Dodaj do ulubionych

Prezent dla siebie...

22.12.22, 14:27
Kupilyscie sobie cos? Ja pod wplywem bozonarodzeniowego stresu bylam nabylam sobie kredki i notes do szkicowania. Jutro ide po 5 ksiazek poleconych do ksiegarni. I zahacze tez kosmetyki, moze indyjski sklep po poduszki, wodna fajke. Moje pierwsze swieta dla siebie zupelnie. Wy co nabylyscie? Moze cos dodam do mojej listy.
Obserwuj wątek
    • unikotka Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 14:30
      Bransoletki i polecaną tu książkę Italia na talerzu.
      • andallthat_jazz Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 14:31
        Poka bransoletki. 😀
        • unikotka Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 14:47
          Ciekawe czy przejdzie link z all...

allegro.pl/oferta/bransoletka-ametyst-i-srebro-925-11431917165
          allegro.pl/oferta/bransoletka-onyks-perly-srebro-kamienie-11754224737
          • zwyczajnamatka Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:26
            Ładna
    • zona_mi Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 14:40
      Nie planowałam, ale pod wpływem impulsu i namów rodziny zamówiłam sobie dom muminków do składania 😄
      • jackowo.deluxe Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 14:56
        Ja nie potrzebuje namow rodziny, zeby sobie prezent sprawic🙂
        • zona_mi Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:10
          jackowo.deluxe napisała:

> Ja nie potrzebuje namow rodziny, zeby sobie prezent sprawic🙂

Ja też nie potrzebuję, ale początkowo uznałam, że są pilniejsze wydatki, ale przekonali mnie, że moja radość jednak jest ważniejsza 😁
          No i dziś już mam Muminka, Włóczykija i kawałek domu... 🤩
          • jackowo.deluxe Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:14
            W takim razie ok
            Bo ja myslalam ze nie potrafisz sie sama wystarczajaco umotywowac zeby sobie sprawic prezent🙂
            • zona_mi Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:21
              Na szczęście tak źle ze mną nie jest 😄
      • panna.nasturcja Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:22
        Żona, pokaż te Muminki, może na sylwestra dojdą.
        • panna.nasturcja Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:22
          Chcę Włóczykija!
          • zona_mi Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:30
            panna.nasturcja napisała:

> Chcę Włóczykija!

Jestem poza domem, więc fotki nie wyśle, ale zobacz sobie kolekcję w de Agostini.
            • panna.nasturcja Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:00
              Idę.
              • zona_mi Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:10
                panna.nasturcja napisała:

> Idę.

Dobra, idź.
      • cojapaczem Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:24
        Wow !!! Super!!!
      • zwyczajnamatka Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:29
        zona_mi napisała:

> Nie planowałam, ale pod wpływem impulsu i namów rodziny zamówiłam sobie dom mum
        > inków do składania 😄
        >
        >
        Jej! Zazdro! Też bym chciała, ale nie stać mnie moralnie wink
        • aqua48 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:54
          zwyczajnamatka napisał(a):

> Jej! Zazdro! Też bym chciała, ale nie stać mnie moralnie wink

Moralnie mnie stać, nawet bardzo, ale musiałabym go starannie chować, bo jak sobie wyobrażę te małe, destrukcyjne (6 sztuk) łapki dobierające się do MOJEGO delikatnego, ślicznego, wypieszczonego domku, to aż mnie ciarki przechodzą smile
          • unikotka Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:59
            No... Prawie 4000 za taką zabawkę? Mnie też Jednak moralnie nie stać. Choć na zdjęciach wygląda uroczo. Fakt.
        • hrabina_niczyja Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 12:04
          Kurde mnie też nie stać moralnie, no nie ma opcji 🤣
      • arthwen Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:10
        Fajny, znalazłam sobie, ale kurczę, on jest duży. Nie miałabym gdzie schować przed futrzakami, a one są jednak niszczycielskie...
      • mayaalex Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:06
        jejku, wygoglowalam bo nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje… Jaki cudny! i absolutnie nie mam na niego miejsca, najpierw chyba w prezencie musialabym sobie kupic duzy dom. Moze jak sie bombelki wyprowadza 🤔
      • celandine Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:19
        Super jest.
      • m_incubo Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:22
        Kurde, nie gadaj że ten z DeAgostini!
        • zona_mi Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 08:04
          m_incubo napisała:

> Kurde, nie gadaj że ten z DeAgostini!
          >

Ten! 😁😁😁

Drogi, ale mogę o nim myśleć jak o prezencie ślubnym - akurat jakoś wtedy skończę...
          • m_incubo Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 12:50
            Nic już nie pisz. Krążę wokół tej prenumeraty jak pies wokół jeża.
            Te figurki, te łóżeczka, te detale... nie wiem czy wytrzymam big_grin
            • zona_mi Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 13:25
              m_incubo napisała:

> Nic już nie pisz. Krążę wokół tej prenumeraty jak pies wokół jeża.
              > Te figurki, te łóżeczka, te detale... nie wiem czy wytrzymam big_grin
              >

Nie daj się! 💪💪💪

(...ograniczeniom finansowym... 😈)
              • m_incubo Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 14:51
                Niee mnie powstrzymuje absurdalny czas na skompletowanie tej kolekcji, to będzie ponad 100 numerów, więc potrwa chyba ze dwa lata.
                Ja bym chciała to mieć i w dowolnym momencie sobie malować, kleić, jak mam czas, jak mam wenę, jak chcę, żeby wszyscy mi dali święty spokój, a tu będzie co dwa tygodnie fragment balustrady, nie wiem czy to na moje nerwy tongue_out
                • zona_mi Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 21:29

>, nie wiem czy to na moje nerwy tongue_out
                  >

😄
    • aqua48 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 14:46
      Nie poważam firmy Faber-Castell. Ja sobie kupiłam kredki Mondeluz. Polecam. Komfort rysowania nieporównywalny.
      • cosmetic.wipes Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:07
        Mondeluz to koh-i-noor. Też je lubię do akwareli. Ale do klasycznego rysunku wolę polycolor.
      • m_incubo Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:23
        Nie do wszystkiego się nadają, bo to są kredki akwarelowe. Mogą być za miękkie.
        FC ma bardzo dobre kredki, zwłaszcza z tych droższych, niekoniecznie akurat te, które anna z powyłamywanymi nogami kupiła.
        • asia_i_p Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:37
          Akurat te Faber Castel , które sobie autor wątku kupiła, też akwarelowe smile
          • m_incubo Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:59
            No wiem smile
            • m_incubo Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 19:02
              W sensie akwarelowe wolę Mondeluzy właśnie, a FC lubię polychromos.
      • nangaparbat3 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 21:40
        Cute.
    • borsuczyca.klusek Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 14:49
      Jeszcze nie, ale poluję na torebkę. Liczę, że może chociaż trochę przecenią 🙄
      • beaucouptrop Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:34
        No właśnie ja też się zastanawiam nad torebką. Nawet tutaj pytałam czy ktoś zna firmę Kulik z Łodzi, bo jedna od nich mi wpadła w oko, ale nikt się nie odezwał.
        • fil.lo Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 21:02
          Ja mam mini worek z dwoma ozdobnymi sznurkami. Fajna.
    • pepsi.only Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:15
      Torebkę, już pokazywałam, fajna, skórzana i bardzo prosta. Jestem zadowolonasmile I książkę.
      Może jeszcze zamówię coś z ciuchów, bo są wyprzedaże, np. jakiś ciepły, miły sweter?
      • irenkakwitek Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 11:49
        Jaką?
      • alfa36 Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 11:44
        A gdzie pokazywałaś?
    • marta.graca Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:17
      Piżamę i trzy pary świątecznych majtek.
      • chococaffe Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:38
        też gatki, ale nie świąteczne (i przyjdą pewnie po świetach)

poza tym wiele innych rzeczy - w sumie caly czas coś sobie kupuję - książki, płyty, bilety, kosmetyki, nadwyżkowe jedzenie itd itp
    • szarmszejk123 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:28
      Poszłam dziś że szwagierka na rynek,miałam nic nie kupować, bo miejsca w bagażu brak i wróciłam z płaszczykiem pepitkowym i torebką.. i teraz gdzie ja to upchnę😩
    • triss_merigold6 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:44
      Kilka książek sobie kupiłam, a w charakterze głównego prezentu poszłam poprawić sobie twarz u ulubionej pani dr albowiem nie mam ambicji starzec się z godnością.
      • migafka357 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:11
        Triss, a możesz mi napisać na priv, która to pani dr? Bo ja też z Warszawy i właśnie szukam kogoś, kto jest godny zaufania.
        • triss_merigold6 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:24
          Daj maila albo napisz do mnie to odpiszę.
    • szmytka1 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:47
      Bombki na xhoinke, uznaję że są tylko dla mnie, bo mnie ucieszyy, reszta chyba nie zwróciła uwagi. Mąż sobie sztućce nowe kupił, bo wiecznie brak widelców 😆
    • mysiulek08 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:49
      jedwabna posciel, komplet z przescieradlem i jedwabna koldre i poduszki, tylko na swieta nie bedzie, bo utknelo od dwoch tyg na cle i pewnie jeszcze z miesiac poczekam sad

-----
      tak wiem, jestem zlym czlowiekiem..
      • chococaffe Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:25
        off top - myślałam o Tobie niedawno. Nie mam pojęcia o Chile a wybrałam się na film Mój Wyśniony Kraj - fantastyczne kobiety 'macie"
        • mysiulek08 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:31
          tak, kobiety tutaj maja duza sile przebicia i sporo spraw biora w 'swoje rece' i doprowadzaja do konca, poza tym sa bardzo pomocne, np w urzedach mozemy zawsze liczyc na pania za biurkiem, nie wiem co i jak ale wlacza sie im tryb 'macierzynski' przy zagubionych obcokrajowcach wink
          • chococaffe Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:33
            Jestem bardzo ciekawa nowej konstytucji - jak już będzie (chyba, że już jest?)
            • mysiulek08 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:40
              referendum narodowe odrzucilo projekt
              • chococaffe Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:06
                ale podobno trwaja prace nad kolejnymi wersjami?

p.s. sorry za zasmiecanie wątku
                • mysiulek08 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:11
                  tak, tylko to juz nie jest tak rozdmuchane medialnie
      • alfa36 Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 11:45
        Gdzie kupiłaś jedwabną pościel?
        • mysiulek08 Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 21:41
          w PL, ponoc certyfikowany jedwab
    • kaki11 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 15:52
      Można tak powiedzieć. Zamówiłam sobie zestaw kosmetyków do włosów. Nie planowałam, ale wyszedł korzystnie cenowo a i tak musiałabym kiedyś kupić więc przy okazji zaoszczędziłam i jak chcę mogę powiedzieć, ze coś sobie kupiłam smile
      • marta.graca Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:26
        A na czym polega ta oszczędność?
        • kaki11 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:43
          W sensie wydałam mniej niż gdybym je kupiła za jakiś czas osobno, bo ten pakiet wyszedł korzystniej.
    • cosmetic.wipes Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:15
      Spontanicznie kupiłam dziś dwie kartonowe "rzeźby" do samodzielnego złożenia. Jedna z nich to głowa jednorożca.
      • szmytka1 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:25
        Puzzle 3d to się nazywa 😁
        • cosmetic.wipes Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:36
          Nie do końca, bo to są szablony do składania i klejenia.
    • extereso Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 16:29
      Ja zdaję się w tej kwestii na najbliższych. Zazwyczaj kupuję co tam mi się podoba, więc nie wpadłam na to żeby sama sobie coś na święta kupować.
    • ichi51e Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:15
      rozważam dwie szczotki sedesowe... no chciałabym raczki maja długie i w ogóle - ładne...
      • cojapaczem Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:23
        poka
        • ichi51e Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:46
          tylko ze to silikonowe (ja właśnie chce silikonowe bo mam nowy sedes a włosiane moim zdaniem zdrapują emalie)
          • lilia.z.doliny Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 19:39
            Kupiłam silikonowe. Są beznadziejne
            • beaucouptrop Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 22:07
              Dlaczego?
            • slonko1335 Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 22:30
              Przychylam się, moja też beznadziejna.
          • berdebul Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 01:37
            Silikonowe są cudowne. Bierz!
      • beaucouptrop Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 22:07
        Zainspirowalas mnie. Właśnie szukam szczotki. No można nie jako prezent 😉
    • melmire Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:23
      Kupilam sobie dobre kredki akwarelowe smile
      • asia_i_p Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:39
        Jakie?
        • melmire Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 19:32
          Derwent Inktense, na sztuki, a mezowi dalam spis tego co mam zeby dokupil reszte tez na prezent dla mnie :
          • asia_i_p Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 20:10
            One są fajne, życzę udanej zabawy.
    • berdebul Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:33
      Okropnie drogi zestaw do hobby. I jeszcze mi go oclili, bo z UK. Jest piękny, poprawia mi nastrój i nie mogę się doczekać rozszarpania opakowania. Następnie nie ma mnie dla nikogo, dopóki nie skończę się bawić. tongue_out
      • rosapulchra-0 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:09
        Pochwal się..
      • melmire Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 19:34
        Jakie hobby, jaki zestaw, detale!
        • berdebul Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 01:44
          Haft krzyżykowy. Zestaw z magnesem na igłę (needle minder) emaliowanym, w kształcie świątecznej choinki, tamborkiem (pozłacane zamknięcie!), materiałem, gorącą czekoladą, brokatowymi szpulkami i w ogóle wszystkim. Zazwyczaj ich nie kupuję bo są drogie, dochodzi cło, idzie to sto lat pocztą, ale potrzebowałam plasterka na duszę, bo mam ciężki okres ostatnio, szlag mi trafił kopię danych, jestem aktualnie odwrotnością Midasa.
          Dla ciekawych są zdjęcia Tekst linku
          • melmire Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 21:30
            sluchaj, a znasz moze jakis bajer do nawlekania nici? te male metalowe srebrne rozpadaja sie w trymiga, a COS musi istniec co moze je zastapic!
            • berdebul Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 21:47
              Pytasz nałogowca big_grin hobbii.pl/nawlekacz-do-nici-love-ptaszek
              • melmire Re: Prezent dla siebie... 24.12.22, 03:00
                Dzieki!! ide sobie kupic, bo nawlekanie nici mnie wkurza jak cholera, poczatkujaca jestem, nie dosc ze sie kluje to jeszcze slepie jak kto glupi!
                • berdebul Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 21:36
                  Możesz tez kupić igły, których nie trzeba nawlekać www.linenmouse.com/komplet-igiel-bez-nawlekania-do-szycia-recznego-p-2358.html
    • kurt.wallander Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:34
      Taki spontaniczny i nieplanowany zakup zrobiłam wczoraj wieczorem, bo wpadło mi w oko, że jest promocja w internetowym sklepie Clinique, -40% na wszystko. Więc wzięłam na zapas dwie szminki Almost Lipstick, o których pisałyśmy w wątku o hitach kosmetycznych. Przy okazji zauważyłam, że wzrosły ceny, np. tę szminkę kupowałam jakoś we wrzesniu chyba, i wtedy regularna cena to było 95 zł, teraz jest 115 zł sad

Mam na oku kilka książek, ale przed świętami ceny wzrosły, więc odkładam na styczeń-luty.
      • kurt.wallander Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:35
        No, a regularne prezenty gwiazdkowe też sobie sama wybrałam, będzie kosmetyk, książka i ...ryżowar. A, i słodycz konkretny.
        • slonko1335 Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 21:55
          O właśnie miałam wątek zakładać o ryżowarze. Naprawdę jest różnica? Jadłam ostatnio w Berlinie w indyjskuej knajpie najlepszy ryz w zyciu i się zastanawiałam czy to taki gatunek czy jakoś specjalnie przygotowywany...
          • kura17 Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 11:09
            > O właśnie miałam wątek zakładać o ryżowarze. Naprawdę jest różnica? Jadłam
            > ostatnio w Berlinie w indyjskuej knajpie najlepszy ryz w zyciu i się zastanawiałam
            > czy to taki gatunek czy jakoś specjalnie przygotowywany...

prawie 30 lat temu bylam na praktykach studenckich w niemczech i razem ze mna byl tez japonczyk.
            przywiozl swoj ryzowar, bo twierdzil, ze inaczej by "nie przezyl" wink
            odwiedzila mnie wtedy moja siostra i skorzystala tez z zaproszenia na kolacje przez japonczyka - tak sie zachwycala tym jego ryzem, ze dostala od niego ten ryzowar w prezencie i do dzis go uzywa - twierdzac, ze z niego jest najlepszy ryz ewer!
            • gama2003 Re: Prezent dla siebie... 25.12.22, 14:04
              Zabiłyście Japończyka ?
              😉😉😉

A tak serio to o ,, ryżowarze,, ostatnio często słyszę. Nawet od młodzieży studenckiej z otoczenia, podobno się nie znam na gotowaniu bo nie znam tego ustrojstwa.

Warte grzechu ?
    • sattwaguna Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:39
      Świece yankee candle. Jakoś klauzula sumienia nie pozwalała mi na wydanie ponad 100 zł na świeczkę, ale postanowiłam ją sobie dać.
      • kk345 Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 00:59
        Obejrzyj tę www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/do-domu/swiece/swieca-zapachowa-cereria-molla-black-orchid-lily-7000-g?gclid=CjwKCAiAnZCdBhBmEiwA8nDQxR7JBq_mVthgXqBm5Epwh2Nzsitck3De7JVwXA7pYnk8aDUjXFQB3hoCIOcQAvD_BwE
        i potem już stwierdzisz, że YC to okazja cenowa 😂
    • mgla_jedwabna Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 17:41
      Olejek do ciała za czterokrotnie wyższą kwotę niż normalnie wydaję na takie rzeczy.
      • igge Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 22:07
        Ja też olejek nuxe, clinique pomadkę do ust, książki, sporo, bilet na balet, pudło fanaberyjnych itemów dla kotów i psów, zabawek głównie, na pewno jest tam leniwiec, nie pamiętam czy coś jeszcze. Aha , wyjazd do miasteczka które lubię bardzo. I dwa kalendarze: National Geographic i stoicki. Płytę z muzyką, na drogę będzie.
        A od dzieci niespodziankowo dostałam dzisiaj luksusowe, jak dla mnie, słodycze i cztery piękne pluszaki, dwa National Geographic. Nie oddam psom na pewno. Kolekcjonuję od niedawna. Od mamy mam oprócz czekoladowego Miszy kilka przepięknych koronkowych, bawełnianych, białych ozdób na choinkę krochmalonych. Aniołka i gwiazdki.
        Kredki sobie kupiłam ale dawno i nie mogę znaleźć. Pewnie wyniosłam i na regale gdzieś potykałam.
        • igge Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 22:10
          Aha i bilety do teatru dostałam na styczeń.
    • mondaymorning1987 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:01
      2 książki.
    • celandine Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:18
      Jeszcze nic, czekam na przecenę torebki.
    • mama-ola Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 18:55
      Kupiłam materiały i wykrój na sukienkę. Bo na Black Friday kupiłam maszynę do szycia, więc teraz idę dalej smile Przy okazji się dowiedziałam, jak dużo dziewczyn ode mnie z pracy szyję sobie ubrania. Nie wiedziałam, że to jest aż tak popularne hobby.
    • danaide2.0 Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 19:04
      Lubię targi z udziałem polskich projektantów i w ten sposób znalazłam sobie spódnicę od AnnDress (nie, nie tej Ann wink ).
    • dwa_kubki_herbaty Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 19:20
      Tak, pod wpływem ostatniego wątku, przyszło dzisiaj.
      Jeszcze idzie torebka i portfel ale dzisiejszy prezent bardziej mnie ucieszył i rozbawił 🤭😬

• panna.nasturcja Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 19:50
        Gdzie zamawiałaś?
        • dwa_kubki_herbaty Re: Prezent dla siebie... 22.12.22, 21:37
          Na allegro, akurat się trafił sprzedawca z przegladem przedlużajacym czy jak się to zwie we wroclawiu.
          • ladymercury Re: Prezent dla siebie... 23.12.22, 23:04
            Kilka sukienek, fajne swetry, książki. Prezent dlugofalowy- dieta 1500 kcal, bardzo smaczna póki co 😄

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka