Dodaj do ulubionych

Ból ucha, pomocy...

21.01.23, 06:53
Obudził mnie godzinę temu i już nie dał zasnąć 😡Jak mogę sobie pomóc, są jakieś skuteczne krople bez recepty, na laryngologa nie ma w tej chwili szans?
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 07:00
      Najlepiej zapytaj w aptece
    • nika222 Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 07:18
      Ibuprom przede wszystkim. Jeśli masz jakieś krople do nosa ze sterydem to bierz i coś co rozrzedza wydzielone np. sinupret w maksymalnej dawce. Do ucha nie zaleca się żadnych kropli.
      • bene_gesserit Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 09:47
        Ależ zaleca. Np Dicortineff. Na receptę. Plus, na receptę antybiotyk doustnie.
    • anilorak174 Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 07:25
      Internista tez powinien dać radę. Weź cos przeciwbolowego.
    • naturella Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 07:31
      Czy jak ścisniesz nos i dmuchniesz to ucho boli bardziej? Czy raczej ból nasila się przy dotyku, ciągnięciu ucha w dół? Jeśli to pierwsze - katar trąbki lub już zapalenie ucha środkowego. Można pomoc stosując wodę morską, dmuchając nos, psikajac potem Nasivinem i biorąc antyalergiczne leki typu Claritine. Jeśli ten drugi przypadek to zapalenie ucha zewnetrznego, może masz Triderm? Można zaaplikować do ucha, ale bez laryngologa się nie obejdzie, może to korek z woskowiny. Tzn w obu przypadkach laryngolog konieczny, kropli żadnych do ucha nie aplikuj. Może internista pomoże?
    • luli321 Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 07:36
      Ja stosuję, skutecznie, dość brutalną metodę: wyciskam sok z czosnku, smaruję nim ucho (palcem), i kładę się na ciepłym termoforze (ucho-termofor), pod wpływem ciepła olejski eteryczne z czosnku dają czadu... do tego ustnie ibuprofen i tak daję radę
      Ale oczywiście lekarz obowiązkowo!
      • kk345 Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 09:09
        I co te olejki z czosnku konkretnie robią?
        • m_incubo Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 09:27
          No dają czadu, czytać nie umiesz?
          Dość popularne jak na XXI wiek jest też aplikowanie sobie czosnku do niżej położonych otworów w ciele.
          • pasquda77 Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 09:31
            Dzięki za wszystkie rady, wzięłam ibuprofen, jest niebo lepiej, potem pójdę po krople.
          • kk345 Re: Ból ucha, pomocy... 22.01.23, 01:39
            A to nie cieciorka była?
            • annaboleyn Re: Ból ucha, pomocy... 22.01.23, 01:57
              Czosnkiem wypalasz kółko, w powstałe kółko ładujesz cieciorkę, tru story.
              • kk345 Re: Ból ucha, pomocy... 22.01.23, 18:22
                I teraz temat zaczyna mi się spinać, dzięki!
    • jkl13 Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 07:39
      Świąteczna pomoc lekarska. Internista też potrafi zerknąć do ucha i wypisać receptę na antybiotyk, o ile to zapalenie ucha.
    • annaboleyn Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 07:39
      Tak, jest parę rodzajów kropel bez recepty, masz szansę, że pomogą, o ile to wczesna faza. Niech Ci w aptece doradzą, które konkretnie i weź jeszcze jakiś środek przeciwzapalny, typu ibuprofen. I nawet nie myśl o pchaniu czegokolwiek do ucha - waty z kamforą, olejkiem czy czosnku!
    • iwles Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 09:32

No niestety, ale mi pomaga tylko Dicortineff + przeciwzapalne, typu nurofen, czy apo napro.
      Pojechałabym na pogotowie, czy co tam masz w swoim mieście (nie musi być laryngolog) Jeśli nie - odżałowałabym kasę i zamówiła receptę przez internet.
    • berdebul Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 11:25
      Krople z lidokainą np Elix. Zmniejszają obrzęk i ból. Pierwsze czym się ratuję, zanim dotrę do lekarza.
    • szmytka1 Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 21:25
      Już Ci pewnie powiedzieli, ale napiszę i ja. Otinum krople, przeciwbolowo paracetamol i gorący termofor zrób i lez tym uchem na termoforze.
      • alfa36 Re: Ból ucha, pomocy... 21.01.23, 22:05
        Jest takie ziele anginka/geranium (ewentualnie olejek geraniowy z apteki). No i otinum (bez recepty jest).
    • mysiulek08 Re: Ból ucha, pomocy... 22.01.23, 02:11
      kiedys ratowalam sie kocimi kroplami do uszu
    • unaluna Re: Ból ucha, pomocy... 22.01.23, 21:53
      Mnie imją rodzinę zawsze ratował otoargent.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka