspiracji. Czy te buleczki bardzo rosna w piekarniku? W jaki sposob ukladasz je na blasze (dotykaja sie przed pieczeniem, czy nie)?
      • default Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 22.10.22, 18:39
        Rosną, ja je układam z przerwami ok 2-3 cm, ale jak widać w czasie pieczenia się zrastają smile co zupełnie mi nie przeszkadza, takie odrywane też są ok. Gdybym kładła z większymi odstępami, to musiałabym piec na dwóch blachach, a nie chce mi się. Więc upycham na jednej i mam zrośnięte 😉
    • purchawka2020 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 22.10.22, 18:48
      Nie muszą jakiś wyrastać przed pieczeniem?
      • default Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 22.10.22, 19:34
        Nie. Zarabiasz, formujesz bułki, pieczesz. Nie odkłada się do wyrośnięcia, chociaż ciasto i tak trochę rośnie w trakcie lepienia tych bułek. No i potem w piekarniku.
        • boogiecat Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 22.10.22, 22:42
          Ile ci wychodzi bulek z podanych proporcji?

          Zamierzam jutro zrobic ciasto sposobem mysiulkowym, z owocow sliwki +brzoskwinie
          • default Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 23.10.22, 08:36
            E, nie liczyłam, chyba ok. 20, patrząc na blachę.
    • shmu Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 22.10.22, 22:48
      Dzięki, strasznie nabrałam na nie ochoty.
    • shmu Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 29.10.22, 15:00
      Default, czy topisz to masło czy wgniatasz w ciasto w temp. pokojowej?
      • default Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 09:07
        W temperaturze pokojowej.
        • shmu Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 10:03
          Dodałam roztopione, no nic...zobaczymy jak będzie po schłodzeniu
    • anilorak174 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 29.10.22, 15:04
      Zrobiłam, dla mnie za tłuste niestety.
      • default Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 09:15
        Spodziewałaś się, że ciasto zawierające ćwierć kilo masła i jeszcze śmietanę nie będzie tłuste ?
        😄
        • anilorak174 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 10:52
          Spidziewalam się poczuć coś więcej w smaku niz masło. Co kto lubi.
    • aluszka97 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 09:59
      Dzięki za przepis, chcę go wypróbować, ale boję się że źle odmierzę mąkę, mam szklanki różnej wielkości i zawsze dylemat, która jest tą właściwą 😁 czy wiesz może, ile tej mąki będzie w gramach? Bardzo podobny przepis mam na kruche ciastka z jabłkiem: 300 g mąki, cukier waniliowy, 250 g masła (daję 200), 250 g sera białego zmielonego, 5 czubatych łyżek cukru. Zagniatam z tego kruche ciasto, do lodówki na pół godz. Potem wałkuje (trzeba podsypywac mąką), wykrawam kółka, w każde kółko wkładam polplasterek jabłka, składam wpół (wygląda jak niesklejony pierożek) i piekę w 180 st pół godziny. Gorące posypuję cukrem pudrem. Wiem, znacznie bardziej pracochłonne, ale dla mnie szybko się robi.
      • aluszka97 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 19:07
        Ogarnęłam, szklanka to 150 g mąki. Już upieczone, moi mają dość owoców więc w środek weszły po dwie kostki czekolady. Bardzo fajne 👍
    • pepsi.only Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 18:43
      Znałam wcześniej ten przepis, bo mam go zapisanego w zeszycie i kilka lat temu piekłam te bułeczki ( ja zawsze robiłam z jabłkami, i cynamonem).
      Skoro przypomniałaś mi go, to postanowiłam upiec.
      Fakt, są pyszne i znikają błyskawicznie. 😁
      • shmu Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 20:19
        Moje nie tak spektakularnie apetycznie wyglądające, ale proszę, tu jest zdjęcie.
        Przyznam się, że zrobiłam tylko z połowy porcji bo byłam nastawiona sceptycznie do tego przepisu (drożdże bez wyrastania, mało płynów ...). Na razie spróbowałam gorącego i było pycha, zobaczymy na zimno! Dzięki wielkie wszystkim za inspirację!

        Jeszcze zapytam - próbował ktoś coś wytrawnego z tym ciastem zrobić?
        • mysiulek08 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 23:38
          nie konkretnie z tym ale podobnym (jajka, maka, maslo, drozdze - u mnie ciezko o kwasna smietane)
          tez chlodze przez kilka godzin i robie np paszteciki z roznymi farszami albo po prostu walkuje, tne na kawalki(romby, trojkaty itp), smaruje jajkiem roztrzepanym z mlekiem, albo i nie 😊 i
          - posypuje serem, moze byc parmezam, moze byc zwykly zolty i kminkem jak ktos lubi i ma
          - posypuje gruba sola morska i kminkiem albo np ziolami prowansalskimi albo rozmarynem albo inna mieszanka, np genialna posypka z suszonych pomidorow i bazylii

          spod to tarty tez jest dobry

          ps
          Shmu, masz u siebie mleko pasteryzowane i maslanke? bo z tego mozna twarog robic, tzn wyrob nabialowy zeby sie znow Princes nie czepiala 😎🤣
          • mysiulek08 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 31.10.22, 23:39
            a i do ciasta dobrze jest dac troche soli
            • shmu Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 01.11.22, 18:44
              Sól dodaje zawsze - mój tata zawsze dodawał chociażby szczyptę do smaku do każdego ciasta.

              Dziękuję bardzo za odpowiedź! Wydaje mi się, że maślanka jest, choć nie szukałam nigdy. Kefir na pewno...mleka pasteryzowanego jest po kokardę. Kefir by się nadal?
              • mysiulek08 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 01.11.22, 18:50
                do wersji wytrawnej ciasta troche wiecej niz szczytpa smile

                kefir jak najbardziej! jak masz kefir to masz twarog! i maslanki nie potrzeba

                jaki masz najwiekszy garnek?
                • shmu Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 01.11.22, 21:32
                  5 litrów..
                  • mysiulek08 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 02.11.22, 00:22
                    to starczy smile

                    sposoby na twarozek z uzyciem kefiru/zsiadlego mleka sa dwa

                    pracowniaserow.pl/przepis-na-twarog/

                    temu pierwszemu bardzie ufam, kefir musi byc w stanie przekwaszonym, czyli u gory zestalony na dole 'woda', czyli wygladac mniej wiecej jak z linku podanego w tekscie

                    pracowniaserow.pl/zsiadle-mleko/

                    a drugi :

                    beszamel.se.pl/przepisy/przetwory/domowy-twarog-z-kefiru-przepis-na-pyszny-twarozek-z-zapasow-kefiru-re-VXn2-vF2q-5QUc.html

                    tylko nigdy tak nie robilam, wiec nie sprawdzony tongue_out

                    jest jeszcze opcja zakwaszenia mleka pasteryzowanego bakteriami do twarogu ale takowo ktos by Ci musial z PL przyslac (male, leciutkie saszetki)

                    jakby co to pytaj smile
    • 1.wetta.1 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 01.11.22, 10:44
      Ja mam pytanie o drożdże. Czy trzeba je rozrobić i wlać w postaci płynnej? Czy po prostu pokruszone dodać do mąki i reszty składników? (Sorry, jestem strasznie niekuchenna).
      • shmu Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 01.11.22, 18:40
        Ja rozrabiam, bo płynów dodaje się mało, więc możliwe, że nie wmieszają się zbyt jednolicie w ciasto. Rozrobilam w śmietanie. Ale przyznam, że mam bardzo małe doświadczenie z tym ciastem.
      • mysiulek08 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 01.11.22, 18:51
        mozna uzyc suche, praktycznie tylko takich uzywam do kazdego drozdowego czy slodkie czy wytrawne/chleb/bulki
        • 1.wetta.1 Re: "Knedle" że śliwką pieczone :) 01.11.22, 19:01
          Dziękuję Wam za odpowiedzi. Jutro będzie ten dzień 😀

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka