Dodaj do ulubionych

Pierwszy taniec

• astomi25 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 07:05
      My mielismy " my darling girl" Marka Knopflera.
    • wapaha Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 07:39
      Do końca życia będę pamiętać pierwszy taniec z pierwsza miłością, z nastoletnich lat. I zawsze jak słyszę,zawsze do tych miłych pierwszych dreszczyków powracam . "Takę that "-love ain't here anymore i Marcella Detroit I Belive
      Mało znane piosenki ale dla mnie na
      zawsze jednoznacznie już zdefiniowane 🙃

*ślubnie Wielka miłość Krajewskiego, bleeh 😅
      • asia_i_p Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 09:14
        W tym sensie moim pierwszym tańcem było "Pożegnanie ojczyzny" Ogińskiego big_grin, bo po raz pierwszy z moim obecnym mężem tańczyłam na studniówce, a on jest pierwszym chłopakiem, w którym się na serio zakochałam.
    • alpepe Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 09:25
      A zatańczcie do tego, goście się przyłączą.
      www.youtube.com/watch?v=XZ4Ib-7fJqY
    • stephanie.plum Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 10:20
      Ha!
      przypomniało m się: to był jakiś oberek, całkiem nieźle zagrany przez trójkę znajomych (skrzypki, akordeon, bęben),

wywijaliśmy tak, że omal antyków w salonie dziadków nie powywracaliśmy...

nasze wesele to była domówka. potem muzykę puszczali bracia, i jak odezwało się to

zaczęliśmy gorączkowo poszukiwać się w tłumie znajomych, żeby zatańczyć...
    • fraudes Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 12:05
      Walc z Nocy i dni smile
    • bona.sforza Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 12:47
      Perfect Day Lou Reeda, bo lubimy te piosenkę.
      • thank_you Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 11:12
        Tez lubię. I Lou Reda.

Niestety przez Trainspotting mam nowy teledysk w głowie 😀
    • nchyb Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 15:24
      Kilka razy widziałam tańczących do Second Waltz Szostakowicza.
      Bardzo podobał mi się taniec koleżanki z mężem do Perfect Eda Sheerana. Widziałam że dwa tańce do Celine Dion z Tianica, My heart will go on.
      Byłam na weselu miłośników Nightwish, gdzie tańczyli do Upiora w operze. Specyficzne i ciekawe.

Ale najprawdziwsze cudo to był taniec do Tańca Eleny Lorenca, z filmu Bandyta. Tylko to oboje byli tancerze...

Aha, koleżanka mężem tańczyła do Grande Valce Kilara z Trędowatej, ale ona nie miała mezaliansowych kompleksów smile
      • scarlett74 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:26
        O, ja bym chciała zobaczyć taniec eleny na weselu. Kliknęłam na You tube, ale tam same drewniaki weselne...http://emots.yetihehe.com/1/mruga.gif
    • scarlett74 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:25
      Zawsze tam gdzie ty-Lady Pank . Na zakończenie zagrali też jako ostatni taniec-instrumentalnie...http://emots.yetihehe.com/2/serce.gif
    • scarlett74 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:28
      Na paru weselach ( 20 lat temu...) było też "Trudno tak" Krawczyka i Bartosiewicz
      • marta.graca Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 19:21
        wink
    • koronka2012 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:47
      Pojęcia nie mam… nie wydawało mi się to przesadnie istotne i jakoś nie zapadło w pamięć.

Warto dopasować ten pierwszy taniec do umiejętności.
      Byłam na weselu gdzie motywem był spokojny „the book of love” P. Gabriela
    • ponis1990 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 17:50
      Do zadnej, zrezygnowalismy z pierwszego tańca, dj zaprosił wszystkich do zabawy, my wyszliśmy pierwsi, reszta za nami. Mielismy ,,ostatni taniec" przytulaniec, część gości juz poszla, na luzie i wzruszajaco.
    • solarpowerprincess Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 20:22
      U2 - all i want is you
    • quendi Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 20:25
      Seal "Kiss from a rose".
    • bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 20:28
      Przecież ten taniec nie jest pierwszy i w ogóle o co chodzi w tej dziwnej, ściągnięietej z amerykańskich filmów tradycji? To coś jak prowadzenie panny młodej do ołtarza przez ojca. Przeszczep, flanca, #żebybyłojakwfilmie
      • iwles Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:02

No właśnie jest pierwszy. Na weselu. To takie imprezowe "preludium".
      • mika_p Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:06
        Proste.
        Najpierw jest powitanie chlebem i solą, szampan, tłuczenie kieliszków.
        Potem rosół i dewolaj.
        A potem można zacząć część taneczną i naprawdę nie ma powodu, żeby pierwsi na parkiecie byli wujek Staszek i ciocia Mariola, skoro kto inny jest bohaterem dnia.
      • angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:27
        Jak to nie jest pierwszy, skoro jest? big_grin
        I pierwszy taniec, w przeciwieństwie do prowadzenia przez ojca do ołtarza, nie ma wydźwięku seksistowskiego. Ot, miła chwila dla młodych, symboliczne rozpoczęcie imprezy. To źle?
        • bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:23
          To oczywiście kwestia gustu, osobnicza.
          Mi się całe wesele w takiej postaci - wersji polskiej z przeszczepionymi do niej jeszcze elementami z USA wydaje samym złem. Jest dowodem na prowincjonalność naszego kraju (która, nota bene, nie jest sama w sobie taka zła) i kulturową hegemonię kultury amerykańskiej (która z kolei jest, imo, koszmarem).

Ale co kto lubi, jasne. Dla mnie taniec z widownią to pierwszy krąg piekła. A jakiś ćwiczony tygodniami uklad, żeby na filmie dobrze wyszło i można było to wrzucić na SM to komedia.
          • krwawy.lolo Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:27
            Mnie, Beniu, mnie! Nie mi. Wiem, że Tobie tę uwagę mogę zwrócić.
            • bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:31
              Nie używam mnie, od kiedy stało się powszechne i wyrugowało mi - stało sie takim bardziej uroczystym mi. Cierp.
              • angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:44
                Na początku zdania jednakowoż powinnaś.
                • bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:54
                  To, co powinnam, ustalam sama.
                  Ewentualnie ukarz mnie i wdróż mi procedury naprawcze, chętnie popatrzę tongue_out
                  • angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 23:45
                    W sumie tak, ustalasz sama, a że olewasz zasady języka...
          • angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:45
            A to luz, nie miałam wersji polskiej wesela ani wyćwiczonego tańca tongue_out
            • bi_scotti Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 23:00
              O co chodzi z tym wycwiczonym tancem? W zyciu nie widzialam surprised A bylam na juz chyba niepoliczalnej ilosci slubow & wesel humans z wszelkich mozliwych ethnic backgrounds, wlaczajac w to Polakow wink
              BTW, o ile opcja taty prowadzacego corke do slubu jest totally unacceptable (for true feminists & nie tylko big_grin), o tyle taniec panny mlodej z tata bywa bardzo wzruszajacy dla wszystkich zgromadzonych, aczkolwiek groom tanczacy z mamusia to zupelnie insza inszosc tongue_out Cheers.
              • bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 23:23
                Pierwszy taniec, czyli taniec nowo poślubionych, obserwowany przez wianuszek zaproszonych gości. Występ młodej pary przed gośćmi.

Taki taniec jest obowiązkowym punktem nowoczesnego amerykańskiego wesela, tak wynika z komedii romantycznych, których tytułów nie pamiętam i różnych programów z cyklu 'weselna gorączka'. Tygodniami młodzi ćwiczą układ - koniecznie taki, żeby koleżankom oko zbielało - z wymyślnymi figurami i uniesieniami I czasem żeby młody mógł się popisać.

My, Polacy, tegośmy nie wymyślili.

Gorzej jeśli któreś z nich jest introwertykiem.
                • angazetka Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 23:44
                  Znaczy, wiesz, spytałam mamę - ślub w 1982. Nie mieli wyćwiczonego układu, ale pierwszy taniec i owszem.
                  • bi_scotti Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 00:53
                    angazetka napisała:

> Znaczy, wiesz, spytałam mamę - ślub w 1982. Nie mieli wyćwiczonego układu, ale
                    > pierwszy taniec i owszem.
                    >

Exactly - pierwszy taniec zawsze byl! Babcia z dziadkiem pobrali sie w 1919 roku w Zakopanem, pierwszy taniec (foxtrot) byl odtanczony (i sfotografowany!!!) przez happy couple, ale nie ma w rodzinie zadnych przekazow na temat "cwiczenia ukladow tanecznych" surprised
                    Bylam (i zapewne jeszcze bede) na multum slubow/wesel po obu stronach granicy (lacznie ze slubem Indian-Canadians zaliczonym w Florydzie - byly slonie!!!) ale honestly/na moj dus - wszystkie pary tanczyly wyraznie bez cwiczen - jedne lepiej, inne gorzej ale wszystkie bardzo w siebie wpatrzone & zakochane wink O to chodzi, czyz nie? Cheers.
          • iwles Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 06:29

Serio, pierwszy taniec młodych zobaczyłaś dopiero w telewizji, w amerykańskim filmie?
            Toż to było zawsze- młodzi ROZPOCZYNAJĄ wesele.
            Niektórzy ćwiczą wcześniej taniec, a inni nie, po prostu tańczą.
            • bene_gesserit Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 07:04
              Serio. Kilkanaście wesel, ostatnie osiem lat temu, tańca brak. To znaczy młodzi z pewnością tańczyli ze sobą pierwszy raz po ślubie, ale nie było występu, wianuszka ani widowiska. Po co
              • iwles Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 07:45

Toż wszyscy mówią o pierwszym tańcu, ogólnie.
                Niektórzy lubią i chcą, to trenują układy, a inni bez treningu i specjalnych układów tańczą do ulubionej piosenki.
              • hanusinamama Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 10:39
                MOi rodzice wesele mieli 40 lat temu..i mieli pierwszy taniec.
          • marta.graca Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 08:36
            Wcale nie trzeba tygodniami ćwiczyć układu. My nie ćwiczyliśmy wcale, pobujaliśmy się i tyle.
            • hanusinamama Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 10:36
              My ćwiczyliśmy. Mój mąz słabo czuł się na parkiecie. I sam zapytał czy nie poszlibyśmy na kurs tańca. Tyle, ze to było jeszcze przed ślubem. Mieliśmy sporo wesel wtedy w rodzinie i wsród znajomych. Po roku kursu zdecydowalismy sie na "układ". przy czym to był walc angielski. A nasz instruktor nie tyle ułozył nam ten układ. Mąż prowadził. Ale faktycznie tanczyliśmy walc angielski, Tyle, ze umielismy tanczyc nie tylko do tego utworu.
              Na kurs tanca chdozilismy jeszcze 2 lata po ślubie.
          • hanusinamama Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 10:33
            Oh prowincjonalność...a co jak jestem z prowincji?
            • marta.graca Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 10:48
              " Prowincja to choroba duszy, zupełnie niezależna od miejsca zamieszkania."
      • solarpowerprincess Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 06:22
        Nasz taniec nie byl cwiczony. Po prostu był wink
    • mysz1978 Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:23
      Dean Martin "Everybody loves somebody"
      • kocynder Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 21:27
        Dean Martin mógłby śpiewać cokolwiek...
        • krwawy.lolo Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:19
          Niestety, śląskiego nie znał.
          • kocynder Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:52
            A wiesz na pewno, że nie znał? wink A serio - z jego głosem - cokolwiek by zaśpiewał brzmiało tak, że nie ważna treść, brzmienie się liczy. smile
    • unaluna Re: Pierwszy taniec 22.02.23, 22:42
      Tonight. Tina Turnaer & David Bowie
    • 7katipo Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 12:58
      Nie mam pojęcia.
      Naprawdę pamiętacie takie rzeczy? 🤭🙄😱
    • maly_fiolek Re: Pierwszy taniec 23.02.23, 13:10
      Nigdy, nigdzie nie słyszałam "Time of my life..." ani jako pierwszy, ani jako którykolwiek taniec.
      U mnie było Jantar "Przetańczyć chcę całą noc...."
    • hanusinamama Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 10:27
      "Oczarownie" Wodeckiego.
    • thank_you Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 11:06
      Fly me to the moon i Can’t Take my eyes of you

Nie mogliśmy sie zdecydować smile A jedna i druga to tekst od nas dla nas ❤️ Bez żadnych układów. No i nie mieliśmy jednej imprezy 😳
    • greatbarrierreef Re: Pierwszy taniec 24.02.23, 18:27
      My do "Send me an angel" Scorpionsów
    • niemcyy Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 21:16
      Tu swego rodzaju ostatni taniec, ale piosenka piękna i na pierwszy, zwłaszcza jak się umie tańczyć:
      twitter.com/F3Aquitaine/status/1631720098909102080

Niesamowite pożegnanie, jak z filmu.

Ze strony tvn:
      Nauczycielka języka hiszpańskiego z południowej Francji została zamordowana przez swojego 16-letniego ucznia. Nastolatek zeznał, że "był opętany" i "usłyszał głosy" każące mu zabić 53-latkę. Podczas pogrzebu kobiety jej partner zaczął tańczyć przed trumną do utworu "L-O-V-E".
      • mika_p Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 22:11
        Nie masz wrażenia, że twój wpis jest z leksza nietaktowny?
        • niemcyy Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 22:38
          Sprawdziłam tłumaczenie tekstu i faktycznie zrobili coś dziwnego w przekładzie.
          • mika_p Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 23:08
            Chodzi o to, że w wątku o piosence na wesele wrzucasz propozycję z pogrzebu ofiary morderstwa
            • livia.kalina Re: Pierwszy taniec 08.03.23, 23:13
              dodam, że dla mnie to też, co najmniej, dziwne
              • zona_mi Re: Pierwszy taniec 09.03.23, 09:36
                livia.kalina napisała:

> dodam, że dla mnie to też, co najmniej, dziwne
                >

Dla mnie tym bardziej...
                Tak, nietaktowny to odpowiednie słowo.
      • gorzka.gorycz Re: Pierwszy taniec 09.03.23, 11:07
        Bardzo nietaktowny wpis, bardzo.
    • enigma81 Re: Pierwszy taniec 09.03.23, 19:41
      Van Morrison - Into the mystic. To chyba moje ulubione.

Moja siostra tańczyła do Dana Glover - It is you, na co moje dzieci przy pierwszych dźwiękach krzyknęły: o, Shrek! wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka