Dodaj do ulubionych

Jestem zmęczona

15.12.22, 08:32
Życiowo zmęczona. Brak mi motywacji do czegokolwiek , do pracy chodzę z musu. Radości mi to nie sprawia...
Kiedys bardzo lubiłam ten czas przed świętami, teraz jest mi obojętny. Gdyby nie dzieci, to bym nic nie szykowała...
Tak tylko chciałam napisać 😟
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 08:44
      A dbasz o siebie ?
      • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:00
        Nie mam do tego sił ani chęci. Działam na minimum i marzę o pójściu spać.
        I tak się nie wysypiam, budzę się co chwilę, a od 5 juz koniec spania...
        • powodzenia_juno Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:12
          To wygląda na depresję. Poważnie.
          • marta.graca Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:14
            Niekoniecznie, może być też chroniczne zmęczenie.
          • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:16
            Wiem. Trzeci epizod w życiu, biorę leki, na razie poorawy specjalnej nie widzę, ale jest wcześnie. Może się rozkręcą.
            Na spanie dostałam trazodon, ale boję się brać na razie. Czekam jeszcze na mały zabieg chirurgiczny przed świętami, tez mnie to stresuje...
            • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:26
              anilorak174 napisała:

> Wiem. Trzeci epizod w życiu, biorę leki, na razie poorawy specjalnej nie widzę,

Aaa, to ty pisalas w watku obok, ze nie widzisz sensu terapii, za to widzisz sens w wygadywaniu się na forum przypadkowym ludziom...
              • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:43
                I co w związku z tym?
                • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:50
                  anilorak174 napisała:

> I co w związku z tym?

No pomyśl chwilę... A poza tym pomysl o swoich dzieciach, czy bylas szczesliwa jako dziecko? A twoje dzieci beda dobrze wspominac matkę?
                  • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:55
                    Czemu myslisz, że będą źle wspominać? Nie leżę na kanapie, nie ryczę po kątach.
                    Dla nich mam siły, na nic innego nie mam.
                    • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:02
                      anilorak174 napisała:

> Czemu myslisz, że będą źle wspominać?

Bo maja matke z nieleczoną depresją a depresja bierze sie rowniez z nieprzystosowania do zycia i szkodliwych schematow myslowych. I dzieciom to przekazujesz nieswiadomie.

>Nie leżę na kanapie

To jak sie objawia ten brak sily?

> Dla nich mam siły, na nic innego nie mam.

Na czym polega ta wybiorczosc?
                      • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:08
                        Skad pomysł, że się nie leczę? Bo nie wierzę w psychoterapię? Wybiórczość polega na tym co napisałam. Nic nie wiesz o depresji. Powielasz stereotyp, że osoba z depresją tylko zalega na kanapie.
                        Nic nie wnosisz do tematu,poza nieudolnymi probami wywolywania nieuzasadnionego poczucia winy
                        • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:15
                          "Skad pomysł, że się nie leczę? Bo nie wierzę w psychoterapię"

Masz depresje nie wywolana czynnikami zewnetrznymi? Nie powielasz negatywnych schematow myslowych?
                          Poza tym, o depresji wiem bardzo duzo, a szukac pomocy zaczelam, kiedy nie mogłam już jesc i spać.

Ps, plaska ziemia, szczepionki, jaki masz stosunek?
                          • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:17
                            Mam depresję endogenną.
                            Mało kumata jesteś najwyraźniej.
                            • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:18
                              Za wcześnie.
                              Mało kumata jesteś skoro mieszasz do tego płaska ziemię i szczepionki. Jakiej odpowiedzi się spodziewasz? Że wielbię mądrości Edyci Gorniak i wierzę w grafen w szczepionkach?
                              • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:26
                                No, cos takiego. Bo nie wierzysz w ogolnie uznane metody leczenia.
                                • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:30
                                  Nie rozrozniasz braku wiary w psychoterapię w moim przypadku od braku wiary we wszystkie metody leczenia?
                                  W takim razie gadanie z Tobą sensu nie ma.
                            • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:22
                              anilorak174 napisała:

> Mam depresję endogenną.
                              > Mało kumata jesteś najwyraźniej.

Niestety, przy tego typu depresji terapia jest rownie zalecana🤷‍♀️
                      • ajaksiowa Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:13
                        Ze swojej strony doradzam robienie wszystkiego na pół gwizdka,polegiwanie w miarę możliwości i nie wstydź się powiedzieć Rodzinie że masz gorsze dni i muszą być wyrozumiali dla Ciebie🙂🙂🙂
                    • anorektycznazdzira Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 06:49
                      Nie rób sobie złudzeń, depresja ma wielki wpływ na dzieci, tego się nie da oddzielić i spowodować, żeby nie zauważyły. Dobrze radzę, nie zaklinaj rzeczywistości.
                      • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 08:50
                        Leczę się, jeśli nie zauważyłaś.
                        Nie wywołuj poczucia wony bo z tego juz dawno się wyleczyłam bez zadnych terapii.
                        • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 09:37
                          anilorak174 napisała:

> Nie wywołuj poczucia wony bo z tego juz dawno się wyleczyłam bez zadnych terapi
                          > i.

Tak, tak, dlatego ciągle wspominasz o tym poczuciu winy.
                          • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 10:19
                            Tak, bo teraz wyczuwam od razu jak ktos wyjeżdża z takimi tekstami. Kiedyś bym z tego powodu ryczała i czuła się beznadziejnie. A teraz mam gdzieś takie teksty, zwlaszcza od osób, które gówno o mnie wiedzą.
                            Jedyny obszar w jakim funkcjonuję to dzieci. A gdybyś mnie poznała, to w życiu byś nawet o depresji nie pomyślała.
                            • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 10:53
                              "A gdybyś mnie poznała, to w życiu byś nawet o depresji nie pomyślała."

I co z tego wynika, ze swietnie budujesz fasadę, jestes z tego dumna? To znowu, po co ten watek? 🙄
                              • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:00
                                Tak jestem dumna, bo wykonałam ogromną pracę by funkcjonować i być tu gdzie jestem.
                                Watek po to by się wygadać troche. Nie zauważyłaś w poście startowym, prawda? Na przyszłość proponuję czytać to co jest napisane i nie dorabiać bezpodstawnych teorii.
                                Zadowolona, ze się wykazałaś?
                                • kira02 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:12
                                  Nie chcę Cię dobijać, ale wlasnie to utrzymywanie statusu quo, tego fukncjonowania na jakims poziomie moze Cię potwornie drenować z energii i pogarszac stany depresyjne. Takie zamknięte koło. Ogolnie wspolczucie, bo widać, ze bardzo się meczysz. Zadbaj o siebie, jak juz znajdziesz w sobie siłę i gotowość.
                                  • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:25
                                    Dziękuję za rozsadny wpis pozbawiony dorabianych teorii.
                                    Leki pomału działają, więc może pójdę dalej.
                                    Moim podstawowym problemem jest mój zawod i praca, ale tego nie mam szans zmienić. Muszę więc nauczyc się funkcjonować z tym co mam.
                                • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:18
                                  "Tak jestem dumna, bo wykonałam ogromną pracę by funkcjonować i być tu gdzie jestem."

Nie chcesz niczyjej pomocy.

"Watek po to by się wygadać troche."

A jednak troche chcesz, tylko w bezpiecznych warunkach i pod zupelną kontrolą. 🙄
                                  • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:23
                                    Pomoc już mam. Nie bój się.
                  • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:18
                    1matka-polka napisała:

> anilorak174 napisała:
                    >
                    > > I co w związku z tym?
                    >
                    > No pomyśl chwilę...

Widze, ze sie jednak nie domyslasz, otoz z terapeutą mozesz porozmawiac, tak jak na forum, tyle ze on ci pomoze znacznie skuteczniej, niz przypadkowe osoby.
                    • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:19
                      Nie oczekuje pomocy od forum. A ty nadal nic nie rozumiesz najwyraźniej, ale brniesz.
                      • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:29
                        anilorak174 napisała:

> Nie oczekuje pomocy od forum.

To po co piszesz o swoich problemach?
                        • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:31
                          Bo moge? Bo od tego jest forum?
                          To po co czytasz?
                          • 1matka-polka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:45
                            Wymijajaca odpowiedź. A ja czytam z ciekawosci, z potrzeby udzielania rad, i z braku ciekawszych zajec, zwlaszcza, ze jestem przeziebiona i leze w lozku.
                            • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:48
                              A ja teraz nie mam prądu w robocie, to pisze.
                              • powodzenia_juno Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 15:11
                                Mnie zdziwiło po którymś wpisie, że osoba ze zdiagnozowaną (!) depresją i przypisanymi lekami pisze, jakby nie wiedziała, o co chodzi. Potrzeba uwagi? Ale to jednak oszustwo. Jak trzeba pogadać o depresji to ok, ale na początku zaznaczasz "mam depresję, biorę leki i/ ale...". Inaczej po co w ogóle ten wątek?
                                A matka-polka ma rację. Bez terapii możesz się w tym taplać latami bez rezultatu - na własne życzenie. Ale, please, nie angażuj w to nikogo innego. A - jeśli je masz - to dzieciom powiedz już teraz: Mam depresję i nie chcę jej skutecznie leczyć. To nie wasza sprawa.
            • marta.graca Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:04
              To przestań się bać. Jak się wyśpisz, to od razu będzie lepiej.
            • hande Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 18:51
              No to jak się boisz wziąć lek to męcz się dalej, leki są po to żeby nam było lepiej i nie trzeba się ich bać
        • nenia1 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:19
          No to jak źle śpisz to skąd masz mieć chęci do życia. Spróbuj może z jakimś lekarzem porozmawiać o tak kiepskim spaniu. Ja jak źle śpię (na szczęście rzadko) to też nie mam potem siły cały dzień, snuje się po domu. Nic dziwnego, że marzysz o pójściu spać, co to za spanie z budzeniem się co chwilę.
          • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:23
            Mogę zacząć brać leki nasenne, mam poki co pewne opory po kiepskich wczesniejszych doświadczeniach.
            • powodzenia_juno Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:27
              Może innych trzeba poszukać? Sen ma ogromny wpływ na funkcjonowanie w ciągu dnia.
            • nenia1 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:27
              ok, nie wiedziałam, że masz zdiagnozowaną depresję, sądziłam, że tylko problemy ze spaniem. Tak porównałam do siebie jak czasem nie śpię, albo śpię kiepsko. Też nie mam wtedy siły, tylko problem się sam rozwiązuje bo potem znowu śpię jak zabita i od razu inaczej. Tak sobie pomyślałam, że ten brak snu pewnie cię mocno wykańcza.
            • marta.graca Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:05
              Trazodon to nie jest stricte lek nasenny, z nim masz takie złe doświadczenia?
              • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:07
                Z tritico. A to ta sama substancja. Na razie i tak muszę kilka dni poczekać na zabieg, po zabiegu spróbuję wziąć.
                • marta.graca Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:13
                  A jaką dawkę brałaś?
                  • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:17
                    Zaczynałam od 1/3 tabletki, nie byłam w stanie wstac rano (tabletka wzieta ponad 9h przed planowaną pobudką). Dlatego mam obawy.
                    No i nie chce by mi zabieg przełożyli (leki przeciwdepresyjne nie przeszkadzają, nie wiem jak to), więc muszę kilka dni wytrzymać jeszcze.
                    • marta.graca Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:44
                      No to mogłaś od razu powiedzieć lekarzowi, że źle znosiłaś trazodon i z by przepisał Ci coś innego.
                      • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:51
                        Ale spalam po tym. Trazodon działa krocej niż tritico dlatego mi przepisała.
                • pani_tau Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:28
                  Tritico mnie przeczołgało.
                  • powodzenia_juno Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 15:14
                    Dla mnie było swego czasu "cudowną tabletką". Zadziałało po pierwszej dawce. Jak narkotyk bez mała... I łatwo z niego zejść, co jest istotne.
                    • marta.graca Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 15:18
                      Dla mnie też, zwłaszcza że wiele lat miałam problemy ze snem.
                      • powodzenia_juno Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 15:24
                        Ja też. Tyle że nie łączyłam faktów.
    • gaskama Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 08:56
      Tez mam jakiś kryzys. Mam wrażenie, że po 2 latach kowidowego zastoju mój świat przyspieszył. Nie nadąrzam. Tyle spotkań, imprez, konferencji w robocie nie miałam od lat. Wieczorne kolację, wykłady, wracam 3 razy w tygodniu pi 20.00. U syna na PW podobnie. Mąż zawsze dużo pracował. Nawet nie mam siły cieszyć się na świąteczne narty.
      • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:00
        Mnie aktualnie przytłaczają nawet zwykłe zakupy.
        • fogito Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:06
          Mnie zakupy to zawsze przytlaczaja. Ta ilość ludzi w sklepach. Az żal ze pandemia sie skończyła.
          • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:13
            Nie chodzi o ilość ludzi, w godzinach, w których chodzę jest więcej obsługi niż klientow. Ale sam fakt, że mam gdzieś iść mnie przytłacza.
        • powodzenia_juno Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:13
          No depresja jak malowana...
        • gulcia77 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:22
          Mnie całe życie zakupy przytłaczają, więc, w miarę możliwości, ceduję to zadanie na innych. A może tobie po prostu wakacje są potrzebne? Czasem sam ten wściekły młyn tak działa, że potrzebujemy resetu.
          • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:25
            Na wakacje szans brak. Ale po zabiegu mam 2 tygodnie wolnego, odliczam godziny.
        • gaskama Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 11:27
          Błagam...zakupy to piekło.
    • alpepe Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:12
      Miewałam tak całe lata, w ty roku sama sobie odpaliłam na yt Mariah Carey i cieszę się z tego roku, bo był dobry, choć bardzo dużo roboty mnie czeka na finiszu i będzie ciężko.
      • krwawy.lolo Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:31
        A powinnaś odpalić naszą, polską Maryję, Jasnogórską Panią. Wtedy dopiero uczciłabyś godnie Dobry Rok.
        • krwawy.lolo Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:32
          Tak nawiasem mówiąc, też Cię bawią komunikaty w radiu o ryjach na jezdni?
          • alpepe Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:14
            Ja słucham Radio Gdynia, ale to już wiesz i Eska Beskidy i nic nie wiem, w niemieckich rozgłośniach, czy o czym piszesz?
            • krwawy.lolo Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:52
              Rehe auf der Fahrbanh
              • alpepe Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:41
                W okolicach Berlina rzadko takie komunikaty, bardziej Personen auf der ...
    • milva24 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:30
      Też tak mam, wiem nawet dlaczego. Ostatnie trzy lata trochę mnie sponiewierały zdrowotnie i zawodowo a tak dogłębnie odpocząć nie mam kiedy. Może w przyszłym roku się uda.
    • login.na.raz Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 09:34
      Ja mam to samo. Mam.wymagajace małe dziecko. Nie wiem, kiedy będzie lepiej.
    • primula.alpicola Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:09
      Współczuję i życzę poprawy.
      • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 10:11
        😘
    • malaperspektywa Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 12:36
      Może jakiś mało wymagający sport wieczorem. Nawet pół godzinki. Spacer z muzyką, truchcik, nordic. Nastaw sobie budzik np na 20tą skoro ciężko ci się zmobilizować. Zmuś się parę razy może zaskoczysz. Ja nienawidzę się pocić, ale jakiś czas temu zmusiłam się do ruchu i czuję, że dobrze mi to robi. Nie lubię też zimna więc teraz to trochę mi doskwiera i sprawia mniej przyjemności, ale jak już się przełamię i ruszę dudę to wracam w dużo lepszym nastroju. Nigdy bym nie pomyślała, że będę biegać. Chociaż jak ktoś popatrzy z boku to może się uśmiać, że mój świński truchcik nazywam bieganiem. Sama się sobie dziwię. Poszukaj sobie czegoś takiego, to nie musi być nic wielkiego. I częściej powtarzaj sobie: mam to w dudzie. Podobno każde kłamstwo wypowiedziane tysiąc razy staje się prawdą.
    • volta2 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 19:00
      weź bezpłatny, odpocznij
      mnie trzyma przy życiu roczna, może dwuletnia przerwa, jak mnie nie zurlopują to złożę wypowiedzenie. po nowym roku ruszam na negocjacje.
      • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 22:21
        Oj tak. Żebyś wiedziała. Do tej pory było kilka rocznych- poltorarocznych przerw związanych z urodzeniem dzieci. Teraz leci 7 rok ciurkiem i mam dość.
    • yannefer Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 20:18
      Doskonale Cie rozumiem, ja też.
      Ponad 2 ;lata temu tato zachorował na glejaka, cięzka operacja, choroba i śmierć, zaczęłam uciekać w nauke (zrobiłam podyplomówke i troche kursów), wkręciłam sobie że muszę byc ambitna i sie nie mazać. W lipcu zmieniłam prace trafiłam do firmy z krzyczącymi chińczykami ktorzy nie uznawali weekendów, teraz zmieniłam na amerykańskie mega korpo z milionem tasków, ticketów i pierdylionem approvali. Też się nie odnajduje. Albo jest cos ze mną nie tak, albo juz sama nie wiem co. Najchętniej bym odpoczęła, nie pracowała przez kilka ms, na tą chwilę czuje się jak chomik w kołowrotku. Nie czuje, że są święta (nowa w pracy to nie ma urlopu),lato tez mi przeleciało bo tak sie staralam u chińczyków aż sie wypaliłam. sad
      • daszka_staszka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 20:32
        Mam to samo. Najgorzej, że e zapieprzam jak chart wyścigowy, poprawiam wyniki a mimo to w robocie dociskają coraz bardziej. Mówię głośno że potrzebuje oddechu, urlopu albo obniżenia etatu że względu na zdrowie ale mają w dupie. Już nie mogę.
        • yannefer Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 20:42
          A jeszcze 4 lata temu miałam spokojny etat (a przynajmniej teraz mi sie tak jawi), mam ochote zrobić jak w amerykańskim filmie; powiedzieć "walcie sie" i wyjść.
          • daszka_staszka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 21:29
            Ja codziennie zmieniam date na wypowiedzeniu. Nie daje go, tylko dlatego, bo wiem, że nie jestem w stanie by szukać nowej pracy.
            • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 22:20
              Ja bym najchetniej przestała pracować. Nie lubię swojego zawodu, nie mam innego pomysłu, więc pewnie będę to ciągnąć.
              • daszka_staszka Re: Jestem zmęczona 15.12.22, 22:51
                Problem u mnie jest taki że jestem dobra w swojej pracy, ale ta odbija się na moim zdrowiu psychicznym i fizycznym. Nie wiem co mogłabymrobiv innego więc liczę na wygraną w lotto
                • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 06:40
                  Ja tez niestety jestem dobra. Więc dostaje trudne tenaty, albo ogromne tematy.
            • piszaca.zza.swiatow2 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:43
              A może właśnie wtedy nabierzesz siły? Jak już walniesz wypowiedzeniem i będziesz wiedziała, że juzmaszto za soba?
              Kilkanaście lat temu tez byłam w takim momencie, doszłam do punktu, gdzie wszystko co z pracą związane było mi obojętne. Nawet, jakbym miała wylądować na bezrobociu.
              Rzuciłam wypowiedzenie i po prostu byłam wolna. Nową pracę (najlepszą ever) znalazłam miesiąc później.
              • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:46
                U mnie problemem nie jest miejsce pracy (drugiego takuego ze świeca szukać) ale zawód.
    • kropka_kom Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:21
      Dajcie spokój autorce...po co ta jatka...życie nie jest łatwe...każdy ma prawo być zmęczony bez względu na depresję.
      Autorko polecam kazania ks.Pawlukiewicza.(są w necie) tak na początek.
      Pozdrawian.
      • anilorak174 Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:26
        Nie wiem czemu się tak dorwały. Dzięki za odrobinę zrozumienia i brak dowalanek.
    • eliksir_czarodziejski Re: Jestem zmęczona 16.12.22, 11:29
      Mam tak samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka