Dodaj do ulubionych

Zwolnienie przy grypie

28.02.23, 22:46

Ile czasu powinno się minimum zostać w domu pr,y potwierdzonej grypie. Jest jakaś zasada/procedura (typu przy covid daja 7 dni zwolnienia)? Chodzi mi głównie o ewentualne zarażanie innych.
Obserwuj wątek
    • zosia_1 Re: Zwolnienie przy grypie 28.02.23, 22:48
      Przy grypie to spokojnie 5-7 dni nawet gdyby się chciało to nie jest się w stanie ruszyć, bo grypa zwyczajnie zwala z nóg. Jeśli ktoś uważa , że może pójść gdzieś, ale się powstrzymuje to jest pewnikiem po prostu przeziębiony
    • aurinko Re: Zwolnienie przy grypie 28.02.23, 23:35
      U mnie w pracy dziewczyny miały po 14 dni zwolnienia. Z tym, że to była pełnoobjawowa grypa a nie grypopodobne przeziębienie i po tygodniu nie byłyby w stanie przyjść do pracy.
      • slonko1335 Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 06:45
        Jezu w pracy mam pogrom ....jak mnie udupią na tyle dni to chyba szefowa się załamie bo się łudziła ze jutro wrócę.
        • zosia_1 Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 06:52
          Ale ty raczej nie masz grypy, piszesz na ematce. Przy pełnoobjawowej grypie noli Cię nawet łóżko. Nie jesteś w stanie nawet myśleć o ematce, a co dopiero czytać i pisać. To pewnie przeziębienie
          • gorzka.gorycz Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 06:53
            A skąd wiesz? Każdy przechodzi inaczej, nie każdy musi aż tak ciężko i pełnoobjawowo. A autorka pisze, że ma potwierdzoną grypę.
          • slonko1335 Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 06:56
            Razem ze wszystkimi domownikami mamy testy dodatnie i wszystkich widzial lekarz ktory grype potwierdzil. Ale pewnie wiesz lepiej niż lekarze i test.
      • little_fish Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 07:18
        Mama mojego ucznia, który z grypą wylądował w szpitalu, zatrzymała go w domu dłużej między innymi dlatego, że poinformowano ją, że "grypa zaraża" 14 dni... I tyle powinno się być w domu.
        • slonko1335 Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 07:28
          Zostaliśmy bez sekretariatu i nie wiem jak będzie funkcjonowac placowka. Jeszcze dzien, dwa to moze przepekaja ale gorzej jak dluzej. Podejrzewam, że sekretarkę ja załatwiłam w zeszlym tygodniu zanim mnie rozlozylo...ona się upiera że dziś przyjdzie(wczoraj dodatni test) ale wysłałam ją do lekarza. No nic może lekarz pozwoli mi wrócić od poniedziałku. Od jutra to chyba nie dałabym jeszcze rady. Wieczorem mam wizytę kontrolną .
          • glanaber Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 09:55
            Stara zasada, jeszcze na długo sprzed covida: grypę trzeba wyleżeć. I tego się trzymaj. Zbyt wczesna aktywność przy nie do końca wyleczonej grypie może prowadzić do poważnych powikłań. Wyleżeć, doleczyć do końca i dopiero wtedy do pracy.
          • lauren6 Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 10:22
            Przodowniczka pracy. Dla sekretariatu zaryzykuje poważne powikłania typu zapalenie płuc czy zapalenie mięśnia sercowego.

Myślę, że medal z ziemniaka się należy. A jest perspektywa na nagrodę Darwina.
            • slonko1335 Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 10:26
              Puknij się, nie wrócę jak się nie będę dobrze czuła, bardziej chodzi mi o to czy zwolnienie nie musi być dłuższe niż dobre samopoczucie z uwagi na zarazanie. Wizytę mam dopiero wieczorem i nie wiem co powinnam zakładać.
              • lauren6 Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 11:07
                Wiesz, znam i takich, którzy poczuli się dobrze w 3 dobie brania antybiotyku przy anginie, a potem dłuuugo bujali się z paskudnymi konsekwencjami powrotu do aktywności przy niedoleczonej anginie.

Zrobisz co uważasz, to twoje zdrowie.
                • slonko1335 Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 11:12
                  Ale ty chyba o sekretarce pisałaś że chciała przyjść. No poszła rano. Zostawiła info z hasłami i co trzeba dziś zrobić (terminowo) i przygotowala dokumenty I pojechała do lekarza i będzie na zwolnieniu. Będą się musieli ogarniać sami a na mnie spadnie sprzątnięcie bajzlu jak wrócę niestety bo pewnie wrócę szybciej niż ona.
                • 1matka-polka Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 12:20
                  Od takiego glupiego zachowania mozna dostac np. zapalenia miesnia sercowego.
                  • slonko1335 Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 12:26
                    No i co poradzisz, jest dorosła. Dobrze że dyrekcja ja pognała jak przyszła
                • kamin Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 14:01
                  A ja znam i takich (siebie), co w ogóle nie wzięli antybiotyku przy angienie i przeszła po tygodniu sama.
                  • 1matka-polka Re: Zwolnienie przy grypie 01.03.23, 15:11
                    To ja ci powiem, ze wazniejszy jest wypoczynek, niz antybiotyk. Poki organizm nie ma sily sie ruszac, póty trzeba odpoczywac w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka