Dodaj do ulubionych

Nie dokręca się kran

19.01.23, 10:17
W pracy już od kilku dni muszę użyć dużej siły żeby zakręcić kran w kuchni. Myślicie że trzeba hydraulika czy co to może być ?
Obserwuj wątek
    • nota_bene0 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:22
      extereso napisała:

> W pracy już od kilku dni muszę użyć dużej siły żeby zakręcić kran w kuchni. Myś
      > licie że trzeba hydraulika czy co to może być ?

Ja myślę, że to można odczarować jakoś. 😏
      Tak, uszczelkę trzeba wymienić.
      • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:24
        Dzięki, no spodziewałam się odpowiedzi że jestem głupia i mam wszy, ale również rady. Od Ciebie mam dwa w jednym, więc jestem wdzięczna.
        • nota_bene0 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:26
          extereso napisała:

> Dzięki, no spodziewałam się odpowiedzi że jestem głupia i mam wszy, ale również
          > rady. Od Ciebie mam dwa w jednym, więc jestem wdzięczna.

A gdzie tam. Tylu porad za jednym zamachem, to bym nie udzieliła. 😏
          • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:29
            Jak to: komentarz pokazujący jaka ja głupia a Ty mądra jest? Jest. Merytoryczna wskazówka jest? Jest. Czyli komplet.
            • gryzelda71 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:32
              Ale czekaj teraz sama zmienisz uszczelkę?
              • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:34
                Wiesz, że się zastanawiam? Czy nie spróbować przy pomocy YT? Jak sądzisz, trudne to? Narzędzia są tu w komórce.
                A jak nie, to męża poproszę.
                • gryzelda71 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:44
                  Chcesz.to.baw się. Ja od razu zlecam, na zasadzie coś dziwnie działa.
                • alicia033 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:58
                  extereso napisała:

> Jak sądzisz, trudne to?

Niesmile.
                • aqua48 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 11:09
                  Trzeba zamknąć wodę, zdjąć zaślepkę, odkręcić kurek śrubokrętem i wymienić zdechłą uszczelkę. A potem zamontować wszystko w odwrotnej kolejności. Warto się wcześniej w komplet uszczelek zaopatrzyć.
                  • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 15:49
                    Dzięki, chyba spróbuję
                • eliszka25 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 16:31
                  Nie jest to trudne. Zmieniałam uszczelkę w wynajmowanym mieszkaniu. Tylko trzeba najpierw zakręcić wodę. W sensie ten główny zawór w mieszkaniu/biurze, żebyś nie zrobiła z kranu fontanny 😄. Jeśli kran dawno lub nigdy nie rozkręcany, to możesz potrzebować dużo siły, żeby odkręcić i wtedy przydaje się mąż 😉
                  • aqua48 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 16:49
                    eliszka25 napisała:

>Jeśli kran dawno lub nigdy nie rozkręcany, to
                    > możesz potrzebować dużo siły, żeby odkręcić i wtedy przydaje się mąż 😉

Równie dobre jak mąż jest WD40. I można spokojnie wymienić na nowy model jak się skończy smile
                    • eliszka25 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 17:35
                      Niestety, wd40 nie zawsze wystarcza, a mój mąż się wolniej zużywa 😄.

Aaaale, wd40 też zawsze w domu być musi.
            • nota_bene0 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:39
              extereso napisała:

> Jak to: komentarz pokazujący jaka ja głupia a Ty mądra jest? Jest. Merytoryczna
              > wskazówka jest? Jest. Czyli komplet.
              Komplet to będzie, jak sama wymienisz i będzie się dobrze zakręcać. To będzie wtedy komplet. 😏
              • teodor-k Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:46
                Tylko wodę zakręć w głównym zaworze jak będziesz sama wymieniala uszczelkę w grzybku .Zleć to facetowi ,kobiety są od wyższych celów niż wymiana uszczelki 😀
    • primula.alpicola Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:48
      Pewnie trzeba wymienić uszczelkę. Ja bym poprosiła męża, nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
      • teodor-k Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 10:52
        O to to od tego są faceci Swojego czasu był na topie modny hydraulik z Francji .Kobiety szalały 🤭
      • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 15:51
        Ja też nie mam, ale zobaczę. Mąż napisał że mam zostawić, wpadnie w niedzielę i to zrobi, ale w sobotę miały przyjść tu moje przyjaciółki ( w sali konferencyjnej miałyśmy mieć imprezę).
    • purchawka2020 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 11:13
      Poszukaj na youtubie filmu jak wymienić uszczelkę, dobierze fil, do swojego typu kranu i zrób.
      • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 15:52
        Tak zrobię. Bo jeśli mąż ma zrobić w sobotę to rano wstanie, żeby mi to zrobić przed spotkaniem z koleżankami, a mieliśmy dłużej pospac i razem pojechać na trening.
        • szafireczek Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 15:54
          Jak będziesz rozkręcać to rób sobie zdjęcia etapami, jak to było założone i nie ma możliwości, by Ci się nie udałosmile
          • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 15:58
            Dzięki teraz się tym nakręciłam. Jutro powinnam mieć luźniej, to zrobię.
    • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 16:26
      daj ludziom zarobić i wezwij kogoś. Sama wolny czas spędź w przyjemniejszy sposób niż robienie czegoś na czym się nie znasz.
      • m_incubo Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 17:39
        Do wymiany uszczelki wzywać hydraulika? Serio?
        A do uzupełnienia płynu do spryskiwaczy wzywać mechanika?
      • arthwen Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 17:41
        Do wymiany uszczelki? Przecież to jest drobiazg.
        • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:10
          dla mnie nie jest to drobiazg bo się na tym nie znam. Nie mam też narzędzi a przynajmniej nie wiem czy takie mam. Jakbym miała zakręcać zawory, lecieć kupić uszczelkę, lecieć kupić coś tam do odkręcania i zakręcania oglądać filmy na yt albo czytać jak to zrobić, na dodatek nie mając pewności czy to faktycznie wina uszczelki to osobiście podziękuję. Dla mnie strata czasu.
          • arthwen Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:27
            Cóż, przecież nikt cię nie zmusza, możesz zlecać nawet wymianę żarówki wink
            Ja narzędzia mam, wiem dokładnie gdzie i prawdopodobnie mam nawet uszczelki na wymianę, aczkolwiek to musiałabym sprawdzić - ale powinny być.
            • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:35
              arthwen napisał(a):

> Cóż, przecież nikt cię nie zmusza, możesz zlecać nawet wymianę żarówki wink
              > Ja narzędzia mam, wiem dokładnie gdzie i prawdopodobnie mam nawet uszczelki na
              > wymianę, aczkolwiek to musiałabym sprawdzić - ale powinny być.

wiem, że nikt mnie nie zmusza, niby jakby miał? Żarówkę tradycyjną wymienić
              nie problem, narzędzi nie potrzeba, ale obecnie mam wszędzie zintegrowane ledy,
              niektóre wbudowane w podwieszany sufit, więc też nie będę sama wymieniać.
          • purchawka2020 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:40
            Raz zrobisz, nauczysz się i będziesz już umiała. Nawet wymienić baterię i wężyki.
            • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 19:38
              jestem minimalistką, robię tylko to co muszę smile
      • m_incubo Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 17:44
        Przyjemniejszy sposób to ja mam na wydanie 150 zł - na siebie, nie na hydraulika.
        • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:11
          kwestia dochodów i priorytetów.
          • mysiulek08 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:13
            Nenia, jak futrzasty?
            • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:18
              Poprawiło mu się, dlatego przełożyliśmy wizytę, ale jutro idziemy. Dałam mu krople na rozrzedzenie wydzieliny i na razie nie charczy ani nie smarka. Niemniej idę z nim na badania, niech mu pobiorą krew i zrobią kompleksowe badania. Zapytam też o wymaz z nosa. Już mi biedaka żal, jak większość kotów przeżywa wizytę u weterynarza sad
              • mysiulek08 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:22
                uff, bo sie martwilam po naszych doswiadczeniach
                • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:25
                  no mam nadzieję, że nie wyjdzie nic złego. Bo kocisko jeszcze dość młode, to ten nierasowy, czarna znajdka z białym krawacikiem, i taka przylepa niesamowita. Na dodatek to ten, którego nauczyłam różnych sztuczek i szpanujemy przed znajomymi smile
                  • mysiulek08 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:27
                    trzymam kciuki ! niech sie nie wyglupia i zdrowieje!
                    • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:35
                      dzięki mysiulku smile
          • m_incubo Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 19:46
            Dochody nie mają tu nic do rzeczy.
            • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 19:49
              w takim razie tym bardziej dziwne, bo czas jest cenniejszy niż pieniądze.
              • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 19:57
                Wiesz, jak piekę ciasto zamiast iść do cukierni to trochę odpoczywam. Na tej zasadzie robienie czegokolwiek co ma efekt widzialny może być po prostu korzystniejsze niż kupowanie tego, satysfakcja jest też większą.
                • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 20:06
                  to oczywiste, tyle że wtedy nie piszesz wyłącznie o pieniądzach, które zostają w kieszeni.
                  • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 20:13
                    No pewno. Ja korzystam z pracy pani sprzątaczki, czy urządzam spotkania w knajpie, ale zauważyłam, że daje mi to mniej radości niż przygotowane przeze mnie, tylko na razie jeszcze nie ograniczyłam pracy, żeby to robić, wiadomo to zupełnie nieopłacalne, ale jednak chciałabym w niedługiej przyszłości tak zrobić.
                    • nenia1 Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 20:24
                      o nie, to jak tak nie mam. Podobnie jak własnoręczne szycie sukienki, farbowanie włosów czy tapetowanie ściany. A już gotowanie dla grupy osób żeby urządzić przyjęcie wydaje mi się nużące, męczące i nudne. Za to lubię inne czynności, o których czytam na forum, że dla innych są nudne smile Kwestia tego co się lubi, mnie manualne czynności nigdy nie pociągały, już jako dziecko najbardziej nie lubiłam ZPT. Koszmarny przedmiot.
                      • extereso Re: Nie dokręca się kran 20.01.23, 10:35
                        No widzisz, a ja zamierzam zrobić skrzynkę z deseczek w najbliższym czasie 😁
                      • m_incubo Re: Nie dokręca się kran 21.01.23, 10:53
                        To może inaczej.
                        Wymiana uszczelki zajmie mi jakieś 6 minut, bo mam do tego potrzebne rzeczy (w tym zapasową uszczelkę), robiłam to w życiu tylko trzy razy, bo nie było potrzeby częściej, i nauczyłam się oglądając filmik.
                        Gdyby to miała być wymiana zlewu, to raczej by mi się nie chciało. Sprzątać też mi się nie chce, więc za to płacę komu innemu.
                        Ale śniadanie i kolację już robię sobie sama, mimo że nie lubię, bo jakbym miała czekać 45 minut aż mi dowiozą i zapłacić stówę (spokojnie, spokojnie, stać mnie) to jednak uważam to za głupotę.
    • teodor-k Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 18:33
      Dalej ten wątasek się ciągnie .Dawaj ematko Polko do dzieła .Wrzuć fotę z zakończonej pracy .Nie przepłacaj .Pózniej rury zapchane dasz radę .Na bazarku kupisz spiralę .Co tam prosić się chłopa jak zapracowany 😉
      • extereso Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 19:00
        No a ale właśnie pojechał to zrobić.
        • teodor-k Re: Nie dokręca się kran 19.01.23, 23:15
          Super 👍
    • demodee Re: Nie dokręca się kran 20.01.23, 10:34
      > W pracy

Jeśli jesteś odpowiedzialna za funkcjonowanie biura, to wezwij osobę z obsługi, nie męża.

Jeśli dbałość o właściwe funkcjonowanie biura należy do obowiązków innej osoby, to zapytaj tę osobę, kiedy kran będzie naprawiony.
      • extereso Re: Nie dokręca się kran 20.01.23, 10:36
        To jdg, więc jestem odpowiedzialna i tak naprawdę tylko mnie na tym zależy. Zresztą już zrobione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka