Dodaj do ulubionych

Święta według Gazety

23.12.22, 22:56
Nie wiem, czy samego portalu, czy też Wyborczej. W sumie - święta według Agory.

1. Staruszkowie porzuceni na święta w szpitalu
2. Prezenty, czyli najgorsze co może być. Nietrafione, robione na złość. Urzekło mnie wino za 15 zł jako synonim najgorszego syfu (kocham Rieslienga z biedy, kupuję w promocji po 13,99)
3. Nietolerancja, transfobia, homofobia i inne fobie pojawiające się przy świątecznym stole i festiwal chamskich pytań.
4. Wujkowie - wielbiciele PiSu, z ktorymi nalezy klocic sie przy stole o uchodzcow, imigrantów oraz zmiany klimatyczne.
5. Matczak i w sumie nie wiem, o co chodzi, bo nie czytałam. Krytyka tych, którzy wolą sałatkę zamiast żłoba.

Czy coś pominęłam?
Obserwuj wątek
    • damartyn Re: Święta według Gazety 23.12.22, 23:01
      Piękne i trafione w punkt!😂
    • unikotka Re: Święta według Gazety 24.12.22, 00:22
      🤣
      Rieslinga też lubię. A wczoraj w promocji kupiłam Chianti DOCG za 17 zł.
      Reszty nawet mi się nie chce dodatkowo komentować. Zdziwiło mnie tylko, że tekst o staruszkach spłodził Reszka. Myślałam, zajmują się tym praktykanci...
      • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:51
        Dorabia chłopak, Agora słynie ze słabych warunków dla dziennikarzy.
    • primula.alpicola Re: Święta według Gazety 24.12.22, 07:19
      Grypę pominęłaś! Pełno jej wszędzie.
    • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 07:27
      Wystarczy wejść na ematkę i przekonać się, że to o prezentach jest prawdą smile
    • krwawy.lolo Re: Święta według Gazety 24.12.22, 07:34
      Zwykła manipulacja. Podałaś kilka przykładów sugerując, że to jedyna narracja Gazwybu. Kiedy pełno jest innych, zarówno neutralnych, jak do urzygu pozytywnych.
      Rozumiem, że o świętach to jedynie na kolanach, albo wcale?
      • dreg13 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 07:41
        W tym roku? Nie trafiłam na te pozytywne. To są takie, które przewinęły się przez główną. Serio, nie widziałam żadnych pozytywnych.
        • unikotka Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:52
          Fakt, w tym roku nie tylko na gazecie jest dużo tekstów o tym, jakie te święta bywają obciążające i jak sobie z tym radzić. Ale moim zdaniem to bardzo dobrze, bo najwyraźniej są one i piękne i straszne. Skupianie się wyłącznie na ich uroku zakłamywało rzeczywistość.
        • glanaber Re: Święta według Gazety 24.12.22, 10:26
          Bo przez ostatnie 2 lata świąt nie było, zamiast na wigilie chodziliśmy na pogrzeby, tsunami i armagedon zmiotły 3/4 ludzkości, a ci co przeżyli, siedzieli sami w domach w maseczkach. Zapomniałaś?
          Więc teraz wszystkie tradycje i atrakcje wróciły na szpalty GW.
      • alicia033 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:04
        krwawy.lolo napisał:

> Kiedy pełno jest innych, zarówno neutralnych, jak do urzygu pozytywnych
        > .
        zalinkuj.
        • krwawy.lolo Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:09
          www.plotek.pl/plotek/7,154063,29296584,edyta-golec-o-tradycjach-to-wazne-co-sie-wydarzy-w-wigilie.html#s=BoxOpImg10
          • simply_z Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:14
            Plotek to nie gazeta, to brukowiec.
            • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:22
              Wyborcza szczująca Dodą czy ex prostytutką i managerka kurwidołka tj. Zatoki Sztuki nie jest brukowcem?
              • simply_z Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:27
                Ale plotek to nie gazeta przecież
                • angazetka Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:22
                  No część koncernu medialnego.
    • chococaffe Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:21
      eee tam wszystkie media są w podobnym tonie, wszędzie.
    • anorektycznazdzira Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:33
      Pominęłaś
      6: starzy rodzice/teściowie, którzy "mają już tego dosyć", ponieważ przez tydzień nie śpią i nie siadają bo szykują WSZYSTKO, a potem dzieci/synowe&zięciowie przyjeżdżają na 2h i jeszcze są na diecie
      • ruscello Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:49
        I jeszcze szykują te święta za ostatni grosz z emerytury, a bogate dzieci nic im nie płacą 🙄
        • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:53
          O tak. Z drugiej strony są "listy od dorosłych dzieci, które proponują podział zadań, zapraszają do siebie etc.ale wiekowa mama czy teściowa się nie zgadza, a potem narzeka.
    • chococaffe Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:39
      wpisałam sobie w google Boże Narodzenie rodzina konflikt w różnych jezykach - wszedzie miliony wyników big_grin

I poznałam nowe słówko, w róznych jezykach "natalofobia"
      • chococaffe Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:42
        i o porzucaniu staruszków też jest

www.independent.ie/irish-news/10000-old-people-left-alone-in-homes-for-christmas-26129569.html
      • unikotka Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:53
        "Wszędzie" to otwarcie się pisze o tym od dawna. "Tutaj" na taką skalę widzę to pierwszy raz.
        • chococaffe Re: Święta według Gazety 24.12.22, 10:49
          ee.. co roku jest, od lat. Jako nastolatka "przeżywałam" i traktowałam jak odkrycie. Teraz to zwykły świąteczny cza sogórkowy czy jak to się nazywa.
          • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:28
            Elementem nowym i nagle strasznie ważnym są kwęki niebinarnych.
            • angazetka Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:10
              Tak, wiemy, że jeśli coś nie jest twoim problemem, to jest głupie, a poza tym nie istnieje.
          • unikotka Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:40
            Kwestia skali, jak wspomniałam.
      • swiecaca Re: Święta według Gazety 25.12.22, 12:15
        chococaffe napisała:

>
        > I poznałam nowe słówko, w róznych jezykach "natalofobia"
        >
        To ja ! Czy można na to dostać l-4? Najlepiej na cały grudzień żeby przeczekać p...lca jakiego BN wywołuje w społeczeństwie
    • po_godzinach_11 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:43
      Pominęłaś

wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,29283627,szopka-krakowska-nie-jest-kiczem-opowiada-o-ukrainie.html#S.TD-K.C-B.7-L.3.maly
    • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 08:50
      6. Jeszcze tripledemia, czyli combo grypy, RSV i covida oczywiście więc najlepiej zamknąć się z bachorami w domu do wiosny.
      7. Święta w pachworku - dzieci z rozbitych rodzin miotane po domach nowych partnerów rodziców; fochy bezdzietnych pan, że eksia wcisnela młodzież misiowi na połowę dni do Sylwestra etc.
      • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 10:49
        Ty jesteś dzietna, a już widzę, jak z pieśnią na ustach przyjmujesz dzieciaki partnera.
        • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:12
          Ja przede wszystkim jestem odpowiedzialna i nie rzucam się optymistycznie na wyzwania, o których wiem, że ich nie dźwignę więc nie wiązałam się z facetami z dziećmi.
        • gr.ruuu Re: Święta według Gazety 24.12.22, 13:34
          Jak komuś nie pasują dzieciaki partnera to się nie wiąże z osobą, która ma dzieci. Nie ma takiego obowiązku
          • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:08
            A jak komuś nie pasują rodzice partnera, to się wiąże z osobą bez rodziców. Oczywiście, poszukiwanie partnera jest tak łatwe, że się zawsze wiąże z kimś, w kim absolutnie wszystko nam pasuje.
            • panna.nasturcja Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:53
              I naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy partnerem, który ma dzieci z poprzedniego związku a facetem, którego rodzice żyją?
              • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 18:49
                A ja tak napisałam? Rozumiem, że nie znasz żadnego związku, który rozpadł się przez problemy z toksycznymi rodzicami. To pięknie brzmi, znaleźć sobie partnera, który nie tylko nam pasuje, ale nie ma też żadnych dzieci, żadnych traum z przeszłości, żadnych rodziców psychopatów i żyć sobie jak gołąbki . Ale jest dość mało realne.
      • sumire Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:22
        triss_merigold6 napisała:

> 6.; fochy bezdzietnych pan

Czyli wróg niezmiennie pozostaje ten sam 😂
        • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:26
          Ktoś skleca te pseudoreportażyki, ale na pewno nie ja. Zresztą, na Onecie od miesiąca są listy do redakcji o treściach identycznych z wymienionymi w tym wątku- staruszkowie podrzucani do szpitali, uszczypliwa teściowa, mąż nie pomaga, synowie z żonami przyjeżdżają na gotowe, a ja już nie mam siły etc.
          • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:59
            Co za nieodpowiedzialni ludzie, nie udało im się w tym roku pozbyć rodziny...
      • gr.ruuu Re: Święta według Gazety 24.12.22, 13:34
        A Twój syn z rozbitej rodziny spędza z ojcem, czy kolegą mamy?
      • skumbrie Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:23
        Ad. 6 Trzeba starannie podtrzymywać lęki covidian, inaczej źródełko w postaci reklam id firm farmaceutycznych wyschnie 😅
    • woman_in_love Re: Święta według Gazety 24.12.22, 10:01
      Gazeciarze stali się takimi liberalnymi dziadersami. Ale w sumie jak się zastanowić, to to zawsze była mocno chrześcijańska demokracja 30+, która od czasu swojego powstania się już mocno zestarzała mentalnie i której powoli acz nieubłaganie odjeżdża peron.
      • lella_two Re: Święta według Gazety 24.12.22, 10:37
        Zgadzam się. Obserwuję ten upadek od pewnego czasu i wyabstrahowałam się już na tyle, że powoli zaczyna mnie to bawić.
        • marzeka11 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:38
          Starają się bardzo
          • glanaber Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:51
            To już propagatorzy przewodniej roli PZPR i przyjaźni polsko-radzieckiej byli subtelniejsi 🤮
            • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 11:54
              Zdecydowanie. Nie namawiali, żeby czubek choinki przystrajac czerwoną gwiazdą, a w prezencie dawać sobie czyn spoleczny.
              • marzeka11 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:01
                Wykluczają jedno- możliwość różnienia się na wielu płaszczyznach, ich propozycje powodują kompletny rozpad relacji między ludźmi, jeszcze większe zamykanie się w swoich bańkach.
                • evening.vibes Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:30
                  marzeka11 napisała:
                  > Wykluczają jedno- możliwość różnienia się na wielu płaszczyznach, ich propozycj
                  > e powodują kompletny rozpad relacji między ludźmi, jeszcze większe zamykanie si
                  > ę w swoich bańkach.

Napisała przedstawicielka bańki szczujacego pisiurstwa 🤦‍♀️
                  • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:40
                    Otóż to. Mój sąsiad na każdej imprezie obraża wszystkich, od głosujących na PO, poprzez gejów, a skończywszy na Ukraińcach, a później się dziwi, że nikt z nim nie chce utrzymać kontaktu.
                    • dreg13 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:44
                      No jakos chce utrzymywac, jesli na kazdej imprezie moze obrażać
                      • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:57
                        Jeden sąsiad, który się z nim przyjaźni od lat, nadal go zaprasza.
                    • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:49
                      A co on robi na każdej imprezie?
          • woman_in_love Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:05
            dzięki bogu, wiele z tych babć słuchających Radia Maryja nie dożyje następnych świat

bo im PiS i tacy jak ty rozwalili służbę zdrowia uha uha
            więc zasadniczo to nie ma co planować świąt z nimi
          • feniks_4 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 12:24
            Poprawność polityczna w Wigilię wg. Gazety Wyborczej 🤮
    • dwa_kubki_herbaty Re: Święta według Gazety 24.12.22, 10:14
      Było jeszcze o wykupowaniu alko przed swiętami żeby nie brakło, bo uszek może zabraknać ale nie trunków wyskokowych.
      Tak nabyłam 3 piwa dla męża z lokalnych browarów.
    • marianna1960 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 10:34
      Dwa pierwsze punkty cała prawda
    • sferoplast Re: Święta według Gazety 24.12.22, 13:30
      I jeszcze TRAUMA z powodu konieczności ubrania choinki, OPRESJA Świąt z rodziną i autystyczne dzieci zamykające się w szafie.
    • kandyzowana3x Re: Święta według Gazety 24.12.22, 13:55
      Wczoraj był obowiązkowy art o pijaństwie w święta. Po pamiętnej akcji medialnej bazującej na fałszywych badaniach, jakoby przeciętny Polak kupował z 13 małpek dziennie ( sprzedaż wychodziła z dwa razy większa od produkcji i importu razem wziętych), myślałam, że dziennikarze prędzej się że wstydu spalania coś podobnego wyklepia. Ale nie, coroczny art o pijaństwie musiał być.
      • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:05
        To nieprawda, że Polacy piją w święta? Robią sobie przerwę na ten jeden dzień?
    • skumbrie Re: Święta według Gazety 24.12.22, 13:58
      To wybiórcza, bierz poprawkę. Oni żyją z prowokowania konfliktów, a potem dolewają oliwy do ognia.
      • krwawy.lolo [...] 24.12.22, 14:05
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • simply_z Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:13
        Oj tak
    • angazetka Re: Święta według Gazety 24.12.22, 13:58
      Bo jak wiadomo z ematki, Święta to czas szczęścia i miłości, zero stresu, zero narzekania na kupowanie prezentów/otrzymywanie wujowych prezentów i wkurw...jąca rodzina przy stole.
      No i oczywiście nikt nie ma problemu z zadawaniem mu bolesnych pytań albo ukrywaniem się przed rodziną z.... Żodyn. To tylko wymysły dziennikarzy.
      • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:11
        Doprawdy, nie zawsze i wszędzie trzeba epatować swoimi poglądami i przekonaniami, bez względu na opcję i demonstrować.
        Jeśli twitterowe Julki pragną choinek ubranych w błyskawice i czysto wegańskich potraw, czy co tam sobie w Wyborczej uroili, mogą kolejne święta zorganizować u siebie.
        Szkoda tylko, że tego nie zrobią, bo nie mają gdzie i za co, bo za aktywizm i guffniane studia jakos pracodawcy nie chcą rzucać hajsem.
        • evening.vibes Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:34
          triss_merigold6 napisała:
          > Doprawdy, nie zawsze i wszędzie trzeba epatować swoimi poglądami i przekonaniami

To nie epatuj. Twoje komentarze w każdym wątku, w sprawach które w ogóle cię nie dotyczą są kompletnie zbędne. A jednak musisz bo się udusisz...

• chicarica Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:56
          Toteż to właśnie sugeruje gazwyb. Zorganizować święta u siebie. No, ale to niestety większości dziadersów nie pasuje, bo jak to tak.
      • simply_z Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:12
        Pisujesz do gazety, że tak cię to dotknęło? I tak, w wiekszości to wymyślone historyjki, nie trzymające się kupy. Człowiek chcialby przeczytać coś sympatycznego ale się nie da.
        • angazetka Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:24
          Nie pisuję big_grin I nawet nie czytuję za bardzo. Po prostu na ematce od kilku tygodni narzekania na Święta, a potem zdziwko, że na gazecie to samo.
          No i na czas świąt magicznie nie znika problem alkoholowy, słabe więzi rodzinne, poczucie krzywdy tej czy innej.
          • simply_z Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:31
            Tak ale przecież nie wszyscy tak mają. Jakieś pozytywy chyba też są.
            • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:42
              Jaki pozytyw pomoże na ojca alkoholika albo męża przemocowca? Ładne lampki na choince?
              • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:47
                Ale ci, którzy mają w święta ok i są ogólnie zadowoleni nie są odpowiedzialni za to czy czyjś ojciec pije, a czyjś mąż jest przemocowy.
                Z innej strony: jeśli ktoś ma żonę leniwa fleję, która skupia się głównie na swoim życiu wewnętrznym, to gdzie ma się poskarżyć, bo chyba nie do GazWyb?
                • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:58
                  Jakoś mało kto się chwali, jak mu jest dobrze, o wiele bardziej popularne jest opowiadanie o złych rzeczach. A twój bohater niech się poskarży samemu sobie, że sobie fleję wybrał za żonę, chyba mu jej na wycieraczkę nie podrzucili.
                  • triss_merigold6 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:03
                    Standard, pozytywy są mniej ciekawe.

Identycznie, pani też nie dostała przemocowego męża z losowania, a z ojcem alkoholikiem nie musi utrzymywać kontaktów.
                    • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:16
                      Ale ogarniasz, że mógł nie być przemocowcem od początku?
                      • panna.nasturcja Re: Święta według Gazety 24.12.22, 16:02
                        Rozwody wciąż jeszcze są legalne.
                        • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 18:45
                          Oczywiście, tyle że wiele kobiet ma trudności, by samodzielnie utrzymać siebie i dzieci.
              • panna.nasturcja Re: Święta według Gazety 24.12.22, 16:00
                Rozwód. Odcięcie się od ojca alkoholika. Terapia DDA.
      • marzeka11 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:16
        Tyle że tutaj chodzi też o uogólnienie jako sposób przekazu, czym święta, spotkania rodzinne są. Zawsze złe, do niczego. Przecież to oczywiste, że mogą być i głupie pytania, i stres, i ... , tyle że właśnie to, jak o tym piszą, powoduje taki, a nie inny odbiór.
        I kurczę, ale dorosłość polega też na postawieniu granicy i odnośnie prezentów, i jedzenia, i... a tu takie durne tupanko śmiesznej niedorosłej, a dorosłej osoby, jak z tego wpisu, który wyżej wkleiłam.
        • simply_z Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:19
          A potem zdziwienie, że jesteśmy narodem smutasem. Te teksty dołują na maksa
        • marta.graca Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:44
          Dorosłość polega na postawieniu granicy, bez gwarancji, że inni tę granicę uszanują. I zamiast głupich tekstów będzie wielki foch.
          • marzeka11 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 14:46
            O, GW już wie smile
      • primula.alpicola Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:37
        angazetka napisała:

> Bo jak wiadomo z ematki, Święta to czas szczęścia i miłości, zero stresu, zero
        > narzekania na kupowanie prezentów/otrzymywanie wujowych prezentów i wkurw...jąc
        > a rodzina przy stole.

No, niektórzy mają właśnie takie święta, ale rozumiem, że artykuł o tym byłby słabo klikalny.
        • unikotka Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:45
          Baaa... Niektórzy mają stres i niedogodności, a mimo to potrafią ogarnąć samych siebie i otoczenie, na tyle, by było fajnie i by nie dać sobie ukraść tych świąt złym mocom 😁 Takie cuda 😉
      • panna.nasturcja Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:59
        Tak, Angazetko, święta mogą być fajnem czasem z ludzmi, z którymi chce się być, na luzie, bez stresu, nerwów, kolejek, afer.
        U mnie takie są.
        Tylko trzeba odpowiadać za swoje decyzje u robić święta według swoich potrzeb a nie oczekiwań innych.
    • marzeka11 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:25
      Idą na całego
      • chococaffe Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:30
        wyluzuj marzeka - świeta są wink
      • evening.vibes Re: Święta według Gazety 24.12.22, 15:36
        marzeka11 napisała:
        > Idą na całego

Marzeka idzie na całego w szczuciu na wolne media.
        • rosapulchra-0 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 17:50
          A ty zaraz pękniesz od szczucia na marzekę 🗣🗣🗣
          • marzeka11 Re: Święta według Gazety 24.12.22, 19:45
            Kto? Bo pewnie - na szczęście -tego kogoś nie widzę.
            • evening.vibes Re: Święta według Gazety 25.12.22, 13:11
              marzeka11 napisała:
              > Kto? Bo pewnie - na szczęście -tego kogoś nie widzę.

Pisiura Marzeka najpierw wygasza ludzi, którzy piszą niezgodnie z jej wizją świata a potem szczuje, że GW zamyka ludzi w bańkach big_grin

Hipokrytka roku big_grin
      • panna.nasturcja Re: Święta według Gazety 24.12.22, 16:05
        Marzeka, poczytaj, zanim zaczniesz bzdury pisać.
        Święta są bardzo wysoko na skali stresu, dla osób z depresją, problemami, są bardzo trudne a wszechobecna „magia świąt” i ogromny nacisk na święta z rodziną tylko ten stres zwiększają.
        Dla osób, które ńie miały dość siły by odciąć się od niszczącej rodziny pochodzenia święta są koszmarem i zwiększają traumę przeżytą w dzieciństwie.
        Twoje kpiny mało śmieszne są.
    • kropkacom Re: Święta według Gazety 24.12.22, 19:00
      W każdych mediach te tematy królują. Na ematce takoż. O tych staruszkach to faktycznie do odstrzału, bo robi złą robotę. Generalnie święta tak zwane rodzinne to zawsze sprawdzian wydolności. Nawet jak ktoś nie chce aby go sprawdzać.
    • nenia1 Re: Święta według Gazety 25.12.22, 14:30
      A bo to tylko święta? Wesela albo "Polak na wakacjach" w podobnym tonie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka