little_fish 29.12.22, 22:46 lub inne ustrojstwo do gazowania wody - ma któraś ematka? Jaki model/firma i czy warto? Z góry dziękuję 😊 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
riskylea Re: Sodastream 29.12.22, 23:06 My mamy, bardzo sobie chwalimy, naboje wymieniamy w eko sklepie w pobliżu (kosztują chyba 20 zł). Jedna rzecz -muszę dokupić butelki nadające się do mycia w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Sodastream 29.12.22, 23:09 Mam Aarke, ale wydaje mi się, że sodastream tak samo się sprawdzi. Po stokroć warto! Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Sodastream 29.12.22, 23:38 mamy sodastream - warto! tylko wez szklane butelki, my mamy plastikowe, na wakacjach uzywalismy szklanych - duzo fajniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Sodastream 30.12.22, 09:39 Genialny jest. Mam już z 8 lat. Soda Stream właśnie. Naboje to koszt ok. 50 zł teraz niestety. Ale i tak po stokroć warto. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Sodastream 30.12.22, 09:54 wena-suela napisał(a): > Genialny jest. Mam już z 8 lat. Soda Stream właśnie. Naboje to koszt ok. 50 zł > teraz niestety. Ale i tak po stokroć warto. Naboje od lat napełniam na allegro, wychodzi zdecydowanie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Sodastream 30.12.22, 11:39 Mam sodastream, u mnie naboje po 30 zł (lokalna stacja z butkami gazowymi). Sodastream od lat w użyciu! Butelki plastikowe, bo wygodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Sodastream 30.12.22, 10:18 i gazujecie tym wodę z kranu czy też przegotowaną? Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Sodastream 30.12.22, 10:21 bywalec2023 napisał: > i gazujecie tym wodę z kranu czy też przegotowaną? Ja zwykłą z kranu ale mamy bardzo smaczną wodę z ujęcia głębinowego. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Sodastream 30.12.22, 10:22 Warto! Ja za nabicie naboju płace 12 zł Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Sodastream 30.12.22, 11:46 Kup sobie butlę z CO2 to za nabicie będziesz płacić 2 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Sodastream 30.12.22, 11:57 Kiedyś prawie się skusiłam, ale przeczytałam, że gazowana woda pobudza wydzielanie hormonu głodu, greliny, i z przykrością zrezygnowałam z zakupu. Pijam czasami wodę gazowaną, bo bardzo lubię, ale na co dzień jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Sodastream 01.01.23, 12:41 W zasadzie badanie dotyczyło podawania szczurom gazowanych słodkich (!) napojów vs odgazowanych słodkich (!) napojów. Odgazowany napój nadal zawiera rozpuszczony kwas węglowy, a sam HCO3 jest stale obecny w naszych płynach ustrojowych i niezwykle potrzebny w procesie utrzymywania rownowagi k-z, wiec jego udział i wpływ na grelinę wydaje się być mało prawdopodobny. Niemniej jednak każdy napoj gazowany szybciej się wchłania, wiec picie gazowanych słodkich napojów może sprzyjać wyższym pikom glikemii i wpływać silniej na metabolizm. Wydaje się jednak, ze nie należałoby winić bąbelków, tylko może przestać poić te biedne szczury coca-colą i dać im po prostu wody… Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Sodastream 01.01.23, 12:55 Słodzone mnie nie dotyczą, zatem to optymistyczne co piszesz. Poszperam jeszcze, bo byłam pewna, że badanie dotyczyło czystej gazowanej wody bez dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
edor67 Re: Sodastream 30.12.22, 13:14 Mam sodastream. Chwalę, zwłaszcza że nie muszę nosić zgrzewek wody ze sklepu a potem worów plastiku do kosza. Butle napełniam w lokalnej firmie za 20zł Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Sodastream 30.12.22, 13:42 Właśnie wczoraj zastanawiałam się nad tym ustrojstwem, to działa na tej samej zasadzie co syfon kiedyś?U mnie woda gazowana idzie litrami, ja nie umiem się napić niczym innym... Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusowepole Re: Sodastream 01.01.23, 12:51 Nie polecam. Ja mam ale nie używam. Wodę mam niedobrą, używam też filtra w dzbanku jest niedobra. Zwykły Żywiec mocny gaz jest smaczniejszy a to woda źródlana jak kranówka a nie mineralna. Ale polecam oczywiście spróbować , to zawsze mniej plastiku. Ps. Ten wątek brzmi jak wpis sponsorowany. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Sodastream 01.01.23, 13:10 To polecasz czy nie polecasz 😁 Wodę mamy ok. Plus filtry i stacja uzdatniająca na wejściu. Pijemy kranówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Sodastream 01.01.23, 12:51 Mam sodastream. Polecam. Mąż kupił butlę z co2 i sam nabija. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Sodastream 01.01.23, 13:08 O widzisz! I to rozwiązanie podoba mi się jeszcze bardziej 😊 Odpowiedz Link Zgłoś