19.01.23, 10:30
Endokrynolog zasugerowała, że mogę mieć Hashimoto mimo dobrych badań tarczycowych z krwi. oceniła to na podstawie usg tarczycy i wywiadu rodzinnego. mam zrobić dodatkowe badania i ponowne usg. tu mam pytania do specjalistek od tarczycy czyli ematek:

jak patrzę na objawy to większość mi się zgadza. wieczne zmęczenie, depresja, suchość skóry (na ciele, bo na twarzy mam tłustą),, wypadanie włosów, poczucie zimna, skłonność do tycia, podyższony cholesterol. tylko że ja mam te objawy od 20-30 LAT. w tym czasie ze względu na depresję miałam wielokrotnie robione badania z krwi, w tym co najmniej raz anty TPO i zawsze były w normie, więc stwierdzano że nic mi nie jest.(usg tarczycy nie miałam robionego, dopiero teraz). czy to możliwe, żebym miała tę chorobę ukrytą przez tyle lat? czy pojawiła się dopiero teraz, choć ww objawy się nie zmieniły?

i jeszcze pytanie do leczących się, czy widzicie wpływ leczenia na nastrój. może tyle lat brałam nieptorzebnie leki antydepresyjne a należało leczyć tarczycę?
Obserwuj wątek
    • aguar Re: hashimoto 19.01.23, 10:33
      Nie. Jak masz dobre tsh, to i tak nie będziesz teraz tego leczyć, ani wcześniej nie było czego. Rozpoznanie tylko da Ci etykietkę haszimotki smile i będzie wskazaniem do częstszych badań, aby wyłapać, gdy pojawi się niedoczynność.
      • swiezynka77 Re: hashimoto 19.01.23, 10:52
        to co za choroba, której się nie leczy?
        • aguar Re: hashimoto 19.01.23, 14:04
          Bo haszimoto to jest bardziej stan umysłu, religia, sekta, elitarny klub...Dla zwykłych ludzi po prostu stan zwiększonego ryzyka wystąpienia niedoczynności tarczycy, dlatego wskazana jest większa czujność. Ale póki ta niedoczynność nie wystąpi to jednak takie rozpoznanie lub jego brak nie robi dużej różnicy.
          • madami Re: hashimoto 19.01.23, 14:52
            aguar napisała:

> Bo haszimoto to jest bardziej stan umysłu, religia, sekta, elitarny klub...Dla
            > zwykłych ludzi po prostu stan zwiększonego ryzyka wystąpienia niedoczynności ta
            > rczycy, dlatego wskazana jest większa czujność. Ale póki ta niedoczynność nie w
            > ystąpi to jednak takie rozpoznanie lub jego brak nie robi dużej różnicy.
            >
            o dzięki, że to napisałaś! Tak właśnie wygląda porada u polskiego lekarza - wyśmiewanie, umniejszanie, poniżanie - przychodzisz z problemem, który utrudnia funkcjonowanie i dowiadujesz się, że jesteś głupia i nic nie warta. A jak zdobędziesz więcej wiedzy, przeczytasz kilka książek, artykułów, właściwie to artykuły czytasz na bieźąco ( w odróżnieniu od większości lekarzy) to stajesz się członkiem sekty. Ja stykałam się z tym ok 10 lat zanim znalazłam lekarza, który chciał mi pomóc i o zgrozo - nie miał nic przeciwko temu, że sama zdobywam wiedzę.

• jagnaodboryny Re: hashimoto 19.01.23, 11:15
        Jestem świeżą hashimotką, tsh w normie anty nieznacznie przekroczone, jak najbardziej się leczy na razie przyjmuje 25 euthyrox, usg bez guzków o nieco obniżonej echogeniczności - i to było wskazaniem do dalszych badań.
        Co do samopoczucia, nie zauważyłam jakiejś różnicy, ale biorę dopiero od 3 m-cy, może lepiej śpię...??? Generalnie nie wiedząc o hashi żyłam normalnie, jak zaczęłam czytać o objawach no to może i miałam suche włosy, trochę przytyłam. Ale taż zawsze włosy miałam byle jakie, a ostatnio diety też nie stosowałam ..smile
        • aguar Re: hashimoto 19.01.23, 12:03
          No czasem tsh przy górnej granicy "leczą" homeopatycznymi dawkami Euthyroxu (bo tak nazywają lekarze dwudziestkę piątkę), co uszczęśliwia niektóre pacjentki i biznes się kręci.
        • memphis90 Re: hashimoto 19.01.23, 20:41
          Przecież tycie czy sucha skóra to objawy niedoczynnosci tarczycy, a nie Hashimoto jako takiego 🤦‍♀️ Hashimoto oznacza zapalenie tarczycy, które może objawiać się nadczynnością, niedoczynnością albo kompletnie niczym.
    • 35wcieniu Re: hashimoto 19.01.23, 10:44
      Możliwe, mi też wyszło "przypadkiem", endokrynolog powiedziała że to nic niezwykłego, ludzie chorują latami i nie wiedzą.
      Co do wpływu leczenia na nastrój nie mogę się wypowiedzieć bo i przed rozpoznaniem i po miałam taki sam, nigdy nie miałam depresji więc nie mam jak porównać.
      Natomiast nie wydaje mi się żeby stan wymagający leków antydepresyjnych był spowodowany hashimoto.
    • kamin Re: hashimoto 19.01.23, 10:46
      Odpowiem na ostatnie pytanie: nie zauważyłam u sobie związku pomiędzy braniem leków na tarczycę a nastojem
    • bablara Re: hashimoto 19.01.23, 11:16
      U mnie tak było. Przez lata nic . Robiłam badania ( z powodu innej przewlekłej choroby) i wszystko było idealnie, a na ostatnim badaniu przeciwciała wystrzeliły mocno w górę.
      • memphis90 Re: hashimoto 19.01.23, 20:48
        No tak, ale nie ma wskazań do powtarzania badań przeciwciał jeśli już zdiagnozowano Hashimoto. Są, były i będą, a ich miano może być zmienne. Kontroluje się TSH.

endokrynologia.net/poradnik-pacjenta/wpis/leczenie-przeciwcial-atpo
    • madami Re: hashimoto 19.01.23, 11:23
      Hashimoto to nie do końca choroba tarczycy, choć tarczyca jest obiektem ataku, tylko ogólna, nie leczy się tarczycy tylko tak modyfikuje się tryb życia by zminimalizować te ataki. Suplementacja tyroksyny to nie leczenie tylko uzupełnienie niedoboru - jeżeli występuje. Z roku na rok zwiększa się wiedza na temat hashimoto, czytaj literaturę angielskojęzyczną bo w Polsce niestety....tkwimy wiele lat wstecz
      • nutella_fan Re: hashimoto 19.01.23, 11:34
        No niestety to prawda, niepopularna na forum co prawda (bo lekarz to autorytet, medycyna alternatywna jest be itd) Ja sporo o tarczycy dowiedziałam się śmiechem żartem z forów. Np to, że do prawidłowej pracy tarczycy ferrytyna musi być odpowiednio wysoka. Żaden endo się o tym nie zająknął przez tyle lat.
        • madami Re: hashimoto 19.01.23, 13:48
          I żaden lekarz nie zająknie się o wieloelementowości tej choroby, jak ważny jest sen, redukcja stresu, ruch, zdrowa, zbilansowana dieta, dbanie o jelita i uzupełnienie niedoborów, niektórzy to co wymieniłam uważają za altmed i jakieś fanaberie na poziomie wody strukturalnej wink bo ich rola ogranicza się jedynie do wypisania recepty na euthyrox, zerknięcie na wynik TSH i USG co dwa lata.
          • nutella_fan Re: hashimoto 19.01.23, 13:57
            Dokładnie, o jelitach to już w ogóle. W ogóle nie wiem po co oni przeciwciała zlecają, skoro każdy przypadek niedoczynności leczą Euthyroxem.
            • aguar Re: hashimoto 19.01.23, 14:05
              W zasadzie błędem jest zlecanie przy prawidłowym tsh albo od razu całego pakietu. Wielu lekarzy postuluje, aby tego nie robić.
          • aguar Re: hashimoto 19.01.23, 14:01
            "jak ważny jest sen, redukcja stresu, ruch, zdrowa, zbilansowana dieta"
            Ale to jest dla wszystkich ważne, nie trzeba należeć do klubu haszimoto.
          • kamire12 Re: hashimoto 19.01.23, 14:19
            bo tak właśnie wygląda leczenie w Polsce. TSH. Jak w widełkach, to ok. USG co 2 lata i obserwować. Dają euthyrox i nic więcej. Jak pyta o objawy, to każdy przy w normie TSH jest kwitowany, że to nie tarczyca.
            Ja przy TSH coś 3,6 dostałam euthyrox 25. Różnica w samopoczuciu kolosalna. jedyny lek, po którym widziałam różnice. Z ciągłego zmęczenia przeszłam na ochotę do życia. Stan ten trwał parę lat. Dziś już tak dobrze nie jest niestety. Pojawiły się podobno guzy. Ferrytynę mam niską. Bóle żołądka. Na razie diagnostyka... i szukam endokrynologa. Choć cudu po tych co przeszłam się nie spodziewam. Poprzedni umarli lub odeszli na emeryturę.
            • aguar Re: hashimoto 19.01.23, 18:08
              Ale tu nie jest potrzebny cudowny endokrynolog. Choroba jest prosta i powszechna. Jak 25 nie wystarcza, może trzeba zwiększyć. Jak ferrytyna jest niska trzeba przede wszystkim diagnozować głównie internistycznie pod kątem przyczyn anemii. Guzy muszą być ocenione w usg, czy są do biopsji.
              • nutella_fan Re: hashimoto 19.01.23, 19:38
                Tylko że ja np mam ferrytyna 25 i ona w normach jest z labu. Ale nikt mi nie powiedział, że około 100 musi być, żeby dobrze tarczyca pracowała. Dowiedziałam się tego z netu i rozpoczęłam sama suplementację, lekarz mi powiedział, że nie trzeba.
        • arthwen Re: hashimoto 19.01.23, 14:11
          A mi moja endokrynolog regularnie zleca w badaniach ferrytynę.
          • nutella_fan Re: hashimoto 19.01.23, 14:48
            To raczej wyjątek jak się czyta na forach, jak endo olewają sprawy.
            • arthwen Re: hashimoto 19.01.23, 14:53
              Nie wiem czy wyjątek, może wyjątkowo dobrze trafiłam, ale bardzo rzeczowa, profesjonalna pani doktor, do której niestety są nieziemskie kolejki.
              • madami Re: hashimoto 19.01.23, 14:58
                Do mojej, takiej co pomaga - 6 miesięcy czekania, wizyta prywatna 300 zł
                • arthwen Re: hashimoto 19.01.23, 17:57
                  Tu podobnie, chociaż ciut taniej, bo mam zniżkę.
                  Ale jak byłam w ciąży i trzeba było kontrolować częściej, to dało się tak, żebym nawet i co miesiac chodziła. Wymagało to wysiedzenia trochę pod gabinetem, bo przyjmowała dodatkowo, ale dało się.
                • nutella_fan Re: hashimoto 19.01.23, 19:38
                  Dawaj namiary, jak w Wawie 😛
                  • madami Re: hashimoto 20.01.23, 12:29
                    Niestety nie w Wawie, ale z tego co widzę na grupach to akurat Wawa ma sporo dobrych endo, u mnie straszna posucha
    • nutella_fan Re: hashimoto 19.01.23, 11:31
      Mi akurat leczenie nic nie pomogło, no ale ja się leczę odkąd pamiętam big_grin Inna sprawa, że u mnie "nie_da_sie" podnieść poziomu wolnych hormonów do odpowiedniego do dobrego samopoczucia, są niby w widełkach, ale na dolnej granicy normy. Więc ja tak naprawdę nie wiem, jak czułabym się mając dobre poziomy hormonów, bo nie mam.
    • jusiakr Re: hashimoto 19.01.23, 12:04
      Ja biorę euthyrox od 13 lat. I ewidentnie widzę związek brania leków/odpowiedniej dawki z nastrojem. Jak miałam za mała dawkę to pierwszym objawem był właśnie obniżony nastrój, płaczliwość.
      Zimno jest mi cały czas, mimo brania leków jestem zmarzlakiem.
      Hashimoto i niedoczynnosc miałam stwierdzone na podstawie podwyższonego tsh i anty TPO. (Od razu oba na raz)
    • arthwen Re: hashimoto 19.01.23, 14:15
      Nie ma leku na Hashimoto, to choroba autoimmunologiczna. "Leczysz" czy konktetniej uzupełniasz niedobór hormonów w przypadku niedoczynności, bo Hashimoto niszczy tarczycę, więc dość często ta niedoczynność się pojawia. Skoro wyniki masz dobre, to nikt nie będzie ci przepisywał leku na to.
    • rodzicucznia321 Re: hashimoto 19.01.23, 16:28
      Hashimoto się nie leczy, trzeba uzupełnić niedobory. Jaki masz poziom żelaza, ferrytyny, wit D, B12, cynk, selen?
      Dieta przeciwzapalna, kwasy omega.
      W miarę możliwości unikać stresu, wysypiać się i umiarkowany wysiłek fizyczny.
      Powodzenia.
    • konsta-is-me Re: hashimoto 19.01.23, 17:23
      Musiałabyś mieć ogromną niedoczynność, żeby to miało jakikolwiek wpływ na nastrój .
      I mam na myśli raczej kilkadziesiąt TSH.
      Objawy fizyczne też NIE SA związane z niedoczynnością bo ... jej nie masz.
      I nie radzę wmawiać ich sobie, bo co zrobisz jak będą rzeczywiste ?
      Skoro stop w normie, to nie masz się czym martwic teraz, być może kiedyś pojawi się niedoczynność a być może nie.

• ritual2019 Re: hashimoto 19.01.23, 18:24
      Wszystkie Polki (glownie te w pl) powinny brac ten euthytox jak niemowleta vit D. Pownien byc przymusowy 🤣🤣🤣
    • solarpowerprincess Re: hashimoto 19.01.23, 18:53
      Ja mam tylko podwyższone anty TG, obraz tarczycy na granicy normy, plus obciążenie genetyczne - dostałam zalecenie ograniczenia glutenu, laktozy i cukru + suplementacja vit D, selen i godzina spaceru dziennie. Od kiedy utrzymuję poziom vit D na zaleconym poziomie - mogłam odstawić antydepresanty. SZOK.
    • headonshouldersbaby Re: hashimoto 20.01.23, 20:47
      A badalas poziom y vitamins D vitamins B12 oraz ferrytyny?
      • swiezynka77 Re: hashimoto 20.01.23, 21:56
        D w normie, ferrytyna bywa niska, staram się regularnie brać żelazo. B12 nie badałam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka