Dodaj do ulubionych

WDŻ klasa IV

30.01.23, 13:27

Czy ktoś może mi wyjaśnić to zagadnienie ( z programu tego przedmiotu):
Uczeń potrafi wymienić argumenty biomedyczne, psychologiczne, społeczne i moralne za
inicjacją seksualną w małżeństwie

- jakie są biomedyczne argumenty za inicjacją seksualną w małżeństwie?

Doczytałam do tego punktu i jakby się zawiesiłam.
WDZ to taka lekcja religii vol. 2?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:28

> WDZ to taka lekcja religii vol. 2?
      >

niestety bardzo często tak
    • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:31
      Nie ma biomedycznych argumentów.
      Tzn można argumentować, że inicjacja w małżeństwie jest zazwyczaj późniejsza (bo jednak mało kto bierze ślub jako nastolatek), ale to tak czy owak, jest argument za późniejszą inicjacją, a nie że koniecznie w małżeństwie.

Po co zresztą to rozkminiasz, wypisz dziecko i tyle wink
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:33
        Z ciekawości piszę. Ale jakie znaczenie biomedyczne ma inicjacja w małżeństwie. Biorąc pod uwagę w jakim wieku się młodzi dzisiaj pobierają? W sensie ze zdrowo jest rozpoczynać współżycie w wieku np 30 lat?
        • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:40
          No jak, to jakie? W celu uporządkowania moralnego. Proste.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:41
            Ale moralne jest dalej. A ja sie pytam o biomedyczne ? smile
            • georgia.guidestones Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:41
              hanusinamama napisała:

> Ale moralne jest dalej. A ja sie pytam o biomedyczne ? smile
              >
              Jak medyczne to pewnie ryje psychę, do trzydziestki czy nawet 40tki bo niektore forumki też w tym wieku wychodza za mąż po raz 1szy, moze powodowac np. nerwice na tle seksualnym. Libido zwykle ma sie jednak od wieku pokwitania, przynajmniej z naukowego punktu widzenia.
            • malaperspektywa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:02
              Jeden partner przez całe życie - oganiczenie chorób przenoszonych drogą płciową. To mi tylko przyszło do głowy na szybko. Chociaż można mieć jednego partnera przez całe życie i bez ślubu. Kurcze. Sama obaliłam swoją teorię. Wychodzi jednak że bez sensu.
              • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:23
                bo właśnie - ten związek małżeński nijak do układanki nie pasuje bo dr facto chodzi po prostu o jednego w całym życiu partnera...
                • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:04
                  Ale nie ma uzasadnienia medycznego czy biologicznego na jednego partnera w życiu.
                  Bezpieczny seks, jasne. Wymaganie badań na nosicielstwo przed rozpoczęciem współżycia, oczywiście, jeden partner na raz, ok. Ale że jeden partner przez 50-70 lat? Jakie tu ma być niby uzasadnienie biologiczne czy medyczne?
            • eriu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:03
              Biomedycznej to jedynie, że HPV nie złapie wcześniej. Chociaż przy podejściu wszystko byle nie seks waginalny to dawno złapie.

Tylko, że przy podejściu jak już seks był w małżeństwie i teraz można zdradzać i się spowiadać to HPV nie ma znaczenia że czekał ktoś do ślubu jak przywódcze ktoś wszystko do chaty.
        • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:43
          Przecież to jest program i podkręcznik pisany przez ludzi z pokolenia 1-2 starszego od nas, więc skąd założenie, że 30 lat to jest dobry wiek na małżeństwo? tongue_out To już stara panna/stary kawaler!
          Wczesna inicjacja to nie jest 20-lat, tylko 13. I generalnie tak, lepiej jest jak dzieci nie zaczynają współżycia, nie trzeba mieć zaraz 30 lat.
          • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:47
            Tym niemniej - nadal nie jest to stricte argument za inicjacją w małżeństwie. Ale to jedyne co mi do głowy przychodzi, że mogłoby być jakoś związane.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:51
            To wyjąsniej jakie są biomedyczne argumenty za inicjacją w małżeństwie w wieku lat 18, które nie występuje w zwykłej ( nie w małżeństwie) inicjacji w wieku 18 lat?
            Mówimy o biomedycznych...czyli argument Bozia się na ciebie obrazi i pochłoną cię ognie piekielne odpada..
            • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:55
              Dla mnie nie ma, no na litość, czytasz w ogóle co piszę, czy się tak zafiksowałaś, że walisz na oślep?
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:01
                Nie. Szukam tego argumentu. I nadal nie ma. Chętnie bym sama poszła na tę lekcję..ale chyba się nie da.
                • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:11
                  Na lekcję się może nie dać, ale nie ma żadnego problemu z tym, żebyś się umówiła z nauczycielem tego przedmiotu i poprosiła o wyjaśnienie.
                  Jak tak zrobiłam jak mój młody był w 5 klasie (w czwartej nie chodził, bo kolidowało mu zajęciami dodatkowymi po lekcjach) i porozmawiałam sobie z panią, całkiem sensowną, która uczy ich innego przedmiotu, miałam program z podkreślonymi zagadnieniami, które mnie wyjątkowo interesowały. Przy czym u nas nie korzystali z podręcznika MEN, a program był realizowany bardziej ramowo tongue_out
              • 35wcieniu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:59
                Ja bym strzelała że w zamyśle autorów (czy autora, nie wiem) małżeństwo się łączy z wiernością i argument biomedyczny to ograniczenie możliwości podłapania chorób wenerycznych i przenoszonych droga płciową.
                Oczywiście zależenie jest dość osobliwe ale gdybym miała odpowiedzieć o co chodziło pytającemu to bym tak typowała.
                • 35wcieniu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:00
                  "założenie"*, nie "zależenie"
                • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:32
                  W programie jest „inicjacja w małżeństwie”, nie „seks w małżeństwie”…
    • evening.vibes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:32
      Choroby przenoszone drogą płciową? Słabiutki ale jednak.
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:34
        Oj to jest kochana żaden argumentl. Pewna mozesz być za siebie jedynie. Argument biomedyczny to jest argument naukowy.
        Biorać pod uwagę kolejny punkt - rozkmina nad moralnym aspektem antykoncepcji...
        • evening.vibes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:35
          hanusinamama napisała:
          > Oj to jest kochana żaden argumentl. Pewna mozesz być za siebie jedynie.

Ale pytanie jest o inicjację w małżeństwie czyli przy założeniu, że właśnie tak jest.

• hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:38
            No uczenie dzieci ze dbanie o swoje zdrowie ( w tym ochrona przed wenerami) to wiara, ze parter nigdy wczesniej niet...takie troche słabe jest?
            • evening.vibes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:41
              hanusinamama napisała:
              > No uczenie dzieci ze dbanie o swoje zdrowie ( w tym ochrona przed wenerami) to
              > wiara, ze parter nigdy wczesniej niet...takie troche słabe jest?

Czyli - nie uczmy o zdrowej diecie bo większość ludzi i tak je szit?

Pytanie jest o argumenty biomedyczne inicjacji seksualnej w małżeństwie - nie o prawdopodobieństwo takiego rozwiązania.
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:43
                Uczymy. Moje dzieci jednak same decydują co jedzą i wiedzą co jedzą.
                Ja wiem czy z kimś wcześniej spółzyłam czy nie. Natomiast "zakładanie", że partner nigdy nic ( przypominam zarazić się można nie tylko przez penetrację...) jest wielce naiwne i słabe.
                To tak jak zakładanie, że w małżeństwie nie grozi ci zdrada smile
                • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:10
                  no ale tu zakładamy ze oboje przechodzą inicjację w małżeństwie.
                  • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:13
                    Serio? Mówienie nastolatkom, aby wierzyły na słowo i ze jak odbęda inicjację seksualną w małżeństwie to ich uchroni przed wenerą?
                    Przecież to jest kłamstwo i zagraża zyciu i zdrowiu tych dzieci
                    • evening.vibes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:21
                      hanusinamama napisała:
                      > Serio? Mówienie nastolatkom, aby wierzyły na słowo

Nikt nie pisze o 'wierzeniu na słowo'.

• iwles Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:18
                    ichi51e napisała:

> no ale tu zakładamy ze oboje przechodzą inicjację w małżeństwie.

strasznie dużo tych założeń, więc wychodzi na to, że sama inicjacja w małżeństwie nie daje żadnej gwarancji, chodzi raczej o wierność (przy założeniu też, że żadne z nich nie zostało zarażone wirusem podczas innych, wcale nie związanych z drogą płciową, kontaktów).
                    • evening.vibes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:22
                      iwles napisała:
                      > strasznie dużo tych założeń,

Całe jedno - inicjacja seksualna w małżeństwie. Tylko o to jest pytanie.
                      • iwles Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:29
                        evening.vibes napisała:

> iwles napisała:
                        > > strasznie dużo tych założeń,
                        >
                        > Całe jedno - inicjacja seksualna w małżeństwie. Tylko o to jest pytanie.

no jednak trochę więcej.
                        Założenie 1: oboje mówią prawdę
                        założenie 2: żadne z nich nie jest nosicielem wirusa, którym zostało zarażone w inny sposób, niż drogą płciową
                        założenie 3: jeżeli jedno z nich jednak jest nosicielem - to musi być tego świadome, żeby nie zarazić małżonka podczas inicjacji.

• hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:32
                          Uczenie takich bzdur to jest ryzykowanie zdrowiem tych ludzi!!!
                        • evening.vibes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:06
                          iwles napisała:
                          > no jednak trochę więcej.
                          > Założenie 1: oboje mówią prawdę

Litości - przy omawianiu inicjacji też napiszesz 'ale trzeba założyć że ktoś może kłamać, że to nie pierwszy raz'? big_grin
                          • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:40
                            Ale nauka o inicjacji dotyczy raczej inicjacji samego zainteresowanego i na samym wdz nie spotkasz się z poradami praktycznymi. Chyba się dotychczas nie spotkałam z naukami „jak skutecznie rozdziewiczyc prawiczka”. A gdyby nawet, to taka nauka brzmiałaby „bądź delikatny/a, skup się na partnerze/rce, nie rób niczego wbrew woli, nie spiesz się, zaakceptuj ewentualną odmowę na każdym etapie” - nawet gdyby „ktoś skłamał, ze to jego pierwszy raz”, to stosowanie się do powyższych rad nikomu krzywdy nie zrobi.

No chyba, ze pijesz do nauki oceny zakrwawionych prześcieradeł po nocy poślubnej…?
                          • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:27
                            „Był tylko Steve ale on się nie liczy!”
                          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 10:54
                            Na takich lekcjach chyba powinni mówic o podejsciu "romantycznym" a praktycznym
                            Czyli - tak dla własnego bezpieczeństwa przebadać się. I nawet jeżeli to jest pierwszy raz to:
                            - mozna sie zarazić np. w szpitalu a dalej przekazać drogą płciowa
                            - róznie ludzie rozumieją pierwszy raz, może wczesniej był seks oralny np...
                      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:30
                        NO i do tej pory ani jednego argumentu. Pytam o biomedyczny.
                        Bo fakt, ze mają slub w niczym się nie rózni od pary, która wspólnie przezywa pierwszy raz- tak samo są bezpieczni w tym momencie jeżeli chodzi o wenery.
                      • gr.ruuu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:20
                        I odpowiedź jest - nie różni się niczym od inicjacji dwóch osób nie w małżeństwie
                  • gr.ruuu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:43
                    A czym to się różni od tego, że oboje przechodzą inicjację bez małżeństwa?
                • evening.vibes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:20
                  hanusinamama napisała:
                  > Uczymy. Moje dzieci jednak same decydują co jedzą i wiedzą co jedzą.

No więc o innych rzeczach też uczymy. I ZAKŁADAMY sytuację idealną.

Przekłuj balonik zacietrzewienia bo wyłącza ci ono myślenie.

• hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:31
                    Serio? Czy kpisz?
                  • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:22
                    Ale to jest z założeńia przygotowanie do życia w rodzinie a nie bajka o swiecie idealnym.
                    To jest po prostu podręcznik ideologiczny i tyle.
                    • langsam Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:10
                      Propagandowy wręcz.
                  • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:46
                    Ale zdrowe żywienie to pewne obiektywne wytyczne, oparte na różnych badaniach (tak, wiem, wiedza na ten temat się zmienia i wytyczne tez). Podczas gdy seks wyłącznie w związku małżeńskim nie ma żadnego uzasadnienia medycznego i o tym ten wątek. To jak uczenie dzieci w XXI wieku, ze „cukier krzepi” i „ matko, ze żałuj dziecku cukru, cukier wzmacnia kości” - bo tak mówiono w reklamach w 1918, wiec to musi być prawda…
              • gr.ruuu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:35
                Ale to nie jest argument za inicjacją w małżeństwie tylko za inicjacją osób, które są zdrowe pod względem chorób wenerycznych
                • evening.vibes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:08
                  gr.ruuu napisała:
                  > Ale to nie jest argument za inicjacją w małżeństwie tylko za inicjacją osób, kt
                  > óre są zdrowe pod względem chorób wenerycznych

Pytanie nie jest o 'unikalne argumenty za'.
                  • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:34
                    Ale to w ogóle nie ma związku z małżeństwem, po prostu.
      • eriu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:04
        Z chorobą przenoszoną płciową można się nawet urodzić. I co wtedy?
    • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:33
      hanusinamama napisała:

>

Tak, bardzo często tak właśnie jest.
    • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:34
      A punty przeciw uczeń też ma wymienić czy tylko za?
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:34
        Tylko za
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:37
        Jest też takie coś:
        definiuje pojęcie antykoncepcji i wymienia jej rodzaje, dokonuje oceny stosowania po-
        szczególnych środków antykoncepcyjnych w aspekcie medycznym, psychologicznym,
        ekologicznym, ekonomicznym, społecznym i moralnym

oraz
        6) zna różnice między antykoncepcją a naturalnym planowaniem rodziny, zapłodnieniem in
        vitro a naprotechnologią;

i niestety śmiem watpić aby było wyjaśnienie ze naprotechnologia to bajki za grubą kasę (kolejny sposób na fundusze panstwowe dla KK)
        • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:43
          Ekologiczne skutki ankoncepcji? 😁

Pani te gumy to potem płyną do oceanu i żółwie się duszą 🙄
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:44
            Tak nagle się naszej partii ekologia przypomniała. Będa straszyć ekologia w kwestii prezerwatyw smile
          • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:45
            Raczej chodzi o hormony w wodzie, to akurat trochę problem jest...
            • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:51
              Proszę nie kpij
          • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:52
            Gumy nie, ale hormony już tak
            • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:11
              Czyli żółwie jak zwykle #nikogo 😔
        • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:52
          hanusina, ta podstawa programowa to nie jest żadna nowość, Ty to widzisz po raz pierwszy?

Kiedy byłam wychowawczynią III klasy gimnazjalnej, to miałam sporo pytań od uczniów na godzinach wychowawczych, odnośnie do treści, jakie słyszeli na WdŻwR. Między innymi- tabletki antykoncepcyjne to zło, pani odczytała im listę potencjalnych skutków ubocznych (doradziłam, żeby na następne zajęcia przynieśli ulotkę Nurofenuwink), prezerwatywy mają dziurki, przez które przedostają się plemniki i wirus HIV, oraz uszkadzają pochwę. Oraz, "argument" ostateczny: to GRZECH.

Ta podstawa programowa w rękach katechetki, to faktycznie dodatkowa religia.
          Dowiedz się, kto w Waszej szkole prowadzi te zajęcia i zdecyduj, czy córka będzie uczęszczać, czy nie.
          • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:56
            U mnie pani na tablicy nawet narysowała plemnika i dziurawą gumę 🤣
            • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:58
              Takie coś pamiętam z programu Warto rozmawiac - Pospieszalskiego.
              • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:12
                to było u cejrowskiego. stał z hulahopem przebrany za plemnik i wolał "siup i ciaza!" pamietam to. Oraz rzucał przez obręcz fasola "hop i HIV"
                • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:15
                  Pospieszalski też miał. Była jakąs Pani któa szumnie była okreslona jako Pani Doktor (potem się okazało, że nie ma doktoratu, lekarzem nie jest) i na białej tablicy ryzowała te pory a obok plemnik, ze on ewidentnie mniejszy niż "pory w prezerwatywie"
            • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:00
              borsuczyca.klusek napisała:

> U mnie pani na tablicy nawet narysowała plemnika i dziurawą gumę 🤣
              >

Samą gumę, czy z penisem w środku..? big_grin
              • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:08
                Bez penisa 🙄

Penis był "żywy" na puszczonym filmiku poglądowym. I musieli chyba zrobić specjalny casting na najmniejszy okaz w populacji, żeby dziewczynek za bardzo nie zgorszyć 🙄
                • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:10
                  Borsuczyco, a skąd Ty, wtedy niewinne dziewczątko, wiedziałaś że on był mały, hmm? wink
                  • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:12
                    Bo musiałam się przybliżyć do ekranu, żeby cokolwiek dojrzeć 🙄
            • iwles Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:09

> U mnie pani na tablicy nawet narysowała plemnika i dziurawą gumę 🤣

Ciekawa jestem, czy w tej samej skali big_grin
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:58
            NO tak. Mam starsze dziecko w klasie 4, sama do szkoły chodziłam dawno temu smile
            Bywały u mnie dzieciaki na korkach...ale z chemii, matmy czy fizyki.
            Dziecko wypisałam, ktokolwiek by prawadził z takim programem to jest starata czasu dziecka ( i moja na odkręcanie tych kretynizmów).
          • jowita771 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:08
            O tych dziurach w prezerwatywie, przez które przeleci plemnik, HIV i pies z budą, uczyła nas w liceum pani, która przedstawiła się jako psycholog i seksuolog. Później się dowiedziałam, że pani jest tylko prowadzącą nauki przedślubne przy parafii, a prywatnie żoną pewnego senatora PiS, obrońcy życia. Nawet jego mądrości z doopy były kiedyś cytowane na ematce.
        • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:10
          "kondomy drogie" - wymiar ekonomiczny...
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:15
            To jest punkt walki z inflacją i zubożeniem społeczeństwa smile
          • gulcia77 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:22
            Tiaaa, bo dziecko jest tańsze... 🤔🙄
          • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:52
            Spirala wychodzi chyba najlepiej w kwestii skuteczność/wygoda/cena, ale trzeba pamiętać, aby obciąć krótko te „wąsy”, żeby zygoty nie miały się czego złapać, jakby co…
        • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:24
          A dlaczego zapłodnienie in vitro jako kontrast dla naprotechnologii? Autor podręcznika nie słyszał o innych metodach wspomagania rozrodu? Nie wie nic o inseminacji, monitorowaniu i stymulowaniu cyklu do zapłodnienia naturalnego itd?

Moralne skutki antykoncepcji?
          To jest podręcznik IDEOLOGICZNY, nic innego.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:46
            Ja tylko dodam, że wrzucanie do jednego wora naprotechnologii to osuzstwo. Ta "technologia" ma znikomą skuteczność. Działa świetnie u par...które nie mają problemów z płodnością.
            To tak jakby porównywać leczenie farmakologiczne i homeopatię i jeszcze wciskać kit, że homeopatia lepsza na raka np.
            • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:25
              Naproptechnologia jest zastrzeżonym znakiem towarowym, którego w związku z tym nie wolno badać naukowo i jako taka w ogóle nie powinna się znajdować w podręcznikach szkolnych.
              Ale to nie w tym kraju.
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 10:56
                NO też o tym mówię...widać ze jest to lekcja religia vol.2
          • berdebul Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:47
            Naprotechnologia akurat świetnie się sprawdza do monitorowania cyklu.
            • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:23
              Monitorowanie cyklu to jest oglądanie go na usg a nie wróżenie z temperatury i rodzaju śluzu, ja piszę o nauce.
            • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 10:57
              Ale to nie ejst ani metoda leczenia, ani technologia...żadne śrowiska naukowe tego nie uznają. To jakbyś uczyła o wyższości homeopatii nad lekami ...a tu nawet na równi tych dwóch rzeczy postawić nie można
        • pani_tau Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:17
          hanusinamama napisała:

> Jest też takie coś:
          > definiuje pojęcie antykoncepcji i wymienia jej rodzaje, dokonuje oceny stosowan
          > ia po-
          > szczególnych środków antykoncepcyjnych w aspekcie medycznym, psychologicznym,
          > ekologicznym, ekonomicznym, społecznym i moralnym
          >

Jak przedstawia się ocena moralna poszczególnych środków antykoncepcyjnych?
          Bardzom ciekawa.
          • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:05
            Środki antykoncepcyjne - wszystkie bez wyjątku: GRZECH!
            Kalendarzyk, badanie śluzu itp - ujdzie.
          • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:24
            O to proste „żaden facet nie lubi w kondomie” vs „dziewczyna się truje tymi hormonami”
            • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:53
              Spirala wrasta w główkę dziecka!
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:04
                NO te hormony które się dostają do ścieków z sikami!!! Wszak ekologia nie daje spać PISowi i KK od zawsze
          • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:28
            Po lekturze watku o matce katoliczce dowiedziałam się, że jeśli podczas stosowania antykoncepcji masz smuteczki, to bozia wybaczy.
            • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:25
              WHAT?
              • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:51
                Shellyanna miała przez 4 miesiace spirale i było jej z tego powodu bardzo przykro, bo to nie po bożemu było. Potem wyjęła, wyspowiadała się i pomarszerowała do komunii.
                • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 02:04
                  Matko!
                  Ja już pisałam, że to form poszerza mi widzenie ludzi i społeczeństwa, ale czy ja aby na pewno chcę by poszerzało aż tak?
                  Chyba przedwcześnie porzuciłam tamten wątek.
                  • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 02:12
                    Oj polecam, jest znakomity. Badania prenatalne też robila, żeby "operować płód" 😉 w razie fakapu.

Próbowałam jej wytłumaczyć, że to bardzo odpowiedzialne z jej strony, ale nawet gdyby była to jej faktyczną motywacja, to aktualnie można sobie takie badanie w buty wsadzić, bo lekarze boją się operować w łonie matki ze względu na ryzyko bycia oskarżonym o nielegalna aborcję.

Zachęcałam również do odwiedzin na forum dziewuchy-dziewuchom, gdyż usłyszałam że takie rzeczy to może na Podlasiu, bo przecież ona lata temu nie miała z tym problemu.

Ale najpiękniejszy był moment w którym stwierdziła, że KK w ogóle nie ma wpływu na polska ginekumysłu.

To jest jednak stan umyslu.
                    • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:07
                      Chyba wrócę do tamtego wątku.
    • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:37
      Idź do wątku o ematkach katoliczkach. Szczególnie do wpisów nieznajomej. Dowiesz się, że seks przed(pozamałżeński) jest nieuporządkowany moralnie i prowadzi do tragedii. Niestety nie wiem nadal jakich, bo nie bardzo umiała uściślić i uzasadnić.
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:39
        Tak i ja jakos tam jestem w stanie zrozumieć ten moralny apsekt ( aczkolwiek uważam, ze jest to szkodliwe dla psychiki człowieka)...ale pytam o te biomedyczne argumenty. Siedzę i myślę i nic ale to nic mi do głowy nie przyszło.
        • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:50
          Myślę, że chodziło o choroby weneryczne
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:52
            Mhm..no tak bo wiadomo, ze obrączka i wpis do ksiąg parafialnych chronią przed wenerami...
            • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:14
              bo zakładasz ze ta wstrzemięźliwość tylko dziewczyn dotyczy. A to przecież oboje powinni nietknieci i bezradni jak w Błękitnej Lagunie...
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:17
                Nie, ja branie tak ważny kwestii nie biorę na wiarę. I proponowanie tego młodziezy powinno być karane. Jako zamach na ich zdrowie
              • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:17
                Tak, tak by było najlepiej
                • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:21
                  Dla kogo?? Ze masz jakieś lęki związane z seksem nie zaczy, ze wszyscy mają
                • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:28
                  Dla kogo najlepiej i z jakiego powodu?
                  I co proponujesz jeśli oboje zachowają wstrzemięźliwość przed ślubem, a po ślubie okaże się, że w sferze seksualnej są kompletnie nie dopasowani, mają inne potrzeby, inne ograniczenia, inne chęci? Co wtedy?
                  • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:38
                    Wtedy należy nieść swój krzyż, a co myślałaś?
                  • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:47
                    Seks po ślubie ma cel jedynie prokreacyjny...a nie jakies tam zboczeństwa z przyjemnością.
                    • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:26
                      Chyba tak, bo jakoś Nieznajomej argumentów zabrakło.
            • mgla_jedwabna Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:51
              Ba - krętki odróżniają, czy żyjesz w konkubinacie, czy jednak zalegalizowałaś związek w USC.*

*nikt nie mówił, że chodzi o małżeństwo kościelne wink
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:48
                Myślę, że jednak ten kościelny lepiej chroni. Nie wiem krętki giną od wody święconej może.
                • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:56
                  W sensie żeby się podmywac w tej wodzie z pojemników na wejściu do kościoła…?

Jak w dowcipie „jak ona tam teraz d… wsadzi, to ja w tym gardła na pewno płukać nie będę!”
            • eriu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:06
              Zwłaszcza jak tę obrączkę nałożysz na penisa to najbardziej ochroni przed chorobami wenerycznymi jak na pogotowiu będą obrączkę rozcinać.
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:08
                Oj wiesz...jak sie na oku zrobił jęczmień to się złota obrączką pocierało. Moze tu trzeba...pocierac. Ale tylko taką poświęconą przez księdza
          • cosmetic.wipes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:53
            nieeznaajoomaa napisał(a):

> Myślę, że chodziło o choroby weneryczne

Jaka będzie różnica ryzyk w inicjacji (obojga) małżeńskiej, a inicjacji (obojga) niemałżeńskiej, zakładając, że obie pary są w tym samym wieku?
            Oraz czy w powyższym kontekście robi różnicę rodzaj ślubu - kościelny/cywilny.
            • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:18
              cosmetic.wipes napisała:

> nieeznaajoomaa napisał(a):
              >
              > > Myślę, że chodziło o choroby weneryczne
              >
              >
              > Jaka będzie różnica ryzyk w inicjacji (obojga) małżeńskiej, a inicjacji (obojga
              > ) niemałżeńskiej, zakładając, że obie pary są w tym samym wieku?
              > Oraz czy w powyższym kontekście robi różnicę rodzaj ślubu - kościelny/cywilny.
              >

Różnica jest taka, że w przypadku ślubu kościelnego ryzyko wzrasta, bo mamy trójkąt. Wszak panbuk dołącza, nie?
              W przypadkach pozostałych bez znaczenia.
              • niemcyy Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:52
                A panbuk jest w trzech osobach. Robi się orgia!
                • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:58
                  To tylko bidna Maryjka przyjemności nie miała, a bachora już tak … Ta religia jest zdecydowanie antykobieca!
                  • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:11
                    No i w bólach juz wszystkie od Ewy rodzić mamy!!
        • la_mujer75 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:56
          Ja wiem o co chodzi smile
          Bo jak pani przed ślubem będzie sie seksiła, to potem dzieci pana męża będą podobne do tego pierwszego kochanka.
          Pamiętacie te "biologiczne" brednie?
          • wkswks Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:22
            Telegonia czy jakoś tak.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:11
            No...chyba ze zapłąci 600 zł za uczyszczanie aury byłych kochanków smile
      • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:48
        Zgorszenie! I poruta!
      • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:49
        Nie twierdzę, że każdy seks pozamałżeński musi prowadzić do tragedii, ale ryzyko jest większe. Po prostu seks, zwłaszcza dla kobiety, jest bardzo mocno angażujący emocjonalnie, stąd cierpienie po rozstaniu jest większe niż gdyby tego seksu nie było. Oczywiście małżeństwo też nie daje gwarancji, ale czym innym jest uprawianie seksu z facetem, który przynajmniej w założeniu chce z tobą dzielić życie (i tak jest ryzyko, że mu się odmieni), a czym innym z kimś, kto z definicji traktuje cię jako kogoś na chwilę, na próbę itd. To jak zasady BHP, nie dają gwarancji, ale zmniejszają ryzyko.
        • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:51
          Pieprzysz kochana jak potłuczona.
          • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:55
            Ale jaka zatroskana o te biedne, wykorzystywane przez chwilę jak przedmiot, emocjonalnie poturbowane, cierpiące kobiety! Doceń!
            • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:57
              Twoja ironia jest zupełnie nie na miejscu.
              • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:58
                A dlaczego?
                • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:00
                  Bo to bardzo poważny temat
                  • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:02
                    Uważam że jest bardzo na miejscu. Lubię i cenię swoją ironię, i nie pozwolę jej wyrzucić z tego wątku.
                    • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:21
                      primula.alpicola napisała:

> Uważam że jest bardzo na miejscu. Lubię i cenię swoją ironię, i nie pozwolę jej
                      > wyrzucić z tego wątku.

Jeżeli czyjeś cierpienie, to dla Ciebie temat do ironii, to 🤷
                  • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:02
                    Matkobosko...partia rządząca jednak interesuje się ekologią. Co prawda tylko w aspekcie korzystania z antykoncepcji ale jednak. W szoku jestem
                    • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:03
                      Ja mysle, ze ekologicznie to byłoby usuwać jakieś 2/3 płodzikow. Guma zabije najwyżej 1 żółwia a wysikana pigułka zmieni genderowo jednego niewinnego karpia w Tamizie - a taki narodzony bombelek w trakcie życia zdewastuje ekologicznie kawał planety…
                      • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:06
                        Masz rację, katolicka etyka seksualna jest znacznie bardziej nieekologiczna niż tabletki i prezerwatywy.
                      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:14
                        Zgadza się. Posiadanie dzieci jest najbardziej szkodliwe tutaj smile
                  • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:02
                    Nie, zupełnie nie.
              • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:17

> Twoja ironia jest zupełnie nie na miejscu.

Jest jak najbardziej na miejscu. Żałosne pierdy jak to obrączka, ganz egal czy cywilna czy kościelna, chroni przed wykorzystaniem możesz sobie darować
                • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:19
                  To nie są żadne żałosne pierdy. I nie chroni, tylko zmniejsza ryzyko.
                  • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:31

> To nie są żadne żałosne pierdy. I nie chroni, tylko zmniejsza ryzyko.

To SĄ żałosne pierdy. Ślub niczego nie gwarantuje i żadnego ryzyka nie zmniejsza. Co więcej, pierdolec na tle dziewictwa żony, brak wiedzy o, seksie to dopiero może prowadzić do problemów i, dramatów.
                    • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:44
                      paskudek1 napisała:

>. Co więcej, pierdolec na tle dziewictwa żony,

Żony, zawsze żony. Dziewictwo pana nie jest aż tak istotne.

Od mojej III gimnazjalnej: pani powiedziała, że żaden mężczyzna nie zechce za żonę używanej kobiety, bo ona jest jak nadgryzione jabłko i brudna ścierka.
                      • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:50

> paskudek1 napisała:
                        >
                        > >. Co więcej, pierdolec na tle dziewictwa żony,
                        >
                        > Żony, zawsze żony. Dziewictwo pana nie jest aż tak istotne.
                        >
                        > Od mojej III gimnazjalnej: pani powiedziała, że żaden mężczyzna nie zechce za ż
                        > onę używanej kobiety, bo ona jest jak nadgryzione jabłko i brudna ścierka.

No toteż mówię, że żony. Przy czym schizę na ten temat może mieć zarówno kobieta jaki mężczyzna. W ogóle wszelkie schizy na temat seksu, tabu itp powodują zahamowania i potem z tego mogą być dramaty. Ale ja bym raczej twierdziła że zafiksowane na religii może te dramaty powodować z nie je zmniejszać.
                      • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:31
                        Rety! Już lubię tę Twoją gimnazjalną, że do Ciebie z tym przyszli, ale przeraża mnie to, że dzieciakom się wciska takie rozumienie kobiety, życia seksualnego. Zgroza!
                        • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:36
                          Świetni byli. Poszli do dyrki z petycją, żeby pani primula ich mogła uczyć WdŻwR big_grin
                          Dyrka ponoć oniemiała, i wyjaśniła, że pani primula nie ma uprawnień. A oni na to: Ma!
                          • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:28
                            Cudo? Musisz być fajną nauczycielką, Primula.
                            • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:10
                              Dziękuję, ale raczej przeciętną; jednak kontakt z młodzieżą mam dobry, jakoś wzbudzam ich zaufanie, i dużo mi mówią.
                          • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:56
                            Ja bym mogła uczyć WDŻ 🙄
                            • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:46

> Ja bym mogła uczyć WDŻ 🙄
                              >

Tematem dzisiejszej lekcji są:
                              ZBOCZEŃSTWA

big_grin
                              • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:52
                                😎
                      • extereso Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:25
                        Za to powinien być paragraf.
                      • jowita771 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:52
                        Nadgryzione jabłko jeszcze funkcjonuje? Mnie tym na oazie karmili.
                        • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:55
                          Jakiś czas temu tiktokowy ksiądz wyskoczył z porównaniem do brudnej szklanki 🙄
                          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:16
                            Zakładam, że to mokre sny tego ksiedza
                • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:25
                  Ej...nie rozpędzaj się. Tylko kościelna chroni.
                  • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:27
                    Cywilna w dużym stopniu też, na pewno bardziej niż żadna
                    • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:29
                      Jak chroni? Powiedz jak mnie chroni ta obrączka (co to jej nie noszę ale slubnego męża posiadam od prawie 13 lat)?
                      • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:08
                        Masz pewność, ze dostaniesz 100% prawiczka, który do seksu weźmie się jak do mlocenia zboża, o ile w ogole uda mu się powstrzymać ekscytacje na wodzy do czasu rzeczywistej penetracji - a nie sfiniszuje radośnie we własną kieszeń… Jak kobieta mogłaby odmówić sobie tych radości!
                        • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:10
                          Dziki szał w kapuście 😄
                    • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:40
                      Przykro mi ślub, ani tym bardziej obrączka nie chroni przed zdradą, rozstaniem, rozczarowaniem czy innym nieszczęściem związkowym. Prawdopodobieństwa też nie zmniejsza.
                    • ruda_henryka Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:31
                      Jakieś badania w tej kwestii są? Czy to tylko takie pierdololo z powietrza lub nomen omen pobożne życzenia?
                    • jowita771 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:54

> Cywilna w dużym stopniu też, na pewno bardziej niż żadna

Ale w takim samym stopniu jak kościelna czy mniej?
          • la_mujer75 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:57
            Gdyby pieprzyła, to by wiedziała, że gada głupoty!
        • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:53
          Jak widać po przypadkach rozwodów wśród katolików ryzyko wcale nie jest większe.
          Może też zwyczajnie podchodzisz zbyt uczuciowo do seksu i to twoja nadmierna reakcja jest problemem i czynnikiem ryzyka? Tylko czemu przenosisz swoje osobiste doświadczenia na innych?
        • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:56
          Jakbym wyszła za mąz za pierwszego chłopaka z którym wspóżyłam to z pewnością byłabym emocjonalnie wrakiem...
          A jak ja chcę uprawiac seks ale nie wiąże z panem planów na całe życie to co?
        • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:56
          Ale ja też mogę faceta traktować z założenia jako kogoś na chwilę i z definicji nie chcieć z nim dzielić życia 😝😝😝 przecież nie chciałam z pierwszym facetem być do końca życia, bo I po co i dlaczego miałabym.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:00
            NO ja ani z pierwszym, ani z drugim...
          • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:15
            Ale w sumie to jest argument za inicjacją w małżeństwie!
            Bo wiesz, współżyjesz sobie radośnie przedmałżeńsko i potem nie możesz się dziwić "za jakie grzechy mnie to spotkało??" bo od razu wiesz za jakie! A tak w małżeństwie, to możesz i się rozstać i wziąć drugi ślub w Łagiewnikach i żadnego grzechu nie ma!
        • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:00
          Podejrzewam, że dużo większym cierpieniem dla kobiety byłoby odkrycie, że świeżo zaślubiony przed bogiem małżonek jest przemocowcem lub/i zboczeńcem.
          • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:10
            Albo jest wielości fistaszka…
            • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:11
              Tak, to dość przykre odkrycie w nocy poślubną sad
              • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:13
                Chyba, że robi cuda innymi częściami ciała wink
                • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:17
                  Ale to wtedy nie po katolicku, bo jednak wiesz, z innych części ciała plemniki nie wyskoczą 😝
                  • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:19
                    Peszek, cóż.
        • gr.ruuu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:39
          Z moim partnerem jesteśmy razem prawie 20 lat bez ślubu. Uważasz, że to tak na próbę? Ta trójka dzieci też? Ja mam wrażenie, że jednak dzielimy życie
          • gr.ruuu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:40
            *prawie 10 miało być
        • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:59

> Nie twierdzę, że każdy seks pozamałżeński musi prowadzić do tragedii, ale ryzyk
          > o jest większe. Po prostu seks, zwłaszcza dla kobiety, jest bardzo mocno angażu
          > jący emocjonalnie, stąd cierpienie po rozstaniu jest większe niż gdyby tego sek
          > su nie było. Oczywiście małżeństwo też nie daje gwarancji, ale czym innym jest
          > uprawianie seksu z facetem, który przynajmniej w założeniu chce z tobą dzielić
          > życie (i tak jest ryzyko, że mu się odmieni), a czym innym z kimś, kto z defini
          > cji traktuje cię jako kogoś na chwilę, na próbę itd. To jak zasady BHP, nie daj
          > ą gwarancji, ale zmniejszają ryzyko.

A jeśli kobieta chce uprawiać seks rekreacyjnie? Dlaczego zakładasz, że kobieta się angażuje emocjonalnie a mężczyzna nie?

• primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:01
            maleficent6 napisała:

> A jeśli kobieta chce uprawiać seks rekreacyjnie? Dlaczego zakładasz, że kobieta
            > się angażuje emocjonalnie a mężczyzna nie?
            >

Natychmiast przestań drwić z cudzego cierpienia!
            • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:09
              Bardzo przepraszam psze pani 🥺
              Dla koleżanki pytałam (no bo ja to nie, no jak tak można w ogóle!).
              • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:25
                No właśnie, jak tak można w ogóle. Wiadomo że żadna kobieta by nigdy.
                • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:33
                  No ja to nigdy! No nie licząc, kiedy jednak tak. Ale to była WYJĄTKOWA SYTUACJA.
                  • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:38
                    Zostawiłaś po sobie cierpiącego, użytego jednorazowo faceta, nie planując z nim życia?!
                    JAK MOGŁAŚ.
                    • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:54
                      Dziewczęta szanujcie się!!!
                    • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:20

> Zostawiłaś po sobie cierpiącego, użytego jednorazowo faceta, nie planując z nim
                      > życia?!
                      > JAK MOGŁAŚ.
                      No nie! Proszę mnie nie pomawiać! Niektórzy byli użyci kilka razy 🙈
                      • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:25
                        To jeszcze gorzej, dałaś im większą nadzieję na spędzenie reszty życia z Tobą! Oni cierpią po dziś dzień.
                        • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:13
                          I wszystkie ich dzieci będą wyglądać jak dzieci pierwszej partnerki!
                      • jowita771 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:57
                        maleficent6 napisała:

> primula.alpicola napisała:
                        >
                        > > Zostawiłaś po sobie cierpiącego, użytego jednorazowo faceta, nie planując
                        > z nim
                        > > życia?!
                        > > JAK MOGŁAŚ.
                        > No nie! Proszę mnie nie pomawiać! Niektórzy byli użyci kilka razy 🙈

I takich zostawiłaś? To już nawet nie nadgryzione jabłka tylko wręcz ogryzki!
                    • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:37
                      Mnie to w ogóle nie śmieszy, wręcz przeciwnie
                      • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:53

> Mnie to w ogóle nie śmieszy

A nas owszem, a nas tak.
                        • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:02
                          daniela34 napisała:

>
                          > > Mnie to w ogóle nie śmieszy
                          >
                          > A nas owszem, a nas tak.

To zazdroszczę przysłowiowej "twardej dupy"
                          • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:03
                            Nooo, polecam seks pozamałżeński
                            Zdecydowanie poprawia samoocenę.
                            • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:06
                              daniela34 napisała:

> Nooo, polecam seks pozamałżeński
                              > Zdecydowanie poprawia samoocenę.

Dziękuję, ale nie skorzystam, przy mojej konstrukcji psychicznej to by było jak samobójstwo
                              • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:09
                                A taj świetnie działa na cerę, krążenie, figurę i poczucie humoru. Od razu świat staje się piękniejszy!
                                • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:13
                                  daniela34 napisała:

> A taj świetnie działa na cerę, krążenie, figurę i poczucie humoru. Od razu świa
                                  > t staje się piękniejszy!

Do czasu... miłe złego początki, lecz koniec żałosny...
                                  • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:16
                                    To znaczy cóż mi grozi?
                                    • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:19
                                      Może zatkane pory i naczynka, zakrzepica, no, w przypadku figury to można patrzeć dwojako: albo otyłość, albo jakieś paraliże, też dewastują figurę. A na poczucie humoru to nie wiem, kij w tyłku?
                                      • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:21
                                        To tym bardziej nie mogę wziąć ślubu!!!

DYNDALSKI
                                        W małżeńskim ciężko stanie:
                                        Pan zaś, mówiąc między nami,
                                        Masz pedogrę.
                                        CZEŚNIK
                                        niekontent
                                        Ej, czasami
                                        DYNDALSKI
                                        Kurcz żołądka.
                                        CZEŚNIK
                                        Po przepiciu.
                                        DYNDALSKI
                                        Rumatyzmy jakieś łupią.
                                        CZEŚNIK
                                        zniecierpliwiony
                                        Ot, co powiesz, wszystko głupio.
                                        • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:25
                                          Nie jest tak źle, dobrze robi na rozliczenia podatkowe big_grin
                      • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:54

> Mnie to w ogóle nie śmieszy, wręcz przeciwnie

Ale co cię nie śmieszy?
                        • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:28
                          Rozwiązłość smile
                          • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:40
                            hanusinamama napisała:

> Rozwiązłość smile
                            >

Zawsze można związać. Na supeł.
                            • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:57
                              daniela34 napisała:

> hanusinamama napisała:
                              >
                              > > Rozwiązłość smile
                              > >
                              >
                              > Zawsze można związać. Na supeł.

Powtórz ten żart komuś, kogo córka czy syn popadli w depresję, nałogi albo odebrali sobie życie z powodu nieszczęśliwej miłości, ale się uśmieją
                              • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:59
                                No a jak się uśmieją ci, co akurat popadli w deoresje z nieszczesvilwej CNOTLIWEJ miłości. Albowiem zaprawdę powiadam ci, złamane serce to jedno, depresja drugie, a seks trzecie.
                              • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:04
                                Właśnie dlatego zamiast niepotrzebnie napędzać dramę trzeba uświadamiać, że nieszczęśliwa miłość może się przytrafić i jest ona normalnym elementem dorastania a nie końcem świata.
                                • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:08
                                  Brawo, polac tej pani soku pomarańczowego. Złamane serce miałam, akurat złamał mi je chłopak, z którym co najwyżej patrzyliśmy sobie w oczu i trzymaliśmy się za ręce, więc brak seksu przed cierpieniem najwyraźniej nie chroni
                                  Ale złamane serce się leczy. Normalna sprawa. Nie koniec świata.
                                  • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:13
                                    Ja byłam bardziej nowoczesna i serce złamał mi pan poznany na czacie, z którym nawet nie miałam okazji się spotkać na żywo, bo mieszkał w pieprzonym Szczecinie 🙄
                                  • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:26
                                    Ja powiem więcej. Pierwszy chłopak złamał mi serce. Po czym po jakimś czasie wróciliśmy do siebie. Po czym przespałam się z nim 2 razy...i wyleczyłam się z tej miłości. Tak więc czasami seks moze działać ...oczyszczająco z miłości smile
                              • gr.ruuu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 23:17
                                A nieszczęśliwa miłość w małżeństwie to lepsza?
                                • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 23:21
                                  Jak pokazuje historia tej słynnej sprawy z Krakowa, w której sąd odmówił rozwodu, jednak nie bardzo lepsza. Dziewczynie udało się pozostać formalnie żoną i co jej z tego przyszło poza załamaniem psychicznym?
                                  • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:37
                                    daniela34 napisała:

> Jak pokazuje historia tej słynnej sprawy z Krakowa, w której sąd odmówił rozwod
                                    > u, jednak nie bardzo lepsza. Dziewczynie udało się pozostać formalnie żoną i co
                                    > jej z tego przyszło poza załamaniem psychicznym?

Co to za sprawą? Nie słyszałam. Jest coś o tym w Internecie?
                              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:22
                                Czyli co aż do ślubu nie umawiamy się na randki? Bo mi np złamał serce chłopak z którym wtedy jeszcze nie spałam...a serce złamane miałam ( nie mniej niż gdybym z nim spała)....bredzisz w malignie. Ktoś cie traumatyzował seksem jak byłaś nastolatką, straszyli grzechem, brudem i buk wie czym jeszcze.
                            • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:10
                              I pas cnoty. A kluczyk połknąć.
                              • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:13
                                arthwen napisał(a):

> A kluczyk połknąć.

Polknac to nie, bo się wydali. Do studni wrzucić. Albo jakiejś kopalni soli...
                                • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:17
                                  Ależ za to, jak się wydali i druga osoba znajdzie, to będzie znak, że jej bardzo zależy! big_grin
                                  • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:19
                                    Bardzo! To prawda. No chyba że po prostu zamiasy grzebać w wiadomo czym przepiłuje ten pas 😃
                            • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:20
                              I masz wtedy ...związłość smile
                        • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:52
                          maleficent6 napisała:

>
                          > > Mnie to w ogóle nie śmieszy, wręcz przeciwnie
                          >
                          > Ale co cię nie śmieszy?

Złamane serce, czyjekolwiek
                          • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:54
                            Ale zanim serce się złamało to się poużywało. Przynajmniej zostają przyjemne wspomnienia
                          • la_mujer75 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:04
                            Serce się nie łamie od używania dudy. Naprawdę.

Tak naprawde potwornie ci współczuję, że seks łaczysz z niebezpieczeństwem, a w twoim przypadku to grzechem.
                            Seks jest zajebisty. I nie, nie namawiam do uprawiania go z każdym. ALe tym, który w tym momencie wydaje się fajnym facetem.
                            Mówię to ja- która od 24 lat bzyka jednego i tego samego faceta. I powiem, że nasz związek zaczął się od dzikiego i najlepszego sesku, jaki miałam w życiu.
                            Gdybym nie ten seks, nie bylibyśmy ze sobą.
                            Ba, ten seks nas związał tak mocno, że gdy przyszły problemy, to w pewnym momencie był jedynym spoiwem, które nas jeszcze trzymało ze sobą.
                            • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:57
                              la_mujer75 napisała:

> Serce się nie łamie od używania dudy. Naprawdę.
                              >
                              > Tak naprawde potwornie ci współczuję, że seks łaczysz z niebezpieczeństwem, a w
                              > twoim przypadku to grzechem.
                              > Seks jest zajebisty. I nie, nie namawiam do uprawiania go z każdym. ALe tym, kt
                              > óry w tym momencie wydaje się fajnym facetem.
                              > Mówię to ja- która od 24 lat bzyka jednego i tego samego faceta. I powiem, że
                              > nasz związek zaczął się od dzikiego i najlepszego sesku, jaki miałam w życiu.
                              > Gdybym nie ten seks, nie bylibyśmy ze sobą.
                              > Ba, ten seks nas związał tak mocno, że gdy przyszły problemy, to w pewnym momen
                              > cie był jedynym spoiwem, które nas jeszcze trzymało ze sobą.
                              >
                              >

Ależ ja wierzę, że seks z kimś, kogo się kocha, jest zajebisty, naprawdę. Gorzej jak ktoś, komu się oddałaś, cię potem kopnie w dupę, warto było? Dla mnie to przedsmak piekła. Sama zresztą przyznałaś, że seks Was bardzo mocno ze sobą związał. No i jeśli to zaangażowanie jest rzeczywiście obopólne, to super, ale nie zawsze tak jest.
                              • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:03
                                Po ślubie też kopie, tylko wtedy to jeszcze drogo kosztuje, żeby się kopacza pozbyć.
                                • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:20
                                  >Gorzej jak ktoś, komu się oddałaś, cię >potem kopnie w dupę, warto było?
                                  Jeśli nie było warto, to sama kopne w dupę. Życie jest zbyt krótkie, by je marnować na byle jaki seks.
                                • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:44
                                  daniela34 napisała:

> Po ślubie też kopie, tylko wtedy to jeszcze drogo kosztuje, żeby się kopacza po
                                  > zbyć.

Ale to działa w obie strony, to znaczy kopaczowi też jest dużo trudniej się mnie pozbyć
                                  • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:45
                                    I co za pożytek z tego kopacza, co chodzi do innej? Tylko chorobę weneryczną może przywlec.
                                  • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:42

> daniela34 napisała:
                                    >
                                    > > Po ślubie też kopie, tylko wtedy to jeszcze drogo kosztuje, żeby się kopa
                                    > cza po
                                    > > zbyć.
                                    >
                                    > Ale to działa w obie strony, to znaczy kopaczowi też jest dużo trudniej się mni
                                    > e pozbyć

Ktoś ci zrobił w życiu ogromną krzywdę. I to nie była osoba, która cię rzuciła. Twoi rodzice wbili ci w głowę tak szkodliwe stereotypy, tak niszczące schematy że to powinno być karalne.
                                    Co ci da trzymanie się na siłę w toksycznym, złym związku? Kto ci wmówił że TYLKO w małżeństwie jest ok?
                                  • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:29
                                    I serio chcesz być z związku, w którym parter jest tylko dlatego ze formalnie trudno się wycofac? Dziewczyno isc na terapie jeszcze nie ejst za późno
                              • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:07
                                Piekło to ludzie. W tym wypadku tacy jak ty, którzy wciskają na siłę swoją szkodliwą wizję świata.
                                • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:45

> Piekło to ludzie. W tym wypadku tacy jak ty, którzy wciskają na siłę swoją szko
                                  > dliwą wizję świata.
                                  >

Nie wciskam na siłę, tylko wyrażam swoje zdanie. Ale masz rację, piekło to ludzie. Dlatego lepiej się nie podkładać, dosłownie i w przenośni.
                                  • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:46
                                    Można być na górze...
                              • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:12

> la_mujer75 napisała:

> Ależ ja wierzę, że seks z kimś, kogo się kocha, jest zajebisty, naprawdę. Gorze
                                > j jak ktoś, komu się oddałaś, cię potem kopnie w dupę, warto było? Dla mnie to
                                > przedsmak piekła. Sama zresztą przyznałaś, że seks Was bardzo mocno ze sobą zwi
                                > ązał. No i jeśli to zaangażowanie jest rzeczywiście obopólne, to super, ale nie
                                > zawsze tak jest.

Jeśli seks był dobry, to czemu miałoby nie być warto? To nie kwestia seksu wpływa na cierpienie po rozstaniu - nawet pary, które np nie współżyły, ale zaangażowały się emocjonalnie mogą cierpieć gdy się rozstaną.
                                A pary, które uprawiały dziki seks po 12 razy dziennie mogą do rozstania podejść lekko.
                                Boli zdrada - również emocjonalna, boli rozczarowanie, boli rozjechanie się wspólnych do tej pory planów, może boleć masa rzeczy, w ogóle z seksem niezwiązanych.
                                • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:15
                                  Tak, ja też za cholerę nie rozumiem, dlaczego bardziej miałoby boleć rozstanie z kimś "któremu się oddałam." Zresztą tego oddawania się też nie rozumiem. Jakie "oddawanie się"? Co to za terminologia prehistoryczna.
                                  • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:18
                                    Bo ona swój wianuszek, swój pączek różany oddała! I jej wartość (w bydle mlecznym bądź owcach) spadła drastycznie. Teraz ojciec będzie musiał ją oddać za dopłatą wręcz, bo nikt takiego wybrakowanego towaru nie będzie chciał wziąć!
                                    • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:22
                                      Bez wianuszka dopłata wynosi królestwo i pół ksiezniczki
                                      Z wianuszkiem - narzeczony oferuje stado jałówek.
                                • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:24
                                  Tu słuszne słowa padły. Słaby seks zawsze boli i niesmak zostawia uncertain
                                  • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:47
                                    ichi51e napisała:

> Tu słuszne słowa padły. Słaby seks zawsze boli i niesmak zostawia uncertain
                                    >

Dobry seks często też, tylko ból przychodzi z opóźnieniem, trochę tak jak kac po alkoholu albo ból brzucha po obżarstwie
                                    • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:48
                                      Po dobrym sensie nie przychodzi ból. Bo i z jakiego powodu miałby. Zostają fajne wspomnienia.
                                    • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:59
                                      Nope. po dobrym zostaje przynajmniej satysfakcja.
                                    • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 00:28
                                      A ja chyba rozumiem!!

W przypadku bondage czesto krew nie przepływa prawidłowo, więc jak się po bzykaniu porozwiazuje te frymusne supełki, to mamy efekt "śpiącego cycka" - jak wraca krążenie, to boli.

W sumie jak się komuś da mocnego klapsa albo pazurami poszarpie plecy, to też dopiero post factum można zarejestrowac. Kiedyś tak starego ugryzłam, poczuł dopiero jak bral prysznic 😎
                                      • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 00:34
                                        Zboczeństwa!!! 😫
                                        • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 00:37
                                          ...mam pisać dalej? tongue_out

Znam też historyjkę z korzeniem imbiru, ale taka bardziej dla panów, to nie wiem czy wypada 🤡
                                          • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 00:40
                                            A to też znam akurat 🙄
                                            • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 00:44
                                              Ekhm.. ze stary Borsuk...?
                                              • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 00:50
                                                A gdzie tam w życiu on delikatny jak panienka 😒

Z ekhm literatury znam 🙄
                                                • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 00:56
                                                  Nie drążę tematu, bo zaraz wyjdzie że czytywałysmy te same grupy na outlooku 😇
                                          • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:15
                                            fragile_f napisała:

> Znam też historyjkę z korzeniem imbiru, ale taka bardziej dla panów, to nie wie
                                            > m czy wypada 🤡
                                            >

Poproszę. Gdzie sobie wsadził ten imbir?
                                            • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:27
                                              W doope 🙄
                                              • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 16:30
                                                Przy czym ponoc efekt pieczenia pojawia się po chwili aaaaleee jest nie do zatrzymania i nie do zmycia/starcia/zlagodzenia.

Musi się, że tak powiem, dupnie wyimbirowac do końca.
                                    • jowita771 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 17:09

> ichi51e napisała:
                                      >
                                      > > Tu słuszne słowa padły. Słaby seks zawsze boli i niesmak zostawia uncertain
                                      > >
                                      >
                                      > Dobry seks często też, tylko ból przychodzi z opóźnieniem, trochę tak jak kac p
                                      > o alkoholu albo ból brzucha po obżarstwie

Nie doświadczyłam, ale wierzę Ci na słowo.
                                      Może seks z więcej niż jednym partnerem przed tym chroni, skoro z nas dwóch to Ty masz takie przemyślenia.
                              • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:18
                                Ja się nikomu nie „oddaję”. Nikt mnie nie posiada. Taka różnica.
                                • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:20
                                  A w poprzednim wątku było coś o przedmiotowym traktowaniu drugiego człowieka. No jak ten człowiek musi się oddać w posiadanie to jakby kwintesencja przedmiotowego traktowania. Oj niedobrze, niedobrze... sad
                              • alpepe Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 23:35
                                Przedsmak piekła, you made my day.
                              • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:13

>
                                > Ależ ja wierzę, że seks z kimś, kogo się kocha, jest zajebisty, naprawdę.

Seks z kimś kogo się nie kocha, też może być zajebisty.
                          • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:13

> maleficent6 napisała:
                            >
                            > > nieeznaajoomaa napisał(a):
                            > >
                            > > > Mnie to w ogóle nie śmieszy, wręcz przeciwnie
                            > >
                            > > Ale co cię nie śmieszy?
                            >
                            > Złamane serce, czyjekolwiek

A co ma wspólnego złamane serce z seksem pozamałżeńskim? Wytłumacz?
                            Małżeństwo to jakiś pewnik, że to serce nie zostanie nigdy złamane?

Moje na tatar przerobił ktoś, z kim nigdy do łóżka nie poszłam. A skrzywdził mnie perfidnie. I jaki z tego morał?
                          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:20
                            Droga nieznajoma...aktualnie to 3 koleżanki mają złamane serce, gdyż ich ślubny mąż postanowił odejść / mieć inna na boku. Koscielny ślubny...a serce złamane
            • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:39

> Natychmiast przestań drwić z cudzego cierpienia!

Rozpytany na okoliczność lęku przed rekreacyjnym potraktowaniem, Jacenty obiecał, że jak go rzucę to napisze smutny wiersz. Ponieważ posiada pierwszu stopień upoetuzowania (czyli niedawno się dowiedział, że całe życie mówi prozą) to go chyba jednak nie rzucę na razie, z troski o literaturę polską.
          • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:34
            Jej się w głowie nie mieści, że kobieta mogłaby chcieć uprawiać seks dla przyjemności z mężczyzną, z którym nie zamierza spędzić całej reszty życia. Po prostu nie ma tego w jej sposobie „myślenia”, dlatego tej opcji nie bierze pod uwagę.
            Kobieta, według takich osób, jest przedmiotem życia seksualnego, nie podmiotem.
            Nie może sama decydować kiedy i z kim chce to robić i mieć z tego frajdy.
            • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:44
              Z tym, z którym zamierza spędzić resztę życia też raczej nie powinna robić tego dla przyjemności tylko w wyniku obowiązku chyba?
              • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:40
                maleficent6 napisała:

> Z tym, z którym zamierza spędzić resztę życia też raczej nie powinna robić tego
                > dla przyjemności tylko w wyniku obowiązku chyba?

Oczywiście, że dla przyjemności. Chodzi o to, żeby ta przyjemność nie skończyła się później płaczem.
                • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:50
                  A może zamiast bredzić o płaczu i stracie lepiej wprost uczciwie młodym ludziom powiedzieć, że związki się z różnych powodów kończą, ludzie się zmieniają, schodzą, rozchodzą i życie toczy się dalej. Że nastoletnia miłość może trwać całe życie, ale dużo częściej przemija i nie ma w tym nic złego i dziwnego. Że ważniejsze jest, żeby z takiego związku wyciągnąć naukę i wiedzieć na przyszłość czego chcemy od życia a czego niekoniecznie. Oraz, że koniec takiego związku wcale nie musi być porażką tylko elementem dojrzewania i wchodzenia w dorosłość.
                  • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:27
                    Ja mysle, ze to takie stare myślenie, ze „chłopak chce tylko jednego”, a jak już dostanie to „natychmiast rzuci, bo dostał czego chciał”. Taki świat, w którym męskie uczucia nie istnieją, jest tylko bezrozumna męska chuć, a kobieta jest bankierem, który pożądane dobro tj piczę trzyma pod kluczem i udostępnia na zasadzie umowy handlowej. Należy wiec zastawić pułapkę w postaci ślubu, bo jak już zaslubuje, to będzie musiał płacić do końca życia - czy to na utrzymanie domu, czy to (w najgorszej opcji) na alimenty...
                    • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:32
                      Czyli wychodzi, ze przy tym podejściu małżenstwo to jednak zalegalizowana prostytucja.
                    • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:32
                      memphis90 napisała:

> Ja mysle, ze to takie stare myślenie, ze „chłopak chce tylko jednego”, a jak ju
                      > ż dostanie to „natychmiast rzuci, bo dostał czego chciał”. Taki świat, w którym
                      > męskie uczucia nie istnieją, jest tylko bezrozumna męska chuć, a kobieta jest
                      > bankierem, który pożądane dobro tj piczę trzyma pod kluczem i udostępnia na zas
                      > adzie umowy handlowej. Należy wiec zastawić pułapkę w postaci ślubu, bo jak już
                      > zaslubuje, to będzie musiał płacić do końca życia - czy to na utrzymanie domu,
                      > czy to (w najgorszej opcji) na alimenty...
                      >

No, ale coś w tym jest przecież, to znaczy jest to duże uogólnienie na pewno, ale z powietrza się nie wzięło, na pewno ma więcej wspólnego z rzeczywistością niż współczesna porąbana poprawność polityczna
                      • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:34
                        Znaczy że żony się po prostu sprzedają? O a ktoś tu był przeciwko przedmiotowemu traktowaniu...
                        • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:40
                          daniela34 napisała:

> Znaczy że żony się po prostu sprzedają? O a ktoś tu był przeciwko przedmiotowem
                          > u traktowaniu...

Nie sprzedają się, tylko nie oddają się komuś, kto nie chce się zaangażować, wziąć za nie odpowiedzialności, dać poczucie bezpieczeństwa, kto nie ma w stosunku do nich żadnych zobowiązań, nie tylko finansowych, chodzi bardziej o poczucie bezpieczeństwa, nie tylko o kasę.

Mężczyzna, który traktuje kobietę przedmiotowo, nie będzie się z nią żenił, bo to mu się po prostu nie opłaca, cena jest zbyt wysoka.

Tu nie chodzi o sprzedawanie się dla kasy, tylko o wzajemne dbanie o swoje potrzeby, mężczyzna potrzebuje regularnego seksu, a kobieta poczucia bezpieczeństwa, dla każdego coś miłego.
                          • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:44
                            Matko, z jakiej epoki wyskoczyłaś? Dlaczego mężczyzna potrzrnhhe seksu, a kobieta poczucia bezpieczeństwa? Po cholerę mi poczucie bezpieczeństwa jak nie mam udanego seksu?
                            No i jak się nie sprzedają - przecież opisujesz handel wymienny jak nic. Ja tobie seks, ty mi kasę.
                            • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 23:00
                              daniela34 napisała:

> Matko, z jakiej epoki wyskoczyłaś? Dlaczego mężczyzna potrzrnhhe seksu, a kobie
                              > ta poczucia bezpieczeństwa? Po cholerę mi poczucie bezpieczeństwa jak nie mam u
                              > danego seksu?

Trochę uogólniam, ale taka jest tendencja i warto mieć tego świadomość

> No i jak się nie sprzedają - przecież opisujesz handel wymienny jak nic. Ja tob
                              > ie seks, ty mi kasę.

Nie handel, tylko dbanie o potrzeby ukochanej osoby. I nie kasę, tylko poczucie bezpieczeństwa.
                              • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 23:02
                                Gdzie jest tają tendencja? W Iranie? W Arabii Saudyjskiej?
                                No i handel, handel. "Dam ci" a ty mi daj kasę na życie. A jak się kandydat nie znajdzie to jak mniemam do końca życia na utrzymaniu rodziców? Czy zakon?
                                • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:48
                                  daniela34 napisała:

> Gdzie jest tają tendencja? W Iranie? W Arabii Saudyjskiej?

Wszędzie, to jest psychologia

> No i handel, handel. "Dam ci" a ty mi daj kasę na życie. A jak się kandydat nie
                                  > znajdzie to jak mniemam do końca życia na utrzymaniu rodziców? Czy zakon?

Tu nie chodzi o kasę na życie
                                  • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:51

> daniela34 napisała:
                                    >
                                    > > Gdzie jest tają tendencja? W Iranie? W Arabii Saudyjskiej?
                                    >
                                    > Wszędzie, to jest psychologia
                                    >
                                    > > No i handel, handel. "Dam ci" a ty mi daj kasę na życie. A jak się kandyd
                                    > at nie
                                    > > znajdzie to jak mniemam do końca życia na utrzymaniu rodziców? Czy zakon
                                    > ?
                                    >
                                    > Tu nie chodzi o kasę na życie

An o co do licha? Sama nie umiesz funkcjonować? Musisz mieć chłopa żeby żyć? Jak go nie ma to umierasz? Rany boskie, kto ci tak zrył umysł.
                                  • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 09:19
                                    Psychologia? Ta kościelna chyba. To taka z niej psychologia jak ta medycyna kościelna od krwawiących łez macicy.
                                    No i o kasę chodzi jak wynika z twoich postów. Cnota za kasę.
                                    • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 12:01
                                      daniela34 napisała:

> Psychologia? Ta kościelna chyba. To taka z niej psychologia jak ta medycyna koś
                                      > cielna od krwawiących łez macicy.
                                      > No i o kasę chodzi jak wynika z twoich postów. Cnota za kasę.

Nie za kasę, tylko za obietnicę bycia razem do końca życia.
                                      • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 12:06
                                        Obietnice są tanie, fakt. Zupełnie nic nie kosztują
                                        • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 14:45
                                          daniela34 napisała:

> Obietnice są tanie, fakt. Zupełnie nic nie kosztują

Czcze obietnice nie. Ale ślub to już zobowiązanie prawne.
                                          • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 14:48
                                            No i to zobowiązanie prawne rozwiązuje rozwód. A kościelne - kościelne stwierdzenie nieważności. Jak pokazuje przykład pana Kurskiego - nie jest to szczególny problem.
                                          • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 14:48

> daniela34 napisała:
                                            >
                                            > > Obietnice są tanie, fakt. Zupełnie nic nie kosztują
                                            >
                                            > Czcze obietnice nie. Ale ślub to już zobowiązanie prawne.

No i? Ty masz jakąś chorą fiksację na tle ślubu. To nie daje ŻADNYCH większych fearancji niż brak ślubu. Ani trochę.
                                      • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 12:24

> Nie za kasę, tylko za obietnicę bycia razem do końca życia.

Pani Monika Kurska lubi to!
                            • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 23:06
                              daniela34 napisała:

> Matko, z jakiej epoki wyskoczyłaś? Dlaczego mężczyzna potrzrnhhe seksu, a kobie
                              > ta poczucia bezpieczeństwa? Po cholerę mi poczucie bezpieczeństwa jak nie mam u
                              > danego seksu?
                              > No i jak się nie sprzedają - przecież opisujesz handel wymienny jak nic. Ja tob
                              > ie seks, ty mi kasę.

Bo mężczyźni to bezmyślni pukacze, którzy muszą regularnie spuścić z krzyża ( gdzie jest Ruchardo?), a kobiety nie odczuwają przyjemności z seksu, nie mają też za bardzo własnego zdania i sprawczości, więc ktoś musi się nimi zaopiekować i poprowadzić je przez życie. Witamy w mokrych snach braci samców...

Pani się najwyraźniej w głowie nie mieści, że kobieta SAMA może sobie zapewnić poczucie bezpieczeństwa.
                              • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 23:08
                                I to jest akurat najważniejsze, co powinnyśmy orzekazywac dziewczynom - żeby swojego poczucia bezpieczeństwa nie uzależniały od drugiej osoby, a żeby czerpały je z samych siebie. Z wiary w swoją mądrość, talent, zdolności, zaradność, siłę, sprawczość.
                                • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:43
                                  Danielo, ale jak ona pisze, że ślub zagwarantuje, że panu trudniej będzie się jej pozbyć to czego się spodziewasz?
                                  Chciałabyś chociaż o dzień dłużej być z facetem, który już kompletnie nie chce z Tobą być, ale sąd małżeństwa nie rozwiązał?
                                  • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:55
                                    panna.nasturcja napisała:

> Chciałabyś chociaż o dzień dłużej być z facetem, który już kompletnie nie chce
                                    > z Tobą być, ale sąd małżeństwa nie rozwiązał?

Nie, nie chciałabym. I widzę jak to niszczy kobiety, które o utrzymanie takiego małżeństwa walczą.
                                • dramatika Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:45
                                  daniela34 napisała:

> I to jest akurat najważniejsze, co powinnyśmy orzekazywac dziewczynom - żeby s
                                  > wojego poczucia bezpieczeństwa nie uzależniały od drugiej osoby, a żeby czerpał
                                  > y je z samych siebie.

Bez przesady, że z "samych siebie". Potrzebne będą jeszcze parytety, aborcja, żłobki, przedszkola, domy starców, eutanazja i fundusz sprawiedliwości. Tak z grubsza.
                                  • triss_merigold6 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:10
                                    Kasa z Funduszu Sprawiedliwości poszła m.in. na zakup wozów dla Ochotniczych Straży Pożarnych w podkarpackim.
                                    • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:49
                                      triss_merigold6 napisała:

> Kasa z Funduszu Sprawiedliwości poszła m.in. na zakup wozów dla Ochotniczych St
                                      > raży Pożarnych w podkarpackim.

Nie zapominajmy o Dziełach Ojca Dyrektora, ileż to milionów z FS do niego pofrunęło?
                                      • jowita771 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 17:19

> triss_merigold6 napisała:
                                        >
                                        > > Kasa z Funduszu Sprawiedliwości poszła m.in. na zakup wozów dla Ochotnicz
                                        > ych St
                                        > > raży Pożarnych w podkarpackim.
                                        >
                                        >
                                        > Nie zapominajmy o Dziełach Ojca Dyrektora, ileż to milionów z FS do niego pofru
                                        > nęło?

Zaprawdę godne to i sprawiedliwe.
                                  • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 08:24
                                    A ja durna myślałam, że fundusz sprawiedliwości z założenia miał być dla WSZYSTKICH ofiar przestępstw, bez względu na płeć. To że rozpieprzono go na inne rzeczy to odrębna kwestia.
                          • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:42

aktowaniu...
                            >
                            > Nie sprzedają się, tylko nie oddają się komuś, kto nie chce się zaangażować, wz
                            > iąć za nie odpowiedzialności,
                            dać poczucie bezpieczeństwa,

Dorosła jestem.
                            Odpowiedzialność to za mnie brali rodzice jak na stojąco wchodziłam pod stół.
                            Stanowczo sobie NIE życzę by mężczyzna brał za mnie odpowiedzialność.

Jak można być tak ograniczonym?
                          • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:18

> Nie sprzedają się, tylko nie oddają się komuś, kto nie chce się zaangażować, wz
                            > iąć za nie odpowiedzialności, dać poczucie bezpieczeństwa, kto nie ma w stosunk
                            > u do nich żadnych zobowiązań, nie tylko finansowych, chodzi bardziej o poczucie
                            > bezpieczeństwa, nie tylko o kasę.
                            >
                            > Mężczyzna, który traktuje kobietę przedmiotowo, nie będzie się z nią żenił, bo
                            > to mu się po prostu nie opłaca, cena jest zbyt wysoka.
                            >
                            > Tu nie chodzi o sprzedawanie się dla kasy, tylko o wzajemne dbanie o swoje potr
                            > zeby, mężczyzna potrzebuje regularnego seksu, a kobieta poczucia bezpieczeństwa
                            > , dla każdego coś miłego.

Ty tak na poważnie, bo zaczynam podejrzewać, że robisz sobie jakieś wyrafinowane jaja?
                          • gulcia77 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 12:22
                            Znaczy, nie jestem kobietą, bo potrzebuję seksu. Jeśli chodzi o kasę, to sama sobie zarabiam. Poczucie bezpieczeństwa to dość mgliste pojęcie.
                            P. A. Czy ty się aby za dużo harlekinów nie naczytałaś? Albo pseudomafijnych erotyków? Ja doskonale rozumiem, że to guilty pleasure, ale żeby zaraz na życie przekładać?
                            • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 12:32
                              Ja też nie jestem najwidoczniej 😁
                              • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 15:32
                                imho z jakimś bratem samcem dyskutujecie... nie wierze ze kobieta może pisać takie bzdury...
                                • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 15:35
                                  Ale jest zabawny(a). Wieszczy tragedię oraz płacz (I zgrzytanie zębów) ale nadal nie wiadomo jakie.
                                • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 15:47
                                  ichi51e napisała:

> imho z jakimś bratem samcem dyskutujecie... nie wierze ze kobieta może pisać ta
                                  > kie bzdury...
                                  >

Wiesz, że osobiście znam kilka kobiet, które mają dokładnie takie poglądy?
                          • arthwen Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 14:56

> iąć za nie odpowiedzialności, dać poczucie bezpieczeństwa, kto nie ma w stosunk
                            > u do nich żadnych zobowiązań, nie tylko finansowych, chodzi bardziej o poczucie
                            > bezpieczeństwa, nie tylko o kasę.

Przepraszam, że co? Wziąć za nie odpowiedzialności? A to kobieta jest małym dzieckiem, że trzeba brać za nią odpowiedzialność? Wypraszam sobie. Sama biorę za siebie odpowiedzialność, nie czuję potrzeby (wręcz odwrotnie, czuję niechęć) żeby ktoś brał za mnie odpowiedzialność.
                            Wzięcie odpowiedzialności za kogoś jest rodzajem ubezwłasnowolnienia, uznania kogoś za tak niesamodzielnego i nieodpowiedzialnego, że nie może sam za siebie odpowiadać.

> Mężczyzna, który traktuje kobietę przedmiotowo, nie będzie się z nią żenił, bo
                            > to mu się po prostu nie opłaca, cena jest zbyt wysoka.
                            Oczywiście, że może się żenić. Mało to facetów mających takie beznadziejne poglądy jak twoje? Wtedy weźmie sobie odpowidzialność z ten przedmiot, który właśnie kupił i będzie go mógł używać do woli.

>
                            > Tu nie chodzi o sprzedawanie się dla kasy, tylko o wzajemne dbanie o swoje potr
                            > zeby, mężczyzna potrzebuje regularnego seksu, a kobieta poczucia bezpieczeństwa
                            > , dla każdego coś miłego.

Tia. Handel wymienny. Podziękuję.
                            • iwles Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 15:18

Tu nie chodzi o sprzedawanie się dla kasy, tylko o wzajemne dbanie o swoje potrzeby, mężczyzna potrzebuje regularnego seksu, a kobieta poczucia bezpieczeństwa , dla każdego coś miłego.

> Tia. Handel wymienny. Podziękuję.

Powiem więcej - ona zmusza się do seksu, bo nie potrzebuje, on zmusza się do dawania poczucia bezpieczeństwa. Czyli, małżeństwo z przymusu big_grinbig_grinbig_grin
                      • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:34
                        I edukacja seksualna powinna polegać między innymi na uświadamianiu tego młodym ludziom
                        • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:37
                          Na tym, że podejście "jak się prześpisz to cię rzuci" to bzdura. I na tym, że kobieta też może rzucić. Serio, serio.
                          • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:51
                            daniela34 napisała:

> Na tym, że podejście "jak się prześpisz to cię rzuci" to bzdura. I na tym, że k
                            > obieta też może rzucić. Serio, serio.

Ale to bardzo często tak działa, zwłaszcza u młodych ludzi, chłopak po seksie bardzo często traci zainteresowanie, a dziewczyna wręcz przeciwnie i potem są dramaty
                            • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:53
                              Nie, nie działa. To jest bajeczka do straszenia dziewczynek, żeby zostały dziewicami.
                              • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:58
                                daniela34 napisała:

> Nie, nie działa. To jest bajeczka do straszenia dziewczynek, żeby zostały dziew
                                > icami.

Tylko mało kto powie, że pozostanie dziewicą ciut zbyt długo też nie jest szczególnie zdrowe 🙄
                                • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:59
                                  Ani przyjemne.
                      • la_mujer75 Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 07:54
                        To jest pokłosie dawnych czasów, jak kobieta była zalezna(m.in. finansowo od facetów- ojca/prawnych piekunów, a potem męża.
                        Właśnie współczense czasy, umożliwiające kobiecie bycie niezależną, pomogły kobietom na tworzenie partnerskich związków.
                        A ty cały czas bredzisz o tym, że będzie płacz i zgrzytanie zębami, jak koles cię zostawi.
                        No i co z tego? Lepiej jak dupek zostawi, niż męczyć się całe życie z takim.
                • pani_tau Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:26
                  A z tym płaczem to, uważasz, różnie jest. Widywałam osoby straszliwe rozpaczające po rozpadzie związku, które po dwóch tygodniach były jak nowo narodzone.
                  • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:30
                    Oj ja bardzo płakałam po pierwszej miłości...bardzo. Ale jak teraz pomyślę, ze z tym chłopakiem miałabym rodzine zakładać....nieeeeee
                    Fajny, bardzo fajny ale na związek 16-19 latków a nie na budowanie rodziny
                • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:16

> Oczywiście, że dla przyjemności. Chodzi o to, żeby ta przyjemność nie skończyła
                  > się później płaczem.

A dlaczego nie? Płacz jest jedynie wyrazem silnych emocji, to nic złego.
                  To raczej takie głupie wmawianie przez podobnych tobie ludzi, że miłość i małżeństwo muszą być aż po grób powoduje nie tylko płacz ale przede wszystkim masę nieszczęść. Albo ktoś tkwi w nieszczęśliwym związku na siłę, albo uważa, że nastąpił koniec świata. Rozstania bywają trudne (ale nie zawsze), mogą wywołać masę emocji, tak negatywnych, jak i czasem pozytywnych, ale takie jest życie i tyle.
            • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:52
              BO jak to mówiła nauczycielka w gimnazjum mojego brata "szanujcie się dziewczyny!!!" a wy chłopcy interesujcie się tylko tymi szanującymi się"...w sensie, ta co seksy uprawia się nie szanuje.
        • cosmetic.wipes Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:46

> Nie twierdzę, że każdy seks pozamałżeński musi prowadzić do tragedii, ale ryzyk
          > o jest większe.

Wykaż to, bo na razie tylko twierdzisz. A wiesz z czym się rymuje 'twierdzisz'.

> Po prostu seks, zwłaszcza dla kobiety, jest bardzo mocno angażu
          > jący emocjonalnie,

Dla jednych jest, dla innych nie.

> czym innym z kimś, kto z defini
          > cji traktuje cię jako kogoś na chwilę, na próbę itd.

Po pierwsze na chwilę może też traktować kobieta. Po drugie błędnie zakładasz, że ludzie będący w związkach niesformalizowanych są ze sobą na próbę. Papier ani sakrament nikogo nie zmusi do wierności. Czego przykładem może być Kaczyńska, Kurski czy Pazura.
          A Szelągowska i Sztaba byli że sobą kilkanaście lat, po czym wzięli ślub i po trzech miesiącach yebło.
          • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:25
            W sumie emocjonalne przeżywanie seksu nie wyklucza że te emocje są krótkotrwałe 🤣🤣. W zasadzie lady seks traktuję emicjnalnie. A że mi emocje mogą szybko minąć? Życie 🤣🤣
        • gulcia77 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:26
          Oesssuuuu!!! 23 lata już tak strasznie cierpię. 🤣🤣🤣🤣
          • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:59
            gulcia77 napisała:

> Oesssuuuu!!! 23 lata już tak strasznie cierpię. 🤣🤣🤣🤣
            >

Ja dopiero trzy i już nie mogę wytrzymać, cztery pobyty na oddziale psychiatrycznym w tym czasie.
            • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:22
              No i jako żywo świadczy to o żałosnym poziomie opieki psychiatrycznej w naszym kraju.
              I tak jak gdzies tam wyżej pisałam - nie musisz własnych traum i nieszczęść w życiu przelewać na innych i ze swoich własnych indywidualnych doświadczeń wyciągać ogólnych wniosków dotyczących populacji.
              • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:28
                Tak, zwłaszcza jest problem z dostępem do psychoterapii, dwa albo trzy lata się czeka
            • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:26

> gulcia77 napisała:
              >
              > > Oesssuuuu!!! 23 lata już tak strasznie cierpię. 🤣🤣🤣🤣
              > >
              >
              > Ja dopiero trzy i już nie mogę wytrzymać, cztery pobyty na oddziale psychiatryc
              > znym w tym czasie.
              No jak masz wdrukowane że seks bez obrączki to takie coś strasznego i nic dobrego z tego nie będzie to ja się nie dziwię że ci na dekiel bije.
              • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:53
                paskudek1 napisała:

>
                > > gulcia77 napisała:
                > >
                > > > Oesssuuuu!!! 23 lata już tak strasznie cierpię. 🤣🤣🤣🤣
                > > >
                > >
                > > Ja dopiero trzy i już nie mogę wytrzymać, cztery pobyty na oddziale psych
                > iatryc
                > > znym w tym czasie.
                > No jak masz wdrukowane że seks bez obrączki to takie coś strasznego i nic dobre
                > go z tego nie będzie to ja się nie dziwię że ci na dekiel bije.
                >
                >
                >

Nie mam wdrukowane, tylko się o tym przekonałam. Boleśnie. A wcześniej też myślałam, że bez przesady, wszyscy to robią itd.
                • daniela34 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:54
                  No bo wszyscy o robią i bez przesady. Dokładnie tak jest. Uprawiają seks, czasem raz, czasem dłużej, czasem są ze sobą, czasem się rozstają. Normalna kolej rzeczy.
                  • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:45
                    Nie dość, że wszyscy to robią to jeszcze mają z tego frajdę.
                    Kobiety też.
    • berdebul Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:46
      Jak się zbadają przed, to praktycznie zerowe ryzyko chorób przenoszonych droga płciowa od wzw, przez HIV, po HPV.
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:54
        No i to samo mamy w inicjacji bez małżeństwa???
        Jak się zbadają ...i się nie zdradzają (przypominam, że obrączka nałożona na palec w kościele razi prądem przy próbie cudzołóstwa???)
        • berdebul Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:02
          Pani to GRZECH, wiadomo, że po slubie kościelnym nikt(!) nigdy(!!!) nie zdradza. tongue_out Przecież to przedłużenie lekcji religii, często nauczane przez katechetki. Wypisz dzieciaka i się nie męczcie.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:04
            Wypisałam anim się zaczeły. Chciałam przeczytać o czym to. Bo w domu dużo się mówi o tych tematach, młoda dopytuje. Jest wielką fanką z Pamiętnika położnej smile
            Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie kupienie jej sexed.pl Rubik
        • nangaparbat3 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:36
          Tak po prostu jest - jeśli są dla siebie nawzajem jedynymi partnerami w życiu , to się nie pozarażają. To zresztą dotyczy też par niehetero i związków pozamłżeńskich. Proste, acz rzadko wykonalne, ale to zupełnie inna kwestia.
          • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:41
            Nie licząc tych chorób, którymi można sie zarazić nie w wyniku współżycia, ale które współżyjąc można przekazać partnerowi. Jedynemu.
            • nangaparbat3 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:40
              Owszem, można złapać inną drogą, ale to raczej rzadkie.
              • langsam Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:33
                A to u z zależy od momentu historycznego (przypominam zarażanie partnerów osób używajacych preparatów krwiopochodnych, albo i naszą rodzimą epidemię wzw w latach 80. i 90.)
              • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:10
                Mojego męża wzw b zarazili w szpitalu. W wieku wczesnodziecięcym.
          • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:35
            Nie pozarażają? Bo jak ich zarazi kosmetyczka, fryzjer, moją matkę wzw typu c zarazili w szpitalu, to już na pewno tego jedynemu partnerowi nie przekażą, tak?
            • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:53
              NO pewnie, nie wiedziałaś?
              Ale tylko jak macie ślub kościelny.
              • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:31
                A niby po co miałabyś chodzić do kosmetyczki PO ślubie, hę…?
                • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:35
                  Ba....myslisz, ze czemu nie chodzę?
                  A nie wróć...bo mam uczulenie smile
              • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:46
                hanusinamama napisała:

> NO pewnie, nie wiedziałaś?
                > Ale tylko jak macie ślub kościelny.

Przerąbane. Nie mamy smile
            • nangaparbat3 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:43
              Fryzjer czy kosmetyczka raczej nie zarażają, przynajmniej nie w Polsce. Najprędzej chyba żółtaczką typu B, bo to straszny zajzajer, wyjątkowo odporny wirus. Ale się szczepimy (przynajmniej niektórzy). Kosmetyczka, opieka medyczna - może się zdarzyć, jak nie przestrzegają procedur. Najczęściej zarażamy się przez seks, przykro mi, zdecydowanie bym wolała, żeby tak nie było sad
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:58
                NO zdziwiłabyś się...i z kosmetyczką i z tym szczepieniem ( w sensie ze masa ludzi się jednak nie szczepi)
              • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:48
                Nanga, jak nie wiem jak Ty się najczęściej żarażasz i na co szczepisz.
                Ale moją matkę zarazili w szpitalu.
                Nie, nie szczepiła się, na wzw typu c nie ma szczepionki.
                Nota bene z mężem sypiała i go nie zaraziła/ Nie powtarzaj stereotypów.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:53
            Ale...ślub do tego nie jest potrzebny.
            A tu o małżeństwie wszak była mowa smile
            • nangaparbat3 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:45
              Ślub potrzebny nie jest, ale sankcja religijna trzymała kiedyś ludzi w ryzach, w każdym razie część kobiet.
              Ciężka sprawa (
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:55
                Nie, nigdy nie trzymała. Tworzyła iluzje, a potem kobiety cierpiały na wenery albo ich nagrodzone dzieci...
              • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:49
                Nie, nie trzymała, panowie bzykali na boku aż miło, po prostu się nie rozwodzili. Ślub pani przed chorobami nijak nie chronił (i nadal nie chroni).
                • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 02:19
                  Zawsze przy takiej dyskusji myślę o tych biednych kobietach, które nigdy w życiu nie zdradziły męża, zadnej radości z seksu nie miały, a na koniec umierały na syfilis którym zaraził je pan małżonek sad

I jeszcze im po drodze odpadał nos, a cała lokalna spolecznosc dawała kopa na rozpęd, bo te bez nosa to na 100% zwykle koorfy.

Kim trzeba być, żeby wspominać te czasy z nostalgia?
                  • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 03:24
                    Ale zobacz co ona pisze. Że mąż przejmuje odpowiedzialność za kobietę, daje poczucie bezpieczeństwa, chroni. Że w małżeństwie to nie może się z nią tak łatwo rozstać, gdyby chciał.
                    To właśnie takie panie podtrzymują patriarchat, piszą te obrzydliwe podręczniki i uważają, że nie można zgwałcić prostytutki.
                    • fragile_f Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 03:52
                      Dokładnie tak jest - bo przecież myśl o tym, że kobieta mogłaby mieć swoje pieniądze i życie jest nie do pomyślenia. I co najsmutniejsze: ja z moim mężem jestem z wyboru, stać mnie na wynajęcie mieszkania i życie bez niego. Gdybym musiala z nim być, bo nie miałabym za co żyć, byłoby to koszmarne. To nie jest zwiazek ani miłość, tylko handel.

I tak, dla takich pań faktycznie seks ma wartość merkantylna, szkoda tylko że projektują to uczucie na resztę społeczeństwa.
      • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:57
        Pod warunkiem że współmałżonek jest wierny.
        • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:59
          Mówienie dzieciakom, ze mają na wiarę takie rzeczy przyjmować...w czasach kiedy mamy dostęp do badań jest wysoce nieodpwiedzialne
          • nangaparbat3 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:49
            wiesz, są badania, ale w razie zakażenia życie zostaje uzależnione od ciągłego brania leków (w kontekście HIV), a to jest z jednej strony super, że można żyć i zdrowym/ą być, a z drugiej przerażająca zależność, bo z dostępnością leków różnie bywa.
            No nic, żyjąc ryzykujemy, i tyle.
            • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:57
              NO ale jak w przypadku HIV- wczesnie wykryty daje bardzo dużą szanse normalnego, długiego zycia. A także...odpowiednie leczenie zmniejsza ryzyko zarażania innych. Nie mowiąc juz o świadomości - mam HIV muszę chronić innych
        • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:03
          paskudek1 napisała:

> Pod warunkiem że współmałżonek jest wierny.
          >

Przypomniałaś mi. Chcialam niedawno założyć wątek z zapytaniem, czy emamy w stałych związkach robią od czasu do czasu badanie na hiv, wzw c i hpv.
          • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:36

> paskudek1 napisała:
            >
            > > Pod warunkiem że współmałżonek jest wierny.
            > >
            >
            > Przypomniałaś mi. Chcialam niedawno założyć wątek z zapytaniem, czy emamy w sta
            > łych związkach robią od czasu do czasu badanie na hiv, wzw c i hpv.

Bardzo, bardzo wątpię.
            • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:37
              Czemu wątpisz? To są normalne badania medyczne, ja robię regularnie.
              • maleficent6 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:40
                Ano wątpię, by w narodzie była taka świadomość.
                • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:54
                  Naród nasz to się ogólnie mało bada.
          • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:36
            Ja robię. Choć jesteśmy wierni.
            Zarazić się można nie tylko przez seks.
            Moją matkę wzw typu c zarazili w szpitalu.
            • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:56
              My mamy robione przy okazji krwiodawstwa. Mąz oddaje co 4, ja 2 razy w roku.
    • wapaha Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 13:55
      Nie interesują mnie te zagadnienia-potomstwo nie chodziło,nie chodzi i chodzić nie będzie bo ze świeczką szukać nauczyciela wdz -niekatechety korzystającego z podręcznika bez światopoglądowych "madrosci"
    • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:08
      chyba takie ze gdyby oboje przeciez ile inicjacje w zwiazku to liczba chorób wenerycznych by spadła...
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:19
        Ale tu mowa tylko o inicjacji...
        • berdebul Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:27
          Bo założeniem jest jeden, stały, wyłączny partner, który nie zdradza.
          • mgla_jedwabna Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:56
            Który jest możliwy także bez ślubu.
            • berdebul Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:05
              W Katolandzie? Nope.
      • gr.ruuu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:36
        Ale do tego nie musi być małżeństwo tylko para bez doświadczenia seksualnego
        • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:43
          Można tez się zwyczajnie przebadać przed rozpoczęciem współżycia z nowym partnerem i partnera również o to poprosić wink
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:57
            I rozsądne jest poinformować dzieciaki, ze nawet jak są sobie wierni i nie mieli partnerów wczesniej warto się przebadać ( część z tych chorób mozna nabyć innaczej) oraz ze to zbyt ważna kwestia aby wierzyć na słowo.
    • iwles Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:23

No dobra, tam jest użyta liczba mnoga: argumenty
      Więc co jeszcze, oprócz (niech już będzie) większego ryzyka choroby przenoszonej droga płciową?
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:27
        Ale nie ma mniejszego ryzyka chorób wenerycznych w przypadku inicjacji po śłubie. Tzn ok zakładamy, ze oboje mają tę inicjację po slubie (oraz ze przed slubem nie było jakiś innych...zachowań seksualnych, bo nie sama penetracja stanowi zagrożenie)...to przecież ślub nie chroni przed wenerą.
        Jakby nie patrzeć kazda para w takiej sytuacji ( jego pierwszy i jej pierwszy raz) są...tak samo bezpieczni (ze ślubem jak i bez)
        • gr.ruuu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:38
          Przede wszystkim jak są w związku nieformalnym i mają inicjację ze sobą to niczego nie zmienia w stosunku do małżeństwa
        • zwyczajnamatka Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:40
          Nie wiem, moja córka nigdy na to nie chodziła. Dlaczego nie wypisałaś swojej córki?
          Przecież wiadomo co to jest za przedmiot.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:00
            No ja nie wiedziałam. Wyspisałam zanim się zaczął. Bardziej z powodu "szkoda dziecka czasu, w domu normalnie gadamy o tym wszystkim".
            Ale...weszłam z ciekawości w program oraz wypytałam rodziców klas starszych (jak pani prowadzi). Zeby zobaczyć o czym oni tam gadają, moze jednak jakiś temat pominełam...i tak. Pominełam naprotechnologię.
    • mgla_jedwabna Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 14:44
      Odpowiedź: argumentów biomedycznych nie ma, gdyż biologia i medycyna nijak nie odnosi się do statusu religijnego związku osób, z których jedna (lub oboje) odbywa inicjację. O ile od biedy dałoby się wyszukać argumenty za inicjacją w stałym związku versus z partnerem/partnerką jednorazowym/-ą, to czy status religijny tegoż stałego związku nijak nie wpływa na kwestie biomedyczne (btw. dlaczego nie po prostu "biologiczne" ew. "medyczne"? Takie udziwnienie, żeby zaciemnić sprawę?)
    • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:18
      Argumenty psychologiczne zasadniczo są przeciwko inicjacji w małżeństwie.
      Sfera seksualna jest zbyt ważnym elementem związku by ryzykować niezgranie się wzajemne w tak ważnej sferze przed decyzją o związku sformalizowanym, mającym konsekwencje prawne, trudniejszym do rozwiązania niż związki nieformalne.
      To samo tyczy argumentów społecznych.
      Tu istnieją wyłącznie argumenty moralne, o ile taki pogląd zgodny jest z czyimś światem wartości, z moim nie jest.
      Hanusina, zrób córce dobrze, wypisz ją z tego prańia mózgu.
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:01
        Wypisałam zanim się zaczęło. Szkoda mi było czasu dziecka, u nas to prowadzi katechetka.
        Weszłam zobaczyć o czym tam gadają i ze może jakiś temat w domu nie był poruszony smile
    • mia_mia Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 15:43
      Nie wiem czy ktoś w klasie syna na to chodzi, on nie, bałam się co tam będzie się działo, widzę, że słusznie, ale chciałabym takich lekcji na poważnie.
    • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:28
      A tak od innej strony. Czemu to się nazywa WDŻ? Przecież te nastolatki zanim założą rodzinę to mają dość długą drogę przed sobą.
      To się nie może nazywać wychowanie seksualne?
      • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:30
        bo to nie seksualne tylko do życia w rodzinie która jak wiemy jest podstawowa lokówka społeczna. Czyli żadne seksu bo to uczyć nie trzeba. Tu trzeba nauczyc właśnie "życia w rodzinie" w interesie państwa.
        • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:36
          Ja wiem , że to literówka...ale lokólwka społeczna zrobiła mi dzień.

Ale to nie tylko seks. To seksualność. Czyli dojrzewanie, czyli różne problemy z tym związane (np. coś co moze być oznaką choroby a dzieciak nie wie, albo w drugą strone - myśli, że to choroba a to normalny stan.
          Emocje związane z hormonami płciowymi, akceptacja własnego zmieniającego się ciała, przemoc i wykorzystywanie seksualne...to wszystko jest zanim człowiek rodzinę załozy
          • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:47
            specjalnie nie poprawiałam bo mnie tez rozśmieszyło. czasem korekta jakże trafna...
          • paskudek1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:53
            Ale nam to tłumaczysz? My to wiemy
        • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:51
          Akurat nauka o tym z czym wiąże się założenie rodziny i na czym polega małżeństwo/związek dwojga ludzi wcale by nie zaszkodziła.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:59
            NO dobra ale to moze byc jeden z tematów wychowania seksualnego. Bo powiedzmy sobie szczerze ani 11 ani 17 latków nie bardzo to interesuje. Dla nich to jest tak odległe jak Mars dla ciebie czy dla mnie.
            Ważniejsze tematy to to o czym pisałam.
            • borsuczyca.klusek Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:02
              Tak jako 1 - 2 lekcje byłoby to 100 razy bardziej pożyteczne niż jakieś smutne pierdy o moralności.
              • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:18
                Ten przedmiot nie jest...wydajny. Tzn jest bo jest ale nie za bardzo coś wnosi do życia młodych ludzi. Jak sobie pczytałam co o tym pisza licealiści...
                Nie pomaga w waznych dla nich kwestiach a przez całe nadęcie katolicko-etyczno-moralizatorskie nie trafia do odbiorcy.
                I tak bardzo waznym tematem jest zbyt wczesna inicjacja....tyle, ze gadanie nastolatkom (mowie o dzieciakach z LO), że najpeiej to po ślubie jest jak trafienie kulą w płot.
                Kiedys słuchałam wywiadu z babką, która zajmuje się edukacją seksualną i ona powiedziała, że straszenie młodych seksem ( bo z brzuchem przyjedziesz, bo bedziesz puszczalska, bo HIV złapiesz) powoduje, ze młodzi przestają słuchać.
          • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:52
            Tam są tez kryteria wyboru małżonka… Bardzo przydatne IMO… Masz listę i odhaczasz…
            • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:30
              Tak tak są.
              • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:20
                Dajcie fotę!
      • primula.alpicola Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 16:43
        hanusinamama napisała:

> A tak od innej strony. Czemu to się nazywa WDŻ? Przecież te nastolatki zanim za
        > łożą rodzinę to mają dość długą drogę przed sobą.
        > To się nie może nazywać wychowanie seksualne?
        >

Czy Ty się dziś mocno uderzyłaś w głowę i masz jakiś rodzaj amnezji co do tego, w jakim kraju żyjesz?
      • katriel Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:44
        > Czemu to się nazywa WDŻ?

Bo tam jest nie tylko o seksie.
        Mój syn w czwartej klasie miał ma wdż lekcję o nazwach członków rodziny: kto to jest stryj, prababcia albo bratowa. W dzisiejszych czasach nie każdy to wie z domu. Wychowanie do życia w rodzinie jak ta lala.
        • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:40
          A wychowanie seksualne to tez nie tylko seks..
      • gr.ruuu Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:31
        Przede wszystkim to nie ma nic wspólnego z rodziną, bo doprawdy do stworzenia udanej rodziny trzeba więcej niż znajomości środków antykoncepcyjnych. Pięknie to pokazuje, że im się wszystko z seksem kojarzy
      • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 01:58
        hanusinamama napisała:

> To się nie może nazywać wychowanie seksualne?

Hanusina, oszalałaś? Seksualne? Dla DZIECI!
        zgrozą powiało.
    • 123zielona123 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:23
      Biomedyczne? można naciągnąć,że jeden partner -dużo mniejsze ryzyko chorób wenerycznych.
      • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:51
        Jeden partner nie jest tożsamy z małżeństwem…
    • jozefrobotnik Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 17:52
      Miałam WDŻ z babka która była starą panna, i bez przerwy mówiła nam o tym jaki to seks pozamałżeński jest zły
      A to było ze 20 lat temu.
    • woman_in_love Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:44
      biomedyczne argumenty za inicjacją seksualną w małżeństwie

Takie, że operacja odtworzenia błony dziewiczej nie jest na NFZ i nie każdą osobę z macicą na nią stać.
      A bez niej, nie znajdziemy bogatego męża, który zechce nas utrzymywać, na skutek czego będziemy robić na kasie w biedrze albo na szmacie w CH.
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:41
        O nie!! To jest aspekt ekonomiczny smile
      • nieeznaajoomaa Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:04
        Women, kocham Twoje wpisy 😂
      • abecadlowa1 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:46
        Jedyna odpowiedź na temat.
        • panna.nasturcja Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 02:00
          Nie, bo to nie jest argument medyczny.
          Tylko ekonomiczny i społeczny.
          • woman_in_love Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:01
            medyczno-ekonomiczny
          • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:03
            no medyczny a do tego jeszcze dochodzi wątek kryminalny w sumie - niemąż przeprowadził operacje defloracji bez papierów...
    • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 18:50
      Ja zapytałam nauczyciela co konkretnie chce przekazywać w tym podpunkcie. Dowiedziałam się, ze to będzie dopiero w 8 klasie, a tak w ogole (w trakcie dyskusji) to niektóre dziewczynki obrażają się na chłopka, bo je rzucił i postanawiają zostać lesbijkami. Dlatego moje dzieci chodziły na wdz do 7 klasy włącznie ( jak było o przyjaźni i rodzinie), a w 8 już nie.
      • berdebul Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 22:48
        big_grin big_grin foch. Od dzisiaj jestem lesbijka. Słodki jezu, czy u tego nauczyciela zaszedł jakiś proces myślowy?
    • ga-ti Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:35
      Możesz dziecko wypisać, bo zdaje się, że zapisane jest odgórnie.
      My zawsze dostawaliśmy wykaz tematów kolejnych zajęć, więc można się było zorientować, o czym będzie no i oczywiście ważne jest kto będzie prowadził te zajęcia.
      Aha, żadnych sprawdzianów nie ma, to przedmiot na zaliczenie, jest zapis na świadectwie chyba typu chodził/nie chodził.

Moje chodziły w kratkę, w jednym roku chodziły, w innym nie, zależy, czy im plan pasował, czy miały chęć i siły. Ale córka chodziła w 8 klasie zachwycona, bo zmieniła się pani i było super, dużo gadali o różnych aspektach psychologicznych no i pani była młoda i otwarta na dyskusje.
    • sol_13 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:36
      A od kiedy to wchodzi? Mój synek tego nie ma w IV sp.
      • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:43
        MOja mam w drugim semestrze własnie. Dpstałam program dla klasy IV
        • sol_13 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:58
          Faktycznie jest to w spisie przedmiotów w librusie, ale w planie nie ma, uff.
          • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:39
            Kochana u mnie to rusza za 3 tygodnie. A semestr II juz się zaczął.
            I uwaga: na to się nie zapisuje. Z założenia jest obowiązkowe. Mozesz ewentualnie wypisać
            • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:41
              lol nawet w orpeg to mamy tyle ze jeszcze żadna lekcja się nie odbyła big_grin ciekawe czy muszę wypisac
    • ritual2019 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:43
      hanusinamama napisała:

>
      > Czy ktoś może mi wyjaśnić to zagadnienie ( z programu tego przedmiotu):
      > Uczeń potrafi wymienić argumenty biomedyczne, psychologiczne, społeczne i moral
      > ne za
      > inicjacją seksualną w małżeństwie

> - jakie są biomedyczne argumenty za inicjacją seksualną w małżeństwie?
      >
      > Doczytałam do tego punktu i jakby się zawiesiłam.
      >

Nie rozumiem pytan. Co to w ogole za przedmiot, czego dotyczy?
      • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:49
        wychowanie do życia w rodzinie - taki przedmiot o życiu w społeczeństwie.
        • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:51
          sp1nml.edupage.org/text/?eqa=dGV4dD1zdWJqZWN0cy8xMzcmc3VicGFnZT0y

dla mnie w sumie najbardziej w tej całej podstawie szokuje założenie - nie ma rodziny bez przyklepania przez państwo.
          • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:53
            Boże jakie bzdury uncertain "określa główne funkcje płciowości, takie jak: wyrażanie miłości, budowanie więzi i rodzicielstwo, a także wzajemna pomoc i uzupełnianie, integralna i komplementarna współpraca płci;"

ty zmywasz ja zarabiam
            • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:56
              "potrafi wymienić i uzasadnić normy chroniące życie małżeńskie i rodzinne oraz sprzeciwić się naciskom skłaniającym do ich łamania;"
              • memphis90 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:32
                Co najlepsze pani autorka (podręcznika na podst którego ustalono program - niw odwrotnie!) chwali się niebywałymi wynikami nauczania na podst tego właśnie podręcznika- co prawda mamy najwyższy wskaźnik nastoletnich ciąż, ale wg pani autorki to nie świadczy o niczym złym, bo te ciąże to głównie u 17-18 latek, wiec jakby u dorosłych kobiet. Wiec jest super.
                • hanusinamama Re: WDŻ klasa IV 31.01.23, 11:41
                  NO wiesz demografia nam pikuje ostro w dół...
        • ritual2019 Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:54
          ichi51e napisała:

> wychowanie do życia w rodzinie - taki przedmiot o życiu w społeczeństwie.
          >

W jakiej konkretnie rodzinie? Pytania sa dziwne delikatnie mowiac.
          • ichi51e Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:56
            dziwne to mało powiedziane. Szczęśliwie to nie jest obowiązkowe
    • niemcyy Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:54
      Bo lepiej późno niż wcale/po małżeństwie człowiek może już nie być w stanie z powodów biomedycznych związanych ze starzeniem się?
    • zaczarowanyogrod Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 19:55
      To trzeba chyba tego nauczyciela pytać on będzie wiedział najlepiej.

Za czasów jak ja miałam WDŻ w szkole nie było takich tematów, tylko coś o rodzinie, dojrzewaniu to co na biologii tyle że chłopcy mieli osobno, a my osobno. O Środkach higienicznych w czasie okresu. Coś o przyjaźni, związku.
      • ga-ti Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 20:14
        Teraz jest chyba coś bardzo podobnie, przynajmniej tak wynikało z tematów do realizacji, jakie nauczycielka przysyłała co roku.
    • demodee Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:05
      Ja myślę, ze najprościej dopilnować, żeby uczeń na tej akurat lekcji WDŻ był obecny i uważał, a jak wróci ze szkoły, to go zapytać.
      • iwles Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:12

Specjalistka od zadawania miliona pytań, nie potrafi udzielić nawet jednej odpowiedzi ze swojej dziedziny? 🤣
        • demodee Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:16
          Dlaczego sądzisz, że moją dziedziną jest WDŻ?
          • iwles Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:24

O i proszę, kolejne pytanie zamiast odpowiedzi 🤣
            To tematy katolickiej czystości do ślubu nie są ci znane?
            • demodee Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:32
              Można też wypożyczyć podręcznik z biblioteki i znaleźć odpowiedź na to pytanie.

Albo spytać kogoś, kto jest już po IV kl. i miał WDŻ, może coś będzie pamiętał?
      • arthwen Re: WDŻ klasa IV 30.01.23, 21:36
        Lepiej, bezpieczniej i sensowniej dopilnować, żeby dziecko na pewno NIE bylo obecne na tych lekcjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka