Dodaj do ulubionych

Domowe wędliny

23.10.22, 09:26
Na fali wątku o rosnących cenach. Macie jakieś sprawdzone przepisy na domowe wędliny? Ile takie mięso jest w stanie poleżeć? Jemy raczej mało wędlin, no ale jemy. Sklepowe drożeją w zastraszającym tempie, a do tego szybko się psują, a unikam chodzenia do sklepu częściej niż raz na tydzień.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Domowe wędliny 23.10.22, 09:36
      Kojarzysz ten przepis na mięso w 5 minut? Lubię go, robię szynkę, pierś z indyka, schab, łopatkę.
      Piekę też, przyprawiam jak mi fantazja podpowie.
      • alfa36 Re: Domowe wędliny 23.10.22, 09:49
        A jaki to przepis? Piekę indyka, ale nie z przepisu, ot przyprawiona pierś i do piekarnika. Leżeć i tydzień może i nic się z nią nie dzieje.
        • kochamruskieileniwe Re: Domowe wędliny 23.10.22, 09:52
          Wedlina parzona. Na forum kuchnia i galeria potraw zmana jako wedlina kota klakiera
          acia1065.blogspot.com/2012/01/wedlina-kota-klakiera.html?m=1
          To z jakiegos bloga
          • raphidophora_tetrasperma Re: Domowe wędliny 24.10.22, 23:38
            Potwierdzam. Bardzo dobra, można próbować z różnymi rodzajami mięs: szynka, udka z kurczaka, indyka, schab.
        • primula.alpicola Re: Domowe wędliny 23.10.22, 09:52
          Na przykład ten:
          www.mirabelkowy.pl/2014/04/schab-gotowany-5-minutowy.html?m=1

          Jeśli wrzucisz w wyszukiwarkę hasło "mięso w 5 minut", to wyskoczy wiele wersji. Po kilku razach będziesz dobrze wiedzieć, co i jak lubisz najbardziej. Ja na przykład potrzebuję więcej soli, za to ziół prowansalskich wcale, tylko majeranek.
      • fredzia098 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 20:23
        A to mięso po tym 5 minutowym gotowaniu ma leżeć do następnego gotowania w temp. pokojowej czy w lodówce?
        • raphidophora_tetrasperma Re: Domowe wędliny 25.10.22, 20:26
          W pokojowej
          • primula.alpicola Re: Domowe wędliny 25.10.22, 20:45
            Przez noc nawet nie zdąży porządnie ostygnąć. Zostawiam na kuchence i rano powtórka 5 minut.
    • mia_mia Re: Domowe wędliny 23.10.22, 09:43
      U nas klasycznie schab czy inne pieczone mięsa z czosnkiem i majerankiem, czasem robię pasztet, 2-3 razy w roku jesteśmy zapraszani na wędzenie i wtedy zamrażamy. Zresztą jak piekę to też mrozimy, bo u nas schodzi mało wędlin.
      Domowe wędliny nie psują się szybko, nie robią się śliskie czy śmierdzące co najwyżej wysychają.
    • kochamruskieileniwe Re: Domowe wędliny 23.10.22, 09:54
      Ja jeszcz polecam zaprzyjaźnić sie z szynkowarem.
      • eliza2016 Re: Domowe wędliny 24.10.22, 23:29
        Również polecam
      • purchawka2020 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 07:57
        Dla mnie wszystko z szynkowara smakuje jak żarcie dla kota.
        • emateczka Re: Domowe wędliny 25.10.22, 08:24
          Ale jadłaś, że masz porównanie? wink
    • ga-ti Re: Domowe wędliny 23.10.22, 10:35
      Taka pieczeń: mielona łopatka (około kg), jajko, namoczona bułka, cebula, sól, pieprz, papryka, czosnek, ewentualnie majeranek, czy inne zioło. Porządnie wygnieść, włożyć do prostokątnej foremki, ugnieść, piec w 180* około godzinę 15 minut. W wersji urozmaiconej dodaję startą marchewkę albo i tez pietruszkę, kawałek selera, starte pieczarki, żurawinę suszoną, całe ugotowane jajka wciskam (wersja wielkanocna), oliwki itp. nie wszystko na raz oczywiście wink
      Piekę w foremce albo w rękawie do pieczenia schab, karkówkę, szynkę, pierś z indyka, kurczaka. Raczej mniejsze kawałki, bo duże się długo pieką i obsychają albo jak się trafi duży to przekrajam na pół i piekę dwie połówki. Dzień wcześniej nacieram porządnie solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, drobiowe troszkę carry albo przyprawy do gyrosa, karkówkę majerankiem, czy tymiankiem dodatkowo.
      • ania357 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 08:32
        Cebula surowa czy wczesniej zeszklona?
    • szmytka1 Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:04
      Wekowane mięso w słoikach to pewnie całe lata, najdłużej to jadł mąż takie, które zrobił pół roku wcześniej. Z szynkowara smakuje mi kilka dni, potem obsyxha, ale szybkowar jest niewwielki tam wchodzi z 1 czy 1.5 kg mięsa więc na kanapki dla kilku osób schodzi szybko, jak jadacie tego dużo. Wędzone spokojnie z miesiąc mi lezy w lodowce i daje się mrozić, wędzone mięso też można wekować w słoikach z dodatkiem smalxzyku, ten smalczyk przechodzi zapachem wędzonego mięsa i jest pyyyycha. Wszystko leży na pewno dłużej niż odpowiednik przywieziony że sklepu.
      • szmytka1 Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:08
        A tak wygląda domowa konserwa 😆 gulasz angielski, przepis z YouTube tubę. Wiem, że 100% mięsa zawiera, robiony w słoikach różnej pojemności, więc można sobie zdecydować, czy otwieram mały sloiczek i zjadam na raz, czy może kilka osób będzie jadło, to otwieram duży słoik. Mięso w słoikach jest tyndalizowane.
        • ga-ti Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:14
          Robiłam w słoiki, bardziej nam wyszło mielone, krojone w kawałki moja rodzina wykorzystuje do szybkiego sosu, czy jajecznicy. Ale ja to gotowałam przez dwa dni po 2 godziny. Trochę upierdliwe, choć faktycznie się przydaje smile
          • szmytka1 Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:21
            No to mniej więcej tyndalizacje właśnie zrobiłaś. Jak zrobiłaś mielone, to wyszło co jakieś tam mielone. Można całe kawałki mięsa peklowane wsadzać, można mięso szarpane, no różne różności można, mielone z kawałkami, golonki, łopatki, różnymi przyprawami. No konserwę w wielu odsłonach. Ja się tym nie zajmuję, ale mąż ma takie hobby. W tygodniu zrobi dla mnie boczek że słoika
    • malia Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:17
      Robię 5 minutowy schab i karkówkę wolno gotowaną z tego przepisu, tylko trochę więcej wody daję i tłusty boczek raczej
      www.onet.pl/styl-zycia/gotowanie-jest-proste/karkowka-z-boczkiem-w-sloikach-na-chleb-ponadczasowe-smarowidlo/b1q2m24,30bc1058
      • mimfa Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:23
        Fajny przepis. Tyndalizujesz czy tylko gorące i do góry dnem? Robiłam tez 5 minutowy schab i naprawdę pyszne to wychodzi.
        • malia Re: Domowe wędliny 25.10.22, 19:03
          Bardzo gorące do słoików, z tej porcji wyszło mi 7 małych, po wystudzeniu trzymałam w lodówce. Ale jedliśmy
          szybko, bo bałam się, że nie wytrzymają, ale nic im nie było, mogły sobie dalej stać
    • arwena_11 Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:21
      Mój tata wędzi. Ze dwa lata temu zainwestowaliśmy w elektryczną wędzarnię. Wędzenie trwa kilka godzin, przygotowanie ok tygodnia. Wędzimy 4 razy w roku. Po uwędzeniu dzielę na kawałki i mrożę. Od dwóch lat nie kupiłam wędliny w sklepie.
      Jeszcze mnie kusi zrobienie kiełbasy.
      • ga-ti Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:28
        Mój też wędzi, mięso i kiełbasę, ale mamy do siebie daleko i rzadko się widujemy, więc i rzadko korzystam.
        • arwena_11 Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:40
          My na szczęście mieszkamy blisko i widujemy się często.
      • afro.ninja Re: Domowe wędliny 23.10.22, 16:44
        I jeszcze tej kiełbasy nie zrobiłaś?! Kiełbasa najlepsza.
    • berdebul Re: Domowe wędliny 23.10.22, 11:26
      Mam szynkowar i używam. Jak wyjmuję, to dzielę na porcje, część zamrażam. Nie leżały dłużej niż 5 dni, bo zostały pożarte, wiec ciężko coś powiedzieć o trwałości.
      • snajper55 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 09:49
        berdebul napisała:

        > Mam szynkowar i używam. Jak wyjmuję, to dzielę na porcje, część zamrażam. Nie l
        > eżały dłużej niż 5 dni, bo zostały pożarte, wiec ciężko coś powiedzieć o trwało
        > ści.

        Właśnie zrobiłem w szynkowarze kurczacze udka. Ciekaw jestem jak wyszły, bo to pierwszy raz. 🙂

        S.
      • klaramara33 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 10:14
        berdebul napisała:

        > Mam szynkowar i używam. Jak wyjmuję, to dzielę na porcje, część zamrażam. Nie l
        > eżały dłużej niż 5 dni, bo zostały pożarte, wiec ciężko coś powiedzieć o trwało
        > ści.
        Czy możesz polecić dobry szynkowar?
        • snajper55 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 10:38
          klaramara33 napisała:

          > Czy możesz polecić dobry szynkowar?

          Ja bym teraz kupił taki z wbudowanym termometrem. Są też różnej wielkości i trzeba się zdecydowac. Ja mam kilogramowy, ale teraz kupiłbym większy. Czasem wkładam mniej niż kilogram wsadu, gdy chcę aby nie był ubity na maksa. Mam tego typu:

          images.app.goo.gl/bhYEULbc2FT2Urv37
          S.
        • kochamruskieileniwe Re: Domowe wędliny 25.10.22, 11:58
          ja mam starożytny czeski i taki stalowy z lidla. Oba są ok, choc ten z lidla lepszy (mozna myc w zmywarce i ma termometr)
        • berdebul Re: Domowe wędliny 25.10.22, 18:17
          Nie wiem, czy dobry, dla mnie ok i można myć w zmywarce - Lidlowy.
    • afro.ninja Re: Domowe wędliny 23.10.22, 16:43
      Dawno temu kupilam sobie szynkowar. Szynke zrobilam dwa razy, byla za bardzo mięsna. Moze gdybym miała krajalnicę.
    • summerland Re: Domowe wędliny 25.10.22, 02:29
      Mam przepis na domowa wedline z kurczaka. Jeszcze nie robilam ale sie przymierzam.

      Sol-lyzka
      Lisc laurowy
      Marchewka
      Cebula
      2 kg udek z kurczaka
      Gotowac 2 godziny. Mieso oddzielic od kosci, polaczyc z warzywami.
      Przelac bulion 300 ml, dodac 40 g zelatyny do przelanego bulionu,
      1 lyzeczka soli
      1 " pieprzu
      1 " papryki
      2 lyzki soku z buraka
      Rosol z zelatyna dodac I wszystko dobrze zmielic. Napelnic masa plastikowa butelke bez szyjki. Stukac aby wydostac powietrze. Przykryc folia, wstawic do lodowki na noc. Rozciac, zdjac plastik. Kroic na plasterki.

    • vinho.verde Re: Domowe wędliny 25.10.22, 10:06
      Ja polecam domową wędlinę suszoną, coś w tym stylu:
      Tekst linku
      Robię jeszcze szynkę gotowaną w soku jabłkowym:
      Tekst linku
    • kochamruskieileniwe Re: Domowe wędliny 25.10.22, 12:01
      Kopalnia przepisów i wskazówek:

      www.wedlinydomowe.pl/
    • szmytka1 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 16:10
      Właśnie uwedzone mięso, za tydzień kiełbasa 😁
      • joana012 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 19:18
        Robię ostatnio polędwicę, na obiad a resztę do chleba.
        Marynata to 3 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, sól, pieprz, tymianek, ząbek czosnku. Na noc do lodówki.
        Obsmażam na patelni na rumiano ok. 5 min, wkładam do rękawa do pieczenia na 45 minut.10 minut przed wyciągnięciem rozcinam rękaw tak aby mięso się jeszcze zrumieniło.
      • arwena_11 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 20:16
        Podziel się przepisem na kiełbasę
        • szmytka1 Re: Domowe wędliny 25.10.22, 20:41
          Na oko do smaku, czosnek, sól, pieprz, czasem majeranek, czasem jalowiec, a czasem bez tych przypraw, zależy na co mamy smaka. Męża pytam i mówi, że chyba 17 gram soli na 1 kg mięsa, ale my już teraz to na oko. Mięso wieprzowe z dodatkiem wołowiny albo kurczaka, a jak nie mamy, to sama wieprzowina i też jest dobre. Zmielić maszynka, trochę pokroić grubo nożem, to będą w niej grubsze kawałki. Niestety nie pomogę, jeśli lubisz trzymać się ścisłych receptur. Mięso z łopatki, a jak jest bardzo chude, to trochę słoninki przemielić razem, bo podczas wędzenia tłuszcz się wytapia. No nie wiem co bym mogła jeszcze podpowiedzieć. Jelito wcześniej namoczyć w wodzie, będzie łatwiej nadziewać. Zrób z mniejsza ilością prYpraw na początek i uformuj sobie kotleta i usmaż, sprawdzisz w ten sposób czy dość słone.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka