Dodaj do ulubionych

Silva Rerum IV

30.10.22, 15:58
Wiem, że są tu miłośniczki tej sagi. Mimo lekkiego rozczarowania trzecim tomem i ja się do nich zaliczam. Wlaśnie zauważyłam, że zwarty tom ukaże się 23 listopada, więc daję znać smile
Obserwuj wątek
    • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:02
      Ooooo! To ja, podzielam uczucia co do tomu trzeciego i również bardzo cieszę się z czwartego smile Dobra jest ta jesień nowościami big_grin
      • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:06
        Prawda? Jesień - sezon obfitości 🙂
        • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:17
          Muu!
          • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:28
            Muuu!
            • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:36
              Kurczę, co się właściwie wydarzyło w tym trzecim, że tak nie chwycił za serce?
              • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:40
                Właśnie nie wiem, co się wydarzyło. Chyba właśnie chodzi o to, że nic. Jakoś tak po mnie spłynęła ta część. Nie została w głowie.
                • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:46
                  Tak, chyba to. Nie obchodzili mnie ci ludzie za bardzo. Urszulę miałam ochotę tłuc nahajem po białych plecach, a tu... No i oczekiwania były bardzo duże, więc tym większe rozczarowanie.
                  • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:50
                    Tak samo. Urszula budziła emocje. A w trzeciej części niby dużo się działo, ale nic mnie to nie obchodziło.
    • zona_glusia Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:02
      Dzięki smile
      • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:07
        Proszę bardzo, bardzo mnie to ucieszyło, więc dzielę się radością 🙂
        • zona_glusia Re: Silva Rerum IV 31.10.22, 08:49
          To ja też się podzielę odkryciem smile Jeśli miałabyś ochotę na film kostiumowy (dokładnie mini serial) zamiast tych nieszczęsnych "Perswazji" to całkiem dobrym wyborem jest "Północ i Południe", według prozy Gaskell, jeśli oczywiście jeszcze tego widziałaś, bo to już swoje lata ma. Jest z 2004 roku.
          • daniela34 Re: Silva Rerum IV 31.10.22, 10:37
            Nie widziałam. Znam i bardzo lubię książkę, ale serialu nie widziałam. Poszukam, dziękuję 😘
    • melisananosferatu Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:12
      Kurcze,musze zrobic drugie podejscie bo z pierwszego nic nie pamietam. BTW, swietny watek o Twardochu , dziewczyny, tez robie podchody do 'Cholodu'.
      • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:17
        Czy też z pewną nieśmiałością? smile
        • melisananosferatu Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:29
          Chyba tak choc ja nadal jestem pod wrazeniem 'Krola' i 'Krolestwa'. Jestem w trakcie 'Pokory' is jeszcze nie dotarlam do tej 'gorszej' polowy. I zgadzam sie z wszystkim, co napisalas o tym niesmialym, zakompleksionym nerdzie, ktory przeistoczyl sie w labedzia. No, co ja zrobie, ze bede za to miec do Twardocha sympatie i nie zmienie zdania, ze pisarzem jest swietnym choc miewa slabsze momenty jak w tym cyklu opowiadan 'ballada o pewnej panience' (bodajze).
        • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:30
          😃
          • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:36
            Wszystko bardzo tak! A czytałaś "Wieloryby i ćmy"? Ja go na nowo polubiłam po tym, to znaczy - jako człowieka.
            • melisananosferatu Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:42
              Chyba nie ale mam to gdzies w swojej stercie albo wydaje mi sie, ze mam.A swoja droga to zaczelam sluchac 'od jednego Lucypera' Anny Dziewitt-Meller (jak juz jestesmy na Slasku) i jestem pod wrazeniem!
              • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:44
                Tak, świetne to jest! Aż robiłam HYYYY! Uważam, że ona pisze lepiej, niż szanowny małżonek smile
                • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:49
                  annaboleyn napisała:

> Uważam, że ona pisze lepiej, niż szanow
                  > ny małżonek smile

True!
                  • melisananosferatu Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 16:52
                    Tez sie zgadzam!
    • aadrianka Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 17:12
      Zgadzam się całkowicie co do tomu III ale niecierpliwie czekam na IV.
    • mimfa Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 18:55
      Ja dopiero pierwszy czytam i bardzo mi się podoba.
      • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 18:59
        Tyle dobra przed Tobą smile
        • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 19:14
          Zgadza się, nawet Ci mimfo trochę zazdroszczę. Pamiętam taki piękny weekend jesienny spędzony z pierwszym i drugim tomem oraz lekką infekcją- pod kołderką.
          • mimfa Re: Silva Rerum IV 31.10.22, 07:15
            Troszkę dobie dozuję, bo miałam pilne rzeczy do przeczytania i czekam aż mi drugi tom przyjdzie, trzeci mam. 😉
    • wapaha Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 19:59
      O ! smile
      Dobra informacja, dzięki !
    • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:07
      W kwestii zaś miłej literatury niemęcząco średnich lotów - jest też nowy Cormoran Strike i na razie bardzo mi się.
      • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:40
        Mnie wykończył "technicznie"- czytałam po angielsku, nie wiem jak w polskim wydaniu, ale w angielskim te czaty były zapisane jakąś mikoczcionką. No ludzie, no! Ja jestem ślepa!
        • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:49
          Ja czytam po polsku, na Legimi i czaty sa w dwóch kolumnach, publiki w lewej, privy w prawej. Jest to dość dziwne, ale czcionka jest DUŻA i nie mogę jej zmnniejszyć, choć w reszcie ksiązki - mogę! big_grin
          • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:52
            To patrz, co ja miałam
            • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:56
              Hyyyy. Czy to po hebrajsku...?
              • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:57
                Proszę, tu Legimi.
              • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:58
                Tak jakby 😃😃😃
                • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 21:01
                  big_grin "Kto to jest kurwa prawik" - przepraszam, screenshotnęłam akurat otwartą stronę, przysięgam big_grin
                  • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 21:07
                    Prawik 🤣🤣🤣🤣🤣
                    No to widzę, że Legimi stanęło na wysokości zadania. Zachciało mi się wcześniej i na papierze to mam
                    • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 21:13
                      Ja też zgrzytałam zębami, czekając na tłumaczenie, ale nie znoszę czytać beletrystyki w oryginale, zawsze się spinam jak w szkole i tłumaczę w głowie, aaaa!
                      • daniela34 Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 21:33
                        Ja lubię- zawsze z wdzięcznością myślę o moim cudownym angliście o wdzięcznym przezwisku "Łordżop"- to on mnie kiedyś zmusił do czytania po angielsku.

(Dlaczego "Łordżop" zapytasz? Otóż anglista ów, "będąc młodym anglistą" uczył moją ciotkę, która szykowała się do wyjazdu do USA. Przerabiali nazwy sprzętów domowych. Ciotka, odpytywana ze słówek, zapomniała, jak jest "szafa."
                        Aaaa, nie szkodzi- rzekł anglista- ale gdyby pani była łaskawa zapamiętać, bo to takie przydatne słówko: "wardrobe."
                        Lekcja potoczyła się dalej. Po chwili: "Ale gdyby pani była tak uprzejma i powtórzyła sobie te nazwy mebli, bo wie pani, "wardrobe" może się przydać."
                        Ciotka zagryzła zęby i pokiwała głową.
                        Lekcja się kończy. Ciotka wychodzi, anglista-jak to anglista-dżentelmen, staje na palach i podaję ciotce plaszcz (ciotka wysoka, anglista wręcz przeciwnie): "Gdyby pani miala chwilkę, żeby przerobić te słówka, to proszę zwrócić uwagę na słowo "wardrobe."
                        Ciotka na pełnej petardzie wpadła po lekcji do domu i biegając po pokojach mruczała: "Wardrobe, wardrobe, kur...a, wardrobe." A że mruczała pod nosem, to moja matka słyszała "łordżop."
                        I tak mu już zostało to przezwisko. Ale za to moja matka po kilkunastua latach z pełnym zaufaniem poprosiła go, żeby mnie uczył 😃.
                        Koniec dygresji).
                        • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 31.10.22, 10:48
                          ŁORDŻOP, zeszlochałam się smile Nauka przez przemoc psychiczną, jaki cwany big_grin
    • malia Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:20
      A ja tego nie czytałam! Jak wyszło, to już, już miałam kupić, potem zapomniałam i jakoś nie wróciłam do tej myśli. To mówicie, że dobre? Czas listę prezentową robić, to bym wpisała
      • annaboleyn Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:22
        Będzie pani zadowolona smile
        • malia Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 20:30
          jak pani tak mówi, to dopisuję
    • latarnia_umarlych Re: Silva Rerum IV 30.10.22, 21:46
      O! Lubię się spierać z siostrą o trzecią część. Na pewno przeczytamy czwartą.
    • purchawka2020 Re: Silva Rerum IV 31.10.22, 08:32
      No jak dla mnie III tom był najlepszy - taki trochę bardziej przygodowy niż pozostałe i na dobrym poziomie intelektualnym.
      Rozczarowana byłam tomem II ale już nie pamiętam dlaczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka