gaskama
23.11.22, 12:24
byście zabroniły. Gdybyście miały taką moc sprawczą oczywiście. Ja wiem, że większość reklam to absolutne dno. Dobra reklama zdarza się raz na 100. Niemniej jednak są reklamy, które pogłębiają durne stereotypy, są reklamy, które są po prostu niebezpieczne. Ja bym zabroniła reklam:
1. Wszystkich firm lichwiarskich. Ja już nawet nie mówię o ich jakości (typu bocian ... jako polska firma, a udziały mieli - nie wiem, czy nadal mają - ruscy. Wiadomo, że jest to reklama skierowana do ludzi zdesperowanych. Wydaje się, że każdy ma przyjaciół, rodzinę, karty kredytowe itp. Jeśli tego nie ma ... to dramat i lichwa raczej nie będzie dla niego rozwiązaniem. Znam tylko takie osoby, u których firmy lichwiarskie były już prostą drogą do przepaści. Nie wiem, czy nadal stosowane są takie praktyki jak jeszcze 10, 15 lat temu (łącznie z zastraszaniem).
2. Wszystkich parafarmaceutyków. To jakiś koszmar, jak ludzie się nabierają na te goowna. Ostatnio teściowa, która nie ma kasy, kazała sobie kupić przez internet jakiś ważny według niej lek za kupę siana. Mąż się ugiął i kupił, po czym ta dzwoniła, na co to jest i co zawiera. Kupiła za poradą sąsiadki i zaczęła się źle czuć. Jest to zwykłe absolutnie wyrzucanie pieniędzy w błogo. Może być szkodliwe. Zakup tego typu rzeczy powinien być poprzedzony badaniami, konsultacją z lekarzem.
3. Wszelkich reklam goownianych słodyczy, które reklamowane są jako zdrowe i pożywne (przoduje w nich ta reklama od "Kinder" cośtam, Nestele?)
4. Reklam leków typu gripex albo apap, że mając grypę możesz iść na narty, imprezę, normalnie do roboty czy całować dziecko. Przy grypie zadziałają dokładnie tak samo, jak szklanka wody. Mogą odrobinę złagodzić objawy. Ale przy prawdziwej grypie, to zwykle na początku nawet temperatury nie zbijają.
5. .... takich reklam są zyliony, ale te wymienione typy reklam najbardziej mnie wnerwiają. ... Muszę dodać nr 5: reklamy kosmetyków dla dojrzałych kobiet kręcone z 20-latkami a w najlepszym razie z celebrytkami, które po pierwsze na 100% z nich nie korzystają a po drugie zwykle są bo tylu zabiegach inwazyjnych, nieinwazyjnych, że ten krem, to najwyżej do czyszczenia trzewików stosowały.