Dodaj do ulubionych

Pańska skórka - mniam

31.10.22, 19:01
Uwielbiam raz w roku pańską skórkę, kupowaną koło bramy głównej cmentarza.?Od dzieciństwa. Słodkie to i twarde jak cholera, w zasadzie smak taki sobie, ale nie wyobrażam sobie nie kupić i nie zakleić się tym cudem na amen 1 XI.🙂
Ciekawa jestem czy Wy też lubicie? A może u Was jest coś innego co kupujecie pod cmentarzem od lat?
Obserwuj wątek
    • malenka9 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:05
      Nie, jakoś widok cmentarza odbiera mi apetyt.
    • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:06
      Nie-na-wi-dzę

      Na szczęście nikt nie zmusza.
      Mąż i dzieciaki uwielbiają
    • stara_i_brzydka Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:06
      A! I jeszcze pamiętam takie "piłeczki" na gumce zrobione z nie wiem czego, ale owinięte sreberkiem. I takie jakby pudełko, wielkości paczki zapałek, z którego wyskakiwały myszki: szara i biała.
      • annaboleyn Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:44
        Tak, pamiętam te piłeczki! Taki PRLowski prototyp jojo, trochę biedny, bo spod tego sreberka sypały się trociny....
      • dominika9933 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 07:06
        Pamiętam też to wszystko, ale z Emausu. Przy cmentarzu miodek i misiesmile. I to ok, tak, jak ta pańska skórka, o której zawsze słyszałam, że jest w Warszawie, a nigdy nie widziałam, natomiast, jak zobaczyłam hot dogi i kiełbaski przy bramie na Prandoty (cmentarz), to dziwne mi się wydało.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:08
      Nie kupuję pod cmentarzem jedzenia i bardzo dziwię się tym wszystkim emamom opychającym się na cmentarzu badziewnym cmentarnym jedzeniem.
      Cmentarz to nie jest, według mnie, miejsce do kupowania obwarzanków i baloników.
      • stara_i_brzydka Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:16
        Święta racja! Jak tak można się opychać!
      • kropkaa Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:54
        Święta racja! Koniec z opychaniem się na cmentarzu! Jutro zatem kupię tylko 3 pańskie skórki, nie 12 sztuk.
      • heca7 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:20
        My na cmentarzu też tej pańskiej skórki nie jemy. Tylko w domu wink Innych rzeczy do jedzenia oraz baloników nigdy nie kupiłam...
        • malenka9 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:00
          Pamietam, kiedyś były takie piszczałki na cmentarzu. Babcia nigdy nie chciala mi takiej kupic. Powiedziala, że są zrobione z tego, co sobie panowie zakładają.
          • heca7 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 22:47
            A były takie piszczałki! Ale widziałam je u innych dzieci. Mnie rodzice nie kupowali.
          • bulzemba Re: Pańska skórka - mniam 02.11.22, 10:35
            Nie znoszę takiego sposobu obrzydzenia świata dzieciom gdy dorosły nie potrafi po prostu normalnie odmówić dziecku.
      • sueellen Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:03
        Gdzie na cmentarzach są takie tradycje jedzenia? Na wschodzie - słyszałam, ale nie sądziłam że w Polsce też. Z wizytą 1go listopada pamiętam znicze i kwiaty ale myśmy zawsze kupowali i stawiali kwiaty i znicze wcześniej. 1go stawialo się jeden znicz na grób i zawsze jeden na grobie nieznanego żołnierza. Żadnego jedzenia nie pamiętam.
        • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:06
          Warszawa, cmentarz na Bródnie.
        • heca7 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:10
          Pańska skórka to jest akurat jeszcze przedwojenna tradycja. Moja babcia kupowała ją przed wojną na Bródnie. A teraz to właściwie pod każdym cmentarzem warszawskim jest.
      • arthwen Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 15:28
        Powiedz to meksykanom tongue_out
        • hanusinamama Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 16:16
          Albo cyganom. Koło grobu mojego dziadka kilka kwater mają rodziny cygańskie. Co roku jedzą i piją przy grobie. Taką mają tradycję.
          Szczerze mówiąc wole jak ktoś je na cmentarzu niż papierosy pali
    • nowyczlowiekforumu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:13
      U mnie się na to mówiło szczypka smile najbardziej lubiłam niebieskie i zielone.
      • stara_i_brzydka Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:17
        Niebieskie i zielone? Różne smaki?
        • nowyczlowiekforumu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:21
          One miały taki lekki aromat miętowy
      • 35wcieniu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:22
        Szczypa to chyba coś innego. Ja znam szczypy jako takie długie, kruche cukrowe cukierki w różnych kolorach.
        • 35wcieniu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:24
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Szczypki.JPG/1200px-Szczypki.JPG

          O takie coś znam jako szczypy. To chyba nie to samo co pańska skórka?
          • nowyczlowiekforumu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:26
            Mnie się wydaje że to właśnie to samo, zależy chyba od regionu jak to się nazywa.
            Ja jestem z Lubelszczyzny i od zawsze to była szczypka
            • tojaba Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:37
              nowyczlowiekforumu napisał:

              > Mnie się wydaje że to właśnie to samo, zależy chyba od regionu jak to się nazyw
              > a.
              > Ja jestem z Lubelszczyzny i od zawsze to była szczypka

              Potwierdzam: to zawsze była szczypka smile (a mam dużo więcej lat, niż Ty)
              Ale u nas to na straganach pod kościołem z okazji "odpustu" można było kupić.
              • 35wcieniu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:41
                Ale co potwierdzasz?
                Do szczyp się wszyscy póki co zgadzają, tylko nie wiemy czy pańska skórka to to samo.
                • 35wcieniu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:42
                  Tzn. przedmówczyni utrzymuje że to samo, ja na oko mówię że nie, ale skórki nigdy nie jadłam to nie wiem.
                • tojaba Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:50
                  35wcieniu napisał(a):

                  > Ale co potwierdzasz?
                  > Do szczyp się wszyscy póki co zgadzają, tylko nie wiemy czy pańska skórka to to
                  > samo.
                  >
                  Potwierdziłam, że to, co na Twoim zdjęciu na talerzyku - to szczypki/szczypy. Określenie "pańska skórka" znam,
                  ale jak zajrzałam w Google, to stwierdzam, że nigdy nie widziałam "na żywo" ani nie próbowałam.
                  • 35wcieniu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:58
                    Co do tego nie było akurat wątpliwości big_grin
                  • tojaba Przepis na pańską skórkę - z sieci 31.10.22, 19:59
                    Przepis na pańską skórkę

                    Składniki:

                    ok. 1 kg cukru (miodu lub melasy)
                    1-2 łyżki octu (soku z cytryny)
                    ok. 1 szklanki wody z sokiem np. malinowym
                    3-4 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
                    białka z 6-8 jaj
                    Wykonanie:

                    Białka z jaj ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania jednolitego syropu. Jeśli jest zbyt rzadki, dosypujemy odrobinę mąki. Możemy składniki wymieszać w garnku stojącym na ogniu. Powstałą masę powoli wylewamy na ubite białka. Jeśli nie zagrzaliśmy wcześniej syropu, to ustawiamy naczynie z pianą na parze. Dobrze mieszamy pianę z syropem, aż zgęstnieje. Sypiemy na pergamin mąkę ziemniaczaną i wykładamy na niego słodką masę. Po wystygnięciu pańska skórka odpowiednio stwardnieje i będzie gotowa do pokrojenia. Kroimy za pomocą noża zanurzanego w gorącej wodzie, a potem osuszonego na małe kawałki. Cukierki trzymamy w dużym słoiku szczelnie zamkniętym, żeby nie stwardniały na kamień.
                    • tojaba Przepis na szczypki - też z sieci 31.10.22, 20:03
                      Jak zrobić szczypki w domu?

                      Składniki:

                      150 ml wody
                      60 g cukru
                      6 białek jaj
                      6 g żelatyny spożywczej
                      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
                      10 ml syropu do smaku (miętowy, różany, truskawkowy)
                      Wykonanie:

                      Gotujemy wodę z cukrem i syropem na dużym ogniu. Wsypujemy do tego żelatynę spożywczą i gotujemy do czasu rozpuszczenia się składników. Zdejmujemy garnek z ognia. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Do ubitej piany wlewamy stopniowo zagotowane wcześniej składniki. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy do foremek, wyłożonych folią i posypanych niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Całość pozostawiamy do ostygnięcia, a potem wkładamy do lodówki na 2 godziny.
            • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:42
              Raczej nie to samo.
            • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:43
              Pańska skórka po rozgrzaniu jest taka raczej "ciągnąca".
            • mimfa Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 03:59
              Uwielbiałam szczypki. Kupiłam ukochanemu kiedyś to sobie zęba złamał. Nie wiedział jak jeść. 😉
          • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:40
            To jest pańska skórka
            • 35wcieniu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:42
              No tak. Ale czy to to samo co szczypa tylko mniejsze? XD
              • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:45
                Nie, jak rozumiem te szczypy to takie twarde cukierki, pansja skórka jest bardziej lepiąca i ciągnąca w miarę jedzenia.
                • 35wcieniu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:49
                  No to na pewno co innego. Szczypy są suche, nie da się tam nic rozciągnąć.
                  • nowyczlowiekforumu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:07
                    Czyli wychodzi na to że to coś innego.
                    • aqua48 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:45
                      Ciekawa jestem czy pańska skórka ma coś wspólnego z ukraińskimi zefirami?
                      Ja jestem z opcji miodek turecki pod cmentarzem. Najbardziej lubię ten orzechowy.
                      • szara.myszka.555 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 22:18
                        Ciekawa jestem czy pańska skórka ma coś wspólnego z ukraińskimi zefirami?

                        Akurat zefiry były obecne w staropolakiej kuchni polskiej, to nie do końca "to".

                        Pańska skórka jest bliżej perskiego/tureckiego nugatu trochę (w Hiszpanii znanego jako turrón), bardziej miękka od lubelskich szczypek.
                        • chatgris01 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 22:46
                          Nugat jest na migdalach. Wiki twierdzi, ze panska skorka przypomina rachatłukum: pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84ska_sk%C3%B3rka
                          • aqua48 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 09:54
                            chatgris01 napisała:

                            > Nugat jest na migdalach. Wiki twierdzi, ze panska skorka przypomina rachatłukum:

                            A rachatłukum to nie jest po prostu greckie loukumi?
                            • chatgris01 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 10:19
                              Sadzac po nazwie, to bardzo mozliwe, kuchnia grecka ma przeciez sporo wspolnych dan z kuchnia turecka (chalwe chocby).
                            • boogiecat Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 12:09
                              aqua48 napisała:

                              > chatgris01 napisała:
                              >
                              > > Nugat jest na migdalach. Wiki twierdzi, ze panska skorka przypomina rach
                              > atłukum:
                              >
                              > A rachatłukum to nie jest po prostu greckie loukumi?


                              Jasne, ze tak. Rachatlukum to starodawny slodycz robiony w calym Imperium Osmanskim- Bliski Wschod, Balkany, Magreb… Wlasnie czytam, ze dostal srebrny medal na Expo Universelle w 1873🙂

                              Mnie sie kojarzy ze swiatem, ktorego juz nie ma bo w Polsce byl dostepny glownie w zydowskich sklepikach, naczytalam sie tez w literaturze o jego wspanialosci, no mam sentyment a zjesc bym tego nie zjadla😺

                              Ps roznica z panska skorka- w lukumach nie ma bialek
                              • aqua48 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 12:18
                                boogiecat napisała:

                                > naczytalam sie tez w literaturze o jego wspanialosci
                                > , no mam sentyment a zjesc bym tego nie zjadla😺

                                Bo to jest głównie mdląco słodkie. Jedyny raz kiedy mi smakowało - w upale jako zagrycha do mocnej, gorzkiej czarnej kawy. I tak to chyba powinno się jeść.
                                • boogiecat Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 12:29
                                  Chyba, ze jest sie (orientalym) dzieciakiem, wtedy mozna paczke na zywca😎
                                  (ja sprobowalam raz i nie skonczylam)

                                  nie pamietam juz kurde skad u ludow orientalnych wziela sie ta milosc do ultraslodkich dan
                              • chatgris01 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 13:57
                                boogiecat napisała:


                                > Mnie sie kojarzy ze swiatem, ktorego juz nie ma bo w Polsce byl dostepny glowni
                                > e w zydowskich sklepikach, naczytalam sie tez w literaturze o jego wspanialosci
                                > , no mam sentyment a zjesc bym tego nie zjadla😺
                                >


                                Mnie sie kojarzy z Klaudyna (sama Colette tez zdaje sie lubila), czyli w sumie tez ze swiatem, ktorego juz nie ma.

                                Sama bym tego nie przelknela, orientalne slodycze (z wyjatkiem chalwy, a i to nie kazdej) sa dla mnie niejadalne.
      • emateczka Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:14
        Jadłam jedno i drugie. Szczypka to zdecydowanie NIE to samo, co pańska skórka.
      • furiatka_wariatka Re: Pańska skórka - mniam 02.11.22, 10:53
        Szczypka i pańska skórka to co innego, inna konsystencja i wygląd. Czy poza Warszawą pańska skórka w ogóle występuje gdziekolwiek?
    • 35wcieniu Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:20
      Znam tylko z nazwy, u mnie tego nie ma chyba. W ogóle wydaje mi się że pod cmentarzami u mnie nie ma jedzenia. W każdym razie nigdy nic nie kupowałam. Ale też nie chodzę po cmentarzach zbyt intensywnie, to może nie jestem zorientowana.
    • ga-ti Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:21
      W moich rodzinnych stronach nie ma czegoś takiego, niczego do jedzenia pod cmentarzami nie sprzedają.
      Kiedyś kupiłam tą pańską skórkę na starówce chyba, ble wink

      A czy w Poznaniu kupuje się rury?
      • memphis90 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:28
        Tak, w Poznaniu są rury, czyli takie jakby piernikowe ciasto w kształcie dachówki, tradycyjnie pieczone na okrągłej rurze od pieca. Poza tym są zdobione pierniki. A teraz to jeszcze rogale marcińskie (kiedyś tylko na 11.11!).
    • woman_in_love Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:23
      TO obrzydliwe: ci udzie produkują to raz w roku, brudnymi rękami, w brudnych wannach stojących w zaszczurzonych i zagrzybionych piwnicach
      • kropkaa Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:57
        A jak trzeba dodać wody, to sikają. Stąd ten tajemny skład.
        • damartyn Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:29
          😂😂😂
          Jako dziecko uwielbiałam taki piernik krojony w kostkę. Mokry, oblany czekolada, przekładany powidłami . Bywał tez na odpustach.
          Nigdy już później nie zetknęłam się z tym smakiem, a był fantastyczny.
          • kropkaa Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 22:00
            Kiedy po raz pierwszy upiekłam piernik staropolski, moja teściowa tak je, duma i w końcu podzieliła się swoimi wrażeniami: taki jak z GS-u!
            • damartyn Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 22:13
              Piękne! Doceniam wagę pochwały 💪
            • sundace46 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 11:26
              kropkaa napisała:

              > Kiedy po raz pierwszy upiekłam piernik staropolski, moja teściowa tak je, duma
              > i w końcu podzieliła się swoimi wrażeniami: taki jak z GS-u!

              I to porządna pochwała, kiedyś, w dawnych czasach GD był synonimem doskonałej jakości big_grin
        • woman_in_love Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 07:45
          woda jest z rzeki, przy zrzucie czajki sad
    • ritual2019 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:41
      Nigdy tego nie jadlam, nawet o tym nie slyszalam jako dziecko, to chyba nie w kazdym regionie?
      • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:41
        W Warszawie tradycyjnie pod cmentarzami sprzedają.
        • simply_z Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 22:05
          U nas jest trupi miodek
          • magdallenac Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 12:11
            Kraków💙 Trupi miodek i misie.
    • annaboleyn Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 19:45
      Od dekad czytam o pańskiej skórce i nigdy nie jadłam..
      • chatgris01 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:02
        annaboleyn napisała:

        > Od dekad czytam o pańskiej skórce i nigdy nie jadłam..


        Ja tak samo.
        • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:05
          Zapraszam do Warszawy pod cmentarze (sprzedają właściwie cały rok) 🙂
          • grazbed Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 06:07
            To tradycja. Obok panskiej skorki są też obwarzanki na sznurku a takze szyszki. z dmuchanego ryżu. W niedzielę byliśmy na 4 warszawskich cmentarzach. Wszędzie byly sprzedawane ale szczerze to zdziwiło mnie ze w tak niewielkiej ilości. Kiedys kupowałam co roku teraz już nikt nie chce.
        • damartyn Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:30
          I ja! Ale wiem ze należy te nazwę kojarzyć ze świętem Wszystkich Świętych.
        • runny.babbit Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 11:27
          Również. Na dodatek sama nazwa budzi we mnie źle skojarzenia, że nawet nie chce mi się tego próbować. Na naszych cmentarzach pańskiej skórki nie ma, przez lata w ogóle nic nie sprzedawali poza zniczami i kwiatami. Dopiero po 2000 zaczęli obwarzanki i baloniki, pamiętam jakie było oburzenie na tę profanację....
          • boogiecat Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 13:53
            runny.babbit napisał(a):

            > Na naszych cmentarzach pańskiej skórki nie ma, przez lat
            > a w ogóle nic nie sprzedawali poza zniczami i kwiatami. Dopiero po 2000 zaczęli
            > obwarzanki i baloniki, pamiętam jakie było oburzenie na tę profanację....

            Moze to oburzenie dlatego, ze w Polsce dawniej bylo praktykowane bardziej (poganskie) obdarowywanie jedzeniem zmarlych (chlebki zaduszne…), niz zywych 🤔 (oprocz: lolaboga odpust robio z cmentarza)

            We Francji troche na odwrot, bardziej katolsko😛 sa dwie znane mi stare tradycje- ciasteczka z kremem dla sierot placzacych nad grobami rodzicow i korsykanskie szalwiowe chlebki na pocieszenie dla sasiadow, ktorzy stracili kogos bliskiego.
      • manon.lescaut4 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 15:56
        I ja smile tylko z nazwy kojarzę.
    • aniani7 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:05
      Nigdy nie jadłam i nie planuję.
      • nelamela Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:13
        Nigdy się z tym nie spotkałam. U nas przed cmentarzami nie sprzedają niczego do jedzenia.Pn-wsch Polska.
    • abecadlowa1 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:11
      O istnieniu pańskiej skórki dowiedziałam się z ematki
      • kamin Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 07:22
        Ja też
        • sundace46 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 11:27
          Ematka kopalnią wiedzy big_grin
      • chatgris01 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 11:58
        Ja z Wankowicza.
    • emateczka Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:13
      U nas (Wrocław) nic nie sprzedają pod cmentarzami... Nic do jedzenia w każdym razie.
    • cosmetic.wipes Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:15
      W Krakowie jest miodek turecki. Z waszych opisów wygląda, że ma wygląd pańskiej skórki ale konsystencję szczypki.
      Nie lubię.
      • tojaba miodek turecki 31.10.22, 20:19
        Jak samodzielnie zrobić miodek turecki?

        Składniki:

        2 szklanki cukru
        1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
        1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
        pół płaskiej łyżeczki sody
        2 łyżki miodu
        Wykonanie:

        Cukier wolno karmelizujemy aż zrobi się biały. Dodajemy cukier waniliowy i chwilę jeszcze gotujemy. Następnie dodajemy sodę. Ponownie przez chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy i wlewamy miód. Wszystko należy dokładnie wymieszać i przelać na blachę, gdzie masa stwardnieje. Rozłupujemy na kawałki i podajemy.



        Wygląda, że wszystkie te smakołyki są przeraźliwie słodkie smile
        • memphis90 Re: miodek turecki 01.11.22, 11:10
          Cukier karmelizujemy aż zrobi się biały 😂😂😂 Życzę powodzenia…
          • hanusinamama Re: miodek turecki 01.11.22, 16:21
            Chyba komuś chodziło o roztopiony cukier . Mozna zatrzymać ten proces na etapie białej piany zanim skarmelizuje.
    • heca7 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:18
      Tak, raz w roku lubię wink Dziś pojechałam na Wólkę i stała tam tylko jedna kobiecina z pańską skórką. Spanikowana wydzwaniała do wspólniczki, że właśnie jej się kończy a tu kolejka. Ja wzięłam ostatnie tongue_out
    • trampkoss1 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:21
      W Krakowie jest "miodek turecki"
      Kawałki karmelka z orzechami/rodzynkami.
      Sprzedawane w takich foliowych tytkach
      https://lovekrakow.pl/images/artykuly_zdjecia/381351795268_miodek.jpg
      • trampkoss1 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:22
        Oraz, takie eafelkowe misie z nadzieniem z jakiejś ulepkowej masy.
        Smaki dzieciństwa...
        • trampkoss1 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:28
          https://a.allegroimg.com/s1024/0c0ce0/8fff7dcb4718a1c734a966601e65
          • annaboleyn Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:41
            Myślałam, że to filety!
            • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:54
              A ja ze takie ususzone gryzaki dla psów.
          • lauren6 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:53
            Upiorne te misie, takie w sam raz na Halloween.
            • trampkoss1 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 19:33
              Misie, dzisiaj zetknęłam - 5 Zeta za pięć sztuk 🐻
          • bulzemba Re: Pańska skórka - mniam 02.11.22, 10:45
            Moja kuzynka nakupiła tego wczoraj dla wszystkich siostrzenców. Zgadnijcie co wylądowało w koszach na smieci w rodzinach posiadających dzieci. Nawet tego nie otwieramy.
    • shellyanna Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:26
      Nigdy nie jadłam
    • mondaymorning1987 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:44
      Jak bylam dzieckiem zawsze mi babcia kupowała obwarzanki, duże i małe i potem jak szłam z dziadkiem to on też mi kupował i nie dawalam rady tego zjeść na cmentarzu i potem takie ususzone nosilam jak korale😃 na szczęście wyroslam z tego i teraz nic na cmentarzu nie jem.
    • lauren6 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:52
      Nigdy nie jadłam pańskiej skórki.
    • jkl13 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:56
      Nigdy nie jadłam pańskiej skórki, u nas nie ma. W ogóle u nas pod cmentarzem (jedyny w mieście, 100.000 mieszkańców) nigdy nie było żadnego jedzenia. Ani nawet budki z herbatą lub kawą. W tym roku w bocznej uliczce widziałam stragan z ciastem drożdżowym, jeden - jedyny, pierwszy raz od 40 lat...
      • anilorak174 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:01
        U nas pod jednym z cmentarzy jest pełen wypas 😉
        Oscypki, kielbaski z grilla, chleb ze smalcem, kawa, herbata, pańskie skórki, obwarzanki, szyszki, zabawki, czasem galanteria skórzana...
    • sueellen Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 20:59
      Nie mam pojęcia co to takiego, więc nie wiem czy lubię
      • dominika9933 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:04
        A ja zawsze myślałam, że pańska skórka to jest to samo nasz miodek turecki, tylko nazwa innasmile
        • gulcia77 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 11:25
          Miodek turecki to po prostu tureckie rachatłukum. A pańska skórka to.raczej rodzaj ciągutki. W Bytomiu też się czasem spotka, choć najczęściej misie beżowe i kokosanki. Nie chodzę na cmentarze, to nie kupuję.
          • boogiecat Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 12:00
            gulcia77 napisała:

            > Miodek turecki to po prostu tureckie rachatłukum.

            Nope!

            Miodek turecki bardziej przypomina karmelki i jest to lokalny, krakoski przepis😉
            Rachatlukum to cos innego- skladnikami, smakiem i konsystencja.

            Ale nazwa miodku ponoc powstala przez skojarzenie z przedwojennie dostepnymi w Polsce orientalnymi slodyczami jak lukumy.
          • dominika9933 Re: Pańska skórka - mniam 01.11.22, 12:14
            Nie, miodek turecki nijak nie przypomina rachatłukum. To jest słodki, twardy, bardzo klejący się do zębów "przysmak".
    • bywalec.hoteli Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:06
      w poznaniu jest cos takiego jak „rury” na cmentarzu - ale nie mamy potrzeby obżerać się cukrem na cmentarzu
    • julita165 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:12
      Co to jest pańska skórka? U mnie pod cmentarzami sprzedają tylko obwarzanki i watę cukrowa. Od dzieciństwa nie kupowałam.
      • heca7 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:16
        Jak nie mieszkasz w Warszawie lub bliskich okolicach to pewnie nie sprzedają. Pańska skórka ma konsystencję trochę jak krówka łamana na cukierek toffi. Oryginalnie jest różowo biała. Smak trudno określić, śmietankowy? Strasznie się klei, taka mordoklejka. Jest bardzo słodka. I broń boże nie należy jej brać na zęby bo wyciągnie każdą plombę wink W sumie może być niezła do usuwania obruszonych mleczaków wink
        • julita165 Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:55
          Fakt. Nie znam. W życiu czegoś takiego nie widziałam.
    • sandy_cheeks Re: Pańska skórka - mniam 31.10.22, 21:20
      Nie lubię pańskiej skórki, ale jutro pewnie kilka kupię dla dzieciaków…

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka