alicjamagdalena 09.12.22, 12:13 Rząd nie popiera ivf i cc.....jak dobrze o bogini że obydwie procedury już odbyłam 🙏 🙏 Współczuję młodym kobietom...bo ani cc ani aborcji...z testamentem na porodówkę chyba trzeba będzie jechać(( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicjamagdalena Re: Strategia demograficzna 2040 09.12.22, 12:18 Rodzic , nieść swój krzyż, nie narzekać...rodzic przede wszystkim..w bólu oczywiście na chwałę 🦆 i kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 16:41 Martwi rzadko niosą krzyż. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Strategia demograficzna 2040 09.12.22, 12:31 Z tego co demografowie się wypowiadają dokumentu nie mozna nazwać Strategią Demograficzną. Ten dokument dla mnie jest kolejnym potwierdzeniem (moich) spiskowych teorii. Natomiast cc ma wielu przeciwników od lat, słynne - kobieta to nie walizka itd. jakoś każda władza ignoruje przyczyny takiego stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Strategia demograficzna 2040 09.12.22, 12:49 Cóż, ja już się raczej rozmnażać nie planuję, ale jakby jednak - to rodzić naturalnie będę po moim trupie. Albo mnie pokroją, albo porodu nie będzie I mam w dupie, że rząd nie popiera. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Strategia demograficzna 2040 09.12.22, 18:20 Czy ktoś mi wyjaśni co im przeszkadza cesarka? Bo o ile sama uważam, że invitro powinno być nie tyle dopuszczone co wręcz pomoc państwa powinna być zapewniona w jakimś zakresie, to gdzieś tam jestem świadoma ich ideologicznych argumentów przeciw, o tyle co według kogoś jest złego w cesarkach nie wiem (zwłaszcza, że one przecież są z zaleceń lekarskich) Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Strategia demograficzna 2040 09.12.22, 18:36 Bo uważają że cesarek jest za dużo i tyle. A zdrowie kobiet mają w dupie. Nie interesuje ich DLACZEGO kobiety nie chcą rodzić naturalnie tylko dążą za wszelką cenę do zwiekrszenia liczby porodów naturalnych. Chociaż biorąc pod uwagę poziom zmedykalizpwania porodów w Polsce to takie one naturalne jak Małgorzata Rozenek - Majdan młoda i naturalna. A swoje ideologiczne wąty do in vitro też niech sobie w dupę wsadzą. IM nikt z procedury korzystać nie nakazuje Odpowiedz Link Zgłoś
mrsacola Re: Strategia demograficzna 2040 09.12.22, 18:41 No właśnie tym bardziej że o ile się nie mylę to w Polsce zarodki są w nahgorszym wypadku mrozone przez wiele lat albo oddawane do adopcji, nie wolno ich niszczyc. Co do cc to jest ich tak dużo ponieważ nie ma znieczulenia powszechnie dostępnego na życzenie oraz nie ma zaufania do personelu medycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Strategia demograficzna 2040 09.12.22, 18:53 Ale przecież tu nie chodzi o żadne fakty, a już na pewno nie o naukę czy zdrowie kobiet a o ideologię. Tylko i wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: Strategia demograficzna 2040 09.12.22, 19:02 To nie tylko kwestia raku zaufania, niestety to również kwesta przemocy położniczej, która ma się wyjątkowo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 15:41 nunia01 napisała: > To nie tylko kwestia raku zaufania, niestety to również kwesta przemocy położni > czej, która ma się wyjątkowo dobrze. O, to to Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 15:49 Akcja Rodzić po ludzku nic nie pomogła? Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 17:26 veryvery napisała: > Akcja Rodzić po ludzku nic nie pomogła? Trochę pomogła, wcześniej było jeszcze gorzej. Moja mama rodziła mnie tuż przed tą akcją i opowiadała, że nie było porodów rodzinnych, odwiedzin, nie można było być na jednej sali z dzieckiem, nie można było mieć przy sobie niczego z zewnątrz, nawet gazety, niby po to, żeby nie roznosić zarazków, położne kontrolowały wszystko, co się robi, nawet to, czy się nosi majtki, a za każde przewinienie karały poprzez nieprzynoszenie dziecka do karmienia Odpowiedz Link Zgłoś
kotletymielone5 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:10 "w najgorszym przypadku mrożone przez wiele lat" Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:40 "Przecież do mrożenia potrzebny jest prąd." Bełkot. 1. Nikt nie zostawi po sobie żadnych stu zarodków - zanim się rozpędzisz erystycznie, sprawdź może chociaż ile komórek jajowych uzyskanych z jednej stymulacji wolno jest próbować zapłodnić? Sprawdź też, ile listew z zarodkami mieści się w jednym zbiorniku z ciekłym azotem. 2. W Polsce ok 20% par nie może normalnie począć dziecka. 3. Jesteśmy jednym z najszybciej starzejących się społeczeństw Europy i jak wiadomo pińcetplusy wbrew zapowiedziom PiS nie spowodowało zmian tendencji spadku urodzeń. 4. W wyniku rządowego programu refundacji in vitro zakończonego w 2016 r. na świat przyszło do ponad 21 000 tys. dzieci. Z nieopartej na żadnych naukowych przesłankach "naprotechnologii" - 70 sztuk. Pomijając fakt, że "naprotechnologia" nie jest w stanie doprowadzić do ciąży u ogromnej większości kobiet (zanim rząd przestał podawać dane, he, he, efektywność wynosiła ok. 5%) koszt uzyskania pojedynczej ciąży z in vitro był kilkukrotnie NIŻSZY niż jednej ciąży z "naprotechnologii". Brak wsparcia dla in vitro jest oczywiście krzywdzeniem ludzi - głównie kobiet - w imię chorych konserwatywnych banialuków, ale jest też działaniem szkodzącym na dłuższą metę polskiej racji stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:41 to znaczy przez ile? Przez max 100. A jak wynajdziemy sztuczną macicę, to z tych zarodków utworzymy armię klonów, która rozwiąże problem takich katoli i prawaczków jak ty. Ostatecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:46 he to jest super. naprawdę. to może faktycznie masz rację i powinno sie je wypie.przać do smieci po roku. po co tyle prądu marnować. dobry pomysl masz. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Strategia demograficzna 2040 12.12.22, 02:42 kotletymielone5 napisała: > " Myślę, że zanim się zacznie krytykować warto po pierwsze pomyśleć trochę, a po drugie > mieć chociaż jakeiś pojęcie, o czym się mówi O to to! Bardzo w punkt, zastosuj do siebie, bo brednie wypisujesz pojęcia o procedurze in vitro nie mając. Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 15:46 paskudek1 napisała: > Chociaż biorąc pod uwagę pozi > om zmedykalizpwania porodów w Polsce to takie one naturalne jak Małgorzata Roze > nek - Majdan młoda i naturalna. > Dokładnie, ten poród jest naturalny tylko z nazwy, w rzeczywistości jest po prostu najbardziej ekonomiczny i wygodny dla personelu medycznego, nienaturalna pozycja, sztuczne przyspieszanie Odpowiedz Link Zgłoś
kotletymielone5 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:13 > > > Chociaż biorąc pod uwagę pozi > > om zmedykalizpwania porodów w Polsce to takie one naturalne jak Małgorzat > a Roze > > nek - Majdan młoda i naturalna - czyli co postulujesz - zaprzestańmy opieki nad rodzącymi, to przecież będzie taki wrzask, jak przy Izie z Pszczyny - tam zrobili tak jak chcesz - umyli ręce i niech natura sama decyduje > > > Dokładnie, ten poród jest naturalny tylko z nazwy, w rzeczywistości jest po pro > stu najbardziej ekonomiczny i wygodny dla personelu medycznego, nienaturalna po > zycja, sztuczne przyspieszanie - jeżeli ten jest naturalny tylko z nazwy - to jaki jest bardziej naturalny Twoim zdaniem - punkt medyczny w Kiberze - jeżeli wiesz, co mam na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:21 Ale Izabela z Przczyny nie była w trakcie porodu, trafiła do szpitala z komplikacjami ciążowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:44 > to jaki jest bardziej naturalny Twoim zdaniem Np domy narodzin przy szpitalach, w których póki nie ma zagrożenia życia nie stosuję się żadnej medykalizacji porodu (ze znieczuleniem włącznie). Poród SN w Polsce to masaż szyjki macicy na dzień dobry, potem tony kroplówek, a na koniec różne patologie porodowe: od pęknięcia krocza po odbyt, po cc ratujące życie, spowodowane zbyt szybką lub przedłużającą się akcją porodową. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonetka Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:51 Poród naturalny to poród bez nadmiernej medykalizacji czyli w tempie kobiety, w pozycji, która jest najwygodniejsza dla niej, bez niepotrzebnego przyspieszania za pomocą oksytocyny, bez nacinania krocza bez potrzeby itp. Uwierz, że kobiety wiedzą na czym polega poród naturalny i wiedzą czym różni się od najpopularniejszego od lat w polskich szpitalach porodu drogami natury czyli nadmiernie zmedykalizowanego. Owszem, oksytocyna czy nacięcie krocza czasem bywa konieczne, ale czasem, a nie rutynowo. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:40 Bez pakowania oxytocyny w rodzącą. W pozycji wygodnej DLA RODZĄCEJ, x możliwością chodzenia, zjedzenia posiłku, pojscia do toalety. Tak wygląda poród naturalny. To co kobietom serwuje szpital z naturą ma wyłącznie wspólny ból porodowy, który można już skutecznie niwelować z pożytkiem i dla rodzącej, i rodzącego się dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:43 Wśród moich znajomych USA, UK żadna nie myśli o cc ...ale tam mają do dyspozycji szeroki wachlarz usnierzania bólu...wanny, tensy, zzo...wiele innych.wirc poród traktują w kategorii przygody...u nas piekło Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:50 Mało tego, ból porodowy gorszy niż naturalny bo podawanie oksytocyny znacznie go zwiększa, i ja uważam że niepodanie w tym momencie znieczulenia podchodzi już pod tortury Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:46 Dokładnie, przede wszystkim w pozycji wybranej przez kobietę, najwygodniejszej dla niej oraz brak sztucznego przyspieszania akcji porodowej bez wyraźnej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Strategia demograficzna 2040 09.12.22, 18:58 Bo to chodzi o ideologie. Jesli mozna sprawic,ze kobieta bedzie bardziej cierpiec tym lepiej. Plus przeswiadczenie,ze jestesmy rosczeniowe, histeryczne i nie wiemy co dla nas dobre. I na szczescie sa mezczyzni ktorzy dbaja o nas u wiedza lepiej co dla nas lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 12:10 Spokojnie, są też kobiety - feministki, które "dbaja o nas u wiedza lepiej co dla nas lepsze", stąd zakaz prostytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 15:43 woman_in_love napisała: > Spokojnie, są też kobiety - feministki, które "dbaja o nas u wiedza lepiej co d > la nas lepsze", stąd zakaz prostytucji. Gdzie masz zakaz prostytucji? W Polsce jest tylko zakaz sutenerstwa, co akurat jest jak najbardziej w interesie kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 15:41 Chodzi o władzę i kontrolę. Ideologia jest jednym z narzędzi do jej sprawowania. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 12:04 Hmmm oni zapewne uważają ze zalecenia są naciągane. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 12:17 Czy ktoś mi wyjaśni co im przeszkadza cesarka? Cesarka i znieczulenia przy porodzie są wystąpieniem przeciw samemu Bogu, albowiem powiedziano: "Obarczę cię niezmiernie wielkim trudem twej brzemienności, w bólu będziesz rodziła dzieci, ku twemu mężowi będziesz kierowała swe pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą". Pomyśl o tym przy swojej przedświątecznej domowej srace, gdy będziesz chciała idealnie przygotować swój dom na przyjście Panbuka, który to powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 15:31 kaki11 napisał(a): > Czy ktoś mi wyjaśni co im przeszkadza cesarka? > Bo o ile sama uważam, że invitro powinno być nie tyle dopuszczone co wręcz pomo > c państwa powinna być zapewniona w jakimś zakresie, to gdzieś tam jestem świado > ma ich ideologicznych argumentów przeciw, o tyle co według kogoś jest złego w c > esarkach nie wiem (zwłaszcza, że one przecież są z zaleceń lekarskich) Jak dla mnie CC powinno być na życzenie. To kobieta rodzi, jej brzuch, jej krocze, jej ból, rekonwalescencja i konsekwencje zdrowotne, więc ona powinna decydować, nikt inny Sami niech sobie rodzą naturalnie, jeszcze na NFZ w dodatku. Ich żony i córki na pewno rodzą w o wiele lepszych warunkach, stać ich Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 16:44 Ale „ich” kasa z NFZ, a cesarka kosztuje, anestezjolog musi być obecny (przy znieczuleniu tez, dlatego mało który szpital zapewnia znieczulenie na życzenie…). Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 17:30 berdebul napisała: > Ale „ich” kasa z NFZ, a cesarka kosztuje, anestezjolog musi być obecny (przy zn > ieczuleniu tez, dlatego mało który szpital zapewnia znieczulenie na życzenie…). Aha, czyli kobiety mają rodzić "naturalnie" bez znieczulenia, bo szkoda pieniędzy, tak? Może w takim razie jeszcze do tego brak znieczulenia u dentysty, przy kolonoskopii czy drobnych zabiegach chirurgicznych, wszystko kosztuje. A kasa z NFZ jest wszystkich, którzy płacą składki Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:00 A swoją drogą, gdyby to mężczyźni rodzili, to jak myślicie? Byłaby cesarka na życzenie i znieczulenie przy porodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:33 Byłoby wszystko z aborcją włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 22:43 Nie wiem, czy zauzywazylas ale jak chcesz gastroskopię w znieczuleniu to tylko na oddziale, lub prywatnie. Na NFZ masz na żywca. Podobnie z innymi badaniami. Witamy w PiS państwie. Pomijając udowodnione badaniami, ze lekarze podają mniej środków przeciwbólowych kobietom, nie wierzą jak pacjentka mówi ze boli itd. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 22:52 Choroba nie jest wyborem i w sumie pacjent może mieć ograniczone prawa, a jego szpital może wyglądać jak szpital. Bo pacjent nie ma wyjścia. Ciąża z kolei jest wyborem i należy się zastanowić, czy oddział położniczy w ramach promocji nie powinien wyglądać jak hotel, z jedzeniem robionym przez szefa kuchni i do wyboru z karty dań, obowiązkowym znieczuleniem (chyba że religijna świruska nie chce), i traktowaniem godnym księżniczek, by zachęcić do porodu 2 raz albo i 3 raz. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 23:00 Przecież kobiety już wybrały. Ta niska liczba urodzeń to efekt cudownej polityki kolejnych rządów. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 23:03 Eeeee... ja nie piszę o tym co jest, tylko jak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 16:55 Bo to wsioki i debile. A są wsiokami bo są debilami. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 17:29 1. Każda ingerencja medyczna zwiększa prawdopodobieństwo kolejnej ingerencji medycznej. 2. Istnieją podejrzenia, że zdrowy poród fizjologiczny jest korzystniejszy dla płodu niż selektywna cesarka. 3. Koszty i skomplikowanie logistyczne rosną bardzo znacząco wraz z cesarkami (chirurdzy, sale operacyjne i post op, etc). 4. WHO szacuje, że faktycznych medycznych konieczności CC jest ok 15%? U nas CC ma blisko połowa kobiet (czy tez blisko połowa ciąż kończy się CC), jeden z najwyższych europejskich wskaźników. Co oznacza, że u nas z jakichś powodów jest to bardziej naciągane niż w większości krajów. Czego jednak te buce nie łapią, to tego, że w Polsce kobiety chcą CC bo się boją: dehumanizacji, bólu, komplikacji dla siebie i rodzącego się dziecka. I mają podstawy do tego strachu. Póki nie będzie możliwości uniknięcia bólu bez CC, i nie będzie podstaw do zaufania, że zarówno kobieta jak i dziecko skorzystają realnie na porodzie naturalnym, póty będziemy się bawić w kotka i myszkę. Czyli rząd będzie utrudniał, a kobiety będą znajdowały nowe drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
kotletymielone5 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:20 > Czego jednak te buce nie łapią, to tego, że w Polsce kobiety chcą CC bo się boj > ą: dehumanizacji, bólu, komplikacji dla siebie i rodzącego się dziecka. I mają > podstawy do tego strachu. Najbardziej te buce nie łapią, że "kobiety" o tym ,co mają dziś myśleć, dowiadują się z gazety. Jakiej dehumanizacji? I co im cc pomoże w braku dehumanizacji? Po drugie, jak sama przytaczając sensowne argumenty strony przeciwnej zauważyłaś, dochodzenie do siebie po cesarce jest znacznie dłuższe i skomplikowane (jak to po operacji chirurgicznej). A kto się w międzyczasie zajmie noworodkiem? Chyba, że w ogóle macierzyństwo to kwestia uboczna, cel główny - przejść przez poród z CC na złość PISowi i bo wszystkie koleżanki w biurze też tak chciały komplikacji dla siebie i rodzącego się dziecka. - to już jest taki bełkot, że szkoda komentować. Jak w całej medycynie, zdarzają się przypadki błędów w sztuce i źle wykonanych procedur, czy w takim razie postulujesz, że jak będziesz chora na cokolwiek to żeby nie iść do szpitala albowiem "obawiasz się komplikacji i masz podstawy do tego strachu" czy po prostu za wszelką cenę należy obśmiać wszystko co wymyśli PIIIIS - co z was swojądrogą za bezmózgi Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:51 "Jakiej dehumanizacji?" Takiej, że nie decydujesz ani współdecydujesz, takiej, że jesteś poddawana różnorakiej przemocy, takiej, że jesteś traktowana źle i bez szacunku. Czy to możliwe po cc? Możliwe, ale mniej. Jesteś bowiem wówczas normalnym pacjentem chirurgicznym, a nie kimś, kto bezczelnie wrzeszczy, domaga się uwagi i odmawia pokazywania krocza korowodom rezydentów. "komplikacji dla siebie i rodzącego się dziecka. - to już jest taki bełkot, że szko" A nie. Tu chodzi zarówno o błędy, jak o brutalne wyciskanie dziecka, ale i o szpitale, które w szale wymuszania na kobietach porodów naturalnych nie robiły cesarki kiedy było trzeba. Jak kiedyś zwierzyła mi się jedna neurolog -neonatolog z pediatrycznego szpitala referencyjnego - żaden stołeczny szpital nie dostarczał im takiej ilości uszkodzonych noworodków jak ten, który najgłośniej wrzeszczał o naturalnych porodach. "poród z CC na złość PISowi " Ja rozumiem, że kochasz PiS, ale muszę cię rozczarować. Nikt z powodu stosunku do tych tłuków nie decyduje się na cc. Natomiast rządy tych tłuków zwiększają lęk i nieufność kobiet do systemu położniczego. Jednak tłuki są moim zdaniem za bardzo fanatyczne, żeby wyciągnąć z tego logiczne wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:07 Oczywiście cc to zabieg chirurgiczny...jesteś w stanie bez problemu decydować o sobie. Przykład. Po1,5 doby tzw pionizacja , poszłam do łazienki pod prysznic...rano. Pielęgniarka dobija się do drzwi że obchód idzie...w d... powiedziałam że po zabiegu jest to mój pierwszy prysznic...poczekali. 2 doba pielęgniarka leci do mnie i 2 sąsiadek z pokoju że szorycą pyralginy...a matka mi wspominała z to bolesny zastrzyk więc pytam co to i że dziękuję. Postekala i odpuściła... Przy SN raczej nikt nie dyskutuje o niczym a stawka większą bo np rozdarte krocze itp. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:10 Pionizację po cc miałam o 5 rano, czyli po 6 godzinach od cesarki, a nie po dwóch dobach. Nikt mnie nie pospieszał przy prysznicu, za to pomogli mi tam dotrzeć. Ze szpitala wyszłam po 3 dniach, bo dobę musiałam czekać na wyniki dziecka - jakby nie to, to wypialiby mnie po 2, byłam już na chodzie, chodziłam po oddziale z dzieckiem w chuście. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:14 Ja ta późniejsza pionizację akurat sobie chwaliłam bo odpoczęłam...dziecko zabierali na noc jeśli ktoś chciał się wyspać. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:22 Należy pionizować sporo wcześniej - chyba najczęściej 6-8 godzin - dla zmniejszenia ryzyka zakrzepów i zatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:26 Cała ciąże brałam lek p. Zakrzepowy tylko na czas cc przerwa i po cc znów zastrzyki Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:29 Po każdym cc są podawane środki przeciwzakrzepowe, ale nie zmienia to faktu, że obecnie standardem jest wczesna pionizacja z powodu ryzyka wymienionego wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:33 Możliwe,,,miałam cc 12 lat temu i z tego co pamiętam każdy szpital miał inne zasady... Nas położne straszyły sepsa jeśli pępka spirytusem nie będziemy myć a miesiąc później weszły jakieś nowe wytyczne i wystarczyło woda Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Strategia demograficzna 2040 11.12.22, 20:41 Ja miałam 13 lat temu Najwyraźniej mój szpital naciskał na szybką pionizację. I fakt, to pierwsze wstanie to była masakra, bolało jak cholera, ale każde następne było lepiej i naprawdę już tego samego dnia wieczorem chodziłam normalnie po oddziale z dzieckiem w chuście. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Strategia demograficzna 2040 11.12.22, 20:49 Z tego co wiem, to szybka pionizacja jest standardem. Wstaje się po kilku godzinach od CC. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:14 Przecież po porodzie naturalnym też możesz w pełni decydować o sobie, siedzieć ile chcesz pod prysznicem itp. mam za sobą trzy, jedyne ograniczenia były przy trzecim i dotyczyły kwestii covidovych, czyli mieliśmy poród rodzinny, ale na salę po porodzie szłam już sama z dzieckiem i nie było odwiedzin. Przy czym jestem za cc jeśli kobieta tak decyduje ale nie widzę powodu, żeby demonizować naturalne porody. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:20 Jaka przemoc i brak szacunku? Już tam nie wymyślajcie. Nie wiem jak poważna operacja z przecięciem powłok brzusznych ma być bardziej lajtowa niż psn. Rodzisz, trzymasz dziecko na klacie, wstajesz, idziesz się umyć i zjeść 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:26 starczy_tego napisał(a): > Jaka przemoc i brak szacunku? Już tam nie wymyślajcie. Nie wiem jak poważna ope > racja z przecięciem powłok brzusznych ma być bardziej lajtowa niż psn. Rodzisz, > trzymasz dziecko na klacie, wstajesz, idziesz się umyć i zjeść 😆 Ty tak na poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:35 Tak. Moje doświadczenie 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 22:44 ? Normalna. Tykanie, znikanie, niezwracanie uwagi na potrzeby, nieudzielanie precyzyjnych informacji, niechęć do znieczuleń i tak dalej. I skoro w Polsce 47 procent kobiet rodzi przez CC to warto zastanowić się nad przyczynami, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:39 Przemoc i brak szacunku nie zależą od typu porodu. Jakiś czas temu był artykuł (nie dotyczył Polski) o lekarzy który gwałcił kobiety poddawane CC... Niewierze, że ktoś kto pomiata kobieta rodzącą sn nagle wobec tej z CC jest pełnym szacunku profesjonalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 22:39 No ja bym się nie zgodziła, głównie dlatego, że moim zdaniem problemem nie jest jeden sadysta, tylko reakcje niewystarczająco przygotowanych ludzi niewyuczonych tego, co określa się staromodnie jako bedside manners. Proces jest zupełnie inny. Cesarka trwa poniżej godziny. Odbywa się w towarzystwie kilkuosobowego zespołu. Na ciężarnej nikt niczego nie wymusza. Mniej emocji, mniej czekania, mniej ewentualnego miotania się między dwiema czy trzema rodzącymi. I zauważ, ja się w ogóle nie wypowiadam o rzeczywistości (która w każdej wersji może różnie się potoczyć), tylko o percepcjach i lękach. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 23:04 Ok, może ja nieprecyzyjnie to ujelam, bo potraktowałam "poród" całościowo, razem z tym okresem przed i po w szpitalu. Jak położne są chamskie i nieprofesjonalne, to kobieta po CC będzie miała przerąbane, może zostać bez pomocy przy karmieniu o ogarnianiu noworodka i całe doświadczenie będzie dość koszmarne. Co do leków pełna zgoda, to jest indywidualne i myślę że tu mocno działa przekaz rodzinno-towarzyski, te wszystkie horrory porodowe opowiadane z lubością kobietom w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 23:19 Dlatego gdyby pisowskie tłuki miały w głowach coś innego niż fanatyzm, to by zrobiły szerokie badania dotyczące tego, z jakich powodów kobiety głównie starają się o cc, czego się boją, na jakiej podstawie etc. a potem zaczęły łatać najgłębsze dziury. Ale wątpię, żeby to zrobili, spodziewam się raczej propagandy za grubą kasę (dla zaprzyjaźnionych). Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:12 Noworodek ma też ojca nieprawdaż? I w czym szycie po cesarce przeszkadza w zajęciu się noworodkiem w przeciwieństwie do szycia rozerwanego krocza? I tu, i tu masz pewne dolegliwości, z dwojga złego jednak wolę mieć szwy na brzuchu, chociaż usiąść można jak człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:18 Nie każda ma rozerwane krocze i nie może siedzieć, bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:27 starczy_tego napisał(a): > Nie każda ma rozerwane krocze i nie może siedzieć, bez przesady Jak nierozerwane, to nacięte. Jesteś kobietą? Bo zaczynam się obawiać, że trollujesz Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:29 Ja jestem kobietą i wiem, że może nie być ani rozerwane ani nacięte. Z doświadczenia wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:34 No tak się składa ze całkiem niedawno rodziłam, wiec mam to na świeżo wiesz ze nacięcie krocza nie jest obligatoryjne? Co więcej, teraz w modzie jest „ochrona krocza” i można tego zażądać. Inna kwestia, jak to w praniu wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Strategia demograficzna 2040 11.12.22, 20:38 NIe każda. Ale nie wiesz jak będzie. Ja wolę nie ryzykować Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:11 Przeciętny Polak nie czyta niczego, gazet też nie, więc nie ma tu nic do brania pod uwagę. Raczej działają opowieści koleżanek i kobiet z rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:54 > Istnieją podejrzenia, że zdrowy poród fizjologiczny jest korzystniejszy dla płodu niż selektywna cesarka. Nie ma żadnych dowodów na poparcie tej tezy. Jest za to wiele dowodów na to, że za późno wykonana cesarka lub jej brak może doprowadzić do śmierci lub kalectwa dziecka. Prawda jest taka, że cesarka na życzenie lub planowana cesarka ze wskazań* są korzystniejsze i dla matki. Gdy istnieje zagrożenie życia i trzeba ciąć na szybko. Taka blizna jest dużo gorsza i jest większe ryzyko, że w kolejnych ciążach życie kobiety będzie zagrożone. * pomijając przypadki lekarzy imbecyli, których przerosło wyliczenie wieku ciąży i planują CC za wcześnie, sprowadzają na świat wcześniaka (w tym miejscu pozdrawiam lekarkę z pewnego warszawskiego szpitala III stopnia referencyjności, która przy wyliczaniu wieku mojej ciąży pomyliła się o 2,5 tygodnia) Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:58 Nie ma, zgoda. Podejrzenia jednak pozostają i pewnie jeszcze ze dwie generacje się przemielą, zanim będzie wiadomo naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:07 Badania są zwyczajnie mało wiarygodne, bo przy nacisku na porody SN cesarki przeprowadza się jak już naprawdę trzeba (czyli często za późno), więc większy procent dzieci ma obniżoną punktację w skali Apgar nie ze względu na rodzaj porodu, a na to, że za późno zdecydowano o cesarce. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:25 Nie, te podejrzenia o których pisałam wiążą się raczej z brakiem precyzyjnych ustaleń, jakie korzyści odnosi płód przeciskając się przez drogi rodne i będąc w kontakcie z mikrobiotą jelitową matki. I na ile są one znaczące i trwałe. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:20 Kontakt noworodka z flora bakteryjna matki przy PSN to bujda? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:23 można noworodka wsadzić do wiadra, do którego wcześniej nasikałaś i powinno dać ten sam efekt Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:33 woman_in_love napisała: > można noworodka wsadzić do wiadra, do którego wcześniej nasikałaś i powinno dać > ten sam efekt Każdy twój wpis pokazuje, że jesteś naprawdę tanią atencjuszką. Taniutką. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:51 gorszy pieniądz wypiera lepszy gorsze towary wypierają lepsze a gorszy trolling wypiera lepszy trolling no nic nie poradzę Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:28 Dlaczego bujda? Natomiast nie wiemy czy zyski są znaczące i trwałe. Zawsze jest coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:15 Ale jak to nie wiemy jak wiemy? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 22:59 Wiemy, to akurat zbadano. Dlatego wyciera się buzie noworodka specjalną ścierka, wcześniej umieszczona w pochwie matki. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 23:04 a co z włożeniem do wiadra? Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 23:17 Ty swoje wkładaj. Jeszcze tam się zesraj żeby odpowiednia flora była Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:24 Hm, ciekawe z tym wiekiem. Mam 10 dni różnicy między wiekiem ciąży wynikającym z ostatniej miesiączki a tym ocenianym na podstawie rozwoju dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:22 zdrowy poród fizjologiczny jest korzystniejszy dla płodu niż selektywna cesarka Nie ma takich badań statystycznych, bo każda cesarka jest wrzucana do jednego wora: 1) cesarki bez wskazań medycznych, na zasadzie bo chcę, 2) cesarki zaplanowane, bo były wskazania - tu na pewno powinny być jakieś powikłania ale rzadkie, 3) cesarki robione na ostatnią chwilę i za późno - tu praktyczne każda cesarka daje powikłania. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:48 Jest droższa. I widać, że jest za mało anestezjologów. Bez cesarek też jest za mało, ale mniej widać. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 17:29 Cesarek jest za duzo, ale ciekawe jak oni maja ich zabronic. Przy czym ja akurat jestem za cc na zyczenie. Problem w tym ze przy zmedykalizowanych polskich porodach wiele kobiet cc nie chce, ale w pewnym momencie przy zle prowadzonym porodzie nie ma wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:54 Jakby dali swobodny dostęp o znieczulenia to by mieli mniej cesarek. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:53 To prawda. A gdyby porody naturalne byly naturalne a nie oksytocynowe na lezaco, to tez byloby mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 17:57 I bardzo dobrze! W du**ch sie poprzewracalo. Seksic sie chca bez antykoncepcji, aborcji chca latawice jedne. Potem im beda glupoty w glowie. Rodzic, nie marudzic Odpowiedz Link Zgłoś
kotletymielone5 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:21 Ale jednak jesteś głupia Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:55 To chyba ironia była, taką przynajmniej mam nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 19:56 W bólach rodzic😆 Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 17:58 Cudownie. Gdybym wiedziała, jak będzie wyglądał mój poród naturalny, to kupiłabym CC w innym mieście. A teraz po prostu robię wszystko, by strategia demografii już mnie nie dotyczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 20:36 Demografia już mnie nie dotyczy. Aktualnie robię wszystko, żeby demografia w tym kraju nie dotyczyła również moich dzieci. Mam nadzieję, że wybiorą kraj, w którym demografia będzie bardziej ludzka w podejściu do kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Strategia demograficzna 2040 10.12.22, 21:22 Demografia to mam wrażenie, podobnie jak polityka dotyczy KAŻDEGO obywatela. Co najwyżej może cię już nie dotyczyć kwestia rodzenia kolejnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Strategia demograficzna 2040 12.12.22, 08:35 … w bólu będziesz rodziła dzieci, ku twemu mężowi będziesz kierowała swe pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą… Możecie sobie poczytac za dwa tygodnie jakies szersze opracowania ksiazeczki, ktora czy chcecie czy nie bedzie decydowac o waszym zyciu łapami kościola i rządu. Ale emateczka choinke ubierze, barszczyk ugotuje, na pasterke pojdzie, bo tak milo przecież i ładnie i dlaczegoby nie kultywowac takich przyjemnych, fajnych swiat o nardzinach jezuska i kolejny raz pokazac tej zbrodniczej instytucji nienawidzacej kobiet, ze caly rok ją hejtujemy, ale przy pierożkach i kolędzie w okresie wigilijnym mamy przerwę. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Strategia demograficzna 2040 13.12.22, 22:06 A co mają pierogi i barszczyk do hipotetycznego urodzenia Jezusa? Jak nie obchodzę - nie mam choinki, nie jadam postnej kolacji, ani tym bardziej nie śpiewam kolęd ani nie idę na pasterkę - tak też nie demonizowałabym akurat pierogów (jutro na obiad planuję, ale niespecjalnie postne ) Odpowiedz Link Zgłoś