astomi25 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 07:05 My mielismy " my darling girl" Marka Knopflera. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 07:39 Do końca życia będę pamiętać pierwszy taniec z pierwsza miłością, z nastoletnich lat. I zawsze jak słyszę,zawsze do tych miłych pierwszych dreszczyków powracam . "Takę that "-love ain't here anymore i Marcella Detroit I Belive Mało znane piosenki ale dla mnie na zawsze jednoznacznie już zdefiniowane 🙃 *ślubnie Wielka miłość Krajewskiego, bleeh 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 09:14 W tym sensie moim pierwszym tańcem było "Pożegnanie ojczyzny" Ogińskiego , bo po raz pierwszy z moim obecnym mężem tańczyłam na studniówce, a on jest pierwszym chłopakiem, w którym się na serio zakochałam. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 09:25 A zatańczcie do tego, goście się przyłączą. www.youtube.com/watch?v=XZ4Ib-7fJqY Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 10:20 Ha! przypomniało m się: to był jakiś oberek, całkiem nieźle zagrany przez trójkę znajomych (skrzypki, akordeon, bęben), wywijaliśmy tak, że omal antyków w salonie dziadków nie powywracaliśmy... nasze wesele to była domówka. potem muzykę puszczali bracia, i jak odezwało się to fats domino - blueberry hill zaczęliśmy gorączkowo poszukiwać się w tłumie znajomych, żeby zatańczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
bona.sforza Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 12:47 Perfect Day Lou Reeda, bo lubimy te piosenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 11:12 Tez lubię. I Lou Reda. Niestety przez Trainspotting mam nowy teledysk w głowie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 15:24 Kilka razy widziałam tańczących do Second Waltz Szostakowicza. Bardzo podobał mi się taniec koleżanki z mężem do Perfect Eda Sheerana. Widziałam że dwa tańce do Celine Dion z Tianica, My heart will go on. Byłam na weselu miłośników Nightwish, gdzie tańczyli do Upiora w operze. Specyficzne i ciekawe. Ale najprawdziwsze cudo to był taniec do Tańca Eleny Lorenca, z filmu Bandyta. Tylko to oboje byli tancerze... Aha, koleżanka mężem tańczyła do Grande Valce Kilara z Trędowatej, ale ona nie miała mezaliansowych kompleksów Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:26 O, ja bym chciała zobaczyć taniec eleny na weselu. Kliknęłam na You tube, ale tam same drewniaki weselne... Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:25 Zawsze tam gdzie ty-Lady Pank . Na zakończenie zagrali też jako ostatni taniec-instrumentalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:28 Na paru weselach ( 20 lat temu...) było też "Trudno tak" Krawczyka i Bartosiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:47 Pojęcia nie mam… nie wydawało mi się to przesadnie istotne i jakoś nie zapadło w pamięć. Warto dopasować ten pierwszy taniec do umiejętności. Byłam na weselu gdzie motywem był spokojny „the book of love” P. Gabriela Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:50 Do zadnej, zrezygnowalismy z pierwszego tańca, dj zaprosił wszystkich do zabawy, my wyszliśmy pierwsi, reszta za nami. Mielismy ,,ostatni taniec" przytulaniec, część gości juz poszla, na luzie i wzruszajaco. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 20:28 Przecież ten taniec nie jest pierwszy i w ogóle o co chodzi w tej dziwnej, ściągnięietej z amerykańskich filmów tradycji? To coś jak prowadzenie panny młodej do ołtarza przez ojca. Przeszczep, flanca, #żebybyłojakwfilmie Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:02 No właśnie jest pierwszy. Na weselu. To takie imprezowe "preludium". Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:06 Proste. Najpierw jest powitanie chlebem i solą, szampan, tłuczenie kieliszków. Potem rosół i dewolaj. A potem można zacząć część taneczną i naprawdę nie ma powodu, żeby pierwsi na parkiecie byli wujek Staszek i ciocia Mariola, skoro kto inny jest bohaterem dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:27 Jak to nie jest pierwszy, skoro jest? I pierwszy taniec, w przeciwieństwie do prowadzenia przez ojca do ołtarza, nie ma wydźwięku seksistowskiego. Ot, miła chwila dla młodych, symboliczne rozpoczęcie imprezy. To źle? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:23 To oczywiście kwestia gustu, osobnicza. Mi się całe wesele w takiej postaci - wersji polskiej z przeszczepionymi do niej jeszcze elementami z USA wydaje samym złem. Jest dowodem na prowincjonalność naszego kraju (która, nota bene, nie jest sama w sobie taka zła) i kulturową hegemonię kultury amerykańskiej (która z kolei jest, imo, koszmarem). Ale co kto lubi, jasne. Dla mnie taniec z widownią to pierwszy krąg piekła. A jakiś ćwiczony tygodniami uklad, żeby na filmie dobrze wyszło i można było to wrzucić na SM to komedia. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:27 Mnie, Beniu, mnie! Nie mi. Wiem, że Tobie tę uwagę mogę zwrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:31 Nie używam mnie, od kiedy stało się powszechne i wyrugowało mi - stało sie takim bardziej uroczystym mi. Cierp. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:44 Na początku zdania jednakowoż powinnaś. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:54 To, co powinnam, ustalam sama. Ewentualnie ukarz mnie i wdróż mi procedury naprawcze, chętnie popatrzę Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 23:45 W sumie tak, ustalasz sama, a że olewasz zasady języka... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:45 A to luz, nie miałam wersji polskiej wesela ani wyćwiczonego tańca Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 23:00 O co chodzi z tym wycwiczonym tancem? W zyciu nie widzialam A bylam na juz chyba niepoliczalnej ilosci slubow & wesel humans z wszelkich mozliwych ethnic backgrounds, wlaczajac w to Polakow BTW, o ile opcja taty prowadzacego corke do slubu jest totally unacceptable (for true feminists & nie tylko ), o tyle taniec panny mlodej z tata bywa bardzo wzruszajacy dla wszystkich zgromadzonych, aczkolwiek groom tanczacy z mamusia to zupelnie insza inszosc Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 23:23 Pierwszy taniec, czyli taniec nowo poślubionych, obserwowany przez wianuszek zaproszonych gości. Występ młodej pary przed gośćmi. Taki taniec jest obowiązkowym punktem nowoczesnego amerykańskiego wesela, tak wynika z komedii romantycznych, których tytułów nie pamiętam i różnych programów z cyklu 'weselna gorączka'. Tygodniami młodzi ćwiczą układ - koniecznie taki, żeby koleżankom oko zbielało - z wymyślnymi figurami i uniesieniami I czasem żeby młody mógł się popisać. My, Polacy, tegośmy nie wymyślili. Surprise First Dance - Super Fun Mash Up! Gorzej jeśli któreś z nich jest introwertykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 23:44 Znaczy, wiesz, spytałam mamę - ślub w 1982. Nie mieli wyćwiczonego układu, ale pierwszy taniec i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 00:53 angazetka napisała: > Znaczy, wiesz, spytałam mamę - ślub w 1982. Nie mieli wyćwiczonego układu, ale > pierwszy taniec i owszem. > Exactly - pierwszy taniec zawsze byl! Babcia z dziadkiem pobrali sie w 1919 roku w Zakopanem, pierwszy taniec (foxtrot) byl odtanczony (i sfotografowany!!!) przez happy couple, ale nie ma w rodzinie zadnych przekazow na temat "cwiczenia ukladow tanecznych" Bylam (i zapewne jeszcze bede) na multum slubow/wesel po obu stronach granicy (lacznie ze slubem Indian-Canadians zaliczonym w Florydzie - byly slonie!!!) ale honestly/na moj dus - wszystkie pary tanczyly wyraznie bez cwiczen - jedne lepiej, inne gorzej ale wszystkie bardzo w siebie wpatrzone & zakochane O to chodzi, czyz nie? Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 06:29 Serio, pierwszy taniec młodych zobaczyłaś dopiero w telewizji, w amerykańskim filmie? Toż to było zawsze- młodzi ROZPOCZYNAJĄ wesele. Niektórzy ćwiczą wcześniej taniec, a inni nie, po prostu tańczą. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 07:04 Serio. Kilkanaście wesel, ostatnie osiem lat temu, tańca brak. To znaczy młodzi z pewnością tańczyli ze sobą pierwszy raz po ślubie, ale nie było występu, wianuszka ani widowiska. Po co Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 07:45 Toż wszyscy mówią o pierwszym tańcu, ogólnie. Niektórzy lubią i chcą, to trenują układy, a inni bez treningu i specjalnych układów tańczą do ulubionej piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 10:39 MOi rodzice wesele mieli 40 lat temu..i mieli pierwszy taniec. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 08:36 Wcale nie trzeba tygodniami ćwiczyć układu. My nie ćwiczyliśmy wcale, pobujaliśmy się i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 10:36 My ćwiczyliśmy. Mój mąz słabo czuł się na parkiecie. I sam zapytał czy nie poszlibyśmy na kurs tańca. Tyle, ze to było jeszcze przed ślubem. Mieliśmy sporo wesel wtedy w rodzinie i wsród znajomych. Po roku kursu zdecydowalismy sie na "układ". przy czym to był walc angielski. A nasz instruktor nie tyle ułozył nam ten układ. Mąż prowadził. Ale faktycznie tanczyliśmy walc angielski, Tyle, ze umielismy tanczyc nie tylko do tego utworu. Na kurs tanca chdozilismy jeszcze 2 lata po ślubie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 10:33 Oh prowincjonalność...a co jak jestem z prowincji? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 10:48 " Prowincja to choroba duszy, zupełnie niezależna od miejsca zamieszkania." Odpowiedz Link Zgłoś
solarpowerprincess Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 06:22 Nasz taniec nie byl cwiczony. Po prostu był Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:23 Dean Martin "Everybody loves somebody" Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:27 Dean Martin mógłby śpiewać cokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:52 A wiesz na pewno, że nie znał? A serio - z jego głosem - cokolwiek by zaśpiewał brzmiało tak, że nie ważna treść, brzmienie się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 12:58 Nie mam pojęcia. Naprawdę pamiętacie takie rzeczy? 🤭🙄😱 Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 13:10 Nigdy, nigdzie nie słyszałam "Time of my life..." ani jako pierwszy, ani jako którykolwiek taniec. U mnie było Jantar "Przetańczyć chcę całą noc...." Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 11:06 Fly me to the moon i Can’t Take my eyes of you Nie mogliśmy sie zdecydować A jedna i druga to tekst od nas dla nas ❤️ Bez żadnych układów. No i nie mieliśmy jednej imprezy 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
greatbarrierreef Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 18:27 My do "Send me an angel" Scorpionsów Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 21:16 Tu swego rodzaju ostatni taniec, ale piosenka piękna i na pierwszy, zwłaszcza jak się umie tańczyć: twitter.com/F3Aquitaine/status/1631720098909102080 Niesamowite pożegnanie, jak z filmu. Ze strony tvn: Nauczycielka języka hiszpańskiego z południowej Francji została zamordowana przez swojego 16-letniego ucznia. Nastolatek zeznał, że "był opętany" i "usłyszał głosy" każące mu zabić 53-latkę. Podczas pogrzebu kobiety jej partner zaczął tańczyć przed trumną do utworu "L-O-V-E". Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 22:11 Nie masz wrażenia, że twój wpis jest z leksza nietaktowny? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 22:38 Sprawdziłam tłumaczenie tekstu i faktycznie zrobili coś dziwnego w przekładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 23:08 Chodzi o to, że w wątku o piosence na wesele wrzucasz propozycję z pogrzebu ofiary morderstwa Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 23:13 dodam, że dla mnie to też, co najmniej, dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pierwszy taniec 09.03.23, 09:36 livia.kalina napisała: > dodam, że dla mnie to też, co najmniej, dziwne > Dla mnie tym bardziej... Tak, nietaktowny to odpowiednie słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Pierwszy taniec 09.03.23, 11:07 Bardzo nietaktowny wpis, bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Pierwszy taniec 09.03.23, 19:41 Van Morrison - Into the mystic. To chyba moje ulubione. Moja siostra tańczyła do Dana Glover - It is you, na co moje dzieci przy pierwszych dźwiękach krzyknęły: o, Shrek! Odpowiedz Link Zgłoś