Dodaj do ulubionych

Ismo - fajny stand-up

26.02.23, 20:45
Polskie stand-upy są wulgarne, często nie mogę ich znieść z tego powodu i wyłączam. A Ismo mnie tylko bawi, bez zgrzytów. Mam trochę smutków ostatnimi czasy, potrzebowałam rozweselacza i bardzo mi się nadał.

Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:02
      Wulgarne są ok, o ile są zabawne. Np. skecz Abelarda Gizy o obciąganiu bezdomnemu jest bardzo śmieszny.
      Problemem polskich stand-upów i kabaretów jest to, że nie są śmieszne. To jest humor w rodzaju 'przebierzmy faceta za babę i niech będzie mówił piskliwym głosem głupie rzeczy' albo totalne dziadrestwo w stylu niejakiego Paczesia - obejrzałam wczoraj fragment występu, zlinkowany w artykule i było to poniżej spitego wuja na imieninach wujenki

Brak w tych występach finezji, polotu, inteligencji. Ale podejrzewam, że tak jest, bo by się nie sprzedały. Smutne.
      • jednoraz0w0 Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 22:41
        To w tym artykule było żenujące, przynajmniej pierwsza połowa, nie dobrnęłam do końca, szkoda mi było mojego młodego życia.
    • gaskama Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:08
      Jestem fanką Ismo od lat. Uwielbiam jego skecz o byciu wege.
      • mama-ola Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:23
        Ja lubię właśnie ten o "she sells sea shells on the sea shore" i jak chciał schudnąć za pomocą pilates dvd smile
    • sueellen Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:09
      Mam wrażenie że większość standupoowcow nie potrafi wymyślić nic śmiesznego bez wprowadzania wulgaryzmów. No musi bo się udusi. W większości jest to po prostu żenujące a nie zabawne, ale co kto lubi.
      • mama-ola Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:19
        A ja mam wrażenie, jakby wulgarność była OBOWIĄZKOWA. Nawet w zapowiedzi. Kiedyś Olka Szczęśniak mówi, że facet wysłał jej zdjęcie kutasa i kontynuuje wypowiedź na tym poziomie, po czym kończy: i tak poznałam Abelarda Gizę. To była po prostu zapowiedź AG przed jego stand-upem. Musiało być w niej tyle wulgarności? Może tak. Ja wówczas właśnie poczułam, że to należy do cech tego gatunku.
        A przeważnie chcę się tylko uśmiać, no ludzie drodzy, czy to takie nieosiągalne marzenie.
        • simply_z Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:23
          Ktoś napisał niedawno fajny komentarz na temat polskich kabaretów i niezjadliwych standupów na gazecie. Otoż kiedyś humor był bardziej wyrafinowany, a wiele kabaretów wyrosło na bazie kultury studenckiej, akademickiej, w momencie kiedy zaczęli z tego żyć, musieli poszerzyć krąg odbiorców i zaczeły się wulgaryzmy. Smutne. Ta szcześniak jest obleśna.
          • waleria_bb Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 22:48
            Olki też nie trawię, zniechęciły mnie same fragmenty. Całość to byłaby taka dawka cringu, której bym nie przetrwiła długo.
    • kk345 Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:12
      Olkę Szczęśniak polecam
      • waleria_bb Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:17
        Do mnie ona w ogóle nie trafia, gdzieś tam widziałam kawałki i nie, nie moje poczucie humoru. Zapamiętałam szczególnie wulgarny fragment o lodach i serio mnie dziwi, że u nas tak dobrze sprzedaje się prostacki humor z wiecznymi podtekstami seksualnymi.
        • bene_gesserit Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:32
          O ile kojarzę, to też nie moja bajka.
          Przedziwne, na netflixie jest mnóstwo stand-upów, które są i zabawne, i poruszające. Zero śmiechu z niczego, albo z tego, że ktoś publicznie powiedział kutas.
          • mama-ola Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:52
            O Jezu, z Netflixem mam tylko jedno doświadczenie. Wybrałam na chybił trafił. Ricky Gervais. To było ohydne.
            • bene_gesserit Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 22:12
              No właśnie Gervais nie jest dobry, co dziwi, bo jest Brytyjczykiem, a oni mają świetne standupowe tradycje.

Ale np Daniel Sloss jest genialny (o ile ma się mocne nerwy, bo to jest humor chwilami bardzo czarny), no i miło się na niego patrzy. Podobała mi się też Hannah Gadsby - podobała mi się tu nie pasuje, bo chwilami jej występy są dość wstrząsające; innych nazwisk nie pamięam, bo nie pamiętam nazwisk. Ale jest sporo dobrego jeśli nie wybitnego humoru.
              • mama-ola Re: Ismo - fajny stand-up 27.02.23, 11:59
                Dzięki za polecenie, posłuchałam Davida Slossa, faktycznie fajny.
                • mama-ola Re: Ismo - fajny stand-up 27.02.23, 11:59
                  *Daniela
    • conena Re: Ismo - fajny stand-up 27.02.23, 06:26
      Polski stand up zaczyna się i kończy się na Abelardzie, rozmaite satelity, które go supportują są owszem miłe, ale nie ten level.

Poza stand upem rozbawić umie jeszcze Walaszek, no ale u niego są brzydkie wyrazy, więc się nie spodoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka