Dodaj do ulubionych

gotowka w Krakowie - potrzebna

09.01.23, 16:13
znajoma jedzie na konferencje do Krakowa i potrzebuje praktycznej porady - czy da rade bez gotowki, tylko z karta? czy rodzaj karty ma znaczenie?

na poczatek bedzie potrzebowac zaplacic za taksowke do hotelu, potem ewentualne drobne wydatki plus moze jakis autobus (hotel to nie problem). wiem, ze w Polsce platnosci bezgotowkowe sa bardzo popularne, ale czy sama karta zagraniczna (bez blika etc) wystarczy? dzieki!
Obserwuj wątek
    • kura17 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:13
      w tytule powinien byc pytajnik wink
      • kk345 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:51
        Założę się, ze forumowe Krakowianki już były gotowe sięgąć do kieszeni, by ratować kurę w potrzebie big_grin
        • kura17 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:13
          haha. mam mamusie w krakowie, zawsze poratuje! ❤️
    • pyza-wedrowniczka Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:16
      Moim zdaniem tak. Ja właściwie w ogóle nie używam gotówki (wypłacam tylko jak jadę na urlop, gdzie planuję zakupy na straganach) - w taksówce można płacić kartą, w autobusie też, praktycznie w każdym normalnym sklepie, automaty z napojami też obsługują w większości karty już.
      • daniela34 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:19
        Ostatnie miejsce, gdzie miałam problem to szafka w sądzie. Tylko na monety.
        • antonina.n Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 21:40
          Na szczęście (?) jeśli znajoma Kury trafi w Krakowie do sądu to raczej nie dostanie tam własnej szafki…..😀
        • annaboleyn Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 11.01.23, 15:42
          Czy na złotówki krakowskie? smile
          • daniela34 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 12.01.23, 13:23
            Na dukaty 😁
            • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 12.01.23, 14:12
              Krakowski to był grosz smile
      • iwoniaw Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:20
        Tez tak uważam, teraz nawet w kioskach z drobiazgami i prasą są wszędzie terminale. Jedyne miejsce, gdzie jeszcze płacę gotowką, to niektóre stragany z warzywami/owocami na bazarze, ale i to nie wszystkie, bo te "stałe" budki też już przyjmują płatności kartą.
    • daniela34 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:18
      Autobusy w większości majà automaty biletowe na kartę. W tramwajach gorzej, są takie na monety, ale w biletomatach na przystanku zapłaci kartą. Taksówki - na ogół można zapłacić kartą, ale na wszelki wypadek bym pytała na początku kursu, jeśli nie zamawia przez aplikację.
      • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:49
        Tak, tylko za biletomatem na przystanku może przejść całe miasto. Najlepiej niech kupi tygodniowy przy pierwszej okazji.
        • sumire Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 10:12
          W Krakowie?... Biletomaty są na prawie każdym przystanku i generalnie w każdym pojeździe. Z pewnością nie trzeba przez całe miasto chodzić 🙂
          • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 13:08
            Zależy, naprawdę. W centrum tak.
            • sumire Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 13:09
              Ja nie mieszkam w centrum...
              • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 13:48
                Ale nie mieszkasz w całym Krakowie tylko przy określonej trasie, nie? I podejrzewam ze jeśli jeździsz zbiorkomem to masz bilet miesięczny, a nawet jeśli nie, to wiesz na których przystankach są a na których nie ma bankomatów (albo zwyczajnie nie mieszkasz przy takich przy których nie ma). Albo wiesz, że na danym rondzie z czterech przystanków dwa mają automaty i ty wiesz które i od razu na ten idziesz. To nie jest 5akie oczywiste dla obcokrajowca!
          • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 13:11
            I tak, generalnie w każdym pojeździe ale nie w każdym przyjmują te formę płatności która dysponujesz.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 21:46
              A nie lepiej mieć apkę typu Skycash? Wtedy kupi w każdej chwili.
              • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 11.01.23, 13:46
                Dla zagraniczniaków niekoniecznie.
      • shmu Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 12.01.23, 22:42
        W innym mieście niż Kraków, ale mi w niektórych autobusach/tramwajach zagraniczna karta nie działała. W innych owszem.
    • damartyn Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:35
      Dzieci są teraz w Polsce. Posługują się tylko kartą ale w razie problemów zawsze może wyciągnąć trochę gotówki z bankomatu.
    • dreg13 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:40
      Raczej bym pytala w drugą stronę - znajoma jedzie do Polski, ma tylko gotowke, w duzych nominałach. Czy uda sie kupic bilet, bułkę, cokolwiek przy czym trzeba wydawac resztę
      • amast Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 17:01
        Kot jadąc do obcego kraju, zabiera tylko gotówkę, koniecznie w dużych nominałach?
        • amast Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 17:02
          *Kto
        • niemcyy Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:24
          Czy tylko gotówkę to nie wiem, ale jeśli ma ją z kantoru to skąd drobne na bułkę?
          • amast Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 01:02
            W kantorach mają różne nominały. Nie trzeba kupować odpowiedników naszych pięćsetek. Serio-serio smile
            • niemcyy Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 01:13
              Od nominału do automatu z biletami albo na bułkę do pięćsetki trochę brakuje, ale rozumiem, że to ematka.
              • amast Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 01:25
                Najniższy nominał banknotu w Polsce to 10 zł, w innych walutach jest podobnie, no może czasami jest to bliżej 20 zł. Naprawdę nie są to "duże" nominały, z których jest problem z wydaniem reszty, nawet przy kupnie bułki. Ematka nie ma tu nic do rzeczy.
          • iwoniaw Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 14:04
            niemcyy napisał(a):

> Czy tylko gotówkę to nie wiem, ale jeśli ma ją z kantoru to skąd drobne na bułk
            > ę?

??? Jesli sprzedasz w kantorze np. 10 € po kursie np. 4,78 to ci wyplacą 47 zł 80 gr. Moga nawet to 40 zł w dziesiątkach a nie dwudziestkach wydać. Jaki problem z "drobnymi na bułkę"? Zresztą ze stówki w spożywczaku też wydadzą resztę (i to nie jakąś gigantyczną przy dzisiejszych cenach, jesli oprócz bułki weźmiesz do niej serek, jakiś jogurt czy inny sok i paczkę chusteczek...)
            • niemcyy Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 21:28
              Ona w Polsce będzie szukała tego kantoru, skoro nie wpadła na prostszy pomysł, że w bankomacie może wyjąć trochę polskich pieniędzy?
              W GB w kantorze sprzedadzą jej polskie drobne czy okrągłą kwotę w pln? Może i dostanie drobne.
              • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 21:40
                W bankomatach bywają zbójeckie opłaty, zwłaszcza jak się ma kartę spoza lokalnego banku i zwłaszcza jak się jest w miejscu typu lotnisko. Nieraz jest tak, ze opłata to jest określona kwota, więc nie opłaca się wyjąc mniej niż ileś tam.
                • niemcyy Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 21:58
                  Tak, ale to raz by przecież było i tylko na wypadek/ w razie w.
    • madame_edith Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:42
      W razie biedy może wyjąć z bankomatu te 50 zł, nawet przy bandyckim kursie jest to kwota do udźwignięcia
      • kura17 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:44
        > W razie biedy może wyjąć z bankomatu te 50 zł, nawet przy bandyckim kursie jest
        > to kwota do udźwignięcia

jesli bankomat bedzie w poblizu, to wiadomo ...
        • jkl13 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 17:04
          W Krakowie bankomatów jak mrówków, z tym nie będzie problemu, są wszędzie.
        • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 17:23
          kura17 napisała:

> jesli bankomat bedzie w poblizu, to wiadomo ...

Bankomatów ci u nas nie brak.

• angazetka Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:12
          W dużych miastach brak bankomatów nie jest szczególnym problemem wink
          • pyza-wedrowniczka Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:59
            Warto wiedzieć, że w wielu sklepach (Żabka, Netto) można wypłacić gotówkę w razie czego
    • eliszka25 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:55
      Moim zdaniem powinna spokojnie dać radę. Problemy z kartami mielimy kilka lat temu, bo nasze karty miały jakieś inne chipy niż te polskie/unijne. Od jakiegoś czasu problem już nie istnieje. Wszędzie w Polsce płacimy naszymi kartami i nie ma problemów. Nawet do wózka w markecie pasuje 1 euro, więc i w tego typu sytuacjach polskie monety nie są niezbędne. W dużym mieście to już w ogóle nie powinna mieć problemów.
      • eliszka25 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:56
        Taaa, za dużo tych „problemów” mi wyszło w jednej wypowiedzi 🙃
    • latarnia_umarlych Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 16:59
      Praktycznie nie używam gotówki i zawsze mam problem, kiedy przedszkole chce jakąś składkę. Tylko wtedy chodzę do bankomatu. Koleżanka spokojnie da radę.
    • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 17:22
      Ja prawie wszędzie posługuję się kartą, właściwie tylko na Kleparzu płacę gotówką. Niech sobie ściągnie aplikację taksówkową np Bolta i rozlicza się przez nią. Blik nie jest konieczny, ale parę groszy w kieszeni na tzw. toaletę zawsze by się przydało. Można wypłacić z bankomatu.
      • swinki_trzy Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:13
        W toaletach też można płacić kartą.
        • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 10:45
          swinki_trzy napisała:

> W toaletach też można płacić kartą.

Nie we wszystkich. Są jeszcze takie do których trzeba wrzucić monetę by się drzwi otwarły.
    • andaba Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:00
      Właśnie wczoraj koleżanka opowiadała, jak z dwóch tramwajów wysiadła, bo nie było automatów na kartę.
      Warto mieć dwie dychy drobnymi, na toaletę, na bilet, na precla.
      • daniela34 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:05
        Właśnie w tramwajach jest pod tym względem najgorzej. Autobusy z kolei często nie przyjmują w ogóle gotówki, ale w tramwajach jest sporo tych dużych starszych biletomatow przyjmujących wyłącznie bilon.
        • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:10
          W biletomatach ustawionych przy niektórych (nie wszystkich) przystankach można kupić bilety (na zapas) płacąc kartą.
          • daniela34 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:13
            Tak, to już wyżej pisałam kurze - jeśli na przystanku jest biletomat, to lepiej kupić na przystanku, bo w pojeździe to różnie bywa, zatem jest tylko bilon, czasem tylko karta itd.
          • andaba Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:16
            No właśnie, niektórych. Albo stoją na skrzyżowaniach, w pewnej odległości od przystanków. Jeżeli ktoś nie jest miejscowy, to moe mu być trudno przewidzieć, gdzie jest przystanek.

Ja dla odmiany ostatnio musiałam sobie kupić bilet miesięczny, płacąc kartą, tuż przed świętami. Doczytałam na stronie MPK że w Serenadzie jest automat. Zaczepiłam dwóch ochroniarzy i kilkoro klientów - nikt nie wiedział gdzie. W końcu postanowiłam spytać w Punkcie obsługi mieszkańców, który dostrzegłam i okazało się, że tam cholernik stoi. W Serenadzie byłam pierwszy raz w życiu i nie miałam pojęcia o jej "wyposażeniu". Pracownicy najwyraźniej też nie mieli.
            • andaba Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:17
              Tfu, nie przystanek, tylko automat biletowy na skrzyżowaniu.
            • daniela34 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:21
              andaba napisała:

> W Serenadzie byłam pierwszy raz w życiu i nie miałam
              > pojęcia o jej "wyposażeniu".

#nieznoszęSerenady 😝
              • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:46
                Nie znoszę Serenady ale! tamtejsze łazienki!
                • andaba Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:51
                  No właśnie, córka mi cuda o tamtejszych łazienkach opowiada, a ja nawet nie miałam czasu myśleć o sikaniu smile
              • bei Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 20:58
                …ale mają dobrą knajpkę (dobrą jak na CH) 😉

Bilety można kupić przez aplikację, ale precla już nie.
            • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:49
              > Doczytałam na stronie MPK że w Serenadzie jest automat. Zacze
              > piłam dwóch ochroniarzy i kilkoro klientów - nikt nie wiedział gdzie. W końcu p
              > ostanowiłam spytać w Punkcie obsługi mieszkańców, który dostrzegłam i okazało s
              > ię, że tam cholernik stoi. W Serenadzie byłam pierwszy raz w życiu i nie miałam
              > pojęcia o jej "wyposażeniu". Pracownicy najwyraźniej też nie mieli.

FYI, jest na przystanku naprzeciwko w stronę miasta (tym gdzie jedzie 139 i takie tam, nie tym na Bora-Komorowskiego)
              • andaba Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:53
                Akurat podjechałam autem i szukanie po okolicznych przystankach miałam nie powiem gdzie.

Ale w samej Serenadzie jest, właśnie w tym punkcie obficie przystrojonym logo Krakowa.
                • andaba Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:55
                  A, dodam, że taki fajny, który nie zjada karty (moja nieco obleziona jest i zawsze boję się, że utknie), tylko jest półeczka i sobie sczytuje z tej półeczki, bez konieczności połykania.
          • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:43
            Ja tak 2 lata temu dymałam z buta spod Tauronu pod Batowice w poszukiwaniu biletomatu.
            • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 10:48
              A on jest od lat na przystanku tramwajowym Wieczysta-Tauron Arena jest i ma się dobrze smile
              • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 12:57
                Może na przystanku w druga stronę jest, albo może jest od lat ale nie od tak wielu, tam jest kilka przystanków.
                • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 11.01.23, 13:41
                  Jest od lat, bo to moja częsta trasa. Na przystanku tramwajowym w kierunku Ronda Mogilskiego.
                  • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 11.01.23, 13:47
                    Ale ja mówię o trasie w stronę Batowic (128, nie tramwaj).
                    • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 11.01.23, 14:01
                      jednoraz0w0 napisał(a):

> Ale ja mówię o trasie w stronę Batowic (128, nie tramwaj).

Ale już pisałam wyżej że jest na przystanku TRAMWAJOWYM. Biletomaty są umieszczone z reguły na tramwajowych przystankach..
                      • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 11.01.23, 14:10
                        Jak jak jesteś osoba z zagranicy i masz wokół siebie ze 6 przystanków to tego nie wiesz. I nie na każdym, na pewno nie ma (a w każdym razie nie było) na przystanku dokładnie na przeciwko galerii handlowej w stronę Grzegorzeckiego.
                        • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 12.01.23, 09:34
                          jednoraz0w0 napisał(a):

> Jak jak jesteś osoba z zagranicy i masz wokół siebie ze 6 przystanków to tego n
                          > ie wiesz. I nie na każdym,

Nie, nie na każdym przystanku tramwajowym. Jak jesteś z Krakowa to też nie wiesz na którym akurat są (i w którą stronę) jeśli nie jeździsz regularnie jakąś trasą smile I masz taki sam problem jak osoba z zagranicy jeśli to Cię pocieszy.
                          • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 12.01.23, 13:12
                            A skąd smile. Jak jesteś Popką z Krakowa to po pierwsze masz prawdopodobnie bilet okresowy, po drugie prawdopodobnie masz jakieś drobne, po trzecie masz telefon dzialajacy w polskiej sieci w którym możesz zainstalować polskie appki, po czwarte w ogóle kojarzysz jakich appek szukac, po piąte umiesz przeczytać komunikat nad drzwiami pojazdu typu „automat biletowy tylko na gotówkę”, po szóste masz polską kartę debetowa i wiesz, ze twój bank nie zrobi numery typu 10 dolcow opłaty za zakup biletu za dolara, po siódme z grubsza wiesz gdzie są biletomaty bo jednak mieszkasz w tym mieście i możesz sobie tak ustawić trasę żeby ten bilet kupić, po ósme potrafisz ocenić jaki bilet potrzebujesz (na krótszych trasach zwłaszcza w korku z przesiadkami, jak chcesz krótki czasowy innie wiesz czy się wyrobisz).
                            To wszystko są takie zupełnie przezroczyste i oczywiste rzeczy dla mieszkańców danego miasta, ale osoba z zagranicy potrzebuje przynajmniej pary dni żeby przynajmniej cześć tego ogarnąć, No a jak przyjeżdża na konferencje to akurat po tych pary dniach będzie wyjeżdżać.
                            • aqua48 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 12.01.23, 13:20
                              Popką nie jestem ale też mi się przydarzały rozmaite sytuacje typu - nie mam biletu i nie mam go gdzie/jak kupić. Jak jadę zagranicę to przede wszystkim staram się wcześniej ogarnąć tamtejsze zwyczaje komunikacyjno-biletowe. Bywało, że wynotowywałam sobie gdzie i jak kupić bilet, gdzie szukać konkretnego przystanku, czy dworca, jak ma być oznaczony mój autobus, z jaką częstotliwością kursuje itp. Zwłaszcza gdy jechałam na trzy dni, bo zwyczajnie szkoda mi było wówczas czasu na to by obczajać wszystko na miejscu.
                              • geoardzica_z_mlodymi Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 12.01.23, 13:22
                                Ja tak robię i zagranicą, i w PL, bo każde miasto ma swoje zwyczaje.
                              • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 12.01.23, 13:35
                                Polką 😘 ze znajomością polskiego i z polskim bankiem i telefonem. Ta pani tez tak robi, stad wątek, ja po prostu jako Polka, Krakowianka, która mieszkania granicą i nie zawsze kojarzy gdzie sa bankomaty i automaty bo to sie lubi zmieniać i nie zawsze ma polski numer telefonu i polską kartę (kupuje sobie jakiegoś Playa ale jak przyjeżdżam na dłużej) wie, gdzie sobie można schować porady typu „na każdym przystanku jest automat a poza tym są appki”. I dlatego mówię żeby sobie kupiła tygodniowy bilet w pierwszym możliwym automacie.
                                Ja sobie mogę sprawdzić na tej liście ale ja kojarzę te miejsca i dla mnie ona jest w miarę informacyjna. Osoba spoza kraju niekoniecznie. www.mpk.krakow.pl/pl/automaty/
        • lady.madrugada Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:26
          daniela34 napisała:

> Właśnie w tramwajach jest pod tym względem najgorzej. Autobusy z kolei często n
          > ie przyjmują w ogóle gotówki, ale w tramwajach jest sporo tych dużych starszych
          > biletomatow przyjmujących wyłącznie bilon.

A aplikacje typu Mobilet, mPay? Działają w Krakowie? Dla mnie to najwygodniejsza opcja.
          • andaba Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:30
            Jest chyba jakaś opcja zakupu biletu przez telefon, bo mi się pokazuje, gdy sprawdzam "jak dojadę".
            Dla mnie niedostępna, zresztą i tak mam zawsze kupioną kartę.
          • daniela34 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:35
            Mobilet i skycash na pewno. Mpay nie wiem
            • latarnia_umarlych Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 20:56
              daniela34 napisała:

> Mobilet i skycash na pewno. Mpay nie wiem

Mpay też.
            • bei Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 21:00
              Tak, najwygodniej przez aplikację kupować.
              • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 13:06
                Może nie zabanglac bez polskiego telefonu / bez internetu, a nie wszędzie jest wifi.
          • arthwen Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:14
            SkyCash działa, mobilet chyba też. mPay nie wiem, bo nie korzystałam.
        • kafana Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:46
          Rozwiązaniem jest apka do biletów
          • eliszka25 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:38
            Problem z aplikacjami jest taki, że jak się ma zagraniczny nr tel, to nie wszystkie polskie aplikacje można zainstalować. Zwłaszcza te do płacenia. Chcieliśmy sobie ściągnąć tę aplikację do płacenia za autostrady i du.pa. Trzeba mieć polski nr telefonu.
    • daniela34 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:08
      O jeszcze jedno miejsce "cash only" mi się przypomnialo - szatnia Piwnicy pod Baranami. Ostatnio konieczna była wycieczka do bankomatu.
    • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:45
      Ważniejsze czy będzie mieć działająca komórkę, bo za dużo rzeczy włącznie z biletami, taksówkami można płacić online.
      • droch Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:21
        Co oznacza "płacić online"?
        • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:49
          Skrót myślowy, wszelkie transakcje do których potrzebny jest dostęp do internetu (to jeszcze do obejścia tylko trzeba wiedzieć gdzie w Krakowie jest darmowy wifi) i te do których jest potrzebne potwierdzenie SMS (wszelkie hulajnogi itd).
          • droch Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:02
            A, rozumiem, ale to nie do końca tak. Np. gdy płacę kartą zapisaną w telefonie, w ogóle nie potrzebuję dostępu do internetu. Oczywiście, w przypadku zakupu przez dedykowaną aplikację internet jest potrzebny.
            • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:14
              ale ty piszesz o czymś zupełnie innym tylko po to, żeby napisać mi, że "nie do końca tak". Jak się ma działający telefon to nawet się nie zdaje trawy z tego, jak często on bierze udział. transakcjach bo się tego nie zauważa. Jak się ma zagraniczne karty i zagraniczny telefon to już to inaczej wygląda. Możesz mieć karty zapisane w telefonie,t tylko że niektóre banki jak zauważą zagraniczna transakcję to ci wyślą czułego SMS z pytaniem, czy to aby na pewno ty. Jak ci ten numer nie działa to ani tego SMS nie odbierzesz ani na niego nie odpowiesz.
              • droch Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:42
                Jak się ma działający telefon to nawet się nie zdaje trawy z tego, jak często on bierze udział. transakcjach bo się tego nie zauważa

Ja nie muszę tego zauważać, ja akurat wiem, jak przebiega proces autoryzacji transakcji płatniczej wykonywanej kartą zapisaną w moim telefonie.

Możesz mieć karty zapisane w telefonie,t tylko że niektóre banki jak zauważą zagraniczna transakcję to ci wyślą czułego SMS z pytaniem, czy to aby na pewno ty.

Autoryzacja odbywa się wyłącznie na moim urządzeniu, za pomocą weryfikacji danych biometrycznych (właśnie po to one są...). Owszem, w przypadku np. podejrzenia fraudu bank może odmówić realizacji transakcji i następnie podjąć próbę kontaktu ze mną, ale nigdy nie wyśle w ramach autoryzacji SMS.
                • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 00:12
                  Ale rozmowa jakby nie jest ani o tobie ani o twoim banku, tylko o osobie z zagraniczna karta zagranicznego banku.
                  • droch Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 00:28
                    Ale rozmowa jakby nie jest ani o tobie ani o twoim banku(...)

Acha, czyli jednak czujesz się przekonana, że internet w komórce może w ogóle nie być potrzebny do płacenia kartą zapisaną w telefonie? smile Bo chyba o tym była rozmowa?
                    Zawsze można dowiedzieć się w swoim banku, jak to działa, wiadomo, w internecie ludzie piszą różne rzeczy...
                    • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 00:32
                      Nie, nie czuję się przekonana, zwłaszcza ze to ty wlazłeś z kartą zapisaną w telefonie, ja o tym nie pisałam, a jaki bank i jakie karty i do czego podpięte ma owa koleżanka i jakie zabezpieczenia ma jej bank to tylko ona wie.
                    • sundace46 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 10:52
                      droch napisał:

>
                      > Acha,

Jednak aha big_grin
                      • geoardzica_z_mlodymi Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 21:55
                        sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/ach-i-aha;3244.html
                        • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 11.01.23, 13:48
                          Jest prosta zasada żeby to zapamiętać, jedno i drugie słowo ma trzy litery.
                          • geoardzica_z_mlodymi Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 11.01.23, 13:54
                            👍 bo 4 litery źle się kojarzą😛
    • kafana Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:45
      Wszedzie da się płacić karta.
      • kafana Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 19:53
        I mieć jakieś 5 dyszek w drobnych na wszelkiwink
        • bei Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 21:01
          I nie wszędzie można doliczyć napiwek do rachunku płacąc kartą, dobrze jest mieć te kilka dyszek…
          • arthwen Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:12
            Jak mówisz, że nie masz gotówki, to magicznie się okazuje, że jednak się da doliczyć wink
            • pyza-wedrowniczka Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 10:03
              Jak się nie da, to strata restauracji...
      • biala_ladecka Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:03
        Nie wszędzie, ale zwykle gdzie karta nie wlezie, tam blika pośle wink
    • arthwen Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:12
      Raczej tak, ja co prawda mam blika, ale gotówką nie posługuję się już prawie wcale i daję radę spokojnie.
      Przy taksówkach tylko zaznaczyć z góry, że chce się płacić kartą (większość ma terminale, ale może się trafić jakiś rodzynek).
    • droch Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:20
      Do pierwszej odmowy autoryzacji raczej wystarczy... Ja nie zalecam podróży bez grosza w kieszeni, ale może udać się. A może nie udać, po co narażać się na emocje?
    • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 22:51
      To ze kartą można to jedna rzecz. To, ze zagraniczna karta może nie zabanglać to inna (mnie ostatnio odrzuciło transakcję w polskim sklepie online, bo nie przyjmują zagranicznych kart).
      • kura17 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:11
        > To ze kartą można to jedna rzecz. To, ze
        > zagraniczna karta może nie zabanglać
        > to inna

kolezanka z UK 😳
        • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:16
          ale też bez przesady, jak jedzie na konferencję to wszystko ma obstawione raczej i chodzi tylko o kieszonkowe, no chyba, że pragnie wynajmować rower miejski.
          • droch Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:44
            Obwarzanka zechce kupić na straganie, zapłaci kartą? Akurat nie wiem, z ciekawości pytam.
      • iwoniaw Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:58
        jednoraz0w0 napisał(a):

> To ze kartą można to jedna rzecz. To, ze zagraniczna karta może nie zabanglać t
        > o inna (mnie ostatnio odrzuciło transakcję w polskim sklepie online, bo nie prz
        > yjmują zagranicznych kart).

To nie była Visa ani Mastercard? Bo te dwie chyba w Pl wszedzie przyjmują...
        • jednoraz0w0 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 00:01
          Przyjmują, chodzi o zabezpieczenia banków.
          • iwoniaw Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 00:07
            jednoraz0w0 napisał(a):

> Przyjmują, chodzi o zabezpieczenia banków.

No tak, zanim zadzwonisz do takiego banku i odblokujesz kartę, to jakoś by bilet na tramwaj czy bułkę wypadało kupić. Dlatego moze niech sobie z 50 € na wszelki wypadek weźmie w gotówce, to w razie czego wymieni w kantorze na pln?
        • eliszka25 Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 13:39
          To, że wszędzie w Polsce przyjmują visę i MasterCard nie koniecznie oznacza, że nie będzie problemów. Przez jakiś czas miałam problemy przy płaceniu szwajcarską visą, bo miała jakiś inny chip i terminal jej „nie widział”, a czasem widział, ale wariował, gdy musiałam podać pin, bo u mnie to jest 6 znaków, a nie 4. Jednak od jakiegoś czasu nie mam już tych problemów, więc chyba to jakoś rozwiązali.
      • bi_scotti Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 02:24
        jednoraz0w0 napisał(a):

> To ze kartą można to jedna rzecz. To, ze zagraniczna karta może nie zabanglać t
        > o inna (mnie ostatnio odrzuciło transakcję w polskim sklepie online, bo nie prz
        > yjmują zagranicznych kart).

I to jest pewna ciekawostka dla wielkich umyslow IT - online tez czasem moich cards nie lubi (glownie jakies male kwiaciarnie in the middle of nowhere) ale in person, w PL nigdy, przenigdy anything nie zaprotestowalo big_grin Wot zagwozdka wink Cheers.
    • biala_ladecka Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 09.01.23, 23:01
      Kilka razy w miesiącu jeżdżę pociągiem do Wrocławia i spędzam tam całe dnie. Nigdy nie zabieram gotówki i bez problemu wszystko załatwiam. Myślę, że w Krk byłoby nie inaczej.
    • bi_scotti Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 02:19
      Uprzejmie donosze, ze w pazdzierniku 2022 nie byla potrzebna ale who knows ... z nowym rokiem, nowy krokiem tongue_out Who needs cash poza Japan & Germany big_grin Cheers.
    • szarsz Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 04:15
      Bilety na tramwaj, tu mi bezwzględnie brak gotówki by nabrużdzil. Automaty na karty stoją na niektórych przystankach, w tramwaju tylko automat na bilon, no kłopot.
      • arthwen Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 19:43
        W większości tramwajów są automaty biletowe z płatnością kartą właśnie. Gorzej jest z autobusami.
    • sumire Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 10:55
      Powinna dać radę tylko z kartą, ale piszę z perspektywy lokalsa, który generalnie gotówki przy sobie w Krakowie nie nosi - jeśli będzie potrzebowała, bankomatów jest mnóstwo.
      Tylko niech nie bierze lotniskowej taksówki, strasznie zdzierają, lepiej zamówić jakąś inną wink
    • alicjamagdalena Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 11:10
      Obwazanka nie kupi
    • swinka-morska Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 15:57
      Da radę o ile karta to nie American Express albo inna mało popularna w PL.
      W razie nagłej potrzeby gotówki - bankomat albo wypłata gotówki przy okazji płacenia za drobne zakupy w Zabce.
    • jutro.poniedzialek Re: gotowka w Krakowie - potrzebna 10.01.23, 21:13
      Mnie i wielu zagranicznych turystów spotkała niemiła niespodzianka zaraz po przylocie do Krakowa. Pociągi z dworca akurat nie kursowały, więc jedynym środkiem transportu do centrum okazał się autobus zastępczy, płatność tylko gotówką i oczywiście wyłącznie w polskich złotych...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka