Dodaj do ulubionych

Wycinka drzew

02.03.23, 10:40
Nasze państwo nie lubi drzew.

Mam sosnę która wyrosła w linię energetyczną. Dziś byłam w urzędzie zglosić że chce ją wyciąć. Wprawdzie urzędniczka stwierdziła że zgodę dostanę bez problemu... ale najpierw muszę wypisać wniosek a potem czekać na inspekcję.

W ten oto sposób wyleczyłam się z sadzenia drzew. Brawo ekolodzy.
Obserwuj wątek
    • premeda Re: Wycinka drzew 02.03.23, 10:45
      Ale z czym masz problem? Wniosek mogłaś złożyć od ręki , gminy mają gotowce, a cała inspekcja polega na tym, że ktoś podjedzie sprawdzić czy drzewo faktycznie wrosło w linię. Trwa to 5 min.
      • bulzemba Re: Wycinka drzew 02.03.23, 10:52
        A czemu ja mam się spowiadać że chcę drzewo wyciąć?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:00
          Bo drzewa są pod ochroną, a jak każdy by wycinał, co che, to by nic na ziemi nie zostało.
          Możesz sobie dowolnie wycinać drzewa owocowe na swojej działce, jeśli ta działka nie jest zabytkiem.
          • bulzemba Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:25
            A jak bym chciała wymienić graby na buki? Oba gatunki ładne.
            • palczak.madagaskarski Re: Wycinka drzew 02.03.23, 15:18
              Drzewo mające kilkadziesiąt lat i nowo posadzone drzewko to zupełnie co innego, jeśli chodzi o pełnione funkcje w przyrodzie, dla oczyszczania powietrza, buforowania temperatur itp itd. Dlatego to tak nie działa, że jak wytniesz drzewo, to wystarczy posadzić nowe i jest tak, jakby nic się nie zmieniło.
              • homohominilupus Re: Wycinka drzew 02.03.23, 15:21
                Serio to trzeba niektórym tłumaczyć?!
                • palczak.madagaskarski Re: Wycinka drzew 02.03.23, 15:27
                  Biorąc pod uwagę, że autorka wątku pisze o wymianie grabów na buki jak, nie przymierzając, wymianie mebli w mieszkaniu, to chyba tak sad
                  • homohominilupus Re: Wycinka drzew 02.03.23, 15:32
                    Przypadek beznadziejny, próżny Twój trud 😕
        • homohominilupus Re: Wycinka drzew 02.03.23, 12:14
          bulzemba napisała:

> A czemu ja mam się spowiadać że chcę drzewo wyciąć?

OJP 🤦‍♀️
        • hanusinamama Re: Wycinka drzew 02.03.23, 12:32
          Bo takie są przepisy...
    • iwoniaw Re: Wycinka drzew 02.03.23, 10:45
      Popracuj moze nad trollingiem, gdyz drzewa "wrastajace w linię energetyczną" to pracownicy energetyki przycinaja co roku bez względu na to, co wlasciciel tychże drzew sądzi i sa na to przepisy. Nie ma za co
      • czarna_kita Re: Wycinka drzew 02.03.23, 13:19
        iwoniaw napisała:

> Popracuj moze nad trollingiem, gdyz drzewa "wrastajace w linię energetyczną" to
        > pracownicy energetyki przycinaja co roku bez względu na to, co wlasciciel tych
        > że drzew sądzi i sa na to przepisy. Nie ma za co

O nie prawda. My sami musieliśmy podcinać choinki jak sięgały prawie drutów bo energia stwierdziła że to nie jest ich problem gdyż drzewa na naszej działce należą do nas i to nasz obowiązek. Osobiście z panią z Energii rozmawiałam na ten temat .
      • bulzemba Re: Wycinka drzew 02.03.23, 14:21
        Gdzie takie cuda że Energia sama drzewa strzyże? Niedaleko mojego domu przy pustej posesji rosochata stara wierzba radośnie obrasta kable. Jest na wpół uschnięta, strach pod tym przechodzić a żądni pracownicy energetyki piłą jej nie tknęli.
    • kochamruskieileniwe Re: Wycinka drzew 02.03.23, 10:49
      Ale tak było od dawna.. Komisja przychodziła i ogladała drzewo do potencjalnej wycinki.
      No dobra - chwilę była krótka przerwa (lex szyszki)

Swoją drogą energetyka robi przycinki dzrzew kolidujących z napowietrznymi liniami - bez zgody właściciela ....
    • 35wcieniu Re: Wycinka drzew 02.03.23, 10:50
      Czyli bez problemu załatwisz sprawę i jesteś niezadowolona bo ekolodzy? big_grin

Nawet dobre.
      • bulzemba Re: Wycinka drzew 02.03.23, 10:55
        Gdybym mogła to drzewo wyciąć bez tłumaczenia dlaczego posadziłabym jeszcze 10 drzew w jakimś mądrzejszym miejscu. Teraz się trzy razy zastanowię zanim cokolwiek posadzę
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Wycinka drzew 02.03.23, 10:57
          I bardzo słuszny wniosek wyciągnęłaś. Trzeba się zastanowić zanim się coś posadzi.
          Dobra, odwołuję, to co niżej napisałam.
        • 35wcieniu Re: Wycinka drzew 02.03.23, 10:58
          No i bardzo dobrze, rozważanie konsekwencji to bardzo dobry kierunek, tak trzymaj.
          • em_em71 Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:05
            👍
        • hanusinamama Re: Wycinka drzew 02.03.23, 12:33
          A moze się zastanów 3 razy zanim napiszesz kolejną głupotę.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wycinka drzew 02.03.23, 10:55
      Jeśli sadzisz drzewa w tak bezmyślny sposób, że wrastają w linię energetyczną, i nie dbasz o ich właściwe przycinanie, żeby nie wrastały, to chyba lepiej, że ich już sadzić nie będziesz.
      • bulzemba Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:07
        Ale teraz się cieszę że to drzewo tak głupi rośnie. Przynajmniej mam szanse na wycinkę. A tych drzew w lepszym miejscu nie posadzę, żeby za 20 lat nie było problemów.
        • iwoniaw Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:10
          Tak tak, juz wszyscy wiemy, że nie posadzisz tych stu drzew, a gdyby nie ekolodzy, to byś las zasadzila 😀 No i obejdzie się, lepiej rzeczywiscie, zeby troll bez pomyslunku nie sadzil randomowych drzew gdzie popadnie 😀
        • 35wcieniu Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:11
          Ale teraz się cieszę że to drzewo tak głupi rośnie. Przynajmniej mam szanse na wycinkę.

Wiadomo. Nikt nigdy nie wyciął drzewa rosnącego poza linią energetyczną, no nie da się. Świat nie słyszał o takim przypadku, że też coś tak absurdalnego przyszło ci do głowy, ja pierdzielę, niezła fantazja. big_grin
          • bulzemba Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:32
            Nie lubię się szarpać z urzędami.
            • 35wcieniu Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:41
              No widzisz jakie są miłe, nie lubisz i nie musisz, rewelacja.
            • lella_two Re: Wycinka drzew 02.03.23, 13:03
              Akurat też czekam na zgodę czy raczej brak zastrzeżeń, bo do tego się to teraz sprowadza. Robisz dym z niczego, a, jeśli drzewo wrasta w linię enegetyczną, to wręcz konfabulujesz.
              • bulzemba Re: Wycinka drzew 02.03.23, 13:11
                Moja działka, moje drzewo. I muszę się tłumaczyć.

Uważam że macie umysły niewolników.
                • iwoniaw Re: Wycinka drzew 02.03.23, 13:29

> Uważam że macie umysły niewolników.

Być może, zawsze to jednak umysły, w odróżnieniu.
                  • lella_two Re: Wycinka drzew 02.03.23, 14:08
                    Dokładnie👍
    • berdebul Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:08
      Chyba nie wiesz, jak to wyglądało przed zmiana przepisów. suspicious Teraz jest luksusowo, gminy praktycznie nie mogą zablokować wycinki. Zgłaszasz, przychodzi ktoś i ogląda, załatwione.
      • maly_fiolek Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:23
        Przed Szyszko była tragedia. Słyszałam o sprawie, facet poszedł zgłosić wycinkę bo mu korzenie fundamenty czy inną kostkę niszczyły. Oczywiście biuro przyjmowało w środku dnia roboczego, więc musiał wziąć wolne. Potem przyjechała komisja - na ten dzień też musiał wziąć urlop. Komisja przyjechała, podumała .... i odmówiła wycięcia. Potem nadeszła wolność Szyszki i drzewo szybko zniknęło. Na jego miejscu rosną magnolie.

• 35wcieniu Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:26
          Czy kiedy zaczynają kwitnąć wszyscy śmieją się i dokazują?
        • berdebul Re: Wycinka drzew 02.03.23, 13:20
          Przed lex Szyszko miałam lasek samosiejek, gmina łaskawie zgodziła się na usunięcie jednego gatunku, wiec wciąż lasek. Aktualnie mam ogród z krzakami, kwiatami, miejscem na huśtawkę, bo jak weszło lex Szyszko to wycięłam wymarzony lasek pani z gminy.
          • maly_fiolek Re: Wycinka drzew 02.03.23, 17:01
            Ja akurat nie wycinałam drzew w czasie lex Szyszko, ale kilkoro znajomych przeorganizowało swoje działki, aby zamiast drzew mieć coś innego, na przykład rabaty kwiatów.
    • kachaa17 Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:22
      Ale co ma do tego stwierdzenie, że nasze państwo nie lubi drzew. Bo dadzą zgodę? Nie rozumiem tego.
      • bulzemba Re: Wycinka drzew 02.03.23, 13:17
        Ponieważ nie mam dowolności w decydowaniu o zrobieniu porządku na własnej działce mocno się zastanowię zanim coś znowu posadzę. Gdybym się nie bała kolejnych szopek przy wycięciu ewentualnych drzew posadziłabym coś fajnego. Teraz zainwestuję najwyżej w trawnik.
        • lella_two Re: Wycinka drzew 02.03.23, 14:10
          Porażająca logika💪Przemyśl jeszcze odmrożenie sobie uszu.
    • niezwykladziewczyna Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:29
      Ja wycinałam kilka drzew w 2018, spowiadać się nie musiałam 😉, kazali zaznaczyć na mapce, które do wycięcia i tyle. Po tygodniu przyszedł facet pooglądał i wydał zgodę. 2022 miałam do wycinki jeszcze jedno drzewo, zgodę wydali bez inspekcji.
      Co ja się nagłowiłam, jakie drzewa posadzić.
    • stephanie.plum Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:33
      ?

a co mają do tego ekolodzy?

u nas są co roku przeprowadzane roboty wycinania gałęzi pod linią energetyczną, właścicieli gruntu nawet nikt nie pyta.
      może pogadaj z dostawcą prądu, to on powinien zapewnić.
    • woman_in_love Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:37
      Ciesz się, że żyjesz w Polandii.

Moja przyjaciółka z UK chciała wyciąć drzewo przy domu bo spróchniało i zagrażało ludziom. I musiała:
      1) zebrać zgody sąsiadów,
      2) pójść do urzędu,
      3) zobowiązać się do posadzenia w tym miejscu nowego,
      4) po czym i tak sprawa poszła do sądu, który kazał jej posadzić jeszcze drugie drzewo w jakimś wyznaczonym przez sąd miejscu, w dodatku na jakimś zadupiu, więc musiała wynająć firmę, która to za nią zrobi.

5) a przez ten czas żyła jak w świecie Kafki, bo wyciąć nie mogła, a za szkody związane z zawaleniem drzewa w tym czasie odpowiadałyby prawnie.
      • bulzemba Re: Wycinka drzew 02.03.23, 11:54
        Pocieszyłaś mnie. Wyrazy współczucia dla przyjaciółki.
      • yuka12 Re: Wycinka drzew 02.03.23, 14:07
        A mogła mieć dom z councilu i wysłać do nich tyle listów i wykonać tyle telefonów, że by zlecili wycięcie wszystkich drzew z ogrodu nawet bez informowania okolicznych mieszkańców. Przypadek naszej sąsiadki. Teraz zamiast bzów przy płocie, brzozy na rogu ogrodu i ilexów rosną chwasty, wisi to samo pranie na sznurku od 2 miesięcy i widać walające się zabawki i akcesoria. Przynajmniej wcześniej drzewa i krzewy to zasłaniały 🤷‍♀️.
    • aamarzena Re: Wycinka drzew 02.03.23, 15:08
      20 lat pracujac w gminie jeździłam na takie inspekcje. Wtedy o ekologach mało kto słyszał. Wniosek można było od ręki złożyć w gminie nawet napisany na kolanie. Gmina mogła odmówić, dzis zdaje się nie bardzo może odmówić wycięcia.
      Było sadzic jabłonie i agrest to wycinalabys do woli, bez pytania o zgodę.
    • pitupitt Re: Wycinka drzew 02.03.23, 16:39
      Przecież tak jest od kilku lat...
    • koronka2012 Re: Wycinka drzew 02.03.23, 16:58
      Nie musisz czekać na żadną inspekcję -
      Mi powiedziano że ma zastosowanie Zgoda domniemana - jeśli nie przyjdą w ciągu 14 dni to możesz ciąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka