mama-ola 26.02.23, 20:45 Polskie stand-upy są wulgarne, często nie mogę ich znieść z tego powodu i wyłączam. A Ismo mnie tylko bawi, bez zgrzytów. Mam trochę smutków ostatnimi czasy, potrzebowałam rozweselacza i bardzo mi się nadał. Leikola Ismo - The English Language Is So Confusing! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:02 Wulgarne są ok, o ile są zabawne. Np. skecz Abelarda Gizy o obciąganiu bezdomnemu jest bardzo śmieszny. Problemem polskich stand-upów i kabaretów jest to, że nie są śmieszne. To jest humor w rodzaju 'przebierzmy faceta za babę i niech będzie mówił piskliwym głosem głupie rzeczy' albo totalne dziadrestwo w stylu niejakiego Paczesia - obejrzałam wczoraj fragment występu, zlinkowany w artykule i było to poniżej spitego wuja na imieninach wujenki Brak w tych występach finezji, polotu, inteligencji. Ale podejrzewam, że tak jest, bo by się nie sprzedały. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 22:41 To w tym artykule było żenujące, przynajmniej pierwsza połowa, nie dobrnęłam do końca, szkoda mi było mojego młodego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:08 Jestem fanką Ismo od lat. Uwielbiam jego skecz o byciu wege. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:23 Ja lubię właśnie ten o "she sells sea shells on the sea shore" i jak chciał schudnąć za pomocą pilates dvd Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:09 Mam wrażenie że większość standupoowcow nie potrafi wymyślić nic śmiesznego bez wprowadzania wulgaryzmów. No musi bo się udusi. W większości jest to po prostu żenujące a nie zabawne, ale co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:19 A ja mam wrażenie, jakby wulgarność była OBOWIĄZKOWA. Nawet w zapowiedzi. Kiedyś Olka Szczęśniak mówi, że facet wysłał jej zdjęcie kutasa i kontynuuje wypowiedź na tym poziomie, po czym kończy: i tak poznałam Abelarda Gizę. To była po prostu zapowiedź AG przed jego stand-upem. Musiało być w niej tyle wulgarności? Może tak. Ja wówczas właśnie poczułam, że to należy do cech tego gatunku. A przeważnie chcę się tylko uśmiać, no ludzie drodzy, czy to takie nieosiągalne marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:23 Ktoś napisał niedawno fajny komentarz na temat polskich kabaretów i niezjadliwych standupów na gazecie. Otoż kiedyś humor był bardziej wyrafinowany, a wiele kabaretów wyrosło na bazie kultury studenckiej, akademickiej, w momencie kiedy zaczęli z tego żyć, musieli poszerzyć krąg odbiorców i zaczeły się wulgaryzmy. Smutne. Ta szcześniak jest obleśna. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 22:48 Olki też nie trawię, zniechęciły mnie same fragmenty. Całość to byłaby taka dawka cringu, której bym nie przetrwiła długo. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:17 Do mnie ona w ogóle nie trafia, gdzieś tam widziałam kawałki i nie, nie moje poczucie humoru. Zapamiętałam szczególnie wulgarny fragment o lodach i serio mnie dziwi, że u nas tak dobrze sprzedaje się prostacki humor z wiecznymi podtekstami seksualnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:32 O ile kojarzę, to też nie moja bajka. Przedziwne, na netflixie jest mnóstwo stand-upów, które są i zabawne, i poruszające. Zero śmiechu z niczego, albo z tego, że ktoś publicznie powiedział kutas. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 21:52 O Jezu, z Netflixem mam tylko jedno doświadczenie. Wybrałam na chybił trafił. Ricky Gervais. To było ohydne. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Ismo - fajny stand-up 26.02.23, 22:12 No właśnie Gervais nie jest dobry, co dziwi, bo jest Brytyjczykiem, a oni mają świetne standupowe tradycje. Ale np Daniel Sloss jest genialny (o ile ma się mocne nerwy, bo to jest humor chwilami bardzo czarny), no i miło się na niego patrzy. Podobała mi się też Hannah Gadsby - podobała mi się tu nie pasuje, bo chwilami jej występy są dość wstrząsające; innych nazwisk nie pamięam, bo nie pamiętam nazwisk. Ale jest sporo dobrego jeśli nie wybitnego humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ismo - fajny stand-up 27.02.23, 11:59 Dzięki za polecenie, posłuchałam Davida Slossa, faktycznie fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Ismo - fajny stand-up 27.02.23, 06:26 Polski stand up zaczyna się i kończy się na Abelardzie, rozmaite satelity, które go supportują są owszem miłe, ale nie ten level. Poza stand upem rozbawić umie jeszcze Walaszek, no ale u niego są brzydkie wyrazy, więc się nie spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś