Dodaj do ulubionych

Brawo Archiwum X

19.01.23, 17:23
Archiwum x rozwiązało kolejna sprawę
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29376780,agnieszka-zostala-brutalnie-zgwalcona-kilkanascie-metrow-od.html#s=BoxOpImg4
Swoją droga, wstyd by mi było spojrzeć w lustro jakbym musiała wygłaszać takie kwestie jak ten adwokat…
Obserwuj wątek
    • paskudek1 Re: Brawo Archiwum X 19.01.23, 17:30
      Obrońca ma obowiązek działać na korzyść klienta którego broni a nie go oceniać. Należy się cieszyć, że sprawca został ustalony, postawiony przed sądem i skazany. Biorąc pod uwagę jakie wyroki zapadają w sprawach o gwałt, nawet ten brutalny, to tu wyrok dość poważny.
      • arthwen Re: Brawo Archiwum X 19.01.23, 17:31
        Bo to jest sprawa o gwałt i morderstwo.
        • paskudek1 Re: Brawo Archiwum X 19.01.23, 17:32
          I chyba tylko dlatego taki wyrok. Kary za gwałty są u nas masakrycznie niskie
          • arthwen Re: Brawo Archiwum X 19.01.23, 17:54
            Jakby to była sprawa tylko gwałt, to zapewne nadal byłaby nierozwiązana, nie oszukujmy się. Żadne archiwum X by się za nią nawet nie wzięło.
            • arthwen Re: Brawo Archiwum X 19.01.23, 17:54
              sprawa tylko O gwałt. O mi zjadło.
            • paskudek1 Re: Brawo Archiwum X 19.01.23, 17:57
              Pewnie niestety masz rację.
      • auksencja15 Re: Brawo Archiwum X 19.01.23, 17:37
        nadal - bez luster w domu i z kominiarka na twarzy publicznie, bo wstyd, sorry

• maleficent6 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 01:52
          Łatwo oceniać, jak nie zna się specyfiki zawodu.
          • teodor-k Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 04:03
            Niektórzy dla kasy tracą godność .Ciekawe jakby jego coś takiego spotkało .Zwykły bandzior na przepustce .Chwasty się wyrywa ,a nie próbuje się naprawiać .Pewnie ma osobną celę .Bo takich w kiciu nie tolerują .
      • teodor-k Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 04:24
        paskudek1 napisała:

> Obrońca ma obowiązek działać na korzyść klienta którego broni a nie go oceniać.
        > Należy się cieszyć, że sprawca został ustalony, postawiony przed sądem i skaza
        > ny. Biorąc pod uwagę jakie wyroki zapadają w sprawach o gwałt, nawet ten brutal
        > ny, to tu wyrok dość poważny.
        >
        Obrońca broni .Tylko nie każdy adwokat podejmuje się takiej sprawy nawet jak jest z urzędu. Życzyć mu tylko wszystkiego najgorszego .
        • paskudek1 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 08:57
          Nie będę się wypowiadać na temat od owy obrony z urzędu bo się nie znam. Nie wiem czy adwokat może odmówić. Wiem natomiast, że w naszym systemie prawnym KAŻDEMU przysługuje obrona.
          • daniela34 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 09:07
            Teodor - Taniarada Móĵ Zięć Jest Adwokatem jest w mylnym błędzie jak zawsze. Owszem, można odmówić obrony z urzędu jeśli ma się przeszkody faktyczne (choroba, ale też np.ciąża i planowany macierzyński, planowana emerytura w przypadku dużej sprawy, duże obciążenie innymi sprawami). Ale odmowa, bo "nie chcę bronić oskarżonego o zgwałcenie" wchodzi w grę w bardzo wyjątkowych przypadkach - czyli np. wtedy kiedy obrońca lub ktoś z jego bliskich padł ofiarą zgwałcenie.
            W przypadku obron z wybory zresztą też nie można odmówić z uzasadnieniem: "bo ja nie bronię gwalcicieli" ale można powiedzmy trochę pomanewrować, odsyłając do bardziej doświadczonego kolegi, bądź dając zaporową stawkę.
            • maleficent6 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 10:17
              Weźmy jeszcze pod uwagę, że mamy domniemanie niewinności i brak szklanej kuli w kancelarii. Nie zawsze obrońca ma 100% pewności co do winy, w przypadku np. prawa karnego to wszyscy są zawsze niewinni i zawsze, ale to zawsze mówią swojemu obrońcy wyłącznie prawdę. A że najczęściej jest to gówno prawda...
              • daniela34 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 10:27
                Tak, to już uwaga bardziej ogólna. Po obronę przychodzi człowiek objęty domniemaniem niewinności. Jasne, są sprawy, w których widać, że dowody są mocne, a linia obrony proponowana przez klienta to "nie moja ręka." No ale wtedy - patrz wyżej. Nie można sobie stanąć i powiedzieć "ja nie będę pana bronić, bo ja nie bronię gwalcicieli" zarzucić włosem i obrócić się na pięcie oraz oddalić pod osłoną płaszcza własnej szlachetności. It does not work this way.
                • daniela34 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 10:31
                  Aha, powyższe nie znaczy, że podejmując się obrony można powiedzieć wszystko i zrobić wszystko i w żaden sposób nie odnosi się do treści wystąpienia obrońcy w sprawie ze startera. To tylko głos w sprawie "można odmówić prowadzenia sprawy."
                  • maleficent6 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 13:09
                    daniela34 napisała:

> Aha, powyższe nie znaczy, że podejmując się obrony można powiedzieć wszystko i
                    > zrobić wszystko i w żaden sposób nie odnosi się do treści wystąpienia obrońcy w
                    > sprawie ze startera. To tylko głos w sprawie "można odmówić prowadzenia sprawy
                    > ."
                    Również nie odnoszę się do startera, a jedynie do bzdur taniuszki i opinii, że takich spraw można nie brać. Tzn. jeśli nie jest to urzędówka, to oczywiście można, ale trzeba się pogimnastykować, tak jak pisałaś powyżej.
                    Natomiast wyznaję zasadę, że nie ocenia się działań obrony, jeśli nie mamy akt przez nosem.
                • maleficent6 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 13:03
                  No niestety, dlatego wyżej pisałam, że łatwo oceniać, jak się nie wie zupełnie, jakie są realia zawodu.
                  • daniela34 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 13:12
                    Natomiast, żeby była jasność: albo dziennikarz coś bardzo poplątał (bywa) albo obrońcy coś bardzo źle poszło, bo fraza: "obrońca domagał się uniewinnienia i twierdził, że w tym przypadku powinno mówić się o "zamiarze ewentualnym zabójstwa" jest wewnętrznie sprzeczna. Jeśli mamy zamiar ewentualny/wynikowy/dolus eventualis to o żadnym uniewinnieniu mowy być nie może. Zamiar ewentualny to sytuacja, w której sprawca wprawdzie nie chce nastąpienia skutku (smiertelnego) ale ma świadomość, że może on nastąpić i godzi się z tym
                    Jest to jak najbardziej formą umyslności i nie można uniewinnić w takiej sytuacji.
                    Przekładając z prawniczego na język ludzi normalnych,Daniela nie może wstać i powiedzieć: "Wysoki Sądzie proszę uniewinnić mojego klienta od zarzutu zabójstwa, bo on dzialał w zamiarze ewentualnym." Sąd wówczas powie: "Mecenas Danielo, jak działał w zamiarze ewentualnym to jak najbardziej odpowiada za umyślne spowodowanie śmierci =zabójstwo. Skazujemy. Następny proszę."
                    Co kieruje nie do maleficient, bo ona to wie wink tylko do ogółu czytających wątek..
                    • maleficent6 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 13:43
                      Podziwiam, że ci się chce 😁
                      • daniela34 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 13:47
                        A nie wiesz, że my mamy misję. Wczoraj sad odmówił mojej koleżance wynagrodzenia za zażalenie "bo misja" więc w duchu misyjnosci piszę 😄
                        • maleficent6 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 13:54
                          Tak, wiem, pamiętam, przepraszam 🥺

Wynagrodzenie, Daniela 🙈😂😂😂
                      • teodor-k Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 14:17
                        maleficent6 napisała:

> Podziwiam, że ci się chce 😁
                        Ja też że nie widzę współczucia dla ofiary ,a bardziej zajmujemy się bandziorem ,który od wczesnych lat miał problemy z prawem .I patrzymy biernie na ocenę adwokata .
                      • martishia7 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 14:22
                        Ja też big_grin
                      • przepio Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 14:26
                        maleficent6 napisała:

> Podziwiam, że ci się chce 😁

Niech się jak najczęściej chce. Lubię czytać jak to rzeczywiście wygląda.
            • teodor-k Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 14:14
              Droga Danielo głosie opatrzności ,najpiękniejsza kobieto z Temidy .Tu wklejam Jego obrońca domagał się uniewinnienia i twierdził, że w tym przypadku powinno mówić się o "zamiarze ewentualnym zabójstwa, bo sprawca chciał jedynie obezwładnić ofiarę, by dokonać gwałtu". Następnie przypomniał, że do zbrodni doszło ponad 20 lat temu. - Czy my dziś będziemy osądzali takiego samego człowieka, który wtedy popełnił tenże czyn zabroniony? (...) Uważam, że dziś jest to człowiek zupełnie inny, który ma inne wartości - cytuje obrońcę "Super Express".Gdyby tak zachował się mój zięć to więcej bym z nim nie rozmawiał .Jak można tak chrzanić .Inny człowiek bo w tym czasie narobił nowych dzieci z nową partnerką która była pewnie nieświadoma .
              • daniela34 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 14:28
                Tani taniarado, przeczytaj że zrozumieniem moje posty, oszczedzi ci to wodolejstwa.
                • teodor-k Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 14:44
                  Przeczytałem .
                  Tak, to już uwaga bardziej ogólna. Po obronę przychodzi człowiek objęty domniemaniem niewinności. Jasne, są sprawy, w których widać, że dowody są mocne, a linia obrony proponowana przez klienta to "nie moja ręka." No ale wtedy - patrz wyżej. Nie można sobie stanąć i powiedzieć "ja nie będę pana bronić, bo ja nie bronię gwalcicieli" zarzucić włosem i obrócić się na pięcie oraz oddalić pod osłoną płaszcza własnej szlachetności. It does not work this way. Tylko mowa końcowa mecenasa Andrzeja Charkiewicza jest niezrozumiała i mam prawo do wlasnej oceny .Tak jak mówiłaś kwestia podjęcia sprawy .Gdyby mój zięć podjął się obrony tu nie nazwę go człowiekiem ,więcej z nim nie gadam .PS taniarada umarł w zeszłym roku widziałem klepsydrę pani adwokat .Przykro człowieka nie ma .Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą.
                  • daniela34 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 15:15
                    Posty. Liczba mnoga..
    • arthwen Re: Brawo Archiwum X 19.01.23, 17:30
      > Swoją droga, wstyd by mi było spojrzeć w lustro jakbym musiała wygłaszać takie kwestie jak ten adwokat…

No nie? Rozumiem, że klient to klient, ale żeby takie brednie?
      Skoro to zupełnie inny człowiek niż 20 lat temu, o zupełnie innych wartościach (rozumiem, że skoro _zupełnie_ inne, to teraz jest uczciwy, praworządny i porządny) to czemu się nie zgłosił sam w celu odbycia kary?
      • auksencja15 Re: Brawo Archiwum X 19.01.23, 17:38
        On tak tylko chciał gwałtu dokonać, nie żeby coś…
        • vessss Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 08:39
          Mógł się lepiej postarać, skoro wszystkie chwyty dozwolone np. po co się broniła? Biedak by nie musiał jej podduszać, a tak wiele lat później jeszcze rodzinę polską rozbiła, zła kobieta!
    • eriu Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 02:30
      Ten tekst o wartościach „urzekający”. Ciekawe jakie miał wartości jak gwalcil i mordował.
    • dreg13 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 08:07
      Kulsony, patałachy, do niczego się nie nadają. Naprawdę brawo? Pracują dla reżimu pisowskiego. Gdyby mieli odrobinę godności, to dawno by odeszli.
    • teodor-k Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 08:22
      Przecież ten adwokat to gorszy od tego bydlaka co popełnił zbrodnie .Wyjątkowo płodny bo zmajstrował tyle dzieciaków .Gdzie etyka tego adwokatarzyny .

• droch Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 08:52
        Rolą adwokata nie jest współpraca z prokuratorem.
    • bulzemba Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 14:31
      Facet wcześniej już jak nastolatek miał problemy z prawem... Odsiadki...

I znalazła się baba która go chciała i dzieci mu rodziła?

A swoją drogą mi się wydaje że fakt że wtedy był na przepustce z mamra powinien podwyższyć mu wyrok.
      • martishia7 Re: Brawo Archiwum X 20.01.23, 14:52
        > I znalazła się baba która go chciała i dzieci mu rodziła?

Trynkiewicz zdaje się się ożenił w Gostyninie. Zawsze się znajdą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka